Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 211 din 18 mai 1994  privind unele masuri de aplicare a Conventiei internationale de la Geneva privind interzicerea perfectionarii, producerii, stocarii si utilizarii armelor chimice si distrugerea acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 211 din 18 mai 1994 privind unele masuri de aplicare a Conventiei internationale de la Geneva privind interzicerea perfectionarii, producerii, stocarii si utilizarii armelor chimice si distrugerea acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 134 din 30 mai 1994

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Pe data prezentei hotărâri structura organizatorică a Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor se completează cu Direcţia generală de control al interzicerii armelor chimice.

    Denumirea Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor se modifică în "Agenţia Naţională de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice", denumită în continuare agenţie.
    Agenţia îndeplineşte şi funcţia de autoritate naţională pentru aplicarea prevederilor Convenţiei internaţionale de la Geneva privind interzicerea perfecţionării, producerii, stocării şi utilizării armelor chimice şi distrugerea acestora.
    Agenţia îndeplineşte, prin Direcţia generală de control al interzicerii armelor chimice, atribuţiile principale prevăzute în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
    Agenţia colaborează pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice Direcţiei generale de control al interzicerii armelor chimice, prevăzute în anexa nr. 1 lit. A pct. 4, 5 şi 7, cu Oficiul de Control al Importurilor şi Exporturilor de Produse Speciale, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale - Departamentul înzestrării armatei.
    Structura organizatorică a agenţiei se completează, pentru direcţia generală de control al interzicerii armelor chimice, cu 16 posturi de specialitate, din care 10 posturi se preiau de la Ministerul Industriilor, iar 6 posturi de la Ministerul Apărării Naţionale. Direcţia va fi condusă de un director general.
    Cheltuielile necesare reorganizării structurii organizatorice şi funcţionării agenţiei pe anul 1994 se asigura din creditele bugetare aprobate Secretariatului General al Guvernului.
    ART. 2
    Denumirea Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor din cuprinsul actelor normative se înlocuieşte de la data publicării prezentei hotărâri cu aceea de Agenţia Naţională de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice.
    ART. 3
    Hotărârea Guvernului nr. 594/1992, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Titlul va avea următoarea redactare: "Hotărâre privind regimul importurilor şi exporturilor de articole şi tehnologii supuse controlului destinaţiei finale, al controlului exporturilor pentru neproliferarea armelor nucleare, chimice şi biologice şi a rachetelor purtătoare de asemenea arme, precum şi al controlului interzicerii armelor chimice".
    2. Alineatele (1) - (3) ale articolului 20 vor avea următorul cuprins:
    "Art. 20. - (1) Pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri se constituie, ca organ de specialitate independent, în structura aparatului de lucru al primului-ministru, Agenţia Naţională de Control al Exporturilor Strategice şi al Interzicerii Armelor Chimice, cu sediul în Bucureşti, denumită în continuare agenţie. Agenţia este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi are structura organizatorică prevăzută în anexa nr. 9.
    (2) Agenţia este coordonată de un consiliu interministerial compus din reprezentanţi al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Comerţului, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Finanţelor - Direcţia Generală a Vămilor, Ministerului Industriilor, Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului - Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, Ministerului de Interne, Ministerului Comunicaţiilor, Ministerului Justiţiei, Departamentului pentru Integrare Europeană, Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, la nivel de secretar sau subsecretar de stat. Preşedintele agenţiei este membru de drept al Consiliului interministerial.
    (3) Consiliul interministerial examinează şi aprobă cererile de import şi export privind articolele şi tehnologiile prevăzute în prezenta hotărâre, în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România, cu interesele economice şi de securitate naţională, ţinând seama şi de activităţile utilizatorilor finali, credibilitatea solicitanţilor şi alte considerente relevante pentru funcţionarea eficienta a regimului instituit prin prezenta hotărîre. De asemenea, Consiliul interministerial adoptă măsurile necesare pentru controlul aducerii la îndeplinire a obligaţiilor ce revin României cu privire la interzicerea armelor chimice."
    3. Articolul 22 se completează, în mod corespunzător, cu atribuţiile prevăzute pentru agenţie în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
    4. Anexa nr. 9 se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotărâre.
    ART. 4
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

                p. PRIM-MINISTRU
               DAN MIRCEA POPESCU,
                ministru de stat,
        ministrul muncii şi protecţiei sociale

                    Contrasemnează:
                    ----------------
                    Ministru de stat,
               ministrul afacerilor externe,
                 Teodor Viorel Meleşcanu

                Ministrul apărării naţionale,
                      Gheorghe Tinca

                  p. Ministrul industriilor,
                      Alexandru Stănescu,
                      secretar de stat

             p. Secretarul general al Guvernului,
                       Mihai Ungureanu

                 p. Ministru de stat,
                 ministrul finanţelor,
                     Dan Mogoş,
                   secretar de stat

    Bucureşti, 18 mai 1994.
    Nr. 211.

    ANEXA 1

            PRINCIPALELE ATRIBUŢII ALE AGENŢIEI
        care se îndeplinesc prin Direcţia generală de
          control al interzicerii armelor chimice

    A. Atribuţii permanente
    1. Reprezintă România, în calitate de autoritate naţională, în relaţiile cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (autoritate internaţionala) şi cu organele acesteia (Consiliul executiv, directorul general, Secretariatul tehnic).
    2. Prezintă spre aprobare primului-ministru, cu consultarea ministerelor interesate, propuneri pentru specialiştii români ce urmează să-şi desfăşoare activitatea în cadrul autorităţii internaţionale.
    3. Supune spre avizare Ministerului Afacerilor Externe mandatele delegaţilor României la conferinţele statelor părţi (conferinţe anuale, conferinţe extraordinare, conferinţe pentru amendamente la convenţie), precum şi mandatul delegaţiei României în perioadele când aceasta va fi membră a Consiliului executiv.
    4. Face propuneri de asistenţi şi experţi care însoţesc pe şeful delegaţiei României la conferinţele Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice.
    5. Prezintă periodic primului-ministru informări privind stadiul îndeplinirii prevederilor convenţiei.
    6. Colaborează direct cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Industriilor, Ministerul de Interne, Ministerul Comerţului, Ministerul Comunicaţiilor, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi alte organe care concura la îndeplinirea sarcinilor care ii revin.
    7. Îndeplineşte orice alte atribuţii ce decurg din aplicarea convenţiei.

    B. Atribuţii în perioada premergătoare intrării în vigoare a convenţiei

    1. Stabileşte o instalaţie unică, la scară redusă, care să poată produce substanţele prevăzute în lista nr. 1 la convenţie, pentru scopuri de cercetare, medicale sau farmaceutice.
    2. Informează institutele de cercetare şi producătorii de substanţe chimice care au sectoare de cercetare asupra restricţiilor referitoare la substanţele chimice prevăzute în lista nr. 1 la convenţie, precum şi asupra necesităţii aprobării de către Guvern, ori de câte ori cantităţile anuale sintetizate depăşesc 100 grame.
    3. Stabileşte sistemul de aprobare a funcţionării altor instalaţii decât cele desemnate pentru producerea substanţelor chimice din lista nr. 1 la convenţie în scopuri de protecţie.
    4. Identifică instalaţiile din industria chimică ce urmează a fi nominalizate pentru inspecţii.
    5. Pregăteşte formularele de declaraţii ce vor fi folosite pentru colectarea informaţiilor necesare de la agenţii economici din industria chimică şi le transmite agenţilor economici selectaţi.
    6. Stabileşte metodologia de colectare a datelor referitoare la importul şi exportul substanţelor chimice din listă.
    7. Întocmeşte declaraţiile ce se transmit autorităţii internaţionale conform prevederilor art. III din convenţie.
    8. Întocmeşte declaraţiile iniţiale ce se transmit autorităţii internaţionale conform art. IV şi anexelor de verificare ale convenţiei.

    C. Atribuţii după intrarea în vigoare a convenţiei
    1. Pregăteşte declaraţiile anuale referitoare la activităţile anului anterior, declaraţiile referitoare la activităţile ce se vor desfăşura anul următor, precum şi declaraţiile conform art. X din convenţie, şi le transmite autorităţii internaţionale.
    2. Stabileşte punctele de control pentru trecerea frontierei a echipelor de inspecţie şi le transmite Secretariatului tehnic.
    3. Confirmă autorităţii internaţionale primirea listelor de inspectori şi asistenţi propuse de Secretariatul tehnic şi comunică, după caz, aprobarea acestora.
    4. Confirmă autorităţii internaţionale primirea notificărilor inspecţiei în intervalul stabilit de convenţie.
    5. Solicită de la Secretariatul tehnic copii ale informaţiilor şi datelor referitoare la instalaţiile proprii.
    6. Primeşte şi însoţeşte echipele de inspecţie iniţială şi de rutină a instalaţiei unice la scara redusă sau a altor instalaţii care produc substanţe chimice, prevăzute în liste.
    7. Informează autoritatea internaţionala asupra măsurilor legislative şi administrative luate în vederea implementării convenţiei.
    8. Primeşte comunicări de la Secretariatul tehnic şi de la organizaţie.
    9. Primeşte şi transmite informaţii asupra activităţilor de distrugere a armelor chimice.
    10. Primeşte şi evaluează copiile de pe declaraţiile celorlalte state părţi, primite de la Secretariatul tehnic.

    ANEXA 2

        ┌───────────────────────────────────────────────────────────┐
        │ AGENŢIA NAŢIONALĂ DE CONTROL AL EXPORTURILOR STRATEGICE │
        │ ŞI AL INTERZICERII ARMELOR CHIMICE ┌───────┤
        │ PREŞEDINTE - SECRETAR DE STAT │ 73*) │
        └──────────────────────────┬────────────────────────┴───────┘
                                   │
                                   │
          ┌────────────────────────┼───────────────────────────────┐
          │ │ │
          │ │ │
    ┌─────┴───────────┐ ┌──────┴──────────┐ ┌─────────────┴────────┐
    │Direcţia generală│ │Direcţia generală│ │ Direcţia generală │
    │de control COCOM │ │ de control al │ │relaţii internaţionale│
    │şi neproliferare │ │ interzicerii │ │şi pregătire personal │
    │Director general │ │armelor chimice │ │ Director general │
    │ │ │Director general │ │ │
    └──┬──────────────┘ └──────┬──────────┘ └──────────┬───────────┘
   ┌───┘ ┌─────┘ ┌─────┘
   │ ┌─────────┐ │ ┌────────────┐ │ ┌───────────────┐
   ├─┤Direcţia │ ├─┤ Sectorul │ │ │ Direcţia │
   │ │ COCOM │ │ │ sinteze şi │ │ │pregătire şi │
   │ └─────────┘ │ │metodologie │ ├─┤ instruire │
   │ ┌─────────────┐ │ └────────────┘ │ │ personal │
   │ │ Direcţia │ │ ┌────────────┐ │ └───────────────┘
   ├─┤neproliferare│ ├─┤ Sectorul │ │ ┌───────────────┐
   │ └─────────────┘ │ │ inspecţii │ │ │ Sectorul de │
   │ ┌───────────┐ │ │ interne │ ├─┤ legătură cu │
   └─┤ Sectorul │ │ └────────────┘ │ │ ministerele │
     │legislaţie │ │ ┌────────────┐ │ └───────────────┘
     │şi juridic │ │ │ Sectorul │ │ ┌───────────────┐
     └───────────┘ │ │ relaţii cu │ │ │ Sectorul │
                             └─┤Organizaţia │ │ │ protocol, │
                               │ pentru │ ├─┤ relaţii │
                               │Interzicerea│ │ │internaţionale │
                               │ Armelor │ │ └───────────────┘
                               │ Chimice │ │ ┌────────────────┐
                               └────────────┘ └─┤ Sectorul │
                                                            │ informatic │
                                                            └────────────────┘

----------------
    *) Plus 20% personal muncitor - deservire.


                        ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016