Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 193 din 28 februarie 2002  privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 193 din 28 februarie 2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 13 martie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Biroul Roman de Metrologie Legalã, organ de specialitate al administraţiei publice centrale pentru coordonarea şi controlul la nivel naţional al activitãţii de metrologie legalã, este instituţie publica cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, cu sediul în municipiul Bucureşti, sos. Vitan Barzesti nr. 11, sectorul 4.
ART. 2
Pentru realizarea obiectului sau de activitate Biroul Roman de Metrologie Legalã are urmãtoarele competente:
a) asigura transmiterea unitãţilor de mãsura şi atesta etaloanele din Sistemul naţional de etaloane;
b) deţine, întreţine, perfectioneaza, conserva şi utilizeazã etaloanele naţionale, asigurând trasabilitatea acestora la etaloane internaţionale;
c) emite Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului şi norme de metrologie legalã, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, precum şi proceduri de metrologie legalã;
d) exercita controlul metrologic al statului asupra masurarilor, mijloacelor de mãsurare şi activitãţilor care au ca obiect masurarile şi mijloacele de mãsurare;
e) evalueaza mijloacele de mãsurare şi certifica conformitatea acestora cu cerinţele esenţiale stabilite în reglementãrile tehnice;
f) constata contravenţiile şi aplica sancţiunile prevãzute de legislaţia în domeniul metrologiei.
ART. 3
(1) În realizarea obiectului sau de activitate Biroul Roman de Metrologie Legalã are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã strategii şi programe de dezvoltare privind activitatea de metrologie;
b) supravegheazã şi controleazã la nivel naţional aplicarea reglementãrilor legale în domeniul metrologiei;
c) elaboreazã proiecte de acte normative privind activitatea de metrologie, armonizate cu reglementãrile internaţionale din domeniul metrologiei, pe care le transmite spre promovare sau aprobare Ministerului Industriei şi Resurselor;
d) evalueaza competenta tehnica a organismelor care solicita notificarea şi propune spre aprobare ministrului industriei şi resurselor lista cuprinzând organismele recunoscute care realizeazã proceduri de evaluare a conformitatii; în cazul în care acestea nu mai au competenta corespunzãtoare, propune retragerea notificãrii;
e) asigura supravegherea pieţei pentru mijloacele de mãsurare;
f) transmite unitãţile de mãsura la mijloace de mãsurare nesupuse obligatoriu controlului metrologic al statului;
g) evalueaza şi atesta laboratoarele de metrologie pentru mijloace de mãsurare nesupuse obligatoriu controlului metrologic al statului;
h) reprezintã interesele României în cadrul Organizaţiei Internaţionale de Metrologie Legalã şi al altor organisme internaţionale şi regionale de metrologie şi colaboreazã cu instituţiile similare din alte tari sau cu organisme internaţionale;
i) efectueazã lucrãri de cercetare ştiinţificã în domeniul metrologiei;
j) elaboreazã proiectul Listei de tarife pentru lucrãrile efectuate de Biroul Roman de Metrologie Legalã, pe care îl transmite spre aprobare Ministerului Industriei şi Resurselor;
k) sprijinã învãţãmântul şi manifestãrile ştiinţifice în domeniul metrologiei şi organizeazã forme de perfecţionare profesionalã specifice;
l) coordoneazã şi deruleazã programe în domeniul metrologiei la nivel naţional, cu finanţare interna şi/sau internationala;
m) asigura editarea şi difuzarea reglementãrilor, informaţiilor şi altor materiale specifice domeniului;
n) încheie, în condiţiile legii, convenţii, protocoale sau alte documente de recunoaştere a unor documente sau activitãţi de metrologie.
(2) Biroul Roman de Metrologie Legalã îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite potrivit legii pentru domeniul sau de activitate.
ART. 4
(1) Biroul Roman de Metrologie Legalã este condus de un director general, numit prin ordin al ministrului industriei şi resurselor.
(2) Directorul general conduce intreaga activitate a Biroului Roman de Metrologie Legalã şi îl reprezintã în raporturile cu ministerele, cu celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice, precum şi cu persoane juridice din ţara şi din strãinãtate.
(3) În exercitarea atribuţiilor sale directorul general emite ordine.
(4) Ordinele de interes general se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Directorul general poate da împuterniciri de reprezentare şi delegare de competenta directorilor generali adjuncţi şi directorilor.
ART. 5
(1) Structura organizatoricã a Biroului Roman de Metrologie Legalã este prevãzutã în anexa nr. 1.
(2) În cadrul structurii organizatorice prevãzute la alin. (1), prin ordin al directorului general se pot organiza servicii, birouri, centre, oficii, secţii, laboratoare, colective, consilii.
(3) Directorii generali adjuncţi sunt numiţi prin ordin al directorului general, potrivit legii.
(4) Numãrul maxim de posturi este de 975.
ART. 6
(1) În structura Biroului Roman de Metrologie Legalã funcţioneazã direcţiile regionale de metrologie legalã Bacau, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Timişoara, unitãţi fãrã personalitate juridicã, care au în zona lor teritorialã de competenta judeţe conform repartizãrii prevãzute în anexa nr. 2.
(2) În subordinea Biroului Roman de Metrologie Legalã funcţioneazã Institutul Naţional de Metrologie organizat ca institut de cercetare-dezvoltare în domeniul metrologiei, unitate fãrã personalitate juridicã.
(3) Patrimoniul Biroului Roman de Metrologie Legalã este alcãtuit din bunurile proprii ale direcţiilor regionale de metrologie legalã şi ale Institutului Naţional de Metrologie, evidentiate în contabilitate la data de 31 decembrie 2001.
ART. 7
Atribuţiile şi modalitãţile de finanţare ale compartimentelor şi unitãţilor din structura Biroului Roman de Metrologie Legalã se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare, care se aproba prin ordin al directorului general.
ART. 8
(1) Finanţarea cheltuielilor aferente activitãţii Biroului Roman de Metrologie Legalã se asigura integral din venituri extrabugetare. Veniturile se realizeazã din sumele încasate pentru lucrãrile de etalonare, verificare metrologica, încercare de mijloace de mãsurare, evaluare în vederea acordãrii autorizaţiilor metrologice, expertizare şi supraveghere metrologica pe baza de tarife, precum şi pentru alte lucrãri efectuate în conformitate cu atribuţiile sale.
(2) Veniturile încasate rãmân la dispoziţia Biroului Roman de Metrologie Legalã, iar cele rãmase în sold la sfârşitul anului se reporteazã în bugetul de venituri şi cheltuieli al Biroului Roman de Metrologie Legalã în anul urmãtor.
(3) Bugetul de venituri şi cheltuieli al Biroului Roman de Metrologie Legalã se elaboreazã anual de cãtre aceasta instituţie şi se aproba de Ministerul Industriei şi Resurselor, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
(4) Salarizarea personalului Biroului Roman de Metrologie Legalã se realizeazã potrivit reglementãrilor în vigoare aplicabile instituţiilor publice finanţate integral din venituri extrabugetare.
ART. 9
(1) Pentru structura centrala a Biroului Roman de Metrologie Legalã se utilizeazã un numãr de 5 autoturisme cu un consum lunar de carburanţi de 300 litri/autoturism, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritãţile şi instituţiile publice.
(2) Pentru activitãţile specifice de supraveghere a pieţei şi de control metrologic al statului Biroul Roman de Metrologie Legalã are în dotare un parc auto care cuprinde autolaboratoare şi autoturisme.
(3) Numãrul de autolaboratoare şi consumul de carburanţi aferent se stabilesc, în funcţie de necesitaţi, prin ordin al directorului general al Biroului Roman de Metrologie Legalã.
(4) Biroul Roman de Metrologie Legalã utilizeazã câte un autoturism pentru fiecare dintre direcţiile regionale de metrologie legalã, cu un consum lunar de carburanţi de 250 litri/autoturism.
ART. 10
Etaloanele naţionale ale unitãţilor de mãsura sunt bunuri proprietate publica a statului aflate în administrarea Biroului Roman de Metrologie Legalã.
ART. 11
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 12
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 853/1999 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Roman de Metrologie Legalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 516 din 25 octombrie 1999.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak



ANEXA 1

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Biroului Roman de Metrologie Legalã - B.R.M.L.

Numãrul maxim de posturi = 975

┌────────────────┐
│DIRECTOR GENERAL│
└─────┬──────────┘
┌───────────────┬──────────┼───────────┬───────────────┐
┌─────┴────┐ ┌───┴───┐ │ ┌───┴──┐ ┌───┴───┐
│Consilieri│ │ Birou │ │ │Audit │ │Resurse│
│ tehnici │ │juridic│ │ │intern│ │ umane │
└──────────┘ └───────┘ │ └──────┘ └───────┘

┌─────────────────┴────────┬──────────┬─────────┬───────────.
┌────────────┴───────────┐ ┌────┴───┐ │ │ :
│Director general adjunct│ │Director│ │ │ :
└───────────┬────────────┘ │general │ │ │ :
│ │adjunct │ │ │ :
│ └───┬────┘ │ │ :
┌────────────────┴─────┐ ┌─────┴──┐ │ │ :
│┌─────────────┐┌──────┴──────┐┌──────┴───┐┌───┴────┐┌──┴──────┐┌─┴─────────┐ :
││ Direcţia ││ Direcţia ││ Direcţia ││Direcţia││Direcţia ││Direcţia │ :
├┤ regionala ││ inspecţii ││ evaluare ││tehnica ││economicã││ de │ :
││de metrologie││ şi ││ organisme││ ││ ││certificare│ :
││ legalã 1 ││supravegherea││ şi ││ ││ ││"B.R.M.L. -│ :
││ ││ pieţei ││autorizari││ ││ ││ Cert" │ :
│└─────────────┘└─────────────┘└──────────┘└────────┘└─────────┘└───────────┘ :
│ :
│┌──────────┐ ┌──────────┐
││Direcţia │ │Institutul│
││regionala │ │ Naţional │
├┤ de │ │ de │
││metrologie│ │Metrologie│
││ legalã 2 │ └──────────┘
│└──────────┘
│ :
│ :
│ :
│┌──────────┐
││Direcţia │
││regionala │
└┤ de │
│metrologie│
│legalã 8 │
└──────────┘





ANEXA 2

Direcţiile regionale de metrologie legalã şi judeţele
din zona teritorialã de competenta a acestora
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Direcţia regionala Judeţe
crt. de metrologie legalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Bacau Bacau, Botosani, Iaşi, Neamt, Suceava, Vaslui
2. Constanta Brãila, Buzau, Constanta, Galaţi, Tulcea,
Vrancea
3. Ploiesti Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Prahova,
Teleorman, Ialomita
4. Craiova Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea
5. Timişoara Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis
6. Cluj-Napoca Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures,
Salaj, Satu Mare
7. Braşov Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu
8. Bucureşti Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016