Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 202 din 28 februarie 2002  pentru aprobarea Normelor tehnice privind calitatea apelor de suprafata care necesita protectie si ameliorare in scopul sustinerii vietii piscicole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 202 din 28 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind calitatea apelor de suprafata care necesita protectie si ameliorare in scopul sustinerii vietii piscicole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 22 martie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele tehnice privind calitatea apelor de suprafata care necesita protecţie şi ameliorare în scopul sustinerii vieţii piscicole, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul industriei
şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

ANEXA 1

NORME TEHNICE
privind calitatea apelor de suprafata care necesita
protecţie şi ameliorare în scopul sustinerii vieţii piscicole

ART. 1
Prezentele norme tehnice reglementeazã condiţiile de calitate a apelor de suprafata identificate de autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor ca necesitand protecţie şi ameliorare în scopul sustinerii vieţii piscicole. Ele nu se aplica apelor din amenajãrile piscicole naturale sau artificiale utilizate pentru creşterea intensiva a pestilor.
ART. 2
În scopul aplicãrii prezentelor norme tehnice se definesc urmãtorii termeni:
a) ape salmonicole - acele ape care permit sau ar putea permite dezvoltarea populatiilor de peşti aparţinând speciilor de salmonide, precum pastravul (Salmo trutta), lipanul (Thymallus thymallus) sau speciilor de coregoni (Coregonus);
b) ape ciprinicole - acele ape care permit sau ar putea permite dezvoltarea populatiilor de peşti aparţinând speciilor de ciprinide (Cyprinidae) sau altor specii, cum ar fi stiuca (Esox lucius), bibanul (Perca fluviatilis);
c) imbogatirea naturala - procesul prin care, în absenta intervenţiei omului, apele primesc din sol anumite substanţe aflate în compozitia acestuia.
ART. 3
Indicatorii de calitate aplicabili apelor salmonicole şi ciprinicole stabilite de autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor, precum şi metodele de analiza şi frecventa minima de prelevare şi mãsurare sunt prezentate în anexele nr. 1 şi 2.
ART. 4
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor, împreunã cu autoritatea publica centrala care rãspunde de pescuit şi acvacultura, va identifica şi va cataloga, în termen de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, apele salmonicole şi apele ciprinicole care fac obiectul prezentelor norme tehnice. Ulterior autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor poate identifica şi cataloga şi alte astfel de categorii de ape şi poate revizui lista acestor ape la apariţia unor factori neprevazuti la data desemnãrii iniţiale.
ART. 5
Pentru a se asigura conformarea calitativã a apelor salmonicole şi ciprinicole desemnate autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor va stabili programe de mãsuri, astfel încât fiecare apa identificata şi catalogata sa se conformeze condiţiilor de calitate prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 în decurs de 5 ani de la identificare şi catalogare, luând în considerare observaţiile conţinute în coloanele R şi O din anexa nr. 1.
ART. 6
În scopul implementarii prevederilor art. 5 se va considera ca apele identificate şi catalogate se conformeazã prevederilor prezentelor norme tehnice dacã probele prelevate şi analizate din aceste ape cu frecventa minima conformã anexei nr. 1, în acelaşi punct de prelevare şi de-a lungul unei perioade de 12 luni, arata ca din punct de vedere calitativ apele se conformeazã atât cu valorile limita stabilite în anexa nr. 1, cat şi cu observaţiile conţinute în coloanele R şi O ale anexei nr. 1, pentru:
a) 95% din probele prelevate, pentru indicatorii de calitate: pH, CBO(5), amoniac, amoniu total, nitriti, clor total rezidual, zinc total şi cupru dizolvat. Atunci când frecventa de prelevare este mai redusã de o data pe luna, trebuie respectate valorile limita menţionate în anexa nr. 1 pentru toate probele;
b) procentele enumerate în anexa nr. 1 pentru indicatorii de calitate: temperatura şi oxigenul dizolvat;
c) concentratia medie stabilitã pentru indicatorul suspensii solide.
ART. 7
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor, prin unitãţile sale teritoriale, este responsabilã pentru desfãşurarea activitãţii de prelevare şi analiza a probelor cu o frecventa corespunzãtoare cerinţelor anexei nr. 1.
ART. 8
Metodele de referinta pentru analiza parametrilor sunt prezentate în anexa nr. 1. Acolo unde nu se pot aplica metodele de referinta se vor lua mãsuri ca rezultatele analizelor sa fie comparabile cu cele care ar putea rezulta din aplicarea metodelor de referinta.
ART. 9
Atunci când datele deţinute de autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor confirma creşterea substantiala, mai mult decât ar putea rezulta din aplicarea valorilor limita stabilite în anexa nr. 1, a calitãţii apelor salmonicole şi ciprinicole identificate, aceasta poate decide reducerea frecvenţei de prelevare a probelor. Atunci când nu exista fenomene de poluare sau riscuri pentru deteriorarea calitãţii apelor, autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor poate decide încetarea activitãţii de prelevare şi analiza a probelor.
ART. 10
Dacã din analiza probelor rezulta ca valoarea stabilitã în anexa nr. 1 pentru unul sau mai mulţi indicatori nu se respecta, autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor va stabili dacã aceasta este rezultatul unui fenomen natural sau al unei poluari şi va adopta mãsurile adecvate de refacere a calitãţii apei, în conformitate cu prevederile art. 5.
ART. 11
Punctele exacte de prelevare, distanta de la acestea pana la cel mai apropiat punct unde sunt evacuati poluanti şi adâncimea la care se vor preleva probele vor fi adaptate la condiţiile de mediu particulare, în concordanta cu metodele de prelevare şi mãsurare indicate în anexa nr. 1.
ART. 12
Atunci când apele salmonicole şi ciprinicole traverseaza sau formeazã frontiera dintre România şi statele vecine, identificarea şi catalogarea, precum şi monitorizarea acestora se vor realiza prin consultãri cu autoritãţile competente din statele respective.
ART. 13
Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor poate decide renunţarea la aplicarea condiţiilor de calitate impuse de prezentele norme tehnice:
a) în situaţiile constatãrii depãşirii unor valori ale anumitor indicatori de calitate, marcati cu indicaţia (0) în anexa nr. 1, datorate desfãşurãrii unor fenomene meteorologice periculoase sau condiţiilor geografice speciale;
b) atunci când apele identificate se imbogatesc în mod natural cu anumite substanţe, ducand la nerespectarea valorilor stabilite în anexa nr. 1.
ART. 14
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme tehnice.



ANEXA 1


la normele tehnice
------------------

LISTA
cuprinzând indicatorii de calitate, metodele de analiza
şi frecventa de prelevare şi mãsurare



┌──┬────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬─────────┬───────────┐
│N │Indica- │ Ape │ Ape │ Metoda de │Frecventa│ Observaţii│
│r.│tor de │ salmonicole │ ciprinicole │ analiza │minima de│ │
│C │calitate│ │ │ │prelevare│ │
│r │ ├────┬─────────┼────┬─────────┤ │ şi │ │
│t.│ │ R │ O │ R │ O │ │mãsurare │ │
├──┼────────┼────┴─────────┴────┴─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 1│Tempera-│1. Temperatura masurata în │Termometrie │O data pe│Se vor │
│ │tura(°C)│aval de punctul de descãrcare│ │saptamana│evita │
│ │ │a apelor poluate termic (la │ │atât în │variatiile │
│ │ │extremitatea zonei de difuzie│ │amonte, │dese ale │
│ │ │nu trebuie sa depãşeascã tem-│ │cat şi în│temperatu- │
│ │ │peratura mediului neafectat │ │aval de │rii apelor.│
│ │ │de poluare cu mai mult de: │ │punctul │ │
│ │ │ │ 1-5°C │ │ 3°C │ │de descar│ │
│ │ │Autoritatea publica centrala │ │care a │ │
│ │ │pentru protecţia mediului şi │ │apelor │ │
│ │ │gospodãrirea apelor poate de-│ │poluate │ │
│ │ │cide derogãri limitate pe │ │termic │ │
│ │ │anumite zone geografice, în │ │ │ │
│ │ │condiţii particulare, de la │ │ │ │
│ │ │aceste valori, dacã poate pro│ │ │ │
│ │ │ba ca nu exista consecinţe │ │ │ │
│ │ │negative pentru dezvoltarea │ │ │ │
│ │ │echilibrata a populatiilor de│ │ │ │
│ │ │peşti. │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │2. Deversarile de ape poluate│ │ │ │
│ │ │termic nu trebuie sa cauzeze │ │ │ │
│ │ │depãşirea temperaturilor │ │ │ │
│ │ │urmãtoare în aval de punctul │ │ │ │
│ │ │de deversare (la extremitatea│ │ │ │
│ │ │zonei de dispersie): │ │ │ │
│ │ │ │ 21,5 (0)│ │ 28 (0) │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ 10 (0) │ │ 10 (0) │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │Limita de temperatura de 10°C│ │ │ │
│ │ │se aplica numai în perioadele│ │ │ │
│ │ │de înmulţire a speciilor │ │ │ │
│ │ │care au nevoie de ape reci │ │ │ │
│ │ │pentru reproducere şi numai │ │ │ │
│ │ │acelor ape care pot conţine │ │ │ │
│ │ │asemenea specii. │ │ │ │
│ │ │Limitele de temperatura pot │ │ │ │
│ │ │fi, de altfel, depasite │ │ │ │
│ │ │pentru o perioada de 2% din │ │ │ │
│ │ │an. │ │ │ │
├──┼────────┼────┬─────────┬────┬─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 2│Oxigenul│50% │50%>9 │50% │50%>7 │Metoda Winkler│Lunar, │ │
│ │dizolvat│>9 │Atunci │>8 │Atunci │sau metoda │minimum o│ │
│ │[mg/l │100%│când con-│100%│când con-│electrochimica│proba re-│ │
│ │O(2)] │>7 │centratia│>5 │centratia│(cu electrozi │prezenta-│ │
│ │ │ │de oxigen│ │de oxigen│ion-selectivi)│tiva, în │ │
│ │ │ │dizolvat │ │dizolvat │ │conditi- │ │
│ │ │ │scade sub│ │scade sub│ │ile carac│ │
│ │ │ │6 mg/l, │ │4 mg/l, │ │teristice│ │
│ │ │ │autorita-│ │autorita-│ │de conti-│ │
│ │ │ │tea publi│ │tea publi│ │nut redus│ │
│ │ │ │ca centra│ │ca centra│ │de oxigen│ │
│ │ │ │la pentru│ │la pentru│ │din ziua │ │
│ │ │ │protecţia│ │protecţia│ │preleva- │ │
│ │ │ │mediului │ │mediului │ │rii │ │
│ │ │ │şi gospo-│ │şi gospo-│ │probei. │ │
│ │ │ │darirea │ │darirea │ │Totuşi, │ │
│ │ │ │apelor │ │apelor │ │acolo un-│ │
│ │ │ │trebuie │ │trebuie │ │de se pre│ │
│ │ │ │sa probe-│ │sa probe-│ │supune │ │
│ │ │ │ze ca a- │ │ze ca a- │ │existenta│ │
│ │ │ │ceasta şi│ │ceasta şi│ │unor va- │ │
│ │ │ │tuatie nu│ │tuatie nu│ │riatii │ │
│ │ │ │va avea │ │va avea │ │zilnice │ │
│ │ │ │consecin-│ │consecin-│ │mari, tre│ │
│ │ │ │te negati│ │te negati│ │buie pre-│ │
│ │ │ │ve pentru│ │ve pentru│ │levate mi│ │
│ │ │ │dezvolta-│ │dezvolta-│ │nimum do-│ │
│ │ │ │rea echi-│ │rea echi-│ │ua probe │ │
│ │ │ │librata a│ │librata a│ │de apa. │ │
│ │ │ │populati-│ │populati-│ │ │ │
│ │ │ │ilor de │ │ilor de │ │ │ │
│ │ │ │peşti. │ │peşti. │ │ │ │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 3│pH │ │6-9(0)*1)│ │6-9(0)*1)│Metoda │Lunar │ │
│ │ │ │ │ │ │electrometrica│ │ │
│ │ │ │ │ │ │cu doua solu- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │tii de calibra│ │ │
│ │ │ │ │ │ │re, preferabil│ │ │
│ │ │ │ │ │ │de pe acelaşi │ │ │
│ │ │ │ │ │ │mal al apei şi│ │ │
│ │ │ │ │ │ │cat mai aproa-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │pe de locul de│ │ │
│ │ │ │ │ │ │unde se va │ │ │
│ │ │ │ │ │ │preleva proba │ │ │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 4│Suspen- │<25 │ │<25 │ │Filtrarea prin│ │Valorile │
│ │siile │ (0)│ │ (0)│ │membrana de │ │indicate │
│ │solide │ │ │ │ │0,45 æm sau │ │reprezintã │
│ │(mg/l) │ │ │ │ │prin centrifu-│ │concentra- │
│ │ │ │ │ │ │gare (minimum │ │tiile medii│
│ │ │ │ │ │ │5 minute, cu o│ │şi nu se │
│ │ │ │ │ │ │acceleratie │ │aplica sus-│
│ │ │ │ │ │ │medie de 2.800│ │pensiilor │
│ │ │ │ │ │ │-3.200 rot/ │ │solide care│
│ │ │ │ │ │ │min.), uscare │ │au proprie-│
│ │ │ │ │ │ │la 105°C şi │ │tati chimi-│
│ │ │ │ │ │ │cantarire │ │ce negative│
│ │ │ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │ │mediul │
│ │ │ │ │ │ │ │ │acvatic. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Inundatiile│
│ │ │ │ │ │ │ │ │sunt fenome│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ne care pot│
│ │ │ │ │ │ │ │ │cauza în │
│ │ │ │ │ │ │ │ │mod deose- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │bit concen-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │tratii │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ridicate │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ale particu│
│ │ │ │ │ │ │ │ │lelor │
│ │ │ │ │ │ │ │ │solide. │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 5│CBO(5) │<3 │ │<6 │ │Determinarea │ │ │
│ │[mg/l │ │ │ │ │conţinutului │ │ │
│ │O(2)] │ │ │ │ │de oxigen cu │ │ │
│ │ │ │ │ │ │metoda Winkler│ │ │
│ │ │ │ │ │ │înainte şi du-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │pa 5 zile de │ │ │
│ │ │ │ │ │ │incubatie, a │ │ │
│ │ │ │ │ │ │probelor în │ │ │
│ │ │ │ │ │ │condiţii de │ │ │
│ │ │ │ │ │ │lipsa totalã │ │ │
│ │ │ │ │ │ │de radiaţie │ │ │
│ │ │ │ │ │ │luminoasa, la │ │ │
│ │ │ │ │ │ │20 ± 1°C (nu │ │ │
│ │ │ │ │ │ │trebuie inhi- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │bata │ │ │
│ │ │ │ │ │ │nitrificarea) │ │ │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 6│Fosfor │ │ │ │ │Spectrofoto- │ │În cazul │
│ │total │ │ │ │ │metrie cu │ │lacurilor │
│ │(mg/l P)│ │ │ │ │absorbţie │ │cu adânci- │
│ │ │ │ │ │ │moleculara │ │mea medie │
│ │ │ │ │ │ │ │ │între 18 şi│
│ │ │ │ │ │ │ │ │300 m se va│
│ │ │ │ │ │ │ │ │aplica │
│ │ │ │ │ │ │ │ │urmãtoarea │
│ │ │ │ │ │ │ │ │formula: │
│ │ │ │ │ │ │ │ │L<10(Z/Tw) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │(1+Tw^1/2),│
│ │ │ │ │ │ │ │ │în care: │
│ │ │ │ │ │ │ │ │L=incarca- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │rea în fos-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │for, expri-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │mata în mg │
│ │ │ │ │ │ │ │ │P/mp de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │suprafata │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de lac │
│ │ │ │ │ │ │ │ │într-un an;│
│ │ │ │ │ │ │ │ │Z=adâncimea│
│ │ │ │ │ │ │ │ │medie a la-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │cului, în │
│ │ │ │ │ │ │ │ │metri; Tw= │
│ │ │ │ │ │ │ │ │timpul │
│ │ │ │ │ │ │ │ │teoretic de│
│ │ │ │ │ │ │ │ │reimprospa-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │tare totalã│
│ │ │ │ │ │ │ │ │a lacului, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │în ani. │
│ │ │ │ │ │ │ │ │În alte ca-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │zuri se vor│
│ │ │ │ │ │ │ │ │considera │
│ │ │ │ │ │ │ │ │drept va- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │lori de │
│ │ │ │ │ │ │ │ │indicaţie │
│ │ │ │ │ │ │ │ │pentru redu│
│ │ │ │ │ │ │ │ │cerea eutro│
│ │ │ │ │ │ │ │ │fizarii va-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │lorile limi│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ta de 0,2 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │mg/l pentru│
│ │ │ │ │ │ │ │ │apele sal- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │monicole, │
│ │ │ │ │ │ │ │ │respectiv │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de 0,4 mg/l│
│ │ │ │ │ │ │ │ │pentru cele│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ciprinicole│
│ │ │ │ │ │ │ │ │exprimate │
│ │ │ │ │ │ │ │ │în ioni │
│ │ │ │ │ │ │ │ │PO(4)^3- │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 7│Nitriti │< │ - │< │ - │Spectrofoto- │ │ │
│ │[mg/l │0,01│ │0,03│ │metrie cu │ │ │
│ │NO(2)] │ │ │ │ │absorbţie │ │ │
│ │ │ │ │ │ │moleculara │ │ │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 8│Fenoli │- │ *2) │ │ *2) │Organoleptic │ │ │
│ │[mg/l │ │ │ │ │ │ │ │
│ │C(6)H(5)│ │ │ │ │ │ │ │
│ │OH] │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│ 9│Hidro- │- │ *3) │ │ *3) │Vizual │Lunar │ │
│ │carburi │ │ │ │ │Organoleptic │ │ │
├──┼────────┼────┴─────────┴────┴─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│10│Amoniac │<0,005 <0,025 0,005 0,025 │Spectrofoto- │Lunar │Valorile │
│ │neioni- ├─────────────────────────────┤metrie cu ab- │ │limita pen-│
│ │zat (mg/│Cu rolul de a diminua riscul │sorbtie molecu│ │tru amoniu │
│ │l NH(3)]│creşterii toxicitatii datora-│lara, utili- │ │pot fi depa│
├──┼────────┤te NH(3) a consumului de │zand albastru │ │site de-a │
│11│Amoniu │oxigen datorat nitrificarii │de indofenol, │ │lungul unei│
│ │total │şi eutrofizarii, concentratia│sau cu metoda │ │zile sub │
│ │[mg/l │de amoniu total nu va depãşi │Nessler pentru│ │forma unor │
│ │NH(4)^+]│urmãtoarele valori: │determinarea │ │cresteri │
│ │ │<0,04 <1*4) <0,2 <1*4) │pH şi a │ │minore. │
│ │ │ │temperaturii │ │ │
├──┼────────┼────┬─────────┬────┬─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│12│Clor │ - │<0,005 │ │<0,005 │Metoda DPD (cu│Lunar │Valorile │
│ │total │ │ │ │ │dietil-p- │ │din coloana│
│ │rezidual│ │ │ │ │fenilendiamina) │O corespund│
│ │[mg/l │ │ │ │ │ │ │cu pH=6. La│
│ │Cl(2)] │ │ │ │ │ │ │pH mai mare│
│ │ │ │ │ │ │ │ │pot fi ac- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ceptate con│
│ │ │ │ │ │ │ │ │centratii │
│ │ │ │ │ │ │ │ │mai mari de│
│ │ │ │ │ │ │ │ │clor total.│
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│13│Zinc │ │<0,3 │ │<1,0 │Spectrometrie │Lunar │Valorile │
│ │total │ │ │ │ │cu absorbţie │ │din coloana│
│ │(mg/l │ │ │ │ │atomica │ │O corespund│
│ │Zn) │ │ │ │ │ │ │unei duri- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tati a apei│
│ │ │ │ │ │ │ │ │de 100 mg/l│
│ │ │ │ │ │ │ │ │CaCO(3). │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │ │nivelurile │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de duritate│
│ │ │ │ │ │ │ │ │între 10 şi│
│ │ │ │ │ │ │ │ │500 mg/l │
│ │ │ │ │ │ │ │ │CaCO(3) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │valorile li│
│ │ │ │ │ │ │ │ │mitã cores-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │punzatoare │
│ │ │ │ │ │ │ │ │sunt preva-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │zute în │
│ │ │ │ │ │ │ │ │anexa nr.2 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │la normele │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tehnice. │
├──┼────────┼────┼─────────┼────┼─────────┼──────────────┼─────────┼───────────┤
│14│Cupru │< │ │< │ │Spectrometrie │ │Valorile │
│ │dizolvat│0,04│ │0,04│ │cu absorbţie │ │din coloana│
│ │(mg/l │ │ │ │ │atomica │ │R corespund│
│ │Cu) │ │ │ │ │ │ │unei duri- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tati a apei│
│ │ │ │ │ │ │ │ │de 100 mg/l│
│ │ │ │ │ │ │ │ │CaCO(3). │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │ │nivelurile │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de duritate│
│ │ │ │ │ │ │ │ │între 10 şi│
│ │ │ │ │ │ │ │ │300 mg/l │
│ │ │ │ │ │ │ │ │CaCO(3) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │valorile │
│ │ │ │ │ │ │ │ │limita │
│ │ │ │ │ │ │ │ │corespunza-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │toare sunt │
│ │ │ │ │ │ │ │ │prevãzute │
│ │ │ │ │ │ │ │ │în anexa │
│ │ │ │ │ │ │ │ │nr. 2 la │
│ │ │ │ │ │ │ │ │normele │
│ │ │ │ │ │ │ │ │tehnice. │
└──┴────────┴────┴─────────┴────┴─────────┴──────────────┴─────────┴───────────┘


*1) Variatiile artificiale de pH legate de valorile din situaţia neafectarii, care nu vor depãşi ± 0,5 unitãţi de pH în cadrul limitelor 6-9, au sugerat ca aceste variatii nu cresc consecinţele negative ale altor substanţe prezente în apa.
*2) Fenolii nu trebuie sa fie prezenţi în ape în concentratii care sa afecteze negativ gustul pestilor.
*3) Produsele petroliere nu trebuie sa fie prezente în ape în cantitãţi care:
- sa formeze o pelicula vizibila pe suprafata apei sau sa formeze un invelis al paturilor albiilor cursurilor de apa şi lacurilor;
- sa induca un gust specific de produse petroliere la peşti;
- sa producã efecte negative asupra pestilor.
*4) În situaţiile excepţionale din punct de vedere climatic şi geografic şi în mod deosebit în cazul temperaturilor joase ale apei şi al nitrificarii reduse sau dacã autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi gospodãrirea apelor poate proba ca nu exista consecinţe pentru dezvoltarea echilibrata a populatiilor de peşti, aceasta poate fixa valori mai mari de 1 mg/l.

NOTA:
Valorile indicatorilor de calitate enumerati în prezenta anexa presupun ca alţi indicatori, mentionati sau nu în aceasta anexa, sunt acceptaţi ca aflându-se în limitele reglementãrilor în vigoare privind calitatea apelor. Aceasta implica în particular ca valoarea concentratiilor substanţelor periculoase în apa este redusã prin aplicarea prevederilor reglementãrilor privind substantele periculoase în mediul acvatic.
Acolo unde doua sau mai multe substanţe periculoase sunt prezente într-un amestec, efectele comune - aditive, sinergice sau antagoniste - pot fi semnificative.
R = recomandare
O = obligatorie
(0) = derogãri posibile.

ANEXA 2
-------
la normele tehnice
------------------


PROBLEME PARTICULARE
privind valorile limita la indicatorii Zn total şi Cu dizolvat

Zincul total - liber şi compuşi - corelat cu prevederile anexei nr. 1 la normele tehnice, nr. crt. 13, coloana "Observaţii"
Concentratia de Zn (mg/l Zn) pentru diferite valori ale duritatii apei între 10 şi 500 mg CaCO(3):


┌────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ Duritatea apei [mg/l CaCO(3)] │
│ ├─────────┬─────────┬─────────┬───────────┤
│ │ 10 │ 50 │ 100 │ 500 │
├────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┤
│ Ape salmonicole (mg/l Zn) │ 0,03 │ 0,2 │ 0,3 │ 0,5 │
│ Ape ciprinicole (mg/l Zn) │ 0,3 │ 0,7 │ 1,0 │ 2,0 │
└────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────┘


Cuprul dizolvat - corelat cu prevederile anexei nr. 1 la normele
tehnice, nr. crt. 14, coloana "Observaţii"

Concentratia de Cu (mg/l Cu) pentru diferite duritati ale apei între 10 şi 300 mg/l CaCO(3):


┌──────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ │ Duritatea apei [mg/l CaCO(3)] │
│ ├─────────────┬─────────┬────────┬────────┤
│ │ 10 │ 50 │ 100 │ 300 │
├──────────────────────────────────┼─────────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ Ape salmonicole (mg/l Cu) │ 0,005*1) │ 0,022 │ 0,04 │ 0,112 │
└──────────────────────────────────┴─────────────┴─────────┴────────┴────────┘


*1) Prezenta pestilor în apele cu concentratii mai mari de Cu poate indica o predominanta a complecsilor organocuprici.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016