Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 2.108 din 24 noiembrie 2004  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a   Legii nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 2.108 din 24 noiembrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 584/2002 privind masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.171 din 10 decembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 20 din Legea nr. 584/2002 privind mãsurile de prevenire a rãspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Regulamentul de aplicare a <>Legii nr. 584/2002 privind mãsurile de prevenire a rãspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

p. Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Valentin Mocanu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Maria Manolescu,
secretar de stat

Bucureşti, 24 noiembrie 2004.
Nr. 2.108.

ANEXĂ

REGULAMENT
de aplicare a <>Legii nr. 584/2002 privind mãsurile de
prevenire a rãspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie
a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA

ART. 1
Prezentul regulament cuprinde mãsurile care trebuie adoptate la nivelul instituţiilor guvernamentale cu responsabilitãţi în domeniul prevenirii şi controlului infecţiei cu HIV/SIDA.
ART. 2
Instituţiile cu responsabilitãţi în aplicarea <>Legii nr. 584/2002 privind mãsurile de prevenire a rãspândirii maladiei SIDA în România şi de protecţie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Instituţiile guvernamentale prevãzute în anexa nr. 1 elaboreazã sau, dupã caz, participã la elaborarea proiectelor de acte normative care reglementeazã:
a) mãsurile de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV;
b) mãsurile de protecţie socialã a persoanelor infectate cu virusul HIV sau bolnave de SIDA;
c) confidenţialitatea datelor privind persoanele infectate cu virusul HIV;
d) tratamentul adecvat al persoanelor infectate cu HIV, eligibile la tratament;
e) pregãtirea profesionalã de specialitate şi dezvoltarea cercetãrii medicale în domeniu;
f) finanţarea activitãţilor de prevenire a transmiterii HIV şi de tratament al persoanelor infectate cu HIV, precum şi a mãsurilor de protecţie socialã a persoanelor afectate.
ART. 4
Responsabilitatea elaborãrii reglementãrilor specifice fiecãrei instituţii guvernamentale sau comune mai multor astfel de instituţii este prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 5
Instituţiile guvernamentale prevãzute în anexa nr. 1 pot sã colaboreze cu organizaţiile neguvernamentale, naţionale şi internaţionale cu activitate în acest domeniu, în scopul desfãşurãrii unor activitãţi concordante pentru prevenirea rãspândirii infecţiei cu HIV şi protecţia persoanelor infectate cu virusul HIV sau bolnave de SIDA.
ART. 6
Comisia naţionalã pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA elaboreazã şi propune Guvernului spre aprobare Strategia naţionalã HIV/SIDA.
ART. 7
Comisia naţionalã pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA organizeazã activitatea grupurilor de lucru care elaboreazã actele normative ce decurg din prevederile <>Legii nr. 584/2002 şi asigurã armonizarea acestora cu prevederile legale în vigoare şi cu cele ale Strategiei naţionale HIV/SIDA pentru perioada respectivã.
ART. 8
Elaborarea oricãror alte reglementãri necesare pentru aplicarea legii se face la nivelul fiecãrei instituţii menţionate în anexa nr. 1.
ART. 9
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------
LISTA
instituţiilor guvernamentale cu responsabilitãţi
în aplicarea <>Legii nr. 584/2002

1. Ministerul Sãnãtãţii
2. Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei
3. Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii
4. Ministerul Apãrãrii Naţionale
5. Ministerul Administraţiei şi Internelor
6. Ministerul Justiţiei
7. Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
8. Secretariatul General al Guvernului
9. Cancelaria Primului-Ministru

ANEXA 2
-------
la regulament
-------------

DESCRIEREA
responsabilitãţilor instituţiilor guvernamentale în ceea
ce priveşte elaborarea reglementãrilor specifice sau comune

ART. 1
Pentru aplicarea Strategiei naţionale HIV/SIDA, sub coordonarea Comisiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA, ministerele şi instituţiile cu atribuţii în domeniu şi/sau cu reţea sanitarã proprie vor elabora programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei cu HIV/SIDA, precum şi mãsuri de reducere a impactului social al cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA.
ART. 2
Ministerul Sãnãtãţii va colabora cu Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Autoritatea Naţionalã pentru Tineret, Agenţia Naţionalã pentru Sport, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap, Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România, cu organizaţiile neguvernamentale, naţionale şi internaţionale, în scopul desfãşurãrii unor campanii şi acţiuni pentru educaţia populaţiei.
ART. 3
Ministerul Sãnãtãţii va colabora cu Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Autoritatea Naţionalã pentru Tineret, Agenţia Naţionalã pentru Sport, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap, Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmaciştilor din România, cu organizaţiile neguvernamentale, naţionale şi internaţionale, precum şi cu societatea civilã în vederea efectuãrii de cercetãri pentru determinarea grupurilor expuse la risc.
ART. 4
(1) Ministerul Sãnãtãţii va asigura informarea populaţiei şi pregãtirea personalului medical şi auxiliar privind precauţiile universale şi mijloacele necesare pentru prevenirea transmiterii infecţiei cu virusul HIV.
(2) Ministerul Sãnãtãţii va coordona activitãţile care vizeazã obligativitatea respectãrii acestora la nivelul tuturor unitãţilor sanitare cu sau fãrã paturi, precum şi la nivelul unitãţilor de asistenţã medico-socialã.
ART. 5
(1) Ministerul Sãnãtãţii stabileşte prin ordin mijloacele obligatorii de prevenire a transmiterii infecţiei cu HIV de la mamã la fãt.
(2) Acestea vor include mãsuri privind asigurarea consilierii şi testãrii gratuite a femeii însãrcinate, asigurarea tratamentului antiretroviral pentru femeia însãrcinatã infectatã cu HIV sau bolnavã de SIDA, monitorizarea clinicã şi de laborator a nou-nãscutului provenit din mamã infectatã cu HIV sau bolnavã de SIDA, precum şi orice alte mãsuri necesare pentru scãderea riscului transmiterii infecţiei cu HIV de la mamã la fãt.
ART. 6
Ministerul Sãnãtãţii împreunã cu Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei vor elabora lista cuprinzând profesiile şi activitãţile cu risc de expunere profesionalã faţã de infecţia cu HIV.
ART. 7
Ministerul Sãnãtãţii şi Comisia naţionalã pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA monitorizeazã respectarea obligaţiei tuturor unitãţilor sanitare şi a medicilor, indiferent de forma de organizare, de a interna şi de a asigura îngrijirile medicale pentru pacienţii infectaţi cu HIV/SIDA şi întreprind mãsurile ce se impun împotriva persoanelor vinovate de nerespectarea acestei obligaţii.
ART. 8
Ministerul Sãnãtãţii coordoneazã activitãţile care vizeazã asigurarea pregãtirii continue a personalului medico-sanitar în domeniul infecţiei cu HIV.
ART. 9
(1) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate este informatã periodic în ceea ce priveşte numãrul bolnavilor eligibili la terapia specificã, asigurã nivelul corespunzãtor al sumelor alocate din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru medicamentele şi materialele sanitare specifice ce se achiziţioneazã cu aceastã destinaţie şi realizeazã achiziţionarea acestora.
(2) Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate judeţene sunt responsabile de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii sumelor alocate de la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, monitorizeazã, controleazã şi analizeazã indicatorii fizici şi de eficienţã pe parcursul derulãrii programelor.
ART. 10
Ministerul Sãnãtãţii pune semestrial la dispoziţia comisiilor de sãnãtate ale Senatului şi Camerei Deputaţilor informaţii privind indicatorii subprogramelor pentru prevenirea şi controlul infecţiei cu HIV/SIDA, modul în care s-a asigurat terapia specificã şi a infecţiilor asociate.
ART. 11
(1) Persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA au dreptul la tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte dreptul la învãţãturã, dreptul la muncã, dreptul la promovare profesionalã şi protecţie socialã, conform legislaţiei naţionale privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi conform convenţiilor, pactelor şi tratatelor internaţionale la care România este parte.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, prin Inspecţia Muncii, monitorizeazã respectarea dreptului la muncã al persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
(3) Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi a municipiului Bucureşti asigurã în mod gratuit persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA totalitatea serviciilor de informare şi consiliere profesionalã, inclusiv cãutare a locurilor de muncã în funcţie de stadiul bolii, în condiţiile legii.
ART. 12
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii, asigurã informarea angajatorilor despre drepturile şi obligaţiile angajaţilor persoane infectate cu HIV sau bolnave de SIDA şi despre obligaţia nediscriminãrii acestora pe criteriul sãnãtãţii.
ART. 13
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va asigura educarea angajaţilor privind dreptul la asigurarea gratuitã a profilaxiei postexpunere profesionalã.
ART. 14
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei asigurã plata indemnizaţiilor lunare de hranã cuvenite adulţilor şi copiilor infectaţi cu HIV sau bolnavi de SIDA internaţi, instituţionalizaţi şi din ambulatoriul de stat, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei.
ART. 15
Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei va realiza anual cercetãri sociologice care sã vizeze monitorizarea numãrului de beneficiari ai indemnizaţiilor lunare de hranã, a situaţiei familiale şi sociale a acestora şi va face propuneri privind elaborarea unor noi programe şi mãsuri de protecţie socialã.
ART. 16
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, împreunã cu Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, Autoritatea Naţionalã pentru Tineret, Agenţia Naţionalã pentru Sport, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, Autoritatea Naţionalã pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale cu activitate în domeniu, asigurã difuzarea, în toate unitãţile de învãţãmânt, de stat sau private, de programe educaţionale şi informative privind prevenirea transmiterii infecţiei cu HIV şi comportamentul adecvat faţã de persoanele bolnave de SIDA şi accesul gratuit, universal şi necondiţionat al tuturor tinerilor care urmeazã o formã de învãţãmânt la aceste informaţii.
ART. 17
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii asigurã introducerea în curriculum, diferenţiat pe cicluri de învãţãmânt, a unui program de educaţie pentru sãnãtate, care sã includã, între altele, un capitol distinct privind HIV/SIDA, precum şi introducerea în sistemul de formare/perfecţionare a cadrelor didactice a cunoştinţelor generale privind HIV/SIDA, protecţia persoanelor afectate şi comportamentul faţã de acestea şi dezvoltarea de activitãţi extracurriculare şi extraşcolare şi va asigura monitorizarea modului de punere în aplicare a acestor programe.
ART. 18
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, prin inspectoratele şcolare judeţene, promoveazã în unitãţile de învãţãmânt dezvoltarea unei atitudini corespunzãtoare faţã de persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA, în scopul înlãturãrii marginalizãrii şi discriminãrii acestora şi pentru crearea unui mediu tolerant faţã de acestea.
ART. 19
Organizaţiile neguvernamentale sau alte persoane juridice care activeazã în domeniu pot participa în condiţiile legii la realizarea, în comun cu ministerele şi cu instituţiile publice, a unor activitãţi ori programe privind prevenirea rãspândirii infecţiei cu HIV şi protecţia socialã a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016