Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 191 din 9 februarie 2006  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 191 din 9 februarie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garantii pentru importul si exportul produselor agricole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 167 din 22 februarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 21 din Legea nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 956 din 27 octombrie 2005, cu modificãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 martie 2006.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Nicolae Flaviu Lazin,
secretar de stat

Ministrul delegat pentru comerţ,
Iuliu Winkler

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 9 februarie 2006.
Nr. 191.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Legii nr. 299/2005 privind instituirea
sistemului de garanţii pentru importul şi exportul produselor agricole

ART. 1
Depunerea de cãtre operatorii economici a cererii pentru eliberarea certificatului de import sau de export este condiţionatã, dupã caz, de constituirea unei garanţii în lei.
ART. 2
În cazul constituirii garanţiei sub formã de depozit:
a) depozitul se constituie prin depunere în numerar sau prin virament bancar în contul 50.05.04 "Sume de mandat şi în depozit reprezentând garanţii la importul şi exportul de produse agricole", deschis pe numele Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã la Trezoreria Statului;
b) data constituirii garanţiei se considerã ca fiind data în care s-a realizat alimentarea contului Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, cu suma reprezentând garanţia doveditã prin extrasul de cont.
ART. 3
În cazul constituirii garanţiei sub formã de scrisoare de garanţie bancarã:
a) lista bãncilor agreate se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea Bãncii Naţionale a României, în termen de 15 zile de la data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I;
b) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã încheie convenţii cu bãncile agreate, în termen de 15 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului finanţelor publice privind lista bãncilor agreate;
c) originalul scrisorii de garanţie bancarã se transmite de cãtre banca emitentã direct Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã;
d) data constituirii garanţiei se considerã ca fiind data emiterii scrisorii de garanţie de cãtre bancã;
e) garanţia nu se poate constitui mai târziu de data depunerii cererii pentru eliberarea certificatului;
f) în cazul în care existã scrisori de garanţie bancarã în vigoare, conform termenului de valabilitate a acestora, emise de una dintre bãncile agreate, dar aceasta este radiatã din listã la un moment dat, angajamentul bãncii respective asumat prin scrisoarea de garanţie rãmâne valabil circumscris termenului de valabilitate a acesteia;
g) scrisoarea de garanţie bancarã îşi înceteazã valabilitatea numai dupã prezentarea acordului scris al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã sau dupã expirarea termenului de valabilitate a scrisorii de garanţie bancarã;
h) modelul scrisorii de garanţie bancarã este prezentat în anexa nr. 1;
i) o scrisoare de garanţie bancarã poate fi utilizatã doar pentru o singurã operaţiune, fie de import, fie de export;
j) la completarea scrisorii de garanţie bancarã se va bara în text cu o linie cu cernealã roşie cuvântul "export", în cazul când aceasta se solicitã pentru import, sau cuvântul "import", când aceasta se solicitã pentru export.
ART. 4
(1) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã este îndreptãţitã sã refuze acceptarea unei garanţii, indiferent de forma ei, în condiţiile în care aceasta nu acoperã obligaţia aferentã înscrisã în cererea pentru eliberarea certificatului de import sau de export. În acest caz Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã comunicã motivul respingerii pe versoul cererii pentru eliberarea certificatului de import sau de export.
(2) În cazul în care un operator economic are un litigiu privind executarea unei garanţii aferente unui certificat de import sau de export, acesta nu poate depune o altã cerere pentru eliberarea unui certificat de import sau de export decât dupã stingerea obligaţiilor faţã de Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
ART. 5
(1) În sensul <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 299/2005 privind instituirea sistemului de garanţii la importul şi exportul produselor agricole, denumitã în continuare lege, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã renunţã la constituirea garanţiei, pe baza cererii adresate acesteia de cãtre operatorul economic sau de reprezentantul împuternicit al acestuia, care solicitã eliberarea certificatului de import ori de export.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã exporturilor care beneficiazã de primã de export, pentru care se constituie garanţie şi în situaţia în care suma totalã aferentã acesteia este inferioarã sumei de 500 euro, echivalent în lei la cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţionalã a României la data constituirii.
(3) Modelul cererii prevãzute la alin. (1) este prezentat în anexa nr. 2.
(4) Verificarea respectãrii prevederilor art. 3 alin. (2) din lege se face luându-se în considerare cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţionalã a României la data constituirii garanţiei.
(5) Prevederile alin. (4) se aplicã şi în cazul în care operaţiunea de import sau de export rezultatã din certificat nu este îndeplinitã.
(6) Angajamentul scris al pãrţii responsabile de îndeplinirea obligaţiei constituie titlu executoriu pentru recuperarea sumei echivalente cu cea pe care ar fi plãtit-o dacã ar fi constituit o garanţie.
ART. 6
(1) Operatorul economic sau reprezentantul împuternicit al acestuia poate solicita înlocuirea garanţiei, potrivit art. 7 alin. (1) din lege, prin cerere scrisã, adresatã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
(2) În cazul prevãzut la art. 3 lit. f), Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã operatorul economic în termen de 5 zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului de modificare a ordinului ministrului finanţelor publice privind lista bãncilor agreate.
(3) Pentru eliberarea de certificate necesare unor operaţiuni de import sau de export viitoare, în vederea obţinerii scrisorii de garanţie bancarã, operatorul economic are obligaţia sã se adreseze bãncilor agreate, stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice.
ART. 7
(1) Obligaţia privind îndeplinirea operaţiunii de import sau de export, rezultatã din certificat ori din extrasul aferent certificatului, se referã la îndeplinirea cumulativã a cerinţelor rezultate din certificat sau, dupã caz, din extrasul aferent certificatului.
(2) Cerinţele rezultate din certificatul de import sau de export ori, dupã caz, din extrasul aferent certificatului se referã la realizarea operaţiunii de import sau de export astfel:
a) pentru cantitatea de produs înscrisã în certificat sau în extrasul aferent certificatului;
b) în intervalul de valabilitate a certificatului sau extrasului aferent certificatului;
c) în ţara înscrisã în certificat sau în extrasul aferent certificatului.
ART. 8
(1) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã restituie garanţia reţinutã sau transmite originalul scrisorii de garanţie la banca emitentã împreunã cu notificarea realizãrii obligaţiei rezultate din certificatul de import sau de export, în termen de maximum 30 de zile de la data prezentãrii documentelor prevãzute la art. 14 din lege.
(2) Pentru restituirea garanţiei, operatorul economic este obligat sã prezinte Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã urmãtoarele documente:
a) în cazul efectuãrii unui import: exemplarul nr. 1 al certificatului de import sau, dupã caz, exemplarul nr. 1 al extrasului ori extraselor aferent/aferente certificatului, completate de biroul vamal competent cu menţiunile prevãzute de lege;
b) în cazul efectuãrii unui export fãrã primã de export: exemplarul nr. 1 al certificatului de export sau, dupã caz, exemplarul nr. 1 al extrasului ori extraselor aferent/aferente certificatului, completate de biroul vamal competent cu menţiunile prevãzute de lege;
c) în cazul efectuãrii unui export cu primã de export, pe lângã documentele prevãzute la lit. b), Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã solicitã documente suplimentare stabilite de reglementãrile legale în vigoare.
ART. 9
(1) La data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de import, în situaţia în care operatorul economic nu a prezentat dovezile prevãzute la art. 14 lit. a) din lege în cadrul termenului de valabilitate a certificatului, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã operatorului economic faptul cã garanţia reţinutã se executã în termen de 35 de zile de la data notificãrii.
(2) La data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de export pentru operaţiunile de export cu produse care nu beneficiazã de primã de export, în condiţiile în care operatorul economic nu a prezentat dovezile prevãzute la art. 14 lit. b) din lege, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã operatorului economic faptul cã garanţia reţinutã se executã în termen de 35 de zile de la data notificãrii.
(3) În situaţia în care Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã a decis, conform art. 15 alin. (7) din lege, prelungirea perioadei pentru furnizarea documentelor suplimentare prevãzute la art. 14 lit. c) din lege şi operatorul economic nu le-a prezentat, aceasta notificã operatorului economic faptul cã garanţia reţinutã va fi executatã în termen de 35 de zile de la data notificãrii.
(4) Pentru executarea garanţiei sub formã de depozit, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã vireazã la bugetul de stat suma garantatã şi existentã în contul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã.
ART. 10
(1) Termenul de valabilitate a scrisorii de garanţie bancarã în cazul importului include urmãtoarele perioade succesive:
a) 60 de zile, care reprezintã durata de valabilitate a certificatului de import;
b) 35 de zile, în care operatorul economic trebuie sã plãteascã suma reprezentând garanţia reţinutã conform art. 16 alin. (1) din lege;
c) 35 de zile, în care banca trebuie sã execute scrisoarea de garanţie bancarã.
(2) Termenul de valabilitate a scrisorii de garanţie bancarã în cazul exportului fãrã primã de export include urmãtoarele perioade succesive:
a) 90 de zile, care reprezintã durata de valabilitate a certificatului de export;
b) 35 de zile, în care operatorul economic trebuie sã plãteascã suma reprezentând garanţia reţinutã conform art. 16 alin. (1) din lege;
c) 35 de zile, în care banca trebuie sã execute scrisoarea de garanţie bancarã.
(3) Termenul de valabilitate a scrisorii de garanţie bancarã în cazul exportului cu primã de export include urmãtoarele perioade succesive:
a) 90 de zile, care reprezintã durata de valabilitate a certificatului de export;
b) 6 luni de la data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de export;
c) douã luni de la expirarea termenului prevãzut la lit. b);
d) 35 de zile, în care operatorul economic trebuie sã plãteascã suma reprezentând garanţia reţinutã conform art. 16 alin. (1) din lege:
e) 35 de zile, în care banca trebuie sã execute scrisoarea de garanţie bancarã.
(4) Termenul prevãzut pentru prezentarea dovezii cã produsele în cauzã au ajuns pe teritoriul de destinaţie înscris în certificatul de export este de 6 luni de la data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului.
(5) Termenul prevãzut la alin. (4) poate fi prelungit pentru o perioadã de cel mult douã luni, la cererea operatorului economic adresatã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, ca urmare a demersurilor acestuia în scopul obţinerii dovezii cã produsele în cauzã au ajuns pe teritoriul de destinaţie înscris în certificatul de export, prevãzute de reglementãrile legale în vigoare, cu excepţia cazurilor de forţã majorã, astfel cum au fost definite la <>art. 28 şi 29 din Legea nr. 300/2005 privind instituirea sistemului de certificate de import şi de export pentru produse agricole, cu modificãrile ulterioare.
ART. 11
(1) Dovada cã produsele în cauzã au ajuns pe teritoriul de destinaţie înscris în certificatul de export se face în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.
(2) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã operatorului economic la împlinirea termenului de 6 luni de la data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de export faptul cã nu a depus dovada livrãrii la destinaţie şi, ca urmare, acesta trebuie sã plãteascã suma reprezentând garanţia reţinutã, în termen de 35 de zile din ziua emiterii notificãrii, în cazul neîndeplinirii obligaţiei de a exporta, înscrisã în certificatul de export.
(3) În cazul în care operatorul economic nu poate prezenta dovada în termenul stabilit de lege, acesta prezintã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã documente precum: scrisori, faxuri, mesaje electronice, rezultate din corespondenţa acestuia cu autoritatea vamalã din ţara de destinaţie a exportului, care atestã demersurile întreprinse în scopul obţinerii dovezii, în vederea prelungirii perioadei pentru prezentarea acesteia.
(4) În situaţia în care operatorul economic nu face dovada cã produsele în cauzã au ajuns pe teritoriul de destinaţie înscris în certificatul de export în termenul prevãzut de lege, se considerã culpa operatorului economic şi garanţia aferentã certificatului de export se reţine integral.
(5) La împlinirea termenului de 8 luni de la data expirãrii termenului de valabilitate a certificatului de export, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã notificã operatorului economic faptul cã nu a furnizat documentele potrivit art. 14 lit. c) din lege şi, ca urmare, acesta trebuie sã plãteascã suma reprezentând garanţia reţinutã în termen de 35 de zile din ziua emiterii notificãrii.
(6) Dacã la expirarea termenului de valabilitate a certificatului de export operatorul economic nu prezintã acest certificat, garanţia se reţine integral.
ART. 12
(1) Valoarea totalã a garanţiei rezultã prin înmulţirea cantitãţii de produs înscrise în certificat cu cuantumul garanţiei pe unitatea de mãsurã pentru produsul respectiv.
(2) Potrivit art. 15 alin. (1) din lege, garanţia care se reţine se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:
Valoarea garanţiei care se reţine = (95% din cantitatea înscrisã în certificat - cantitatea importatã sau exportatã) x cuantumul garanţiei pe unitatea de mãsurã pentru produsul respectiv.
(3) Potrivit art. 15 alin. (2) din lege, în cazul în care cantitatea efectiv importatã sau exportatã reprezintã mai puţin de 5% din cantitatea înscrisã în certificatul de import sau de export, se reţine întreaga garanţie.
ART. 13
(1) Executarea unei garanţii constituite sub formã de scrisoare de garanţie bancarã se face pe baza cererii Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 3.
(2) La completarea anexei nr. 3, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã va bara cu o linie cu cernealã roşie cealaltã operaţiune decât cea pentru care s-a solicitat certificatul.
(3) La expirarea termenului de 35 de zile prevãzut la art. 16 alin. (1) din lege, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã vireazã la bugetul de stat sumele reţinute, existente în contul acesteia.
(4) La expirarea termenului de 35 de zile prevãzut la art. 16 alin. (2) din lege, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã vireazã la bugetul de stat sumele încasate de la banca emitentã a scrisorii de garanţie bancarã.
ART. 14
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

ANEXA 1

Cãtre
Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã
Str. .......... nr. ..., sectorul ...., cod poştal ......., Bucureşti, cod fiscal ........

SCRISOARE DE GARANŢIE BANCARĂ
Nr. ....../.......

Cu privire la Certficatul de export/import nr. ....... din ....... pentru exportul/importul ...........(denumirea produsului agricol, cantitatea, unitatea de mãsurã, ţara de destinaţie/provenienţã)........, ce urmeazã a fi eliberat Societãţii Comerciale ......., str. ....... nr. ..., localitatea ........., judeţul ......., nr. de înregistrare la registrul comerţului ......., CUI ........(operatorul economic)........... şi în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 299/2005 , operatorul economic este obligat sã furnizeze o garanţie bancarã de bunã execuţie.
Pentru aceasta, în conformitate cu cele mai sus arãtate, la solicitarea clientului nostru, Societatea Comercialã ........, str. ....... nr. ...., nr. de înregistrare la registrul comerţului, CUI ......., noi, Banca ......., Sucursala ........., str. ....... nr. ......, nr. de înregistrare la registrul comerţului, ......., CUI ......, ne angajãm irevocabil şi necondiţionat sã plãtim în favoarea Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, pânã la concurenţa sumei de maximum ....... (litere ....) lei (RON) orice sumã cerutã de dumneavoastrã la prima cerere scrisã, prezentatã în original, semnatã şi ştampilatã, cerere de executare prezentatã în cadrul termenului de valabilitate a prezentei scrisori de garanţie bancarã, însoţitã de declaraţia dumneavoastrã cã operatorul economic .......... nu şi-a îndeplinit total sau parţial obligaţiile asumate conform <>Legii nr. 299/2005 şi Certificatului de export/import nr. ...... din ......., aferent exportului/importului de ........(cantitatea, unitatea de mãsurã, produsul)......, cu precizarea obligaţiei neîndeplinite. Plata se va efectua de cãtre noi în contul dumneavoastrã nr. 50.05.04, deschis la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, la primirea solicitãrii dumneavoastrã, prezentatã la ghişeele noastre, fãrã nici o amânare, contestaţie sau necesitate a prezentãrii unor dovezi suplimentare, în decurs de 30 de zile de la primirea sa.
Aceastã garanţie este valabilã pânã la data de ..., datã la care, dacã nu s-a primit de la Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã nici o solicitare strict conformã cu termenii şi condiţiile prezentei scrisori, aceasta devine nulã la data menţionatã, indiferent dacã originalul ne este restituit sau nu.
Orice platã efectuatã de bancã în cadrul prezentei scrisori de garanţie va reduce angajamentul bãncii cu valoarea acestor plãţi.
În situaţiile în care pãrţile sunt de acord sã modifice unele prevederi din Certificatul de export/import nr. ..., care au efecte asupra angajamentului bãncii, garanţia se va putea modifica numai cu acordul Bãncii ..........
Restituirea originalului scrisorii de garanţie de cãtre dumneavoastrã direct cãtre banca emitentã, înainte de expirarea valabilitãţii sale, va elibera banca de obligaţiile asumate. Prezenta scrisoare de garanţie este supusã Publicaţiei 458 a CCI Paris şi este guvernatã de legea românã, locul de judecatã fiind municipiul Bucureşti.

Semnãturi autorizate,

ANEXA 2

CERERE
privind renunţarea la constituirea garanţiei,
potrivit <>art. 3 alin. (2) din Legea nr. 299/2005

Subsemnatul*1) ...........................,
în drept de a acţiona pentru/în numele Societãţii Comerciale*2) .........
în calitate de solicitant al certificatului de import sau de export pentru produsul ........., în cantitate de .........., solicit ca, începând cu data de*3) .........., societatea comercialã sã fie exceptatã de la constituirea unei garanţii atunci când aceasta este inferioarã sumei de 500 euro pentru fiecare certificat de import sau de export.
Mã angajez sã plãtesc în termenul prevãzut de lege, pe baza simplei cereri a Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, orice sumã datoratã, echivalentã cu cea care ar fi fost plãtitã în caz de reţinere totalã sau parţialã a garanţiei aferente certificatului, dacã aceasta ar fi fost constituitã.
Întocmitã la Bucureşti în data de*4) ...............
------------
*1) Numele şi prenumele persoanei autorizate, datele de identificare.
*2) Societatea, sediul social, activitatea principalã, codul unic de înregistrare.
*3) Data de la care se cere exceptarea.
*4) Data, semnãtura persoanei autorizate şi ştampila societãţii comerciale.

ANEXA 3

Cãtre

Banca ..............................
Ref.: Scrisoare de garanţie bancarã nr. ...............
În conformitate cu prevederile Convenţiei nr. ...... din data de ........., încheiatã între Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã şi banca dumneavoastrã ........,
noi, Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, beneficiarã a Scrisorii de garanţie nr. ........ din data de ......., atestãm cã operatorul economic ......... Societatea Comercialã ........, str. ........ nr. ....., localitatea ......., judeţul ......, nr. de înregistrare la registrul comerţului ......., CUI ......, pentru care aţi garantat buna îndeplinire a obligaţiei privind importul sau exportul de ........., asumatã prin Certificatul de import sau de export nr. ........., nu şi-a îndeplinit obligaţia. Vã rugãm sã dispuneţi executarea scrisorii de garanţie bancarã pentru suma de ...................., sumã care va fi viratã în contul Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã nr. 50.05.04 "Sume de mandat şi în depozit reprezentând garanţii la importul şi exportul de produse agricole", deschis la Trezoreria Statului, Sucursala Municipiului Bucureşti.

Agenţia de Plãţi şi
Intervenţie pentru Agriculturã

Director general,
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016