Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 189 din 28 februarie 2002  privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 189 din 28 februarie 2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 8 martie 2002

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte procedura pentru acordarea etichetei ecologice.
ART. 2
(1) Scopul introducerii etichetei ecologice a produselor este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, pe parcursul întregului lor ciclu de viata, în comparatie cu alte produse aparţinând aceluiaşi grup de produse.
(2) Promovarea acestor produse contribuie la utilizarea eficienta a resurselor şi la un nivel ridicat de protecţie a mediului, prin furnizarea cãtre consumatori de informaţii corecte, exacte şi stabilite pe baza ştiinţificã despre produsele respective.
ART. 3
(1) Prezenta hotãrâre se aplica grupurilor de produse, prevãzute în anexa nr. 1, pentru care se stabilesc criteriile de acordare a etichetei ecologice şi care îndeplinesc cerinţele de protecţie a mediului.
(2) Grupurile de produse prevãzute în anexa nr. 1 se actualizeazã prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
Prezenta hotãrâre nu se aplica:
a) substanţelor sau preparatelor clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, dãunãtoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum şi bunurilor fabricate prin procedee dãunãtoare pentru om sau pentru mediu şi care pot dãuna consumatorului în condiţii normale de utilizare;
b) produselor alimentare, bãuturilor, produselor farmaceutice;
c) aparaturii medicale destinate utilizãrii în scopuri profesionale sau care este prescrisã ori utilizata de cãtre personal medical calificat, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 5
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) agent economic - orice persoana fizica sau juridicã ce produce, importa, comercializeazã produse cu impact redus asupra mediului;
b) ciclu de viata al unui produs - alegerea materiilor prime, fabricarea, inclusiv conceperea şi proiectarea, distribuirea, consumul şi utilizarea pana la eliminarea/distrugerea acestuia dupã folosire;
c) consumator - persoana fizica sau juridicã ce cumpara, dobândeşte, utilizeazã sau consuma produse;
d) criterii specifice - cerinţele, pentru fiecare aspect de mediu menţionat în matricea indicatoare de evaluare prevãzutã în anexa nr. 2, pe care un produs trebuie sa le îndeplineascã pentru a-i putea fi acordatã eticheta ecologica;
e) eticheta ecologica - un simbol grafic şi/sau un scurt text descriptiv aplicat pe produs, ambalaj, într-o brosura sau în alt document informativ care însoţeşte produsul şi care oferã informaţii despre cel puţin unul şi cel mult trei tipuri de impact asupra mediului;
f) grup de produse - bunurile şi/sau serviciile care se folosesc în scopuri similiare şi care sunt echivalente în ceea ce priveşte utilizarea şi perceperea lor de cãtre consumatori;
g) faza de preproductie din ciclul de viata al produselor extractia, producţia, prelucrarea materiilor prime, precum şi producţia de energie;
h) produs - bunuri şi/sau servicii.
ART. 6
Eticheta ecologica se acorda la cerere.
ART. 7
Eticheta ecologica se acorda grupurilor de produse care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) potenţial ridicat de protecţie a mediului, care sa determine alegerea facuta de cumpãrãtor;
b) avantaje competitive pentru producãtorii de bunuri şi/sau prestatorii de servicii;
c) cerere mare de consum sau utilizare finala prin volumul de vânzãri.
ART. 8
(1) Evaluarea performantelor de mediu ale produselor în scopul acordãrii etichetei ecologice se face pe baza criteriilor specifice fiecãrui grup de produse, stabilite prin hotãrâri ale Guvernului, în termen de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(2) Perioada de valabilitate a criteriilor, precum şi cerinţele de evaluare şi de verificare sunt precizate în cadrul criteriilor pentru acordarea etichetei ecologice pentru fiecare grup de produse.
ART. 9
Cerinţele de mediu analizate cuprind aspectele de mediu care se iau în considerare în procesul de evaluare în vederea acordãrii etichetei ecologice, redate în matricea indicatoare de evaluare prevãzutã în anexa nr. 2.
ART. 10
Eticheta ecologica va cuprinde urmãtoarele:
a) informaţii simple, clare, exacte şi stabilite pe baza ştiinţificã în ceea ce priveşte aspectele de mediu care sunt luate în considerare la acordarea etichetei ecologice;
b) informaţii privind motivele pentru care s-a acordat eticheta ecologica.
ART. 11
Forma etichetei ecologice este prevãzutã în anexa nr. 3.
ART. 12
Procedura de acordare a etichetei ecologice se aplica fãrã a aduce atingere cerinţelor de protecţie a mediului sau altor cerinţe în conformitate cu legislaţia în vigoare, aplicabile în diferitele faze ale ciclului de viata al produsului, dupã caz.
ART. 13
Autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice este Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului.
ART. 14
(1) Pe lângã Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului se înfiinţeazã Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice.
(2) Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice este formatã din 2 reprezentanţi ai Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, un reprezentant al Ministerului Industriei şi Resurselor, un reprezentant al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, un reprezentant al Oficiului Concurentei, 2 reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare, 2 reprezentanţi ai cadrelor universitare, 2 reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, numiţi prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului în termen de 6 luni de la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, pe baza nominalizarilor primite de la ministerele, instituţiile şi organizaţiile neguvernamentale implicate.
(3) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei Naţionale pentru Acordarea Etichetei Ecologice va fi elaborat de cãtre membrii acesteia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului, în termen de 3 luni de la data infiintarii comisiei.
(4) Participarea în cadrul şedinţelor reprezintã sarcina de serviciu şi nu este remuneratã.
ART. 15
(1) Solicitarile pentru acordarea etichetei ecologice pentru produsele introduse pe piata se înainteazã autoritãţii competente de cãtre agenţii economici - producãtori, importatori, prestatori de servicii sau comercianţi.
(2) Comercianţii pot solicita acordarea etichetei ecologice numai pentru produsele introduse pe piata sub numele propriei mãrci.
ART. 16
(1) Autoritatea competenta trebuie informatã în cazul modificãrii caracteristicilor produsului, chiar dacã aceste modificãri nu afecteazã respectarea criteriilor pe baza cãrora s-a acordat eticheta ecologica.
(2) În cazul în care aceste modificãri afecteazã respectarea criteriilor pe baza cãrora s-a acordat eticheta ecologica, este necesarã o noua solicitare pentru acordarea etichetei ecologice.
ART. 17
Solicitarea pentru acordarea etichetei ecologice se face pentru un produs, chiar dacã acesta este introdus pe piata sub unul sau mai multe nume de marca.
ART. 18
(1) Autoritatea competenta primeşte solicitarea şi decide asupra acordãrii etichetei ecologice, pe baza rezultatelor procesului de evaluare a performantelor produsului.
(2) Solicitantul rãspunde pentru exactitatea şi corectitudinea datelor şi informaţiilor furnizate autoritãţii competente.
ART. 19
(1) Autoritatea competenta consulta Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor pentru a evalua gradul de eficienta cu care eticheta ecologica, prin datele prevãzute de aceasta, rãspunde nevoilor de informare ale consumatorilor.
(2) Pe baza acestei evaluãri autoritatea competenta propune modificãrile corespunzãtoare cu privire la informaţiile care urmeazã sa fie incluse în eticheta ecologica.
ART. 20
1) Dupã acordarea dreptului de utilizare a etichetei ecologice autoritatea competenta încheie cu solicitantul un contract privind condiţiile de utilizare a etichetei ecologice.
(2) Contractul-cadru privind condiţiile de utilizare a etichetei ecologice este prevãzut în anexa nr. 4.
ART. 21
În cazul revizuirii criteriilor de acordare a etichetei ecologice aplicabile unui anumit produs, contractul privind condiţiile de utilizare a etichetei ecologice se revizuieste sau se reziliazã, dupã caz.
ART. 22
(1) Se interzice folosirea etichetei ecologice pentru publicitate înainte de acordarea acesteia.
(2) Publicitatea etichetei ecologice se face numai pentru produsul care a primit acordul autoritãţii competente.
ART. 23
Autoritatea competenta promoveazã utilizarea etichetei ecologice prin acţiuni de constientizare a opiniei publice şi prin campanii de informare a consumatorilor, producãtorilor şi comercianţilor.
ART. 24
(1) Fiecare solicitare pentru acordarea etichetei ecologice unui produs este supusã plãţii unei sume ce reprezintã tariful pentru procesarea solicitãrii respective.
(2) Regimul tarifelor pentru solicitarea acordãrii etichetei ecologice este prevãzut în anexa nr. 5.
(3) Nivelul tarifelor pentru solicitarea etichetei ecologice se reactualizeazã prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului. Reactualizarea tarifelor pentru solicitarea etichetei ecologice se va face cu avizul Oficiului Concurentei, în baza parametrului de ajustare "indicele preţului de consum", dacã acesta se modifica cu cel puţin 5% fata de nivelul existent la data stabilirii iniţiale, respectiv la data precedentei ajustari.
(4) Sumele încasate pentru acordarea etichetei ecologice prin aplicarea tarifelor pentru procesarea solicitãrii se vireazã la bugetul de stat.
ART. 25
Autoritatea competenta asigura confidenţialitatea informaţiilor furnizate de solicitanti în cursul derulãrii procedurii de acordare a etichetei ecologice şi pe perioada de valabilitate a contractului prevãzut la art. 20.
ART. 26
(1) Constituie contravenţii sãvârşirea urmãtoarelor fapte:
a) nerespectarea de cãtre solicitant a contractului privind condiţiile de utilizare a etichetei ecologice, încheiat cu autoritatea competenta;
b) introducerea pe piata de produse care poarta eticheta ecologica fãrã sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta;
c) refuzul solicitantului de a prezenta contractul referitor la condiţiile de utilizare a etichetei ecologice la cererea organului de control;
d) publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricãrei etichete care poate fi confundata cu eticheta ecologica;
e) prezentarea de cãtre solicitant de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului;
f) introducerea pe eticheta ecologica a altor menţiuni decât a celor prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul împuternicit în acest scop de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, pentru prevederile alin. (1) lit. b) şi d), sau de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, pentru prevederile alin. (1) lit. a), c), e) şi f).
ART. 27
Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la <>art. 26 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 28
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 29
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 6 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


──────────────────

Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul industriei şi resuselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1

GRUPURI DE PRODUSE
pentru care se stabilesc criteriile de acordare a etichetei ecologice

1. Maşini de spãlat vase
2. Aparate frigorifice
3. Maşini de spãlat rufe
4. Detergenti pentru vase
5. Detergenti pentru rufe
6. Lacuri şi vopsele pentru uz gospodãresc
7. Vopsele de interior şi lacuri
8. Produse textile
9. Incaltaminte
10. Lenjerie de pat şi camasi
11. Becuri
12. Hârtie pentru copiere
13. Hârtie pentru servetele
14. Hârtie de toaleta
15. Role de hârtie pentru bucatarie
16. Computere personale
17. Computere portabile
18. Saltele de pat
19. Amelioratori pentru sol şi mediu de creştere
20. Produse de curatat pentru uz general şi produse de curatat pentru instalaţii sanitare
21. Detergenti pentru spalarea manualã a veselei.





ANEXA 2

MATRICE INDICATOARE DE EVALUARE
Ciclul de viata al produselor
┌─────────────────────┬────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ │ Bunuri │ Servicii │
│ ├──────┬───────┬───────┬──────┬──────┼───────┬──────┬────┤
│ │Prega-│Produc-│Distri-│Utili-│Reuti-│Achizi-│Reali-│Ges-│
│ │tirea │tie │butie │zare │lizare│tionare│zarea │ti- │
│ │fabri-│ │(inclu-│ │/reci-│de bu- │servi-│ona-│
│ Aspecte de mediu │catiei│ │siv am-│ │clare/│nuri │ciilor│rea │
│ │/mate-│ │balare │ │elimi-│pentru │ │de- │
│ │rii │ │ │ │nare │reali- │ │seu-│
│ │prime │ │ │ │ │zarea │ │ri- │
│ │ │ │ │ │ │servi- │ │lor │
│ │ │ │ │ │ │ciilor │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Calitatea aerului │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Calitatea apei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Protejarea solului │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Reducerea cantitãţii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de deşeuri generate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Economisirea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│energiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Gestionarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│resurselor naturale │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Prevenirea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│fenomenului de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│încãlzire globalã │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Protejarea stratului │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de ozon │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Securitatea mediului │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Zgomot │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼───────┼───────┼──────┼──────┼───────┼──────┼────┤
│Biodiversitate │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────┴───────┴───────┴──────┴──────┴───────┴──────┴────┘




ANEXA 3

DESCRIEREA ETICHETEI ECOLOGICE
Forma etichetei ecologice
Eticheta ecologica se acorda produselor care respecta criteriile privind toate aspectele de mediu importante.
Aceasta va cuprinde informaţii pentru consumatori, prezentate în schema urmãtoare.
Eticheta ecologica este alcãtuitã din doua pãrţi: rubricile 1 şi 2, dupã cum urmeazã:


┌─────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
││ ETICHETA ECOLOGICA │ │
││ │ │
││ ────────────────────────────────── │ │
││ │● │
││ RO │ │
││ │● │
││ │ │
││ │● │
││ │ │
││ │ │
││ │ │
││ │ │
││ │ │
││Numãrul de înregistrare al │ │
││contractului: │ │
└─────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


Rubrica 1 Rubrica 2
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
70 mm 100 mm



Rubrica 2 conţine informaţii privind motivele acordãrii etichetei ecologice. Aceste informaţii trebuie sa vizeze cel puţin unul şi cel mult trei tipuri de impact asupra mediului. Informaţiile sunt prezentate sub forma unui text descriptiv scurt.



Exemplu:

* poluare redusã a aerului
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
* │eficient din punct de vedere energetic
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
* toxicitate redusã



Rubricile 1 şi 2 se folosesc împreunã atunci când este posibil, iar atunci când spaţiul este limitat, în cazul produselor de dimensiuni mici, rubrica 2 poate fi omisa în anumite cazuri, numai dacã eticheta ecologica completa este folositã şi pe alte aplicaţii privind acelaşi produs. De exemplu, rubrica 1 poate fi folositã ca atare pe produs dacã eticheta ecologica completa este prezenta pe ambalaj, broşuri informative sau pe alte materiale difuzate la punctele de vânzare.
Specificaţiile etichetei ecologice
Eticheta ecologica cuprinde doua rubrici:
1. Rubrica 1 cuprinde simbolul etichetei ecologice. Acesta este o floare pe fond alb cu 6 petale, sub forma de cercuri, colorate alternativ în roşu, galben şi albastru, şi frunze colorate în verde; centrat se scriu initialele "RO" cu font Times New Roman 12. Componentele R şi O ale marcajului RO trebuie sa aibã aceeaşi dimensiune pe verticala care nu trebuie sa fie mai mica de 3 mm; diametrele celor 6 cercuri au aceeaşi dimensiune care nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm.
Lungimea simbolului este de 40 mm, iar lãţimea de 30 mm.
2. Rubrica 2 cuprinde textul descriptiv. Textul se va scrie integral în negru, cu font Times New Roman 12. Fondul este alb.

NOTA:
În cazul în care simbolul etichetei, trebuie mãrit sau micşorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate în schita de mai sus.

ANEXA 4

CONTRACT - CADRU
referitor la condiţiile de utilizare a etichetei ecologice

Preambul
Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Bd Libertãţii nr. 12, sectorul 5, reprezentat de cãtre ....................... (numele complet al ministrului apelor şi protecţiei mediului) în vederea semnãrii prezentului contract,
şi
................. (numele complet al beneficiarului), în calitate de (producãtor/importator, prestator de servicii, comerciant), având adresa oficialã înregistratã în România .............. (adresa completa), denumit în continuare beneficiarul, reprezentat de cãtre ........................... (numele complet al reprezentantului),
au hotãrât urmãtoarele în ceea ce priveşte utilizarea etichetei ecologice:
Obiectul contractului
1.1. Autoritatea competenta acorda beneficiarului dreptul de a utiliza eticheta ecologica pentru produsul ......., având numãrul/numerele de înregistrare ........ şi/sau a cãrui specificaţie tehnica este anexatã, produs/importat în/din ......... (locul), care este în conformitate cu criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse ......., în vigoare, pentru perioada ......., aprobatã prin Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 şi anexate la prezentul contract.
Contractul se va derula pe o perioada de 3 ani de la data semnãrii lui.
1.2. Eticheta ecologica se foloseşte numai sub forma şi în culoarea stabilite în anexa nr. 3 la Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice şi trebuie sa fie perfect vizibila. Dreptul de utilizare a etichetei ecologice nu se extinde asupra utilizãrii acesteia ca o componenta a marcii utilizate de cãtre beneficiar.
1.3. Beneficiarul garanteazã ca produsul pentru care se acorda eticheta ecologica respecta pe intreaga durata a prezentului contract toate condiţiile de utilizare şi prevederile stabilite în prezentul contract şi criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice grupului de produse ......, precum şi cerinţele privind eticheta ecologica menţionate în anexele la prezentul contract.
1.4. Contractul poate fi extins la o gama de produse mai vasta decât cea prevãzutã iniţial, cu acordul autoritãţii competente, cu condiţia ca produsele adãugate gamei sa apartina aceluiaşi grup de produse şi ca acestea sa corespundã criteriilor aplicabile acestui grup. Autoritatea competenta verifica dacã aceste condiţii sunt îndeplinite. Anexa care conţine specificaţiile trebuie modificatã în consecinta.
1.5. Participarea la procedura de acordare a etichetei ecologice se face fãrã a se aduce atingere cerinţelor de protecţie a mediului.
Publicitatea
2.1. Beneficiarul se angajeazã sa foloseascã eticheta ecologica numai în legatura cu produsul menţionat la pct. 1.1.
2.2. Beneficiarul se angajeazã sa nu facã publicitate sau sa foloseascã o eticheta sau un logo fals ori inselator sau care poate crea confuzie ori poate pune la indoiala integritatea etichetei ecologice.
2.3. Beneficiarul este responsabil în cadrul prezentului contract de modul în care este folositã eticheta ecologica pentru produsul sau, în special în ceea ce priveşte publicitatea.
Monitorizarea conformarii
3.1. Autoritatea competenta, prin organismele responsabile pentru controlul utilizãrii etichetei ecologice, poate efectua toate investigaţiile necesare pentru a monitoriza respectarea de cãtre beneficiar atât a criteriilor specifice grupului de produse, cat şi a condiţiilor de utilizare a etichetei ecologice şi a prevederilor prezentului contract. În acest scop autoritatea competenta poate solicita toate documentele care dovedesc respectarea criteriilor specifice, iar beneficiarul este obligat sa le furnizeze.
3.2. Beneficiarul va suporta toate cheltuielile pentru controlul conformarii.
Confidenţialitatea
4.1. Autoritatea competenta şi oricare dintre organismele implicate în procedura de acordare a etichetei ecologice nu pot divulga sau folosi în alte scopuri decât cele prevãzute în prezentul contract orice informaţie la care au avut acces pe parcursul evaluãrii unui produs în vederea acordãrii etichetei ecologice.
4.2. Autoritatea competenta va lua toate mãsurile necesare pentru a asigura pãstrarea documentelor care îi sunt încredinţate impotriva falsificãrii, înstrãinãrii, distrugerii, cu excepţia cazurilor de forta majorã, în condiţiile legii.
4.3. Autoritatea competenta va lua toate mãsurile necesare pentru a asigura pãstrarea documentelor care îi sunt încredinţate, pentru o perioada de cel puţin 3 ani de la data rezilierii prezentului contract.
Suspendarea sau retragerea
5.1. În cazul în care beneficiarul nu poate respecta condiţiile de utilizare, acesta informeazã autoritatea competenta şi nu utilizeazã eticheta ecologica pana în momentul în care poate respecta condiţiile de utilizare şi prevederile prezentului contract, notificând acest lucru autoritãţii competente.
5.2. În cazul în care autoritatea competenta constata ca beneficiarul a încãlcat oricare dintre condiţiile de utilizare sau prevederile prezentului contract, aceasta are dreptul sa suspende sau sa retragã autorizaţia acordatã beneficiarului în scopul utilizãrii etichetei ecologice şi sa ia mãsurile necesare pentru a nu permite beneficiarului sa utilizeze eticheta ecologica.
Limitele responsabilitãţii şi indemnizaţia
6.1. Beneficiarul nu poate include eticheta ecologica ca parte a unei garanţii referitoare la produsul ce face obiectul prezentului contract.
6.2. Autoritatea competenta nu este responsabilã pentru pierderile sau daunele suferite de cãtre beneficiar, determinate de acordarea şi/sau folosirea etichetei ecologice.
6.3. Beneficiarul plãteşte autoritãţii competente toate pierderile şi/sau daunele suferite de cãtre aceasta prin încãlcarea prezentului contract de cãtre beneficiar.
6.4. Beneficiarul rãspunde civil sau penal, dupã caz, atât pentru daunele directe produse autoritãţii competente, cat şi pentru reclamaţiile din partea terţilor.
Reclamaţii
7.1. Autoritatea competenta informeazã beneficiarul asupra reclamatiilor referitoare la produsul care poarta eticheta ecologica şi solicita beneficiarului sa rãspundã la aceste reclamaţii. Autoritatea competenta nu este obligatã sa dezvaluie beneficiarului identitatea reclamantului.
7.2. Rãspunsurile date de beneficiar în conformitate cu solicitarea menţionatã la pct. 7.1 nu trebuie sa aducã atingere drepturilor şi/sau obligaţiilor autoritãţii competente, prevãzute în prezentul contract.
Rezilierea contractului
8.1. Durata contractului este cea prevãzutã în contract, cu excepţia situaţiilor în care contractul înceteazã înainte de termen, prin reziliere. În cazul în care beneficiarul nu respecta una dintre condiţiile de utilizare sau prevederile prezentului contract, autoritatea competenta reziliazã contractul înainte de termenul prevãzut şi notifica aceasta beneficiarului printr-o scrisoare recomandatã.
Beneficiarul poate rezilia contractul, notificând aceasta printr-o scrisoare recomandatã adresatã autoritãţii competente, cu respectarea unui preaviz de o luna.
8.2. În cazul în care criteriile specifice grupului de produse menţionate la obiectul contractului sunt extinse fãrã modificãri pentru o anumitã perioada şi autoritatea competenta nu a emis nici un aviz scris de reziliere cu cel puţin doua luni înainte de expirarea perioadei de validitate pentru criteriile grupului de produse şi pentru prezentul contract, autoritatea competenta informeazã beneficiarul cu cel puţin doua luni înainte de expirarea contractului privind reînnoirea automatã a acestuia pe perioada de validitate a criteriilor grupului de produse.
8.3. Dupã rezilierea prezentului contract beneficiarul nu mai poate utiliza eticheta ecologica pentru produsul etichetat ecologic menţionat în prezentul contract nici ca eticheta, nici în scopuri publicitare. Totuşi exemplarele produsului purtând eticheta ecologica, care nu se mai afla în stocul beneficiarului şi care au fost introduse pe piata înainte de data expirãrii prezentului contract, pot rãmâne pe piata pentru o perioada de maximum 6 luni de la data rezilierii contractului.
8.4. Orice litigiu între autoritatea competenta şi beneficiar sau orice reclamaţie a uneia dintre pãrţi impotriva celeilalte în cadrul prezentului contract, care nu a fost soluţionatã pe cale amiabila între pãrţile contractante, este de competenta instanţelor judecãtoreşti romane.
Urmãtoarele anexe sunt parte integrantã din prezentul contract:
- specificaţiile privind grupul de produse pentru care se solicita eticheta ecologica, cuprinzând cel puţin menţiunea detaliatã a numelor şi/sau a numerelor de referinta interne ale fabricantului, precum şi locurile de fabricare;
- modelul etichetei ecologice propus spre aprobare, conform anexei nr. 3 la Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002;
- criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse respectiv, conform Hotãrârii Guvernului nr. 189/2002.




Redactat în ....... la data de ..... Redactat în ....... la data de .....
Autoritatea competenta Beneficiar
Reprezentant ....................... Reprezentant .......................
................................... .....................................
Semnatura legalizatã Semnatura legalizatã
Ştampila autoritãţii competente Ştampila beneficiarului



ANEXA 5

TARIFE
pentru solicitarea acordãrii etichetei ecologice

1. Tarife pentru solicitarea acordãrii etichetei ecologice
Fiecare solicitant al etichetei ecologice plãteşte autoritãţii competente un tarif pentru solicitarea acordãrii etichetei ecologice.
Solicitarile pentru acordarea etichetei ecologice sunt supuse plãţii unui tarif care acoperã costurile necesare pentru procesarea solicitãrii; nivelul tarifului pentru procesarea cererii este de 5.000.000 lei.
În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi al producãtorilor de bunuri şi al prestatorilor de servicii tariful pentru solicitare se reduce cu 25%.
2. Costuri pentru testare şi verificare
Tariful pentru solicitarea acordãrii etichetei ecologice nu include costurile pentru testarea sau verificarea produselor în procesul de evaluare a performantelor acestora, în conformitate cu criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice. Costurile acestor testãri şi verificãri se suporta de cãtre solicitanti.



────────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016