Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.199 din 30 noiembrie 2004  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul national de transport al gazelor naturale si a Regulamentului privind accesul la sistemele de distributie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.199 din 30 noiembrie 2004 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul national de transport al gazelor naturale si a Regulamentului privind accesul la sistemele de distributie a gazelor naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 3 ianuarie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 2 august 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul hotãrârii va avea urmãtorul cuprins:
"HOTĂRÂRE pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi a Regulamentului privind accesul la conductele de alimentare din amonte"
2. Dupã alineatul (2) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Se aprobã Regulamentul privind accesul la conductele de alimentare din amonte, prevãzut în anexa nr. 3."
3. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Tarifele de emitere a acordurilor de acces, precum şi tarifele de racordare la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale, la sistemele de distribuţie a gazelor naturale şi la conductele de alimentare din amonte se actualizeazã prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre."
5. Hotãrârea se completeazã cu anexa nr. 3
"Regulamentul privind accesul la conductele de alimentare din amonte", prevãzutã în anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind accesul la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi a Regulamentului privind accesul la sistemele de distribuţie a gazelor naturale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 din 2 august 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 30 noiembrie 2004.
Nr. 2.199.

ANEXĂ
(Anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.043/2004 )

REGULAMENT
privind accesul la conductele de alimentare din amonte

CAP. I
Scop

ART. 1
(1) Prin prezentul regulament sunt reglementate condiţiile de acces al solicitanţilor/utilizatorilor la conductele prin care se vehiculeazã gaze naturale de la obiectivele de producţie/înmagazinare pânã la sistemul de transport/distribuţie.
(2) Prezentul regulament are în vedere asigurarea unei pieţe competitive a gazelor naturale, evitarea oricãrui abuz ce poate decurge din deţinerea unei poziţii dominante, precum şi asigurarea siguranţei şi continuitãţii în furnizarea gazelor naturale.
(3) Accesul la conductele de alimentare din amonte, denumite în continuare CA, în sensul prezentului regulament, are douã componente: rezervarea de capacitate şi racordarea la CA.

CAP. II
Domeniu de aplicare

ART. 2
Prezentul regulament se aplicã relaţiilor dintre operatorul CA şi:
a) solicitanţii care doresc accesul la CA;
b) utilizatorii care solicitã modificarea instalaţiei existente de racordare la CA;
c) solicitanţii/utilizatorii care doresc eliberarea de sarcinã a unor terenuri din zona de protecţie sau zona de siguranţã a instalaţiilor de racordare aparţinând CA, care implicã devieri şi/sau înlocuiri ale acestora;
d) utilizatorii la care s-au modificat elementele de naturã administrativã, luate în considerare la racordarea la CA.
ART. 3
Solicitanţii/utilizatorii CA pot fi:
a) producãtori de gaze naturale;
b) titulari de licenţe de distribuţie;
c) titulari de licenţe de înmagazinare;
d) consumatori eligibili.

Condiţii de acces
ART. 4
(1) Operatorul CA are dreptul de a acorda titularilor de licenţe de distribuţie şi consumatorilor eligibili accesul la CA, cu îndeplinirea cumulativã a urmãtoarelor condiţii:
a) prezentarea de cãtre solicitanţi a documentului/documentelor din care rezultã refuzul de acces la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale şi/sau la sistemele de distribuţie;
b) prezentarea de cãtre solicitanţi a documentelor justificative eliberate de producãtorul, titular de licenţã de furnizare, care vehiculeazã gaze naturale prin respectivele CA, din care sã rezulte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru o perioadã de minimum 30 de ani, în cazul în care operatorul CA nu este acelaşi cu producãtorul/titularul de licenţã de furnizare/titularul de licenţã de înmagazinare.
(2) Operatorul CA are dreptul de a acorda producãtorilor de gaze naturale şi titularilor de licenţe de înmagazinare accesul la CA numai în situaţia în care existã compatibilitate între calitatea gazelor naturale din cele douã surse.
(3) În situaţia acordãrii accesului solicitanţilor, operatorul CA îşi asumã urmãtoarele obligaţii:
a) de a asigura necesarul de gaze naturale pentru o perioadã de minimum 30 de ani, în situaţia în care are şi calitatea de producãtor/titular de licenţã de furnizare/titular de licenţã de înmagazinare, şi a acordat accesul operatorilor de distribuţie şi/sau consumatorilor eligibili;
b) de a asigura exploatarea obiectivelor aferente instalaţiilor de racordare la CA, cu respectarea normelor tehnice în vigoare;
c) de a asigura funcţionarea şi exploatarea CA şi în situaţia în care acestea nu mai sunt utilizate în scopul vehiculãrii gazelor naturale produse în perimetrele aferente.
ART. 5
Operatorul CA are dreptul de a refuza accesul solicitanţilor la CA în condiţiile <>art. 64 din Legea gazelor nr. 351/2004 , precum şi în urmãtoarele situaţii:
a) punctul de racordare solicitat la CA este situat în zona unor instalaţii aferente conductelor din amonte care sunt utilizate pentru operaţiuni locale de producţie/tratare a perimetrului de producţie;
b) existã incompatibilitate de specificaţii tehnice;
c) pentru evitarea dificultãţilor care ar putea prejudicia producţia eficientã, curentã şi viitoare de gaze naturale şi petrol, inclusiv producţia din sectoarele de viabilitate economicã marginalã;
d) necesitatea de a respecta nevoile rezonabile, susţinute cu documente corespunzãtoare, ale deţinãtorului sau operatorului CA cu privire la vehicularea şi tratarea gazelor naturale şi interesele tuturor celorlalţi utilizatori ai reţelei de CA sau a instalaţiilor aferente care pot fi afectate;
e) acordarea accesului solicitanţilor la CA contravine clauzelor şi condiţiilor din acordurile petroliere încheiate de operatorul CA pentru perimetrele aferente.

CAP. III
Tipuri de solicitãri privind accesul la CA

ART. 6
Solicitanţii/Utilizatorii se adreseazã operatorului CA în una dintre urmãtoarele situaţii:
A. Necesitatea realizãrii unei noi instalaţii de racordare
B. Dezvoltarea unui utilizator, respectiv:
a) dezvoltarea activitãţii unui producãtor prin racordarea de noi capacitãţi de producţie şi/sau modificarea celor existente;
b) dezvoltarea unui consumator, respectiv creşterea debitului solicitat faţã de debitul precizat în acordul de acces sau în avizul tehnic de racordare anterior, creştere determinatã de extinderea activitãţii proprii, modernizarea sau înlocuirea tehnologiei, dotarea suplimentarã etc.;
c) dezvoltarea unui distribuitor existent;
d) dezvoltarea activitãţii unui titular de licenţã de înmagazinare prin racordarea de noi capacitãţi de înmagazinare şi/sau modificarea celor existente.
C. Modificarea unor elemente de naturã tehnicã faţã de situaţia existentã, solicitatã de titularul acordului de acces sau al avizului tehnic de racordare, cu sau fãrã depãşirea parametrilor iniţiali precizaţi în acestea pentru instalaţia de racordare, respectiv:
a) modificarea caracteristicilor tehnice ale instalaţiei de racordare;
b) separarea unor consumatori racordaţi iniţial prin instalaţie de racordare unicã;
c) eliberarea de sarcinã a unor terenuri necesare construcţiilor noi ale utilizatorilor, în zona de protecţie sau în zona de siguranţã a instalaţiilor de racordare.
D. Modificarea unor elemente de naturã administrativã ale utilizatorilor, fãrã depãşirea parametrilor precizaţi în acordul de acces sau în avizul tehnic de racordare anterior, respectiv:
a) schimbarea denumirii unui utilizator;
b) preluarea obiectivului prin cumpãrare, concesionare, închiriere, divizare etc.;
c) modificarea încadrãrii consumatorului, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 7
Pentru cazurile prevãzute la art. 6 lit. D, documentul emis anterior de cãtre operatorul CA (acordul de acces, avizul tehnic etc.) se actualizeazã la cerere, înaintea încheierii contractului de furnizare a gazelor naturale.
ART. 8
Pentru realizarea accesului la CA a unui solicitant/utilizator se parcurg urmãtoarele etape:
a) solicitarea de informaţii de la operatorul CA privind posibilitatea de acces la CA în zona de amplasare a obiectivului;
b) solicitarea acordului de acces la CA;
c) racordarea la CA.
ART. 9
(1) Solicitarea acordului de acces la CA se face în baza unei cereri scrise a solicitantului/utilizatorului cãtre operatorul CA, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
(2) Operatorul CA are obligaţia de a rãspunde cererii solicitantului/utilizatorului în termen de 60 de zile de la înregistrarea acesteia.
ART. 10
(1) La depunerea cererii, solicitantul achitã operatorului CA tariful pentru analiza şi elaborarea acordului de acces.
(2) Metodologia de calcul al tarifului pentru eliberarea acordului de acces va fi emisã de cãtre Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) în termen de 12 luni de la data publicãrii prezentului regulament.
ART. 11
(1) Rãspunsul favorabil reprezintã acordul de acces şi precizeazã: capacitatea rezervatã, regimul presiunii de livrare a gazelor naturale înainte şi dupã staţia de reglare-mãsurare, schiţa cu soluţia de racordare cu traseul aproximativ al racordului şi caracteristicile tehnice de bazã, alte date tehnice necesare pentru definirea clarã a tipului instalaţiei de racordare, durata de valabilitate a acestuia, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
(2) Refuzul privind accesul la CA se face în mod justificat, conform prevederilor legale.
ART. 12
Racordarea la CA presupune parcurgerea urmãtoarelor etape:
a) depunerea de cãtre solicitant/utilizator a cererii de racordare; termenul-limitã de depunere a cererii de racordare este de 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a acordului de acces;
b) încheierea contractului de racordare cu operatorul CA, în baza prevederilor contractului-cadru prevãzut în anexa nr. 3. În termen de 60 de zile de la înregistrarea cererii de racordare, operatorul CA are obligaţia de a pune contractul de racordare la dispoziţie solicitantului;
c) achitarea de cãtre solicitant/utilizator a tarifului de racordare, la valoarea şi în termenul prevãzute în contractul menţionat la lit. b) şi în conformitate cu prevederile prezentului regulament;
d) proiectarea şi executarea instalaţiei de racordare, care poate fi realizatã de cãtre operatorul CA sau prin intermediul agenţilor economici autorizaţi de ANRGN. Selectarea de cãtre operatorul CA a agenţilor economici pentru proiectarea şi executarea instalaţiilor de racordare se face în sistem concurenţial;
e) recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare de cãtre operatorul CA; termenul de punere în funcţiune a instalaţiei de racordare este cel din contractul prevãzut la lit. b).
ART. 13
(1) Locul şi numãrul punctelor de delimitare se propun de cãtre operatorul CA, se stabilesc de comun acord cu solicitantul, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, şi se precizeazã în acordul de acces.
(2) La stabilirea punctelor de delimitare se vor avea în vedere;
a) configuraţia instalaţiei de racordare;
b) limita de proprietate a terenurilor - instalaţiile operatorului CA nu se vor amplasa, de regulã, pe proprietatea utilizatorului; în cazuri excepţionale, instalaţiile operatorului CA se amplaseazã pe proprietatea utilizatorului numai cu asigurarea dreptului de uz şi de servitute în favoarea operatorului;
c) posibilitatea de racordare a noi utilizatori din instalaţia de racordare.
ART. 14
Acordul de acces emis îşi pierde valabilitatea în urmãtoarele situaţii:
a) dacã solicitantul nu a încheiat contractul de racordare la CA în termenul de valabilitate a acordului de acces;
b) dacã solicitantul nu achitã tariful de racordare conform clauzelor din contractul de racordare;
c) dacã utilizatorul se încadreazã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 6 lit. B şi C; în acest caz se va emite un nou acord de acces, cu respectarea prevederilor prezentului regulament;
d) dacã utilizatorul se încadreazã în situaţia prevãzutã la art. 6 lit. D, caz în care acordul de acces emis se actualizeazã;
e) dacã avizele organelor abilitate, eliberate ulterior emiterii acordului de acces, impun schimbarea soluţiei de racordare la CA.
ART. 15
Pentru încheierea contractului de racordare, solicitantul va depune, anexat cererii, urmãtoarele documente, dupã caz:
a) acordul de acces, în copie;
b) actele societãţii, dupã caz: certificat de înregistrare, cod fiscal, în copie;
c) titlul de proprietate sau documentele justificative care atestã dreptul de folosinţã a terenului/incintei/clãdirii în care se constituie obiectivul;
d) certificatul de urbanism sau autorizaţia de construire aferentã obiectivului;
e) titlul de proprietate sau documentele justificative care atestã dreptul de folosinţã a terenului/terenurilor pe care se realizeazã instalaţia de racordare, precum şi acordul scris al proprietarilor terenurilor afectate de instalaţia de racordare.
ART. 16
(1) Tariful de racordare va cuprinde, dupã caz, costurile legate de proiectare, execuţie şi punere în funcţiune a instalaţiei de racordare, regularizãrile aferente avizelor şi autorizaţiilor emise de organismele abilitate, precum şi sumele destinate obţinerii dreptului de folosinţã a terenului pe care se realizeazã instalaţia de racordare şi sumele destinate achiziţiei terenului destinat amplasãrii instalaţiilor aferente punctelor de predare/preluare.
(2) Metodologia de calcul al tarifului de racordare va fi emisã de cãtre ANRGN în termen de 12 luni de la data publicãrii prezentului regulament.
(3) Tariful de racordare se achitã într-un interval de 5 zile lucrãtoare de la data încheierii contractului de racordare, dacã pãrţile nu convin alte modalitãţi de platã, fãrã însã a depãşi data punerii în funcţiune a instalaţiei de racordare.
(4) În cazul în care solicitantul care a achitat tariful de racordare desfãşoarã activitãţi în sectorul gazelor naturale, având obligaţii ce decurg din prestarea serviciului public, tariful de racordare este recunoscut la fundamentarea tarifelor aferente serviciului public, recuperarea acestuia urmând sã se facã eşalonat.

CAP. IV
Rezervarea de capacitate în CA

ART. 17
(1) Dupã punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare, titularul acordului de acces la CA şi operatorul CA au obligaţia de a încheia un contract pentru rezervarea de capacitate şi vehicularea gazelor naturale prin CA.
(2) Metodologia privind stabilirea tarifelor pentru realizarea serviciilor menţionate la alin. (1) şi modelul contractului-cadru pentru rezervarea de capacitate şi vehicularea gazelor prin CA vor fi emise de cãtre ANRGN în termen de 12 luni de la data publicãrii prezentului regulament.

CAP. V
Rãspunderi şi sancţiuni

ART. 18
Încãlcarea prevederilor prezentului regulament atrage rãspunderea civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, în condiţiile legii.
ART. 19
(1) Stabilirea şi constatarea, precum şi sancţionarea contravenţiilor se fac potrivit prevederilor <>Legii nr. 351/2004 şi ale Regulamentului de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1.231/2004.
(2) ANRGN poate dispune, cumulativ cu sancţiunea principalã aplicatã, sistarea lucrãrilor sau sistarea alimentãrii/furnizãrii de gaze naturale.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 20
În cazuri justificate, pentru elaborarea acordului de acces, operatorul CA poate solicita date suplimentare.
ART. 21
Operatorul CA îşi va organiza activitatea privind accesul solicitanţilor/utilizatorilor la CA pe baza unor proceduri proprii pentru fiecare etapã a procesului de acces la CA, conforme cu prezentul regulament, astfel încât aceasta sã se desfãşoare operativ, şi va organiza un sistem de informare a solicitanţilor/utilizatorilor.
ART. 22
Sumele provenite din încasarea tarifelor de racordare la CA vor fi utilizate cu destinaţia pentru care au fost percepute.
ART. 23
Instalaţia de racordare şi obiectivele aferente, realizate în baza contractului de racordare, sunt incluse în patrimoniul operatorului CA.
ART. 24
(1) Operatorul CA va oferi agenţilor economici autorizaţi de ANRGN, care proiecteazã sau executã instalaţii de racordare, date tehnice privind caracteristicile CA, necesare alcãtuirii documentaţiei pentru racordare.
(2) Datele tehnice referitoare la CA, prevãzute la alin. (1), sunt furnizate de operatorul CA, pe baza unui acord de confidenţialitate încheiat conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 25
Operatorul CA are dreptul sã sisteze execuţia lucrãrilor de racordare în situaţia în care solicitantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile în conformitate cu clauzele cuprinse în contractul de racordare.
ART. 26
Divergenţele privind acordul de acces şi/sau neînţelegerile precontractuale privind încheierea contractului de racordare se rezolvã pe cale amiabilã de cãtre pãrţi sau prin conciliere de cãtre ANRGN.
ART. 27
Termenii şi expresiile care necesitã explicitare sunt definiţi în <>Legea nr. 351/2004 şi în Codul tehnic al sectorului gazelor naturale, iar ceilalţi termeni şi expresii au înţelesurile definite în anexa nr. 4.
ART. 28
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
la regulament

Nr. inregistrare.............
Data ........................

CERERE
PENTRU ACORDAREA ACCESULUI
LA CONDUCTELE DE ALIMENTARE DIN AMONTE (CA)

Catre.............

1. S.C. ................... (numele societatii), reprezentata legal prin ....................., director general si ................., director economic, cu sediul in ............................. (adresa completa), cod unic de inregistrare ............., cont .............., deschis la banca ............., telefon ......., fax ............., e-mail .................... va solicit accesul la conductele de alimentare din amonte situate in ....... in vederea furnizarii/utilizarii gazelor naturale din obiectivele/in cadrul obiectivelor:
- ..........................................................;
- ..........................................................;
- ..........................................................;
(denumirea obiectivului, debitul de gaze naturale, presiunea minima/maxima la intrarea/iesirea din SRM)
2. Mentionez ca obiectivul/obiectivele de mai sus, sunt situate:
...(adresa completa)........................................;

Anexez cererii urmatoarele documente, dupa caz:
a) actele societatii, dupa caz: certificat de inregistrare, cod fiscal - copie;
b) titlu de proprietate sau documente justificative care atesta dreptul de folosinta al terenului/incintei/cladirii in care se constituie obiectivul (adresa de la pct. 2)*1);
------------
*1) pentru racordarea noilor sisteme de distributie, concesionarul serviciului de distributie va anexa copie de pe contractul de concesiune.

c) certificatul de urbanism sau autorizatia de construire aferenta obiectivului, dupa caz;
d) acordul proprietarului, dupa caz;
e) documentul din care rezulta refuzul de acces la SNT/sistemele de distributie;
f) documente justificative eliberate de producatorul, titular de licenta de furnizare, care vehiculeaza gaze naturale prin respectivele CA, din care sa rezulte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru o perioada de minimum 30 de ani;
g) buletin de analiza cromatografica si valoarea punctului de roua pentru apa si hidrocarburi in conformitate cu prevederile legale.

Data: Semnatura:
L.S.

ANEXA 2
la regulament

Model

ACORD DE ACCES
LA CONDUCTELE DE ALIMETARE DIN AMONTE (CA)
nr. ........ din data ..........

Catre ............... sediul in ..............(adresa completa)
1. Urmare a cererii nr. ........ din data de................. va comunicam acordul nostru privind accesul la CA.
2. Acordul de acces la CA consta in rezervarea de capacitate pentru alimentarea cu gaze naturale a urmatoarelor obiective:
- ............................................................;
3. Solutia de racordare a obiectivului situat .................. (adresa completa) impune urmatoarele:
a) realizarea unui racord:
- in lungime de..................[m];
- diametru........................[in];
- clasa de locatie......................;
- protectie catodica...................;
- conectat la conducta din amonte ................... (denumirea conductei) de diametru.......... avand presiunea maxima de operare........ [bar];
b) realizarea unei statie de reglare masurare ......... (o treapta/doua trepte de reglare) cu urmatoarele caracteristici:
- presiune minima/maxima aval si amonte: ....../..........[bar]
- debit minim ............[mc/h] in conditii standard (t= 15 °C si p = 1,01325 bar);
- debit maxim.............[mc/h] in conditii standard (t= 15 °C si p = 1,01325 bar);
- .........(cu/fara) filtrare, tip .........................;
- .........(cu/fara) separatoare, tip ......................;
- .........(cu/fara) instalatie odorizare, tip .............;
- .........(cu/fara) incalzire a gazelor;
- .........(cu/fara) supraveghere;
- pozitionata in..................... (cofret metalic/incinta)
- sistemele de comanda si achizitie de date (SCADA) ..........;
- schita privind solutia de racordare este anexata la prezentul acord de acces;
- ...................(alte caracteristici tehnice, dupa caz).
4. Durata de valabilitate a prezentului acord de acces este de 12 luni de la data emiterii cu posibilitatea prelungirii, la cererea solicitantului, cu inca 12 luni.
5. In cazul in care este necesara realizarea instalatiei de racordare, titularul acordului de acces are obligatia de a depune cererea de racordare in vederea incheierii contractului de racordare la CA, contract intocmit conform contractului cadru din Regulamentul privind accesul la CA.
6. Termenul limita de depunere a cererii de racordare este de 60 zile, inainte de expirarea termenului de valabilitate a acordului de acces.
7. Alte precizari: ...........................................
8. In cazul reorganizarii judiciare a operatorului licentiat, acordul de acces emis de acesta ramane valabil cu respectarea prevederilor de la punctul nr. 4.

Semnatura:
L.S.


ANEXA 3
la regulament

CONTRACT-CADRU
privind racordarea la
CONDUCTELE DE ALIMENTARE DIN AMONTE (CA)

I. PARTILE CONTRACTANTE:

...................., cu sediul in ................, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. ..................... cod unic de inregistrare ............................, cont nr. ............, deschis la ......................., reprezentata legal prin ................, in calitate de director general, denumita in continuare OPERATOR CA,
si
......................., cu sediul in .................., inregistrata la ................... sub nr. ..., cod unic de inregistrare ..........., cont nr. .............., deschis la .................., reprezentata legal prin ......................., in calitate de ................., denumita in continuare SOLICITANT/UTILIZATOR
au convenit incheierea prezentului contract, cu respectarea clauzelor mai jos stipulate,

II. OBIECTUL CONTRACTULUI

Art. 1 - (1) Obiectul contractului il constituie racordarea la CA a obiectivelor SOLICITANTULUI/UTILIZATORULUI.
(2) Etapele si termenele de realizare a instalatiei de racordare sunt prevazute in anexa nr. 1 la prezentul contract.

III. DOCUMENTE SI DATE GENERALE

Art. 2 - Documentele generale, necesare pentru incheierea contractului de racordare la CA, sunt:
1. Cerere;
2. Documentele anexate cererii prevazute la pct. 1, conform art. 15 din Regulamentul privind accesul la CA.
Art. 3 - Datele generale, necesare pentru incheierea contractului de racordare la CA sunt:
1. denumirea si amplasamentul obiectivului pentru care se solicita racordarea ................................................ - se va completa de catre SOLICITANT/UTILIZATOR
2. solutia tehnica de racordare ........................., conform acordului de acces nr. ................ - se va completa de catre OPERATOR.

IV. DURATA CONTRACTULUI

Art. 4 - (1) Prezentul contract este incheiat pe o perioada de ........, stabilita de comun acord, corespunzatoare duratei de realizare a racordarii.
(2) Prelungirea duratei prezentului contract poate fi realizata la solicitarea uneia dintre parti, cu aprobarea celeilalte parti, sub conditia notificarii intentiei de prelungire a acestuia cu minimum .......... inainte de data expirarii termenului convenit initial.
(3) Indeplinirea cu intarziere a obligatiilor contractuale, cu acordul celeilalte parti, atrage dupa sine decalarea corespunzatoare a termenelor scadente aferente respectivelor obligatii, cu prelungirea corespunzatoare a duratei prezentului contract;

V. TARIFUL DE RACORDARE

Art. 5 - (1) Tariful de racordare, prevazut in anexa nr. 2 la prezentul contract, este stabilit in baza art. 16 alin. (2) din Regulament.
(2) Plata tarifului de racordare la CA se face conform intelegerii partilor (integral sau esalonat), dupa cum urmeaza:
.......................................................

VI. DREPTURI SI OBLIGATII ALE OPERATORULUI

Art. 6 - OPERATORUL are urmatoarele drepturi:
a) sa incaseze tariful de racordare, conform prevederilor art. 5 din prezentul contract;
b) orice alte drepturi convenite de catre parti, cu respectarea reglementarilor in vigoare.
Art. 7 - OPERATORUL are urmatoarele obligatii:
a) sa realizeze racordarea obiectivelor SOLICITANTULUI/UTILIZATORULUI la CA si sa puna in functiune instalatia de racordare;
b) sa respecte etapele si termenele prevazute in anexa nr. 1 la prezentul contract;
c) orice alte obligatii convenite de catre parti, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

VII. DREPTURI SI OBLIGATII ALE SOLICITANTULUI/UTILIZATORULUI

Art. 8 - SOLICITANTUL/UTILIZATORUL are urmatoarele drepturi:
a) sa solicite OPERATORULUI incadrarea in etapele si termenele prevazute in anexa nr. 1 la prezentul contract;
b) orice alte drepturi convenite de catre parti, cu respectarea reglementarilor in vigoare.
Art. 9 - SOLICITANTUL/UTILIZATORUL are urmatoarele obligatii:
a) sa achite tariful de racordare, conform prevederilor art. 5 din prezentul contract;
b) orice alte obligatii convenite de catre parti, cu respectarea reglementarilor in vigoare.

VIII. RASPUNDEREA CONTRACTUALA

Art. 10 - (1) Neindeplinirea culpabila sau, dupa caz, indeplinirea defectuoasa a obligatiilor prevazute in prezentul contract atrage dupa sine angajarea raspunderii contractuale a partii aflate in culpa, prin aplicarea de penalitati de ..... %/zi din valoarea lucrarilor neexecutate culpabil/din valoarea facturii, calculate de la data expirarii termenelor de realizare a instalatiei de racordare/de la data scadenta a facturii, si/sau prin solicitarea de daune-interese, corespunzator prejudiciului cauzat.
(2) In situatia in care OPERATORUL nu isi indeplineste obligatiile contractuale in termen de ......... zile calendaristice de la data scadenta a termenului de realizare, SOLICITANT/UTILIZATORUL este indreptatit sa considere prezentul contract reziliat de plin drept.
(3) In situatia in care SOLICITANT/UTILIZATORUL nu achita contravaloarea facturilor in termen de ......... zile calendaristice de la data scadentei, OPERATORUL este indreptatit sa considere prezentul contract reziliat de plin drept.

IX. INCETAREA CONTRACTULUI

Art. 11 - Prezentul contract inceteaza in urmatoarele cazuri:
a) la expirarea duratei contractului, stabilita conform art. 4 alin. (1), daca partile nu au convenit prelungirea acesteia;
b) in cazul rezilierii contractului, in situatia prevazuta la art. 10 alin. (2) si (3);
c) la solicitarea uneia din parti, sub conditia notificarii prealabile in termen de ........ zile calendaristice, cu acordul celeilalte parti.

X. NOTIFICARI

Art. 12 - (1) Partile sunt obligate ca pe parcursul derularii prezentului contract sa isi notifice reciproc orice modificare a circumstantelor avute in vedere la data semnarii acestuia, in termen de 5 zile calendaristice de la data producerii acestora, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 4 alin. (2) si la art. 11. lit. c).
(2) In cazul in care notificarea se face prin posta, aceasta va fi transmisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, considerandu-se primita de destinatar la data mentionata pe aceasta confirmare de catre oficiul postal primitor.
(3) Notificarile transmise prin fax se considera primite in prima zi lucratoare dupa ce au fost expediate.

XI. FORTA MAJORA

Art. 13 - (1) Cazul de forta majora este acel eveniment viitor, absolut imprevizibil si insurmontabil, care exonereaza de raspundere partea care il invoca.
(2) Partea care invoca un caz de forta majora este obligata sa il notifice celeilalte parti in termen de 5 zile calendaristice de la data incetarii evenimentului, urmata de remiterea documentelor justificative in termen de 15 zile calendaristice de la aceeasi data.
(3) Cazurile de forta majora vor fi certificate conform reglementarilor in vigoare.
(4) In cazul in care forta majora nu inceteaza in termen de 60 de zile calendaristice de la data producerii acesteia, partile au dreptul sa solicite desfiintarea de plin drept a contractului, fara ca vreuna dintre ele sa pretinda daune-interese.

XII. SOLUTIONAREA LITIGIILOR

Art. 14 - (1) Partile convin ca toate neintelegerile privind validitatea contractului sau cele rezultate din interpretarea, executarea sau incetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila.
(2) In caz contrar, litigiile vor fi depuse spre solutionare instantelor judecatoresti competente.
(3) Partile contractante pot conveni stipularea in prezentul contract a unei clauze compromisorii.

XIII. CLAUZE FINALE

Art. 15 - Partile contractante pot conveni modificarea si/sau completarea prezentului contract prin act aditional, cu respectarea clauzelor contractului-cadru, precum si a celorlalte reglementari in vigoare.
Art. 16 - Termenii de specialitate utilizati in prezentul contract sunt definiti de legislatia in vigoare.
Art. 17 - Clauzele prezentului contract se completeaza cu prevederile Codului Comercial, ale Codului Civil, precum si cu celelalte reglementari in vigoare.
Art. 18 - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul contract.
Art. 19 - Prezentul contract a fost incheiat astazi, ........., in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte.

OPERATOR SOLICITANT/UTILIZATOR
Director General Reprezentant legal



ANEXA 4
la regulament

TERMINOLOGIE


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Instalatie de racordare │Instalatie realizata intre punctul de racordare │
│la CA │la CA si punctul de delimitare; instalatiile de │
│ │racordare pot fi: │
│ │ - instalatie de racordare la intrare in CA: │
│ │instalatie realizata intre punctul de delimitare │
│ │dintre producator /un operator de inmagazinare si │
│ │operatorul CA si punctul de racordare la CA; │
│ │ - instalatie de racordare la iesirea din CA: │
│ │instalatie realizata intre punctul de racordare la│
│ │CA si punctul de delimitare dintre operatorul CA │
│ │si producator/distribuitor/operator de inmagazina-│
│ │re/consumator eligibil. │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Obiectiv │Ansamblu al instalatiilor, constructiilor si echi-│
│ │pamentelor aferente, ale utilizatorilor, destinate│
│ │producerii, inmagazinarii, distributiei si/sau │
│ │utilizarii gazelor naturale. │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Operator CA │Agentul economic, titular al autorizatiei/ │
│ │autorizatiilor pentru instalatii tehnologice de │
│ │suprafata aferente campurilor de productie/ │
│ │depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor │
│ │naturale │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Punct de delimitare │Loc in care instalatiile utilizatorului se delimi-│
│ │teaza ca proprietate de instalatiile operatorului │
│ │CA: │
│ │ - pentru punctele de injectie in CA delimitarea │
│ │se face la robinetul de iesire din statia/panoul │
│ │de masurare al producatorului/operatorului de in- │
│ │magazinare; │
│ │ - pentru punctele de iesire din CA delimitarea │
│ │se face la robinetul de iesire din statia de re- │
│ │glare masurare predare la operatorului de inmaga- │
│ │zinare / operatorului de distributie / consumator.│
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Punct de racordare la CA │Locul unde se realizeaza efectiv cuplarea instala-│
│ │tiei de racordare necesara accesului solicitantu- │
│ │lui la CA. │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016