Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.415 din 21 decembrie 2004  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor   Legii datoriei publice nr. 313/2004     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.415 din 21 decembrie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii datoriei publice nr. 313/2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 57 din 18 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 28 din Legea datoriei publice nr. 313/2004 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Legii datoriei publice nr. 313/2004 , cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 21 decembrie 2004.
Nr. 2.415.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor <>Legii datoriei publice nr. 313/2004

1. <>Art. 1 din Legea nr. 313/2004 (denumita in continuare lege):
Prezenta lege reglementeazã sfera de cuprindere, scopul, contractarea, rambursarea, înregistrarea, raportarea si administrarea datoriei publice.

Norme metodologice:
1.1. Prin administrarea datoriei publice se intelege ansamblul operaţiunilor generate de datoria publica privind dimensionarea, structurarea, contractarea, derularea potrivit caracteristicilor stabilite, refinantarea/rambursarea, înregistrarea si raportarea acesteia.

2. Art. 3 alin. (1) pct. a si b din lege:
(1) Guvernul este autorizat sã contracteze împrumuturi de stat interne şi externe numai prin Ministerul Finanţelor Publice, în urmãtoarele scopuri:
a) finanţarea deficitului bugetului de stat, finanţarea temporarã a deficitelor din anii precedenţi a bugetului asigurãrilor sociale de stat, pânã la alocarea de sume cu aceastã destinaţie, finanţarea deficitelor temporare ale bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi bugetului trezoreriei statului din exerciţiul curent si refinantarea datoriei publice guvernamentale, in condiţii acceptate de Ministerul Finanţelor Publice;
b) menţinerea în permanenţã a unui sold corespunzãtor în contul curent general al trezoreriei statului, stabilit de Ministerul Finanţelor Publice;

Norme metodologice:
3.1.1. In vederea asigurãrii finanţãrii temporare a deficitului curent al bugetului de stat si a refinantarii datoriei publice guvernamentale din disponibilitãţile aflate in contul curent general al trezoreriei statului, împrumuturile de stat pentru finanţarea si refinantarea deficitului bugetului de stat pot fi contractate independent de soldul contului curent general al trezoreriei statului.

3. Art. 3 alin. (3) din lege:
(3) Împrumuturile contractate sau garantate de autoritãţile administraţiei publice locale fac parte din datoria publicã a României, dar nu reprezintã obligaţii ale Guvernului, iar plata serviciului datoriei publice aferent acestor împrumuturi se va efectua exclusiv din bugetele locale si prin împrumuturi pentru refinantarea datoriei publice locale.

Norme metodologice:
3.3.1. Împrumuturile contractate de autoritãţile administraţiei publice locale, prin titluri de valoare si împrumuturi de la banci sau de la alte instituţii de credit, fac parte din datoria publica a României, dar nu reprezintã obligaţii ale Guvernului.
3.3.2. Emiterea si lansarea titlurilor de valoare pe piaţa interna de capital se pot face direct de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale sau prin intermediul unor agenţii ori al altor instituţii specializate.
3.3.2. Plata serviciului datoriei publice locale se efectueaza din veniturile proprii ale unitãţilor administrativ-teritoriale, aşa cum sunt stabilite prin <>art. 5 alin. 1 lit. a din Ordonanţa de urgenta nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, aprobata cu modificãri si completãri prin <>Legea nr. 108/2004 , si prin împrumuturi pentru refinantarea datoriei publice locale.

4. Art. 3 alin. (4) din lege;
(4) Autoritãţile administraţiei publice locale pot contracta sau garanta imprumuturi interne si/sau externe pe termen scurt, mediu si lung, pentru realizarea de investiţii publice de interes local, precum si pentru refinantarea datoriei publice locale, potrivit legii, numai cu avizul Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale; raportarea şi înregistrarea datoriei publice locale se fac conform normelor metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice.

Norme metodologice:
3.4.1. Contractarea si garantarea de împrumuturi pe termen scurt, mediu si lung pentru realizarea de investiţii publice de interes local precum si pentru refinantarea datoriei publice locale, de cãtre autoritãţile Administraţiei publice locale se efectueazã numai cu avizul Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale, st in conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, aprobata cu modificãri si completãri prin <>Legea nr. 108/2004 .
3.4.2. Consiliile locale, consiliile judeţene si Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, hotãrãsc contractarea sau garantarea de împrumuturi, cu votul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor ce le compun.
3.4.3. Înregistrarea si raportarea datoriei publice locale se efectueazã conform normelor metodologice emise de Ministerul Finanţelor Publice aprobate prin ordin al ministrului.

5. Art. 4 alin. (1) din lege:
(1) Rambursarea datoriei publice guvernamentale reprezintã o obligaţie necondiţionatã şi irevocabilã a statului de plata a capitalului, a dobânzilor şi a altor costuri aferente împrumuturilor contractate sau garantate; comisioanele, valoarea discontului, cheltuielile cu plata altor servicii legate de contractarea împrumuturilor de stat precum si cheltuielile aferente serviciilor prestate de agenţiile de rating pentru evaluarea riscului de tara vor fi plãtite din bugetul de stat.

Norme metodologice:
4.1.1. Sumele reprezentând ratele de capital, dobânzile, comisioanele si alte costuri aferente datoriei publice guvernamentale, datorate la scadente conform acordurilor sau contractelor de imprumut, constituie serviciul datoriei publice guvernamentale si sunt, potrivit legii, o obligaţie necondiţionata si irevocabila a statului.
4.1.2. Rambursarea la scadenta a ratelor de capital aferente datoriei publice guvernamentale se efectueazã:
- prin amortizarea datoriei publice guvernamentale (diminuarea soldului împrumutului) din sursele constituite conform legii, sau
- prin refinantarea datoriei publice guvernamentale conform prevederilor legale in vigoare.

6. Art. 4 alin. (3) din lege:
(3) In conformitate cu prevederile legale, sursele de platã pentru serviciul datoriei publice guvernamentale sunt, dupã caz, urmãtoarele:
a) disponibilitãţile contului curent general al trezoreriei statului;
b) împrumuturi de stat pentru finanţarea si refinantarea datoriei publice guvernamentale;
c) cheltuielile prevãzute cu aceastã destinaţie în bugetul de stat;
d) sumele încasate de cãtre instituţiile financiare mandatate de Ministerul Finanţelor Publice pentru a administra împrumuturile externe contractate de acesta, în numele şi în contul statului de la beneficiarii finali de împrumuturi;
e) sumele încasate de Ministerul Finanţelor Publice de la beneficiarii finali ai împrumuturilor, în baza acordurilor de împrumut subsidiar, încheiate în condiţiile acordurilor de împrumut intervenite între statul român şi creditori;
f) sumele prevãzute în bugetele beneficiarilor finali, în baza acordurilor de împrumut subsidiar şi a acordurilor de împrumut subsidiar si garanţie încheiate între Ministerul Finanţelor Publice, autoritãţile administraţiei publice locale şi agenţii economici de sub autoritatea acestora, în condiţiile acordurilor de împrumut intervenite între statul român şi creditori;
g) sumele prevãzute în bugetele agenţilor economici care au contractat împrumuturi cu garanţia statului;
h) fondul de risc, pentru situaţiile în care sunt executate garanţiile emise de Ministerul Finanţelor Publice sau in cazul in care beneficiarii finali ai împrumuturilor directe si subimprumutate nu isi onoreazã obligaţiile prevãzute in acordurile de împrumut subsidiar sau in acordurile de împrumut subsidiar si garanţie;
i) alte surse, in condiţiile legii;

Norme metodologice:
4.3.1. Disponibilitãţile ramase neangajate in contul curent general al trezoreriei statului, dupã finanţarea deficitelor bugetare prevãzute la <>art. 7, alin. 1, din Ordonanţa de urgenta a guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificãri si completãri prin <>Legea nr. 201/2003 , cu modificãrile ulterioare, pot fi utilizate in scopurile prevãzute la art. 7, alin. 2 din acelaşi act normativ.
4.3.2. Utilizarea altor surse pentru rambursarea datoriei publice guvernamentale se efectueazã in condiţiile stabilite prin lege in limita disponibilului înregistrat pe baza extrasului de cont datat cu 2 zile bancare inaintea efectuãrii operaţiunii.
Cu sumele încasate si utilizate pentru diminuarea împrumuturilor pentru finanţarea si refinantarea deficitului bugetului de stat se diminueazã deficitele din anii precedenţi, in ordinea înregistrãrii acestora.
4.3.3. Cheltuielile prevãzute in bugetul de stat privind plata serviciului datoriei publice guvernamentale se vor efectua conform prevederilor <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1792/2002 si a <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 710/2003 privind aprobarea procedurilor privind angajarea, lichidarea ordonantarea si plata cheltuielilor efectuate de Ministerul Finanţelor Publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare.
4.3.4. Rambursarea la scadenta a ratelor de capital aferente împrumuturilor de stat de pe piaţa interna, exprimate in valuta, se efectueazã la valoarea determinata pe baza cursului istoric de la data emisiunii. Diferentele de curs valutar nefavorabile reprezintã cheltuieli ale bugetului de stat, iar cele favorabile reprezintã venituri ale bugetului de stat. Dobânzile si celelalte costuri aferente împrumuturilor de stat de pe piaţa interna exprimate in valuta se plãtesc conform prevederilor <>art. 4 din Legea datoriei publice nr. 313/2004 precum si ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificãri si completãri ulterioare.
4.3.5. Rambursarea împrumuturilor externe contractate direct de stat sau garantate de stat, precum si plata dobânzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente acestor imprumuturi externe, se asigura dupã cum urmeazã;
1. Pentru împrumuturile externe contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, in vederea finanţãrii deficitului bugetului de stat si susţinerii balanţei de plaţi si a rezervei valutare, obligaţia constituirii resurselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe si a efectuãrii plaţilor revine Ministerului Finanţelor Publice, care va asigura sumele necesare din urmãtoarele surse:
a. imprumuturi interne si externe pentru refinantarea datoriei publice externe;
b. împrumuturi din disponibilitãţile contului curent general al trezoreriei;
c. dobânzi încasate pentru disponibilitãţile in valuta;
d. dobanzi aferente împrumuturilor din contravaloare in lei a împrumuturilor externe guvernamentale utilizate la finanţarea deficitului bugetar;
e. sume prevãzute in bugetul de stat cu aceasta destinaţie;
2. Pentru împrumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice si subimprumutate unor beneficiari finali - agenţi economici, pe baza de acord de împrumut subsidiar (AIS) sau acord de imprumut subsidiar si garanţie (AISG), in condiţiile legii, obligaţia constituirii resurselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe revine in totalitate beneficiarilor finali, care au obligaţia sa asigure prin bugetele proprii necesarul in lei pentru plata integrala a serviciului datoriei publice externe, daca hotãrârea de Guvern sau legea de ratificare a împrumuturilor nu prevede altfel.
3. Pentru împrumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP) si subimprumutate unor beneficiari finali - autoritãţi ale administraţiei publice centrale - instituţii publice, pe baza de acord de imprumut subsidiar, in condiţiile legii, aceştia au obligaţia sa prevadã in bugetele proprii sumele necesare pentru rambursarea creditelor externe si plata de dobânzi si comisioane la creditele externe.
4. Pentru împrumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice si subimprumutate unor beneficiari finali - autoritãţi ale administraţiei publice locale, servicii publice sau agenţi economici de subordonare locala obligaţia constituirii surselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe revine subimprumutatului/ beneficiarului final, in conformitate cu prevederile AIS incheiat intre MFP si subimprumutat sau AISG, încheiat intre MFP, subimprumutat si garant.
5. Pentru împrumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice, a cãror administrare a fost mandatata unei instituţii financiare, pe baza de acorduri de subimprumut, in condiţiile legii, obligaţia asigurãrii surselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei, publice externe revine subimprumutatului/ beneficiarului final, in conformitate cu prevederile AIS încheiat intre MFP si subimprumutat/beneficiar final sau AISG, incheiat intre MFP, subimprumutat/beneficiar final si garant.
6. Prin acordul de imprumut si acordul de imprumut subsidiar se poate stabili ca beneficiarii finali sa achiziţioneze de pe piaţa valutara sumele in valuta necesare pentru plata integrala a serviciului datoriei publice externe direct in contul creditorilor externi sau in conturile comunicate de Ministerul Finanţelor Publice, urmând ca acesta sa dispunã efectuarea plaţii la extern.
7. In situaţia in care beneficiarul final al unui imprumut extern subimprumutat si/ sau garantat nu dispune de resurse financiare pentru achitarea obligaţiilor de plata la scadenta, conform clauzelor acordului de imprumut subsidiar si/sau garanţie, obligaţia de plata integrala la extern a serviciului datoriei publice externe revine împrumutatului si se efectueazã din fondul de risc conform art. 15, punctul 6 din lege.
8. Pentru împrumuturile externe contractate de autoritãţile administraţiei publice centrale pana la data de 31.12.2004 si garantate de stat, plata serviciului datoriei publice externe se efectueazã de cãtre fiecare împrumutat, din sumele prevãzute anual cu aceasta destinaţie in bugetul de stat.
9. Pentru împrumuturile externe contractate de agenţii economici si garantate de stat, plata serviciului datoriei publice externe se efectueazã de cãtre fiecare garantat din surse proprii sau conform actelor normative de aprobare a garanţiei, la termenele si in condiţiile acordurilor de împrumut. În situaţia in care agenţii economici garantaţi nu dispun de surse proprii de plata la scadenta, Ministerul Finanţelor Publice, in calitate de garant, achita aceste obligaţii bãncilor finanţatoare din fondul de risc, conform art. 15 alin. (4) din lege.
4.3.6 In cazurile prevãzute la pct. 4.3.2.2-4.3.2.5, entitatea care efectueazã plata la extern este stabilita prin AIS/AISG.
Daca prin acordul de impramut subsidiar sau acordul de impramut subsidiar si de garanţie se stabileşte ca plãţile se fac prin Ministerul Finanţelor Publice, subimprumutatul/beneficiarul final va vira Ministerului Finanţelor Publice, cu 10 zile lucratoare înainte de scadenta la extern, echivalentul in lei al obligaţiei de plata la extern calculat la cursul de schimb valabil la data plaţii cãtre MFP, la care se adaugã o marja asiguratorie care va acoperi eventula diferenţa de curs valutar pentru perioada dintre data plaţii cãtre MFP si data plaţii la extern daca in AIS/AISG nu se prevede altfel.
4.3.7. Plata la extern a serviciului datoriei publice prin Ministerul Finanţelor Publice se efectueazã de Banca Naţionala a României. Ministerul Finanţelor Publice, întocmeşte ordinul de schimb valutar pentru cumpãrare valuta, daca este cazul, si ordinul de plata de valuta pe baza notificãrii de plata transmise de finanţatorul extern. Ministerul Finanţelor Publice vireazã in data scadentei la extern contravaloarea in lei, calculata pe baza cursului valutar stabilit de Banca Naţionala a României, valabil in ziua respectiva. Documentele justificative pentru plata contravalorii in lei a valutei scadente sunt notificarea de plata primita de la finanţatorul extern si comunicarea Bãncii Naţionale a României privind cursul valutar de cumpãrare a valutei.
Documentele necesare pentru plata cãtre Banca Naţionala a României a contravalorii in lei se intocmesc conform normelor privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare si a celor specifice trezoreriei statului, dupã caz.
4.3.8. Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile specializate cu atribuţii in domeniul controlului fiscal, urmãreşte modul in care beneficiarii împrumuturilor externe garantate de stat sau subimprumutate constituie si asigura sursele de rambursare a împrumuturilor si plata a dobânzilor, comisioanelor si/sau a celorlalte costuri aferente împrumuturilor externe respective.

7. Art. 4 (4) din lege:
(4) Rambursarea ratelor de capital aferente serviciului datoriei publice guvernamentale directe se face prin refinantarea acestora de cãtre Ministerul Finanţelor Publice,

Norme metodologice:
4.4.1. Rambursarea ratelor de capital aferente împrumuturilor din echivalentul in lei al creditelor externe guvernamentale utilizate la finanţarea si refinantarea deficitului bugetului de stat se efectueazã prin refinantarea acestora pe baza de împrumuturi de stat.

8. Art. 6 alin. (6) din lege:
(6) Titlurile de stat vor fi oferite spre vânzare sub condiţia ca oferta sã includã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) denumirea, data emisiunii şi valoarea titlurilor de stat oferite;
b) forma împrumutului de stat reprezentat prin titlurile aferente - cu discont sau purtãtor de dobândã;
c) rata dobânzii, metoda de calcul şi datele la care se plãteşte dobânda, dacã este cazul;
d) data scadenţei şi opţiunile incorporate, dacã este cazul.

Norme metodologice:
6.6.1. In cazul titlurilor de stat emise pe piaţa interna interbancara seria se stabileşte in conformitate cu prevederile Convenţiei încheiate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) cu Societatea Naţionala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare SA (SNCDD). MFP este autorizat sa plãteascã SNCDD - ului serviciul de alocare a codurilor ISIN.
6.6.2. Daca in prospectul de emisiune pe piaţa interna la titlurilor de stat nu se prevede altfel, formulele de baza utilizate sunt:
a) pentru titluri de stat pe termen scurt cu discont - certificate de trezorerie cu discont


P=1-(d*r)/360

Y=r/P


in care:
P = preţul titlului cu discont exprimat cu sase zecimale
d = numãr de zile pana la scadenta
r = rata discontului(exprimata cu doua zecimale)
Y = randamentul (rata dobânzii) exprimat cu doua zecimale
b) pentru titluri de stat pe termen scurt cu dobânda - certificate de trezorerie cu dobânda


z
D - VN * d * ────────
360


unde:
D = dobânda (cuponul)
VN = valoare nominala totala
d = rata dobânzii (exprimata cu doua zecimale)
z = numãr de zile pentru care se calculeazã dobânda

c) pentru titluri de stat pe termen mediu si lung cu dobânda - obligaţiuni de stat cu dobânda fixa


z
D = VN * d * ───────────
365 sau 366


unde:
D= dobânda (cuponul)
VN = valoare nominala totala
d = rata dobânzii (exprimata cu doua zecimale)
z = numãr de zile pentru care se calculeazã dobânda
366 = zile pentru an bisect
In cazul obligaţiunilor de stat emise in baza legilor speciale (emisiuni dedicate), in care perioada de deţinere a obligaţiunii de stat pentru care se datoreazã dobânda (trimestru., semestru sau an) nu depãşeşte anul calendaristic, dar plata se efectueazã in cursul anului calendaristic urmãtor, in formula de calcul a dobânzii la numitor se va utiliza numãrul de zile al anului calendaristic pentru care se datoreazã si se calculeazã dobânda.
In cazul obligaţiunilor de stat (emisiuni standard) in care perioada de deţinere a obligaţiunii de stat pentru care se datoreazã dobânda excede anul calendaristic iar plata se efectueazã in anul calendaristic urmãtor, in formula de calcul a dobânzii la numitor se utilizeazã numãrul de zile al anului calendaristic in care se efectueazã plata cuponului.
d) pentru obligaţiunile de stat pe termen mediu si lung cu dobânda indexata cu indicele preturilor de consum


z
D = VN * d * ──────
365


unde:
D = dobânda (cuponul)
VN = valoare nominala totala
z = numãr de zile pentru care se calculeazã dobânda
d = rata dobânzii, exprimata procentual cu sase zecimale, pentru fiecare perioada de calcul a cuponului, calculata ca produs anualizat al celor 6 indici ai preturilor de consum lunar publicaţi de cãtre Institutul National de Statistica plus o marja M care se va determina pentru fiecare perioada dupã formula:


365
d = ───['f0(IPCi/100) - 1] x 100 + M
z


unde:
i= indici precizaţi in prospectul de emisiune a titlurilor de stat, in funcţie de data de plata a cuponului de dobânda
IPCi = indicele lunar al preturilor de consum publicat de Institutul National de Statistica; va fi luat in considerare indicele lunar, indiferent de data din luna la care are loc emisiunea.
M = marja, exprimata procentual, reprezintã elementul in funcţie de care se va face clasificarea ofertelor.
In vederea alinierii la standardele recunoscute, potrivit convenţiilor ISMA (International securities Market Association), Ministerul Finanţelor Publice poate opta si pentru utilizarea altor formule de calcul ale discontului sau ale dobânzii.

9. Art. 6 alin. (7) din lege:
(7) In luna decembrie a fiecãrui an Ministerul Finanţelor Publice va anunţa programul de emisiune al titlurilor de stat pe piaţa interna si externa pentru anul urmãtor. Acest program poate fi modificat in cursul anului, in funcţie de evoluţiile pieţelor financiare;

Norme metodologice:
6.7.1. In luna decembrie a fiecãrui an, Ministerul Finanţelor Publice va elabora si anunţa programul de emisiuni de titluri de stat pe piaţa interna si externa pentru anul urmãtor, structurate pe instrumente de datorie si scadente.
Acest program se actualizeazã si detaliazã prin prospectele de emisiune a titlurilor de stat ce urmeazã a fi lansate in luna urmãtoare.

10. Art. 7 din lege;
Guvernul este autorizat sa contracteze datorie publica guvernamentala directa numai prin Ministerul Finanţelor Publice, folosind instrumentele prevãzute la art. 5, lit. a), b), c) si d), fãrã a se limita la acestea.

Norme metodologice:
7.1. Modalitatea de contractare a datoriei publice interne prin certificate de trezorerie adresate populaţiei emise prin unitãţile de trezorerie se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin Ordin al Ministrului Finanţelor Publice.
Emisiunile de titluri de stat in lei si in valuta lansate pe piaţa interbancara se deruleazã in conformitate cu prevederile Convenţiei încheiate de Ministerul Finanţelor Publice cu agentul desemnat si cu cele ale Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata.
7.2. Contractarea datoriei publice in baza legilor speciale se efectueazã prin emisiunea de titluri de stat ale cãror caracteristici sunt prevãzute in legea speciala. Ministerul Finanţelor Publice incheie convenţii de imprumut cu deţinãtorii titlurilor de stat desemnaţi prin legea speciala.
7.3. Etapele procesului de derulare a unei emisiuni de obligaţiuni suverane pe pieţele internaţionale de capital sunt urmãtoarele:
1. fundamentarea alegerii unui imprumut extern prin lansarea unei emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe de capital ca instrument de finanţare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice, precum si a caracteristicilor generale ale împrumutului ce urmeazã a fi contractat (suma, scadenta, moneda);
2. transmiterea cererilor de oferta cãtre instituţiile financiare selecţionate, cu menţionarea sumei, scadentei, monedei si a altor caracteristici specifice împrumutului care se intenţioneazã a fi contractat prin emisiune de obligaţiuni, precum si a termenului limita pana la care pot fi transmise cererile de oferta;
3. analizarea ofertelor primite in termenul specificat in cererile de oferta de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice si intocmirea "listei scurte" care va cuprinde instituţiile financiare cu ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor precum si al capabilitatilor de realizare a tranzacţiei in termenii propuşi;
4. prezentarea "listei scurte" in urmãtoarea şedinţa de Guvern, cu fundamentarea motivelor care au stat la baza realizãrii selecţiei intermediare;
5. organizarea de întrevederi cu instituţiile financiare selectate in "lista scurta" pentru actualizarea si eventuala îmbunãtãţire a ofertelor depuse anterior;
6. analizarea ofertelor rezultate si intocmirea clasamentului de cãtre Unitatea de Management a Trezoreriei Statului, ca direcţie de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, avandu-se in vedere urmãtoarele: strategia propusa, costurile estimate la momentul remiterii ofertelor cãtre Ministerul Finanţelor Publice, capacitatea de distribuţie, forţa de vânzãri, si, nu in ultimul rând, angajamentul fata de România;
7. Publicarea in Monitorul Oficial a Hotãrârii de Guvern privind contractarea unui împrumut extern sub forma unei emisiuni de obligaţiuni pe pieţele externe de capital. In Hotãrârea de Guvern vor fi precizaţi administratorii desemnaţi ai tranzacţiei, suma emisiunii, scadenta împrumutului obligatar precum si alte elemente de baza ale tranzacţiei, cu excepţia celor care depind de evoluţia condiţiilor de piaţa si care se pot modifica pana la momentul lansãrii emisiunii de obligaţiuni;
8. Desemnarea administratorilor de plasament prin semnarea scrisorii de mandat de cãtre reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice si cei ai instituţiilor financiare; în scrisoarea de mandat se vor preciza responsabilitãţile si obligaţiile administratorilor, mentionandu-se cel puţin comisionul de administrare al tranzacţiei precum si alte cheltuieli aferente emisiunii ce pot reveni Ministerului Finanţelor Publice;
9. In paralel cu procesul de selecţie a administratorilor de plasament se realizeazã si procesul de selecţie a firmei/firmelor de consultanta juridica care vor analiza si definitiva documentele aferente emisiunii de obligaţiuni, respectandu-se condiţiile legale in vigoare. In alegerea firmei/firmelor de consultanta juridica se vor avea in vedere atât costurile cuantificate de aceasta/acestea cat si operativitatea in îndeplinirea sarcinilor care le revin, elemente ce vor apãrea in oferta/ofertele acestora la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice;
10. Derularea procesului de due-diligence (colectarea datelor si informaţiilor necesare actualizãrii prospectului de emisiune de la instituţiile corespunzãtoare, desfãşurarea programului de întâlniri) necesar elaborãrii prospectului de emisiune;
11. Analiza, negocierea si însuşirea documentelor aferente tranzacţiei (acordul de subscriere, prospectul de emisiune, contractul de agent fiscal, nota globala temporara si permanenta, nota definitiva, certificatul de acurateţe al emitentului, scrisoarea de numire a agentului de proces, instrucţiuni cãtre depozitar, sau alte documente dupã caz) elaborate împreuna cu firmele de consultanta juridica si administratorii de plasament;
12. Agrearea agendei de semnare a documentelor si de inchidere a tranzacţiei de cãtre pãrţi si depunerea proiectului de prospect de emisiune la Bursa de Valori;
13. Stabilirea unei strategii privind marketing-ului emisiunii impreuna cu administratorii de plasament (elaborarea de prezentãri de tara necesare in scopul organizãrii unor întâlniri cu investitorii, conferinţe telefonice, videoconferinte, road-show in centre financiare internaţionale recomandate de administratori);
14. Stabilirea de cãtre administrator(i) a structurii sindicatului de banci care ar putea participa la subscrierea si plasarea împrumutului si cotele alocate acestora;
15. Prin negociere cu sindicatul de investitori administratorul(ii) va(vor) determina preţul de lansare a emisiunii si va(vor) lansa emisiunea de titluri de stat, dupã agreerea caracteristicilor financiare (cupon, randament, preţ - elemente ce sunt determinate de conjunctura pieţei pe perioada de ofertare) de cãtre Ministerul Finanţelor Publice;
16. Semnarea documentelor aferente emisiunii, de inchidere a acesteia si virarea sumei emisiunii in contul Ministerului Finanţelor Publice;
17. Dupã virarea sumei rezultate din emisiunea de obligaţiuni in contul Ministerului Finanţelor Publice, suma obţinutã va fi reîntregita, dupã caz, cu valoarea comisionului de administrare a tranzacţiei si a altor cheltuieli aferente emisiunii (cheltuieli cu avocaţii, cheltuieli cu marketingul emisiunii, etc.) la care se adaugã discontul in cazul in care obligaţiunile au fost lansate cu discont;
18. Reîntregirea sumei emisiunii se va face din bugetul de stat, aceasta operaţiune fiind încadrata ca o cheltuiala ocazionata cu emisiunea si plasarea titlurilor de stat;
Tranzacţionarea pe piaţa secundara internaţionala de capital a titlurilor de stat emise si menţinerea de cãtre administratori a unei pieţe active si lichide pentru aceste titluri, atât in perioada de post-lansare cat si dupã aceea, pana la rãscumpãrarea integrala a acestora.
7.4. Contractarea de împrumuturi de stat externe de la bãnci sau alte instituţii de credit, persoane juridice nerezidente in România
Angajarea împrumuturilor de stat externe de la bãnci sau alte instituţii de credit, persoane juridice nerezidente in România se face numai cu respectarea strictã a destinaţiilor prevãzute de lege şi prevãzute la art. 3, alin. (1).
Împrumuturile externe contractate direct de stat de la bãnci comerciale, alte instituţii de credit, persoane juridice române sãu strãine, pot avea ca sursã de rambursare bugetul de stat, sau, dupã caz, bugetul local, şi sursele proprii ale agentului economic, beneficiar final al împrumutului extern.
7.4.1. Procedura de contractare a împrumuturilor de stat externe de la instituţii financiare internaţionale (IFI)

A. În vederea contractãrii unor împrumuturi de stat externe de la IFI în baza unui act juridic care este guvernat de dreptul internaţional public (instituţiile grupului Bãncii Mondiale, Fondul Monetar International, Fondul International pentru Dezvoltare Agricola, si altele asemenea), sau de legea tãrii finanţatorului extern (Banca Europeana pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investiţii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, si altele asemenea), ai cãror beneficiari sunt autoritãţile publice centrale, instituţii publice sau agenţi economici coordonaţi de acestea, cu rambursare de la bugetul de stat, se vor parcurge urmãtoarele etape:
1. MFP, împreunã cu ministerul ordonator principal de credite, precum şi alte instituţii participante în cadrul negocierii (reprezentanţi ai beneficiarului final al împrumutului extern) prezintã spre aprobare Guvernului un Memorandum cu tema: Acord de principiu privind contractarea împrumutului de la instituţia financiara internaţionala si aprobarea mandatului de negociere. La avizare, precum si la aprobare de cãtre Guvern se aplica in mod corespunzãtor prevederile <>Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentaţia necesara elaborãrii si promovãrii acestui Memorandum cuprinde:
- Avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea si oportunitatea realizãrii proiectului de investiţii finanţat integral sau in completare din împrumuturi externe contractate de stat si de însuşire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finanţare ale respectivului proiect;
- Scrisoare de susţinere a proiectului din partea ministerului coordonator, in baza strategiei sectoriale, eventual aprobate de Guvern, care sã prezinte destinaţia, necesitatea si oportunitatea împrumutului extern; angajamentul ordonatorului principal de credite de a susţine incadrarea sumelor împrumutului extern propus in limitele intrãrilor de credit extern alocate anual prin Legea bugetului de stat;
- Documentul de evaluare a proiectului întocmit de IFI, dupã caz.
- Mandatul, care va conţine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finanţator, precum si propunerile de negociere.
- Scrisoare de la finanţatorul extern cu privire la planificarea aprobãrii împrumutului in consiliul de directori al finanţatorului, sau alt document care sã ateste interesul IFI în finanţarea Proiectului.
De asemenea la elaborarea Memorandumului mai sus menţionat, MFP prin direcţiile de specialitate urmãreşte:
- Încadrarea împrumutului pentru finanţarea proiectului de investiţii in Plafonul de îndatorare, subplafonul corespunzãtor;
- Încadrarea sumelor împrumutului in limita intrãrilor de credite externe aferente ministerului beneficiar;
- Existenta proiectului propus in Programul anual de achiziţii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
2. Negocierea împrumutului extern se va tine in conformitate cu mandatul aprobat. În cazul în care acordul de împrumut va fi negociat între pãrţi in mod direct, minuta negocierii va fi semnata de conducãtorul delegaţiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al Împrumutatului.
3. Dupã negocierea împrumutului extern, MFP, prin direcţia de specialitate, iniţiazã un Memorandum pentru aprobarea raportului de negocierere si aprobarea acordãrii deplinelor puteri in vederea semnãrii acordului de imprumut/contractului de finanţare extern; planificarea aprobãrii, împrumuturilor externe in Consiliul directorilor al finanţatorului/alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovãrii acestui Memorandum, dupã caz.
4. Dupã aprobarea Memorandumului menţionat la pct. 3 se va proceda la notificarea finanţatorului extern de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţia de specialitate, asupra aprobãrii rezultatelor negocierii de cãtre Guvernul României, în cazul în care aceasta este solicitatã de IFI;
5. În baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe se va proceda la semnarea acordului de împrumut de cãtre reprezentantul autorizat al României.
6. Acordul de împrumut astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispoziţiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin Hotãrâre de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispoziţiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finanţele publice, finanţele publice locale, etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul, de externe vor iniţia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare a acordului de împrumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/încadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzacţiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de împrumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentaţiei si autorizarea se va asigura de cãtre o firma specializata, autorizata, angajata in condiţiile legii de MFP sau beneficiarul împrumutului extern.
7. Pe baza aprobãrii legii de ratificare/Hotãrârii de Guvern de aprobare si publicãrii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul încheie un Acord de Împrumut Subsidiar (modelul de AIS este prevãzut in Anexa nr. 1 la prezentele norme), prin care MFP transfera parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau miniştri, dupã caz, fiind în prealabil avizat de cãtre direcţiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv şi delegat.
8. În vederea intrãrii în efectivitate a Acordului de împrumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in condiţiile stabilite cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.
Procedura de contractare a unui împrumut de stat extern, prevãzuta în cadrul paragrafelor 1-8 de mai sus se va utiliza şi în cazul în care împrumutul de stat extern este contractat de la alte entitãţi internaţionale in mãsura compatibilitãţii legislaţiei aplicabile.

B. În vederea contractãrii unor împrumuturi de stat externe de la IFI în baza unui act juridic care este guvernat de dreptul internaţional public, sau de legea tãrii finanţatorului extern, ai cãror beneficiari sunt agenţi economici, iar rambursarea se asigura din surse proprii ale agenţilor subimprumutati, se vor parcurge urmãtoarele etape:

1. MFP, ministerul coordonatpr si beneficiarul iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru acord de principiu privind încheierea Acordului de împrumut cu IFI. Documentaţia necesara elaborãrii si promovãrii acestui Memorandum cuprinde:
- Hotãrâre de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei, indiferent daca este o investiţie noua sau curenta; in cazul in care proiectarea este cuprinsa in împrumutul extern, dupã contractarea împrumutului si finalizarea studiilor de fezabilitate, va fi iniţiat un proiect de hotãrâre de guvern de cãtre ministerul coordonator al sectorului economic in care activeazã beneficiarul pentru obiectivul de investiţii finanţat din împrumutul extern;
- Document de susţinere, a proiectului din partea ministerului coordonator al sectorului economic in care activeazã agentul economic solicitant, in baza strategiei sectoriale, aprobate de Guvern, dupã caz;
- Document de evaluare a proiectului, dupã caz;
- Copie a notificãrii proiectului cãtre Consiliul Concurentei.
2. Pe baza acordului de principiu aprobat de Guvern, MFP transmite Eximbank solicitare scrisa pentru a incepe analiza agentului economic si avizarea solicitãrii de credit a beneficiarului.
3. In cazul avizului favorabil al Comitetului Interministerial de Garanţii si Credite de Comerţ Exterior (denumit in continuare CIGCCE) si al Consiliului Concurentei, MFP elaboreazã Memorandum pentru aprobarea notei mandat de negociere a Acordului de imprumut cu IFI.
- Mandatul, care va conţine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finanţator, precum si propunerile de negociere.
4. Negocierea împrumutului extern se va tine in conformitate cu mandatul aprobat, iar minuta negocierii va fi semnata de conducãtorul delegaţiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al Împrumutatului.
5. Memorandum pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordãrii deplinelor puteri in vederea semnãrii Acordului de imprumut - iniţiat de MFP, direcţia de specialitate; planificarea aprobãrii împrumuturilor externe in Consiliul directorilor al finanţatorului / alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovãrii acestui Memorandum, dupã caz.
6. Notificarea finanţatorului extern de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţia de specialitate, asupra aprobãrii rezultatelor negocierii de cãtre Guvernul României;
7. Semnarea acordului de imprumut de cãtre reprezentantul autorizat al României, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si a vizelor direcţiei de specialitate si juridice.
8. Acordul de împrumut astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispoziţiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin Hotãrâre de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispoziţiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finanţele publice, finanţele publice locale, etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul de externe vor iniţia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare a acordului de imprumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/încadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzacţiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de imprumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentaţiei si autorizarea se va asigura de cãtre o firma specializata autorizata, angajata in condiţiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
9. Pe baza aprobãrii legii de ratificare/Hotãrâre, de Guvern de aprobare si publicãrii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie un Acord de Împrumut Subsidiar (modelul este prevãzut in anexa nr. 1 la prezentele norme), prin care MFP transfera acestuia parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau miniştri, dupã caz, fiind în prealabil avizat de cãtre direcţiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv şi delegat.
10. In vederea intrãrii în efectivitate a Acordului de împrumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in condiţiile stabilite cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.
Procedura de contractare a unui împrumut de stat extern, prevãzuta în cadrul paragrafelor 1-10 de mai sus se va utiliza şi în cazul în care împrumutul de stat extern este contractat de la alte entitãţi internaţionale in mãsura compatibilitãţii legislaţiei aplicabile.

C. La contractarea împrumuturilor de stat externe prin acte juridice guvernate de dreptul international public sau guvernate de legea tarii finanţatorului (definite contracte de stat prin <>Legea nr. 590/2003 privind tratatele), dupã caz, ai cãror beneficiari finali sunt autoritãţi ale administraţiei publice locale sau servicii publice sau agenţi economici de subordonare locala, se parcurg urmãtoarele etape:

1. autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar final sau garant al unui imprumut extern, adopta hotãrârea de aprobare privind necesitatea si oportunitatea realizãrii proiectului de investiţii finanţat integral sau in completare din împrumuturi externe contractate de stat si de insudire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finanţare ale respectivului proiect;
2. autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar final sau garant al unui imprumut extern, adopta hotãrârea de aprobare a contractãrii/garantãrii imprumutului, cu precizarea valorii acestuia si a finanţatorului extern, a plaţii serviciului datoriei publice aferent imprumutului din bugetul local sau din sursele proprii ale agentului economic de subordonare locala, dupã caz, precum si a plaţii oricãror impozite si taxe aferente realizãrii investiţiei. In cazul contractãrii imprumutului de cãtre agentul economic de subordonare locala, consiliul de administraţie sau alt organ de conducere al acestuia adopta hotãrârea privind realizarea investiţiei, contractarea imprumutului cu precizarea valorii acestuia si a finanţatorului extern, plata din surse proprii a serviciului anual al datoriei aferent împrumutului si a oricãror impozite si taxe aferente realizãrii investiţiei;
3. beneficiarul final al împrumutului obţine avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, in cazul rambursãrii sau garantãrii rambursãrii împrumutului din bugetul local, sau al CIGCCE, in cazul rambursãrii împrumutului din sursele proprii ale agentului economic de subordonare locala;
4. beneficiarul final al împrumutului obţine avizul favorabil al Consiliului Concurentei privind finanţarea obiectivului de investiţii din împrumut extern contractat direct de stat;
5. pe baza documentelor menţionate la punctele 1, 2, 3 si 4, MFP si ministerul având ca atribuţie îndrumarea si sprijinirea autoritãţilor administraţiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale împreuna cu ordonatorul principal de credite al bugetului local iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru emiterea acordului de principiu privind contractarea împrumutului de la instituţia financiara internaţionala sau de la alt creditor;
6. ordonatorul principal de credite al bugetului local si ministerul având ca atribuţie îndrumarea si sprijinirea autoritãţilor administraţiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale iniţiazã si promoveazã un proiect de hotãrâre a Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii, indiferent daca este o investiţie noua sau una in continuare;
7. MFP iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru aprobarea mandatului de negociere a acordului de imprumut cu instituţia financiara internaţionala sau cu alt creditor. La avizarea, precum si la aprobarea de cãtre Guvern, se aplica in mod corespunzãtor dispoziţiile <>Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentaţia necesara elaborãrii si promovãrii acestui Memorandum cuprinde:
● hotãrârea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii;
● încadrarea valorii împrumutului in plafonul anual de îndatorare publica externa a României;
● avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale sau al CIGCCE, dupã caz;
● decizia Consiliului Concurentei;
● mandatul, care va conţine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finanţator, precum si propunerile de negociere;
8. dupã negocierea de cãtre MFP a împrumutului extern in limitele mandatului aprobat, MFP prin direcţia de specialitate iniţiazã Memorandumul pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordãrii deplinelor puteri in vederea semnãrii împrumutului extern; planificarea aprobãrii împrumuturilor externe in Consiliul directorilor al finanţatorului sau alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovãrii acestui Memorandum, dupã caz;
9. MFP comunica finanţatorului extern rezultatul negocierii, aprobat de Guvern;
10. reprezentantul autorizat al României semneazã acordul de imprumut, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si dupã avizarea prealabila a proiectului acordului de împrumut de cãtre direcţiile de specialitate din minister, inclusiv cea juridica;
11. Acordul de împrumut astfef semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispoziţiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin Hotãrâre de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispoziţiilor legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finanţele publice, finanţele publice locale, etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul de externe vor iniţia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare a acordului de împrumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/încadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzacţiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de imprumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentaţiei si autorizarea se va asigura de cãtre o firma specializata autorizata, angajata in condiţiile legii de MFP sau beneficiarul împrumutului extern.
12. Pe baza adoptãrii legii de ratificare/Hotãrârii de Guvern de aprobare si publicãrii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul încheie un Acord de Împrumut Subsidiar (modelul este prevãzut in Anexa nr. 1 din prezentele norme), prin care MFP transfera parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau miniştri, dupã caz, fiind în prealabil avizat de cãtre direcţiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv şi delegat.
13. În vederea intrãrii în efectivitate a Acordului de împrumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in condiţiile stabilite cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.
Procedura de contractare a unui împrumut extern direct, prevãzuta în cadrul paragrafelor 1-13 de mai sus se va utiliza şi în cazul în care împrumutul de stat extern este contractat de la alte entitãţi internaţionale in mãsura compatibilitãţii legislaţiei aplicabile.
7.4.2. Procedura de contractare a împrumuturilor de stat externe de la banci comerciale, cu rambursare de la bugetul de stat.

I. Etapele procesului de contractare a împrumuturilor de stat de la banci comerciale sunt urmãtoarele:
1. fundamentarea deciziei de contractare a unui împrumut de pe pieţele financiare ca instrument: (i) de finantare a deficitului bugetar, (ii) de refinantare a datoriei publice, (iii) de finanţare a unei investiţii/achiziţii pentru un ordonator principal de credite; descrierea caracteristicilor generale ale împrumutului ce urmeazã a fi contractat (suma, scadenta, moneda);
2. transmiterea cererilor de oferta cãtre instituţii financiare eligibile, cu menţionarea sumei, scadentei, monedei si a altor caracteristici specifice împrumutului care se intenţioneazã a fi contractat, precum si a termenului limita pana la care pot fi transmise ofertele;
3. analiza ofertelor primite in termenul specificat in cererile de oferta de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice si întocmirea listei scurte care va cuprinde instituţiile financiare cu ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor precum si al capacitãţii de realizare a tranzacţiei in termenii propuşi;
4. organizarea unor întâlniri de departajare cu instituţiile financiare selectate in lista scurta pentru actualizarea si eventuala imbunatatire a ofertelor depuse iniţial;
5. analiza ofertelor rezultate si intocmirea clasamentului de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, avandu-se in vedere cel puţin urmãtoarele: costurile estimate la momentul remiterii ofertelor cãtre Ministerul Finanţelor Publice, capacitatea de administrare si derulare a tranzacţiei;
6. promovarea Hotãrârii Guvernului privind contractarea imprumutului in valuta de pe pieţele financiare. In Hotãrârea de Guvern va fi precizat administratorul desemnat al tranzacţiei, suma creditului, scadenta, precum si alte elemente de baza ale tranzacţiei, cu excepţia celor care depind de evoluţia condiţiilor de piaţa si care se pot modifica pana la momentul contractãrii imprumutului;
7. Desemnarea administratorului tranzacţiei prin semnarea scrisorii de mandat in favoarea administratorului aprobat prin Hotãrâre de Guvern; in scrisoarea de mandat se vor preciza responsabilitãţile si obligaţiile administratorului;
8. In paralel cu procesul de selecţie a administratorului tranzacţiei, daca este cazul, se realizeazã si procesul de selecţie a firmei/firmelor de consultanta juridica, ce urmeazã sa analizeze si definitiveze documentele aferente tranzacţiei, respectandu-se condiţiile legale in vigoare. In alegerea firmei/firmelor de consultanta juridica se vor avea in vedere atât costurile cuantificate de aceasta/acestea cat si operativitatea in îndeplinirea sarcinilor care le revin, elemente ce vor apãrea in oferta/ofertele acestora la solicitarea Ministerului Finanţelor Publice;
9. Semnarea documentelor aferente tranzacţiei si virarea sumei imprumutului in contul Ministerului Finanţelor Publice, sau incheierea acordului de imprumut subsidiar cu ordonatorul principal de credite, dupã caz.

II. In cazul in care împrumutul de stat de la banci comerciale este instrument de finanţare a unui program de achiziţii/investiţii propriu unui ordonator principal de credite, la cele stabilite mai sus, se adaugã urmãtoarele etape:
Pentru fundamentarea contractãrii împrumutului direct de la bãnci comerciale, ordonatorul principal de credite solicitant va prezenta MFP urmãtorul set de documente:
(i) solicitarea de finanţare sub semnãtura ordonatorului;
(ii) avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea si oportunitatea realizãrii proiectului de investiţii finanţat integral sau in completare din imprumuturi externe contractate de stat si de insusire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finanţare ale respectivului proiect si
(iii) proiectul propus sa facã parte din strategia de dezvoltare a sectorului, pe baza susţinerii de cãtre ordonatorul principal de credite beneficiar, sub semnãtura ministrului de resort sau a secretarului de stat coordonator,
(iv) contractul comercial pe care il propune la finanţare sa fie inscris in Programul anual de achiziţii al ordonatorului principal de credite, in conformitate cu legislaţia aplicabila in vigoare;
Pe baza celor de mai sus, MFP prin direcţiile de specialitate, urmãreşte:
1. Încadrarea creditului solicitat in plafonul de îndatorare, subplafonul corespunzãtor;
2. Încadrarea, sumelor creditului in limita intrãrilor de credite externe aferente ordonatorului principal de credit beneficiar;
3. Pe baza deciziei aprobate in funcţie de cele de mai sus (I.1.iii), MFP, sub semnãtura secretarului de stat coordonator, lanseazã cererea de oferta, care cuprinde obiectivele generale ale proiectului de finanţat, valoarea totala, valuta solicitata, perioada de realizare. Se solicita o oferta indicativa de costuri, in principal comisioanele solicitate de banca si rata dobânzii, cu variante de rata fixa si variabila. Cererea de ofertã va fi avizatã şi de ministerul coordonator al activitãţii beneficiarului.
4. MFP prin direcţia de specialitate, constituie comisia de selecţie, in care va participa un reprezentant al ordonatorului principal de credite solicitant, care analizeazã ofertele primite si stabileşte lista scurta cu cele mai eficiente oferte, in conformitate cu prevederile de la punctele 2-9 de mai sus;
5. acordul de imprumut va fi semnat, condiţionat de semnarea prealabila a acordului de imprumut subsidiar intre MFP si Ordonatorul principal de credite beneficiar (modelul de AIS este prevãzut in Anexa nr. 1 la prezentele norme si poate fi modificat in urma negocierilor).

11. Art. 8 alin. (2) din lege:
(2) Subimprumutarea împrumuturilor contractate de Guvern, prin Ministerul Finanţelor Publice în numele statului, beneficiarilor finali, se face pe baza unor acorduri de împrumut subsidiar încheiate între Ministerul Finanţelor Publice şi aceştia sau, dupã caz, in baza unor acorduri de imprumut subsidiar si garanţie, încheiate intre Ministerul Finanţelor Publice, pe de o parte, autoritãţile administraţiei publice locale coordonatoare ale activitãţii beneficiarilor finali si, dupã caz, garante ale sumelor subimprumutate acestora si beneficiarii finali ai împrumutului, pe de alta parte.

Norme metodologice:
8.2.1. Modelul de Acord de imprumut subsidiar pentru împrumuturile externe contractate direct de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, pe care sa le subimprumute unor beneficiari finali, este prevãzut in Anexa nr. 1 la prezentele norme.
8.2.2. Modelul de Acord de imprumut subsidiar este supus modificãrilor prin negociere cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

12. Art. 9 din lege:
(1) Ministerul Finanţelor Publice, in numele statului roman si in baza prevederilor din acordurile de imprumut si din acordurile de imprumut subsidiar, poate mandata o instituţie financiara sa administreze împrumuturi externe, in condiţiile stabilite prin acordul de administrare. Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa plãteascã in schimbul acestui serviciu un comision de administrare.

Norme metodologice:
9.1.1. Selecţia instituţiei financiare se face in conformitate cu proceduri de achiziţie convenite cu finanţatorul extern.

13. Art. 10 alin. (1) din lege:
(1) Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sã emitã garanţii de stat pentru împrumuturi contractate de orice agent economic sau autoritate a administraţiei publice, desemnate prin hotãrâre a Guvernului, pentru care se prevede ca rambursarea împrumutului garantat de stat sa se facã din surse proprii, fãrã a afecta bugetul general consolidat, sau, in cazul garanţiilor acordate autoritãţilor administraţiei publice locale se prevede ca rambursarea împrumutului garantat de stat sa se facã din surse ale bugetelor locale, numai cu avizul Comitetului Interministerial de Garanţii si Credite de Comerţ Exterior, respectiv a Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, precum si in condiţiile impuse de alte legi speciale.

Norme metodologice:
10.1.1. Valoarea rãmasa a HG-urilpr emise pana la 31 decembrie 2004 inclusiv, de autorizare a unor ordonatori de credite de a contracta si a MFP de a garanta sume pentru realizarea unor programe de achiziţii sau investiţii, pentru care nu s-au emis scrisori de garanţie, daca mai este necesar si solicitat de ordonatorul de credite, va fi finanţat, incepand cu 1 ianuarie 2005, fie prin sume alocate de la bugetul de stat, fie in condiţiile <>Legii datoriei publice nr. 313/2004 , fie prin alte modalitãţi, dupã cum va fi stabilit prin Hotãrâre de Guvern.

14. Art. 11 din lege:
(1) Emiterea garanţiilor de stat este condiţionatã de acceptarea de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a clauzelor cuprinse în contractele de împrumut încheiate între potenţialul beneficiar al garanţiei şi instituţiile creditoare, precum si de avizul Comitetului Interministerial de Garanţii si Credite de Comerţ Exterior sau a Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, dupã caz.
(2) Între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant, şi beneficiarul garanţiei, se încheie o convenţie în care sunt stipulate drepturile şi obligaţiile pãrţilor semnatare, inclusiv cele referitoare la plata comisionului de risc.
(3) Ministerul Finanţelor Publice emite, în favoarea instituţiei creditoare, scrisoarea de garanţie, în care se specificã termenii şi condiţiile în care se acordã garanţia.
(4) Procedura emiterii garanţiilor de stat se va stabili prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice şi aprobate de Guvern.
(5) Pot fi acordate garanţii de stat si in baza prevederilor unor legi speciale.

Norme metodologice:
11.1. Orice agent economic sau autoritate a administraţiei publice locale, care se incadreaza in prevederile art. 10 alin. (1) din lege poate beneficia de garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, pentru impramuturi externe contractate in scopul finanţãrii unor proiecte sau activitãţi prioritare pentru economia României, care sunt stabilite, pentru fiecare caz in parte, prin hotãrâre a Guvernului.
11.2. Procedura emiterii garanţiilor de stat pentru împrumuturi contractate de agenţi economici

A. În vederea contractãrii de cãtre agenţi economici, de la banci comerciale a unui împrumut cu garanţia statului, se vor parcurge urmãtoarele etape:

1. Aprobarea hotãrârii de Guvern de autorizare a contractãrii si garantãrii creditului. Pentru avizarea proiectului de Hotãrâre de Guvern, solicitantul de garanţie de stat prezintã MFP, direcţiei de specialitate, urmãtoarele:
- Hotãrârea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finanţare ale respectivului proiect;
- Scrisoare de susţinere din partea ministerului coordonator in sectorul de activitate respectiv, si in mãsura existentei unei strategii sectoriale, incadrarea proiectului respectiv in realizarea acesteia;
- Copie dupã notificarea proiectului cãtre Consiliul Concurentei.
MFP prin direcţia de specialitate, analizeazã incadrarea împrumutului in plafonul datoriei publice, aprobat pentru anul respectiv.
2. Pe baza Hotãrârii de Guvern prevãzuta la pct. (1) si publicãrii sale in Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice transmite Avizul de principiu cãtre secretariatul tehnic al CIGCCE in vederea efectuãrii analizei proiectului de cãtre Eximbank România. Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţia de specialitate, transmite avizul de principiu in acelaşi timp cãtre Eximbank si solicitantul garanţiei de stat;
3. Agentul economic transmite secretariatului tehnic al CIGCCE o cerere oficiala de luare in analiza, însoţita de documentaţii şi fundamentãri, în strictã concordanţã cu cerinţele şi cu procedurile de analizã ale Eximbank România pentru astfel de împrumuturi;
4. In cazul obţinerii avizului favorabil din partea CIGCCE si din partea Consiliului Concurentei, agentul economic va transmite Ministerului Finanţelor Publice o copie dupã acest aviz, insotita de documentaţia împrumutului extern pentru care se solicita garanţia (proiect acord de împrumut, scrisoare de garanţie etc.), precum si alte documente ce ar putea fi solicitate de Ministerul Finanţelor Publice, in condiţiile legii (de ex. Decizia Consiliului Concurentei, daca este cazul).
5. Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia de specialitate, analizeazã documentaţia împrumutului si intocmeste o nota-mandat de negociere, in care se cuprind propunerile de negociere a documentaţiei împrumutului, pe care o prezintã spre aprobare conducerii departamentului din care face parte.
6. In urma negocierii documentaţiei împrumutului Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia de specialitate, intocmeste o nota-rezultat al negocierilor, pe care o prezintã spre aprobare conducerii departamentului din care face parte, dupã care isi da acordul ca agentul economic sa semneze acordul de împrumut
7. Direcţia de specialitate supune spre avizare direcţiilor implicate in procesul de avizare documentaţia si, pe baza avizelor, prezintã spre aprobare si semnare conducerii Ministerului Finanţelor Publice scrisoarea de garanţie impreuna cu documentaţia aferenta.
Scrisoarea de garanţie se remite în original împrumutãtorului dupã îndeplinirea urmãtoarelor obligaţii:
- obţinerea în prealabil a vizei controlului financiar preventiv şi delegat pe copia scrisorii de garanţie de la organul sau persoana desemnatã ori împuternicitã, în condiţiile legii, pentru a exercita aceastã funcţie;
- semnarea convenţiei de garantare pentru împrumutul contractat cu garanţia statului de cãtre persoanele împuternicite ale celor douã pãrţi;
- înregistrarea garanţiei emise în subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate.
În convenţie se includ, fãrã a se limita numai la acestea, urmãtoarele obligaţii pentru agentul economic beneficiar de împrumut cu garanţia statului:
a. sã utilizeze împrumutul garantat în numele şi în contul statului numai pentru destinaţiile stabilite prin acordul/contractul de împrumut încheiat între agentul economic şi creditor;
b. sã achite la scadenţã obligaţiile care decurg din acordul de împrumut încheiat cu creditorul în favoarea cãruia Ministerul Finanţelor Publice a emis scrisoarea de garanţie;
c. sã plãteascã, la scadenţele şi în condiţiile prevãzute în convenţie, comisionul de risc, precum şi dobânzile si penalitãţile calculate pentru plata cu întârziere a comisionului de risc;
d. sã înştiinţeze în scris Ministerul Finanţelor Publice, cu 10 zile lucrãtoare înainte de data scadenţei, despre imposibilitatea constituirii, parţiale sau totale, a sumelor necesare pentru plata obligaţiilor care decurg din acordul de împrumut, cu motivaţiile şi fundamentãrile corespunzãtoare;
e. sã achite, la termenele şi în condiţiile care vor fi stabilite cu garantul, sumele plãtite de acesta ca urmare a executãrii parţiale sau totale a garanţiei, precum şi dobânzile şi penalitãţile de întârziere, calculate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
f. sã informeze Ministerul Finanţelor Publice despre intenţia de divizare, privatizare sau despre orice modificãri în statutul juridic, pentru a adapta în comun prevederile convenţiei la situaţiile intervenite;
g. sã comunice lista cuprinzând conturile şi bãncile la care are deschise acele conturi, sã anunţe în prealabil şi sã obţinã acordul Ministerului Finanţelor Publice în cazul în care intenţioneazã sã îşi transfere şi/sau sã îşi deschidã un nou cont la o altã bancã decât banca şi/sau bãncile la care îşi are deschise conturile la data încheierii convenţiei;
h. sã prezinte Ministerului Finanţelor Publice, pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei de raportare, informãri periodice în legãturã cu angajarea împrumutului garantat de stat şi cu modul în care se deruleazã acesta, precum şi cu privire la modul în care a efectuat plata serviciului datoriei publice creat ca urmare a împrumutului contractat cu garanţia statului şi, acolo unde este cazul, cu modul în care a onorat plãţile datorate la fondul de risc, la termenele şi în condiţiile stabilite prin formularele de raportare aprobate prin Ordin al ministrului finanţelor publice potrivit pct. 24.2. din prezentele norme.

B. Procedura contractãrii de la IFI a împrumuturilor externe cu garanţie de stat de cãtre agenţi economici

În vederea finanţãrii proiectelor de investiţii sau a altor necesitãţi considerate prioritare pentru economia româneascã, persoanele juridice pot beneficia de credite externe contractate cu garanţia statului de la instituţii financiare internaţionale. În vederea susţinerii acestor proiecte de investiţii sau necesitãţi considerate prioritare pentru economia româneascã, Guvernul României reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice va incheia într-un Acord de garanţie cu o instituţie financiarã internaţionalã.
Prin Acord de garanţie se înţelege actul juridic guvernat de dreptul internaţional public sau legea tarii de rezidenta a IFI, care consemneazã în scris angajamentul asumat în contul şi în numele statului, prin Ministerul Finanţelor Publice în calitate de garant, de a plãti la scadenţã obligaţiile neonorate ale garantatului, în condiţiile legii.
Angajarea împrumuturilor externe garantate de stat prin Ministerul Finanţelor Publice se face cu respectarea strictã a destinaţiilor prevãzute de Lege.
In vederea contractãrii unui împrumut extern cu garanţia statului de la IFI se vor parcurge urmãtoarele etape:
1. MFP, ministerul coordonator si beneficiarul iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru acord de principiu privind încheierea Acordului de garanţie cu instituţia financiara internaţionala. Memorandum-ul va fi avizat in conformitate cu prevederile <>Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentaţia necesara elaborãrii si promovãrii acestui Memorandum cuprinde:
- Hotãrâre de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economiei ai investiţiei si a surselor de finanţare ale respectivului proiect, indiferent daca este o investiţie noua sau curenta; in cazul in care proiectarea este cuprinsa in împrumutul extern, dupã contractarea imprumutului si finalizarea studiilor de fezabilitate, va fi iniţiat de ministerul coordonator al sectorului economic in care activeazã beneficiarul un proiect de hotãrâre de Guvern pentru obiectivul de investiţii finanţat din împrumutul extern;
- Document de susţinere a proiectului din partea ministerului coordonator al sectorului economic in care activeazã agentul economic solicitant, in baza strategiei sectoriale, aprobate de Guvern, dupã caz;
- Document de evaluare a proiectului;
- avizul CIGCCE;
- Copie a notificãrii proiectului cãtre Consiliul Concurenţei.
2. Pe baza acordului de principiu aprobat de Guvern, MFP transmite Eximbank solicitare scrisa pentru a incepe analiza agentului economic si avizarea solicitãrii de credit a beneficiarului.
3. In cazul avizului favorabil al CIGCCE si al Consiliului Concurentei, MFP elaboreazã Memorandum pentru aprobarea notei mandat de negociere a Acordului de garanţie cu IFI.
- Mandatul, care va conţine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finanţator, precum si propunerile de negociere.
4. Negocierea imprumutului extern se va efectua in limita mandatului aprobat, iar minuta negocierii va fi semnata de conducãtorul delegaţiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al Garantului.
5. Memorandum pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordãrii deplinelor puteri in vederea semnãrii Acordului de garanţie - iniţiat de MFP, direcţia de specialitate; planificarea aprobãrii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finanţatorului/alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovãrii acestui Memorandum, dupã caz.
6. Notificarea finanţatorului extern de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţia de specialiate, sub semnãtura secretarului de stat coordonator, asupra aprobãrii rezultatelor negocierii de cãtre Guvernul României;
7. Semnarea acordului de garanţie de cãtre reprezentantul autorizat al României, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si a vizelor direcţiei de specialitate si juridice.
8. Acordul de garanţie astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispoziţiile legale in vigoare (ii) aprobat prin Hotãrâre de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispoziţiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finanţele publice, finanţele publice locale, etc. MFP va iniţia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare a acordului de garanţie. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzacţiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de garanţie sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentaţiei si autorizarea se va asigura de cãtre o firma specializata autorizata, angajata in condiţiile legii de MFP sau beneficiarul împrumutului extern.
9. Pe baza aprobãrii legii de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare si publicãrii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul încheie o Convenţie de garantare, prin care MFP transfera parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern. Modelul de convenţie este prevãzut in Anexa nr. 2 din prezentele norme.
Semnarea Convenţiei de garantare are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau miniştri, dupã caz, fiind în prealabil avizat de cãtre direcţiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv şi delegat.
10. În vederea intrãrii în efectivitate a Acordului de garanţie se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in condiţiile stabilite cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.
Procedura de contractare a împrumutului cu garanţie de stat, prevãzuta în cadrul paragrafelor 1-10 de mai sus se va utiliza şi în cazul în care împrumutul este contractat de la alte entitãţi internaţionale in mãsura compatibilitãţii legislaţiei aplicabile.

11.3. Procedura contractãrii împrumuturilor externe cu garanţie de stat de cãtre autoritãţi ale administraţiei publice locale.

A. Procedura încheierii acordurilor de garanţie pentru împrumuturi externe contractate de la IFI de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale

1. autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui împrumut extern garantat de stat, adopta hotãrârea de aprobare privind necesitatea si oportunitatea realizãrii proiectului de investiţii finanţat parţial sau integral; din împrumuturi externe garantate de stat si de insusire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finanţare ale respectivului proiect;
2. autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui imprumut extern garantat de stat, adopta hotãrârea de aprobare a contractãrii împrumutului, cu precizarea valorii acestuia si a finanţatorului extern, a plaţii serviciului datoriei publice aferent împrumutului din bugetul local, precum si a plaţii oricãror impozite si taxe aferente realizãrii investiţiei;
3. autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui imprumut extern garantat de stat, obţine avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale;
4. pe baza documentelor prevãzute la punctele 1, 2 si 3, MFP si ministerul având ca atribuţie îndrumarea si sprijinirea autoritãţilor administraţiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale impreuna cu ordonatorul principal de credite al bugetului local iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru emiterea acordului de principiu privind încheierea acordului de garanţie cu instituţia financiara internaţionala;
5. ordonatorul principal de credite al bugetului local si ministerul având ca atribuţie indrumarea si sprijinirea autoritãţilor administraţiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale iniţiazã si promoveazã un proiect de hotãrâre a Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii, indiferent daca este o investiţie noua sau una in continuare;
6. MFP iniţiazã un Memorandum cãtre Guvern pentru aprobarea mandatului de negociere a acordului de garanţie cu instituţia financiara internaţionala. La avizarea, precum si la aprobarea de cãtre Guvern se aplica in mod corespunzãtor prevederile <>Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentaţia necesara elaborãrii si promovãrii acestui Memorandum cuprinde:
- hotãrârea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii;
- încadrarea valorii împrumutului care va fi garantat de stat in plafonul anual de îndatorare publica externa a României;
- avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a împrumuturilor Locale;
- mandatul, care va conţine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finanţator, precum si propunerile de negociere;
7. dupã negocierea de cãtre MFP a acordului de garanţie in limitele mandatului aprobat, MFP prin direcţia de specialitate iniţiazã Memorandumul pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordãrii deplinelor puteri in vederea semnãrii acordului de garanţie; planificarea aprobãrii împrumuturilor externe in Consiliul directorilor al finanţatorului sau alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovãrii acestui Memorandum, dupã caz;
8. MFP comunica finanţatorului extern rezultatul negocierii, aprobat de Guvern;
9. reprezentantul autorizat al României semneazã acordul de garanţie, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si dupã avizarea prealabila a proiectului acordului de garanţie de cãtre direcţiile de specialitate din minister, inclusiv cea juridica;
10. Acordul de garanţie astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispoziţiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin Hotãrâre de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispoziţiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finanţele publice, finanţele publice locale, etc. MFP va iniţia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare a acordului de garanţie. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzacţiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de garanţie sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentaţiei si autorizarea se va asigura de cãtre o firma specializata autorizata, angajata in condiţiile legii de MFP sau beneficiarul împrumutului extern.
11. Pe baza aprobãrii legii de ratificare/Hotãrâre de Guvern de aprobare si publicãrii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie o Convenţie de garantare (modelul de convenţie este prevãzut in Anexa nr. 2 din prezentele norme), prin care MFP transfera parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern. Convenţia de garantare va fi semnata de cãtre persoanele împuternicite ale celor doua pãrţi, fiind în prealabil avizat de cãtre direcţiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv şi delegat.
12. În vederea intrãrii în efectivitate a Acordului de garanţie se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in condiţiile stabilite cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.
Procedura de contractare a împrumutului cu garanţie de stat, prevãzuta în cadrul paragrafelor 1-13 de mai sus se va utiliza şi în cazul în care împrumutul este contractat de la alte entitãţi internaţionale in mãsura compatibilitãţii legislaţiei aplicabile.

B. Procedura emiterii scrisorilor de garanţie pentru împrumuturi externe contractate de la banci comerciale de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale

1. pentru obţinerea scrisorii de garanţie în contul şi în numele statului, autoritatea administraţiei publice locale solicita in prealabil avizarea contractãrii împrumutului extern, care urmeazã sa fie garantat de stat, de cãtre Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale;
2. dupã avizarea contractãrii împrumutului extern de cãtre Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale, autoritatea administraţiei publice locale solicita in scris Ministerului Finanţelor Publice, emiterea scrisorii de garanţie, la care va ataşa o copie a hotãrârii de autorizare, precum si urmãtoarele documente:
(a) hotãrârea Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii nou a cãrui finanţare se asigurã integral sau în completare din împrumuturi externe care se contracteazã de o unitate administrativ-teritorialã cu garanţia statului;
(b) hotãrârea Guvernului pentru aprobarea garantãrii de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a împrumutului extern;
(c) decizia Consiliului Concurentei;
(d) copia formei finale, nesemnate, a contractului de împrumut extern, din care sã rezulte cel puţin urmãtoarele:
- valoarea împrumutului;
- durata şi termenele de rambursare, inclusiv perioada de graţie;
- condiţiile de tragere;
- nivelul dobânzii şi termenele de platã a acesteia;
- perioada de utilizare a împrumutului;
- alte costuri ale împrumutului, nivelul şi termenele de platã ale acestora;
(e) proiectul scrisorii de garanţie;
(f) alte documente pe care solicitantul le considerã necesare în susţinerea cererii sale sau care ar putea fi solicitate de Ministerul Finanţelor Publice.
3. pe baza analizei documentaţiei primite de la autoritatea administraţiei publice locale, direcţia de resort din cadrul Ministerului Finanţelor Publice întocmeşte şi prezintã, spre aprobare, conducerii ministerului nota-mandat în care se cuprind limitele şi condiţiile de negociere a contractului de împrumut, a scrisorii de garanţie şi a altor documente aferente;
4. dupã negocierea condiţiilor prevãzute în nota-mandat, direcţia de resort din cadrul Ministerului Finanţelor Publice întocmeşte şi prezintã, spre aprobare, conducerii ministerului nota-rezultat a/negocierilor împreunã cu scrisoarea de garanţie şi cu alte documente aferente;
5. scrisoarea de garanţie se, remite în original împrumutãtorului extern dupã îndeplinirea urmãtoarelor obligaţii:
a) obţinerea în prealabil a vizei controlului financiar preventiv pe copia scrisorii de garanţie de la organul sau persoana desemnatã ori împuternicitã, în condiţiile legii, pentru a exercita aceastã funcţie;
b) semnarea convenţiei de garantare pentru împrumutul extern contractat cu garanţia statului de cãtre persoanele împuternicite ale celor douã pãrţi;
c) înregistrarea garanţiei emise în subregistrul datoriei publice guvernamentale externe garantate cu menţiunea "pentru unitãţi administrativ-teritoriale";
6. la emiterea scrisorii de garanţie pentru împrumutul extern între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant, reprezentat de conducerea departamentului de resort, şi autoritatea administraţiei publice locale, în calitate de garantat, se încheie o convenţie de garantare în care sunt prevãzute drepturile şi obligaţiile pãrţilor semnatare ale acesteia, care decurg din garantarea de cãtre stat a împrumutului extern respectiv. În convenţia de garantare se includ, fãrã a se limita numai la acestea, urmãtoarele obligaţii pentru autoritatea administraţiei publice locale, in calitate de beneficiar al împrumutului extern cu garanţia statului:
(a) sã utilizeze împrumutul extern garantat în numele şi în contul statului numai pentru destinaţiile stabilite prin contractul de împrumut extern încheiat între unitatea administrativ-teritorialã şi împrumutãtorul extern;
(b) sã achite la scadenţã obligaţiile care decurg din contractul de împrumut extern încheiat cu împrumutãtorul extern în favoarea cãruia Ministerul Finanţelor Publice a emis scrisoarea de garanţie;
(c) sã informeze Ministerul Finanţelor Publice şi sã probeze în scris, cu documente justificative, declarând pe propria rãspundere, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data scadenţei, asupra lipsei disponibilitãţilor bãneşti necesare achitãrii - parţiale sau totale - a sumelor scadente;
(d) sã achite, la termenele şi în condiţiile care vor fi stabilite cu garantul, sumele plãtite de acesta ca urmare a executãrii parţiale sau totale a garanţiei, precum şi dobânzile si penalitãţile de întârziere, calculate potrivit dispoziţiilor legale privind colectarea creanţele fiscale;
(e) sã prezinte Ministerului Finanţelor Publice, pânã la data de 15 ale lunii informaţii pentru luna anterioarã în legãturã cu angajarea împrumutului extern garantat de stat şi cu modul în care se deruleazã acesta, precum şi cu privire la modul în care a efectuat plata serviciului datoriei publice creat ca urmare a împrumutului extern contractat cu garanţia statului, la termenele şi în condiţiile stabilite prin formularele de raportare aprobate prin ordinul ministrului finanţelor publice potrivit 24.2. din prezentele norme;
7. reflectarea în contabilitatea trezoreriei statului şi a autoritãţilor administraţiei publice locale beneficiare de împrumuturi externe garantate de stat a operaţiunilor legate de acordarea garanţiei, de executarea scrisorii de garanţie, de plãţile efectuate de Ministerul Finanţelor Publice şi de recuperarea sumelor plãtite de Ministerul Finanţelor Publice pentru împrumuturile externe contractate de autoritãţile administraţiei publice locale, cu garanţia statului, urmeazã regimul reglementat prin prezentele norme.

11.4. Procedura acordãrii garanţiilor de stat in baza legilor speciale consta in emiterea de scrisori de garanţie a cãror caracteristici sunt prevãzute de legea speciala.

15. Art. 13 alin. (1) din lege:
(1) Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de cãtre stat a împrumuturilor contractate de persoanele juridice de la instituţiile creditoare precum si din imprumuturile contractate direct de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se constituie fondul de risc.

Norme metodologice:
13.1.1. In temeiul art. 9 alin. (3) si art. 13 din lege, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de cãtre stat a împrumuturilor contractate de persoanele juridice de la instituţiile creditoare precum si din împrumuturile contractate direct de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se constituie fondul de risc.

16. Art. 13 alin. (2) din lege:
(2) Fondul de risc se constituie din:
a) sumele încasate sub formã de comisioane de la beneficiarii împrumuturilor garantate de stat sau subimprumutate, cu excepţia autoritãţilor administraţiei publice pentru ambele cazuri, de la care nu se percepe comision la fondul de risc;
b) dobânzi la disponibilitãţile aflate in contul fondului de risc;
c) dobânzi si penalitãţi de întârziere la nivelul celor prevãzute pentru neplata in termen a obligaţiilor fiscale aplicate pentru neplata în termen de cãtre beneficiarii finali ai împrumuturilor garantate de stat sau subimprumutate a comisioanelor la fondul de risc si, respectiv, a ratelor scadente, dobânzilor, comisioanelor si altor costuri aferente ale împrumutului,
d) fonduri alocate de la bugetul de stat în acest scop;
e) alte surse legal constituite.

Norme metodologice:
13.2.1. Fondul de risc se constituie din sursele prevãzute la art. 9 alin. 3 si ale art. 13 alin. 2 punctele a - e din lege, precum si din urmãtoarele surse:
1. sume incasate si/sau recuperate de la debitori in baza unor acorduri de recuperare, încheiate ca urmare a efectuãrii plaţii de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, in calitate de garant, sau prin alte proceduri legale;
2. sume recuperate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in urma valorificãrii creanţelor potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 29/2002 privind instituirea unor masuri pentru diminuarea datoriei publice, aprobata cu modificãri si completãri prin <>Legea nr. 324/2002 , <>Ordonanţei de Urgenta a Guvernului nr. 42/2003 privind preluarea de cãtre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a creanţei provenite din execuţia garanţiei emise pentru împrumutul extern acordat Societãţii Naţionale "Îmbunãtãţiri Funciare- SA", aprobata prin <>Legea nr. 381/2003 si a altor prevederi legale;
3. sume recuperate de cãtre organele fiscale competente, potrivit legii.

17. Art. 13 alin. (4) din lege:
(4) Fondul de risc se gestioneazã de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, in condiţiile legii prin contul curent general al trezoreriei statului avându-se în vedere siguranţa, lichiditatea si rentabilitatea fondurilor, în aceastã ordine şi prioritate. Modul de gestionare a fondului de risc, precum si reflectarea în contabilitatea trezoreriei statului şi în contabilitatea persoanelor juridice a operaţiunilor legate de acordarea de garanţii de stat si subimprumuturi se stabilesc prin norme emise de cãtre Ministerul Finanţelor Publice.

Norme metodologice:
13.4.1. Fondul de risc se gestioneazã de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, prin contul curent general al trezoreriei statului.
13.4.2. Evidenta contabila a fondului de risc se organizeazã atât la Ministerul Finanţelor Publice, cat si la fiecare persoana juridica care s-a angajat sa plãteascã contribuţii la fondul de risc, in baza convenţiei de garantare, a acordului de irnprumut subsidiar si/sau a acordului de imprumut subsidiar si de garanţie.
13.4.3. Pe baza informaţiilor primite de la persoanele juridice beneficiare de împrumuturi externe si a evidentelor ţinute in cadrul Ministerului Finanţelor Publice, compartimentul de specialitate din cadrul acestuia, întocmeşte anual raportul privind modul de constituire si utilizare a fondului de risc, care se prezintã pentru informare si aprobare conducerii ministerului.
13.4.4. Începând cu trimestrul IV al anului bugetar, Ministerul Finanţelor Publice poate regulariza cu bugetul de stat disponibilitãţile aflate in fondul de risc constituit potrivit <>Legii nr. 313/2004 a datoriei publice, in limita sumelor alocate de la bugetul de stat.

18. Art. 15 din lege:
(1) Beneficiarul garanţiei de stat va informa Ministerul Finanţelor Publice şi va proba în scris, cu documente justificative, declarând pe propria rãspundere, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data scadentei, asupra lipsei disponibilitãţilor bãneşti necesare achitãrii sumelor scadente.
(2) Dacã beneficiarul garanţiei de stat nu îşi poate îndeplini obligaţia de platã conform acordului de împrumut, acesta poate prezenta Ministerului Finanţelor Publice o cerere de platã, pentru ca acesta din urmã sã plãteascã sumele cuvenite creditorului, in conformitate eu prevederile scrisorii de garanţie. Cererea de platã va include: ratele de credit datorate, dobânzile şi alte costuri, precum şi data plãţilor ce urmeazã sã fie fãcute instituţiei creditoare de cãtre Ministerul Finanţelor Publice, în conformitate cu termenii scrisorii de garanţie.
(3) In cazul in care specificaţiile din cererea de platã sunt în conformitate cu clauzele scrisorii de garanţie, Ministerul Finanţelor Publice va dispune transferarea sumei sau sumelor solicitate din fondul de risc în contul indicat de garantat si de instituţia creditoare, la data specificata in cerere.
(4) In cazul garanţiilor pentru imprumuturile in valuta, Ministerul Finanţelor Publice va cumpãra de la Banca Naţionala a României valuta necesara in vederea efectuãrii plaţilor scadente cãtre instituţia creditoare. Plata contravalorii în lei a valutei se va asigura din fondul de risc in aceeaşi zi in care este cumpãrata valuta, la cursul valutar stabilit de Banca Naţionala a României valabil in ziua respectiva.
(5) Obligaţia de rambursare a împrumuturilor directe contractate de Guvern prin Ministerul Finanţelor Publice revine Ministerului Finanţelor Publice. Acesta poate delega aceasta atribuţie beneficiarilor finali ai acordurilor de imprumut subsidiar sau a acordurilor de imprumut subsidiar si de garanţie.
(6) Sursele de plata pentru fondurile ce au fãcut obiectul unor acorduri de imprumut subsidiar sau imprumut subsidiar si de garanţie sunt constituite in baza prevederilor acestor acorduri. In situaţia in care beneficiarii finali sau garanţii acestora, in cazul acordurilor de imprumut subsidiar si de garanţie, nu dispun de sursele financiare necesare onorarii obligaţiilor, sursa o constituie fondul de risc.
(7) Prevederile alin. (1), (2), (3) si (4) ale prezentului articol se aplica in mod corespunzãtor si in cazul acordurilor de imprumut subsidiar si a acordurilor de imprumut subsidiar si de garanţie.

Norme metodologice:
15.1. In condiţiile legii, garanţiile de stat pentru împrumuturi externe reprezintã obligaţii indirecte ale statului roman, care se exercita in cazul in care beneficiarul împrumutului nu poate sa achite, in intregime sau parţial, rata de capital, dobânda, comisioanele si/sau alte costuri stabilite in conformitate cu clauzele acordului (contractului) de imprumut extern.
15.2. Obligaţia de rambursare a - împrumuturilor directe contractate de Guvern prin Ministerul Finanţelor Publice revine Ministerul Finanţelor Publice. Acesta poate delega aceasta atribuţie beneficiarilor finali ai acordurilor de imprumut subsidiar/acordurilor de imprumut subsidiar si garanţie, in conformitate cu acordul de imprumut. Achitarea obligaţiilor de plata la extern aferente împrumuturilor contractate de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se va efectua de aceştia din sursele financiare prevãzute in actele normative de ratificare a respectivelor împrumuturi externe.
15.3. In cazul in care beneficiarul de imprumut extern garantat de stat si/sau contractat de stat si subimprumutat nu poate asigura integral sau parţial, la termenele scadente, sumele necesare in vederea rambursãrii împrumutului, plaţii dobânzilor, comisioanelor si/sau a altor costuri aferente împrumutului extern, acesta va prezenta Ministerului Finanţelor Publice o cerere de plata pentru ca Ministerul Finanţelor Publice sa plãteascã sumele cuvenite creditorului, conform prevederilor scrisorilor de garanţie, acordului de imprumut subsidiar sau acordului de imprumut subsidiar si garanţie si va proba in scris, cu documente justificative, respective extrase de cont bancar din ziua precedenta, declarând pe propria rãspundere, cu cel puţin 10 zile calendaristice inainte de data scadentei la extern asupra lipsei disponibilitãţilor bãneşti necesare achitãrii sumelor scadente. Cererea de plata va include ratele de credit datorate, dobânzile, comisioanele si alte costuri precum si data scadentei la extern.
15.4. Pe baza documentelor prevãzute la punctul 15.3. si a procedurii de efectuare a plaţii la extern prevãzuta in normele metodologice de aplicare a art. 4 din lege. Ministerul Finanţelor Publice va solicita Bãncii Naţionale a României plata la extern a sumelor scadente cãtre instituţia creditoare externa. Ministerul Finanţelor Publice va asigura din fondul de risc contravaloarea in lei a sumelor plãtite de Banca Naţionala a României la extern si va intocmi documentaţia aferenta conform instrucţiunilor privind administrarea si utilizarea fondului de risc.
15.5. In cazul garanţiilor emise in baza legilor speciale, execuţia acestora se efectueazã dupã caz din cheltuielile prevãzute in bugetul de stat cu aceasta destinaţie sau din alte surse menţionate prin legea speciala.

19. Articol 17 din lege:
(1) Dupã efectuarea de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a plãţii sau a plãţilor generate de execuţia garanţiei de stat sau de acordurile de imprumut subsidiar, respectiv de acordurile de imprumut subsidiar si de garanţie, beneficiarul împrumutului garantat sau subimprumutului are obligaţia sã restituie Ministerului Finanţelor Publice echivalentul cheltuielilor efectuate de acesta, în conformitate cu prevederile convenţiei de garantare, a acordului de imprumut subsidiar respectiv a acordului de imprumut subsidiar si de garanţie, încheiate între beneficiarul împrumutului şi Ministerul Finanţelor Publice. Convenţia de garantare, acordul de imprumut subsidiar sau acordul de imprumut subsidiar si garanţie încheiate între Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant sau subimprumutator, şi beneficiarul împrumutului constituie titlu executoriu.
(2) Recuperarea sumelor plãtite conform alin. (1) se efectueazã in conformitate cu legislaţia in vigoare privind colectarea creanţelor fiscale de cãtre organele fiscale competente, daca legea nu prevede altfel.
(3) Cu sumele recuperate în condiţiile prezentului articol se reîntregeşte disponibilul fondului de risc.

Norme metodologice:
17.1. Sumele achitate de Ministerul Finanţelor Publice in numele beneficiarilor de credite garantate de stat sau de credite externe contractate de stat si subimprumutate ca urmare a lipsei disponibilitãţilor financiare ale acestora se vor recupera de la beneficiari conform prevederilor convenţiilor de garantare, a acordului de imprumut subsidiar si/sau acordului de imprumut subsidiar si garanţie incheiate cu Ministerul Finanţelor Publice, aceste acte juridice constituind titluri executorii.
17.2. Debitelor rezultate din plata cãtre Ministerul Finanţelor Publice a ratelor de capital, dobânzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente creditelor, precum si din neplata comisioanelor la fondul de risc li se aplica reglementãrile legale in vigoare referitoare la colectarea creanţelor fiscale.
17.3. Recuperarea sumelor astfel plãtite se efectueazã in conformitate cu legislaţia in vigoare privind colectarea creanţelor fiscale de cãtre organele fiscale competente, daca legea nu prevede altfel.
Sumele recuperate de la beneficiarii respectivi reprezintã venituri la fondul de risc, reîntregind disponibilul fondului de risc.

20. Art. 19 litera d din lege:
Ministerul Finanţelor Publice este singurul contractant şi administrator al datoriei publice guvernamentale, directe şi garantate si are, pentru îndeplinirea acestui scop, autoritatea de a întreprinde urmãtoarele:
(d) elaboreazã proiectul legii anuale privind plafonul de îndatorare publicã si alte acte normative ce decurg din prezenta lege;

Norme metodologice:
19.1. In baza art. 19 litera d, Ministerul Finanţelor Publice elaboreazã anual proiectul legii privind plafonul de îndatorare publica, prin care se stabileşte totalitatea obligaţiilor financiare pe care le pot contracta şi garanta autoritãţile administraţiei publice centrale si autoritãţile administraţiei publice locale pe o perioadã de 1 an.
19.2. Plafonul de îndatorare publicã cuprinde plafonul de îndatorare publicã internã şi plafonul de îndatorare publicã externã, care se stabilesc ca sumã maximã a împrumuturilor interne, respectiv externe pe care le pot contracta si garanta autoritãţile administraţiei publice centrale si autoritãţile publice locale pe o perioadã de 1 an.
19.3. Volumul datoriei publice externe si interne care poate fi contractata in anul urmãtor se stabileşte prin corelarea indicatorilor de datorie cu alţi indicatori macroeconomici.

21. Art. 19 litera g din lege:
(g) coordoneazã relaţiile cu agenţiile internaţionale de rating in scopul evaluãrii riscului de tara;

Norme metodologice:
19.4. Ministerul Finanţelor Publice coordoneazã relaţiile cu agenţiile internaţionale de rating in scopul evaluãrii riscului de tara, prin direcţia sa de specialitate, astfel:
1. organizeazã programul întâlnirilor reprezentanţilor agenţiilor de rating in cadrul vizitelor periodice ale acestora;
2. elaboreazã rapoarte, analize si prezentãri de tara necesare in cadrul întâlnirilor cu agenţiile de rating, atât in cadrul vizitelor acestor agenţii cat si pentru alte întâlniri cu reprezentanţii acestora;
3. menţine o permanenta legãtura cu specialiştii agenţiilor de rating, furnizând cu operativitate datele si informaţiile necesare acestora in vederea actualizãrii bazelor de date si a elaborãrii rapoartelor periodice privind România;
4. colaboreazã cu toate celelalte departamente ale Ministerului Finanţelor Publice si cu alte instituţii din România in scopul îndeplinirii responsabilitãţilor prevãzute la pct. 1, 2 si 3;
5. monitorizeazã rapoartele si studiile periodice elaborate de cãtre agenţiile de rating si informeazã conducerea ministerului cu privire la acestea precum si la deciziile pe care aceste agenţii le iau si care pot influenta termenii de tranzacţionare a obligaţiunilor romaneşti pe pieţele secundare internaţionale; analizeazã impactul deciziilor agenţiilor de rating asupra condiţiilor de imprumut ale României de pe pieţele externe de capital, fãcând propuneri privind oportunitatea contractãrii de împrumuturi in funcţie de anumite conjuncturi;
6. analizeazã si propune spre semnare proiectele de contracte sau acorduri cadru cu agenţiile internaţionale de rating prin care se stabilesc drepturile si responsabilitãţile pãrtilor, precum si cuantumul taxelor aferente serviciilor de evaluare a riscului oferite de cãtre acestea;
7. asigura in fiecare an prevederea sumelor aferente serviciilor de evaluare a riscului in bugetul de stat, in conformitate cu contractele (acordurile) încheiate cu acestea;
8. elaboreazã documentaţia necesara efectuãrii plaţilor aferente serviciilor de avaluare a riscului realizate de cãtre agenţiile de rating, in conformitate cu contractele (acordurile) încheiate cu acestea si pe baza facturilor emise in acest sens de cãtre aceste agenţii.

22. Art. 19 litera h din lege:
h) prezintã semestrial, Guvernului şi Parlamentului, situaţia împrumuturilor contractate direct de stat şi a celor garantate de stat

Norme metodologice:
19.5. Ministerul Finanţelor Publice intocmeste semestrial si prezintã Guvernului si Parlamentului spre informare situaţia împrumuturilor contractate direct de stat si a celor garantate de stat, care formeazã datoria publica guvernamentala.
19.6. Raportul privind datoria publica externa guvernamentala trebuie sa conţinã informaţii privind soldul împrumuturilor, tragerile si rambursãrile, împrumuturile contractare/garantate de stat in cursul anului de raportare, precum si o analiza a structurii portofoliului pe diferite criterii: debitori, creditori, valute, dobânzi, scadente, etc. Analiza se va referi si la situaţia plaţilor efectuate de Ministerul Finanţelor Publice in calitate de garant, precum si la indicatorii de îndatorare publica.
Raportul privind datoria publica interna guvernamentala trebuie sa conţinã informaţii privind soldul împrumuturilor contractare/garantate de stat, lista emisiunilor de titluri de stat active, precum si o analiza a structurii portofoliului pe diferite criterii: instrumente de datorie, deţinãtori, valute, scadente, etc. Analiza se va referi si la costul datoriei publice guvernamentale interne si la gradul de lichiditate al titlurilor de stat.

23. Art. 19 litera j din lege:
j) elaboreazã anual contul general al datoriei publice, anexa la contul general anual de execuţie a bugetului de stat

Norme metodologice:
19.7. In conformitate cu art. 19 litera j din lege, Ministerul Finanţelor întocmeşte anual Contul general al datoriei publice, care se anexeazã la Contul general anual de execuţie a bugetului de stat. Contul general al datoriei publice cuprinde contul general al datoriei publice guvernamentale si contul general al datoriei publice locale, la care se anexeazã situaţia garanţiilor pentru creditele interne si externe.
19.8. Structura Contul general al datoriei publice va fi stabilita prin norme aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

24. Art. 20 din lege:
(1) In scopul administrãrii riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finanţelor Publice este autorizat sa facã urmãtoarele operaţiuni, fãrã a se limita la acestea:
a) swap valutar si alte operaţiuni specifice de administrare a riscului valutar;
b) swap pe rata dobânzii si alte operaţiuni specifice de administrare a riscului de dobânda;
c) schimbarea valutei de contract a unui imprumut;
d) rãscumpãrarea titlurilor de stat pe piaţa secundara;
e) redeschiderea emisiunilor de titluri de stat.
(2) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate in urma efectuãrii operaţiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale reprezintã venituri, respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.

Norme metodologice:
20.1. Riscurile asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale sunt:
a. riscul de piaţa - se refera la riscurile asupra costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale determinate de modificarea preturilor de piaţa (rata dobânzii, cursul de schimb, preţul mãrfurilor)
b. riscul de refinantare - se refera la riscul de a nu putea refinanta datoria la scadente sau ca refinantarea sa se facã la costuri deosebit de ridicate
c. riscul de lichiditate - se refera la situaţia in care volumul activelor lichide din piaţa se diminueazã rapid in condiţiile unor obligaţii de plata neanticipate din contul trezoreriei statului si/sau se intampina dificultãţi in atragerea intr-o perioada scurta de timp de numerar prin imprumuturi
d. riscul de credit - riscul nerespectarii de cãtre partener/emitent a obligaţiilor de plata asumate prin contract, in sumele si la termenele stabilite
e. riscul de decontare - se refera la pierderile potenţiale pe care le poate suferi guvernul ca rezultat al omisiunii partenerului de a-si achita datoriile
f. riscul operaţional - include diferite tipuri de risc ca de exemplu erori in diferite etape ale efectuãrii si înregistrãrii tranzacţiilor, inadvertenţe sau omisiuni in controlul intern sau ale sistemelor informatice sau serviciilor.
20.2. Pe baza analizelor efectuate de direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice, urmare a evoluţiilor de pe pieţele de capital si perspectivelor estimate de experţii instituţiilor financiare internaţionale, pot fi identificate diferite riscuri la care portofoliile de imprumuturi guvernamentale sunt expuse pe anumite perioade de timp;
20.3. Dupã identificarea riscurilor la care sunt expuse anumite imprumuturi sau grupuri de imprumuturi (portofolii de imprumuturi) se pot elabora note de oportunitate a administrãrii si asigurãrii riscurilor prin realizarea unei/unor operaţiuni (prevãzute la <>art. 20 alin. (1) din Legea datoriei publice nr. 313/2004 , dar fãrã a se limita la acestea), supuse aprobãrii ministrului finanţelor publice;
20.4. Ministerul Finanţelor Publice poate intra în operaţiuni de administrare a riscurilor asociate unui împrumut/ portofoliu de împrumuturi cu instituţii financiare interne sau internaţionale, prin încheierea de contracte standardizate sau acorduri specifice (acorduri ISDA) cu acestea;
20.5. Decizia Ministerului Finanţelor Publice privind iniţierea unei/unor operaţiuni pentru asigurarea riscurilor la care un împrumut/ portofoliu de împrumuturi este/sunt expus/e se va lua pe baza unei documentaţii care va cuprinde, dupã caz, cel puţin:
a. identificarea împrumutului/portofoliului omogen de împrumuturi de acoperit şi a instrumentului/portofoliului omogen de instrumente utilizate în scopul asigurãrii riscurilor;
b. cerinţele de identificare vor avea în vedere cel puţin natura, valoarea, maturitatea şi valuta împrumutului/portofoliului omogen de împrumuturi de acoperit şi, respectiv, a instrumentului/portofoliului omogen de instrumente;
c. natura riscului care se urmãreşte sã fie acoperit.
20.6. Cheltuielile aferente efectuãrii operaţiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale în scopul asigurãrii riscurilor asociate acesteia vor fi prevãzute în bugetul de stat
20.7. Ministerul Finanţelor Publice poate, odatã cu elaborarea programului de emisiune al titlurilor de stat pe piaţa interna si externa, sau corelat cu modificarea acestuia, în conformitate cu art. 6 alin. (7) din Legea datoriei publice, sa anunţe si un program indicativ de rãscumpãrãri de titluri de stat în scopul minimizãrii costurilor de finanţare a deficitului bugetar sau al refinantarii datoriei publice.
20.8. Veniturile obţinute ca urmare a unor evoluţii favorabile ale ratei dobânzii, cursului valutar sau a altui element care s-a avut în vedere în momentul efectuãrii uneia dintre operaţiunile prevãzute la art. 20 alin. (1) din Legea datoriei publice, reprezintã venituri ale bugetului de stat.
20.9. Direcţia de specialitate va monitoriza permanent si raporta periodic situaţia (pierderi/câştiguri) privind portofoliul datoriei publice guvernamentale care a fost obiectul administrãrii unui/unor riscuri prin efectuarea operaţiunilor prevãzute la art. 20 alin. (1) si va face propuneri, dupã caz, în scopul eficientizarii administrãrii datoriei publice.

25. Art. 21 (alin. 2) din lege:
(2) Banca Naţionala a României sau alta instituţie financiara poate exercita funcţia de agent de înregistrare a datoriei publice interne sau a unor componente ale acesteia, precum si activitãţile privind organizarea licitaţiilor de titluri de stat pe piaţa interna.

Norme metodologice:
21.2.1. Licitaţiile aferente titlurilor de stat lansate pe piaţa interna se desfãşoarã în baza Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise în forma dematerializata.

26. Art. 23 din lege:
(2) Ministerul Finanţelor Publice poate utiliza fondurile în valuta contractate pentru finanţarea si refinantarea datoriei publice guvernamentale pentru plata serviciului datoriei publice guvernamentale în valuta.

Norme metodologice:
23.2.1. Pentru plata serviciului datoriei publice guvernamentale în valuta, Ministerul Finanţelor Publice va deschide la Banca Naţionala conturi în valuta cu analitice pentru toate valutele în care se angajeazã datoria publica guvernamentala.

27. Art. 24 din lege:
(1) Ministerul Finanţelor Publice ţine registre în care sunt înscrise date privind datoria publicã a României.
(2) Registrele vor cuprinde date privind împrumuturile contractate direct si garanţiile acordate, inclusiv valoarea acestora, nivelul ratelor dobânzilor, comisioanelor, precum şi alte informaţii, stabilite prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.
(3) Beneficiarii de împrumuturi care constituie datoria publica în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (4) din prezenta lege vor raporta pana la data de 15 ale lunii informaţii pentru luna anterioara privind împrumuturile, în structura stabilita prin norme elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.

Norme metodologice:
24.1. Ministerul Finanţelor Publice are obligaţia de a tine registrul datoriei publice, în care se evidenţiazã situaţia datoriei publice în ordine cronologica.
24.2. Structura registrului datoriei publice si modalitatea de raportare a informaţiilor privind datoria publica de cãtre beneficiarii de împrumuturi va fi stabilita prin norme aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

28. Art. 29 din lege:
(1) Prezenta lege intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Legea nr. 81/1999 privind datoria publicã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 17 mai 1999, precum si prevederile art. 2 pct. 22, <>art. 57 alin. (3) si alin. (4) din Ordonanţa de Urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finanţele publice locale, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 19 iunie 2003, aprobata cu modificãri si completãri prin <>Legea nr. 108/2004 .

Norme metodologice:
29.1. Anexele 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
29.2. Prezentele norme metodologice intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
29.3. La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice se abroga <>Ordinul mistrului finanţelor publice nr. 1631/1999 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Legea datoriei publice nr. 81/1999 , cu modificãrile si completãrile ulterioare.


ANEXA 1
la normele metodologice


MODEL DE
ACORD DE ÎMPRUMUT SUBSIDIAR
Sursa de rambursare - buget de stat

Proiect de ........................


între:


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(MFP)

şi

AGENT ECONOMIC
([Beneficiar])

şi

[MINISTERUL] ..................
([MINISTERUL])




ACORD DE ÎMPRUMUT SUBSIDIAR

Încheiat astãzi [data], între:
1) [MINISTERUL] Finanţelor Publice (numit în continuare MFP), având sediul în Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, acţionând în calitate de reprezentant autorizat al României (Împrumutat) în relaţia cu [BANCA], şi de împrumutãtor, pe de o parte
şi
2) Agent economic (numitã în continuare [Beneficiar]), având sediul în Bucureşti, [adresa] acţionând în calitate de subîmprumutat,
3) [MINISTERUL] ...................(numit în continuare [MINISTERUL]), având sediul în Bucureşti.................. acţionând în calitate de minister coordonator al activitãţii [Beneficiar], pe de o parte, şi de ordonator principal de credite, pe de altã parte.
Prezentul Acord de împrumut subsidiar (numit în continuare AIS) se încheie în baza Acordului de împrumut de finanţare (numit în continuare Acord de împrumut) dintre România, reprezentatã prin [MINISTERUL] Finanţelor Publice (numit în continuare MFP), ...................pentru realizarea Proiectului de .......................(numit în continuare Proiectul), care face parte integranta din acest Acord de Împrumut Subsidiar (numit în continuare AIS).

Având în vedere cã:

1. Prin Acordul de împrumut semnat la .................ratificat prin Legea nr. ..... publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.......... s-a convenit ca [BANCA] sã acorde împrumutatului un împrumut (numit în continuare Împrumut) în valoare de .............. [valuta] (în litere) pentru a fi utilizat exclusiv în scopul finanţãrii Proiectului, aşa cum este descris acesta în Anexa A la Acord de împrumut;
Împrumutul urmeazã a fi utilizat pentru a [descriere proiect] ...................................................................................................
Realizarea proiectului de cãtre [Beneficiar] va fi coordonata de [MINISTERUL]*1).
------
*1) În cazul în care împrumutul este angajat pe surse bugetare
2. Suma Împrumutului va fi disponibilizatã [Beneficiar] în conformitate cu prevederile prezentului AIS încheiat între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL];
3. MFP isi va exercita drepturile care decurg din AIS astfel încât sã protejeze interesele Împrumutatului şi ale [BANCA] şi sã realizeze scopul Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut şi nu va cesiona, amenda sau abroga prezentul AIS sau vreuna din prevederile sale, cu excepţia cazului când între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se va conveni altfel, cu acordul [BANCA].

Ca urmare, între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se încheie prezentul AIS, prin care se convine dupã cum urmeazã:

ARTICOLUL 1
Prevederi generale
1.1. Prin prezentul AIS, MFP subîmprumuta [Beneficiar] sume totale echivalente cu ........... (numite în continuare Împrumut subsidiar), reprezentând valoarea Împrumutului, în unicul scop de a finanţa Proiectul descris în Anexa A la Acord de împrumut.
1.2. MFP deleagã [Beneficiar]" întreaga autoritate şi responsabilitate pentru executarea Proiectului şi efectuarea tragerilor sumelor împrumutului subsidiar, în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut.
1.3. Toate prevederile Acordului de împrumut privind obligaţiile Împrumutatului referitoare la realizarea Proiectului şi efectuarea tragerilor sumelor Împrumutului subsidiar se aplicã mutatis mutandis la [Beneficiar].
1.4. [Beneficiar] se obliga sã utilizeze sumele Împrumutului subsidiar puse la dispoziţie în cadrul prezentului AIS exclusiv pentru scopul realizãrii Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut.
1.5. Fondurile necesare rambursãrii Împrumutului subsidiar; şi a plãţii dobânzilor, comisioanelor, spezelor şi a oricãror alte costuri ale împrumutului subsidiar, precum şi contribuţia Guvernului României la realizarea proiectului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul [MINISTERUL]*2).
-------
*2) În conformitate cu legea de ratificare
1.6. Costurile legate de operaţiunile bancare efectuate în România referitoare la Împrumutul subsidiar pentru scopurile Art. 2.2. din prezentul AIS, respectiv speze, comisioane şi alte costuri care pot apãrea în legãtura cu acesta, se suporta de [Beneficiar] din dobânda bonificatã la conturile în lei şi în valuta deschise de [Beneficiar], aferente Împrumutului subsidiar, iar în cazul în care acestea nu sunt acoperitoare, din surse cu aceasta destinaţie prevãzute anual în bugetul [Beneficiar] / [MINISTERUL].
La terminarea Proiectului, soldul favorabil înregistrat la contul [Beneficiar] în care se bonifica dobânda şi care se debiteazã cu comisioanele şi spezele bancare aferente operaţiunilor efective, se face venit la bugetul statului.
1.7. Pe baza fundamentãrilor prezentate de [Beneficiar], - special de subîmprumut [MINISTERUL] are obligaţia sã propunã includerea în bugetul propriu, iar MFP sã susţinã cuprinderea în bugetul de stat şi în anexele la acesta a fondurilor necesare, conform clauzelor l.5. şi l.6. de mai sus.
În acest scop, [MINISTERUL] va include fondurile necesare în propunerea anuala privind bugetul de stat şi bugetul de venituri şi cheltuieli al [Beneficiar] şi va asigura dirijarea acestor fonduri şi urmãrirea utilizãrii lor pentru scopurile aprobate.
1.8. Finanţarea Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut se va face conform Anexei nr. 1 - "Plan de finanţare" la prezentul AIS iar eşalonarea valorica a execuţiei obiectivului de investiţii pe ani se regãseşte în Anexa nr. 2 la acest AIS.
1.9. [Beneficiar] va realiza Proiectul cu diligenta şi eficienta necesare, în concordanta cu Descrierea Tehnica şi termenii specificaţi în Acord de împrumut, dupã cum acestea pot fi modificate cu acceptul [BANCA].
1.10. [Beneficiar] va înfiinţa o Unitate de implementare a proiectului, încadratã cu personal competent şi dotata cu echipamentele şi facilitãţile necesare realizãrii Proiectului.
1.11. Orice realocãri de fonduri, modificãri în structura Împrumutului subsidiar pe componente, modificãri de termene faţã de cele prevãzute în Acord de împrumut sau modificarea unora din prevederile Acordului de împrumut, se vor putea efectua numai prin acceptarea lor de cãtre toate pãrţile la prezentul AIS şi cu aprobarea [BANCA].
ARTICOLUL 2
Trageri
2.1. Tragerile din Împrumutul subsidiar se vor efectua de cãtre [Beneficiar], cu respectarea procedurilor descrise în paragrafele 1.02 şi 1.03 ale Articolului 1 din Acord de împrumut şi dupã îndeplinirea condiţiilor descrise în paragraful.........................
2.2. [Beneficiar] va comunica [BANCA], în conformitate cu prevederile Art. 1, paragraful 1.02 pct. D din Acord de împrumut, [BANCA] comerciala la care va deschide contul Special. Contul Special reprezintã acel cont bancar deschis de [Beneficiar] în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut de finanţare, în care se efectueazã tragerile şi din care se efectueazã plãţi.
2.3. [Beneficiar] va comunica [BANCA], prin intermediul MFP, numele şi specimenele de semnãtura pentru patru persoane din cadrul [Beneficiar] autorizate sã semneze cererile de tragere în numele Împrumutatului (douã pentru prima semnãturã şi douã pentru a doua semnãturã).
2.4. Cererile de tragere vor fi transmise la [BANCA] de cãtre [Beneficiar] şi vor fi semnate de doua dintre persoanele autorizate (dintre care una cu drept de prima semnãtura şi alta cu drept de a doua semnãtura), conform legislaţiei romane în vigoare.
2.5. În cazul în care costul Proiectului depãşeşte cifra estimata în Preambulul la Acord de împrumut, [Beneficiar], cu sprijinul MFP şi [MINISTERUL], va lua mãsurile necesare pentru a acoperi depãşirea fãrã a apela la [BANCA], astfel încât sã poatã finaliza Proiectul în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut şi va comunica MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA], fãrã întârziere, planurile sale în acest sens.
ARTICOLUL 3
Dobânzi şi comisioane
3.1. [Beneficiar] va asigura plata dobânzii pentru soldul nerambursat al fiecãrei transe din împrumutul subsidiar la rata (sau ratele) şi în sumele specificate în Avizul de tragere primit de la [BANCA].
3.2. [Beneficiar] va plãti dobânda suplimentarã pentru orice suma cu scadenţa depãşitã, dacã din culpa sa se va depãşi scadenţa. Aceasta dobândã se va acumula de la data scadentei pânã la data efectiva a plãtii, la o ratã anuala calculatã conform prevederilor paragrafului 3.02 al Articolului 3 din Acord de împrumut şi este plãtibilã în aceeaşi monedã ca şi suma restanta care o genereazã. Sumele astfel plãtite vor fi imputate persoanelor vinovate pentru depãşirea scadentei.
3.3. [Beneficiar] va fi obligata, dupã caz, la plata urmãtoarelor comisioane:
- comision ............*3)
3.4. Orice sume datorate [BANCA] de Împrumutat, sub forma de dobândã şi comisioane sau în alt mod şi calculate pentru orice fracţiune din an, vor fi calculate pe baza unui an de ....... zile şi a unei luni de ........ zile*4).
3.5. [Beneficiar] va plãti orice alte costuri în conformitate cu prevederile Articolelor .......... din Acord de împrumut.
---------
*3) În conformitate cu termenii şi condiţiile Acordului de împrumut
*4) Aşa cum este prevãzut în Acordul de împrumut

ARTICOLUL 4
Rambursarea Împrumutului subsidiar, plata dobânzilor şi a altor sume aferente Împrumutului subsidiar
4.1. [Beneficiar] va rambursa la MFP Împrumutul subsidiar în rate semestriale, începând cu [data] conform graficului de rambursare din Anexa B la Acord de împrumut, cu 10 zile calendaristice înainte de data scadentelor de plata ale MFP faţã de [BANCA].
Sumele datorate sunt exprimate, în graficul de rambursare, [ca procent din suma împrumutului], aşa cum este definit în Acord de împrumut şi sunt asigurate conform paragrafelor ........ din prezentul AIS.
4.2. [Beneficiar] va plãti semestrial cãtre MFP dobânzi calculate Articolului ..... din Acord de împrumut, precum şi orice alte costuri legate de Împrumutul subsidiar, cu 10 zile calendaristice înainte de scadenta la extern, prima data de plata fiind prima scadentã ulterioara primei trageri. Nivelul ratei dobânzii, şi - al celorlalte costuri va fi cel comunicat de [BANCA] şi transmis la [Beneficiar] de cãtre MFP - direcţia de specialitate.
4.3. a) [Beneficiar] îşi va achita obligaţiile de plata (rate de capital, dobânzi şi alte costuri) cãtre MFP în lei, în contul curent general al trezoreriei statului, deschis la Centrala Bãncii Naţionale a României (BNR), cu 10 zile calendaristice înainte de data scadentei MFP faţã de [BANCA], în acest sens, [Beneficiar] va plãti echivalentul în lei al sumelor în valuta în care se efectueazã plata la [BANCA], la cursul valutar comunicat de BNR din ziua transferului, majorat cu o cota asiguratorie, în mãsura sã acopere eventuala fluctuaţie de curs valutar pentru cele 10 zile.;
b) În cazul în care echivalentul în lei astfel calculat nu acoperã obligaţia certa de plata a [Beneficiar] (respectiv echivalentul în lei la cursul din data scadentei fata de [BANCA]), aceasta, din proprie iniţiativã, va achita diferenţa în contul MFP deschis la BNR. Obligaţia [Beneficiar] fatã de MFP se considerã achitatã la data intrãrii sumelor datorate în contul MFP, demonstrata cu documente bancare (copie Ordin de platã ştampilat de bancã sau altele).
c) În cel mult trei zile lucrãtoare de la data scadenţei cãtre [BANCA], MFP va confirma [Beneficiar] prin fax nivelul real al obligaţiei acesteia în funcţie de cursul de schimb valutar de la data respectiva; eventualele sume virate în plus de [Beneficiar] se vor returna de cãtre MFP din proprie iniţiativã în maximum cinci zile bancare de la data scadentei fata de [BANCA], iar pentru sumele neachitate în termen, se va comunica [Beneficiar] nivelul sancţiunilor prşvãzute de Art. 6 din prezentul AIS.
[Beneficiar] îşi va asuma integral riscul derivând din fluctuaţia cursului de schimb valutar, (leu/moneda Acord de împrumut)
4.4. [MINISTERUL] va asigura fondurile în lei necesare [Beneficiar] pentru plata dobânzilor/altor costuri şi rambursarea ratelor de capital în timp util, astfel încât sã nu se înregistreze întârzieri faţã de termenele stabilite. În acest sens, [MINISTERUL] va solicita MFP sumele necesare cu cel puţin cincisprezece zile lucrãtoare înainte de data scadenţei la extern.
4.5. Orice alte sume datorate de Împrumutat, [BANCA] conform prevederilor Acordului de împrumut sunt plãtibile de cãtre [Beneficiar] în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data primirii de cãtre [Beneficiar], direct sau prin intermediul MFP, a notificãrii [BANCA] în acest scop.
4.6. În cazul rambursãrii anticipate voluntare a unei pãrţi sau a întregului Împrumut subsidiar, [Beneficiar] va plãti o compensare calculata conform prevederilor paragrafului 4.02 al Articolului 4 din Acord de împrumut.
4.7. In cazul oricãrei rambursãri anticipate datorate în temeiul paragrafului 4.03 al Articolului 4 din Acord de îprumut, [Beneficiar] va plãti suma solicitata de [BANCA] şi dobânda aferenta, conform prevederilor respectivului paragraf 4.03 din Acord de împrumut.
4.8. In cazul în care cererea de rambursare anticipata este formulata de [BANCA] în conformitate cu paragraful 10.01 al Articolului 10 din Acord de împrumut, ca urmare a neîndeplinirii de cãtre [Beneficiar] a obligaţiilor sale, [Beneficiar] va plãti o sumã calculatã potrivit prevederilor paragrafului 10.03 al Articolului 10 din Acord de împrumut.
ARTICOLUL 5
Angajamente speciale; garanţii
5.1. [Beneficiar] va asigura din surse proprii, atât timp cat Împrumutul subsidiar este nerambursat, sumele necesare pentru întreţinerea, repararea, revizia şi înnoirea tuturor proprietãţilor care fac parte din Proiect şi va acţiona în vederea menţinerii acestora în buna stare de funcţionare, conform paragrafului 6.06 al Articolului 6 din Acord de împrumut.
5.2. [Beneficiar] va respecta procedurile [BANCA] privind achiziţionarea bunurilor, asigurarea serviciilor şi angajarea lucrãrilor pentru Proiect, va purta negocieri şi va semna contracte conform prevederilor paragrafului 6.04 al Articolului 6 din Acord de împrumut.
[Beneficiar] rãspunde de respectarea procedurilor [BANCA] şi a legislaţiei române în vigoare pentru toate operaţiunile de negociere şi de încheiere a contractelor interne şi externe necesare Proiectului, privind achiziţionarea bunurilor, angajarea lucrãrilor, serviciilor de consultanţã interne şi externe precum şi a altor servicii.
MFP nu rãspunde de viciile contractelor şi ale documentelor de tragere şi de plata a obligaţiilor asumate de [Beneficiar] prin contractele încheiate.
5.3. [Beneficiar] se obligã, conform paragrafului 6.05 al Articolului 6 din Acord de împrumut, sã asigure în mod adecvat toate lucrãrile şi proprietãţile aferente Proiectului potrivit practicii uzuale pentru lucrãri similare de interes public în România, pe toatã perioada cât Împrumutul subsidiar este nerambursat.
** Dacã este cazul şi este prevãzut
5.4. [Beneficiar] se obligã conform prevederilor paragrafului 6.10 al Articolului 6 din Acord de împrumut cã va angaja prin proceduri de selectare satisfãcãtoare pentru [BANCA], un consultant, internaţional în inginerie şi management (CIIM), ale cãrui calificare, experienţã şi termeni de/referinţã vor fi satisfãcãtori pentru [BANCA]. CIIM va asigura asistenţa tehnicã pentru unitatea de implementare şi management şi [Beneficiar] şi va fi, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea studiilor de fezabilitate existente şi a studiului de impact asupra mediului, precum şi pentru pregãtirea licitaţiei pentru proiectarea detaliatã şi supervizare, care vor fi realizate de consultanţi satisfãcãtori pentru [BANCA].
5.5. Pe toata perioada cat Împrumutul subsidiar este nerambursat, [MINISTERUL], ca instituţie coordonatoare a Beneficiarului pentru scopurile paragrafului 6.09 din art. 6, va depune diligentele necesare pentru menţinerea titlului de proprietate şi a posesiei efective asupra activelor care fac parte din Proiect sau, dupã caz, le va înlocui sau înnoi iar [Beneficiar] va asigura funcţionarea permanenta a Proiectului.
5.6. [MINISTERUL], [Beneficiar] şi MFP se angajeazã, în conformitate cu prevederile paragrafului 6.07 al Articolului 6 din Acord de împrumut, sã aloce anual resurse bugetare suficiente, pentrb a asigura finalizarea la timp a Proiectului conform Anexei A.
5.7. [Beneficiar] va transmite [BANCA], MFP şi [MINISTERUL] în fiecare an, la o lunã dupã publicarea lor, raportul anual, bilanţul contabil, contul de profit şi pierdere şi raportul de audit, în conformitate cu paragraful 6.08. al Articolului 6 din Acord de împrumut.
5.8. [MINISTERUL] va verifica daca [Beneficiar] supune auditãrii anuale, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Contabilitate (SIC) situaţiile financiare ale [Beneficiar]. Costul auditului va fi suportat de [Beneficiar] din surse proprii sau din alte surse.
5.9. În conformitate cu prevederile paragrafului 6.12. al Articolului 6 din Acord de împrumut, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] vor lua masurile necesare pentru a permite ca [Beneficiar]*5):
---------
*5) Articol adaptabil în funcţie de clauzele Acordului de împrumut
a) sã desfãşoare activitãţile conform cu legile aplicabile privind mediul înconjurãtor şi conform standardelor Uniunii Europene referitoare la protecţia mediului aşa cum ele pot fi aprobate sau modificate şi sã asigure şi sã menţinã toate autorizaţiile guvernamentale necesare aplicabile;
b) sã desfãşoare toate activitãţile de întreţinere, construire şi reabilitare precum şi politicile de ameliorare a impactului de mediu care pot fi necesare Proiectului în conformitate cu practicile de buna execuţie şi cu standardele la care se face referire în alin. (a) al acestui paragraf; şi
c) sã asigure ca la realizarea Proiectului nu se folosesc materiale sau substanţe la care se face referire în legislaţia, standardele şi practicile de buna utilizare menţionate în aliniatul (a) al acestui paragraf şi care ar putea avea efecte negative asupra mediului înconjurãtor.
5.10. [Beneficiar] va informa MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA] asupra modificãrilor survenite în statutul şi forma sa de organizare de-a lungul perioadei de derulare a împrumutului subsidiar, precum şi asupra oricãror situaţii care ar putea interveni şi prejudicia în mod substanţial executarea Proiectului şi rambursarea Îprumutului subsidiar conform graficului de rambursare.
În cazul în care pânã la încetarea prezentului AIS, [Beneficiar] va fi supusa privatizãrii, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se angajeazã sã întreprindã toate demersurile necesare pentru a cuprinde în Acordul de împrumut de privatizare obligativitatea investitorului strategic de a prezenta la MFP, înaintea semnãrii Acordului de împrumut de privatizare, o scrisoare de garanţie de buna plata, emisa de [BANCA] investitorului (o [BANCA] de prim rang) şi care va acoperi serviciul datoriei externe aferent Împrumutului pe toata perioada de rambursare, proporţional cu participarea investitorului strategic la capitalul social.
Toate drepturile şi obligaţiile decurgând din prezentul AIS asumate de [Beneficiar] vor trece asupra succesorilor juridici ai acesteia.
5.11. [MINISTERUL] se angajeazã sã nu modifice în nici un fel statutul actual al [Beneficiar] (prin divizare, fuzionare, suspendarea acţiunilor sale, schimbarea profilului activitãţii sau a formei de proprietate, etc.) fãrã informarea prealabilã a MFP şi [BANCA].
5.12. În cazul în care, pânã la terminarea prezentului AIS, [Beneficiar] îşi va schimba forma de proprietate, noua entitate va constitui o ipoteca pe activele sale în favoarea MFP, intr-o forma acceptabila MFP, pentru valoarea Împrumutului subsidiar nerambursatã în acel moment, plus valoarea dobânzilor ramase de achitat pânã la rambursarea Împrumutului subsidiar. În cazul în care aceasta ipoteca nu va fi constituita în termen de 90 de zile de la data privatizãrii [Beneficiar], MFP va avea dreptul sã declare Împrumutul subsidiar drept imediat scadent şi datorat de succesorii juridici ai [Beneficiar].
5.13. [Beneficiar] se obliga sã constituie în cadrul acestui AIS garanţii pentru acoperirea riscului financiar, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
5.14 [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se obliga sã asigure urmãrirea cheltuielilor din intrãri de credite externe în limita alocaţiilor bugetare astfel încât sã se respecte angajamentele asumate conform prevederilor Legii anuale a bugetului de stat.
ARTICOLUL 6
Dobânzi şi penalitãţi de întârziere
6.1. În situaţia în care, [Beneficiar], din culpa sa, nu va achita cãtre MFP, integral şi în termen, echivalentul în lei al obligaţiilor de plata la extern (rate de capital, dobânzi şi alte costuri), MFP este îndreptãţit sã pretindã pe lângã sumele datorate, dobânzi şi penalitãţi de întârziere la nivelul celor prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare privind colectarea creanţelor fiscale.
6.2. Aceleaşi dobânzi şi penalitãţi de întârziere se vor aplica şi în situaţia în care, datoritã neîndeplinirii de cãtre [Beneficiar] din culpa sa, a prevederilor din Acord de împrumut, vor fi generate obligaţii de plata suplimentare fata de [BANCA] în sarcina MFP. În acest caz, [Beneficiar] va restitui cãtre MFP sumele astfel achitate, din alte surse decât bugetare.
6.3. Dobânzile şi penalitãţile de întârziere se vor aplica asupra echivalentului în lei al obligaţiei de plata achitate la extern transformate la cursul valutar din data efectuãrii plãtii de cãtre MFP la [BANCA], data de la care va începe şi calculul acestor sancţiuni. Dobânzile şi penalitãţile de întârziere se vor calcula conform prevederilor legale ce reglementeazã obligaţiile datorate bugetului de stat. [Beneficiar] va plãti din alte surse decât bugetare sumele ce rezulta din aplicarea de dobânzi şi penalitãţi de întârziere calculate conform dispoziţiilor legale în vigoare privind colectarea creanţelor fiscale.
6.4. Daca [Beneficiar] nu va plãti, din culpa sa, oricare dintre sumele datorate conform prevederilor prezentului AIS şi va depãşi datele scadente cu 30 zile, MFP, în urma unei notificãri scrise adresate [Beneficiar], va fi îndreptãţit sã le declare scadente şi sã obţinã recuperarea imediata a tuturor sumelor datorate conform prevederilor prezentului AIS, direct şi fãrã acceptul [Beneficiar], prin debitarea contului curent al acesteia sau prin orice alte mijloace legale, într-o astfel de situaţie, prezentul AIS constituie titlu executoriu, nemaifiind necesara iniţierea în acest scop a altor acţiuni sau formalitãţi.
6.5. a) [Beneficiarul] va prezenta un inventar cu garanţiile, preferinţele şi prioritãţile existente, referitor la îndeplinirea obligaţiilor sale privind datoria externã.
b) În temeiul prevederilor paragrafului ....... din Acord de împrumut, în cazul în care [Beneficiar] acorda unei terţe pãrţi o garanţie, preferinţa sau prioritate pentru îndeplinirea obligaţiilor sale privind datoria externa, va informa imediat MFP şi [BANCA] asupra acestei intenţii (sau eveniment) şi va furniza [BANCA], în mãsura în care aceasta îi va solicita, o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor ce-i revin conform prevederilor Acordului de împrumut.
ARTICOLUL 7
Informaţii şi vizite
7.1. [Beneficiar] va asigura evidentele financiar - contabile pentru gestionarea în lei şi în valuta a Împrumutului subsidiar, în conturi distincte, precum şi rambursarea sumelor Îprumutului subsidiar, plata dobânzilor, comisioanelor şi a celorlalte costuri aferente acestuia şi va raporta MFP şi [MINISTERUL] potrivit legislaţiei în vigoare.
7.2. [Beneficiar] va rãspunde, cu promptitudine, tuturor cerinţelor MFP şi/sau [MINISTERUL] de prezentare de informaţii şi raportãri în legãtura cu modul de utilizare a fondurilor în valuta şi în lei aferente acestui proiect. [Beneficiar] va transmite la MFP şi [MINISTERUL] la cerere, în cel mult 48 de ore de la data cererii, copii ale tuturor documentelor de implementare (achiziţii, trageri şi alte documente solicitate) remise direct de [Beneficiar] la [BANCA]. De asemenea, [Beneficiar] va întocmi şi remite MFP şi [MINISTERUL] formularele de raportare privind Împrumutul, dupã cum este prevãzut în Normele metodologice pentru aplicarea Legii privind datoria publica.
7.3. [Beneficiar] va transmite la MFP, lunar, pânã în data de 15 a fiecãrei luni situaţia cheltuielilor efectuate din sumele împrumutului trase, în luna anterioara celei în care se face raportarea. Situaţia menţionatã va fi întocmitã, în lei, EUR şi USD, în conformitate cu înregistrãrile contabile şi cu dãrile de seamã. De asemenea, [Beneficiar] va transmite la MFP pânã la data de 10 a fiecãrei luni, estimãri de trageri pentru luna urmãtoare celei în care se face raportarea.
7.4. [Beneficiar] va purta corespondenta tehnica cu specialiştii [BANCA] şi va transmite la MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA], în conformitate cu prevederile Articolului ...... din Acord de împrumut:
- pânã la 31 decembrie ...... şi ulterior trimestrial, pânã la terminarea Proiectului un raport, editat în limba engleza, privind implementarea Proiectului, raport ce va fi pregãtit de consultanţii menţionaţi la paragraful 6.10 din prezentul AIS;
- în fiecare an, în cursul unei perioade de o luna de la publicarea lor, rapoartele referitoare la conturile anuale, situaţia financiara a bugetului şi raportul de audit, efectuate în concordanta cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, conform paragrafului ...... din Acord de împrumut;
- la şase luni de la încheierea Proiectului un raport, editat în limba engleza, privind finalizarea Proiectului;
- orice document sau informaţie care se referã la finanţarea sau implementarea Proiectului, dupã cum [BANCA] va solicita în mod rezonabil;
- solicitãri prompte pentru aprobarea [BANCA] cu privire la orice modificãri intervenite în planurile generale, graficul de lucru, planurile financiare sau programul de cheltuieli aferente Proiectului, faţã de cele existente înainte de semnarea Acordului de împrumut;
- informãri asupra oricãror evenimente care ar putea prejudicia în mod substanţial sau afecta condiţiile de executare a Proiectului sau împiedicã îndeplinirea obligaţiilor [Beneficiar] care rezulta din prezentul AIS;
- informãri prompte asupra modificãrii statutului sau juridic sau documentelor sale de baza.
7.5. [Beneficiar] va asigura îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în paragraful 6.13 al Articolului 6 din Acord de împrumut privind angajamentele de integrare.
ARTICOLUL 8
Speze şi cheltuieli
8.1. Conform prevederilor Articolului 9 din Acord de împrumut, [Beneficiar] se obligã sã plãteascã:
a) toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice naturã inclusiv taxe de timbru şi taxa de înregistrare care pot fi ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de împrumut sau a oricãrui document legat de acesta precum şi de constituirea oricãrei garanţii pentru Împrumutul subsidiar.
b) integral capitalul, dobânda, comisioanele şi alte sume datorate de Împrumutat conform Acordului de împrumut, în suma brutã, fãrã deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul este obligat prin lege sã facã orice astfel de deducere, aceasta sã ducã la majorarea sumei brute de platã cãtre [BANCA] astfel încât, dupã deducere, suma neta primitã de [BANCA] sã fie echivalentã cu suma datoratã.
c) orice speze şi cheltuieli, inclusiv cheltuielile mãrunte, costurile profesionale, de cãlãtorie mãrunte, costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de împrumut sau a oricãror documente legate de acesta şi de constituirea oricãrei garanţii pentru Împrumut subsidiar.
ARTICOLUL 9
Clauze finale
9.1. Orice neînţelegeri dintre MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] decurgând din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului AIS vor fi soluţionate de pãrţi pe cale amiabila. În cazul în care în termen de 30 zile nu se ajunge la un acord pe cale amiabila, pãrţile convin ca neînţelegerile sã fie soluţionate de instanţele competente.
9.2. Prezentul AIS intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre cele trei pãrţi.
9.3. Prezentul AIS va înceta la data la care [Beneficiar] va fi achitat integral obligaţiile sale de plata fata de [BANCA], va fi terminat Proiectul şi îşi va fi îndeplinit toate celelalte obligaţii ce-i revin fata de MFP, conform prevederilor prezentului AIS.
9.4. Orice notificare, cerere sau alta comunicare ceruta sau permisa de prezentul AIS va fi considerata autorizata daca va fi emisa în scris şi semnatã de:
- pentru MFP:
- secretar de stat;
- director general sau director general adjunct, direcţia de specialitate;
- sau alte persoane legal abilitate în acest sens.
- pentru [Beneficiar]:
- director general;
- director general adjunct;
- contabil şef;
- director al direcţiei licitaţii şi contractare;
- pentru [MINISTERUL]:
- secretar de stat;
- director general, Direcţia generala a relaţiilor financiare externe
- director general, Direcţia generala economica şi relaţii bugetare şi transmisa la adresele:
- pentru MFP: [Adresa]
- pentru [Beneficiar]: [Adresa]
- pentru [MINISTERUL]: [Adresa]
9.5. Prezentul AIS a fost semnat în trei exemplare, toate având valoare de original.

[MINISTERUL] FINANŢELOR [MINISTERUL]
PUBLICE

SECRETAR DE STAT SECRETAR DE STAT

[BENEFICIAR]

DIRECTOR GENERAL



MODEL DE
ACORD DE ÎMPRUMUT SUBSIDIAR
Sursa de rambursare - surse proprii

Proiect de ...................

între:


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
(MFP)

şi

AGENT ECONOMIC
([Beneficiar])

şi

[MINISTERUL] ...................
([MINISTERUL])


ACORD DE ÎMPRUMUT SUBSIDIAR

Încheiat astãzi [data], între:
1) [MINISTERUL] Finanţelor Publice (numit în continuare MFP), având sediul în Bucureşti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, acţionând în calitate de reprezentant autorizat al României (Împrumutat) în relaţia cu [BANCA], şi de împrumutãtor, pe de o parte
şi
2) Agent economic (numitã în continuare [Beneficiar]), având sediul în Bucureşti, [adresa] acţionând în calitate de subîmprumutat,
3) [MINISTERUL] ................. (numit în continuare [MINISTERUL]), având sediul în Bucureşti .................... acţionând în calitate de minister coordonator al activitãţii [Beneficiar], pe de o parte, şi de ordonator principal de credite, pe de altã parte.
Prezentul Acord de împrumut subsidiar (numit în continuare AIS) se încheie în baza Acordului de împrumut de finanţare (numit în continuare Acord de împrumut) dintre România, reprezentatã prin [MINISTERUL] Finanţelor Publice (numit în continuare MFP), ................... pentru realizarea Proiectului de ........................ (numit în continuare Proiectul), care face parte integranta din acest Acord de împrumut Subsidiar (numit în continuare AIS).

Având în vedere cã:

1. Prin Acordul de împrumut semnat la ................ ratificat prin Legea nr. ..... publicatã în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. ..... s-a convenit ca [BANCA] sã acorde Împrumutatului un împrumut (numit în continuare Împrumut) în valoare de .............. [valuta] (în litere) pentru a fi utilizat exclusiv în scopul finanţãrii Proiectului, aşa cum este descris acesta în Anexa A la Acord de împrumut;
Împrumutul urmeazã a fi utilizat pentru a [descriere proiect] .............................. .........
Realizarea proiectului de cãtre [Beneficiar] va fi coordonata de [MINISTERUL].*6)
---------
*6) În cazul în care împrumutul este angajat pe surse bugetare
2. Suma Împrumutului va fi disponibilizatã [Beneficiar] în conformitate cu prevederile prezentului AIS încheiat între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL];
3. MFP isi va exercita drepturile care decurg din AIS astfel încât sã protejeze interesele Împrumutatului şi ale [BANCA] şi sã realizeze scopul Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut şi nu va cesiona, amenda sau abroga prezentul AIS sau vreuna din prevederile sale, cu excepţia cazului când între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se va conveni altfel, cu acordul [BANCA].
Ca urmare, între MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se încheie prezentul AIS, prin care se convine dupã cum urmeazã:

ARTICOLUL 1
Prevederi generale
1.1. Prin prezentul AIS, MFP subîmprumuta [Beneficiar] sume totale echivalente cu ........... (numite în continuare Împrumut subsidiar), reprezentând valoarea Împrumutului, în unicul scop de a finanţa Proiectul descris în Anexa A la Acord de împrumut.
1.2. MFP deleagã [Beneficiar] întreaga autoritate şi responsabilitate pentru executarea Proiectului şi efectuarea tragerilor sumelor Împrumutului subsidiar, în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut.
1.3. Toate prevederile Acordului de împrumut privind obligaţiile Împrumutatului referitoare la realizarea Proiectului şi efectuarea tragerilor sumelor Împrumutului subsidiar se aplicã mutatis mutandis la [Beneficiar].
1.4. [Beneficiar] se obligã sã utilizeze sumele Împrumutului subsidiar puse la dispoziţie în cadrul prezentului AIS exclusiv pentru scopul realizãrii Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut.
1.5. Fondurile necesare rambursãrii Împrumutului subsidiar, şi a plãtii dobânzilor, comisioanelor, spezelor şi a oricãror alte costuri ale împrumutului subsidiar, precum şi contribuţia Guvernului României la realizarea proiectului conform prevederilor Legii de ratificare.
1.6. Costurile legate de operaţiunile bancare efectuate în România referitoare la Împrumutul subsidiar pentru scopurile Art. 2.2 din prezentul AIS, respectiv speze, comisioane şi alte costuri care pot apãrea în legãtura cu acesta, se suporta de [Beneficiar] din dobânda bonificatã la conturile în lei şi în valuta deschise de [Beneficiar], aferente Împrumutului subsidiar, iar în cazul în care acestea nu sunt acoperitoare, din surse cu aceasta destinaţie prevãzute anual în bugetul [Beneficiar] / [MINISTERUL].
La terminarea Proiectului, soldul favorabil înregistrat la contul [Beneficiar] în care se bonifica dobânda şi care se debiteazã cu comisioanele şi spezele bancare aferente operaţiunilor efective, se face venit la bugetul statului.
1.7. Finanţarea Proiectului descris în Anexa A la Acord de împrumut se va face conform Anexei nr. 1 - "Plan de finanţare" la prezentul AIS iar eşalonarea valorica a execuţiei obiectivului de investiţii pe ani se regãseşte în Anexa nr. 2 la acest AIS.
1.8. [Beneficiar] va realiza Proiectul cu diligenta şi eficienta necesare, în concordanta cu Descrierea Tehnica, şi termenii specificaţi în Acord de împrumut, dupã cum acestea pot fi modificate cu acceptul [BANCA].
1.9. [Beneficiar] va înfiinţa o Unitate de implementare a proiectului, încadratã cu personal competent şi dotata cu echipamentele şi facilitãţile necesare realizãrii Proiectului.
1.10. Orice realocãri de fonduri, modificãri în structura Împrumutului subsidiar pe componente, modificãri de termene faţã de cele prevãzute în Acord de împrumut sau modificarea unora din prevederile Acordului de împrumut, se vor putea efectua numai prin acceptarea lor de cãtre toate pãrţile la prezentul AIS şi cu aprobarea [BANCA].
ARTICOLUL 2
Trageri
2.1. Tragerile din Împrumutul subsidiar se vor efectua de cãtre [Beneficiar], cu respectarea procedurilor descrise în paragrafele ....... din Acord de împrumut şi dupã îndeplinirea condiţiilor descrise în paragraful .........................
2.2. [Beneficiar] va comunica [BANCA], în conformitate cu prevederile ......... din Acord de împrumut, [BANCA] comerciala la care va deschide contul Special. Contul Special reprezintã acel cont bancar deschis de [Beneficiar] în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut de finanţare, în care se efectueazã tragerile şi din care se efectueazã plãţi.
2.3. [Beneficiar] va comunica [BANCA], prin intermediul MFP, numele şi specimenele de semnãtura pentru patru persoane din cadrul [Beneficiar] autorizate sã semneze cererile de tragere în numele Împrumutatului (douã pentru prima semnãturã şi douã pentru a doua semnãturã).
2.4. Cererile de tragere vor fi transmise la [BANCA] de cãtre [Beneficiar] şi vor fi semnate de doua dintre persoanele autorizate (dintre care una cu drept de prima semnãtura şi alta cu drept de a doua semnãtura), conform legislaţiei romane în vigoare.
2.5. În cazul în care costul Proiectului depãşeşte cifra estimata în Preambulul la Acord de împrumut [Beneficiar], cu sprijinul MFP şi [MINISTERUL], va lua mãsurile necesare pentru a acoperi depãşirea fãrã a apela la [BANCA], astfel încât sã poatã finaliza Proiectul în conformitate cu prevederile Acordului de împrumut şi va comunica MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA], fãrã întârziere, planurile sale în acest sens.
ARTICOLUL 3
Dobânzi şi comisioane
3.1. [Beneficiar] va asigura plata dobânzii pentru soldul nerambursat al fiecãrei transe din Împrumutul subsidiar la rata (sau ratele) şi în sumele specificate în Avizul de tragere primit de la [BANCA].
3.2. [Beneficiar] va plãti dobânda suplimentarã pentru orice suma cu scadenţa depãşitã, dacã din culpa sa se va depãşi scadenţa. Aceasta dobândã se va acumula de la data scadentei pânã la data efectiva a plãţii, la o ratã anuala calculatã conform prevederilor paragrafului ..... al Articolului ...... din Acord de împrumut şi este plãtibilã în aceeaşi monedã ca şi suma restanta care o genereazã. Sumele astfel plãtite vor fi imputate persoanelor vinovate pentru depãşirea scadenţei.
3.3. [Beneficiar] va fi obligata, dupã caz, la plata urmãtoarelor comisioane:
- comision ............*7)
-----------
*7) În conformitate cu termenii şi condiţiile Acordului de împrumut
3.4. Orice sume datorate [BANCA] de Împrumutat, sub forma de dobândã şi comisioane sau în alt mod şi calculate pentru orice fracţiune din an, vor fi calculate pe baza unui an de ....... zile şi a unei luni de ........ zile.*8)
------------
*8) Aşa cum este prevãzut în Acordul de împrumut.
3.5. [Beneficiar] va plãti orice alte costuri în conformitate cu prevederile Articolelor .......... din Acord de împrumut.
3.6. [Beneficiar] va transmite cãtre MFP/Direcţia de specialitate şi [MINISTER] documentele atestând efectuarea plãţii la extern (DPVE, mesaj swift), vizate de banca derulatoare.
3.7. În cazul în care [Beneficiar] are dificultãţi în onorarea obligaţiilor de platã, va informa MFP şi [MINISTER] cu cel puţin 15 zile lucrãtoare înaintea scadenţei.
3.8. În plus faţã de comisioanele menţionate la pct. 3.3 din AIS, [Beneficiar] va plãti cãtre MFP un comision de risc care va alimenta fondul de risc pentru împrumuturi externe contractate de stat şi subîmprumutate unor persoane juridice de ....% din valoarea totalã a subîmprumutului, respectiv ......... (suma în cifre şi litere), în contul MFP.
3.9. [Beneficiar] va plãti comisonul la fondul de risc în ..... rate egale şi consecutive*9), prima ratã la ....., iar ultima la ...... Comisionul de risc se va plãti în "LEI" prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de BNR valabil în data în care se efectueazã plata.
------------
*9) De stabilit de comun acord cu [Beneficiar]
3.10. În cazul în care [Beneficiar] nu va achita comisionul la fondul de risc la termenele angajate, fãrã a avea acceptul MFP de amânare la platã, MFP este îndreptãţit sã pretindã [Beneficiar] dobânzi şi penalitãţi de întârziere la nivelul celor prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare privind obligaţiile bugetare.
ARTICOLUL 4
Rambursarea Împrumutului subsidiar, plata dobânzilor şi a altor sume aferente Împrumutului subsidiar
4.1. [Beneficiar] va rambursa Bãncii subîmprumutul în rate semestriale, începând cu data de ...., conform graficului de rambursare din Acordul de împrumut, la fiecare .......
Sumele datorate sunt exprimate, în graficul de rambursare, [ca procent din suma împrumutului], aşa cum este definit în Acord de împrumut şi sunt asigurate conform paragrafelor ........ din prezentul AIS.
4.2. În cazul rambursãrii anticipate voluntare a unei pãrţi sau a întregului Împrumut subsidiar, [Beneficiar] va plãti cãtre Bancã o compensare calculata conform prevederilor paragrafului al Articolului din Acord de împrumut.
4.3. În cazul oricãrei rambursãri anticipate datorate în temeiul paragrafului al Articolului din Acord de împrumut, [Beneficiar] va plãti suma solicitata de [BANCA] şi dobânda aferenta, conform prevederilor respectivului paragraf din Acord de împrumut.
4.4. În cazul în care cererea de rambursare anticipata este formulata de [BANCA] în conformitate cu paragraful al Articolului din Acord de împrumut, ca urmare a neîndeplinirii de cãtre [Beneficiar] a obligaţiilor sale, [Beneficiar] va plãti o sumã calculatã potrivit prevederilor paragrafului al Articolului din Acord de împrumut.
4.5. [Beneficiar] va transmite MFP/Directia de specialitate şi [MINISTER] documentele atestând efectuarea plãţii la extern (DPVE, mesaj swift) vizate de banca derulatoare.
ARTICOLUL 5
Angajamente speciale; garanţii
5.1. [Beneficiar] va asigura din surse proprii, atât timp cat Împrumutul subsidiar este nerambursat, sumele necesare pentru întreţinerea, repararea, revizia şi înnoirea tuturor proprietãţilor care fac parte din Proiect şi va acţiona în vederea menţinerii acestora în buna stare de funcţionare, conform paragrafului .... al Articolului ...... din Acord de împrumut.
5.2. [Beneficiar] va respecta procedurile [BANCA] privind achiziţionarea bunurilor, asigurarea serviciilor şi angajarea lucrãrilor pentru Proiect, va purta negocieri şi va semna contracte conform prevederilor paragrafului .... al Articolului ....... din Acord de împrumut.
[Beneficiar] rãspunde de respectarea procedurilor [BANCA] şi a legislaţiei române în vigoare pentru toate operaţiunile de negociere şi de încheiere a contractelor interne şi externe necesare Proiectului, privind achiziţionarea bunurilor, angajarea lucrãrilor, serviciilor de consultanţã interne şi externe precum şi a altor servicii.
MFP nu rãspunde de viciile contractelor şi ale documentelor de tragere şi de plata a obligaţiilor asumate de [Beneficiar] prin contractele încheiate.
5.3. [Beneficiar] se obligã, conform paragrafului ..... al Articolului ..... din Acord de împrumut, sã asigure în mod adecvat toate lucrãrile şi proprietãţile aferente Proiectului potrivit practicii uzuale pentru lucrãri similare de interes public în România, pe toatã perioada cât Împrumutul subsidiar este nerambursat.
5.4. [Beneficiar] se obligã conform prevederilor paragrafului ..... al Articolului ..... din Acord de împrumut cã va angaja prin proceduri de selectare satisfãcãtoare pentru [BANCA], un consultant internaţional în inginerie şi management (CIIM), ale cãrui calificare, experienţã şi termeni de referinţã vor fi satisfãcãtori pentru [BANCA]. CIIM va asigura asistenţa tehnicã pentru unitatea de implementare şi management şi [Beneficiar] şi va fi, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea studiilor de fezabilitate existente şi a studiului de impact asupra mediului, precum şi pentru pregãtirea licitaţiei pentru proiectarea detaliatã şi supervizare, care vor fi realizate de consultanţi satisfãcãtori pentru [BANCA].
5.5. Pe toata perioada cat Împrumutul subsidiar este nerambursat, [MINISTERUL], ca instituţie coordonatoare a Beneficiarului pentru scopurile paragrafului ..... din art. ...., va depune diligentele necesare pentru menţinerea titlului de proprietate şi a posesiei efective asupra activelor care fac parte din Proiect sau, dupã caz, le va înlocui sau înnoi iar [Beneficiar] va asigura funcţionarea permanenta a Proiectului.
5.6. [Beneficiar] va transmite [BANCA], MFP şi [MINISTERUL] în fiecare an, la o lunã dupã publicarea lor, raportul anual, bilanţul contabil, contul de profit şi pierdere şi raportul de audit.
5.7. [MINISTERUL] va verifica daca [Beneficiar] supune auditãrii anuale, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Contabilitate (SIC) situaţiile financiare ale [Beneficiar]. Costul auditului va fi suportat de [Beneficiar] din surse proprii sau din alte surse.
5.8. In conformitate cu prevederile paragrafului ...... al Articolului ..... din Acord de împrumut, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] vor lua masurile necesare pentru a permite ca [Beneficiar]*10):
-----------
*10) Articol adaptabil în funcţie de clauzele Acordului de împrumut.
a) sã desfãşoare activitãţile conform cu legile aplicabile privind mediul înconjurãtor şi conform standardelor Uniunii Europene referitoare la protecţia mediului aşa cum ele pot fi aprobate sau modificate şi sã asigure şi sã menţinã toate autorizaţiile guvernamentale necesare aplicabile;
b) sã desfãşoare toate activitãţile de întreţinere, construire şi reabilitare precum şi politicile de ameliorare a impactului de mediu care pot fi necesare Proiectului în conformitate cu practicile de buna execuţie şi cu standardele la care se face referire în alin. ....... al acestui paragraf; şi;
c) sã asigure ca la realizarea Proiectului nu se folosesc materiale sau substanţe la care se face referire în legislaţia, standardele şi practicile de buna utilizare menţionate în aliniatul ..... al acestui paragraf şi care ar putea avea efecte negative asupra mediului înconjurãtor.
5.9. [Beneficiar] va informa MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA] asupra modificãrilor survenite în statutul şi forma sa de organizare de-a lungul perioadei de derulare a Împrumutului subsidiar, precum şi asupra oricãror situaţii care ar putea interveni şi prejudicia în mod substanţial executarea Proiectului şi rambursarea Împrumutului subsidiar conform graficului de rambursare.
În cazul în care pânã la încetarea prezentului AIS, [Beneficiar] va fi supusa privatizãrii, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se angajeazã sã întreprindã toate demersurile necesare pentru a cuprinde în Acordul de împrumut de privatizare obligativitatea investitorului strategic de a prezenta la MFP, înaintea semnãrii Acordului de împrumut de privatizare, o scrisoare de garanţie de buna plata, emisa de [BANCA] investitorului (o [BANCA] de prim rang) şi care va acoperi serviciul datoriei externe aferent Împrumutului pe toata perioada de rambursare, proporţional cu participarea investitorului strategic la capitalul social.
Toate drepturile şi obligaţiile decurgând din prezentul AIS asumate de [Beneficiar] vor trece asupra succesorilor juridici ai acesteia.
5.10. [MINISTERUL] se angajeazã sã nu modifice în nici un fel statutul actual al [Beneficiar] (prin divizare, fuzionare, suspendarea acţiunilor sale, schimbarea profilului activitãţii sau a formei de proprietate, etc.) fãrã informarea prealabilã a MFP şi [BANCA].
5.11. În cazul în care, pânã la terminarea prezentului AIS, [Beneficiar] îşi va schimba forma de proprietate, noua entitate va constitui o ipoteca pe activele sale în favoarea MFP, intr-o forma acceptabila MFP, pentru valoarea Împrumutului subsidiar nerambursatã în acel moment, plus valoarea dobânzilor ramase de achitat pânã la rambursarea Împrumutului subsidiar. În cazul în care aceasta ipoteca nu va fi constituita în termen de 90 de zile de la data privatizãrii [Beneficiar], MFP va avea dreptul sã declare Împrumutul subsidiar drept imediat scadent şi datorat de succesorii juridici ai [Beneficiar].
5.12. [Beneficiar] se obliga sã constituie în cadrul acestui AIS garanţii pentru acoperirea riscului financiar, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
5.13 [Beneficiar] şi [MINISTERUL] se obliga sã asigure urmãrirea cheltuielilor din intrãri de credite externe în limita alocaţiilor bugetare astfel încât sã se respecte angajamentele asumate conform prevederilor Legii anuale a bugetului de stat.
ARTICOLUL 6
Dobânzi şi penalitãţi de întârziere
6.1. În situaţia în care, datoritã neîndeplinirii de cãtre [Beneficiar], din culpa sa, a prevederilor din Acordul de împrumut, vor fi generate obligaţii de platã faţã de [Banca] in sarcina MFP, [Beneficiar], va restitui MFP sumele achitate şi va plãti MFP pentru aceste sume dobânzi şi penalitãţi de întârziere la nivelul celor prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare privind colectarea creanţelor fiscale. Dobânzile şi penalitãţile de întârziere se vor calcula asupra echivalentului în lei al sumelor care constuie obligaţii de platã cãtre MFP, calculat la cursul de schimb de la data efectuãrii plãţii de cãtre MFP la [Bancã], data de la care va începe şi calculul dobânzilor şi penalitãţilor de întârziere care se vor acumula pe zile/luni de întârziere pânã la achitarea sumelor respective de cãtre [Beneficiar].
6.2. Aceleaşi dobânzi şi penalitãţi de întârziere se vor aplica şi în situaţia în care, datoritã neîndeplinirii de cãtre [Beneficiar] din culpa sa, a prevederilor din Acord de împrumut, vor fi generate obligaţii de plata suplimentare fata de [BANCA] în sarcina MFP. În acest caz, [Beneficiar] va restitui cãtre MFP sumele astfel achitate, din alte surse decât bugetare.
6.3. Daca [Beneficiar] nu va plãti, din culpa sa, oricare dintre sumele datorate conform prevederilor prezentului AIS şi va depãşi datele scadente cu 30 zile, MFP, în urma unei notificãri scrise adresate [Beneficiar], va fi îndreptãţit sã le declare scadente şi sã obţinã recuperarea imediata a tuturor sumelor datorate conform prevederilor prezentului AIS, direct şi fãrã acceptul [Beneficiar], prin debitarea contului curent al acesteia sau prin orice alte mijloace legale. Într-o astfel de situaţie, prezentul AIS constituie titlu executoriu, nemaifiind necesara iniţierea în acest scop a altor acţiuni sau formalitãţi.
6.4. a) [Beneficiarul] va prezenta un inventar cu garanţiile, preferinţele şi prioritãţile existente, referitor la îndeplinirea obligaţiilor sale privind datoria externã.
b) În temeiul prevederilor paragrafului ....... din Acord de împrumut, în cazul în care [Beneficiar] acorda unei terţe pãrţi o garanţie, preferinţa sau prioritate pentru îndeplinirea obligaţiilor sale privind datoria externa, va informa imediat MFP şi [BANCA] asupra acestei intenţii (sau eveniment) şi va furniza [BANCA], în mãsura în care aceasta îi va solicita, o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor ce-i revin conform prevederilor Acordului de împrumut.
ARTICOLUL 7
Informaţii şi vizite
7.1. [Beneficiar] va asigura evidentele financiar-contabile pentru gestionarea în lei şi în valuta a Împrumutului subsidiar, în conturi distincte, precum şi rambursarea sumelor Împrumutului subsidiar, plata dobânzilor, comisioanelor şi a celorlalte costuri aferente acestuia şi va raporta MFP şi [MINISTERUL] potrivit legislaţiei în vigoare.
7.2. [Beneficiar] va rãspunde, cu promptitudine, tuturor cerinţelor MFP şi/sau [MINISTERUL] de prezentare de informaţii şi raportãri în legãtura cu modul de utilizare a fondurilor în valuta şi în lei aferente acestui proiect. [Beneficiar] va transmite la MFP şi [MINISTERUL] la cerere, în cel mult 48 de ore de la data cererii, copii ale tuturor documentelor de implementare (achiziţii, trageri şi alte documente solicitate) remise direct de [Beneficiar] la [BANCA]. De asemenea, [Beneficiar] va întocmi şi remite MFP şi [MINISTERUL] formularele de raportare privind Împrumutul, dupã cum este prevãzut în Normele metodologice pentru aplicarea Legii privind datoria publica.
7.3. [Beneficiar] va transmite la MFP, lunar, pânã în data de 15 a fiecãrei luni situaţia cheltuielilor efectuate din sumele împrumutului trase, în luna anterioara celei în care se face raportarea. Situaţia menţionatã va fi întocmitã în lei, EUR şi USD, în conformitate cu înregistrãrile contabile şi cu dãrile de seamã. De asemenea, [Beneficiar] va transmite la MFP pânã la data de 10 a fiecãrei luni, estimãri de trageri pentru luna urmãtoare celei în care se face raportarea.
7.4. [Beneficiar] va purta corespondenta tehnica cu specialiştii [BANCA] şi va transmite la MFP, [MINISTERUL] şi [BANCA], în conformitate cu prevederile Articolului ...... din Acord de împrumut:
- pânã la ............... şi ulterior trimestrial, pânã la terminarea Proiectului un raport, editat în limba engleza, privind implementarea Proiectului, raport ce va fi pregãtit de consultanţii menţionaţi la paragraful 6.10 din prezentul AIS;
- în fiecare an, în cursul unei perioade de o luna de la publicarea lor, rapoartele referitoare la conturile anuale, situaţia financiara a bugetului şi raportul de audit, efectuate în concordanta cu Standardele Internaţionale de Contabilitate, conform paragrafului ...... din Acord de împrumut;
- la şase luni de la încheierea Proiectului un raport, editat în limba engleza, privind finalizarea Proiectului;
- orice document sau informaţie care se referã la finanţarea sau implementarea Proiectului, dupã cum [BANCA] va solicita în mod rezonabil;
- solicitãri prompte pentru aprobarea [BANCA] cu privire la orice modificãri intervenite în planurile generale, graficul de lucru, planurile financiare sau programul de cheltuieli aferente Proiectului, faţã de cele existente înainte de semnarea Acordului de împrumut;
- informãri asupra oricãror evenimente care ar putea prejudicia în mod substanţial sau afecta condiţiile de executare a Proiectului sau împiedicã îndeplinirea obligaţiilor [Beneficiar] care rezulta din prezentul AIS;
- informãri prompte asupra modificãrii statutului sau juridic sau documentelor sale de baza.
7.5. [Beneficiar] va asigura îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în paragraful .....al Articolului .... din Acord de împrumut privind angajamentele de integrare.
ARTICOLUL 8
Speze şi cheltuieli
8.1. Conform prevederilor Articolului .... din Acord de împrumut, [Beneficiar] se obligã sã plãteascã:
a) toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice naturã inclusiv taxe de timbru şi taxa de înregistrare care pot fi ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de împrumut sau a oricãrui document legat de acesta precum şi de constituirea oricãrei garanţii pentru Împrumutul subsidiar.
b) integral capitalul, dobânda, comisioanele şi alte sume datorate de Împrumutat conform Acordului de împrumut, în suma brutã, fãrã deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia ca, dacã Împrumutatul este obligat prin lege sã facã orice astfel de deducere, aceasta sã ducã la majorarea sumei brute de platã cãtre [BANCA] astfel încât, dupã deducere, suma neta primitã de [BANCA] sã fie echivalentã cu suma datoratã.
c) orice speze şi cheltuieli, inclusiv cheltuielile mãrunte, costurile profesionale, de cãlãtorie mãrunte, costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de împrumut sau a oricãror documente legate de acesta şi de constituirea oricãrei garanţii pentru Împrumut subsidiar.
ARTICOLUL 9
Clauze finale
9.1. Orice neînţelegeri dintre MFP, [Beneficiar] şi [MINISTERUL] decurgând din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului AIS vor fi soluţionate de pãrţi pe cale amiabila. În cazul în care în termen de 30 zile nu se ajunge la un acord pe cale amiabila, pãrţile convin ca neînţelegerile sã fie soluţionate de instanţele competente.
9.2. Prezentul AIS intra în vigoare la data semnãrii lui de cãtre cele trei pãrţi.
9.3. Prezentul AIS va înceta la data la care [Beneficiar] va fi achitat integral obligaţiile sale de plata fata de [BANCA], va fi terminat Proiectul şi îşi va fi îndeplinit toate celelalte obligaţii ce-i revin fata de MFP, conform prevederilor prezentului AIS.
9.4. Orice notificare, cerere sau alta comunicare ceruta sau permisa de prezentul AIS va fi considerata autorizata daca va fi emisa în scris şi semnatã de:
- pentru MFP:
- secretar de stat;
- director general sau director general adjunct, direcţia de specialitate;
- sau alte persoane legal abilitate în acest sens.
- pentru [Beneficiar]:
- director general;
- director general adjunct;
- contabil şef;
- director al direcţiei licitaţii şi contractare;
- pentru [MINISTERUL]:
- secretar de stat
- director general, Direcţia generala a relaţiilor financiare externe
- director general, Direcţia generala economica şi relaţii bugetare şi transmisa la adresele:
- pentru MFP: [Adresa]
- pentru [Beneficiar]: [Adresa]
- pentru [MINISTERUL]: [Adresa]
9.5. Prezentul AIS a fost semnat în trei exemplare, toate având valoare de original.

[MINISTERUL] FINANŢELOR [MINISTERUL]
PUBLICE

SECRETAR DE STAT SECRETAR DE STAT

[BENEFICIAR]

DIRECTOR GENERAL


ANEXA 2
-------
la normele metodologice
-----------------------

Model


ROMÂNIA AGENTUL ECONOMIC

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE


CONVENŢIE

Agentul economic din România, persoanã juridicã românã, cu sediul în ...., înregistratã la Registrul Comerţului sub nr. ...., a primit de la Ministerul Finanţelor Publice garanţia pentru creditul extern in valoare de ..... în conformitate cu Acordul de imprumut contractat de la ............ (finanţatorul).
Având în vedere garantarea de cãtre Ministerul Finanţelor Publice a creditului respectiv, între:
Ministerul Finanţelor Publice, denumit în continuare
"GARANT"
şi
Agentul economic, denumitã în continuare:
"GARANTAT"
având în vedere şi prevederile <>Legii nr. 313/2004 privind datoria publicã şi ale Hotãrârii Guvernului nr. ..... privind aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a <>Legii nr. 313/2004 aşa cum a fost modificat şi completat ulterior, pãrţile au convenit sã-şi asume şi sã execute obligaţiile care le revin conform prezentei Convenţii.

Articolul 1. Valoarea şi obiectul garanţiei
1.1. Garantul garanteazã rambursarea împrumutului în valoare de .... acordat ..... Agentul economic de cãtre .... (finanţatorul) în calitate de Împrumutãtor, inclusiv dobânzile, spezele şi comisioanele aferente, conform prevederilor Acordului de imprumut.
1.2. În cazul şi în momentul executãrii garanţiei, Garantul are dreptul sã blocheze şi sã încaseze din contul curent al Garantatului, fãrã acceptul acestuia, cu prioritate sumele necesare rambursãrii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului garantat, a penalitãţilor precum şi a tuturor obligaţiilor ce îi revin conform prevederilor prezentei Convenţii.
Prezenta convenţie constituie titlu executoriu fãrã îndeplinirea altor formalitãţi.
1.3. Garantul va avea un drept de prioritate în crearea oricãrui drept de retenţie sau a oricãrui alt drept similar sau având aceleaşi efecte, asupra oricãrui activ al Garantatului. Dreptul de retenţie va asigura Garantului capitalul, dobânzile şi celelalte costuri ale împrumutului. Garantatul, în momentul încheierii oricãrui contract în temeiul cãruia dobândeşte un drept de creanţã sau un activ sau orice alt bun sau drept care poate forma obiectul unui drept de retenţie sau unei cesiuni de creanţã, se obligã sã prevadã în mod expres în contractele respective existenţa drepturilor care pot fi invocate de Garant în legãturã cu contractele respective.
Articolul 2. Garanţii
2.1. Garantatul se angajeazã irevocabil şi necondiţionat faţã de Garant sã îndeplineascã urmãtoarele:
2.1.1. Sã utilizeze creditul numai pentru scopurile prevãzute în actul normativ care autorizeazã Ministerul Finanţelor Publice sã emitã Garanţia şi prin Acordul de imprumut.
2.1.2. Sã achite la scadenţã ratele de capital, dobânda, spezele şi comisioanele aferente, precum şi alte cheltuieli conform prevederilor Acordului de imprumut încheiat cu banca în favoarea cãreia Ministerul Finanţelor Publice emite Scrisoarea de Garanţie.
În cazul în care Garantatul nu îşi va achita la scadenţã ratele de împrumut, dobânda, spezele şi comisioanele aferente şi Garantul va achita la extern sumele datorate de Garantat în baza Acordului de imprumut, atunci Garantatul va plãti Garantului, pe lângã sumele datorate, şi dobânzile şi penalitãţile de întârziere la nivelul celor prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare privind colectarea creanţelor fiscale pentru orice sume plãtite ca urmare a executãrii garanţiei emise de Garant. În astfel de situaţii, art. 1.2. din prezenta CONVENŢIE se va aplica în mod corespunzãtor.
2.1.3. Sã înştiinţeze în scris Ministerul Finanţelor Publice cu 15 zile lucrãtoare înainte de data scadenţei despre imposibilitatea constituirii parţiale sau totale a sumelor necesare pentru plata obligaţiilor din Acordul (Contractul) de imprumut extern, astfel cum a fost modificat, cu motivaţia şi fundamentãrile corespunzãtoare.
2.1.4. Sã constituie în termen de 30 de zile de la ultima livrare, un contract de gaj fãrã deposedare asupra dotãrilor sau utilajelor achiziţionate din prezentul credit şi sã prezinte Garantului un original al acestui contract înregistrat la autoritãţile competente conform prevederilor legale.
2.1.5. Sã nu permitã ca o altã datorie internã sau externã sau o altã terţã parte împrumutãtor sã fie considerate ca având rang superior în cursul procesului de alocare sau distribuire a valutei deţinute sub controlul sau în beneficiul sãu.
2.1.6. Sã facã toate demersurile şi sã întreprindã orice mãsurã considerã necesarã sau utilã în scopul asigurãrii resurselor necesare pentru achitarea împrumutului precum şi a oricãror alte sume care sunt datorate conform Acordului de imprumut, astfel cum a fost modificat.
2.1.7. Sã suporte toate cheltuielile pe care Garantul le va face în cazul în care Garantatul nu îşi va onora la timp obligaţiile decurgând din prezenta CONVENŢIE precum şi din Acordul de împrumut, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru care Garantul a emis Scrisoarea de Garanţie în favoarea Garantatului.
2.1.8. Sã comunice anual Garantului lista cuprinzând conturile şi bãncile la care are deschise aceste conturi, sã anunţe în prealabil şi sã obţinã acordul Garantului în cazul în care intenţioneazã sã îşi transfere şi/sau deschidã un nou cont la o altã bancã şi/sau bãncile la care îşi are deschise conturile la data încheierii CONVENŢIEI.
2.1.9. Sã transmitã cu promptitudine Garantului, la termenele stabilite, toate datele şi informaţiile solicitate de acesta, din care sã rezulte:
● Situaţia patrimonialã pe bazã de bilanţ, aprobat cu precizarea patrimoniului liber de orice sarcinã pe perioada rambursãrii Împrumutului, situaţia indicatorilor economico-financiari şi a contului de profit şi pierdere.
● Alte obligaţii de platã decurgând din împrumuturi interne sau externe, actuale sau viitoare, eşalonate conform scadenţelor de rambursare (dacã este cazul).
● Situaţia încasãrilor ce constituie surse de rambursare a împrumuturilor interne sau externe în general, şi a Împrumutului garantat, în special.
● Detalii privind modul în care a onorat plãţile datorate la fondul de risc, la termenele şi în condiţiile stabilite, în conformitate cu prevederile legale şi cu cele cuprinse în prezenta convenţie.
● Orice informaţie şi orice document care poate fi cerut în mod rezonabil de cãtre Garant.
2.1.10. Informarea lunarã (pânã la data de 5 ale lunii urmãtoare celei de raportare) a Garantului asupra stadiului realizãrii proiectului, a tragerilor şi a plãţilor efectuate la împrumut.
2.1.11. Informarea Garantului şi solicitarea amendãrii prezentei Convenţii în cazul intenţiei de divizare a patrimoniului Garantatului, urmare a acţiunii de privatizare, sau a oricãrei modificãri în statutul juridic al acestuia.
2.1.12. Informarea Garantului asupra oricãrei intenţii de modificare a Acordului de imprumut şi solicitarea acordului scris al acestuia în cazul unor astfel de mãsuri.
Articolul 3. Comision
3.1. Garantatul va plãti Garantului un comision de risc de ...% din valoarea totalã creditului în sumã de ...... în contul nr. 361180000302 - Contul curent general al Trezoreriei Statului - deschis la Banca Naţionalã a României - Centrala.
3.2. Suma ce constituie comision de risc calculat conform pct. 3.1., respectiv ........ va fi achitatã dupã cum urmeazã:
- ....% din valoarea sumei mai sus menţionate, respectiv ..... va fi achitatã în termen de ........ de la semnarea prezentei Convenţii;
- diferenţa de ....% aferentã sumei mai sus menţionate, respectiv ...... se va plãti de cãtre Garantat în ... rate, prima la .. luni de la plata avansului.
3.3. Comisionul se va plãti în lei prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, valabil la data zilei în care se efectueazã plata.
3.4. În cazul în care Garantatul nu achitã comisionul de risc la termenele angajate, Garantul este îndreptãţit sã pretindã Garantatului, în plus fatã de cele prevãzute la art. 2.1.6. al prezentei Convenţii, dobânzi şi penalitãţi de întârziere la nivelul celor prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare privind colectarea creanţelor fiscale.
Articolul 4 Cazuri de culpã
4.1. Culpa se constatã şi se apreciazã în conformitate cu legislaţia în vigoare din România. Garantatul rãspunde in cazul in care:
a) nu achitã la scadentã datoriile sale faţã de garant aşa cum au fost ele stipulate în prezenta convenţie şi în alte documente ce au legãturã directã cu aceasta;
b) întrerupe fãrã o prealabilã notificare cãtre garant operaţiunile pentru care a contractat creditul extern;
c) efectueazã fãrã avizul garantului alte operaţiuni decât cele care au stat la baza contractãrii creditului extern, modificând unilateral destinaţia acestuia;
d) furnizeazã garantului date incomplete sau false cu privire la situaţia economico-financiarã, prezentând documente, acte informative contrafãcute ori declaraţii semnate de persoane neabilitate în acest sens de societate;
e) împiedicã prin orice act decizia cu caracter specific ori general sau orice alt document al organelor de conducere proprii, executarea în totalitate ori în parte a prezentei convenţii;
f) încearcã prin orice mijloace (conturi bancare la alte bãnci decât cele declarate garantului) sã se sustragã achitãrii datoriilor scadente şi a celorlalte obligaţii faţã de garant;
g) nerespectarea prevederilor art. 2 "Garanţii".
La apariţia oricãruia dintre cazurile sus-menţionate garantul este în drept sã rezilieze prezenta convenţie. În aceastã situaţie garantul este abilitat sã preia toate disponibilitãţile existente în conturile acestuia, toate încasãrile imediate ale garantatului (în lei şi în valutã), sã execute garanţiile reale prezentate de garantat. In cazurile sus-menţionate garantul nu rãspunde faţã de terţi pentru culpa garantatului sau pentru orice alte situaţii care se datoreazã culpei acestuia.
4.2. Intr-un asemenea caz garantatul rãmâne direct rãspunzãtor pentru toate daunele şi alte consecinţe financiare directe sau indirecte antrenate de exigibilitatea anticipatã a angajamentelor şi creditelor, datorând garantului toate costurile şi cheltuielile antrenate de executarea rambursãrii imediate.
4.3. Neexecutarea acestui drept sau a oricãrui alt drept prevãzut în prezenta convenţie ori de lege de cãtre garant sau executarea lui cu întârziere nu poate fi consideratã ca o renunţare din partea garantului la acest drept, dacã este îndeplinitã în condiţiile şi în termenele prevãzute de lege.
Articolul 5. Litigii
5.1. Orice neînţelegeri decurgând din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentei Convenţii vor fi soluţionate de pãrţi pe cale amiabilã.
5.2. În cazul în care nu se va putea ajunge la un acord pe aceastã cale, pãrţile convin ca neînţelegerile sã fie soluţionate de instanţele judecãtoreşti competente.
Articolul 6 Amendamente
6.1. Orice modificare sau revizuire a acestei convenţii se va face în scris cu acordul pãrţilor şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
Articolul 7 Valabilitate
7.1. Prezenta Convenţie intrã în vigoare la data semnãrii acesteia.
7.2. CONVENŢIA rãmâne în vigoare pe toatã perioada de valabilitate a Acordului de imprumut şi îşi înceteazã valabilitatea odatã cu îndeplinirea tuturor obligaţiilor de platã rezultând din aceastã Convenţie şi din Acordul de imprumut.
7.3. Prezenta CONVENŢIE este redactatã în trei exemplare, fiecare având valoare de original şi toate constituind împreunã un singur act juridic. Ca urmare, pãrţile de faţã, acţionând prin reprezentanţii lor autorizaţi, au întocmit prezenta CONVENŢIE, pentru a fi semnatã în numele lor, la Bucureşti, la data de ................... .

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE AGENTUL ECONOMIC
SECRETAR DE STAT DIRECTOR GENERAL

-------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016