Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 204 din 25 aprilie 1992  pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia privind schimburile de marfuri si platile pe anul 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 204 din 25 aprilie 1992 pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica si a Protocolului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia privind schimburile de marfuri si platile pe anul 1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 97 din 18 mai 1992

Guvernul Romaniei hotaraste:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica si Protocolul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia privind schimburile de marfuri si platile pe anul 1992, semnate la 24 martie 1992.

PRIM-MINISTRU
THEODOR STOLOJAN

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul comerţului şi turismului,
Constantin Fota

Ministrul afacerilor externe,
Adrian Nãstase

Ministrul justiţiei,
Mircea Ionescu-Quintus

Bucureşti, 25 aprilie 1992.
Nr. 204.


ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la
relatiile comercial-economice si colaborarea tehnico-stiintifica

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia denumite în continuare pãrţi contractante,
recunoscînd importanţa deosebitã a relaţiilor comercial-economice tradiţionale,
tinzînd sã adînceascã relaţiile de bunã vecinãtate dintre România si Republica Gruzia,
luînd în considerare schimbãrile profundecare au loc în viaţa economicã a ambelor ţãri, precum şi
conducîndu-se în relaţiile comercial-economice dupã principiile egalitãţii în drepturi, avantajul reciproc şi alte principii ale dreptului internaţional,
au hotãrît sã încheie prezentul acord şi s-au înţeles asupra urmãtoarelor:

ART. 1
Partile contractante vor intreprinde tot ce este necesar pentru asigurarea unei colaborari comercial-economice pe multiple planuri si de lunga durata intre Romania si Republica Gruzia.
ART. 2
In scopul asigurarii unor conditii reciproc avantajoase pentru dezvoltarea colaborarii comercial-economice, partile contractante isi acorda una celeilalte regimul natiunii celei mai favorizate.
ART. 3
Prevederile art. 2 din prezentul acord nu se extind asupra avantajelor:
a) acordate sau care pot fi acordate in viitor de catre una din partile contractante altor tari, in scopul facilitarii comertului de granita sau riveran;
b) decurgand din participarea uneia dintre partile contractante, in prezent sau in viitor, in uniuni vamale si zone de comert liber.
ART. 4
Participantii la relatiile economice externe ale Romaniei si Republicii Gruzia se vor conduce, in colaborarea reciproca, dupa principiile adoptate in comertul international si practica financiara, aplicand preturile mondiale curente.
ART. 5
Partile contractante, in conformitate cu legislatia lor, vor crea conditiile necesare pentru incheierea si realizarea de contracte pentru livrarea de marfuri si acordarea de servicii.
In scopul realizarii relatiilor comerciale si economice, partile contractante pot stabili liste indicative privind marfurile ce se livreaza si serviciile ce se presteaza reciproc, care nu vor avea caracter limitativ.
Nomenclatorul marfurilor ce se livreaza si al serviciilor ce se presteaza in baza acestor liste se va stabili printr-un protocol.
ART. 6
Bancile imputernicite ale Romaniei si Republicii Gruzia vor stabili de comun acord, modalitatea tehnica de servire bancara a operatiunilor economice externe decurgand din prezentul acord.
ART. 7
Decontarile si platile pentru genurile de operatiuni si servicii se vor efectua in valuta liber convertibila, in concordanta cu legislatia in vigoare in Romania si Republica Gruzia, precum si in oricare din formele existente in practica bancara internationala.
La intelegerea dintre organele corespunzatoare ale partilor contractante, decontarile si platile se pot efectua si in orice alta forma, adoptata in practica comertului mondial, care nu contravine legislatiei fiecareia dintre tari.
ART. 8
Partile contractante vor acorda sprijin participantilor la relatiile economice externe, inclusiv prin eliberarea in cazurile necesare, de licente pentru livrarea de marfuri si prestarea de servicii.
ART. 9
Partile contractante vor contribui la adancirea colaborarii economice si tehnico-stiintifice. Directiile unei asemenea colaborari, pe langa comertul reciproc avantajos, vor cuprinde stabilirea si extinderea de legaturi directe in productie, cooperarea in productie, crearea de societati mixte, organizatii si intreprinderi bilaterale, deschiderea de reprezentante si filiale ale participantilor la relatiile economice internationale, precum si dezvoltarea si introducerea altor forme moderne de colaborare si schimb, practicate in economia mondiala.
ART. 10
Partile contractante vor facilita tranzitul pe teritoriul statelor lor al marfurilor participantilor romani si, respectiv, gruzini la relatiile economice externe spre terte tari sau din terte tari.
ART. 11
Marfurile se livreaza in conformitate cu prezentul acord pot fi reexportate in terte tari numai cu acordul scris al exportatorului.
Rezultatele elaborarilor tehnico-stiintifice, obtinute in comun de catre participantii romani si gruzini la relatiile economice externe, pot fi transmise tertelor persoane sau publicate numai cu acordul scris al partenerilor romani si, respectiv, gruzini.
ART. 12
Prezentul acord nu contravine obligatiilor ce decurg din alte acorduri internationale, semnate de catre oricare dintre partile contractante.
Partile contractante se vor informa una pe alta despre toate acordurile internationale noi, semnate de catre partile contractante, care pot prejudicia interesele celeilalte parti contractante.
ART. 13
Partile contractante vor infiinta o comisie, mixta din reprezentanti ai Romaniei si Republicii Gruzia, pentru urmarirea realizarii prezentului acord si elaborarea de recomandari pentru dezvoltarea si extinderea colaborarii comercial-economice si tehnico-stiintifice.
Sedintele comisiei mixte vor avea loc, alternativ, in Romania si Republica Gruzia, cel putin o data pe an.
ART. 14
Prezentul acord poate fi modificat cu acordul prealabil al partilor contractante.
ART. 15
Neintelegerile rezultate din interpretarea si aplicarea prezentului acord se vor rezolva pe calea tratativelor.
ART. 16
Acest acord se incheie pe o perioada nelimitata si va intra in vigoare la data la care partile contractante isi notifica reciproc ca toate cerintele legale pentru intrarea sa in vigoare au fost indeplinite.
Prezentul acord poate fi reziliat prin notificarea oricareia dintre partile contractante si isi pierde valabilitatea dupa 6 luni de la data notificarii. Dupa suspendarea valabilitatii prezentului acord, prevederile lui se vor aplica tuturor contractelor ale caror obligatii au rezultat pe durata valabilitatii acestuia si nu au fost indeplinite in momentul incetarii perioadei de valabilitate a acordului.
Incheiat la Bucuresti la 24 martie 1992, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, gruzina si rusa, toate textele fiind egal autentice. In caz de interpretari diferite ale textului, se va lua ca baza textul in limba rusa.

Din imputernicirea Din imputernicirea
Guvernului Romaniei, Guvernului Republicii Gruzia,
Constantin Fota Omar Vardzelashvili



PROTOCOL
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia privind
schimburile de marfuri si platile pe anul 1992

Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia,
in conformitate cu Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la colaborarea comercial-economica si tehnico-stiintifica din 24 martie 1992,
au convenit urmatoarele:

ART. 1
In scopul realizarii relatiilor comercial-economice necesare pentru economiile celor doua tari, o parte a livrarilor reciproce de marfuri si a prestarilor de servicii se vor efectua pe baza listelor indicative prezentate in anexele nr. 1 si 2 la prezentul protocol, care constituie parte integranta a acestuia. Nomenclatorul marfurilor si prestarilor de servicii, prevazute la listele indicative, poate fi precizat si completat cu acordul reciproc al celor doua parti.
Participantii la relatiile economice externe din cele doua tari vor incheia contracte privind cumpararea de marfuri si prestarea de servicii prevazute in listele indicative daca, prin nivelul lor tehnic, calitativ si conditiile de livrare, aceste marfuri si servicii corespund cerintelor organizatiilor importatoare.
ART. 2
Participantii romani si gruzini la relatiile economice externe, prin intelegerea reciproca si pe proprie raspundere, pot incheia contracte pentru livrari de marfuri si prestari de servicii in afara nomenclatorului prevazut in listele indicative mentionate in art. 1. In legatura cu aceasta, organele competente din cele doua tari vor elibera licente de export si import pentru realizarea operatiunilor privind livrarea de marfuri si prestarea de servicii, in cazul in care aceste operatiuni corespund legislatiei din tarile lor.
ART. 3
Decontarile si platile pentru toate genurile de operatiuni si servicii se vor efectua in valuta liber convertibila, in concordanta cu legislatia in vigoare in Romania si Republica Gruzia, precum si in oricare din formele existente in practica bancara internationala.
La intelegerea dintre organele corespunzatoare ale partilor contractante, decontarile si platile se pot efectua si in orice alta forma, adoptata in practica comertului mondial, care nu contravine legislatiei fiecareia dintre parti.
ART. 4
Marfurile care se livreaza in conformitate cu prezentul protocol pot fi reexportate in terte tari numai cu acordul scris al exportatorului.
ART. 5
Prezentul protocol constituie parte integranta a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia cu privire la colaborarea comercial-economica si tehnico-stiintifica, din 24 martie 1992, si va intra in vigoare in conformitate cu procedura din acordul respectiv.
ART. 6
Pentru tot ceea ce nu este prevazut in prezentul protocol actioneaza prevederile acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Gruzia din 24 martie 1992.
ART. 7
Prezentul protocol va fi valabil pana la 31 decembrie 1992. Contractele ce se incheie in cadrul prezentului protocol, dar neexecutate in perioada valabilitatii sale, vor fi indeplinite in conformitate cu prevederile prezentului protocol.
Incheiat la Bucuresti la 24 martie 1992, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, gruzina si rusa, toate textele fiind egal autentice. In caz de interpretari diferite ale textului, se va lua ca baza textul in limba rusa.

Din imputernicirea Din imputernicirea
Guvernului Romaniei, Guvernului Republicii Gruzia,
Constantin Fota Omar Vardzelashvili


ANEXA 1

LISTA INDICATIVA
a marfurilor de export ale Romaniei in Republica Gruzia
pe anul 1992


Tabla de otel (laminata la rece si la cald)
Tevi de otel
Electrozi de sudura
Soda calcinata
Lacuri si vopsele
Coloranti organici de sinteza
Carbid (in contrapartida cu energia electrica)
Fibre artificiale
Fibre poliamidice
Fire poliester textile
Fire de relon tip covor
Medicamente
Articole tehnice din cauciuc
Articole cosmetice si de parfumerie
Astrolita (in contrapartida cu glicerina)
Policlorura de vinil
Polietilena de mare densitate
Linoleum
Tapet
Folie PVC
Ciment
Panouri semifabricate pentru constructii
Tigle
Cherestea de fag
Parchet din lemn de fag si de plop
Tamplarie din lemn (usi, ferestre)
Mobila
Incaltaminte din piele
Incaltaminte din inlocuitori
Incaltaminte din cauciuc
Manusi din piele
Produse de galanterie din piele
Confectii textile imblanite
Confectii textile
Tricotaje
Seturi de pat si fete de masa
Stofa de mobila
Tesaturi din in si canepa
Carne si produse din carne
Autobuze si microbuze
Autotransportatoare
Autoturisme "Dacia"
Autoturisme "Olcit"
Autoturisme de teren "ARO"
Tractoare
Masini agricole (semanatori, grape,
pluguri, combine pentru porumb,
combine pentru cereale, depanusatoare
de porumb tip DP-15 P si altele),
componente si piese de schimb
Buldozere
Excavatoare (P-502, P-802, B-1208, B-3602)
Autogredere AG-180
Betoniere
Masini pentru amestecarea si turnarea asfaltului
Ciocane vibratoare
Macarale, inclusiv senile
Automacarale G/P 10 - 20 t
Remorci, inclusiv agricole
Autocisterne
Vagoane de marfa
Echipament pentru industria cimentului si ceramicii
si piese de schimb
Linii pentru fabricarea caramizilor si tiglelor
Masini-unelte aschietoare, inclusiv de slefuit
Utilaje de forare, masini-unelte carusel, masini de gaurit etc.
Prese
Masini de prelucrare a lemnului
Pompe de apa
Pompe dozatoare
Pompe electrice tehnologice
Motoare electrice de 25 kW si peste
Rulmenti
Cazane de abur
Cazane tip IMPAC pentru termoficare
Instalatii de forat puturi FA 12, FA 32
Echipamente pentru industria chimica si petrochimica
Rezervoare pentru gaze lichefiate, inclusiv supape de siguranta
Armaturi industriale (din fonta si otel)
Armaturi sanitare
Masini de tesut
Utilaje pentru industria alimentara (pentru prelucrarea carnii,
conservelor de legume si fructe, morarit si panificatie, linii
pentru imbuteliat lichide alimentare)
Transformatoare de putere
Aparataje electrice de inalta tensiune
Aparataj electric de joasa tensiune
Mijloace de automatizare
Aparate de masura si control, mecanice
Aparate de masura si control, electrotehnice
Centrale telefonice automate, inclusiv electronice
Actionari electrice pentru masini-unelte
Conectori pentru centrale telefonice
Echipamente pneumatice si hidraulice
Tehnica de calcul, inclusiv calculatoare personale
Componente electronice
Produse de mecanica fina
Scule de mana
Scule aschietoare
Tehnica medicala
Grupuri electrogene
Corpuri de iluminat
Aragaze de uz casnic si piese de schimb
Instrumente muzicale


ANEXA 2

LISTA INDICATIVA
a marfurilor de export ale Republicii Gruzia
in Romania in anul 1992


Laminate feroase
Feroaliaje
Tevi din otel
Concentrat de cupru
Fibre si fibre chimice
Aragaze
Electromotoare de curent alternativ
Aparate de sudura
Dispozitive de instalatii electrice (intrerupatoare, comutatoare, prize)
Demaroare magnetice
Elemente galvanice
Electropompe submersibile
Macarale turn
Masini-unelte pentru metale
Scule aschietoare
Instrumente analitice
Scule de montaj de lacatuserie
Hidromonitoare
Obiecte de sustinere
Armatura de semnalizare
Tesaturi
Mobila
Covoare
Produse de galanterie
Materiale electroizolante
Canistre de aluminiu
Linoleum
Spalier
Ingrasaminte minerale
Caolin-culori diferite
Alabastru
Fibra ultrafina de bazalt
Carton asfaltat
Caolin bentotinic
Pudra andezitica
Silicati
Caolin ascanitic
Calcit (pentru dizolvanti si vopsele)
Dolomita
Arsen metalic
Placi de piatra lustruite (bazalt, marmura, granit, tuf)
Litofon
Bioxid de mangan electrolitic
Saruri cianurice
Huila (energetica)
Vase-rachete
Ceai natural extra
Vin de struguri
Coniac
Sampanie
Produse pe baza de lichioruri
Bauturi naturale nealcoolice
Concentrate de fructe
Dulceturi, gemuri, magiunuri
Ape minerale
Citrice
Foi de dafin
Specialitati si condimente pentru produse alimentare
Venin de albina si sarpe
Carti
Jucarii.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016