Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.425 din 21 decembrie 2004  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare de catre Ministerul Justitiei a prevederilor   Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justitiei de a vinde locuintele de serviciu pe care le are in administrare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.425 din 21 decembrie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare de catre Ministerul Justitiei a prevederilor Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justitiei de a vinde locuintele de serviciu pe care le are in administrare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 14 ianuarie 2005

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, în conformitate cu prevederile <>art. 9 din Legea nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare de cãtre Ministerul Justiţiei a prevederilor <>Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────

p. Ministrul justiţiei,
Simona Maya Teodoroiu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 21 decembrie 2004.
Nr. 2.425.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare de cãtre Ministerul Justiţiei a prevederilor <>Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare

ART. 1
(1) Prezentele norme metodologice reglementeazã în mod unitar vânzarea locuinţelor de serviciu aflate în administrarea Ministerului Justiţiei şi a unitãţilor subordonate titularilor contractelor de închiriere a unor astfel de locuinţe, care îndeplinesc condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare, denumitã în continuare lege, şi care depun la unitatea de administrare o cerere de cumpãrare a locuinţei de serviciu.
(2) Prin unitate de administrare se înţelege unitatea Ministerului Justiţiei în evidenţele cãreia este înregistratã locuinţa de serviciu. Nominalizarea unitãţilor de administrare, precum şi a celorlalte structuri proprii prin intermediul cãrora se efectueazã vânzarea locuinţelor de serviciu se face, potrivit alin. (3) al art. 3 din lege, prin ordin al ministrului justiţiei, în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
ART. 2
Titularul contractului de închiriere a locuinţei de serviciu care nu îşi exprimã opţiunea pentru cumpãrarea locuinţei pe care o ocupã va utiliza în continuare spaţiul repartizat, pe bazã de contract perfectat cu unitatea de administrare, în condiţiile legii.
ART. 3
Locuinţele de serviciu care nu sunt cumpãrate de chiriaşi, au fost eliberate de aceştia şi nu pot fi închiriate ca locuinţe de serviciu personalului propriu şi nici nu mai sunt necesare structurilor Ministerului Justiţiei pot fi vândute prin licitaţie publicã, potrivit dispoziţiilor art. 5 din lege.
ART. 4
Titularul contractului de închiriere a unei locuinţe de serviciu, interesat de cumpãrarea acesteia, solicitã în scris cumpãrarea locuinţei, printr-o cerere depusã la secretariatul unitãţii de administrare, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia contractului de închiriere a locuinţei;
b) declaraţie notarialã din care sã rezulte cã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 2 din lege;
c) copii ale actelor de identitate şi ale actelor de stare civilã ale tuturor membrilor familiei, menţionaţi în contractul de închiriere.
ART. 5
(1) Documentele depuse potrivit art. 4 vor fi analizate şi verificate de cãtre o comisie de vânzare a locuinţelor, denumitã în continuare comisie, în ordinea înregistrãrii cererilor de cumpãrare.
(2) Comisia se numeşte prin ordin al ministrului justiţiei, este compusã din 4 membri specializaţi în domeniul construcţiilor, financiar, logistic şi juridic şi este condusã de un preşedinte.
(3) Dupã efectuarea operaţiunilor prevãzute la alin. (1), comisia decide, cu majoritate de voturi, asupra soluţionãrii solicitãrii şi prezintã în scris decizia sa.
(4) Pe baza deciziei comisiei Ministerului Justiţiei, se comunicã în scris solicitantului modul de soluţionare a cererii, în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia.
ART. 6
(1) Solicitantul poate contesta modul de soluţionare a cererii în termen de 30 de zile de la primirea comunicãrii prevãzute la art. 5 alin. (4).
(2) Împreunã cu contestaţia, solicitantul trebuie sã depunã la comunicarea pe care o contestã orice alte documente pe care le considerã necesare pentru soluţionarea contestaţiei.
(3) Dupã analizarea contestaţiei şi a documentelor depuse, comisia decide, cu majoritate de voturi, asupra soluţionãrii solicitãrii prevãzute la art. 5 şi prezintã în scris decizia sa ministrului justiţiei.
(4) Pe baza deciziei comisiei, se comunicã în scris solicitantului, în termen de 7 zile de la depunerea contestaţiei, modul de soluţionare a acesteia.
(5) Decizia comisiei poate fi contestatã în condiţiile <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 .
ART. 7
În situaţiile în care comisia prevãzutã la art. 5 decide soluţionarea favorabilã a solicitãrii de cumpãrare a locuinţei de serviciu, se aprobã de cãtre ordonatorul de credite derularea procedurilor de vânzare a locuinţei. În acest sens se vor determina caracteristicile tehnice şi cadastrale ale locuinţei, pe baza mãsurãtorilor efectuate, potrivit legii, de cãtre o persoanã autorizatã.
ART. 8
Preţul de vânzare a locuinţei se stabileşte, pe baza dispoziţiilor art. 4 din lege, printr-un raport de evaluare întocmit de cãtre o persoanã fizicã sau juridicã autorizatã, selecţionatã de Ministerul Justiţiei potrivit legislaţiei în materie. Procedura de evaluare a locuinţelor de serviciu se realizeazã cu respectarea art. 4 alin. (3) din lege, astfel:
a) pentru locuinţele date în folosinţã înainte de anul 1990, în temeiul <>art. 6 alin. 1 din Decretul-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului cãtre populaţie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al <>Legii nr. 85/1992 privind vânzarea de locuinţe şi spaţii cu altã destinaţie construite din fondurile statului şi din fondurile unitãţilor economice sau bugetare de stat, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) pentru locuinţele date în folosinţã dupã anul 1990 sau achiziţionate, indiferent de anul dãrii în folosinţã, în temeiul <>art. 6 alin. 2 din Decretul-lege nr. 61/1990 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Hotãrârii Guvernului nr. 608/1990 privind stabilirea preţurilor de vânzare ale locuinţelor construite din fondurile statului, recepţionate dupã 1 ianuarie 1990, şi, respectiv, al preţului de achiziţie actualizat cu rata inflaţiei.
ART. 9
(1) Preţul de vânzare a locuinţei, stabilit potrivit art. 8, va fi comunicat în scris solicitantului de cãtre comisia de evaluare.
(2) În cazul în care solicitantul confirmã sub semnãturã cã îşi menţine cererea şi acceptã preţul stabilit, precizând totodatã şi modalitatea de platã a preţului, comisia va întocmi, în termen de 5 zile de la primirea confirmãrii, contractul de vânzare-cumpãrare a locuinţei în discuţie.
ART. 10
(1) Vânzarea locuinţelor se face pe baza acordului dintre unitatea de administrare şi chiriaş, consemnat prin contract de vânzare-cumpãrare cu plata integralã a valorii locuinţei sau prin contract de vânzarecumpãrare cu plata în rate.
(2) Contractul-tip de vânzare-cumpãrare cu plata integralã şi contractul-tip de vânzare-cumpãrare cu plata în rate sunt prevãzute în anexa A, şi, respectiv, în anexa B, care fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 11
O datã cu locuinţa se transmit cumpãrãtorului acesteia drepturile legale asupra cotelor indivize din suprafeţele spaţiilor auxiliare, dotãrile şi utilitãţile comune, asupra bunurilor accesorii care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun şi cotã parte din terenul aferent locuinţei.
ART. 12
Potrivit dispoziţiilor art. 8 din lege, sumele încasate din vânzarea locuinţelor de serviciu se fac venit la bugetul de stat, dupã deducerea de cãtre Ministerul Justiţiei a cheltuielilor determinate de procesul de evaluare a locuinţelor.

ANEXA A
────────
la normele metodologice
────────────────────────

MINISTERUL JUSTIŢIEI
Nr. ........... din...............

CONTRACT DE VÂNZARE - CUMPĂRARE CU PLATA INTEGRALĂ
nr. ..........................

Între subsemnaţii: Ministerul Justiţiei, cu sediul în ......, reprezentat prin ordonator de credite (principal/secundar/terţiar) ..... şi director economic ......, în calitate de vânzãtor, pe de o parte, şi ....., nãscut/nãscutã în ......., judeţul/sectorul ......., la data de ......, fiul/fiica lui ....... şi al/a ...., legitimat/legitimatã cu buletinul/cartea de identitate seria ..... nr. ...., eliberat/eliberatã de ..... la data de ......, domiciliat/domiciliatã în localitatea ......, str. ..... nr. ....., bl. ...., et. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ......, cãsãtorit/cãsãtoritã cu ........., nãscut/nãscutã în ........., judeţul/sectorul .........., la data de .........., fiul/fiica lui ........ şi al/a ........, legitimat/legitimatã cu buletinul/cartea de identitate seria ..... nr. ...., eliberat/eliberatã de ....... la data de ......., domiciliat/domiciliatã în localitatea ......, str. ..... nr. ...., bl. ...., et. ...., ap. ....., judeţul/sectorul ....., în calitate de cumpãrãtor, pe de altã parte, ca urmare a Cererii nr. ...... din ..... şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare, s-a încheiat prezentul contract de vânzare-cumpãrare cu plata integralã.
Art. 1. - ......*) vinde şi ...... cumpãrã locuinţa situatã în localitatea ....., str. ...... nr. ...., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......, conform schiţei şi fişei de calcul al preţului, compusã din ...... camere de locuit, cu o suprafaţã utilã de ..... mp, în proprietate exclusivã, precum şi o cotã indivizã de .......% din suprafaţa pãrţilor comune ale imobilului.
Predarea-preluarea locuinţei se va efectua pe bazã de proces-verbal încheiat între vânzãtor şi cumpãrãtor.
Art. 2. - Preţul locuinţei este de ...........lei, la care se adaugã T.V.A.**).
La data prezentului contract cumpãrãtorul a achitat integral suma de ..... lei, cu Chitanţa nr. ........... din ......../Ordin de platã nr. ...... în contul ....... deschis la .......... .
Eliberat la data de ...... în ..... exemplare, din care ..... exemplare se înmâneazã cumpãrãtorului.
____________
*) Ordonator de credite (principal/secundar/terţiar) ......, prin Unitatea/Direcţia ................. .
**) Cu excepţia situaţiilor prevãzute la pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.



Vânzãtor, Cumpãrãtor,
............... ................
Vizat
.................

Director DIA,

Director DE,

Control financiar preventiv

Vizat pentru legalitate
────────────────────────
.........................

Direcţia contencios


ANEXA B
────────
la normele metodologice
────────────────────────

MINISTERUL JUSTIŢIEI
Nr. ........... din.............

CONTRACT DE VÂNZARE - CUMPĂRARE CU PLATA ÎN RATE
nr. ..............

Între subsemnaţii: Ministerul Justiţiei, cu sediul în ......., reprezentat prin ordonator de credite (principal/secundar/terţiar) ....... şi director economic ......, în calitate de vânzãtor, pe de o parte, şi ....., nãscut/nãscutã în ....., judeţul/sectorul ....., la data de ...., fiul/fiica lui ..... şi al/a ........., legitimat/legitimatã cu buletinul/cartea de identitate seria ..... nr. ...., eliberat/eliberatã de ...... la data de ......, domiciliat/domiciliatã în localitatea ...., str. ..... nr. ....., bl. ...., et. ...., ap ...., judeţul/sectorul ........, cãsãtorit/cãsãtoritã cu ........, nãscut/nãscutã în ......., judeţul/sectorul ......., la data de ....., fiul/fiica lui ....... şi al/a ....., legitimat/legitimatã cu buletinul/cartea de identitate seria ....... nr. ....., eliberat/eliberatã de ........ la data de ....., domiciliat/domiciliatã în localitatea ......., str. ...... nr. ....., bl ...., et. ....., ap ....., judeţul/sectorul ......, în calitate de cumpãrãtor, pe de altã parte, ca urmare a Cererii nr. ...... din ...... şi în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 579/2004 privind autorizarea Ministerului Justiţiei de a vinde locuinţele de serviciu pe care le are în administrare, s-a încheiat prezentul contract de vânzare-cumpãrare cu plata în rate.
Art. 1. - .......*) vinde şi ....... cumpãrã locuinţa situatã în localitatea ....., str. .... nr. ....., bl ..., sc ...., et. ....., ap. ....., judeţul/sectorul..., conform schiţei şi fişei de calcul al preţului, compusã din ........ camere de locuit, cu o suprafaţã utilã de .... mp, în proprietate exclusivã, precum şi o cotã indivizã de .....% din suprafaţa pãrţilor comune ale imobilului.
Predarea-preluarea locuinţei se va efectua pe bazã de proces-verbal încheiat între vânzãtor şi cumpãrãtor.
Art. 2. - Preţul locuinţei este de ....... lei, la care se adaugã T.V.A.**)
La data prezentului contract cumpãrãtorul a achitat suma de ...... lei, cu Chitanţa nr. .... din ...., reprezentând un avans de ...... % din preţul locuinţei.
_____________
*) Ordonator de credite (principal/secundar/terţiar) ....., prin Unitatea/Direcţia .............. .
**) Cu excepţia situaţiilor prevãzute la pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.


Art. 3. - Suma rãmasã de plãtit dupã achitarea avansului în valoare de ..... lei, precum şi dobânda totalã de ...... lei, calculatã cu 8 % pe an şi T.V.A. totalã de ...... lei, vor fi achitate de cumpãrãtor în rate lunare, pe termen de ....... ani, astfel:
- rata lunarã ...... lei + dobânda lunarã ..... lei + T.V.A. lunarã ...... lei = ...... lei;
- ultima ratã ...... lei + ultima dobândã ..... lei + ultima T.V.A. ...... lei = .... lei.
Rata, dobânda şi T.V.A lunare de ...... lei urmeazã sã fie reţinute pe statul de platã al unitãţii la care cumpãrãtorul ...... are de încasat drepturi bãneşti, conform Dovezii nr. ......, începând cu data de ...... pânã la data de ......., şi vor fi virate în contul vânzãtorului nr. ...., deschis la .......
În cazul în care cumpãrãtorul nu are de încasat drepturi bãneşti într-o perioadã sau nu este/nu mai este angajat al Ministerului Justiţiei, acesta va achita ratele lunare în contul ........ deschis la ........ sau la casieria unitãţii/direcţiei, pânã pe data de 25 a lunii curente.
În cazul neachitãrii la termen a ratelor lunare, cumpãrãtorul va plãti o penalitate de 15% pe an din cuantumul acestei rate.
Toate cheltuielile ocazionate de urmãrirea debitorului şi de executarea acestuia în caz de neplatã la data scadentã a ratelor vor fi suportate de cumpãrãtor.
Art. 4. - Pânã la restituirea integralã a sumelor datorate se instituie ipotecã asupra locuinţei conform prevederilor <>art. 18 din Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale alin. (3) al <>art. 6 din Legea nr. 579/2004 .
Neplata a 3 rate succesive va fi consideratã o încãlcare materialã a prezentului contract, pentru care vânzãtorul va rezilia de drept contractul fãrã alte formalitãţi.
Art. 5. - Interdicţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) ale <>art. 6 din Legea nr. 579/2004 se aplicã în mod corespunzãtor.
Eliberat la data de ...... în ..... exemplare, din care ......... exemplare se înmâneazã cumpãrãtorului.

Vânzãtor, Cumpãrãtor,
............... ...............
Vizat
..............

Director DIA,
Director DE,
Control financiar preventiv

Vizat pentru legalitate
────────────────────────
.......................

Direcţia contencios
________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016