Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 204 din 30 martie 1998  pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, precum si pentru gestionarea fondurilor din care se suporta acestea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 204 din 30 martie 1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, precum si pentru gestionarea fondurilor din care se suporta acestea

EMITENT: Guvern
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 163 din 23 aprilie 1998

În temeiul <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/1997 privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 52/1998 ,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele metodologice privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, precum şi pentru gestionarea fondurilor din care se suporta acestea, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) Pana la aprobarea legii bugetului de stat pe anul 1998 decontarea contravalorii dispozitivelor medicale se face din aceleaşi fonduri ca în anul 1997.
(2) Sumele suportate de la bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul Fondului de risc şi accident, bugetul Fondului pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor se vor regulariza cu bugetul Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit prevederilor legii bugetului de stat pe anul 1998.
Art. 3
(1) Normele metodologice prevãzute la art. 1 intra în vigoare dupã 45 de zile de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.
(2) Pana la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice diferenţa dintre preţul integral al dispozitivelor medicale comandate sau livrate şi contribuţia beneficiarilor, calculatã în baza actelor normative care se abroga potrivit <>art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 16/1997 , astfel cum a fost modificat prin <>Legea nr. 52/1998 , se suporta din bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, bugetul Fondului de risc şi accident, bugetul Fondului pentru plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale agricultorilor.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica pana la aprobarea contractului-cadru prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
VICTOR CIORBEA

Contrasemneazã:
----------------
Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul sãnãtãţii,
Ion Victor Bruckner

Secretariatul de Stat
pentru Persoane cu Handicap
Gabriel Popescu,
secretar de stat

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
privind acordarea ajutoarelor pentru procurarea de dispozitive medicale, precum şi pentru gestionarea fondurilor din care se suporta acestea

Dispozitivele medicale, în înţelesul <>Ordonanţei Guvernului nr. 16/1997 privind acordarea de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 52/1998 , sunt acele accesorii prin intermediul cãrora se acţioneazã medical şi tehnic pentru corectarea şi recuperarea deficienţelor organice sau functionale ori pentru corectarea unor deficiente fizice.
Acestea includ unele proteze de membre şi orteze, aparate ortopedice, mijloacele şi dispozitivele de mers şi de adaptare a mijloacelor de transport, precum şi aparatura şi materialele ajutoare-compensatorii pentru mers, gestualitate şi pentru corectarea deficienţelor senzoriale, auz, şi vaz.

CAP. 1
Categoriile de persoane beneficiare şi serviciile publice descentralizate abilitate sa acorde ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale
1. Beneficiazã de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale destinate corectãrii şi recuperãrii deficienţelor organice sau functionale ori corectãrii unor deficiente fizice urmãtoarele categorii de persoane:
a) copii şi ţinerii în varsta de pana la 18 ani, precum şi cei care sunt elevi sau studenţi în instituţii de învãţãmânt prevãzute de lege, pana la terminarea acestora, fãrã sa depãşeascã varsta de 26 de ani;
b) veteranii de rãzboi, invalizii şi vãduvele de rãzboi;
c) urmaşii eroilor-martiri, rãniţii şi persoanele care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de munca, ca urmare a participãrii la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi beneficiarii drepturilor acordate în baza <>Decretului-lege nr. 118/1990 ;
d) persoanele din familiile care beneficiazã de ajutor social, acordat potrivit <>Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social, şi cele care sunt cuprinse în unitãţi de asistenta socialã;
e) persoanele angajate pe baza de contract individual de munca, precum şi cele angajate pe baza de convenţii civile de prestãri servicii, care au suferit un accident de munca sau o boala profesionalã;
f) persoanele care beneficiazã de ajutor social conform legislaţiei de pensii;
g) persoanele pentru care se plãteşte contribuţia prevãzutã de lege în cadrul sistemului asigurãrilor de stat;
h) persoanele care au contract individual de asigurare socialã;
i) pensionãrii de asigurãri sociale de stat;
j) beneficiarii de ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã sau alocatie de sprijin, precum şi membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora;
k) pensionãrii de asigurãri sociale pentru agricultori;
l) persoanele care sunt asigurate prin contracte individuale în cadrul sistemului asigurãrilor sociale pentru agricultori;
m) persoanele cu handicap care beneficiazã de protecţie socialã, conform legii;
n) cadrelor militare în activitate, militarii în termen, militarii angajaţi pe baza de contract şi pensionãrii militari.
2. Autoritatea publica abilitata sa acorde ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale este direcţia sanitarã judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru beneficiarii prevãzuţi la <>art. 2 lit. n) din Ordonanta Guvernului nr. 16/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 198 din 19 august 1997, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 52/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 104 din 6 martie 1998, denumita în continuare ordonanta, este abilitat conducãtorul instituţiei din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi sigurante naţionale.
3. În cazul persoanelor prevãzute la art. 2 lit. e) din ordonanta, solicitantul care avea încheiat contract individual de munca sau convenţie civilã de prestãri servicii la data producerii accidentului de munca sau survenirii bolii profesionale se va adresa angajatorului, persoana juridicã sau fizica.

CAP. 2
Procedura de înregistrarea a cererilor şi acordarea ajutoarelor pentru procurarea dispozitivelor medicale
4. Ajutoarele pentru procurarea dispozitivelor medicale se acorda pe baza cererilor scrise, înregistrate la direcţia sanitarã în raza carei îşi are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita.
Persoanele prevãzute la art. 2 lit. e) din ordonanta beneficiazã de ajutoare pentru procurarea de dispozitive medicale, pe baza cererilor adresate angajatorului cu care au contract individual de munca sau convenţie civilã de prestãri servicii la data producerii accidentului sau contractãrii bolii profesionale.
5. Cererea se întocmeşte de beneficiar, de reprezentantul legal al acestuia sau de orice persoana imputernicita în acest sens, precum şi de instituţia de asistenta socialã.
6. Cererea va fi însoţitã de copia actului oficial din care rezulta ca solicitantul face parte dintr-una dintre categoriile de persoane, prevãzute la art. 2 din ordonanta, care poate fi: adeverinta de la instituţia de învãţãmânt, talon de pensie, talon de plata a ajutorului de şomaj, a ajutorului de integrare profesionalã, a alocaţiei de sprijin, act care atesta plata contribuţiei în cadrul sistemului asigurãrilor sociale de stat şi pentru agricultori, certificat de persoana cu handicap, precum şi de recomandarea medicalã pentru dispozitivul medical şi dupã caz, adeverinta de venit.
În cazul veniturilor reprezentând pensie, ajutor de şomaj, alocatie de sprijin, ajutor de integrare profesionalã sau venituri salariale, în adeverintele de venit se înscriu drepturile cuvenite pe ultima luna completa.
Pentru persoanele care au încheiat contract individual de asigurãri sociale de stat sau pentru agricultori sa iau în considerare veniturile lunare specificate în contract, astfel cum au fost declarate la stabilirea contribuţiei de asigurãri sociale de stat sau pentru agricultori şi, respectiv, de sãnãtate.
6.1. În situaţia persoanelor angajate pe baza de contract individual de munca sau convenţie civilã de prestãri servicii, care au suferit un accident de munca sau au contractat o boala profesionalã, cererea va fi însoţitã de recomandarea medicalã.
6.2. Cadrele militare în activitate, militarii în termen, militarii angajaţi pe baza de contract şi pensionãrii militari, în cazul în care invaliditatea a survenit în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor legate de efectuarea serviciului militar sau a unor misiuni din cadrul forţelor militare internaţionale, vor prezenta şi adeverinta care sa ateste aceasta situaţie.
7. La cererea de acordare a ajutorului pentru procurarea dispozitivelor medicale destinate corectãrii auzului se anexeazã şi audiograma eliberata de clinica de specialitate sau de serviciile de specialitate autorizate de Ministerul Sãnãtãţii.
8. Recomandarea medicalã se elibereazã de medicul specialist.
9. Ajutoarele pentru procurarea dispozitivelor medicale se aproba de cãtre:
a) directorul direcţiei sanitare judeţene sau a municipiului Bucureşti, pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 din ordonanta, cu excepţia celor prevãzuţi la lit. e) şi n);
b) angajatorul, pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 lit. e) din ordonanta;
c) conducãtorul instituţiei din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 lit. n) din ordonanta.
10. Aprobarea ajutoarelor pentru procurarea dispozitivelor medicale se comunica beneficiarilor, în termen de cel mult 3 zile de la data înregistrãrii cererii.
11. Un exemplar al aprobãrii ajutoarelor, cererea şi actele doveditoare se arhiveaza la emitent.

CAP. 3
Procedura de procurare a dispozitivelor medicale şi stabilirea cuantumului ajutorului

12. Comanda pentru procurarea dispozitivului medical se emite de cãtre beneficiar, care se adreseazã unuia dintre furnizorii avizaţi de Ministerul Sãnãtãţii.
Comanda va fi însoţitã de aprobarea emisã în conformitate cu prevederile pct. 9 din prezentele norme metodologice.
Beneficiarul alege furnizorul din lista producãtorilor şi a comercianţilor avizaţi.
13. Modul de furnizare a dispozitivelor medicale şi condiţiile de plata se stabilesc prin convenţii încheiate de furnizorii de dispozitive medicale avizaţi cu autoritãţile publice prevãzute la pct. 2 din prezentele norme metodologice, iar în cazul beneficiarilor prevãzuţi la pct. 3, cu angajatorul.
14. Cuantumul ajutorului pentru procurarea dispozitivelor medicale se stabileşte în raport cu venitul propriu net lunar al solicitanţilor, potrivit prevederilor art. 4 din ordonanta, şi cu nivelul preţurilor dispozitivelor medicale etalon prevãzute în nomenclatorul stabilit de Ministerul Sãnãtãţii, avizate şi ajustate de Oficiul Concurentei.
15. Diferenţa dintre preţul dispozitivului medical etalon şi cuantumul ajutorului aprobat se suporta de beneficiar şi se achitã furnizorului.

CAP. 4
Categoriile de dispozitive medicale, termenul de garanţie, repararea şi înlocuirea acestora

16. Categoriile de dispozitive medicale etalon, termenele de înlocuire a acestora, precum şi dispozitivele medicale care sunt supuse reparaţiilor sunt prevãzute în nomenclatorul stabilit de Ministerul Sãnãtãţii, care se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii, potrivit prevederilor art. 5 din ordonanta, şi se publica în Monitorul Oficial al României.
17. Termenul de garanţie este cel prevãzut de norma de fabricaţie pentru fiecare produs. În cadrul acestui termen beneficiarii pot reclama executarea necorespunzãtoare, calitatea sau deteriorarea dispozitivului medical, dacã aceasta nu s-a produs din vina utilizatorului.
Repararea sau înlocuirea produsului respectiv cu altul corespunzãtor, în cadrul termenului de garanţie, se asigura şi se suporta de cãtre furnizor.
În caz de neadaptare a organismului cu dispozitivul medical, medicul specialist care a fãcut recomandarea întocmeşte proces-verbal în care menţioneazã deficientele constatate şi stabileşte termenul de remediere a acestora de cãtre furnizor.
18. Repararea dispozitivelor medicale dupã expirarea termenului de garanţie se asigura de cãtre furnizori, pe baza aprobãrii date de directorul direcţiei sanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 lit. e) din ordonanta, de cãtre angajator.
Pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 lit. n) din ordonanta, aprobarea pentru repararea dispozitivelor medicale dupã expirarea termenului de garanţie se asigura de conducãtorul instituţiei din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
19. Repararea dispozitivelor medicale, dupã expirarea termenului de garanţie, se aproba pe baza urmãtoarelor acte:
a) cererea persoanei îndreptãţite;
b) copia de pe actul oficial din care rezulta ca face parte din categoriile menţionate la art. 2 din ordonanta;
c) adeverinta de venituri, dacã este cazul.
Cuantumul ajutorului acordat pentru repararea dispozitivului medical se calculeazã potrivit prevederilor art. 4 şi 5 din ordonanta, fãrã a depãşi 75% din preţul dispozitivului medical etalon.
20. Înlocuirea dispozitivelor medicale se realizeazã potrivit prevederilor nomenclatorului stabilit şi actualizat în conformitate cu prevederile art. 5 din ordonanta.
21. Pentru copii şi ţinerii în varsta de pana la 18 ani, precum şi pentru cei care sunt elevi sau studenţi în instituţiile de învãţãmânt prevãzute de lege, fãrã a depãşi varsta de 26 de ani, dispozitivele medicale vor fi înlocuite sau reînnoite ori de câte ori este nevoie, având în vedere procesul de dezvoltare somatica a acestora.
22. În caz de intervenţii chirurgicale sau de modificare a deficientei, care face inadaptabil dispozitivul medical, beneficiarului i se poate aproba ajutor pentru procurarea unui dispozitiv medical nou, înainte de expirarea termenului de înlocuire, pe baza avizului medicului de specialitate.
23. Înlocuirea dispozitivului medical se aproba de cãtre conducãtorii autoritãţilor publice prevãzute la pct. 2 din prezentele norme metodologice, iar pentru beneficiarii prevãzuţi la art. 2 lit. e) din ordonanta, de cãtre angajator, pe baza actelor prevãzute la pct. 6 din prezentele norme metodologice.

CAP. 5
Gestionarea fondurilor din care se deconteazã ajutoarele pentru procurarea dispozitivelor medicale
24. Fondurile necesare acordãrii ajutoarelor pentru procurarea dispozitivelor medicale se prevãd şi se suporta din bugetul Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate, cu excepţia persoanelor prevãzute la art. 2 lit. e) şi n) din ordonanta.
25. Angajatorul suporta din fondurile proprii, pentru persoanele angajate pe baza de contract individual de munca sau convenţie civilã de prestãri servicii, costul dispozitivelor medicale în cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale.
26. Pentru persoanele prevãzute la art. 2 lit. n) din ordonanta, cu excepţia pensionarilor militari, fondurile necesare pentru procurarea dispozitivelor medicale se suporta din bugetul instituţiei din domeniul apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, dupã caz.
Pentru pensionãrii militari sumele necesare se suporta din bugetul Fondului iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate.
27. Decontarea la furnizori a ajutoarelor aprobate se face de cãtre gestionãrii fondurilor, pe baza documentelor de plata emise de furnizorii cu care au încheiat convenţii, dupã confirmarea primirii de cãtre beneficiar a dispozitivului medical.
Documentul de plata emis de furnizor este însoţit de confirmarea primirii dispozitivului medical sub semnatura beneficiarului, cu specificarea domiciliului şi a actului de identitate ale acestuia (seria, numãrul emitentul) sau de actul doveditor de expediere prin posta.
28. Ajutoarele aprobate pentru procurarea dispozitivelor medicale se deconteazã furnizorilor în condiţiile prevãzute de convenţiile încheiate cu aceştia.

CAP. 6
Obligaţiile furnizorilor şi ale beneficiarilor de dispozitive medicale

29. Furnizorii dispozitivelor medicale au urmãtoarele obligaţii:
a) sa confectioneze dispozitivul medical la parametrii tehnico-medicali corespunzatori deficientei pentru care a fost recomandat;
b) sa livreze la termen dispozitivul medical comandat şi sa asigure primirea acestuia de cãtre beneficiar;
c) sa execute orice modificare necesarã dispozitivului medical, în cazul în care nu au fost respectate specificaţiile din recomandarea medicului specialist;
d) sa verifice, la livrare, adaptabilitatea şi buna funcţionare a dispozitivului confectionat şi sa facã un instructaj privind folosirea acestuia.
30. Beneficiarii dispozitivelor medicale au urmãtoarele obligaţii:
a) sa întreţinã dispozitivele medicale în bune condiţii;
b) sa nu modifice caracteristicile functionale ale dispozitivelor medicale;
c) sa pãstreze numãrul şi data, stantate pe dispozitiv;
d) sa ridice dispozitivul medical solicitat la data stabilitã de furnizor;
e) sa anunţe furnizorul, cu cel puţin 7 zile înainte, dacã, din motive bine întemeiate, nu se poate prezenta la data stabilitã pentru ridicarea dispozitivului medical;
f) sa nu înstrãineze dispozitivele medicale achiziţionate potrivit ordonanţei.

CAP. 7
Avizarea furnizorilor de dispozitive medicale

31. Avizarea furnizorilor de dispozitive medicale din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor medico-sanitare şi de calitate, necesare, se face pentru o perioada de un an, pe baza de cerere adresatã Ministerului Sãnãtãţii, în care se vor mentiona:
a) titlul sau denumirea furnizorului;
b) obiectul de activitate;
c) sediul sau principal şi, dupã caz, sucursalele;
d) numele, profesiunea şi domiciliul persoanelor care au funcţia de director sau de administrator.
La cererea de avizare se anexeazã:
a) copia de pe statutul de funcţionare a furnizorului;
b) copia de pe hotãrârea judecãtoreascã definitiva, prin care furnizorul a dobândit personalitate juridicã;
c) dovada sediului;
d) actele doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor medico-sanitare şi de calitate, necesare procedurii sau comercializãrii de dispozitive medicale.
32. Criteriile de avizare a furnizorilor de dispozitive medicale se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
33. Ministerul sãnãtãţii, o data sesizat, va proceda la emiterea avizului în termen de 15 zile lucrãtoare de la înregistrarea cererii furnizorului.
34. Cererea pentru reînnoirea avizului, însoţitã de actele mai sus menţionate, se depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului pentru care a fost eliberat avizul.
35. Anual, Ministerul Sãnãtãţii face cunoscutã tuturor pãrţilor interesate lista cu persoanele juridice avizate, precum şi modificãrile survenite în aceasta pe parcursul anului.

-----------







Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016