Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.247 din 29 iulie 2011  privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.247 din 29 iulie 2011 privind modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotararea Consiliului de mediere nr. 5/2007

EMITENT: CONSILIUL DE MEDIERE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 581 din 17 august 2011

    În temeiul art. 17 alin. (2) şi art. 71 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Consiliul de mediere adoptã prezenta hotãrâre.

     ARTICOL UNIC
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de mediere, aprobat prin Hotãrârea Consiliului de mediere nr. 5/2007, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 27 iulie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Articolul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 1. - (1) Consiliul de mediere, denumit în continuare Consiliu, este organism autonom cu personalitate juridicã, de interes public, cu sediul în municipiul Bucureşti, cu atribuţii de reglementare în domeniul medierii, înfiinţat în temeiul art. 17 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind organizarea şi exercitarea profesiei de mediator, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege.
    (2) Consiliul de mediere este autoritatea competentã din România privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesia de mediator, ca profesie reglementatã, în conformitate cu Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificãrilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    2. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Prezentul regulament de organizare şi funcţionare a Consiliului, denumit în continuare regulament, reglementeazã punerea în aplicare a prevederilor privind atribuţiile Consiliului, precum şi a dispoziţiilor privind organizarea profesiei de mediator."
    3. La articolul 3, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - (1) Prin mediator autorizat se înţelege persoana care îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 7 şi art. 8 alin. (1) din Lege şi care îşi declarã o formã de exercitare a profesiei prevãzutã la art. 22 din Lege, avizatã de Consiliu."
    4. La articolul 3, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Mediatorul autorizat care desfãşoarã activitate de mediere este înscris în Tabloul mediatorilor, în condiţiile prevãzute la art. 12 din Lege, dupã ce face dovada înregistrãrii fiscale a formei de exercitare a profesiei de mediator, avizatã de Consiliu, conform obligaţiei prevãzute la art. 23 din Lege, şi a înscrierii într-o asociaţie profesionalã, conform obligaţiei prevãzute la art. 24 din Lege."
    5. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Consiliul este format din 9 membri titulari şi 3 membri supleanţi, aleşi prin vot direct sau prin reprezentare de mediatorii autorizaţi înscrişi în Tabloul mediatorilor, în condiţiile prevãzute de prezentul regulament.
    (2) Pot face parte din Consiliu persoanele care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
    a) sunt mediatori autorizaţi înscrişi în Tabloul mediatorilor;
    b) dispun de cunoştinţe teoretice suplimentare formãrii iniţiale, însumând minimum 80 de ore de cursuri de formare în domeniul rezolvãrii conflictelor, acoperind disciplinele din standardul de formare iniţialã a mediatorului, dintre care cel puţin 40 de ore de formare în mediere;
    c) au o experienţã practicã de minimum 2 ani, conform datelor înscrise în Tabloul mediatorilor;
    d) nu sunt suspendaţi şi nu au fost sancţionaţi printr-o hotãrâre rãmasã definitivã;
    e) au achitatã la zi taxa anualã de administrare a Tabloului mediatorilor.
    (3) Pentru activitatea depusã, membrii Consiliului au dreptul la o indemnizaţie lunarã în cuantum stabilit prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli adoptat prin hotãrâre a Consiliului."
    6. Dupã capitolul V se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cu urmãtorul cuprins:
    "CAPITOLUL V^1

    SECŢIUNEA 1
    Drepturile mediatorului care desfãşoarã activitate de mediere

    Art. 52^1. - Mediatorul are dreptul de a informa publicul cu privire la exercitarea activitãţii sale, în condiţiile de publicitate stabilite în regulile de publicitate a mediatorilor şi a formelor de exercitare a profesiei de mediator, prevãzute în anexa nr. 7.
    Art. 52^2. - Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu rezonabil stabilit prin negociere cu pãrţile, în raport cu natura şi obiectul conflictului supus medierii, precum şi la restituirea cheltuielilor ocazionate de derularea contractului de mediere.
    Art. 52^3. - (1) Mediatorul are dreptul sã stabileascã şi sã aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere, cu respectarea dispoziţiilor şi principiilor statuate de Lege.
    (2) Mediatorul are dreptul de a refuza preluarea unui caz, îndrumând pãrţile sã aleagã un alt mediator.
    (3) Mediatorul are dreptul sã refuze soluţionarea prin mediere sau sã întrerupã medierea în cazul în care constatã cã între pãrţi existã o relaţie abuzivã ori violentã şi efectele acestei situaţii sunt de naturã sã influenţeze medierea.
    (4) Mediatorul are dreptul de a se legitima ca mediator autorizat, pe baza legitimaţiei emise de Consiliu.
    (5) Mediatorul are dreptul de a se înscrie într-o asociaţie profesionalã internaţionalã din domeniul medierii.
    (6) Mediatorul are dreptul de a se înscrie în asociaţii profesionale ale mediatorilor, pe domenii de specialitate.
    (7) Mediatorul are dreptul de a fi informat cu privire la hotãrârile Consiliului ce vizeazã activitatea profesiei de mediator.
    (8) Mediatorul are dreptul de a angaja personal de specialitate în formele de exercitare a profesiei de mediator.
    (9) Mediatorul are dreptul de a alege şi de a fi ales în organele de conducere a profesiei, în condiţiile stabilite prin Lege şi regulament.
    (10) Mediatorul are dreptul de a folosi sigla Consiliului în condiţiile stabilite de Consiliu.
    (11) Mediatorul are dreptul de a-i fi reprezentate interesele prin asociaţia profesionalã a mediatorilor al cãrei membru este.
    Art. 52^4. - Sediul profesional al mediatorului este inviolabil, percheziţia fiind dispusã numai de organele competente prevãzute de Codul de procedurã penalã.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Obligaţiile mediatorului care desfãşoarã activitate de mediere

    Art. 52^5. - (1) Mediatorul are obligaţia sã informeze pãrţile şi sã dea orice explicaţii lãmuritoare cu privire la activitatea de mediere, procedura de mediere, scopul, limitele şi efectele medierii.
    (2) Mediatorul are obligaţia sã desfãşoare activitatea de mediere cu respectarea libertãţii, demnitãţii şi vieţii private a pãrţilor.
    Art. 52^6. - (1) Mediatorul are obligaţia sã depunã toate diligenţele pentru ca pãrţile sã ajungã la un acord reciproc convenabil, într-un termen rezonabil.
    (2) Mediatorul este obligat sã conducã procesul de mediere în mod nepãrtinitor, cu asigurarea unui permanent echilibru între pãrţi, cu respectarea principiului neutralitãţii şi imparţialitãţii.
    (3) Mediatorul are obligaţia sã informeze pãrţile cu privire la orice legãturã avutã anterior cu oricare dintre ele sau la orice interes faţã de subiectul disputei, lãsând pãrţile sã decidã în cunoştinţã de cauzã asupra acceptãrii mediatorului.
    Art. 52^7. - Mediatorul are obligaţia sã refuze preluarea unui caz în urmãtoarele situaţii:
    a) dacã a luat cunoştinţã de orice împrejurare care l-ar împiedica sã fie neutru şi imparţial;
    b) dacã drepturile în discuţie nu pot face obiectul medierii potrivit art. 2 din Lege;
    c) dacã a reprezentat sau asistat vreuna dintre pãrţi într-o procedurã judiciarã ori arbitralã având ca obiect conflictul supus medierii;
    d) dacã are calitatea de martor cu privire la faptele şi împrejurãrile pe care le-a cunoscut înainte de a fi devenit mediator în acel caz şi în toate cazurile dupã ce a fost audiat ca martor în cauza supusã medierii;
    e) dacã a acordat anterior uneia dintre pãrţi sau ambelor pãrţi consultanţã de specialitate în cauza supusã medierii;
    f) dacã nu are calificarea necesarã pentru a rãspunde în mod rezonabil orizontului de aşteptare al pãrţilor.
    Art. 52^8. - Mediatorul are obligaţia sã sesizeze autoritatea competentã dacã în cursul medierii ia cunoştinţã de existenţa unor fapte care pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normalã a copilului într-un conflict de familie şi sã asigure garanţiile prevãzute de Lege în cazul minorilor în cadrul procedurii de mediere.
    Art. 52^9. - Mediatorul are obligaţia sã restituie onorariul achitat de pãrţi în total sau în parte, dupã caz, dacã pe parcursul desfãşurãrii procesului de mediere decide închiderea procedurii de mediere pentru situaţii de naturã sã afecteze scopul medierii, neutralitatea sau imparţialitatea mediatorului.
    Art. 52^10. - Mediatorul are obligaţia sã informeze instanţa de judecatã sau organele de urmãrire penalã cu privire la rezultatul procedurii de mediere şi sã rãspundã oricãror cereri formulate de autoritãţile judiciare în cazurile prevãzute de Lege.
    Art. 52^11. - Mediatorul, prin formele de exercitare a profesiei de mediator, are obligaţia de a se înregistra ca operator de date cu caracter personal.
    Art. 52^12. - Mediatorul mai are urmãtoarele obligaţii:
    a) sã respecte regulile de publicitate a mediatorilor şi a formelor de exercitare a profesiei de mediator prevãzute în anexa nr. 7;
    b) sã respecte prevederile Codului de eticã şi deontologie profesionalã a mediatorilor, prevãzut în anexa nr. 8;
    c) sã respecte hotãrârile Consiliului publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau afişate pe site-ul Consiliului, dupã caz;
    d) sã anunţe Consiliului, în termen de maximum 3 zile, orice modificare survenitã în datele de contact sau în forma de exercitare a profesiei de mediator;
    e) sã achite taxa anualã de administrare a Tabloului mediatorilor pânã la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care aceastã taxã se datoreazã.
    Art. 52^13. - Mediatorul are obligaţia sã îşi îmbunãtãţeascã permanent cunoştinţele teoretice şi tehnicile de mediere, în condiţiile stabilite de Consiliu şi în limita a cel puţin echivalentul a 20 de puncte profesionale anual.
    Art. 52^14. - Mediatorul are obligaţia sã se înregistreze fiscal cu forma de exercitare avizatã de Consiliu la începutul activitãţii de mediator şi sã emitã documente fiscale pentru plata onorariului sau a altor cheltuieli ocazionate de derularea contractului de mediere, în care sã specifice forma de exercitare a profesiei de mediator, conform legii.
    Art. 52^15. - Mediatorul are obligaţia sã afişeze autorizaţia pe baza cãreia funcţioneazã ca mediator autorizat.
    Art. 52^16. - (1) Mediatorul are obligaţia de a-şi viza anual legitimaţia de mediator.
    (2) Mediatorul are obligaţia de a se înscrie într-o asociaţie profesionalã a mediatorilor înainte de a solicita înscrierea în Tabloul mediatorilor.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Rãspunderea mediatorilor care desfãşoarã activitate de mediere

    Art. 52^17. - (1) Rãspunderea disciplinarã a mediatorilor intervine pentru urmãtoarele abateri:
    a) încãlcarea obligaţiei de confidenţialitate, imparţialitate şi neutralitate;
    b) refuzul de a rãspunde cererilor formulate de autoritãţile judiciare, în cazurile prevãzute de lege;
    c) refuzul de a restitui înscrisurile încredinţate de pãrţile aflate în conflict;
    d) reprezentarea sau asistarea uneia dintre pãrţi într-o procedurã judiciarã ori arbitralã având ca obiect conflictul supus medierii;
    e) sãvârşirea altor fapte care aduc atingere probitãţii profesionale.
    (2) Constituie abatere disciplinarã sãvârşirea urmãtoarelor fapte care aduc atingere probitãţii profesionale:
    a) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^5 alin. (1) de a informa pãrţile şi de a da orice explicaţii lãmuritoare cu privire la activitatea de mediere, procedura de mediere, scopul, limitele şi efectele medierii, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amendã de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni, dupã caz;
    b) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^5 alin. (2) de desfãşurare a activitãţii de mediere cu respectarea libertãţii, demnitãţii şi vieţii private a pãrţilor, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    c) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^6 alin. (2) de a conduce procesul de mediere în mod nepãrtinitor, cu asigurarea unui permanent echilibru între pãrţi, cu respectarea principiului neutralitãţii şi imparţialitãţii, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    d) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. a) de a refuza preluarea unui caz dacã a luat cunoştinţã de orice împrejurare care l-ar împiedica sã fie neutru şi imparţial, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    e) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. b) de a refuza preluarea unui caz dacã drepturile în discuţie nu pot face obiectul medierii potrivit art. 2 din Lege, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã de art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    f) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. c) de a refuza preluarea unui caz dacã a reprezentat sau a asistat vreuna dintre pãrţi într-o procedurã judiciarã ori arbitralã având ca obiect conflictul supus medierii, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    g) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. d) de a refuza preluarea unui caz dacã are calitatea de martor cu privire la faptele şi împrejurãrile pe care le-a cunoscut înainte de a fi devenit mediator în acel caz şi în toate cazurile dupã ce a fost audiat ca martor în cauza supusã medierii, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    h) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. e) de a refuza preluarea unui caz dacã a acordat anterior uneia dintre pãrţi sau ambelor pãrţi consultanţã de specialitate în cauza supusã medierii, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    i) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^7 lit. f) de a refuza preluarea unui caz dacã nu are calificarea necesarã pentru a rãspunde în mod rezonabil orizontului de aşteptare al pãrţilor, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) din Lege, respectiv observaţie scrisã;
    j) nerespectarea obligaţiei prevãzute la art. 52^8 de a sesiza autoritatea competentã dacã în cursul medierii ia cunoştinţã de existenţa unor fapte care pun în pericol creşterea sau dezvoltarea normalã a copilului într-un conflict de familie şi de a asigura garanţiile prevãzute de Lege în cazul minorilor în cadrul procedurii de mediere, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. c) sau d) din Lege, respectiv suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator, dupã caz;
    k) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^9 de a restitui onorariul achitat de cãtre pãrţi în total sau în parte, dupã caz, dacã pe parcursul desfãşurãrii procesului de mediere decide închiderea procedurii de mediere pentru situaţii de naturã sã afecteze scopul medierii, neutralitatea sau imparţialitatea mediatorului, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amendã de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni, dupã caz;
    l) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei prevãzute la art. 52^10 de a informa instanţa de judecatã sau organele de urmãrire penalã cu privire la rezultatul procedurii de mediere şi de a rãspunde oricãror cereri formulate de autoritãţile judiciare în cazurile prevãzute de Lege, pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. b) sau c) din Lege, respectiv amendã de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni, dupã caz;
    m) nerespectarea de cãtre mediator a regulilor de publicitate prevãzute la art. 52^12 lit. a), pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observaţie scrisã sau amendã de la 50 lei la 500 lei, dupã caz;
    n) nerespectarea de cãtre mediator a prevederilor Codului de eticã şi deontologie profesionalã al mediatorilor, prevãzut la 52^12 lit. b), pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observaţie scrisã sau amendã de la 50 lei la 500 lei, dupã caz;
    o) nerespectarea de cãtre mediator a hotãrârilor Consiliului publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau afişate pe site-ul Consiliului [art. 52^12 lit. c)], pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observaţie scrisã sau amendã de la 50 lei la 500 lei, dupã caz;
    p) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei de a comunica Consiliului orice modificare a condiţiilor care face necesarã actualizarea menţiunilor din Tabloul mediatorilor, prevãzutã la art. 12 din Lege, în termen de 3 zile [art. 52^12 lit. d)], pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observaţie scrisã sau amendã de la 50 lei la 500 lei, dupã caz;
    q) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei de a achita taxa anualã de administrare a Tabloului mediatorilor pânã la data de 31 decembrie a anului fiscal pentru care aceastã taxã se datoreazã [art. 52^12 lit. e)], pentru care se aplicã sancţiunea prevãzutã la art. 39 alin. (1) lit. a) sau b) din Lege, respectiv observaţie scrisã sau amendã de la 50 lei la 500 lei, dupã caz;
    r) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei de a-şi îmbunãtãţi permanent cunoştinţele teoretice şi tehnicile de mediere, în condiţiile stabilite de Consiliu şi în limita a cel puţin 20 de puncte profesionale anual (art. 52^13), pentru care se aplicã una dintre sancţiunile prevãzute la art. 39 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege, respectiv observaţie scrisã, amendã de la 50 lei la 500 lei sau suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni, dupã caz;
    s) nerespectarea de cãtre mediator a obligaţiei de a se înregistra fiscal cu forma de exercitare avizatã de Consiliu şi de a emite documente fiscale pentru plata onorariului sau a altor cheltuieli ocazionate de derularea contractului de mediere, în care sã se specifice forma de exercitare a profesiei de mediator, conform Legii (art. 52^14), pentru care se aplicã una dintre sancţiunile prevãzute la art. 39 alin. (1) lit. a), b), c) sau d) din Lege, respectiv observaţie scrisã, amendã de la 50 lei la 500 lei, suspendarea din calitatea de mediator pe o duratã de la o lunã la 6 luni sau încetarea calitãţii de mediator.
    Art. 52^18. - Repetarea abaterii disciplinare în termen de un an de la data aplicãrii unei sancţiuni disciplinare rãmase definitivã poate constitui temei pentru aplicarea unei sancţiuni mai grave."
    7. Articolul 89 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 89. - Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul regulament."
    8. Dupã anexa nr. 6 se introduc douã noi anexe, anexele nr. 7 şi 8, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

                      Preşedintele Consiliului de mediere,
                              Anca Elisabeta Ciucã

    Bucureşti, 29 iulie 2011.
    Nr. 2.247.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 7 la regulament)

                             REGULI DE PUBLICITATE
                   a mediatorilor şi a formelor de exercitare
                            a profesiei de mediator

    ART. 1
    În exercitarea profesiei şi în legãturã cu aceasta, mediatorul este independent profesional şi, în limitele legii, nu poate fi supus niciunei îngrãdiri sau presiuni de orice tip.
    ART. 2
    Reputaţia mediatorului se sprijinã pe competenţã şi demnitate.
    ART. 3
    (1) Mediatorul este autorizat sã informeze publicul despre activitatea pe care o desfãşoarã, cu condiţia ca informaţia sã fie fidelã şi veridicã, cu respectarea secretului profesional, precum şi a tuturor principiilor esenţiale ale profesiei şi a prezentelor reguli de publicitate.
    (2) Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, se interzice folosirea de menţiuni comparative, nereale sau exagerate despre activitatea şi experienţa mediatorului ori care conţin promisiuni de rezultat al medierii, precum şi indicaţii referitoare la identitatea clienţilor, fãrã acceptul expres al acestora.
    (3) Mijloacele de publicitate ale mediatorilor şi ale formelor de exercitare vor fi folosite numai pentru promovarea şi ofertarea serviciilor de mediere şi nu pot fi folosite pentru reclamã în scopul dobândirii de clientelã pentru altã activitate proprie sau în interesul unor terţi.
    (4) Este interzisã utilizarea publicitãţii negative împotriva altor mediatori prin orice mijloc de comunicare la care accesul este public.
    ART. 4
    (1) Formele de exercitare a profesiei de mediator pot utiliza pentru oferta de servicii de soluţionare a disputelor prin mediere una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
    a) plasarea unei firme;
    b) anunţuri de publicitate potrivit prezentelor reguli de publicitate;
    c) anunţuri şi menţiuni în anuare, în cãrţi de telefon sau în alte publicaţii;
    d) materiale publicitare profesionale sau/şi pentru participare la evenimente;
    e) ofertã de servicii prin corespondenţã şi cãrţi de vizitã profesionale;
    f) site internet.
    (2) Nu sunt/este permise/permisã acordarea de consultaţii şi/sau desfãşurarea în public, inclusiv difuzarea în tot ori în parte, a şedinţelor de mediere a unor cazuri reale, prin orice mijloc de comunicare în masã, inclusiv prin internet, emisiuni radiofonice sau televizate etc.
    ART. 5
    (1) Firma formei de exercitare a profesiei de mediator va fi amplasatã la sediul profesional.
    (2) Firma, al cãrei model este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele reguli de publicitate, va avea dimensiunea maximã de 90 cm x 200 cm şi va cuprinde urmãtoarele elemente:
    a) România şi Consiliul de mediere, inclusiv sigla acestuia;
    b) denumirea formei de exercitare a profesiei de mediator, conform avizului Consiliului de mediere;
    c) adresa completã a sediului profesional - opţional;
    d) date de contact ale formei de exercitare a profesiei de mediator - opţional;
    e) poziţia la care este forma de exercitare a profesiei de mediator înscrisã în Registrul formelor de exercitare a profesiei de mediator.
    (3) Mediatorul va afişa în interiorul sediului profesional autorizaţia de mediator, în copie sau original, precum şi avizul formei de exercitare, în sintagma "Avizat de Consiliul de mediere prin Hotãrârea nr. ... din data de ...".
    ART. 6
    Formele de exercitare a profesiei de mediator pot publica anunţuri cu ocazia stabilirii sau schimbãrii sediului profesional, precum şi a altor modificãri ale acestora.
    ART. 7
    (1) Invitaţiile şi anunţurile de participare la întruniri şi la colocviile de specialitate pot menţiona denumirea formei de exercitare a profesiei de mediator şi organizaţiile din care fac parte respectivii mediatori autorizaţi, precum şi date de contact ale acestora.
    (2) În vederea participãrii la manifestãrile menţionate la alin. (1), formele de exercitare a profesiei de mediator pot edita broşuri de prezentare generalã pentru comunicare publicã.
    ART. 8
    (1) Formele de exercitare a profesiei de mediator şi mediatorii pot avea site propriu, bloguri, precum şi orice alte forme electronice de afişare sau prezentare care se aplicã în cazul internetului, care pot cuprinde menţiuni referitoare la activitatea desfãşuratã.
    (2) Conţinutul şi modul de prezentare a site-ului, blogului, precum şi a oricãror alte forme electronice de comunicare, afişare sau prezentare care se aplicã în cazul internetului trebuie sã respecte demnitatea şi onoarea profesiei, a celorlalţi mediatori, precum şi secretul profesional.
    (3) Site-ul sau blogul, precum şi orice alte forme electronice de afişare sau prezentare care se aplicã în cazul internetului nu pot cuprinde nicio intercalare cu caracter de reclamã ori menţiune publicitarã pentru un produs sau serviciu diferit de activitãţile prevãzute de Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Site-ul sau blogul, precum şi orice alte forme electronice de comunicare, afişare sau prezentare care se aplicã în cazul internetului nu pot conţine legãturi directe sau indirecte cãtre alte adrese de internet (linkuri) al cãror conţinut ar fi contrar principiilor esenţiale ale profesiei de mediator şi nu pot prelua informaţii din alte surse, fãrã menţionarea expresã a sursei şi a datei la care a fost preluatã informaţia.
    (5) Pentru realizarea obiectivelor menţionate la alin. (4), forma de exercitare a profesiei de mediator sau mediatorul deţinãtoare/deţinãtor a/al site-ului, blogului, precum şi a/al oricãror alte forme electronice de comunicare, afişare sau prezentare care se aplicã în cazul internetului trebuie sã asigure cel puţin o datã pe an vizitarea şi evaluarea paginilor proprii şi a paginilor la care este permis accesul pe baza legãturilor (linkurilor) şi trebuie sã dispunã fãrã întârziere eliminarea acestora dacã conţinutul şi forma lor sunt contrare principiilor esenţiale privind organizarea şi exercitarea profesiei de mediator sau sunt fãcute în scop comercial.
    (6) Este interzisã utilizarea adreselor de corespondenţã poştale sau electronice publicate de Consiliul de mediere în Tabloul mediatorilor pentru transmiterea unor mesaje denigratoare la adresa mediatorilor autorizaţi.
    ART. 9
    Nerespectarea obligaţiilor prevãzute de prezentele reguli de publicitate constituie abatere în conformitate cu art. 38 lit. e) din Legea nr. 192/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi se sancţioneazã disciplinar conform dispoziţiilor legii şi Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului de mediere.

    ANEXĂ
    la regulile de publicitate

                 Modele de firmã pentru publicitatea formelor
                     de exercitare a profesiei de mediator*)
---------
    NOTĂ(CTCE)
    Modelele se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 581 din 17 august 2011, la paginile 29-30 (a se vedea imaginile asociate).


    ANEXA 2
    (Anexa nr. 8 la regulament)

                                      COD
              de eticã şi deontologie profesionalã a mediatorilor

    1. Preambul
    Codul de eticã şi deontologie profesionalã a mediatorilor autorizaţi, împreunã cu normele privind rãspunderea disciplinarã a acestora, prevãzute în Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (legea) şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului de mediere constituie principalele reguli în conformitate cu care mediatorii îşi desfãşoarã activitatea.
    Prezentul cod cuprinde ansamblul normelor şi caracteristicilor ce definesc calitatea activitãţii profesionale, având rol de a servi ca linie de conduitã obligatorie mediatorilor, astfel încât aceştia sã desfãşoare o activitate competentã şi responsabilã, în conformitate cu etica profesiei.
    1.1. Definiţii
    În sensul prezentului cod, medierea este modalitatea voluntarã de soluţionare a conflictelor dintre douã sau mai multe persoane, pe cale amiabilã, cu sprijinul unei terţe persoane neutre, calificate şi independente, printr-o activitate desfãşuratã în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi cu normele prezentului cod.
    Mediatorul este persoana neutrã, imparţialã şi calificatã, aptã sã faciliteze negocierile dintre pãrţile aflate în conflict, în scopul obţinerii unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.
    Probitatea profesionalã reprezintã respectarea tuturor normelor deontologice şi de organizare şi funcţionare ale profesiei stabilite prin lege, regulamentul de organizare şi funcţionare, prezentul cod şi prin hotãrâri ale Consiliului de mediere.
    1.2. Misiunea mediatorului
    Într-o societate întemeiatã pe respect faţã de justiţie, mediatorul îndeplineşte un rol esenţial. Într-un stat de drept, mediatorul are sarcina de a încerca soluţionarea conflictelor pe cale amiabilã, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.
    Mediatorul nu are şi nu poate avea o obligaţie de rezultat, ci doar de prudenţã şi diligenţã. Soluţionarea conflictului depinde exclusiv de acordul pãrţilor, misiunea principalã a mediatorului fiind aceea de a depune toate eforturile de care este capabil şi priceperea pe care o are pentru a sprijini pãrţile sã ajungã la un acord.
    1.3. Obiectivele codului
    Normele deontologice sunt destinate sã garanteze, prin acceptarea lor liber consimţitã, buna îndeplinire de cãtre mediator a misiunii sale, recunoscutã ca fiind indispensabilã pentru buna funcţionare a societãţii. Nerespectarea acestor norme de cãtre mediatori va duce, în ultimã instanţã, la aplicarea unei sancţiuni disciplinare.
    Obiectivele prezentului cod sunt urmãtoarele:
    a) sã ofere mediatorilor liniile de conduitã directoare în activitatea pe care o desfãşoarã;
    b) sã apere interesul public [medierea este, conform art. 4 alin. (1) din Legea nr. 192/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, o activitate de interes public];
    c) sã promoveze încrederea în mediere ca modalitate alternativã de soluţionare a conflictelor.
    2. Principii generale
    2.1. Libertatea pãrţilor de a recurge la mediere şi de a lua o decizie
    2.1.1. Mediatorul are obligaţia de a se asigura cã pãrţile au recurs la procedura de mediere în mod voluntar, în cunoştinţã de cauzã şi fãrã a fi constrânse. Fac excepţie de la acest principiu situaţiile în care medierea este o procedurã obligatorie prevãzutã de legile speciale.
    2.1.2. Mediatorul trebuie sã respecte şi sã încurajeze dreptul pãrţilor de a lua orice decizie liberã şi în cunoştinţã de cauzã care sã soluţioneze divergenţele dintre ele.
    2.1.3. Mediatorul va informa de la început pãrţile în ce va consta activitatea sa şi asupra faptului cã decizia finalã le aparţine în mod exclusiv şi cã se pot retrage oricând din procesul de mediere.
    2.1.4. Mediatorul nu va oferi pãrţilor consultanţã legalã sau de specialitate, în schimb poate sfãtui pãrţile cã pot obţine asistenţã juridicã independentã sau de specialitate.
    2.1.5. Mediatorii trebuie sã acorde asistenţã numai în cazul în care au calificarea necesarã pentru a rãspunde în mod rezonabil orizontului de aşteptare al pãrţilor angajate în mediere.
    2.2. Nediscriminarea
    Mediatorul nu va refuza activitatea de mediere şi nu o va exercita la standarde inferioare din motive ce ţin de rasa, culoarea, naţionalitatea, originea etnicã, limba, religia, sexul, opinia, apartenenţa politicã, averea sau originea socialã a pãrţilor.
    2.3. Independenţa, neutralitatea şi imparţialitatea mediatorului
    Mediatorii trebuie sã fie independenţi, neutri faţã de dispute şi pãrţi şi sã conducã procesul de mediere într-un mod imparţial. În exercitarea atribuţiilor lor profesionale trebuie sã se bucure de deplinã independenţã faţã de entitãţile care ar putea avea interese în cauzele în care are loc medierea. Aceastã independenţã trebuie sã fie de naturã a le garanta imparţialitatea, neutralitatea şi echidistanţa faţã de cauzã, rezultatele acesteia şi de pãrţile implicate în disputã.
    Mediatorul trebuie sã evite orice situaţie de naturã sã îi limiteze independenţa şi sã respecte normele de eticã profesionalã.
    Dacã în orice moment din timpul procesului de mediere mediatorul îşi pierde aceste atribute, el este obligat sã aducã acest fapt la cunoştinţa pãrţilor implicate în conflict şi, dacã este cazul, sã anunţe entitatea care a supus cazul spre mediere.
    În situaţiile în care vor fi soluţionate prin mediere conflicte de familie, independenţa şi imparţialitatea mediatorului nu pot fi argumente pentru a ignora sau a neglija interesul superior al minorului.
    2.4. Încrederea şi integritatea moralã
    Relaţia dintre mediator şi pãrţi se bazeazã pe încredere, având la bazã cinstea, probitatea, spiritul de dreptate şi sinceritatea mediatorului.
    2.5. Secretul profesional - confidenţialitatea
    Prin însãşi natura misiunii sale, mediatorul este depozitarul secretelor pãrţilor implicate în procedura medierii şi destinatarul comunicãrilor de naturã confidenţialã.
    Fãrã o garanţie a confidenţialitãţii, încrederea nu poate exista. Prin urmare, secretul profesional este recunoscut ca fiind deopotrivã un drept şi o îndatorire fundamentalã şi primordialã a mediatorului.
    Mediatorul trebuie sã respecte secretul oricãrei informaţii confidenţiale de care ia cunoştinţã în cadrul activitãţii sale profesionale. Aceastã obligaţie nu este limitatã în timp.
    2.6. Conflictul de interese
    Mediatorul trebuie sã refuze preluarea unui caz dacã ştie cã existã împrejurãri care l-ar împiedica sã fie neutru şi imparţial, precum şi atunci când constatã cã drepturile în discuţie nu pot face obiectul medierii.
    Mediatorii vor face cunoscute toate conflictele de interese potenţiale sau existente de care sunt, în mod rezonabil, conştienţi. Comunicarea conflictelor de interese se face atât pãrţilor aflate în conflict, cât şi, dacã este cazul, entitãţii care a supus cazul spre mediere. Dacã pãrţile nu îşi dau acordul expres privind participarea sa în continuare, mediatorul este obligat sã renunţe la soluţionarea respectivului caz.
    De asemenea, mediatorul nu poate reprezenta sau asista vreuna dintre pãrţi într-o procedurã judiciarã ori arbitralã având ca obiect conflictul supus medierii.
    Mediatorul nu poate fi audiat ca martor în legãturã cu faptele sau actele de care a luat cunoştinţã în cadrul procedurii de mediere.
    2.7. Stabilirea onorariilor
    Mediatorul trebuie sã informeze pãrţile cu privire la onorariu, iar valoarea însumatã a onorariului şi a cheltuielilor ocazionate de procedura medierii trebuie sã fie echitabilã şi justificatã. Acesta va explica pãrţilor baza de calcul şi valoarea onorariilor, precum şi a deconturilor de cheltuieli.
    2.8. Rãspunderea mediatorului
    Mediatorul rãspunde civil, penal şi disciplinar pentru încãlcarea obligaţiilor sale profesionale, în conformitate cu prevederile legii civile, ale legii penale şi ale normelor stabilite de Consiliul de mediere.
    Încãlcarea prevederilor prezentului cod constituie atingere adusã probitãţii profesionale şi atrage sancţionarea conform legii.
    2.9. Incompatibilitãţi
    Exercitarea profesiei de mediator este compatibilã cu orice altã profesie, cu excepţia incompatibilitãţilor prevãzute prin legi speciale.
    2.10. Calitatea procesului de mediere
    Mediatorii trebuie sã depunã toate diligenţele necesare în vederea prestãrii unui serviciu de calitate în condiţii de siguranţã, respect reciproc, egalitate de şanse, respectarea diversitãţii, corectitudine profesionalã şi proceduralã.
    3. Comportamentul profesional
    3.1. În exercitarea profesiei, mediatorii au obligaţia sã respecte hotãrârile Consiliului de mediere.
    3.2. Mediatorul trebuie sa adopte un comportament apt de a contribui la creşterea prestigiului profesiei. Pentru aceasta el trebuie sã fie devotat profesiei, sã îşi îmbunãtãţeascã tehnicile şi practicile profesionale, urmând în acest scop cursuri de formare continuã. Mediatorul trebuie sã se asigure cã personalul angajat sau administrativ necesar activitãţii de mediere respectã deontologia şi secretul profesiei.
    Toţi mediatorii, astfel cum sunt definiţi în conţinutul legii, trebuie sã se abţinã, chiar în afara exercitãrii profesiei, de la orice încãlcãri ale legilor, regulamentelor şi regulilor profesiei şi de la orice acţiuni contrare imparţialitãţii, independenţei şi onoarei profesiei, susceptibile sã aducã ştirbire demnitãţii acesteia, adicã probitãţii profesionale.
    3.3. Mediatorul este autorizat sã informeze publicul despre serviciile pe care le oferã, cu condiţia ca informaţia sã fie fidelã şi veridicã, cu respectarea secretului profesional, a altor principii esenţiale ale profesiei şi a regulilor de publicitate stabilite prin norme aplicabile profesiei.
    Mediatorul va evita sã facã menţiuni care sã aducã atingere intereselor altor practicieni în mediere.
    4. Relaţiile dintre mediatori
    4.1. Practicienii în mediere îşi datoreazã amabilitate şi respect reciproc, nefiind permise vulgaritatea şi manifestãrile necuviincioase. Ei trebuie sã se abţinã de la orice atitudine jignitoare ori imputãri rãuvoitoare, în general sã se abţinã de la orice acţiune susceptibilã de a aduce daune altor colegi mediatori.
    4.2. Divergenţele dintre mediatori se vor soluţiona pe cale amiabilã, iar în situaţia nerezolvãrii pe aceastã cale, vor fi supuse dezbaterii Consiliului de mediere, constituit în instanţã disciplinarã.
    5. Dispoziţii finale
    Regulile privind conduita eticã şi deontologia profesionalã sunt obligatorii pentru toţi mediatorii.

                                    --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016