Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 176 din 12 februarie 2004  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse amelioratori de sol si substraturi de cultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 176 din 12 februarie 2004 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse amelioratori de sol si substraturi de cultura

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 169 din 26 februarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice şi având în vedere prevederile <>art. 4 lit. f^2) din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse amelioratori de sol şi substraturi de culturã, care include:
a) amelioratori de sol: materiale care se adaugã solului, pe amplasament, în primul rând pentru a menţine şi îmbunãtãţi proprietãţile lui fizice, şi care pot îmbunãtãţi proprietãţile lui chimice şi/sau biologice ori fertilitatea acestuia;
b) substraturi de culturã: materiale, altele decât solurile pe amplasamente, în care se cultivã plante.
ART. 2
Performanţa de mediu a grupului de produse prevãzut la art. 1 şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueazã pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
În cazul în care, pentru stabilirea conformitãţii produsului cu un anumit criteriu, nu este prevãzutã în anexã nici o metodã de încercare, verificare sau control, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, denumit în continuare autoritate competentã, decide oportunitatea acordãrii etichetei ecologice pe baza declaraţiilor şi a documentaţiei furnizate de cãtre agentul economic - producãtor, importator, prestator de servicii şi comerciant - şi/sau pe baza rezultatelor verificãrilor independente.
ART. 4
Numãrul de cod atribuit grupului de produse amelioratori de sol şi substraturi de culturã în scopuri administrative este "003".
ART. 5
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 6 luni de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 6
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã pânã la data de 31 august 2006.
(2) Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse amelioratori de sol şi substraturi de culturã se modificã în funcţie de progresul tehnic şi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Ilie Sârbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 12 februarie 2004.
Nr. 176.

ANEXĂ

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de
produse amelioratori de sol şi substraturi de culturã

Pentru a fi apt pentru etichetarea ecologicã, un ameliorator de sol sau un substrat de culturã trebuie sã aparţinã grupului de produse, astfel cum este definit în art. 1 din hotãrâre, şi trebuie sã îndeplineascã cerinţele criteriilor prevãzute în prezenta anexã, fapt dovedit pe baza încercãrilor realizate în conformitate cu indicaţiile stabilite pentru fiecare criteriu.
Încercãrile vor fi efectuate, acolo unde este aplicabil, în conformitate cu standardele europene referitoare la amelioratori de sol şi substraturi de culturã, adoptate ca standarde române sau ca standarde naţionale de cãtre un stat membru al Uniunii Europene.
Acolo unde încercarea sau prelevarea de probe este cerutã, dar nu este reglementatã de aceste metode şi tehnici de prelevare, autoritatea competentã va indica metodele de încercare sau/şi de prelevare de probe pe care le considerã acceptabile.
Alte metode pot fi utilizate numai dacã echivalenţa acestora cu metodele prevãzute în prezenta anexã este acceptatã de autoritatea competentã.
În cazul în care nu sunt menţionate metode de încercare sau acestea sunt menţionate ca fiind utilizate pentru verificare ori monitorizare, autoritatea competentã va lua în considerare declaraţiile şi documentele furnizate de agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice.
La evaluarea solicitãrilor de acordare a etichetei ecologice şi la verificarea conformitãţii produsului cu cerinţele criteriilor, autoritatea competentã ia în considerare implementarea şi certificarea de cãtre agentul economic a sistemului de management de mediu, conform SR EN ISO 14001:1997.
Implementarea şi certificarea sistemului de management de mediu nu reprezintã o cerinţã obligatorie.
Criteriile de acordare a etichetei ecologice vizeazã cu precãdere:
- folosirea şi/sau refolosirea materiei organice rezultate din colectarea şi/sau procesarea deşeurilor, fapt care contribuie la reducerea la minimum a deşeurilor solide destinate depozitãrii finale (de exemplu, la rampa de deşeuri);
- reducerea deteriorãrii asupra mediului sau asupra riscurilor datorate metalelor grele şi altor compuşi periculoşi din amelioratorii de sol şi substraturile de culturã.
Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru amelioratorii de sol şi pentru substraturile de culturã stabilesc niveluri care conduc la un impact mai scãzut asupra mediului pe parcursul întregului ciclu de viaţã al produsului.
1. Ingredienţi organici
a) Un produs va fi considerat apt pentru acordarea etichetei ecologice dacã conţinutul lui organic este rezultat din procesarea şi/sau refolosirea deşeurilor, aşa cum au fost definite în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 .
NOTĂ:
Termenul organic se referã în sens generic la materiile organismelor vii sau formate din/de organismele vii.
b) Produsele nu trebuie sã conţinã nãmoluri provenite de la reţelele orãşeneşti de canalizare.
Metode de încercare şi control:
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente un raport de încercare în care sã indice care este compoziţia detaliatã a produsului şi o declaraţie de conformitate cu fiecare dintre aceste cerinţe.
2. Limitarea conţinutului de substanţe periculoase
a) În produsul final conţinutul urmãtoarelor elemente va fi mai scãzut decât valorile prevãzute în tabelul nr. 1, exprimate în kg de substanţa uscatã:



Tabelul nr. 1
────────────────────────────────────────────────
Elementul mg/kg
────────────────────────────────────────────────
Zn 300
Cu 100
Ni 50
Cd 1
Pb 100
Hg 1
Cr 100
Mo*) 2
Se*) 1,5
As*) 10
F*) 200
────────────────────────────────────────────────────────



Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente un raport de încercare şi o declaraţie de conformitate cu aceastã cerinţã.
b) Produsele nu trebuie sã conţinã scoarţã de copac care a fost tratatã cu pesticide.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de conformitate cu aceastã cerinţã.
-------------
*) Datele referitoare la prezenţa acestor elemente sunt necesare numai pentru produsele care conţin materiale rezultate din procese industriale.

3. Contaminanţi fizici
În produsul final (care trece printr-o sitã a cãrei dimensiune a ochiului este > 2 mm) conţinutul de sticlã, metal şi material plastic trebuie sã fie sub 0,5% din masa de substanţã uscatã.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente rapoarte de încercare relevante, documentaţia aferentã şi o declaraţie de conformitate cu aceste cerinţe.
4. Încãrcãtura de nutrienţi
a) Concentraţia azotului în produs nu trebuie sã depãşeascã 2% N(total) din masa de substanţã uscatã, iar azotul anorganic nu trebuie sã depãşeascã 20% din N(total) (sau conţinutul de N(organic) mai mare ori egal cu 80% din masa de substanţã uscatã).
b) Atunci când este folosit conform normelor de aplicare recomandate în informaţiile ce însoţesc produsul, acestea nu trebuie sã depãşeascã încãrcãturile maxime de nutrienţi de:
- 17 g/mp azot total;
- 10 g/mp P(2)O(5);
- 20 g/mp K(2)O.
Aceastã cerinţã nu se aplicã produselor la care mai puţin de 10% (exprimat în masa de substanţã uscatã) din conţinutul de nutrienţi este accesibil pentru cultura plantelor în cursul primului sezon de aplicare. Astfel de produse (cum sunt cele folosite drept mulci), sunt definite ca având un raport C:N (carbon:azot) mai mare de 30:1.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente rapoarte de încercare relevante şi o declaraţie de conformitate cu aceste cerinţe.
5. Caracteristicile produsului
a) Produsele trebuie livrate în formã solidã, având un conţinut de substanţã uscatã de cel puţin 25% din masa de substanţã uscatã şi un conţinut de materii organice de cel puţin 20% din masa de substanţã uscatã (mãsurat prin pierdere la calcinare).
b) Produsele nu trebuie sã afecteze rãsãrirea plantei sau creşterea acesteia.
c) Produsele nu trebuie sã genereze mirosuri dezagreabile dupã ce au fost aplicate pe sol.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de conformitate cu aceastã cerinţã, rapoarte de încercare relevante şi documentaţia aferentã.
6. Sãnãtatea şi siguranţa
Produsul trebuie sã nu depãşeascã urmãtoarele niveluri la produşii patogeni primari:
Salmonella: absentã în 50 g produs
E. coli: < 1.000 NTG/g (NTG: cel mai probabil numãr total de germeni).
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de conformitate cu aceastã cerinţã, rapoarte de încercare relevante şi documentaţia aferentã.
7. Seminţe viabile
În produsul final conţinutul în seminţe de buruieni şi pãrţi vegetative reproductive de buruieni agresive nu trebuie sã depãşeascã douã unitãţi (seminţe şi pãrţi vegetative reproductive)/litru.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente rapoarte de încercare, documentaţie relevantã, precum şi o declaraţie de conformitate cu aceste cerinţe.
8. Criterii suplimentare aplicabile în mod specific substraturilor de culturã
a) Partea organicã a produsului este necesar sã fie compusã exclusiv din amelioratori de sol care respectã cerinţele menţionate în prezenta hotãrâre. Coformatorii minerali, cum ar fi nisipul, argila, pot fi adãugaţi în vederea realizãrii îmbunãtãţirii proprietãţilor fizico-chimice generale.
b) Produsele nu vor conţine turbã sau orice produse derivate din turbã.
c) Conductivitatea electricã a produselor nu trebuie sã depãşeascã 1,5 dS/m.
9. Informaţii furnizate o datã cu produsul
Este necesar ca urmãtoarele informaţii sã fie furnizate o datã cu produsul (dacã produsul este ambalat sau livrat în vrac) fie inscripţionate pe ambalaj,fie pe documentele însoţitoare.
Informaţii generale:
a) numele şi adresa entitãţii responsabile pentru comercializarea produsului;
b) o descriere care sã identifice produsul în funcţie de tip, inclusiv enunţul "ameliorator de sol" sau "substraturi de culturã";
c) un cod de identificare a lotului;
d) cantitatea de amelioratori de sol (în greutate) sau de substraturi de culturã (în volum);
e) principalele materiale constituente (cele cu peste 5% volum) din care produsul a fost fabricat, cu menţionarea distinctã a surselor, separat deşeurile solide urbane, deşeurile din agriculturã sau forestiere, deşeurile industriale sau comerciale, specificându-se sectorul de provenienţã (de exemplu, prelucrarea alimentelor, hârtie etc.);
f) condiţiile recomandate pentru depozitare şi termenul de valabilitate (cu indicaţia datei pânã la care se poate folosi: "a se folosi pânã la...");
g) instrucţiuni de manipulare şi de utilizare în condiţii de siguranţã.
Informaţii despre utilizarea produsului:
h) o descriere a scopului pentru care este destinat produsul şi orice limitare în utilizare;
i) o declaraţie despre pretabilitatea produsului pentru diferite grupuri particulare de plante (de exemplu, calcifuge sau calcicole);
j) o declaraţie despre stabilitatea materiei organice (stabilã sau foarte stabilã), conform unui standard naţional sau internaţional;
k) o declaraţie cu privire la metodele de folosire recomandate.
Numai pentru substraturi de culturã:
l) cantitatea recomandatã pentru aplicare, exprimatã în kilograme sau litri de produs pe unitatea de suprafaţã (mp sau hectar) pe an. Cantitatea de aplicare recomandatã se stabileşte luându-se în considerare conţinutul şi prezenţa nutrienţilor în amelioratorul de sol pentru a nu se depãşi încãrcãturile maxime de nutrient pe mp. Cantitatea de aplicare recomandatã poate totuşi sã furnizeze încãrcãturi mai ridicate pe mp, dacã aplicarea nu este destinatã sã fie repetatã în fiecare an (la culturile de câmp) şi numai dacã încãrcãturile medii anuale respectã încãrcarea maximã de nutrient pentru fiecare nutrient;
m) accesibilitatea azotului, P(2)O(5) şi a K(2)O în timpul primului sezon de aplicare.
Metodele de încercare pentru demonstrarea conformitãţii produsului cu cerinţele referitoare la parametrii relevanţi sunt prevãzute în tabelele nr. 2 şi 3.



Tabelul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parametrii pentru amelioratorii de sol Metoda test
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Determinarea cantitãţii SR EN 12580:2002
Conţinutul de materii organice şi de cenuşã SR EN 13039:2002
Raportul C/N*) C/N
Conţinutul de substanţã uscatã SR EN 13040:2003
pH SR EN 13037:2002
Azotul total SR EN 13654/1-2:2002
P [sub formã de P(2)O(5)], K[sub formã de K(2)O]
şi metale grele SR EN 13650:2002
Testul de maturare -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Tabelul nr. 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parametrii pentru substraturile de culturã Metoda test
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Determinarea cantitãţii SR EN 12580:2002
Conţinutul de materii organice şi de cenuşã SR EN 13039:2002
Raportul C/N*) C/N
Conţinutul de materii uscate SR EN 13040:2003
pH SR EN 13037:2002
Conductivitatea electricã SR EN 13038:2002
Nutrienţii (nitraţi, amoniu, fosfat, potasiu) SR EN 13652:2002
Testul de maturare -
Densitatea aparentã, volumul de aer, volumul de apã SR EN 13041:2003
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
*) C = materie organicã (SR EN 13039:2002 x 0,58);
N = azot total (SR EN 13654/2:2002; SR EN 13654/2:2002).

Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului va publica şi va actualiza periodic lista standardelor române armonizate care adoptã standardele europene referitoare la etichetarea ecologicã a amelioratorilor pentru sol şi a substraturilor de culturã.
Agentul economic care solicitã acordarea etichetei ecologice are obligaţia sã furnizeze autoritãţii competente o declaraţie de conformitate cu aceste cerinţe, rapoarte de încercare relevante şi/sau documentaţia aferentã.
10. Informaţii care apar pe eticheta ecologicã
Rubrica a 2-a a etichetei ecologice va include urmãtorul text:
- contribuie la reducerea poluãrii solului şi apei;
- promoveazã utilizarea deşeurilor organice;
- contribuie la mãrirea fertilitãţii solului (Notã: aceastã indicaţie va fi inclusã numai pentru amelioratorii de sol, nu şi pentru substraturile de culturã.)

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016