Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2 din 10 ianuarie 2007  pentru aprobarea Contractului de finantare dintre Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor Publice, Banca Europeana de Investitii si Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2 din 10 ianuarie 2007 pentru aprobarea Contractului de finantare dintre Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor Publice, Banca Europeana de Investitii si Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "METROREX" - S.A. referitor la finantarea Proiectului privind modernizarea metroului din Bucuresti - etapa a III-a, semnat la Atena la 20 octombrie 2006

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 16 ianuarie 2007

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al <>art. 7 din Legea datoriei publice nr. 313/2004 , cu modificarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

ART. 1
Se aproba Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 63.000.000 EUR, referitor la finantarea Proiectului privind modernizarea metroului din Bucuresti - etapa a III-a, semnat la Atena la 20 octombrie 2006, denumit in continuare Contract de finantare.
ART. 2
(1) Aplicarea prevederilor Contractului de finantare va fi realizata de catre Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "METROREX" - S.A., desemnata ca agentie de implementare.
(2) Intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de reprezentant al Imprumutatului, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in calitate de minister coordonator al activitatii agentiei de implementare si ordonator principal de credite, precum si Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti "METROREX"- S.A. se va incheia un acord de imprumut subsidiar prin care se va delega agentiei de implementare intreaga autoritate si responsabilitate in realizarea proiectului si utilizarea sumelor din imprumut.
ART. 3
(1) Fondurile necesare in vederea rambursarii imprumutului extern, platii dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente imprumutului extern vor fi asigurate de la bugetul de stat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
(2) Efectuarea platilor aferente serviciului datoriei publice externe pentru creditul prevazut la art. 1 se va face de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de Imprumutat.
(3) Contributia Romaniei la realizarea investitiilor finantate prin imprumutul extern acordat de Banca Europeana de Investitii, prevazut la art. 1, inclusiv pentru plata taxelor si impozitelor percepute pe teritoriul tarii, precum si contravaloarea altor costuri locale care nu se pot plati din imprumutul extern se vor asigura de la bugetul de stat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
ART. 4
(1) Se autorizeaza Guvernul Romaniei ca, prin Ministerul Finantelor Publice, de comun acord cu Banca Europeana de Investitii, sa introduca, pe parcursul utilizarii imprumutului extern, in raport cu conditiile concrete de derulare a Contractului de finantare, amendamente la continutul acestuia, care privesc realocari de fonduri, modificari de termene, precum si orice alte modificari care nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de Banca Europeana de Investitii sau sa determine noi conditionari economice fata de cele convenite initial intre parti.
(2) Amendamentele la Contractul de finantare, convenite cu Banca Europeana de Investitii, potrivit alin. (1), se aproba prin hotarare a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneaza:
---------------
p. Ministrul finantelor publice,
Doina-Elena Dascalu,
secretar de stat

Ministrul transporturilor,
constructiilor si turismului,
Radu Mircea Berceanu

p. Ministrul afacerilor externe,
Anton Niculescu,
secretar de stat

Bucuresti, 10 ianuarie 2007.
Nr. 2.

CONTRACT DE FINANTARE
dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare
de 63.000.000 EUR, referitor la finantarea Proiectului privind
modernizarea metroului din Bucuresti - etapa a III-a,
semnat la Atena la 20 octombrie 2006

FI Nr. ........... (RO)
Serapis N. 2005 0505

PROIECT DE MODERNIZARE
A METROULUI - BUCURESTI - etapa a III-a

CONTRACT DE FINANTARE
Intre
ROMANIA
si
BANCA EUROPEANA DE INVESTITII
si
SOCIETATEA COMERCIALA DE TRANSPORT CU METROUL
BUCURESTI - METROREX S.A.

Atena, 20 octombrie 2006

PREZENTUL CONTRACT ESTE INCHEIAT INTRE:
Romania, reprezentata de Ministerul Finantelor,
avand sediul in str. Apolodor nr. 17, sector 5, RO-70060,
Bucuresti, Romania, reprezentat prin
Dl. Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu,
Ministru al Finantelor Publice,

(denumita in continuare "Imprumutat")

ca prima parte,

Banca Europeana de Investitii, avand sediul
in Ed. Konrad Adenauer nr. 100, Luxembourg,
Marele Ducat al Luxembourgului,
reprezentata prin Dl. Philippe Maystadt - Presedinte,

(denumita in continuare "Banca")

ca a doua parte, si

Societatea Comerciala de Transport cu
Metroul Bucuresti - METROREX S.A.,
avand sediul in Bd. Dinicu Golescu 38,
sector I, 010873 Bucuresti, Romania
reprezentata prin Dl. Liviu SOAVA - Director General

(denumita in continuare "Metrorex")

ca a treia parte.

Avand in vedere ca:
1. La data de 1 februarie 1993, Comunitatile Europene si Imprumutatul au incheiat un Acord european de asociere intre Comunitatile Europene si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Romania, pe de alta parte (denumit in continuare "Acord european de asociere").
2. In cadrul Acordului european de asociere, Consiliul Guvernatorilor Bancii a autorizat acordarea de imprumuturi pentru proiecte de investitii pe teritoriul Romaniei.
3. La data de 4/5 iunie 1997, un Acord Cadru (denumit in continuare "Acord Cadru") privind cooperarea financiara mentionata a fost semnat de Banca si de Imprumutat iar prevederile acestuia se aplica prezentului acord (denumit in continuare "Contractul")
4. Imprumutatul a propus initierea unui proiect (denumit in continuare "Proiectul") care se va realiza de catre METROREX, constand din patru obiective de investitii diferite si complementare ce vizeaza extinderea operationala si modernizarea retelei de metrou din Bucuresti, precum si imbunatatirea calitatii statiilor si a instalatiilor electrice, asa cum este prezentat mai in detaliu in Descrierea Tehnica - Anexa A (denumita in continuare "Descriere Tehnica"). Pentru implementarea Proiectului, Metrorex este responsabila pentru executia si derularea tuturor activitatilor Proiectului, iar Imprumutatul este responsabil pentru plata lucrarilor si livrarilor prin intermediul unui Acord de subimprumut in favoarea Metrorex si printr-o scrisoare de imputernicire a Parlamentului Romaniei catre Metrorex prin care se asigura fondurile bugetare necesare.
5. Costul total al Proiectului, incluzand pretul, cheltuielile neprevazute, dobanda pe perioada de constructie, fara impozite si taxe, asa cum a fost estimat de catre Banca, este de 134.800.000 EUR (unasutatreizecisipatrumilioaneoptsutemiieuro), va fi finantat dupa cum urmeaza:

- Resurse de la bugetul de stat 71.800.000 EUR
- Credit acordat de Banca 63.000.000 EUR
-----------------------------------------------------------------
TOTAL 134.800.000 EUR

6. Pentru realizarea planului financiar prezentat la numarul 5, Imprumutatul a solicitat de la Banca un credit in valoare de 63.000.000 EUR (saizecisitreimilioane euro).
7. Prin articolul 3 din Acordul Cadru, Imprumutatul se angajeaza ca dobanda si toate celelalte plati datorate Bancii si care decurg din activitatile prevazute de Acordul Cadru, precum si activele si veniturile Bancii in legatura cu astfel de activitati, vor fi exceptate de la impozitare.
8. Prin articolul 4 din Acordul Cadru, Imprumutatul a fost de acord ca pe durata oricarei operatiuni financiare incheiate in conformitate cu prevederile Acordului Cadru:
(a) va asigura:
(i) ca beneficiarii pot schimba in orice valuta total convertibila, la cursul de schimb utilizat cel mai frecvent, sumele in moneda nationala ale Imprumutatului necesare pentru a efectua plata la timp a sumelor datorate Bancii in legatura cu imprumuturile si garantiile aferente oricarui proiect; si
(ii) ca aceste sume vor putea fi transferate liber, imediat si efectiv
b) va asigura:
(i) ca Banca poate schimba in orice valuta total convertibila, la cursul de schimb utilizat cel mai frecvent, sumele in moneda nationala a Imprumutatului primite de Banca sub forma de plati in legatura cu imprumuturile si garantiile aferente sau orice alte activitati si ca Banca poate transfera in mod liber, imediat si efectiv sumele astfel convertite; sau la optiunea Bancii;
(ii) ca poate dispune liber de astfel de sume pe teritoriul Imprumutatului.
9. Ca raspuns la cererea Imprumutatului si convinsa ca finantarea Proiectului intra in sfera de cuprindere a functiilor sale si este conforma cu scopurile Acordului Cadru, si tinand seama de aspectele mentionate anterior, Banca a decis sa dea curs solicitarii Imprumutatului, acordand acestuia un credit in suma echivalenta cu 63.000.000 EUR (saizecisitrei milioane euro).
10. Statutul Bancii prevede ca Banca se va asigura ca fondurile sale vor fi folosite cat mai rational posibil in interesul Comunitatii Europene, si in mod corespunzator termenii si conditiile operatiunilor de creditare sunt conforme cu politicile Comunitatii Europene.
11. Executia acestui Contract in numele Imprumutatului si in numele Metrorex a fost pe deplin autorizata conform termenilor stabiliti in Anexa I.
12. Referirile din prezentul Acord la Articole, Paragrafe, Sub-paragrafe, Preambul, Anexe si Apendice sunt, daca nu se mentioneaza altfel in mod explicit, referiri la articolele, paragrafele, subparagrafele, anexele si apendicele prezentului Contract, iar urmatorii termeni au semnificatia ce le-a fost atribuita in Preambulul si in Articole, mentionata dupa cum urmeaza:

Termeni definiti in textul Acordului Articol sau Preambul

Termen limita de acceptare 4.02.C
Contract Preambul (3)
Credit 1.01
Curte 11.02
Curtea Auditorilor 6.11
Aviz de Tragere 1.02.C
Cerere de Tragere 1.02.B
Rata de Redistribuire a BEI 4.02.B
Acord European Preambul (1)
Instrumentul de Datorie Externa 7.01
Acord Cadru Preambul (3)
Eveniment de Plata in Avans generator
de Despagubire 4.03.C
Imprumut 2.01
Zi lucratoare Luxembourg 1.02.C
Efecte adverse 10.01.A
Data scadenta 4.01.B
Transa Notificata 1.05.B
Data platii 5.01
Suma plata in avans 4.02.A
Data platii in avans 4.02.A
Notificare plata in avans 4.02.A
Proiect Preambul (4)
R1 1.05.B
R2 1.05.B
Zi lucratoare relevanta 5.01
Rata interbancara relevanta 1.05.B
Data programata de tragere 1.02.C
Descriere Tehnica Preambul (4)
Perioada Imprumutului 4.03.A (b)
Transa 1.02.A

Termeni definiti in Anexe Anexa

EURIBOR Anexa B
LIBOR Anexa B
Zi lucratoare Londra Anexa B
Zi lucratoare New York Anexa B
Banci de referinta Anexa B
Perioada reprezentativa Anexa B
Data reprogramata Anexa B

Ca urmare, se convin prin prezentul Acord urmatoarele:

ART. 1
Credit si trageri
1.01. Suma Creditului
Prin prezentul Contract, Banca instituie in favoarea Imprumutatului, iar Imprumutatul accepta, un credit (denumit in continuare "Credit"), in suma echivalenta cu 63.000.000 EUR (saizecisitrei milioane euro), destinat exclusiv finantarii partiale a costurilor Proiectului.
1.02. Proceduri de tragere
1.02.A. Transe
Banca va acorda Creditul pana la data de 31 octombrie 2009 in cel mult 8 (opt) transe. Suma fiecarei transe, in cazul in care nu a fost inclusa in soldul Creditului, va fi intr-o suma cel putin echivalenta cu 2.000.000 Euro (doua milioane euro), fara a depasi echivalentul a 15.000.000 Euro fiecare (cincisprezece milioane euro). O transa solicitata de Imprumutat conform Articolului 1.02.B este denumita in continuare "Transa".
1.02.B. Cererea de Tragere
Periodic, pana la data de 30 iunie 2009, Imprumutatul, prin Metrorex, poate prezenta Bancii o cerere scrisa ("Cerere de Tragere"), elaborata in forma stabilita in Anexa C, pentru tragerea unei Transe. Cererea de Tragere va cuprinde:
(a) Valoarea tragerii din Transa;
(b) Valuta Transei ce va fi trasa, fiind o valuta mentionata la paragraful 1.03;
(c) Data preferata pentru tragere, care va fi o zi lucratoare relevanta (asa cum este definita la Articolul 5.01) ce cade cu cel putin 15 (cincisprezece) zile calendaristice dupa data Cererii de Tragere, intelegandu-se ca Banca poate elibera Transa in termen de pana la 4 (patru) luni calendaristice de la Data Cererii;
(d) la discretia sa, rata fixa a dobanzii, daca este cazul, asa cum a fost indicat anterior de catre Banca fara ca vreun angajament din partea Bancii sa fie aplicabil Transei pe toata durata sa;
(e) contul bancar in care va fi virata Transa.
Sub rezerva penultimului paragraf al Articolului 1.02.C, fiecare Cerere de Tragere este irevocabila.
1.02.C. Aviz de Tragere
Daca cererea este in conformitate cu prevederile subparagrafului 1.02.B, intr-un interval cuprins intre 10 (zece) si 15 (cincisprezece) zile inainte de data data tragerii Transei, Banca va remite Imprumutatului un aviz (denumit "Aviz de Tragere") in care se vor specifica:
(a) suma si valuta tragerii;
(b) data la care Transa este programata a fi trasa (denumita in continuare "Data Programata de Tragere"), tragerea fiind in orice caz supusa conditiilor Articolului 1.04; si
(c) rata fixa a dobanzii aplicabila Transei, conform Articolului 3.01;
In cazul in care unul sau mai multe elemente specificate in Avizul de Tragere nu sunt conforme cu elementele corespondente din Cererea de Tragere, daca este cazul, Imprumutatul prin Metrorex, poate, in decurs de 3 (trei) zile lucratoare in Luxembourg de la primirea Avizului de Tragere, sa revoce Cererea prin notificare catre Banca si, in consecinta, Cererea si Avizul de Tragere vor ramane fara efect.
In general, in sensul acestui Contract, "Zi lucratoare in Luxemburg" reprezinta o zi in care bancile comerciale sunt deschise pentru afaceri in Luxemburg.
1.03. Valuta tragerii
Sub rezerva existentei disponibilitatilor, Banca va disponibiliza fiecare Transa in valuta pentru care Imprumutatul, prin METROREX si-a exprimat preferinta. Fiecare valuta a tragerii va fi Euro, USD sau GBP sau orice alta valuta frecvent tranzactionata pe principalele piete monetare.
Pentru calcularea sumelor disponibile ce urmeaza a fi trase in alte valute decat Euro si pentru determinarea echivalentului lor in Euro, Banca va aplica cursul de schimb de referinta calculat si publicat de Banca Centrala Europeana cu sediul la Frankfurt, iar in lipsa acestuia, cursul de schimb care predomina pe orice alta piata financiara aleasa de Banca, la o data cu 15 (cincisprezece) zile inainte de data tragerii, dupa cum va hotari Banca.
1.04. Conditii de intrare in vigoare a Cererilor de Tragere si a tragerilor
1.04.A. Cererea de Tragere pentru prima Transa
Cererea de Tragere pentru prima Transa va fi considerata a fi in vigoare cu conditia primirii de catre Banca, pana la data Cererii de Tragere respective inclusiv, a urmatoarelor documente, evidente sau confirmari, avand forma si continutul satisfacator pentru Banca:
(a) un aviz juridic in limba engleza privind legalitatea semnarii acestui Contract de catre Imprumutat si documentele relevante, acest aviz fiind acceptabil sub toate aspectele pentru Banca;
(b) o imputernicire autentificata emisa in limba engleza autorizand pe Dl. Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu sa semneze acest Contract din partea Imprumutatului;
(c) un aviz juridic in limba engleza privind legalitatea semnarii acestui Contract de catre Metrorex si documentele relevante, acest aviz fiind acceptabil sub toate aspectele pentru Banca;
(d) o imputernicire autentificata emisa in limba engleza autorizand pe Dl. Liviu SOAVA sa semneze acest Contract din partea Metrorex si o copie satisfacatoare a rezolutiei organismelor competente referitoare la autorizarea Metrorex de a semna acest Contract;
(e) dovada, in limba engleza, a autoritatii persoanei sau persoanelor imputernicite sa semneze Cererile de Tragere in numele Imprumutatului si specimenele autorizate de semnatura ale acestor persoane;
(f) dovada, in limba engleza, ca toate avizele privind controlul de schimb mentionat de catre Banca sau indicate in avizul juridic transmis in conformitate cu alineatul (a) de mai sus ca fiind necesar de obtinut pentru a permite Imprumutatului sa primeasca trageri conform prevederilor Contractului, de a rambursa Imprumutul si de a plati dobanda si toate celelalte sume datorate conform prezentului; astfel de avize trebuie sa fie prelungite in vederea deschiderii si mentinerii conturilor in care Imprumutatul ii indica Bancii sa disponibilizeze Creditul; si
(g) dovezi satisfacatoare, in limba engleza, privind faptul ca o Unitate de Implementare a Proiectului cu o structura adecvata a fost infiintata corespunzator de catre METROREX, si ca va ramane in functie pe toata durata Imprumutului si in conformitate cu paragraful 6.09 consultantii au fost angajati sa desfasoare activitatile specificate.
1.04.B. Cerere de tragere pentru toate transele ulterioare primei transe
Cererea de Tragere pentru fiecare Transa din cadrul Articolului 1.02 ulterioare primei transe vor fi considerate in vigoare cu conditia primirii de catre Banca a urmatoarelor, avand forma si continutul satisfacatoare pentru ea, pana la data Cererii respective de Tragere inclusiv:
(a) dovada ca exista fonduri disponibile suficiente, in conformitate cu Articolul 6.06 pentru a asigura implementarea si finalizarea Proiectului la timp; si
(b) dovada satisfacatoare pentru Banca care sa ateste ca METROREX a efectuat cheltuieli pentru componentele Proiectului care urmeaza sa fie finantate de Banca, asa cum sunt prezentate in Descrierea Tehnica (exclusiv impozitele si taxele platibile in Romania), in suma globala egala cu toate Transele anterioare disponibilizate, mai putin suma de 2.000.000 Euro (doua milioane Euro) aferenta ultimei trageri. Aceasta dovada va fi pusa la dispozitia Bancii in termen de 90 (nouazeci) de zile de la tragerea oricarei Transe, iar pentru calculul echivalentului in Euro a sumelor cheltuite de Metrorex, Banca va aplica cursul de schimb aplicabil cu 30 (treizeci) de zile anterior Datei Cererii de Tragere.
Daca vreo parte a dovezilor furnizate conform acestui sub-paragraf 1.04.B.(b), nu este considerata satisfacatoare pentru Banca, atunci:
(i) Cererea de Tragere poate fi considerata de catre Banca ca fiind fara efect, sau
(ii) Banca poate disponibiliza proportional o suma mai mica decat cea solicitata.
(c) un Certificat de la Imprumutat in forma prevazuta in Anexa D;
1.05. Amanarea tragerii
1.05.A. Motivele amanarii
La solicitarea Imprumutatului, Banca va amana partial sau integral tragerea oricarei Transe la data specificata de Imprumutat, aceasta fiind o data de cel mult 6 (sase) luni de la Data Programata de Tragere. In acest caz, Imprumutatul va plati penalizarea de amanare, asa cum este determinata conform Articolului 1.05.B de mai jos. O cerere de amanare va avea efect in legatura cu o Transa numai daca este facuta cu cel putin 5 (cinci) zile lucratoare in Luxemburg inainte de Data Programata de Tragere.
In cazul in care vreuna dintre conditiile prevazute la Articolul 1.04 nu sunt indeplinite pana la data mentionata si la Data Programata de Tragere, Tragerea va fi amanata pana la o data convenita intre Banca si Imprumutat, dar la cel putin de 5 (cinci) zile lucratoare in Luxemburg dupa indeplinirea tuturor conditiilor de tragere.
1.05.B. Despagubirea de amanare
Daca tragerea oricarei Transe Notificate (asa cum este definita mai jos in acest Articol 1.05.B) este amanata, fie la solicitarea Imprumutatului fie datorita neindeplinirii conditiilor de tragere, Imprumutatul va plati, la cererea Bancii, o despagubire la suma pentru care a fost amanata tragerea. Aceasta despagubire se va aplica de la Data Programata de Tragere pana la Data efectiva de Tragere sau, dupa caz, pana la Data Anularii Transei, in rata egala cu R(1) minus R(2), unde:

"R(1)" - semnifica rata dobanzii ce s-ar fi aplicat periodic conform Articolului 3.01 si Avizului respectiv de Tragere, daca Transa ar fi fost trasa la Data Programata de Tragere;
si
"R2" - semnifica Rata Interbancara Relevanta mai putin 0,125% (12,5 puncte); cu conditia ca in scopul determinarii Ratei Interbancare Relevante pentru acest Articol 1.05, perioadele relevante prevazute in Anexa B sa reprezinte perioade succesive de 1 (una) luna incepand cu Data Programata de Tragere.

In plus, despagubirea:
(a) se va capitaliza la finele fiecarei luni, in cazul in care compensarea depaseste 1 (una) luna;
(b) se va calcula utilizand conventia de calcul zilnic aplicabila R(1)
(c) atunci cand R(2) depaseste R(1) va fi stabilita la zero; si
(d) va fi platibila in conformitate cu Articolul 1.07.
In sensul acestui Contract,
(e) "Transa Notificata" reprezinta o transa pentru care Banca a emis un Aviz de Tragere; si
(f) "Rata interbancara relevanta" inseamna:
(i) EURIBOR (asa cum este definita in Anexa B), in cazul in care o Transa este exprimata in Euro;
(ii) LIBOR (asa cum este definita in Anexa B), in cazul in care o Transa este exprimata in GBP sau USD; si
(iii) Rata pietei si definitia acesteia aleasa de catre Banca si comunicata separat Imprumutatului, in cazul unei Transe denominate in orice alta valuta.
1.05.C. Anularea tragerii amanate cu sase luni
Banca poate, prin notificarea Imprumutatului si METROREX, sa anuleze o tragere care a fost amanata cu mai mult de 6 (sase) luni, conform Articolului 1.05.A. Suma anulata va ramane disponibila pentru Tragere, conform Articolului 1.02.
1.06. Anularea si Suspendarea Creditului
1.06.A. Dreptul Imprumutatului de a anula
Imprumutatul poate oricand, printr-o notificare transmisa Bancii, sa anuleze in totalitate sau partial, si cu efect imediat, partea netrasa a Creditului. Cu toate acestea, Notificarea nu va avea efect asupra Transei Notificate pentru care Data Programata de Tragere cade in decurs de 5 (cinci) zile lucratoare in Luxemburg dupa Data Notificarii.
1.06.B. Dreptul Bancii de suspendare si anulare
Banca poate, prin notificare adresata Imprumutatului si Metrorex, sa suspende si/sau sa anuleze in totalitate sau partial partea netrasa a Creditului, in orice moment si cu efect imediat:
(a) ca urmare a aparitiei unui eveniment mentionat in Articolul 10.01; si
(b) daca vor surveni situatii exceptionale care sa afecteze negativ accesul Bancii la pietele de capital, mai putin in cazul Transei Notificate.
Mai mult de atat, in masura in care Banca poate anula Creditul, conform Articolului 4.03.A, de asemenea, Banca il poate suspenda. Orice suspendare va continua pana ce Banca pune capat suspendarii sau anuleaza suma suspendata.
1.06.C. Despagubirea aferenta suspendarii si anularii unei Transe
(a) Suspendarea
Daca Banca suspenda o Transa Notificata, fie ca este cazul unui Eveniment de Plata in Avans Generator de Penalizari (asa cum este definit in Articolul 4.03.C) sau al unui eveniment mentionat in cadrul Articolului 10.01 dar nu altfel, Imprumutatul va compensa Banca conform Articolului 1.05.B.
(b) Anularea
Daca Imprumutatul anuleaza o Notificare de Tragere, va compensa Banca conform Articolului 4.02.B. Daca Imprumutatul anuleaza vreo parte a Creditului, alta decat Transa Notificata, nu va fi platita nici o despagubire.
Daca Banca anuleaza o Notificare de Tragere, in cazul unui Eveniment de Plata in Avans Generator de Penalizari sau anuleaza o tragere, conform Articolului 1.05.C, Imprumutatul va compensa Banca conform Articolului 4.02.B. Daca Banca anuleaza o Transa Notificata, in cazul unui eveniment mentionat la Articolul 10.01, Imprumutatul va compensa Banca, conform Articolului 10.03. Cu exceptia acestor cazuri, nici o compensare nu va fi platita pana la anularea de catre Banca.
O despagubire va fi calculata pornind de la faptul ca suma anulata se considera trasa si rambursata la Data Programata de Tragere sau, in masura in care tragerea Transei este in prezent amanata sau suspendata, la Data notificarii de anulare.
(c) Anularea dupa expirarea creditului
Oricand, dupa termenul limita de transmitere a Cererii de Tragere de catre Imprumutat, in conformitate cu Articolul 1.02.B, Banca poate sa notifice Imprumutatul si, fara nici o obligatie pentru nici una dintre parti poate anula orice parte a Creditului, in afara de Transa Notificata.
1.07. Sume datorate conform Articolului 1
Sumele datorate conform Articolului 1.05 si Art 1.06 vor fi platite in valuta Transei respective. Acestea vor fi platibile in termen de 7 (sapte) zile de la primirea de catre Imprumutat a solicitarii Bancii sau in cadrul oricarei perioade de timp mai lungi specificate de Banca in avizul de solicitare.
ART. 2
Imprumutul
2.01. Suma Imprumutului
Imprumutul efectuat in cadrul acestui Credit (denumit in continuare "Imprumutul") va cuprinde totalul sumelor disponibilizate de Banca in valuta tragerii, asa cum au fost notificate de Banca cu ocazia tragerii fiecarei Transe.
2.02. Valuta de rambursare
Fiecare rambursare a unei Transe conform prevederilor Articolului 4 sau, dupa caz, ale Articolului 10, va fi efectuata in valuta Transei respective.
2.03. Valuta dobanzii si a altor speze
Dobanda si celelalte speze ce vor fi platite de catre Imprumutat in conformitate cu Articolul 1, Articolul 3, Articolul 4 si (unde este aplicabil) Articolul 10 vor fi calculate si vor fi platite pentru fiecare Transa, in valuta Transei respective.
Orice alte plati vor fi efectuate in valuta specificata de Banca avand in vedere valuta in care s-au efectuat cheltuielile ce urmeaza a fi rambursate prin acele plati.
2.04. Confirmarea de catre Banca
Dupa tragerea fiecarei Transe, Banca va transmite Imprumutatului si METROREX o situatie centralizatoare cuprinzand data tragerii, valuta si suma, conditiile de rambursare si rata dobanzii pentru acea Transa. Aceasta confirmare va include si Tabelul de amortizare.
ART. 3
Dobanda
3.01. Rata dobanzii
Imprumutatul va plati dobanda la soldul restant al fiecarei Transe, semestrial la sfarsitul perioadei, la Datele respective de Plata, asa cum este specificat in Avizul de Tragere, incepand cu prima Data de Plata ce urmeaza datei de tragere a Transei.
Dobanda va fi calculata pe baza Articolului 5.02 la o Rata specificata in Avizul de Tragere, rata ce va reprezenta o rata fixa anuala a dobanzii determinata de Banca, in conformitate cu principiile aplicabile stabilite periodic de organismele de conducere a Bancii pentru imprumuturile acordate cu o rata fixa a dobanzii, exprimate in valuta Transei si care vor fi efectuate in conditii echivalente de rambursare a capitalului si de plata a dobanzii.
3.02. Dobanda pentru sume restante
Fara a incalca prevederile Articolului 10 si prin exceptie de la prevederile paragrafului 3.01, dobanda se va acumula pentru orice suma restanta platibila conform prevederilor prezentului Contract, de la data scadentei pana la data platii si in rata anuala egala cu Rata Interbancara Relevanta plus 2% (200 puncte de baza) si va fi platibila conform solicitarii Bancii. In scopul determinarii Ratei Interbancare Relevante in legatura cu Articolul 3.02, perioada relevanta, conform Anexei B, va consta din perioade succesive de o luna incepand cu data scadentei.
Totusi, dobanda va fi perceputa la o rata anuala egala cu suma dintre rata mentionata la Articolul 3.01 plus 0,25% (douazecisicinci puncte de baza) daca acea rata anuala depaseste, pentru orice perioada relevanta, rata specificata in paragraful precedent al Articolului 3.02.
Daca sumele restante sunt exprimate intr-o alta valuta decat valuta Transei respective, se va aplica urmatoarea rata pe an, si anume Rata Interbancara Relevanta care este retinuta, in general, de catre Banca pentru tranzactii in acea valuta plus 2% (doua sute puncte de baza), calculata in conformitate cu practicile pietei pentru astfel de rate.
ART. 4
Rambursarea
4.01. Rambursarea normala
4.01.A. Tabelul de amortizare
Imprumutatul va rambursa fiecare Transa a imprumutului in 38 (treizecisiopt) rate egale semestriale de capital; prima rata a fiecarei Transe va fi scadenta la data de 16 Decembrie 2012, iar ultima rata a fiecarei Transe va fi scadenta la data de 16 Iunie 2031, conform tabelului de amortizare prevazut in Anexa E.
4.01.B. Definitia datei maturitatii
Ultima data de rambursare a imprumutului specificata in Articolul 4.01.A este denumita in continuare "Data de maturitate".
4.02. Rambursarea anticipata voluntara
4.02.A. Optiunea de rambursare
Sub rezerva:
(i) platii de catre Imprumutat a penalizarii, daca este cazul, datorata Bancii in conformitate cu Articolul 4.02.B si
(ii) Articolului 4.04, Imprumutatul poate rambursa integral sau partial orice Transa impreuna cu dobanda acumulata aferenta, dupa notificarea in prealabil in scris cu cel putin 1 (una) luna inainte (denumita in continuare "Aviz de rambursare anticipata") mentionand suma ce va fi rambursata anticipat ("Suma rambursata anticipat") si data la care Imprumutatul propune sa efectueze rambursarea anticipata ("Data Rambursarii anticipate"), data ce va fi considerata Data de Plata pentru acea Transa.
4.02.B. Despagubirea pentru rambursarea anticipata
Pentru fiecare suma rambursata anticipat dintr-o Transa, Imprumutatul va plati Bacii, la Data Rambursarii anticipate, o despagubire egala cu valoarea curenta (la data rambursarii anticipate) a surplusului, daca este cazul, pentru:
(a) dobanda ce s-ar acumula conform prezentului pentru Suma Rambursata Anticipat in perioada dintre Data Rambursarii Anticipate si Data Scadentei, daca nu s-ar fi efectuat plata anticipata; fata de
(b) dobanda ce s-ar acumula astfel in acea perioada, daca ar fi fost calculata la rata de redistribuire a BEI (definita mai jos) mai putin 15 puncte de baza.
Valoarea curenta mentionata va fi calculata la o rata compensata egala cu rata de redistribuire a BEI aplicata la fiecare Data de Plata relevanta.
In acest Contract "Rata de redistribuire a BEI" reprezinta rata fixa a dobanzii valabila cu 1 (una) luna inainte de Data Rambursarii Anticipate si avand aceleasi conditii de plata a dobanzii si acelasi profil de rambursare la Data de maturitate ca si Suma Rambursata Anticipat.
4.02.C. Mecanismul de rambursare ancticipata
Banca va notifica Imprumutatul, cu cel putin 15 (cincisprezece) zile inainte de Data de Rambursare Anticipata, cu privire la suma de rambursat anticipat, la dobanda datorata si la despagubire platibila conform Articolului 4.02.B. sau, dupa cazul, ca nu se datoreaza nici o despagubire:
Cel tarziu la Termenul Limita de Acceptare (definit mai jos), Imprumutatul va notifica Bancii:
(a) Fie ca va confirma Avizul de Rambursare Anticipata la termenele specificate de Banca;
(b) Fie ca retrage Avizul de Rambursare Anticipata.
In cazul in care Imprumutatul transmite confirmarea, asa cum s-a mentionat la punctul (a) de mai sus, acesta va efectua rambursarea anticipata. Daca Imprumutatul retrage Avizul de Rambursare Anticipata sau nu il confirma in timp util, Avizul de Rambursare Anticipata nu va avea nici un efect. Cu exceptia celor mentionate mai sus, Avizul de Rambursare Anticipata va fi irevocabil si obligatoriu.
Imprumutatul va insoti rambursarea anticipata de plata dobanzii acumulate si a penalizarii datorate pentru suma rambursata anticipat, daca este cazul.
In sensul acestui Articol 4.02.C., "Termenul limita de Acceptare" pentru un aviz este:
(a) Ora 16.00 la Luxemburg in ziua transmiterii, daca Avizul se transmite intr-o zi lucratoare in Luxemburg; sau
(b) Ora 11.00 a zilei ce urmeaza unei zile lucratoare in Luxemburg, daca Avizul se transmite dupa ora 14.00 la Luxemburg, in orice astfel de zi sau se transmite intr-o zi care nu este Zi lucratoare la Luxemburg.
4.03. Rambursarea anticipata obligatorie
4.03.A. Motivele rambursarii in avans
(a) Reducerea costului proiectului
In cazul in care costul total al proiectului se reduce fata de cifra mentionata la paragraful (5) la un nivel la care suma Creditului depaseste 50% dintr-un astfel de cost, Banca, prin notificarea Imprumutatului, poate anula Creditul sau poate solicita rambursarea anticipata a imprumutului proportional cu reducerea mai sus mentionata.
(b) Pari passu pentru alt imprumut la termen
Daca Imprumutatul ramburseaza anticipat in mod voluntar, integral sau partial, orice alt imprumut, sau orice datorie financiara sau credit, ce i s-a acordat initial pentru o perioada mai mare de 5 (cinci) ani (denumit in continuare "Imprumut la Termen"), altfel decat din sumele unui alt imprumut avand un termen cel putin egal cu termenul neexpirat al imprumutului rambursat anticipat, Banca poate, prin notificarea Imprumutatului, sa anuleze Creditul sau sa solicite rambursarea anticipata a imprumutului proportional cu ponderea pe care o are suma rambursata a Imprumutului la Termen in suma agregata nerambursata a tuturor Imprumuturilor la Termen.
Banca va transmite notificarea imprumutatului in termen de 4 (patru) saptamani de la primirea Avizului conform Articolului 8.02(b).
(c) Incalcarea anumitor conditii
Daca Banca ia la cunostinta ca Imprumutatul sau Metrorex, dupa caz, incalca obligatiile asumate conform Articolului 6.12 si Articolului 8.04 cu privire la Proiect, poate notifica in consecinta Imprumutatul sau Metrorex, daca este relevant. Daca intr-o perioada de 30 (treizeci) de zile dupa o astfel de notificare, Imprumutatul sau Metrorex, dupa caz, nu iau masuri de remediere a incalcarii intr-o maniera acceptabila Bancii, Banca poate sa solicite printr-un nou Aviz ca Imprumutatul sa ramburseze anticipat imprumutul sau o fractiune din acesta in termen de alte 30 (treizeci) de zile.
4.03.B. Mecanismul de rambursare anticipata
Orice suma solicitata de Banca in conformitate cu Articolul 4.03.A impreuna cu orice dobanda acumulata si orice despagubire datorata conform Articolului 4.02.B vor fi platite la data indicata de Banca, data ce va cadea cel devreme dupa 30 (treizeci) de zile de la data Avizului de solicitare al Bancii.
4.03.C. Despagubire pentru rambursarea anticipata
In cazul rambursarii anticipate ca urmare a unui eveniment mentionat la Articolul 4.03.A.(c) (un astfel de eveniment fiind denumit in continuare "Eveniment de Rambursare Anticipata Generator de Despagubire"), despagubirea, daca exista, va fi determinata conform Articolului 4.02.B.
In plus, daca in conformitate cu prevederile Articolului 4.03.B Imprumutatul ramburseaza anticipat o Transa la o alta data decat Data de Plata Relevanta, Imprumutatul va despagubi Banca cu suma pe care Banca o va certifica ca fiind necesara pentru a o despagubi pentru primirea fondurilor altfel decat la Data de Plata Relevanta.
4.04. Aplicarea platilor anticipate partiale
Daca Imprumutatul ramburseaza anticipat partial o transa, suma rambursarii anticipate va fi aplicata pro-rata sau, in functie de optiunea sa, in ordinea inversa a maturitatii fiecarei rate restante.
Daca Banca solicita o rambursare anticipata partiala a imprumutului, Imprumutatul, conform solicitarii, poate prin notificare catre Banca, transmisa in termen de 5 (cinci) zile lucratoare in Luxemburg de la primirea solicitarii Bancii, sa aleaga transele ce vor fi rambursate anticipat si sa isi exercite optiunea pentru aplicarea sumelor rambursate anticipat.
Acest Articol 4 nu va prejudicia Articolul 10.
ART. 5
Platile
5.01. Definirea Datei Platii
In acest Contract:
(a) "Data de Plata" reprezinta:
fiecare 16 iunie si 16 decembrie pana la Data Scadentei, cu exceptia cazului in care oricare din aceste date nu este o Zi Lucratoare Relevanta, caz in care reprezinta urmatoarea Zi Lucratoare Relevanta, fara modificarea dobanzii datorate conform Articolului 3.01;
si
(b) "Zi Lucratoare Relevanta" reprezinta:
(i) pentru EUR, o zi in care opereaza sistemul de plata numit Sistemul de Transfer Rapid Automat Trans-European cu privire la decontarile brute in timp real (TARGET);
si
(ii) pentru orice alta valuta o zi in care bancile sunt deschise pentru operatiuni bancare uzuale in principalele centre financiare ce opereaza cu valute.
5.02. Conventia privind Numararea Zilelor
Orice suma datorata de Imprumutat in cadrul acestui Contract sub forma de dobanda, despagubire sau taxa si calculata pe baza unei fractii anuale va fi determinata pe baza unui an de 360 de zile si a unei luni de 30 de zile.
5.03. Data si locul platii
Toate sumele, altele decat dobanda, despagubirea si rata de capital, sunt platibile in termen de 7 (sapte) zile de la primirea de catre Imprumutat a solicitarii Bancii.
Fiecare suma platibila de catre Imprumutat in cadrul acestui contract va fi platita in contul comunicat de Banca Imprumutatului. Banca va indica respectivul cont cu cel putin 15 (cincisprezece) zile inainte de scadenta primei plati efectuate de catre Imprumutat si va notifica orice modificare de cont cu cel putin 15 (cincisprezece) zile inainte de data primei plati pentru care se aplica modificarea. Aceasta perioada de notificare nu se aplica in cazul platii efectuate conform Articolului 10.
O suma datorata de Imprumutat va fi considerata platita cand o primeste Banca.
ART. 6
Angajamente ale Imprumutatului
6.01. Utilizarea Imprumutului si a altor fonduri disponibile
METROREX, in numele Imprumutatului, va utiliza sumele Imprumutului si alte fonduri mentionate in planul de finantare descris in preambul, exclusiv pentru executarea Proiectului.
6.02. Finalizarea Proiectului
METROREX, in numele Imprumutatului, se angajeaza sa realizeze Proiectul in conformitate cu Descrierea Tehnica si sa il finalizeze pana la data specificata in Descrierea Tehnica, modificata periodic cu acordul Bancii.
6.03. Costul majorat al Proiectului
In cazul in care costul Proiectului depaseste cifra estimata prezentata la punctul 5 din Preambul, Imprumutatul si/sau METROREX vor obtine finantare pentru a acoperi surplusul de cost, fara a apela la Banca, astfel incat sa permita METROREX sa finalizeze Proiectul in conformitate cu Descrierea Tehnica. Planurile de finantare a surplusului de cost vor fi comunicate imediat Bancii.
6.04. Procedura de achizitie
Imprumutatul va determina Metrorex, iar Metrorex se angajeaza sa achizitioneze bunuri, sa procure servicii si sa comande lucrari pentru Proiect:
(i) in conformitate cu Directivele UE, in masura in care acestea sunt aplicabile;
si
(ii) in cazul in care Directivele UE nu sunt aplicabile, prin proceduri de achizitie care, spre satisfactia Bancii, respecta criteriului economic si al eficientei.
6.05. Angajamente de continuare a Proiectului
Atata timp cat Imprumutul este nerambursat, Metrorex se angajeaza:
(a) Intretinere: va asigura ca toate proprietatile care fac parte din Proiect sunt intretinute, reparate, revizuite si innoite dupa cum este necesar pentru a fi pastrate in stare buna de functionare.
(b) Activele Proiectului: in cazul in care Banca nu va fi agreat altfel in scris, va mentine titlul de proprietate si posesia asupra activelor aferente Proiectului sau, daca este cazul, va inlocui si reinnoi aceste active si va mentine Proiectul in stare de functionare continua, conform scopului initial; cu conditia ca Banca sa poata sa nu isi acorde consimtamantul numai daca actiunea propusa ar prejudicia interesele Bancii, in calitate de Imprumutator pentru Imprumutat sau ar determina ca Proiectul respectiv sa nu fie eligibil spre a fi finantat de catre Banca, in conformitate cu Statutul Bancii sau cu Articolul 267 al Tratatului de la Roma;
(c) Asigurare: va asigura corespunzator toate lucrarile si proprietatile ce fac parte din Proiect, in conformitate cu practicile uzuale pentru lucrari similare de interes public pe teritoriul Romaniei (inclusiv auto-asigurare);
(d) Drepturi si permise: va mentine in vigoare toate drepturile de baza si va utiliza toate permisele necesare pentru executia si functionarea Proiectului;
(e) Mediul inconjurator si legislatia UE:
(i) va desfasura activitatile in conformitate cu legile de mediu ce ii sunt aplicabile si cu standardele Uniunii Europene privind protectia mediului, amendate sau modificate, si va asigura si mentine toate autorizatiile guvernamentale necesare aplicabile proiectului;
(ii) va desfasura toate lucrarile de intretinere si reabilitare si va intreprinde masurile care sa atenueze impactul asupra mediului care vor fi necesare in cadrul Proiectului conform bunelor practici si standardelor Ia care se face referire in alineatul (a) al acestui paragraf;
(iii) va desfasura toate lucrarile de intretinere si reabilitare pentru dotarile Proiectului, ce pot fi impuse de autoritatile competente; si
(iv) va asigura ca nici un material sau nici o substanta care ar putea avea efecte adverse asupra mediului, cum ar fi halogeni, PCB sau azbestul, nu vor fi folosite in realizarea Proiectului.
(f) Monitorizare: va mentine politici si proceduri pentru a facilita monitorizarea si evaluarea Proiectului.
6.06. Alocarea fondurilor
Imprumutatul se angajeaza ca va asigura alocarea anuala a unor resuse bugetare si/sau alte resurse financiare suficiente pentru Proiect, pentru a asigura contributia la planul de finantare a Proiectului care nu este acoperit din Imprumut si pentru a permite finalizarea la timp a acestuia in conformitate cu Descrierea Tehnica.
6.07. Auditarea conturilor
Metrorex:
(a) va mentine evidente si documente financiare si contabile in conformitate cu standardele internationale acceptate, satisfacatoare pentru Banca;
(b) va asigura auditarea anuala a conturilor sale, a situatiilor sale financiare si bugetare, in conformitate cu standardele internationale de contabilitate; si
(c) va angaja ca auditor o firma de renume international, care si-a dovedit capacitatea de a audita in conformitate cu standardele internationale de contabilitate si care este acceptabila pentru Banca.
6.08. Angajament financiar
Imprumutatul si Metrorex se angajeaza ca Metrorex, printr-o administrare eficienta si o politica tarifara corespunzatoare, sa mentina o activitate operationala corespunzatoare si o structura financiara adecvata, in mod special sa realizeze un nivel suficient al fondurilor generate intern care sa acopere intr-o proportie rezonabila cheltuielile de functionare.
6.09. Servicii de consultanta
Metrorex va angaja, in urma unei proceduri de selectie satisfacatoare Bancii, consultanti internationali a caror calificare, experienta si termeni de referinta vor fi satisfacatori Bancii, in urmatoarele scopuri:
(a) sa furnizeze asistenta Metrorex pentru proiectarea, intocmirea specificatiilor Proiectului si pentru pregatirea documentelor de licitatie corespunzatoare;
(b) sa furnizeze asistenta Metrorex pentru pregatirea licitatiilor pentru lucrarile si serviciile aferente Proiectului;
(c) sa certifice documentele privind cheltuielile efectuate la care se face referire in subparagraful 1.04.B(b); si
(d) sa supervizeze si sa raporteze cu privire la implementarea Proiectului.
6.10. Angajamente speciale
Metrorex se angajeaza:
(a) sa semneze un contract pentru intretinerea materialului rulant ce face obiectul Proiectului, cu o companie acceptata in scris de catre Banca;
(b) sa informeze Banca asupra termenilor si conditiilor contractuale in care va fi derulata intretinerea noilor trenuri ce fac obiectul Proiectului conform subparagrafului 6.10(a) de mai sus, inainte de punerea in functiune a acestor noi trenuri; si
(c) sa furnizeze Bancii documentatia contractuala relevanta, la cererea acesteia,
daca Metrorex nu decide sa asigure in mod direct intretinerea noilor trenuri, in acest caz notificand Bancii aceasta decizie inainte de punerea in functiune a noilor trenuri care fac obiectul Proiectului.
6.11. Vizite
A. Imprumutatul confirma ca Banca poate fi obligata sa divulge Curtii Auditorilor a Comisiei Europene (denumita in continuare "Curtea Auditorilor") documente legate de Imprumutat si de Proiect, in cazul in care acestea sunt necesare indeplinirii atributiilor pe care Curtea Auditorilor le are in conformitate cu legislatia Uniunii Europene.
B. Imprumutatul va determina Metrorex sa permita persoanelor desemnate de Banca, care pot fi insotite de reprezentanti ai Curtii Auditorilor, sa viziteze amplasamente, instalatii si lucrari care fac parte din Proiect si sa efectueze verificarile pe care acestia le considera necesare. In acest scop Imprumutatul va acorda acestora sau se va asigura ca li se acorda tot sprijinul necesar. Cu ocazia unei astfel de vizite, reprezentantii Curtii Auditorilor pot solicita Metrorex sa furnizeze documentele care cad sub incidenta acestui Articol 6.11.
6.12. Angajament de integritate
Metrorex garanteaza si se angajeaza, iar Imprumutatul se va asigura ca Metrorex garanteaza si se angajeaza ca nu a comis si dupa stiinta sa, nici o persoana nu a comis si nu va comite cu consimtamantul sau informarea sa prealabila nici una dintre urmatoarele fapte:
(a) sa ofere, sa dea, sa primeasca sau sa solicite vreun avantaj necuvenit pentru a influenta actiunea unei persoane ce detine o functie publica sau este director sau angajat al unei autoritati publice, al unei intreprinderi publice, sau este director sau reprezentant oficial al unei organizatii publice internationale, in legatura cu vreun proces de achizitii sau in cursul executiei vreunui contract in legatura cu elementele Proiectului descrise si stipulate in Descrierea Tehnica; sau
(b) orice actiune care influenteaza in mod necorespunzator sau vizeaza in mod necorespunzator influentarea procesului de achizitii sau de implementare a Proiectului in detrimentul Imprumutatului, inclusiv complicitatea intre ofertanti.
Metrorex sau, dupa caz, Imprumutatul se angajeaza sa informeze Banca daca va lua la cunostinta despre vreo fapta sau informatie ce sugereaza comiterea unei asemenea fapte.
ART. 7
Garantii
7.01. Pari Passu
Atata vreme cat vreo parte a Imprumutului este restanta, Imprumutatul se va asigura ca acest Credit este cotat si va fi cotat cel putin cu clauza de pari passu in ceea ce priveste plata, fata toate celelalte obligatii negarantate prezente si viitoare aferente oricarui Instrument de Datorie Externa al Imprumutatului.
In mod expres, daca Imprumutatul emite o solicitare in conditiile mentionate la Articolul 10.01 sau daca are loc si continua un eveniment sau un potential eveniment de neindeplinire a obligatiilor in cadrul oricarui Instrument de Datorie Externa negarantat si nesubordonat Imprumutatului sau oricarei agentii a acestuia, Imprumutatul nu va efectua (sau autoriza) nici o plata aferenta vreunui astfel de Instrument de Datorie Externa (indiferent daca este planificata periodic sau altfel) fara a plati in acelasi timp, sau fara a depune intr-un cont special desemnat pentru plata la urmatoarea Data de Plata o suma egala cu partea din datoria restanta in cadrul acestui Contract proportionala ponderii pe care o are plata efectuata in cadrul respectivului Instrument de Datorie Externa in totalul sumei restante a acelui Instrument. In acest sens, orice plata a unui Instrument de Datorie Externa efectuata din sumele rezultate din emisiunea unui alt instrument, la care au subscris in mod general aceleasi persoane ca cele ce detin drepturi de creanta in cadrul Instrumentului de Datorie Externa, nu va fi luata in considerare.
In acest Contract "Instrument de Datorie Externa" inseamna (i) un instrument ce include orice chitanta sau extras de cont, ce demonstreaza sau constitue o obligatie de rambursare a unui imprumut, depozit, avans, sau a oricarei forme de acordare a unui credit (incluzand fara a fi limitat la orice acordare de credit in cadrul unui acord de refinantare sau reesalonare), (ii) o obligatie atestata de o obligatiune, un titlu de creanta sau de orice alt inscris generator de datorie, si (iii) o garantie a unei obligatii decurgand dintr-un Instrument de Datorie Externa sau altul; cu conditia ca in fiecare din aceste cazuri o astfel de obligatie sa fie guvernata de un alt sistem juridic decat legea Imprumutatului.
7.02. Garantii
In cazul in care Imprumutatul acorda unei terte parti vreo garantie asupra oricaruia dintre activele sale, pentru indeplinireare obligatiilor sale in cadrul unui Instrument de Datorie Externa sau orice fel de preferinta sau prioritate in acest sens, Imprumutatul va furniza Bancii, daca Banca solicita acest lucru, o garantie echivalenta pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin prezentul acord, sau va acorda Bancii o preferinta sau o prioritate echivalenta. Imprumutatul declara ca in prezent nu exista nici o asemenea garantie, preferinta sau prioritate.
ART. 8
Informatii
8.01. Informatii privind Proiectul
Metrorex:
(a) va asigura ca evidentele sale reflecta toate operatiunile referitoare la finantarea si executia Proiectului;
(b) va furniza Bancii, in limba engleza sau in traducere in limba engleza:
(i) in termen de 3 (trei) luni de la data semnarii acestui contract de finantare si dupa aceasta data trimestrial pana la finalizarea Proiectului, un raport privind implementarea Proiectului, care va fi intocmit de consultantul independent mentionat la alineatul (f) al subparagrafului 1.04.A;
(ii) la 6 (sase) luni dupa incheierea Proiectului, un raport privind finalizarea acestuia; si
(iii) periodic, orice alt document sau informatie privind finantarea, implementarea si functionarea Proiectului solicitat de Banca in mod rezonabil, aceste rapoarte fiind intocmite si aprobate de catre consultantul independent mentionat la alineatul (f) al subparagrafului 1.04.A;
(c) va supune aprobarii Bancii, fara intarziere, orice modificare de continut adusa pretului, conceptului, planurilor generale, graficului de realizare, planurilor de finantare sau programului de cheltuieli ale Proiectului, fata de cele aduse la cunostinta Bancii inainte de semnarea acestui Contract;
(d) va informa in timp util Banca despre orice situatie care necesita acordul acesteia conform paragrafului 6.05(b);
(e) va informa Banca despre orice litigiu de continut initiat sau doar anuntat impotriva sa, legat de aspecte de mediu sau de orice alte aspecte ce afecteaza Proiectul;
(f) va informa, in general, Banca despre orice fapt sau eveniment ce ar putea prejudicia sau afecta in mod substantial conditiile realizarii sau executiei Proiectului.
8.02. Informatii privind Imprumutatul
Imprumutatul va informa imediat Banca:
(a) despre orice fapt ce il obliga sa ramburseze anticipat orice datorie financiara;
(b) despre orice hotarare luata de el din orice motiv si/sau despre orice cerere adresata acestuia pentru rambursarea anticipata a oricarui Imprumut la Termen, asa cum se face referire in Articolul 4.03.A.(b);
(c) despre orice intentie din partea sa de a crea vreo garantie, prioritate sau preferinta asupra oricaruia dintre activele sale in favoarea unei terte parti pentru realizarea obligatiilor decurgand dintr-un Instrument de Datorie Externa sau despre orice plata a unui Instrument de Datorie Externa ca urmare a unui eveniment sau potential eveniment de neindeplinire a obligatiilor Imprumutatului sau a oricarei agentii a acestuia sau a instrumentelor lor; si
(d) despre orice eveniment sau potential eveniment de neindeplinire a obligatiilor in cadrul oricarui Instrument de Datorie Externa si, in general, despre orice situatie sau eveniment care ar putea impiedica indeplinirea vreunei obligatii a Imprumutatului in cadrul prezentului Contract, sau care ar putea prejudicia sau afecta substantial conditiile executarii sau functionarii Proiectului.
8.03. Informatii privind Metrorex
Metrorex:
a) va furniza Bancii in fiecare an, in interval de 1 (una) luna de la publicare, raportul anual, bilantul contabil, contul de profit si pierderi si raportul de audit realizat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate; si
b) va informa imediat Banca:
(i) despre orice modificare adusa documentelor sale de baza si despre orice schimbari in statutul sau juridic si in mandatul sau; sau
(ii) despre orice intentie de a se dispensa de dreptul de proprietate asupra vreunei componente a Proiectului; sau
(iii) in general, cu privire la orice situatii sau evenimente care pot impiedica indeplinirea oricarei obligatii ce ii revin prin prezentul Contract.
8.04. Verificari si informatii
In plus Imprumutatul sau, dupa caz, Metrorex:
(a) va face demersurile necesare solicitate de Banca in mod rezonabil, pentru verificarea si/sau incetarea oricaror acte presupuse sau invocate de natura celor descrise la paragraful 6.12;
(b) va informa Banca despre masurile luate pentru obtinerea de despagubiri de la persoanele responsabile pentru orice pagube rezultate din astfel de acte; si
(c) va facilita orice verificare pe care Banca o poate efectua cu privire la orice astfel de acte.
ART. 9
Speze si cheltuieli
9.01. Impozite, taxe si comisioane
Imprumutatul si/sau Metrorex, dupa caz, va plati toate impozitele, taxele, comisioanele si alte impuneri de orice natura, inclusiv taxe de timbru si taxe de inregistrare, aferente semnarii sau implementarii prezentului Contract, sau a oricarui document legat de acesta si in legatura cu constituirea oricarei garantii pentru Imprumut.
Imprumutatul va rambursa integral Imprumutul si va plati dobanda, despagubirile si alte sume datorate conform prezentului Contract, in suma bruta, fara deducerea niciunei impuneri nationale sau locale de orice fel; daca Imprumutatul este obligat prin lege sa faca vreo astfel de deducere, el va majora plata in suma bruta catre Banca, astfel incat dupa deducere valoarea neta primita de Banca sa fie echivalenta cu suma datorata.
9.02. Alte speze
Imprumutatul va suporta toate spezele si costurile, inclusiv costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar, efectuate pentru elaborarea si implementarea prezentului Contract sau a documentelor asociate acestuia, inclusiv orice amendament la prezentul Contract, si pentru constituirea, gestionarea si realizarea oricarei garantii a Imprumutului.
ART. 10
Rambursarea anticipata in cazul neindeplinirii unei obligatii
10.01. Dreptul de a solicita rambursarea anticipata
Imprumutatul va rambursa Imprumutul sau orice parte a acestuia, impreuna cu dobanda acumulata la acesta, pe baza cererii scrise facute in acest sens de Banca, in conformitate cu urmatoarele prevederi:
10.01.A. Solicitare imediata
Banca poate emite o astfel de solicitare imediata:
(a) daca Imprumutatul nu ramburseaza la data scadenta orice parte din Imprumut, nu plateste dobanda aferenta acestuia sau nu efectueaza orice alta plata catre Banca, dupa cum este prevazut in prezentul Contract;
(b) daca orice informatie sau document remis Bancii de catre sau in numele Imprumutatului, in legatura cu negocierea prezentului Contract sau pe durata acestuia, se dovedeste a fi fost incorect in orice aspect relevant;
(c) daca, in urma neindeplinirii oricarei obligatii prevazute in acest Contract, Imprumutatului i se solicita sa ramburseze anticipat orice imprumut acordat initial pentru un termen mai mare de 5 (cinci) ani;
(d) daca survine o Modificare Adversa Relevanta in legatura cu Imprumutatul. "Modificare Adversa Relevanta" inseamna, in legatura cu Imprumutatul, orice eveniment sau modificare de conditii fata de conditiile de la data semnarii acestui Contract, ce afecteaza Imprumutatul, si care in opinia rezonabila a Bancii - impiedica in mod semnificativ realizarea obligatiilor sale in cadrul acestui Contract, sau care afecteaza in mod semnificativ orice garantie furnizata de Imprumutat;
(e) daca oricare dintre obligatiile asumate de Imprumutat la care se face referire in punctele 7 si 8 din Preambul, inceteaza a mai fi indeplinita cu privire la orice imprumut acordat oricarui imprumutat din Romania din resursele Bancii sau ale Uniunii Europene;
(f) daca Imprumutatul sau Metrorex nu isi indeplineste vreo obligatie financiara cu privire la orice alt imprumut acordat de Banca din resursele Bancii sau ale Uniunii Europene; sau
(g) (i) daca un titular al unui drept intra in posesia oricarei parti a activelor Metrorex sau daca un creditor, lichidator sau administrator este desemnat pentru orice parte a acestora; sau
(ii) daca proprietatea Metrorex face obiectul oricarei proceduri de confiscare, executare, sechestru sau al altei proceduri.
10.01.B. Solicitare ulterioara notificarii de remediere
Banca poate de asemenea emite o astfel de solicitare, dupa expirarea unei perioade de timp rezonabile, specificata de Banca in notificarea remisa Imprumutatului, fara ca problema sa fi fost rezolvata in mod satisfacator pentru Banca:
(a) daca Imprumutatul sau Metrorex nu isi indeplineste vreo obligatie ce ii revine conform prezentului Contract, alta decat cele mentionate in subparagraful 10.01.A, sau
(b) daca vreun fapt relevant prevazut in mod expres in Preambul se modifica substantial sau se dovedeste eronat si daca modificarea prejudiciaza fie interesele Bancii in calitate de imprumutator al Imprumutatului, fie afecteaza negativ implementarea sau functionarea Proiectului.
10.02. Alte drepturi legale
Articolul 10.01 nu va limita nici un alt drept legal al Bancii de a solicita rambursarea anticipata a Imprumutului.
10.03. Despagubire
In cazul unei solicitari conform Articolului 10.01, Imprumutatul va plati Bancii suma solicitata impreuna cu o suma calculata conform Articolului 4.02. B aferenta sumei ce a devenit scadenta si de plata. Aceasta suma se va acumula de la data scadentei platii specificate in Avizul de Solicitare al Bancii si se va calcula considerand ca rambursarea este efectuata la data specificata.
Sumele datorate de catre Imprumutat in conformitate cu acest Articol 10.03 se vor plati la data scadentei specificata in solicitarea Bancii.
10.04. Nerenuntare
Nici o neexercitare sau intarziere a Bancii in exercitarea oricaruia din drepturile sale conform Articolului 10 nu va fi interpretata ca o renuntare la respectivul drept.
10.05. Utilizarea sumelor primite
Sumele primite de catre Banca in urma unei solicitari formulate conform Articolului 10.01 vor fi utilizate, in primul rand, pentru plata cheltuielilor, dobanzilor si despagubirilor si, apoi pentru reducerea ratelor restante, in ordinea inversa a maturitatii. Banca poate utiliza sumele primite intre Transe dupa cum considera.
ART. 11
Legea si jurisdictia
11.01. Legea care guverneaza
Acest Contract va fi guvernat de legile Marelui Ducat al Luxemburgului.
11.02. Jurisdictia
Partile acestui Contract se supun jurisdictiei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene ("Curtea").
Partile acestui Contract renunta prin acesta la orice imunitate sau drept de a obiecta fata de jurisdictia Curtii.
O decizie a Curtii, emisa conform prezentului Paragraf 11.02 va fi definitiva si obligatorie pentru parti, fara restrictii sau rezerve
11.03. Dovada sumelor datorate
In orice actiune juridica care decurge din prezentul Contract, certificarea de catre Banca a oricarei sume datorate Bancii in cadrul prezentului Acord va constitui dovada prima facie a unei astfel de sume.
ART. 12
Clauze finale
12.01. Notificari adresate partilor
Notificarile si alte comunicari transmise in legatura cu prezentul Contract vor fi efectuate in scris si vor fi trimise la adresele de mai jos sau la alte adrese comunicate in prealabil in scris celeilalte parti.


Pentru Banca In atentia: Departamentul Risc de Credit
100, Boulevard Konrad Adenauer
L-2950 Luxembourg

Pentru Imprumutat (1) Str. Apolodor 17, Sector 5
RO-70060 Bucuresti, Romania
(2) Misiunea Romaniei pe langa Comunitatile
Europene 12, rue Montoyer, B-1000 Bruxelles

Pentru METROREX (1) B-dul Dinicu Golescu 38, Sector 1
RO-010873 Bucuresti, Romania
(2) Misiunea Romaniei pe langa Comunitatile
Europene 12, rue Montoyer, B-1000 Bruxelles


Fiecare parte poate, prin notificarea celeilalte, sa isi schimbe adresele mentionate mai sus, cu conditia ca adresele de la punctul (2) de mai sus sa fie schimbate numai cu o alta adresa din Uniunea Europeana.
12.02. Forma notificarii
Notificarile si alte comunicari, pentru care sunt prevazute in prezentul Contract perioade fixe sau care fixeaza ele insele perioade obligatorii pentru destinatar, vor fi transmise personal, prin scrisoare recomandata, fax sau alte mijloace de transmitere care fac posibila dovada primirii de catre destinatar. Data inregistrarii sau, dupa caz, data declarata a primirii documentului transmis, va fi definitiva pentru determinarea unei astfel de perioade.
Notificarile emise de Imprumutat sau de Metrorex ca urmare a oricarei prevederi din prezentul Contract, atunci cand sunt solicitate de catre Banca, vor fi transmise Bancii impreuna cu dovezi satisfacatoare privind autoritatea persoanei sau persoanelor imputernicite sa semneze astfel de notificari in numele Imprumutatului sau al Metrorex si cu specimenele legalizate de semnatura ale persoanei sau persoanelor imputernicite.
12.03. Preambul, Anexe si Apendice

Preambulul si urmatoarele Anexe fac parte din prezentul Contract:


- Anexa A.1 Descrierea Tehnica
- Anexa A.2 Informatiile privind Proiectul ce vor fi transmise
Bancii si Modalitatea de Transmitere
- Anexa B Definitia EURIBOR si LIBOR
- Anexa C Formular Cerere de Tragere (Articolul 1.02.B)
- Anexa D Formular Certificat de la Imprumutat (Articolul 1.04.B.(c))
- Anexa E Tabel privind amortizare

Urmatorul Apendice este atasat la prezentul Contract:

- Apendice I Imputernicire de semnare pentru Imprumutat si Metrorex
(inclusiv rezolutiile relevante ale Imprumutatului si
Metrorex).


PENTRU A ATESTA CELE DE MAI SUS, partile la acest Contract au convenit sa semneze prezentul Contract in patru exemplare originale in limba engleza, fiecare pagina fiind initializata in numele Imprumutatului, de Dna. Boni Florinela Cucu - Sef Serviciu credite externe si garantii pentru departamentul de infrastructura, in numele Bancii de Dl. Fulceri Bruni Foccia, Director Adjunct de Compartiment, si in numele Metrorex de Dl. Liviu Soava, Director General.


Atena, 20 octombrie 2006

Semnat pentru si in numele Semnat pentru si in numele
BANCII EUROPENE DE INVESTITII ROMANIEI
Presedinte Ministru
Philippe Maystadt Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Semnat pentru si in numele
SOCIETATII COMERCIALE DE TRANSPORT CU METROUL
BUCURESTI METROREX S.A.
Director General
Liviu Soava




ANEXA A.1

A.1 . Descriere Tehnica

Scop, Locatie
Proiectul consta in patru obiective diferite de investitii menite sa permita extinderea operationala si modernizarea retelei de metrou din Bucuresti (Romania), si sa imbunatateasca nivelul de calitate al statiilor si instalatiilor electrice. Proiectul include, de asemenea, achizitia a 6 trenuri noi.
Descriere
Proiectul cuprinde patru componente:
1. Imbunatatirea eficientei retelei de metrou prin punerea in functiune a tronsonului Nicolae Grigorescu - Linia de Centura (in lungime de 4,8 Km si cu 4 statii noi) in scopul sporirii atractivitatii potentiale a retelei de metrou prin restructurarea profunda a serviciilor curente de exploatare existente pe Magistralele 1 si 3.
2. Modernizarea instalatiilor electrice ale sistemului existent de metrou (instalatii de alimentare cu energie electrica pe Magistralele 1 si 3) in scopul de a beneficia pe deplin de perfectionarile tehnice realizate in ultimii ani, pentru a deveni compatibile cu noile trenuri.
3. Adaptarea instalatiilor de metrou pentru persoanele cu mobilitate redusa (PMR), aliniate la tendinta adoptata de majoritatea operatorilor de metrou din Europa. Un total de 73 de scari rulante, 38 lifturi si 58 platforme vor fi instalate in 41 de statii ce fac parte din reteaua de metrou (Magistralele 1, 2 si 3).
4. Achizitia a 6 trenuri noi de metrou (6 vagoane fiecare), pentru intarirea capacitatii operationale pe Magistrala 2, care reprezinta o extindere acceptabila a contractului de bunuri negociat in cadrul Proiectului de Modernizare a Metroului - etapa II (pentru achizitia a 20 de trenuri).
Calendar
Toate componentele Proiectului ar trebui finalizate si integral puse in functiune inainte de sfarsitul anului 2009.

ANEXA A.2


INFORMATII PRIVIND PROIECTUL CE VOR FI TRANSMISE BANCII
SI MODUL DE TRANSMITERE
1. Transmiterea informatiilor: desemnarea persoanei responsabile
Informatiile de mai jos vor fi transmise Bancii sub responsabilitatea:


┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Compania │S.C. Metrorex S.A. │
│ │Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Persoana de contact │Dl. Liviu SOAVA │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Functia │Director General │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa │Bd. Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, 010873, Bucuresti │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon │+40 21 319 36 00 │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fax │+40 21 312 51 49 │
├────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│E-mail │contact@metrorex.ro │
└────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘


Persoana (persoanele) de contact de mai sus este/sunt responsabil(a) la acest moment. Imprumutatul va informa BEI in cazul oricarei modificari.
2. Informatii privind unele subiecte specifice
Imprumutatul, prin Metrorex, va transmite Bancii urmatoarele informatii cel mai tarziu la termenul limita mentionat mai jos:





┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│ Document/Informatii │ Termen limita │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│Infiintarea si structura UIP, sustinuta de consultanti │Inainte de lansarea │
│internationali. │primului contract de │
│ │lucrari. │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│Banca va fi informata despre rezultatele negocierilor dintre │La finalizarea │
│Promotor si Compania aleasa de Metrorex si acceptabila pentru │negocierilor. │
│Banca cu privire la intretinerea noilor trenuri inainte ca │ │
│acestea sa fie puse in functiune. │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│In mod special, in cazul in care materialul rulant achizitionat │ │
│in cadrul Proiectului va fi incorporat in contractul existent de│ │
│intretinere cu Alstom si, in scopul evitarii unei probleme de │ │
│ajutor de stat indirect, Banca trebuie informata despre │ │
│rezultatele negocierilor dintre Metrorex si Alstom (termenii si │ │
│conditiile in care noile trenuri vor fi intretinute de Alstom). │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┘



3. Informatii privind implementarea Proiectului
Imprumutatul, prin Metrorex, va transmite Bancii urmatoarele informatii privind stadiul de realizare a Proiectului pe parcursul implementarii, cel mai tarziu la termenul limita mentionat mai jos.





┌────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┬──────────────────┐
│ Document/Informatii │Termen│ Frecventa │
│ │limita│ raportarii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┼──────────────────┤
│Raport privind stadiul Proiectului. │ │Trimestrial, in │
│- o actualizare sumara a descrierii tehnice explicand motivele │ │cursul perioadei │
│modificarilor semnificative fata de scopul initial; │ │de constructie │
│- actualizarea datei de finalizare a fiecarei componente a │ │(pentru toate). │
│Proiectului explicand motivele oricarei posibile intarzieri; │ │ │
│- actualizarea costului Proiectului explicand motivele oricaror │ │ │
│posibile majorari de pret fata de bugetul initial; │ │ │
│- descriere a oricarei probleme majore cu impact asupra mediului│ │ │
│inconjurator; │ │ │
│- actualizarea procedurilor de achizitie (in afara U.E.); │ │ │
│- actualizarea cererii sau utilizarii Proiectului si observatii;│ │ │
│- orice problema importanta aparuta si orice risc important ce │ │ │
│ar putea afecta realizarea Proiectului; │ │ │
│- orice actiune juridica cu privire la Proiect ce poate fi in │ │ │
│derulare. │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┴──────────────────┘



4. Informatii la sfarsitul lucrarilor si in primul an de exploatare
Imprumutatul, prin Metrorex, va transmite Bancii urmatoarele informatii privind finalizarea Proiectului si functionarea initiala cel mai tarziu la termenul limita mentionat mai jos.





┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Document/Informatii │ Data │
│ │ transmiterii │
│ │ catre Banca │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Raport de finalizare al Proiectului incluzand: │ │
│- o descriere sumara a caracteristicilor tehnice ale Proiectului │ │
│finalizat, explicand motivele oricaror modificari semnificative; │ │
│- data finalizarii fiecarei componente principale a Proiectului, explicand │ │
│motivele oricarei posibile intarzieri; │ │
│- costul final al Proiectului explicand motivele oricaror posibile │ │
│majorari de cost fata de bugetul initial; │ │
│- numarul noilor locuri de munca create de catre Proiect: atat locurile de │ 31.12.2009 │
│munca din timpul implementarii, cat si noile locuri permanente de munca │ (totul) │
│create; │ │
│- descrierea oricarei probleme majore cu impact asupra mediului │ │
│inconjurator; │ │
│- actualizarea procedurilor de achizitie (in afara U.E.); │ │
│- actualizarea cererii sau utilizarii Proiectului si observatii; │ │
│- orice problema importanta aparuta si orice risc important ce ar putea │ │
│afecta realizarea Proiectului; │ │
│- orice actiune juridica cu privire la Proiect ce poate fi in derulare. │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ Limba rapoartelor │ Engleza │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘



ANEXA B

Definitiile EURIBOR si LIBOR

A. EURIBOR

"EURIBOR" semnifica:
a) referitor la orice perioada relevanta sau la orice alta perioada de timp de o (1) luna sau mai mult, rata dobanzii pentru depozitele in EUR pe un termen ce consta in numarul total de luni ce corespunde in cea mai mare masura cu durata perioadei; si
b) referitor la o perioada relevanta de mai putin de o (1) luna, rata dobanzii pentru depozite in EUR pe termen de o (1) luna;
(perioada pentru care se ia in calcul rata fiind denumita in continuare "Perioada Reprezentativa") publicata la ora 11.00 ora Bruxelles sau la o ora ulterioara acceptabila pentru Banca din ziua reprogramata ("Data Reprogramata") ce cade cu doua (2) Zile Lucratoare Relevante inaintea primei zile a perioadei relevante, pe pagina Reuters EURIBOR 01 sau pe pagina succesoare sau, in lipsa acestora, in orice alte publicatii alese in acest scop de Banca.
Daca aceasta rata nu este publicata, Banca va solicita principalelor birouri din zona euro de la patru banci importante din zona euro, alese de Banca, sa coteze rata la care sunt oferite depozitele in EURO in suma comparabila de catre fiecare dintre ele la ora 11 a.m. aproximativ, ora Bruxelles, in Data Reprogramata catre bancile principale din piata interbancara a zonei euro pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa. Daca sunt furnizate cel putin doua cotatii, rata pentru acea Data Reprogramata va fi media aritmetica a celor doua cotatii.
Daca in urma solicitarii sunt furnizate mai putin de doua cotatii, rata pentru acea Data Reprogramata va fi media aritmetica a ratelor cotate de bancile importante din zona euro, alese de Banca, la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora Bruxelles, in ziua ce cade cu doua (2) Zile Lucratoare Relevante dupa Data Reprogramata, pentru imprumuturi in EURO in suma comparabila catre Bancile Europene principale pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa.

B. LIBOR USD

"LIBOR" semnifica pentru dolari S.U.A.:

a) referitor la orice perioada relevanta sau la orice alta perioada de timp de o (1) luna sau mai mult, rata dobanzii pentru depozitele pe o perioada ce consta in numarul total de luni ce corespunde in cea mai mare masura cu durata perioadei; si
b) referitor la o perioada relevanta de mai putin de o (1) luna, rata dobanzii pentru depozite in dolari S.U.A. pe termen de o (1) luna;
(perioada pentru care se ia in calcul rata fiind denumita in continuare "Perioada Reprezentativa")
stabilita de Asociatia Bancherilor Britanici si transmisa de furnizorii de stiri financiare la ora 11.00 a.m. ora Londrei sau la o alta ora ulterioara acceptabila de catre Banca in ziua ("Data Reprogramata") care cade cu cele doua (2) Zile Lucratoare la Londra inaintea primei zile a perioadei relevante.
Daca o asemenea rata nu este transmisa de nici un furnizor de stiri financiare acceptabil pentru Banca, Banca va solicita principalelor birouri din Londra ale patru banci importante de pe piata interbancara londoneza, alese de Banca, sa coteze rata la care sunt oferite depozite in dolari S.U.A. in suma comparabila de catre fiecare dintre ele la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora Londrei, in Data Reprogramata, catre principalele banci de pe piata interbancara londoneza pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa. Daca sunt furnizate cel putin doua cotatii, rata va fi media aritmetica a celor doua cotatii.
Daca in urma solicitarii sunt furnizate mai putin de doua cotatii, Banca va solicita principalelor birouri din New York ale patru Banci importante de pe piata interbancara a New York-ului, alese de Banca, sa coteze rata la care sunt oferite depozite in dolari S.U.A. in suma comparabila de catre fiecare dintre ele la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora New York-ului in ziua ce cade cu doua Zile Lucratoare ale New York-ului dupa Data Reprogramata, catre Bancile Europene principale pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa. Daca sunt furnizate cel putin doua cotatii, rata va fi media aritmetica a celor doua cotatii.

C. LIBOR GBP

"LIBOR" semnifica pentru GBP:

a) referitor la orice perioada relevanta sau la orice alta perioada de timp de o (1) luna sau mai mult, rata dobanzii pentru depozitele pe o perioada ce consta in numarul total de luni ce corespunde in cea mai mare masura cu durata perioadei; si
b) referitor la o perioada relevanta de mai putin de o (1) luna, rata dobanzii pentru depozite in GBP pe termen de o (1) luna;
(perioada pentru care se ia in calcul rata fiind denumita in continuare "Perioada Reprezentativa")
stabilita de Asociatia Bancherilor Britanici si transmisa de furnizorii de stiri financiare la ora 11.00 a.m. ora Londrei sau la o alta ora ulterioara acceptabila de catre Banca in ziua ("Data Reprogramata") in care incepe perioada relevanta sau, daca aceasta zi nu este o Zi Lucratoare la Londra, ziua imediat urmatoare care este Zi Lucratoare.
Daca o asemenea rata nu este transmisa de nici un furnizor de stiri financiare acceptabil pentru Banca, Banca va solicita principalelor birouri din Londra ale patru banci importante de pe piata interbancara londoneza, alese de Banca ("Banci de Referinta"), sa coteze rata la care sunt oferite depozite in GBP in suma comparabila de catre fiecare dintre ele la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora Londrei, in Data Reprogramata, catre principalele banci de pe piata interbancara londoneza pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa. Daca sunt furnizate cel putin doua cotatii, rata va fi media aritmetica a celor doua cotatii.
Daca in urma solicitarii sunt furnizate mai putin de doua cotatii, rata va fi media aritmetica a ratelor cotate de principalele banci din Londra (selectate de Banca) la ora 11.00 a.m. aproximativ, ora Londrei, in Data Reprogramata, pentru imprumuturi in GBP in suma comparabila catre Bancile Europene principale pe o perioada egala cu Perioada Reprezentativa.

D. Aspecte generale

In sensul definitiilor mentionate anterior:
a) "Zi Lucratoare la Londra" semnifica o zi in care bancile sunt deschise pentru tranzactii obisnuite in Londra iar "Zi Lucratoare la New York" semnifica o zi in care bancile sunt deschise pentru tranzactii obisnuite in New York.
b) Toate procentele ce rezulta din oricare dintre calcule la care s-a facut referire in aceasta Anexa vor fi rotunjite, daca este necesar, la cea mai apropiata suta de miimi dintr-un punct procentual, jumatatile fiind rotunjite in plus.
c) Banca il va informa fara intarziere pe Imprumutat in legatura cu cotatiile primite de aceasta.
d) In cazul in care vreuna din prevederile anterioare devine neconforma cu prevederile adoptate sub egida FBE EURIBOR si ACI EURIBOR pentru EURIBOR sau a Asociatiei Bancherilor Britanici, pentru LIBOR, Banca poate, dupa notificarea Imprumutatului, sa amendeze prevederile pentru a le alinia cu prevederile acestor foruri.


ANEXA C

Model de cerere de tragere




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Cerere de tragere Transa nr.: Data: ................. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Va rugam sa dati curs urmatoarei trageri:
┌─────────────────┐ ┌──────────────────────────────────────────┐
Nume Imprumut: │ Proiect de │ │ Rezervat pentru BEI │
│ Modernizare a │ │ │
│ Metroului │ │ │
│ Bucuresti - │ │ │
│ etapa III │ │ │
└─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Data semnarii: │20 octombrie 2006│ │Valoarea creditului: │ 63.000.000 ││
└─────────────────┘ │ └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Numarul de referinta: │ │ │Valoarea tragerilor │ ││
└─────────────────┘ │la zi: └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Numarul tragerii: │ │ │Soldul tragerilor: │ ││
└─────────────────┘ │ └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Propunerea datei de │ │ │Data limita de tragere:│31 octombrie 2009││
tragere: └─────────────────┘ │ └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Cererea totala (moneda │ │ │Numarul maxim de │ ││
contractului): └─────────────────┘ │ trageri: └─────────────────┘│
│ ┌─────────────────┐│
│Valoarea minima a │ 2.000.000 ││
│Transei: └─────────────────┘│
│ ┌─────────────────┐│
Tragerea se va face astfel: │Alocare totala la data:│ ││
│ └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ ┌─────────────────┐│
Moneda (Articolul 1.03) │ │ │Conditii precedente: │ ││
└─────────────────┘ │ └─────────────────┘│
┌─────────────────┐ │ │
Suma │ │ │ │
└─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ │
Rata dobanzii │ Rata fixa de │ │ │
(Articolul 3.01) │ dobanda │ │ │
│ │ │ │
Frecventa dobanzii │ Semestrial │ │ │
(Articolul 3.01) │ │ │ │
└─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ │
Rambursarea │ Semestrial │ │ │
(Articolul 4.01) └─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ │
Datele de plata │ 16 iunie/ │ │ │
(Articolul 5.01) │ 16 decembrie │ │ │
└─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ │
Data primei rambursari │16 decembrie 2012│ │ │
└─────────────────┘ │ │
┌─────────────────┐ │ │
Data ultimei rambursari │ 16 iunie 2031 │ │ │
└─────────────────┘ └──────────────────────────────────────────┘
Contul Metrorex ce va fi creditat:
Nr. cont:

Numele si adresa Bancii:
Va rugam transmiteti informatiile relevante pentru cerere la:
Persoana autorizata si semnatura Imprumutatului:




ANEXA D


Forma Certificatului de la Imprumutat (Articolul 1.04.B(c))

Catre: Banca Europeana de Investitii

Din partea: Ministerul Finantelor Publice
Str. Apolodor, nr. 17, sector 5
RO-70060 Bucuresti
ROMANIA

[Data]

Stimati Domni,

Subiect: Proiect de modernizare a metroului Bucuresti - etapa III

Contract de Finantare intre Romania si Banca Europeana de
Investitii si Societatea Comerciala de Transport cu Metroul
Bucuresti "METROREX" S.A., din data de 20 octombrie 2006 (denumit
in continuare "Contract de Finantare"), ref. nr. .............

Termenii definiti in Contractul de Finantare au aceeasi semnificatie
atunci cand sunt utilizati in prezenta scrisoare:
In conformitate cu Articolul 1.04 al Contractului de Finantare, va
certificam prin prezenta urmatoarele:

(i) nu a fost efectuata nici o schimbare relevanta la nici un aspect al
Proiectului pentru care Metrorex este obligat sa raporteze in
conformitate cu Articolul 8.01, cu exceptia celor comunicate anterior
de catre Metrorex;
(ii) exista fonduri suficiente disponibile pentru a asigura finalizarea si
implementarea la timp a Proiectului in conformitate cu Anexa A; si
(iii) nici un eveniment dintre cele mentionate la Articolul 10.01 nu s-a
produs.

Cu deosebita stima,

Pentru si in numele
Romaniei




ANEXA E

Tabel de amortizare


┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Data scadenta pentru rambursarea │ Sumele ce trebuie platite exprimate ca │
│ ratelor │ procent din imprumut │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2012 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2013 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2013 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2014 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2014 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2015 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2015 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2016 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2016 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2017 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2017 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2018 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2018 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2019 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2019 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2020 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2020 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2021 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2021 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2022 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2022 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2023 │ 2,3% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2023 │ 2,3% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2024 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2024 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2025 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2025 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2026 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2026 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2027 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2027 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2028 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2028 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2029 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2029 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2030 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/12/2030 │ 2,63% │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 16/06/2031 │ 2,69% │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘

Apendice I

Semnaturi autorizate ale Imprumutatului
...................................


---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016