Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 178 din 24 aprilie 1993  cu privire la indexarea si compensarea pensiilor de asigurari sociale de stat, militari, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei, incepand cu 1 mai 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 178 din 24 aprilie 1993 cu privire la indexarea si compensarea pensiilor de asigurari sociale de stat, militari, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei, incepand cu 1 mai 1993

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 30 aprilie 1993

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    (1) Ca urmare a creşterii preţurilor şi tarifelor la produsele şi serviciile nesubventionate, cu începere de la 1 mai 1993 se indexează cu 6,8% pensiile de asigurări sociale de stat, inclusiv ale pensionarilor Bisericii Ortodoxe Române, ale artiştilor plastici şi scriitorilor, care au fost integrate în acest sistem, pensiile militarilor, I.O.V.R. şi cele stabilite potrivit Legii nr. 42/ 1990 pentru cinstirea eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi acestora, răniţilor, celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participării la acţiunile revoluţiei, precum şi a celor care au participat direct, în perioada 16-25 decembrie 1989, la luptele pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, astfel cum a fost republicată.
    (2) Pensiile indexate potrivit prevederilor alin.(1) se majorează cu o suma fixa, reprezentind compensarea cu 100% a creşterii preţurilor şi tarifelor ca urmare a eliminării subvenţiilor la produsele şi serviciile destinate populaţiei, astfel:
    a) 6.620 lei, pensiile pentru limita de vârsta cu vechime integrală şi pensiile de invaliditate gradul I;
    b) 5.627 lei, pensiile pentru limita de vârsta cu vechime incompletă şi pensiile de invaliditate gradul II;
    c) 3.972 lei, pensiile de invaliditate gradul III;
    d) pensiile de urmaş se majorează cu o compensaţie în sumă fixă, reprezentând 50%, 75% sau 100% din compensaţia de 6.620 lei, prevăzută la lit. a), după cum sunt în plata unu, doi sau mai mulţi urmaşi.
    ART. 2
    (1) Pensiile agricultorilor se indexează cu 6,8%.
    (2) Pensiile indexate potrivit prevederilor alin. (1) se majorează cu o sumă fixă, astfel:
    a) 1.000 lei, pensiile pentru limita de vârstă cu vechime integrală şi pensiile de invaliditate gradul I;
    b) 850 lei, pensiile pentru limita de vârstă cu vechime incompletă şi pensiile de invaliditate gradul II;
    c) pensiile de urmaş se majorează cu o compensaţie în sumă fixă, reprezentând 50%, 75% sau 100% din compensaţia de 1.000 lei, prevăzută la lit. a), după cum sunt în plată unu, doi sau mai mulţi urmaşi.
    ART. 3
    (1) Se majorează cu procentul general de indexare-compensare de 42,7%, care cuprinde atât efectul eliminării subvenţiilor, cât şi cel al creşterii preţurilor şi tarifelor produselor şi serviciilor nesubventionate, următoarele venituri:
    a) pensiile suplimentare din sistemul asigurărilor sociale de stat;
    b) indemnizaţiile de îngrijire acordate pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate;
    c) ajutoarele sociale stabilite pe baza legislaţiei de pensii;
    d) suma lunară acordată mamelor eroilor-martiri, potrivit Legii nr. 42/1990, republicată;
    e) indemnizaţiile şi sporurile ce se acordă invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război în temeiul Legii nr. 49/1991, cu modificările ulterioare;
    f) ajutoarele băneşti trimestriale care se acordă potrivit Decretului-lege nr. 70/1990;
    g) ajutoarele pentru soţiile militarilor în termen;
    h) ajutoarele ocazionale care se acordă potrivit H.C.M. nr. 454/1957;
    i) alocaţiile de întreţinere pentru minorii daţi în plasament familial sau încredinţaţi, potrivit legii, unor familii ori persoane;
    j) ajutoarele băneşti lunare stabilite conform art. 14 din Legea nr. 23/1969;
    k) indemnizaţia lunară pentru fiecare an de detenţie, internare, domiciliu obligatoriu sau strămutare, acordată în baza Decretului-lege nr. 118/1990, cu completările ulterioare.
    (2) Pensiile suplimentare pentru pensionării militari se majorează astfel:
    - cu 42,7% pentru cei trecuţi în rezervă până la data de 31 decembrie 1991;
    - cu 20% pentru cei trecuţi în rezervă în perioada 1 ianuarie 1992-31 decembrie 1992;
    - cu 6,8% pentru cei trecuţi în rezervă după data de 1 ianuarie 1993.
    ART. 4
    Alocaţiile de stat pentru copii se majorează cu 1.120 de lei pentru fiecare copil, ţinându-se seama de efectul eliminării subvenţiilor la produsele alimentare.
    ART. 5
    Ajutorul ce se acordă, potrivit legii, în cazul decesului salariatului sau pensionarului de asigurări sociale de stat, militar şi I.O.V.R. se stabileşte la 20.700 lei, iar în cazul decesului unui membru din aceste familii ori unei persoane dependente social, la 17.200 lei.
    ART. 6
    (1) Alocaţiile de hrană pentru consumurile colective din unităţile sociale de stat se majorează în funcţie de creşterea prognozată a preţurilor la produsele alimentare şi sunt prevăzute în anexa nr.1.
    (2) Drepturile acordate donatorilor onorifici de sânge, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 999/1990, republicată, indexate cu coeficientul de creştere prognozată a preţurilor la produsele alimentare, se stabilesc la: 1.600 lei pentru bonurile valorice pentru produsele alimentare acordate la fiecare donare de sânge şi 6.650 lei pentru recompensele valorice acordate la fiecare a 5-a donare.
    ART. 7
    Pentru perioada rămasă de la 1 mai 1993 până la finele anului de învăţămînt 1992-1993, în cazul elevilor şi studenţilor bursieri, care servesc masa la cantinele şcolare şi studenţeşti, influenţa financiară lunară rezultată din majorarea alocaţiilor de hrană şi cuantumul actual al burselor se va suporta din prevederile de cheltuieli aprobate de Ministerul Învăţămîntului pe acest an.
    ART. 8
    (1) Sumele rezultate în urma indexării şi compensării se includ, începînd cu luna mai 1993, în drepturile la care se referă, obţinându-se astfel noile cuantumuri ale acestora.
    (2) Sumele reprezentind rezultatele indexării şi compensării se suportă din aceleaşi fonduri ca şi drepturile la care se aplică.
    (3) Sumele rezultate în urma indexării şi compensării, conform prezentei hotărâri, cele reprezentând indexarea şi compensarea prevăzute de hotărârile Guvernului nr. 219/1991, 579/1991, 780/1991, 20/1992, 150/1992, 219/1992, 500/ 1992, 773/1992, 95/1993, şi 125/1993, precum şi sumele obţinute ca urmare a majorării pensiilor conform hotărârilor Guvernului nr. 526/1991 şi 277/1992 nu se includ în calculul veniturilor în funcţie de care se acordă sau se stabilesc chiriile pentru locuinţe din fondul de stat, alocaţiile de stat pentru copii, contribuţiile datorate de susţinătorii legali ai persoanelor internate în instituţii de asistenta socială, ajutoarele băneşti trimestriale şi ocazionale, reducerile care se acordă salariaţilor şi pensionarilor pentru procurarea de proteze şi produse ortopedice.
    (4) Plafoanele reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 360/1991, în raport cu care se stabileşte contribuţia părinţilor la întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
    (5) Costul mesei calde şi indemnizaţia de hrana ce se acordă, potrivit reglementărilor în vigoare, salariaţilor de unele regii autonome şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, care se suportă din cheltuielile de producţie, vor fi majorate în limita a 18,4%, reprezentând creşterea prognozată a preţurilor produselor alimentare.
    ART. 9
    Se recomandă societăţilor comerciale cu capital majoritar privat, precum şi organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti, sistemelor de asigurări sociale - altele decât cel de stat - să aplice măsurile de protecţie socială prevăzute de prezenta hotărâre.
    ART. 10
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

                               PRIM-MINISTRU
                             NICOLAE VĂCĂROIU

                              Contrasemnează:
                              ---------------
          p. Ministru de stat, ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                              Dorel Mustatea,
                             secretar de stat

                      Ministrul apărării naţionale,
                   general-locotenent Niculae Spiroiu

               p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                     Nicolae Dumitru Constantinescu,
                            secretar de stat

    Bucureşti, 24 aprilie 1993.
    Nr. 178.


    ANEXA 1


                           ALOCAŢIA ZILNICĂ DE HRANĂ
            pentru consumul colectiv în unităţile sociale de stat

                                                                     - lei/zi -
                                                                    ------------
           Învăţămînt

 Copii în grădiniţe cu program prelungit 300
 Copii în grădiniţe cu program săptămînal, în case de copii preşcolari
 şi grădiniţe speciale 360
 Elevi şi tineri din casele de copii, din unităţile de ocrotire şi
 învăţămînt special pentru deficienţi recuperabili şi parţial
 recuperabili, din centrele de calificare sau recalificare a
 deficienţilor şi invalizilor 380
 Elevi din şcolile speciale de reeducare 350
 Elevi din învăţămîntul primar şi gimnazial, din şcoli complementare
si de meserii, din şcoli profesionale, din licee şi şcoli postliceale 380
 Studenţi 440
 Elevi bolnavi T.B.C. cu forme stabilizate, din şcoli speciale 500
 Concursuri profesionale şi cultural-artistice ale elevilor şi
 studenţilor la fazele judeţene şi finale, participanţilor la
 olimpiadele internaţionale 440
 Copii în tabere, colonii şi excursii 380
 Copii în tabere internaţionale 440

       Sănătate

 Bolnavi adulţi internaţi în unităţi sanitare 460
 Bolnavi internaţi în staţionare de zi 240
 Copii nou-născuţi prematuri, în maternităţi, secţii sau
 compartimente *) 70
 Copii 0-3 ani internaţi în unităţi sanitare 222
 Copii 3-16 ani internaţi în unităţi sanitare 400
 Copii în creşe cu program zilnic 230
 Copii în creşe cu program săptămînal 250
 Copii în leagăne de copii 250
 Bolnavi arşi, internaţi în unităţi sanitare 600
 Bolnavi în leprozerii 770
 Însoţitori ai bolnavilor internaţi în unităţi sanitare 440
 Alocaţie pentru o raţie de 0,500 litri lapte la bucătăriile de lapte 43
 Donatori de sânge 800
 Bolnavii străini internaţi la Institutul Naţional de Gerontologie
 şi Geriatrie 1.500

      Asistenţă socială

 Cămine de bătrâni şi pensionari 370
 Cămine-spital pentru adulţi 430
 Cămine pentru copii minori cu deficiente şi centre de primire minori 400
 Cantine de ajutor social 350


-----------
    *) În cazul alimentaţiei naturale, de alimentaţia noului-născut poate beneficia mama copilului.


                  Activitatea sportivă

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       Natura acţiunilor - lei/zi -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
           a) Activitatea sportivă de performanţă

La cantine (exclusiv regia)
  - competiţii sportive interne până la 1.725
  - cantonamente, semicantonamente şi tabere până la 1.915
  - competiţii sportive internaţionale, inclusiv mesele oficiale până la 2.285

La restaurant (inclusiv regia)
  - competiţii sportive interne până la 2.570
  - cantonamente, semicantonamente şi tabere până la 2.865
  - competiţii sportive internaţionale, inclusiv mesele oficiale până la 3.445

           b) Alte acţiuni sportive decât cele de performanţă

  - competiţii sportive interne 945
  - cantonamente, semicantonamente şi tabere 1.000
  - competiţii sportive internaţionale 1.235
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTA:
    Nivelul alocaţiei de hrana poate fi depăşit la solicitarea beneficiarilor şi cu suportarea cheltuielilor de către aceştia.


    ANEXA 2


                                     PLAFOANE
              în raport cu care se stabileşte contribuţia părinţilor la
                    întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe

                                                                  - lei -
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Plafoane prevăzute prin Hotărârea Plafoane indexate
   Guvernului nr. 360/1991
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        până la 12.000 până la 67.200
         12.001 - 20.000 67.201 - 97.300
          peste 20.000 peste 97.300
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                                      -------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016