Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 213 din 10 aprilie 1995  privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale pentru Statistica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 213 din 10 aprilie 1995 privind organizarea si functionarea Comisiei Nationale pentru Statistica

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 69 din 14 aprilie 1995
    În temeiul prevederilor art. 115 din Constituţia României şi al altor reglementări legale,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    (1) Comisia Naţională pentru Statistică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, organizează şi coordonează statistica publica din România.
    (2) Comisia Naţională pentru Statistică are ca obiect de activitate culegerea, prelucrarea, analiza, difuzarea rezultatelor cercetărilor statistice şi constituirea fondului naţional de date statistice cu caracter social, demografic, economic, financiar, juridic, necesare elaborării politicii economice şi sociale şi aprecierii înfăptuirii ei, informării opiniei publice, elaborării cercetărilor ştiinţifice şi prognozelor, fundamentarii deciziilor guvernamentale şi ale agenţilor economici, transmiterii de date statistice organismelor internaţionale potrivit obligaţiilor asumate de statul român, precum şi altor categorii de utilizatori interni şi externi.
    ART. 2
    În realizarea obiectului său de activitate, ce se întemeiază pe principiile autonomiei, confidenţialităţii, transparenţei, specializării, proportionalităţii şi deontologiei statistice, Comisia Naţională pentru Statistică are următoarele atribuţii:
    1. informează opinia publica şi organele autorităţilor publice cu privire la starea economică şi socială a ţării şi furnizează utilizatorilor interesaţi datele statistice rezultate din cercetările şi anchetele efectuate. În acest scop editează lucrări, publicaţii şi studii statistice;
    2. culege, prelucrează şi stochează date şi informaţii, în vederea asigurării fondului naţional de date statistice;
    3. elaborează sistemul de indicatori statistici, metodologiile, normele aferente, tehnologiile şi standardele specifice;
    4. proiectează şi exploatează sistemul informatic statistic naţional;
    5. elaborează, tipăreşte şi difuzează formularele statistice şi instrucţiunile de completare aferente;
    6. organizează şi conduce înregistrarea fenomenelor şi proceselor economico-sociale prin recensăminte şi anchete statistice;
    7. coordonează activitatea de cercetare ştiinţifică în domeniul statisticii;
    8. elaborează studii şi analize pentru caracterizarea evoluţiei economico-sociale;
    9. coordonează elaborarea clasificarilor şi nomenclatoarelor unitare de interes naţional, obligatorii în toate formele de evidenta şi în prelucrarea automată a datelor statistice;
    10. organizează şi conduce unităţile subordonate, stabileşte atribuţiile şi normele de funcţionare ale acestora;
    11. colaborează cu ministerele şi cu alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi cu serviciile publice pentru compatibilizarea sistemului statistic cu celelalte sisteme informaţionale şi informatice, sprijină aceste organisme pentru asigurarea pregătirii personalului cu atribuţii în activitatea de statistică;
    12. organizează perfecţionarea pregătirii profesionale în domeniul statisticii a personalului din Comisia Naţională pentru Statistică şi unităţile subordonate şi acţionează pentru formarea unei culturi statistice la nivel naţional;
    13. exercită controlul şi îndrumarea în domeniul activităţilor statistice pe plan naţional;
    14. reprezintă România în relaţiile internaţionale în domeniul statistic şi cooperează cu organizaţii similare din alte ţări, cu organismele de specialitate ale O.N.U. şi agenţiile sale, cu alte organe şi organisme internaţionale guvernamentale şi neguvernamentale;
    15. asigură compatibilitatea sistemului statistic naţional cu sistemele statistice utilizate de organismele Organizaţiei Naţionale Unite, Comunităţilor Europene şi ale altor organisme internaţionale, conform obligaţiilor asumate;
    16. îndeplineşte orice alte atribuţii, stabilite prin acte normative pentru domeniul său de activitate.
    ART. 3
    În exercitarea atribuţiilor sale, Comisia Naţională pentru Statistică are obligaţia să asigure, pe parcursul întregii cercetări statistice - de la înregistrare pînă la publicare -, măsuri de protecţie a intereselor persoanelor fizice său juridice ce ar putea fi lezate prin divulgarea datelor referitoare la patrimoniul şi activitatea acestora, în concordanţă cu principiile confidenţialităţii datelor statistice şi cu normele legale privind secretul de stat.
    ART. 4
    În îndeplinirea atribuţiilor sale, Comisia Naţională pentru Statistică are dreptul:
    1. să solicite datele şi informaţiile statistice de la toate persoanele fizice şi juridice care se afla, deţin capital sub orice formă său desfăşoară o activitate de orice fel pe teritoriul României şi de la toate persoanele de cetăţenie română cu domiciliul în România, care se află sau desfăşoară activitate pe teritoriul altor ţări;
    2. să stabilească termenele, periodicităţile şi forma de prezentare a datelor statistice solicitate;
    3. să efectueze, cu aparatul propriu central şi teritorial şi cu agenţi statistici în calitate de colaboratori, cercetări statistice prin culegerea directă a datelor statistice privind fenomenele economice şi sociale;
    4. să aplice amenzi contravenţionale pentru refuzul sau întârzierea transmiterii datelor statistice solicitate, comunicarea de date eronate sau incomplete, refuzul de a prezenta organelor de control statistic materialele şi evidentele necesare verificării datelor statistice, ca şi pentru neaplicarea măsurilor dispuse de organele de control statistic.
    ART. 5
    (1) Ministerele, celelalte autorităţi publice centrale şi locale, toţi agenţii economici, precum şi orice alte persoane juridice au obligaţia de a pune la dispoziţia Comisiei Naţionale pentru Statistică, la cerere, gratuit, datele şi informaţiile necesare realizării atribuţiilor sale.
    (2) Comisia Naţională pentru Statistică poate încheia convenţii cu ministerele şi alte autorităţi publice centrale prin care se stabilesc obligaţiile reciproce privind schimbul de date statistice.
    (3) Datele şi informaţiile statistice referitoare la activitatea economică ce se desfăşoară în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii se obţin şi se prelucreaza în condiţiile stabilite prin convenţie încheiată între Comisia Naţională pentru Statistică şi Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, cu avizul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Serviciului Român de Informaţii.
    (4) Costul formularelor statistice pentru anchete şi alte raportari se suporta din bugetul Comisiei Naţionale pentru Statistică.
    (5) Aparatul teritorial al Comisiei Naţionale pentru Statistică îndrumă profesional personalul consiliilor locale de la comune, oraşe şi municipii cu atribuţii specifice în domeniul evidenţei pe baza căreia se furnizează datele statistice.
    ART. 6
    (1) Comisia Naţională pentru Statistică este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizia primului-ministru. În exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele emite ordine şi instrucţiuni.
    (2) Preşedintele reprezintă Comisia Naţională pentru Statistică în raporturile cu alte organe ale administraţiei publice centrale, precum şi cu organizaţii din ţară şi din străinătate.
    În acest scop, preşedintele poate da împuternicire de reprezentare şi altor persoane din cadrul Comisiei Naţionale pentru Statistică.
    (3) Pe lângă preşedinte funcţionează Colegiul Comisiei Naţionale pentru Statistică, organ cu caracter consultativ, a cărui componenţă se stabileşte prin ordin al preşedintelui.
    ART. 7
    (1) Structura organizatorică a Comisiei Naţionale pentru Statistică este prevăzută în anexă.
    (2) Numărul maxim de posturi este de 910, exclusiv demnitarii.
    (3) Atribuţiile şi sarcinile compartimentelor din aparatul Comisiei Naţionale pentru Statistică se stabilesc prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare şi se aprobă prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Statistică.
    (4) În cadrul structurilor aprobate, prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Statistică se pot organiza numai servicii, birouri şi colective temporare în conformitate cu art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.
    ART. 8
    (1) În subordinea Comisiei Naţionale pentru Statistică funcţionează Direcţia generală de statistică a municipiului Bucureşti şi direcţiile judeţene de statistică, ca servicii publice descentralizate, finanţate de la bugetul de stat, precum şi Revista româna de statistică, finanţată din venituri extrabugetare.
    (2) Numărul maxim de posturi ale unităţilor subordonate finanţate de la bugetul de stat este de 2.072.
    (3) Comisia Naţională pentru Statistică poate crea în centre urbane, altele decît resedintele de judeţ, şi în sectoarele municipiului Bucureşti colective, servicii, birouri, pentru culegerea/diseminarea datelor statistice, în funcţie de cerinţele specifice ale activităţii sale, în cadrul numărului de posturi aprobat.
    (4) Structura organizatorică a unităţilor din subordinea Comisiei Naţionale pentru Statistică se aprobă prin ordin al preşedintelui.
    (5) Normativele de personal, constituirea compartimentelor şi statelor de funcţii pentru unităţile subordonate, precum şi atribuţiile acestora se stabilesc prin ordin al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Statistică, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat, şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
    ART. 9
    (1) Pentru asigurarea caracterului ştiinţific, obiectiv şi transparent al metodologiilor şi tehnicilor utilizate în efectuarea cercetărilor statistice, al indicatorilor, nomenclatoarelor şi clasificarilor folosite la culegerea şi prelucrarea datelor, precum şi al sistemului de publicaţii, funcţionează Consiliul de Orientare a Activităţii de Statistică, cu următoarele atribuţii:
    1. avizează strategia generală de dezvoltare a sistemului statistic naţional;
    2. analizează necesităţile de informaţii statistice ale societăţii şi felul în care activitatea statistică le satisface;
    3. propune măsuri ca programul anual al cercetărilor statistice să satisfacă cerinţele de informare ale organelor autorităţilor publice şi altor instituţii publice în limita fondurilor bugetare alocate;
    4. propune măsuri pentru respectarea reglementărilor cu privire la caracterul confidenţial al informaţiilor statistice furnizate Comisiei Naţionale pentru Statistică sau altor instituţii de profil;
    5. promovează concepte, modele, metode, tehnici şi instrumente avansate pentru activitatea statistică prin care se asigură calitatea datelor şi informaţiilor statistice difuzate pe plan intern şi pe plan internaţional;
    6. avizează propunerile de completare a cadrului legislativ privind activitatea de statistică;
    7. avizează rapoartele de activitate ale Comisiei Naţionale pentru Statistică;
    8. avizează Programul anual al cercetărilor statistice.
    (2) Membrii Consiliului de Orientare a Activităţii de Statistică care nu sunt reprezentanţi ai administraţiei publice sunt remuneraţi cu o indemnizaţie de participare la şedinţa de 15.000 lei, indexabilă.
    ART. 10
    Comisia Naţională pentru Statistică are în dotare un număr de autoturisme stabilit potrivit prevederilor legale. Pentru efectuarea recensământului general agricol, care se desfăşoară în perioada 1995-1998, se aprobă utilizarea suplimentară a două autoturisme.
    ART. 11
    (1) Prefecturile şi autorităţile publice locale vor sprijini Comisia Naţională pentru Statistică în vederea asigurării spaţiilor corespunzătoare necesare desfăşurării activităţii unităţilor sale din teritoriu.
    (2) Prefecturile şi autorităţile publice locale, în care unităţile teritoriale subordonate Comisiei Naţionale pentru Statistică nu dispun de spaţii corespunzătoare, vor sprijini aceste unităţi în vederea atribuirii, în condiţiile legii, de amplasamente pentru construirea de sedii proprii. Comisia Naţională pentru Statistică va prevedea în bugetele anuale cheltuielile de capital necesar pentru construirea unor astfel de obiective.
    ART. 12
    Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 13
    (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
    (2) La aceeaşi data se abroga Hotărârea Guvernului nr. 1/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale pentru Statistică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 din 10 februarie 1993, şi Hotărârea Guvernului nr. 600/1993 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale pentru Statistică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 270 din 23 noiembrie 1993.


                                       PRIM-MINISTRU
                                     NICOLAE VĂCĂROIU

                                       Contrasemnează:
                                        -------------
                       Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Statistică,
                                    Alexandru Radocea

                        Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                                     Florin Georgescu

                            Ministru de stat, ministrul muncii şi
                                     protecţiei sociale,
                                     Dan Mircea Popescu

    Bucureşti, 10 aprilie 1995.
    Nr. 213.


    ANEXA
    Număr maxim de posturi: 910
    (exclusiv demnitarii)




                                                     COMISIA NAŢIONALĂ PENTRU STATISTICĂ

                                                           ┌────────────────┐
┌─────────────────────────┐ │ PREŞEDINTE │ ┌────────────────────────┐
│CONSILIERII PREŞEDINTELUI├────┐ └───────┬────────┘ ┌─┤SERVICIUL DE CONTENCIOS │
└─────────────────────────┘ │ │ │ └────────────────────────┘
┌─────────────────────────┐ │ │ │ ┌────────────────────────┐
│ CORPUL DE CONTROL*) ├────┼───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─┤CONTROL FINANCIAR INTERN│
└─────────────────────────┘ │ │ │ └────────────────────────┘
┌─────────────────────────┐ │ │ │ ┌────────────────────────┐
│DIRECŢIA DE COOPERARE ŞI │ │ ┌───────┴────────┐ └─┤DIRECŢIA RESURSE UMANE, │
│ INTEGRARE EUROPEANĂ ├────┤ │ VICEPREŞEDINTE │ │SALARIZARE ŞI ÎNVĂŢĂMÂNT│
└─────────────────────────┘ │ └───────┬────────┘ └────────────────────────┘
┌─────────────────────────┐ │ │
│DIRECŢIA DE RECENSĂMINTE ├────┤ │
└─────────────────────────┘ │ │
┌─────────────────────────┐ │ │
│ OFICIUL DE STUDII ŞI │ │ │
│PROIECTĂRI DEMOGRAFICE*) ├────┘ │
└─────────────────────────┘ │
               ┌─────────────────────────────┬─────────────────────┼─────────────────────┬────────────────────────────┐
 ┌─────────────┴─────────────┐┌──────────────┴─────────────┐┌──────┴──────┐┌─────────────┴────────────┐┌──────────────┴─────────────┐
 │ DIRECŢIA GENERALĂ DE ││ DIRECŢIA GENERALĂ DE ││ DIRECŢIA ││ DIRECŢIA GENERALĂ DE ││DIRECŢIA GENERALĂ DE SINTEZE│
 │ CERCETARE─DEZVOLTARE A ││ EXPLOATARE A APLICAŢIILOR ││DE GESTIUNE A││EXPLOATARE A APLICAŢIILOR ││ MACROECONOMICE, ANALIZE, │
 │SISTEMULUI STATISTIC ŞI DE ││ STATISTICE ŞI DE PRODUCERE ││PATRIMONIULUI││STATISTICE ŞI DE PRODUCERE││ STUDII, PUBLICAŢII ŞI │
 │ PROIECTARE A APLICAŢIILOR ││ A INFORMAŢIILOR ECONOMICE ││ ││ A INFORMAŢIILOR SOCIALE ││ DISEMINARE A INFORMAŢIILOR │
 └┬──────────────────────────┘└┬───────────────────────────┘└─────────────┘└┬─────────────────────────┘└┬───────────────────────────┘
  │┌─────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐ │┌────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐
  ││ Direcţia de strategie, │ ││ Direcţia statisticii │ ││ Direcţia statisticii │ ││ Direcţia │
  ├┤planificare, metodologie │ ├┤ industriei şi │ ├┤ populaţiei şi │ ├┤ de conturi naţionale │
  ││ şi logistică statistică │ ││ construcţiilor │ ││ anchetelor demografice │ ││ │
  │└─────────────────────────┘ │└──────────────────────────┘ │└────────────────────────┘ │└──────────────────────────┘
  │┌─────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐ │┌────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐
  ││ Direcţia de proiectare │ ││ Direcţia statisticii │ ││ Direcţia │ ││ Direcţia │
  ├┤ şi elaborare a │ ├┤ agriculturii, │ ├┤ statisticii sociale │ ├┤ de sinteză şi studii │
  ││ aplicaţiilor statistice │ ││silviculturii şi mediului.│ ││ şi a calităţii vietii │ ││ economice şi sociale │
  │└─────────────────────────┘ │└──────────────────────────┘ │└────────────────────────┘ │└──────────────────────────┘
  │┌─────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐ │┌────────────────────────┐ │┌──────────────────────────┐
  ││ Direcţia de logistică, │ ││ Direcţia statisticii │ ││ Direcţia │ ││ Direcţia de │
  └┤proiectare şi elaborare a│ ├┤ comerţului, turismului │ ├┤ fond naţional de │ └┤ publicaţii statistice │
   │aplicaţiilor informatice │ ││ şi serviciilor │ ││ date statistice │ │ şi diseminare │
   └─────────────────────────┘ │└──────────────────────────┘ │└────────────────────────┘ └──────────────────────────┘
                               │┌──────────────────────────┐ │┌────────────────────────┐
                               ││ Direcţia │ ││ Direcţia de exploatare │
                               └┤ preţurilor şi │ └┤ a aplicaţiilor şi │
                                │ tarifelor │ │ inginerie de sistem │
                                └──────────────────────────┘ └────────────────────────┘
    Comisia Naţională pentru Statistică are în subordine Direcţia generală de statistică a municipiului Bucureşti şi direcţiile judeţene de statistică - servicii publice descentralizate -, precum şi Revista română de statistică.

-------------
    *) Condus de un director adjunct


                                         -----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016