Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 210 din 19 mai 1997  privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Centrale pentru Apararea impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructiile Hidrotehnice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 210 din 19 mai 1997 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei Centrale pentru Apararea impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructiile Hidrotehnice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 103 din 28 mai 1997

    În temeiul prevederilor art. 7 şi 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 47/1994 privind apărarea împotriva dezastrelor aprobată prin Legea nr. 124/1995, ale art. 7 alin. 3 şi ale art. 70 din Legea apelor nr. 107/1996,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice, constituită pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei mediului, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

                 PRIM-MINISTRU
                 VICTOR CIORBEA

                      Contrasemnează:
                      ---------------
                Ministrul apelor, pădurilor
                  şi protecţiei mediului,
                       Ioan Oltean

                     Ministru de stat,
                   ministrul finanţelor,
                      Mircea Ciumara

                   p. Ministru delegat
                 pe lângă primul-ministru
           pentru coordonarea Secretariatului
              General al Guvernului şi a
          Departamentului pentru Administraţie
                    Publica Locală,
                      Radu Stroe

    Bucureşti, 19 mai 1997.
    Nr. 210.


    ANEXĂ

                              REGULAMENT
       de organizare şi funcţionare a Comisiei Centrale pentru Apărarea
         împotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase
              şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prevenirea, intervenţia operativă şi refacerea în cazul dezastrelor produse de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţiile hidrotehnice reprezintă acţiuni de apărare de interes public naţional, pentru diminuarea sau eliminarea efectelor negative sociale, economice şi ecologice ale acestora.
    ART. 2
    În conformitate cu prevederile art. 5, 7, 15 şi 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 47/1994 privind apărarea împotriva dezastrelor, aprobată prin Legea nr. 124/1995, şi ale art. 67-71 din Legea apelor nr. 107/1996, responsabilitatea privind organizarea şi conducerea acţiunilor de prevenire şi apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice revine, la nivel naţional, Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice, iar la nivel local, autorităţilor administraţiei publice, comisiilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale de apărare împotriva dezastrelor şi agenţilor economici implicaţi în acţiuni de apărare.
    ART. 3
    Obiectul de activitate al Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice, denumită în continuare Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, constă în organizarea şi coordonarea acţiunilor de apărare faţă de:
    - inundaţiile datorate revărsărilor naturale ale cursurilor de apă sau blocajelor de gheţuri;
    - inundaţiile provocate de accidente sau avarii la construcţiile hidrotehnice;
    - dezastrele produse de fenomene meteorologice periculoase (ploi torenţiale, ninsori abundente, furtuni şi viscole, depuneri de gheaţă, chiciură, polei, îngheţuri timpurii sau târzii, grindină şi secetă).

    CAP. II
    Organizarea şi funcţionarea Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor

    ART. 4
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor funcţionează pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi se subordonează, în caz de dezastre, Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor.
    ART. 5
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este alcătuită din reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai regiilor autonome şi ai altor agenţi economici cu atribuţii şi responsabilităţi în acţiunile de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, precum şi din cadre didactice din institutele de învăţământ superior şi specialişti din institutele de cercetare şi proiectare de profil. Componenţa Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este cuprinsă în anexa nr. 1 la prezentul regulament.
    Membrii Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor sunt desemnaţi de conducerile unităţilor pe care le reprezintă şi sunt validaţi prin ordin al preşedintelui comisiei.
    ART. 6
    Preşedintele Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este ministrul apelor, pădurilor şi protecţiei mediului, iar vicepreşedinte este secretarul de stat din minister care coordonează activitatea de gospodărire a apelor. În cazul absenţei preşedintelui, prerogativele acestuia sunt preluate de vicepreşedinte.
    ART. 7
    Secretariatul tehnic permanent al Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este asigurat de către un compartiment funcţional distinct în cadrul Direcţiei cadastru, sinteze şi apărare împotriva inundaţiilor din cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, fără majorarea numărului de posturi.
    Secretarul Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este directorul Direcţiei cadastru, sinteze şi apărare împotriva inundaţiilor.
    ART. 8
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor se întruneşte în şedinţe ordinare, o dată pe an, şi în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau la solicitarea expresă a cel puţin 1/3 din numărul membrilor comisiei.
    Convocarea membrilor se face cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel puţin o zi înaintea şedinţelor extraordinare.
    Convocarea se face în scris, precizându-se proiectul ordinii de zi, documentele ce urmează a fi analizate, data, ora şi locul desfăşurării şedinţei. Ordinea de zi se adoptă la începutul şedinţei.
    Şedinţa ordinară anuală este legal constituită, dacă sunt prezenţi cel puţin 2/3 din numărul total al membrilor.
    În cazuri deosebite, preşedintele sau vicepreşedintele poate convoca şedinţe extraordinare, cu o prezenţă restrânsă, dar nu mai puţin de 1/3 din numărul membrilor. Nominalizarea membrilor convocaţi se va face de către preşedintele sau vicepreşedintele comisiei, fără a putea fi omişi membrii implicaţi în ordinea de zi propusă.
    Hotărârile Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor se iau cu majoritatea simplă a celor prezenţi.
    Propunerile şi măsurile stabilite se consemnează în procese-verbale de şedinţă şi, după caz, se concretizează în hotărâri ale Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, se semnează de preşedintele comisiei şi se comunică factorilor interesaţi prin Secretariatul tehnic permanent.
    Documentele privind activitatea Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor se arhivează de către Secretariatul tehnic permanent, cu respectarea prevederilor legale.
    ART. 9
    Sediul Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor este la Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.
    ART. 10
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor colaborează cu autorităţile administraţiei publice şi cu instituţiile şi organismele care au atribuţii şi responsabilităţi specifice în domeniul prevenirii şi apărării împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, conform schemei fluxului informaţional-decizional prezentat în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
    ART. 11
    În exercitarea atribuţiilor sale, Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor foloseşte informaţii în flux lent - statistice - şi în flux rapid - operative -, prezentate în anexa nr. 3 la prezentul regulament, aflate în administrarea şi gestiunea factorilor care participă sau conlucrează la acţiuni de apărare. La solicitarea comisiei, aceste informaţii se pun la dispoziţia celor implicaţi în aceste acţiuni, fără plată, cu maximum de operativitate.
    ART. 12
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor are în dotare echipament de telecomunicaţii, tehnică de calcul, aparatură necesară multiplicării de documente, aparatură audio-video şi autoturism de teren, prezentate în anexa nr. 2 la prezentul regulament.
    Această dotare se va asigura prin redistribuire, la nivelul ministerului, sau prin transfer de la unităţile din subordine, participante la comisie.
    Dotarea se poate finanţa în anii următori şi din credite bugetare de la capitolul "Cheltuieli de capital", la poziţia "Achiziţii de bunuri, dotări independente şi alte cheltuieli de investiţii".

    CAP. III
    Atribuţiile Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor

    ART. 13
    Comisia Centrală pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor are următoarele atribuţii principale:
    a) elaborează strategia naţională de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi participă la elaborarea strategiei naţionale de apărare împotriva dezastrelor în cadrul Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor;
    b) participă la elaborarea planurilor operative de apărare specifice şi a programelor generale în caz de dezastre, la solicitarea Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor;
    c) urmăreşte respectarea convenţiilor internaţionale în domeniul apărării împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    d) analizează proiectul Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, precum şi solicitările de modificare a acestora, şi le supune spre avizare Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor şi spre aprobare Guvernului;
    e) aprobă Planul operativ de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    f) avizează proiectele regulamentelor de organizare şi funcţionare a comisiilor judeţene de apărare împotriva dezastrelor, pentru aspecte ce privesc apărarea de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţiile hidrotehnice;
    g) aprobă planurile judeţene de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi planurile de apărare împotriva inundaţiilor pe bazine hidrografice;
    h) analizează regulamente, reglementări, instrucţiuni şi normative specifice, referitoare la prevenirea, intervenţia şi înlăturarea efectelor inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, şi le supune spre avizare Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor şi spre aprobare Guvernului;
    i) face anual propuneri Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor, pentru asigurarea mijloacelor materiale şi financiare necesare organizării apărării în caz de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase sau accidente la construcţiile hidrotehnice, pentru înlăturarea efectelor negative ale acestora, inclusiv pentru dezvoltarea reţelei care asigură fluxul informaţional hidrometeorologic şi decizional. Constituirea şi utilizarea fondurilor se fac de către fiecare ordonator de credite, instituţie publică sau agent economic, cu respectarea prevederilor legale. În caz de inundare dirijată a unor terenuri, face propuneri Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale asupra terenurilor, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pe baza constatărilor şi solicitărilor comisiilor judeţene de apărare împotriva dezastrelor;
    j) informează şi prezintă anual şi periodic rapoarte de sinteză Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor despre producerea de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase sau accidente la construcţiile hidrotehnice, despre efectele acestora, despre măsurile întreprinse şi despre stadiul realizării măsurilor de prevenire şi refacere;
    k) asigură informarea opiniei publice, prin mass media, despre zonele de risc potenţial, despre iminenţa producerii şi efectele inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase sau accidentelor la construcţiile hidrotehnice, precum şi despre măsurile luate;
    l) iniţiază studii şi cercetări privind modalităţi de control al riscurilor dezastrelor produse de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase sau accidente la construcţiile hidrotehnice, precum şi metode de identificare şi evaluare a riscurilor;
    m) aprobă criterii pentru definirea pragurilor critice ale fenomenelor hidrometeorologice periculoase şi ale accidentelor la construcţiile hidrotehnice. Pentru definirea pragurilor critice privind accidente la construcţiile hidrotehnice se va solicita, în prealabil, avizul Comisiei Naţionale pentru Siguranţa Barajelor şi Lucrărilor Hidrotehnice;
    n) solicită şi urmăreşte participarea unităţilor subordonate Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi altor ministere, cu forţe şi mijloace din dotarea acestora, în acţiunile de intervenţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    o) colaborează cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului la întocmirea de instrucţiuni şi prescripţii de proiectare, execuţie şi control la solicitări seismice al construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare, precum şi de studii necesare realizării sistemelor automate de prognoză şi avertizare seismică pentru baraje;
    p) iniţiază programe de cercetare şi propune Ministerului Cercetării şi Tehnologiei studii şi cercetări în domeniul apărării împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, în vederea promovării şi finanţării;
    r) participă, împreună cu Comandamentul Protecţiei Civile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, la elaborarea programelor de pregătire a populaţiei şi a agenţilor economici, pentru protecţia şi intervenţia acestora în cazul producerii de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase sau accidente la construcţiile hidrotehnice;
    s) colaborează cu Ministerul Sănătăţii la întocmirea programelor de pregătire sanitară a populaţiei pentru aspecte ce privesc apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    t) colaborează cu Ministerul Învăţământului pentru includerea, în programele de învăţământ, de tematici pentru educaţia şcolară privind apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    u) analizează şi validează măsurile aprobate de preşedinte între şedinţe sau le corectează ori le modifică, după caz.

    CAP. IV
    Atribuţiile Secretariatului tehnic permanent al Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor

    ART. 14
    Secretariatul tehnic permanent al Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, în perioadele dintre şedinţe, aduce la îndeplinire hotărârile comisiei, urmăreşte realizarea lor şi exercită atribuţiile acesteia, făcând propuneri care devin executorii după aprobarea lor de către preşedintele ei. La prima şedinţă aduce la cunoştinţă comisiei măsurile aprobate şi le supune spre analiză şi validare. În acest scop, Secretariatul tehnic permanent are următoarele atribuţii şi răspunderi:
    a) elaborează proiectul Regulamentului de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, proiectul Normativului-cadru de dotare cu materiale şi mijloace de apărare împotriva inundaţiilor, întocmeşte propuneri de modificare şi completare a acestora şi le supune spre analiză Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, în vederea trimiterii spre avizare Comisiei Guvernamentale de Apărare împotriva Dezastrelor şi spre aprobare Guvernului;
    b) elaborează proiectul Planului operativ de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, pe care îl supune spre aprobare şi însuşire Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor;
    c) îndrumă, controlează, avizează şi prezintă spre aprobare preşedintelui Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor planurile judeţene şi bazinale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice;
    d) urmăreşte completarea şi reactualizarea planurilor judeţene şi bazinale de apărare împotriva inundaţiilor, în funcţie de modificările survenite, transmise de comandamentele bazinale, de comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor;
    e) supune spre avizare Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor regulamentele de organizare şi funcţionare a comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor, pentru aspecte ce privesc apărarea de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţiile hidrotehnice;
    f) organizează şi urmăreşte permanent funcţionarea fluxului informaţional privind evoluţia fenomenelor hidrologice şi meteorologice periculoase, starea tehnică a barajelor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi verifică transmiterea prognozelor, avertizărilor şi alarmărilor la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor;
    g) propune, prin intermediul preşedintelui Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, declararea stării de necesitate de către Comisia Guvernamentală de Apărare împotriva Dezastrelor, la solicitarea comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor;
    h) în situaţii critice din punct de vedere al apărării împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase sau accidentelor la construcţiile hidrotehnice, propune preşedintelui sau vicepreşedintelui Comisiei Centrale de Apărare împotriva Inundaţiilor să solicite Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi altor autorităţi centrale intervenţia cu forţe şi mijloace din dotarea unităţilor subordonate acestora, pentru salvarea oamenilor, animalelor, a altor bunuri şi pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;
    i) supune spre aprobare preşedintelui Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor propunerile comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor, ale Regiei Autonome "Apele Române", ale Regiei Autonome de Electricitate "Renel" şi ale Regiei Autonome a Îmbunătăţirilor Funciare de inundare dirijată a terenurilor dinainte stabilite prin planurile de apărare sau în cazuri extreme, în perioade de ape mari, solicitarea acestora de inundare a altor terenuri şi de modificare a regulilor de exploatare a acumulărilor;
    j) urmăreşte, verifică şi sintetizează date şi informaţii privind efectele inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice şi măsurile întreprinse, primite de la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor, de la dispeceratul Regiei Autonome "Apele Române", de la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie sau de la alte surse, informează operativ Comisia Guvernamentală de Apărare împotriva Dezastrelor, întocmeşte rapoarte de sinteză periodice şi anuale privind inundaţiile şi fenomenele meteorologice, propune măsuri de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate şi de modernizare a fluxului informaţional şi le prezintă preşedintelui sau vicepreşedintelui Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor; urmăreşte promovarea şi realizarea măsurilor aprobate;
    k) întocmeşte informări privind declanşarea, evoluţia fenomenelor hidrometeorologice periculoase, efectele acestora şi măsurile luate şi le transmite mass media;
    l) urmăreşte promovarea şi elaborarea, de către institutele de profil, a studiilor şi cercetărilor în vederea fundamentării de proiecte de instrucţiuni şi de alte acte normative care privesc apărarea împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice.
    m) iniţiază anual şi participă la exerciţiile de simulare a producerii de inundaţii şi accidente la construcţii hidrotehnice, organizate pe bazine hidrografice şi pe judeţe, pentru verificarea pregătirii şi conlucrării formaţiilor de intervenţie, a funcţionării fluxului informaţional-decizional, precum şi a modului de folosire a mijloacelor şi materialelor de intervenţie;
    n) urmăreşte, prin Regia Autonomă "Apele Române" şi prin filialele bazinale ale acesteia, materializarea în teren a nivelurilor maxime înregistrate la inundaţii, pentru reconstituirea undelor de viitură şi reactualizarea valorilor caracteristice de apărare;
    o) urmăreşte ca Regia Autonomă "Apele Române" şi Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie să asigure permanent îndrumarea metodologică şi coordonarea reţelei hidrometeorologice de bază, precum şi elaborarea şi transmiterea în timp util a informaţiilor, prognozelor şi avertizărilor asupra fenomenelor hidrometeorologice periculoase la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti, locale şi la agenţi economici, în conformitate cu schemele de flux aprobate prin planurile de apărare;
    p) participă la elaborarea şi actualizarea convenţiilor internaţionale şi a regulamentelor bilaterale pentru probleme ce privesc apărarea împotriva inundaţiilor şi gheţurilor, participă la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor şi a simulărilor de apărări împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe Dunăre şi pe râurile care formează sau traversează frontiera de stat, urmărind respectarea convenţiilor bilaterale sau multilaterale; colaborează cu Direcţia generală a Dunării şi căilor navigabile din cadrul Ministerului Transporturilor la acţiunile operative de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor;
    r) organizează şi participă la verificarea anuală a stării tehnice a principalelor construcţii hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi a întreţinerii albiilor cursurilor de apă şi propune măsuri de întreţinere, de reparare şi de creştere a siguranţei în exploatare şi urmăreşte realizarea acestora; verifică sesizările cetăţenilor privind starea construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor şi întreţinerea albiilor care afectează zone populate şi obiective social-economice;
    s) verifică periodic secretariatele tehnice permanente ale comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor asupra cunoaşterii atribuţiilor specifice ce le revin şi asupra modului de acţionare la inundaţii, fenomene meteorologice periculoase şi accidente la construcţiile hidrotehnice;
    t) participă la fundamentarea şi urmăreşte includerea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului şi al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, în bugetele locale, inclusiv în bugetele agenţilor economici interesaţi, a resurselor financiare necesare pentru constituirea sau completarea stocurilor de materiale şi mijloace de apărare şi pentru acţiunile operative de intervenţie;
    u) urmăreşte, în perioadele cu inundaţii, fenomene meteorologice periculoase sau accidente la construcţiile hidrotehnice, la Ministerul Comunicaţiilor şi la unităţile subordonate, servirea cu prioritate a fluxului informaţional-decizional al activităţii de apărare, pe baza indicativelor speciale: "INUNDAŢII", "METEOR" sau "ACCIDENT LA CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE"; solicită, dacă este cazul, asigurarea de echipamente şi mijloace de telecomunicaţii suplimentare pentru completarea sistemelor de legătură în fluxul informaţional-decizional;
    v) participă şi colaborează cu Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, cu Ministerul Transporturilor şi cu alte ministere la întocmirea programelor de intervenţie în caz de producere a unor fenomene meteorologice periculoase şi urmăreşte realizarea măsurilor care se iau în asemenea situaţii;
    x) participă, împreună cu reprezentanţii Comandamentului Protecţiei Civile din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, la verificarea modului de asigurare a mijloacelor necesare înştiinţării şi alarmării populaţiei din localităţile ce pot fi afectate în aval de baraje de către autorităţile administraţiei publice locale, regiile autonome care au în administrare lucrări hidrotehnice şi agenţii economici;
    y) propune preşedintelui sau vicepreşedintelui Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor convocarea şedinţei ordinare anuale a acesteia şi a şedinţelor extraordinare, ori de câte ori este necesar;
    z) controlează şi aplică sancţiuni pentru încălcarea prevederilor art. 87, 96, 103 şi 104 din Legea apelor nr. 107/1996 şi ale art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 47/1994 pentru fapte în legătură cu activitatea de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice, la persoane fizice şi juridice şi la comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti de apărare împotriva dezastrelor;
    w) întocmeşte programe şi urmăreşte pregătirea personalului cu atribuţii de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase şi accidentelor la construcţiile hidrotehnice.

    CAP. V
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 15
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul regulament.
    ART. 16
    Dispoziţiile contrare din Hotărârea Guvernului nr. 615/1992, privind atribuţiile Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor şi ale Secretariatului tehnic permanent, se abrogă.


    ANEXA 1
    la regulament

                                   COMPONENŢA
     Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, Fenomenelor
    Meteorologice Periculoase şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice,
    organizată pe lângă Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului

 1. Ministrul Apelor, Pădurilor si Protecţiei Mediului - preşedinte

 2. Secretar de stat in Ministerul Apelor, Pădurilor si
    Protecţiei Mediului - vicepreşedinte
 3. Directorul Directiei cadastru, sinteze si aparare
    impotriva inundatiilor din Ministerul Apelor, Pădurilor
    si Protecţiei Mediului - secretar
 4. Reprezentantul Ministerului Apararii Nationale - membru
 5. Reprezentantul Departamentului pentru Administratie
    Publica Locala - membru
 6. Reprezentantul Ministerului de Interne - membru
 7. Reprezentantul Ministerului Lucrarilor Publice si
    Amenajarii Teritoriului - membru
 8. Reprezentantul Ministerului Industriei si Comertului - membru
 9. Reprezentantul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei - membru
10. Reprezentantul Ministerului Transporturilor - membru
11. Reprezentantul Ministerului Finantelor - membru
12. Reprezentantul Ministerului Comunicatiilor - membru
13. Reprezentantul Ministerului Sanatatii - membru
14. Reprezentantul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei - membru
15. Reprezentantul Ministerului Invatamantului - membru
16. Reprezentantul Regiei Autonome "Apele Romane" - membru
17. Reprezentantul Institutului National de Meteorologie si
    Hidrologie - membru
18. Reprezentantul Regiei Nationale a Pădurilor - membru
19. Reprezentantul Regiei Autonome de Electricitate "Renel" - membru
20. Reprezentantul Regiei Autonome a Imbunatatirilor Funciare - membru
21. Reprezentantul Societatii Comerciale "Aquaproiect" - S.A. - membru
22. Reprezentantul Facultatii de Constructii Hidrotehnice - membru
23. Reprezentantul Societatii Romane de Televiziune - membru
24. Reprezentantul Societatii Romane de Radiodifuziune - membru
25. Reprezentantul Agentiei Nationale de Presa "Rompres" - membru
26. Reprezentantul Agentiei Nationale a Rezervelor Materiale - membru




    ANEXA 2
    la regulament





                                              SCHEMA
      fluxului informational-decizional al Comisiei Centrale pentru Apararea împotriva Inundatiilor,
            Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructiile Hidrotehnice


┌─────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────────┐
│ Organisme sau institutii │ ┌──>│ COMANDAMENTUL PROTECŢIEI CIVILE │
│ internationale de protectie │ ┌──────────────────────┐ │ └───────────────────────────────────────┘
│ impotriva dezastrelor │<---->│COMISIA GUVERNAMENTALĂ│ │ ┌───────────────────────────────────────┐
└─────────────┬───────────────┘ │ DE APĂRARE ÎMPOTRIVA ├─┘ │ Comisia Centrala pentru Prevenirea │
              | │ DEZASTRELOR │ │ si Apararea impotriva Efectelor │
              v------------------─┐ │ ──────────────────── │ ┌->│ Seismice si Alunecarilor de Teren │
┌─────────────────────────────┐ | │ Secretariatul tehnic │ | │ (Ministerul Lucrarilor Publice si │
│Ministerul Apararii Nationale│<-┐| │ permanent │ | │ Amenajarii Teritoriului) │
├─────────────────────────────┤ || └──────────────┬───────┘ | ├───────────────────────────────────────┤
│ Ministerul de Interne │<-┤| ^ │ | │ Comisia Centrala pentru Explozii Mari │
├─────────────────────────────┤ || | │ | │la Suprafata si in Subteran, Accidente │
│ Departamentul pentru │<-┤| | │ ├->│Chimice si Avarii Deosebit De Grave la │
│ Administratie │ || | v | │ Conducte Magistrale si Urbane │
│ Publica Locala │ || ┌────┴─────────────────┐ | │ (Ministerul Industriei si Comertului) │
│ │<-┤| │ COMISIA CENTRALA │ | ├───────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────┤ || │ PENTRU APARAREA │ | │ Comisia Centrala pentru Accidente │
│ Ministerul Finantelor │<-┤└->│ IMPOTRIVA │ ├->│Deosebit De Grave pe Cai de Comunicatii│
├─────────────────────────────┤ | │ INUNDATIILOR, │<-| │ (Ministerul Transporturilor) │
│Ministerul Lucrarilor Publice│<-┤ │ FENOMENELOR │ | ├───────────────────────────────────────┤
│ si Amenajarii Teritoriului │ | │ METEOROLOGICE │ | │ Comisia Centrala pentru Asistenta │
├─────────────────────────────┤ | │ PERICULOASE SI │ ├─>│Medicala de Urgenta in Caz de Dezastre │
│ Ministerul Transporturilor │<-┤ │ ACCIDENTELOR LA │ | │ si Epidemii (Ministerul Sanatatii) │
├─────────────────────────────┤ | │ CONSTRUCTIILE │ | ├───────────────────────────────────────┤
│ Ministerul Comunicatiilor │<─│-->│ HIDROTEHNICE │ | │ Comisia Centrala pentru Epizootii si │
├─────────────────────────────┤ | │ ──────────────────── │ | │Supravegherea Contaminarii Radioactive,│
│ Ministerul Industriei si │<─┤ │ Secretariatul tehnic │ ├─>│Chimice, Biologice a Produselor Animale│
│ Comertului │ | │ permanent │ | │si Vegetale (Ministerul Agriculturii si│
├─────────────────────────────┤ | └──┬──────┬──────┬─────┘ | │ Alimentatiei) │
│ Ministerul Agriculturii si │<─┤ | ^ │ ^ │ | ├───────────────────────────────────────┤
│ Alimentatiei │ |┌-----v | │ | v───────┐├─>│ Comisia pentru Telecomunicatii │
├─────────────────────────────┤ || | │ | │| │ (Ministerul Comunicatiilor) │
│ Ministerul Sanatatii │<─┤| | │ | │| ├───────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────┤ || | │ | │| │ Comisia Nationala pentru Siguranta │
│ Ministerul Invatamantului │<─┤| | │ | │├─>│ Barajelor si Lucrarilor Hidrotehnice │
├─────────────────────────────┤ || | v └----------┐│| │ (Ministerul Apelor, Pădurilor si │
│ Ministerul Cercetarii si │<-┘| ┌──────┴───────────────┐|│| │ Protecţiei Mediului) │
│ Tehnologiei │ | │COMISII JUDETENE SI A │|│| ├───────────────────────────────────────┤
└─────────────────────────────┘ |┌─┤ MUNICIPIULUI │|│| │ Directia Generala a Dunarii si Cailor │
      ┌----------┬----------┬-----v│ │ BUCURESTI DE APARARE │|│├->│Navigabile (Ministerul Transporturilor)│
      v v v │ │IMPOTRIVA DEZASTRELOR │|│| │Regia Autonoma "Administratia Fluviala │
┌──────────┐┌──────────┐┌───────┐ │ │ ──────────────────── │|│| │ a Dunarii de Jos Galati" │
│Societatea││Societatea││Agentii│ │ │ Secretariate tehnice │|│| ├───────────────────────────────────────┤
│Romana de ││Romana de ││ de │ │ │ permanente pentru │|│| │Regia Autonoma "Administratia Nationala│
│ Tele─ ││ Radio─ ││ presa │ │ │ apararea impotriva │|│├->│ a Drumurilor din Romania" (Ministerul │
│ viziune ││difuziune ││ │ │ │ inundatiilor │|│| │ Transporturilor) │
└──────────┘└──────────┘└───────┘ │ └──────────────────────┘|│| ├───────────────────────────────────────┤
                                   │ ^ |│├─>│ Oficiul Rutier Central (Ministerul │
                                   │ | |│| │ Transporturilor) │
                                   │ | |│| ├───────────────────────────────────────┤
                                   │ v |│├─>│ Comisia Nationala pentru Statistica │
                                   │ ┌──────────────────────┐|│| ├───────────────────────────────────────┤
                                   └>│Inspectoratul judetean│|│├─>│Societatea Nationala de Cruce Rosie din│
                                     │ de protectie civila │|│| │ Romania │
                                     └──────────────────────┘|│| ├───────────────────────────────────────┤
                                                             |│└->│ Administratia Nationala a Rezervelor │
                                                             |│ │ Materiale │
                                                             |│ └───────────────────────────────────────┘
                                                             |└─────┬───────────────┬─────┬──────┐
                                                             └------┼---------------┼-----┼------┼---┐
                                                                    v ^ │ ^ │ ^ │ ^
                                                             ┌────────────┴──────┐ │ | │ | │ |
┌────────────────────┐ │ R.A.A.R. │ v | v | v |
│ ─ ─ ─ ─> Informatie│ ├────────┬──────────┤┌───┴─┐┌──┴─┐┌─────┴──┐
│ ───────> Decizie │ │I.N.M.H.│Dispecerat││RENEL││RAIF││ROMSILVA│
└────────────────────┘ └────────┴──────────┘└─────┘└────┘└────────┘





    ANEXA 3
    la regulament




                                     SCHEMA
      principalelor informaţii necesare desfăşurării activităţii Comisiei
          Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor, Fenomenelor
    Meteorologice Periculoase şi Accidentelor la Construcţiile Hidrotehnice


                               ┌─────────────────┐
                               │ Informaţii │
                               └────────┬────────┘
┌────────────────────────────────────┐ │ ┌────────────────────────────────────┐
│ Informaţii in flux lent pentru ├──┴──┤ Informatii in flux rapid pentru │
│cunoasterea, prevenirea, actiunea si│ │ avertizarea, evolutia fenomenelor, │
│inlaturarea efectelor inundatiilor, │ │starea uvrajelor, mod de actiune si │
│ f.m.p.a.c.h. ─ STATISTICE │ │ efecte, necesitati de orice ordin, │
└──────────────────┬─────────────────┘ │ pagube etc. ─ OPERATIVE │
┌──────────────────┴─────────────────┐ └─────────────────┬──────────────────┘
│ Parametrii hidrologici si │ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│ meteorologici statistici │ │ Prognoze meteorologice si │
└──────────────────┬─────────────────┘ │ hidrologice │
┌──────────────────┴─────────────────┐ └─────────────────┬──────────────────┘
│ Schemele de amenajare a │ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│ bazinelor hidrografice │ │ Avertizari precipitatii, debite, │
└──────────────────┬─────────────────┘ │niveluri, viteze, inregistrate si in│
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ evolutie │
│ Monografii ale fenomenelor, studii │ └─────────────────┬──────────────────┘
│ de caz, scenarii │ ┌─────────────────┴──────────────────┐
└──────────────────┬─────────────────┘ │Capacitati, disponibilitati in stoc │
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ si mod de comportare a lucrarilor │
│ Studii, cercetari de profil │ │ hidrotehnice pe parcurs │
└──────────────────┬─────────────────┘ └─────────────────┬──────────────────┘
┌──────────────────┴─────────────────┐ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│ Cadastrul apelor: lucrari, │ │ Situatia zonelor si obiectivelor │
│ folosinte, caracteristici │ │ afectate de fenomene │
└──────────────────┬─────────────────┘ └─────────────────┬──────────────────┘
┌──────────────────┴─────────────────┐ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│Pragurile critice pentru aparare de │ │Masuri si mijloace de interventie in│
│inundatii si avarii la constructiile│ │ actiune, efecte, rezultate │
│ hidrotehnice │ └─────────────────┬──────────────────┘
└──────────────────┬─────────────────┘ ┌─────────────────┴──────────────────┐
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ Situatia populatiei, alimentarilor │
│ Planurile de aparare judetene si │ │cu apa, elemente, cazuri provizorii │
│ bazinale, de aparare impotriva │ │ etc. │
│ inundatiilor │ └─────────────────┬──────────────────┘
└──────────────────┬─────────────────┘ ┌─────────────────┴──────────────────┐
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ Mijloace si forte disponibile la │
│ Planurile de interventie in caz de │ │ nivel de judet, bazin hidrografic, │
│avarii la constructiile hidrotehnice│ │ tara │
└──────────────────┬─────────────────┘ └─────────────────┬──────────────────┘
┌──────────────────┴─────────────────┐ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│ Regulamente si regimuri de │ │ Solicitari de sprijin, │
│ exploatare a constructiilor │ │ disponibilizari de mijloace si │
│ hidrotehnice │ │ efective pentru alte zone si │
└──────────────────┬─────────────────┘ │ activitati │
┌──────────────────┴─────────────────┐ └─────────────────┬──────────────────┘
│ Stocuri de materiale de aparare, │ ┌─────────────────┴──────────────────┐
│ mijloace de interventie │ │ Situatia cailor de comunicatii │
└──────────────────┬─────────────────┘ │ terestre, navale, a aeroporturilor │
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ si a sistemului de telecomunicatii │
│ Scheme de colaborare cu toate │ └─────────────────┬──────────────────┘
│ unitatile participante la actiune │ ┌─────────────────┴──────────────────┐
└──────────────────┬─────────────────┘ │Starea sistemului de transmisiuni si│
┌──────────────────┴─────────────────┐ │ necesitati │
│ Propuneri de lucrari si masuri │ └────────────────────────────────────┘
│ pentru inlaturarea efectelor │
│ inundatiilor │
└──────────────────┬─────────────────┘
┌──────────────────┴─────────────────┐
│ Conventii, acorduri cu tarile │
│ vecine in domeniul dezastrelor │
└────────────────────────────────────┘





    ANEXA 4
    la regulament


                                     LISTA
     dotărilor necesare pentru activitatea Secretariatului tehnic permanent
          al Comisiei Centrale pentru Apărarea împotriva Inundaţiilor,
             Fenomenelor Meteorologice Periculoase şi Accidentelor
                         la Construcţiile Hidrotehnice

──────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cantitatea
crt. Denumirea materialului (buc.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Complet calculator cu monitor color performant
     (486 sau 586) 3
 2. Diskete 3.50 inch 20
 3. Complet imprimante laser alb─negru 2
 4. Complet imprimanta laser color 1
 5. Scaner 1
 6. Fax 1
 7. Complet modem Internet cu fax inclus 1
 8. Telefoane celulare 3
 9. Telefon operativ 1
10. Aspectomat 1
11. Proiector pentru calculator si video 1
12. Copiator Xerox 1
13. Televizor color 1
14. Video recorder 1
15. Camera video 1
16. Casete video 20
17. Aparat de fotografiat cu blit 1
18. Autoturism de teren 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────


                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016