Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 173 din 9 februarie 2006  privind trasabilitatea si etichetarea organismelor modificate genetic si trasabilitatea alimentelor si hranei pentru animale, obtinute din organisme modificate genetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 173 din 9 februarie 2006 privind trasabilitatea si etichetarea organismelor modificate genetic si trasabilitatea alimentelor si hranei pentru animale, obtinute din organisme modificate genetic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 173 din 9 februarie 2006
privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din organisme modificate genetic
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 1^1 şi al <>art. 4 alin. (3) din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre prevede cadrul legal pentru asigurarea trasabilitatii produselor constituite din organisme modificate genetic sau care conţin astfel de organisme, precum şi pentru alimente şi hrana pentru animale, produse din organisme modificate genetic, având ca obiectiv facilitarea etichetarii corespunzãtoare, monitorizarea efectelor asupra mediului şi, dupã caz, asupra sãnãtãţii umane şi sãnãtãţii animale şi aplicarea mãsurilor corespunzãtoare de management al riscului ce includ, dacã este necesar, retragerea de pe piata a produselor.
ART. 2
(1) Prezenta hotãrâre se aplica în toate stadiile introducerii pe piata a:
a) produselor constituite din organisme modificate genetic sau care conţin astfel de organisme;
b) alimentelor produse din organisme modificate genetic;
c) hranei pentru animale, produsã din organisme modificate genetic.
(2) Prezenta hotãrâre nu se aplica produselor medicinale pentru uz uman şi veterinar autorizate în baza legislaţiei naţionale în vigoare.
ART. 3
În înţelesul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) organism modificat genetic sau OMG - organism modificat genetic astfel cum este definit în <>art. 3 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , excluzând organismele obţinute prin tehnicile de modificare genetica prevãzute în anexa nr. 1 partea B şi în anexa nr. 2 partea A la <>Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 ;
b) produs din OMG - produsul derivat în totalitate sau în parte din OMG, dar care nu conţine sau nu este constituit din OMG;
c) trasabilitate OMG - capacitatea de a urmãri OMG şi produsele provenite din OMG în toate stadiile introducerii pe piata a acestora în cadrul lanturilor de producţie şi de distribuţie;
d) cod unic de identificare - un simplu cod numeric sau alfanumeric care serveşte la identificarea unui OMG pe baza evenimentului de transformare prin care a fost realizat şi care prevede mijloacele pentru a restabili informaţii specifice pertinente pentru acest OMG;
e) operator - persoana fizica sau juridicã care introduce pe piata un produs sau care primeşte un produs ce a fost introdus pe piata nationala, în oricare stadiu al lantului de producţie şi distribuţie, dar care nu include consumatorul final;
f) consumator final - ultimul consumator care utilizeazã produsul în afarã oricãrei activitãţi sau operaţii comerciale;
g) aliment - aliment astfel cum este definit la <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
h) ingredient - ingredient astfel cum este definit la art. 7 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile ulterioare;
i) hrana pentru animale - hrana pentru animale astfel cum este definitã la <>art. 3 lit. e) din Legea nr. 150/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
j) introducerea pe piata - introducerea pe piata astfel cum este definitã la <>art. 3 lit. h) din Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 3 lit. j) din Legea nr. 150/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
k) prima etapa a introducerii pe piata a produsului - tranzacţia iniţialã din cadrul lanturilor de producţie şi distribuţie prin care un produs este fãcut disponibil unei terţe pãrţi;
l) produs preambalat - orice articol unic oferit spre vânzare, care consta dintr-un produs şi din materialul de ambalare în care a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, dacã un astfel de material de ambalare acoperã produsul complet sau numai parţial, cu condiţia ca produsul introdus în ambalaj sa nu poatã fi modificat decât dacã se deschide ori se schimba materialul de impachetare.

CAP. II
Cerinţe privind trasabilitatea şi etichetarea produselor constituite din sau care conţin OMG

ART. 4
(1) În prima etapa a introducerii pe piata a unui produs constituit din organisme modificate genetic sau care conţin astfel de organisme, inclusiv în vrac, operatorii trebuie sa se asigure ca urmãtoarele informaţii sunt transmise în scris operatorului care primeşte produsul:
a) produsul conţine sau este constituit din OMG;
b) codul/codurile unice de identificare atribuit/atribuite acestor OMG.
(2) În toate etapele ulterioare introducerii pe piata a produselor prevãzute la alin. (1) operatorii trebuie sa se asigure ca informaţiile primite în conformitate cu alin. (1) sunt transmise în scris operatorilor care primesc produsele.
(3) În cazul produselor constituite din sau care conţin amestecuri de OMG, care urmeazã sa fie folosite numai şi direct ca alimente, hrana pentru animale sau pentru prelucrare, informaţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) pot fi înlocuite de o declaraţie de utilizare formulatã de operator, însoţitã de o lista cu codurile unice de identificare pentru toate aceste OMG care au fost utilizate pentru a constitui amestecul.
(4) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 6, operatorii trebuie sa detina sisteme şi proceduri standardizate, care sa permitã stocarea informaţiilor prevãzute la alin. (1)-(3) şi identificarea, pentru o perioada de 5 ani de la fiecare tranzacţie, a operatorului de la care şi a operatorului cãruia i-au fost furnizate produsele prevãzute la alin. (1).
(5) Prevederile alin. (1)-(4) se aplica fãrã a aduce atingere altor prevederi specifice din legislaţia nationala în vigoare.
ART. 5
Pentru produsele constituite din sau conţinând OMG, operatorii trebuie sa se asigure ca:
a) pentru produsele preambalate constituite din sau conţinând OMG trebuie sa fie înscrisã pe eticheta menţiunea "Acest produs conţine organisme modificate genetic" sau menţiunea "Acest produs conţine «numele organismului/organismelor» modificat/modificate genetic";
b) pentru produsele nepreambalate, oferite consumatorului final, menţiunea "Acest produs conţine organisme modificate genetic" sau menţiunea "Acest produs conţine «numele organismului/organismelor» modificat/ modificate genetic" trebuie sa apara pe un afis, care sa însoţeascã expunerea la vânzare a produsului.
ART. 6
(1) Prevederile art. 4 şi 5 nu se aplica produselor care conţin urme de OMG într-o proporţie mai mica de 0,9%, cu condiţia ca aceste urme de OMG sa fie intamplatoare sau inevitabile din punct de vedere tehnic.
(2) Prevederile art. 4 şi 5 nu se aplica produselor care conţin urme de OMG din produsele destinate utilizãrii directe ca alimente, hrana pentru animale sau pentru prelucrare, într-o proporţie mai mica de 0,9% din fiecare ingredient sau aliment constituit dintr-un singur ingredient, cu condiţia ca aceste urme de OMG sa fie intamplatoare sau inevitabile din punct de vedere tehnic.

CAP. III
Cerinţe privind trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din organisme modificate genetic

ART. 7
(1) În momentul în care produsele obţinute din OMG sunt introduse pe piata, operatorii trebuie sa se asigure ca urmãtoarele informaţii sunt transmise în scris operatorului care primeşte produsul:
a) o indicaţie despre fiecare dintre ingredientele alimentare obţinute din OMG;
b) o indicaţie despre fiecare dintre furajele sau aditivii furajeri produşi din OMG;
c) în cazul produselor pentru care nu exista o lista a ingredientelor, o indicaţie conform cãreia produsul este obţinut din OMG.
(2) Operatorii trebuie sa detina sisteme şi proceduri standardizate, care sa permitã stocarea informaţiilor specificate la alin. (1) şi identificarea, pentru o perioada de 5 ani de la fiecare tranzacţie, a operatorului de la care şi a operatorului cãruia i-au fost furnizate produsele prevãzute la alin. (1), luându-se în considerare prevederile art. 8.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplica fãrã a se aduce atingere altor prevederi specifice din legislaţia nationala.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu se aplica alimentelor şi hranei pentru animale, obţinute din OMG, care conţin urme de OMG într-o proporţie mai mica de 0,9% din ingredientele alimentare considerate individual sau alimentelor ce conţin un singur ingredient, cu condiţia ca aceste urme de OMG sa fie prezente accidental sau imposibil de evitat tehnic.
ART. 8
(1) În cazul în care legislaţia nationala în vigoare prevede sisteme specifice de identificare, precum numerotarea lotului pentru produse preambalate, operatorii nu sunt obligaţi sa pãstreze informaţiile prevãzute la art. 4 alin. (1)-(3) şi la art. 7 alin. (1), cu condiţia ca aceste informaţii şi numãrul de lot sa fie marcate clar pe ambalaj şi ca informaţiile despre numerele de lot sa fie pãstrate pentru perioadele prevãzute la art. 4 alin. (4) şi la art. 7 alin. (2).
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica în prima etapa a introducerii pe piata a unui produs, la prelucrarea primara sau la reambalarea unui produs.

CAP. IV
Mãsuri de inspecţie şi control

ART. 9
(1) Autoritãţile publice centrale cu responsabilitãţi în domeniile: alimentaţie, protecţia consumatorilor, agricultura, sãnãtate şi protecţia mediului asigura un sistem de control pentru verificarea respectãrii prevederilor prezentei hotãrâri, conform competentelor.
(2) Acţiunile de inspecţie şi control pot, de asemenea, sa includã inspecţie şi control privind deţinerea unui produs prevãzut la art. 2 alin. (1).
(3) Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se aproba, prin ordine ale autoritãţilor cu responsabilitãţi, reguli detaliate pentru asigurarea sistemului de control.
ART. 10
(1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii la normele privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, produse din organisme modificate genetic, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea dispoziţiilor privind stocarea informaţiilor prevãzute la art. 4 alin. (4) şi la art. 7 alin. (2), cu amenda de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON);
b) neetichetarea produselor în conformitate cu prevederile art. 5, cu amenda de la 500 lei (RON) la 2.000 lei (RON);
c) nerespectarea cerinţelor de trasabilitate, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1)-(3) şi ale art. 7 alin. (1), cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON);
d) refuzul operatorilor de a permite accesul inspectorilor autoritãţilor competente în incinta, de a furniza materialele şi datele solicitate sau obstructionarea autoritãţilor competente de a-şi exercita atribuţiile, cu amenda de la 4.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON).
(2) În cazul constatãrii contravenţiilor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c), agentul constatator poate dispune urmãtoarele mãsuri complementare:
a) oprirea temporarã de la comercializare a produselor pana la intrarea în legalitate;
b) oprirea temporarã a activitãţii în condiţiile în care s-a constatat sãvârşirea contravenţiilor a doua oara în decurs de 6 luni de la data aplicãrii amenzii contravenţionale.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) lit. a), c) şi d) se fac de cãtre inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi a celor prevãzute la alin. (1) lit. b) şi d) se fac de cãtre inspectorii Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 11
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, controleazã modul de aplicare a prevederilor prezentei hotãrâri şi ia mãsurile ce se impun, conform limitelor legale de competenta.
ART. 12
(1) Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 30 iunie 2006.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile ulterioare.
Prezenta hotãrâre creeazã cadrul legal pentru implementarea, începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, a Regulamentului Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 1.830/2003/CE privind trasabilitatea şi etichetarea organismelor modificate genetic şi trasabilitatea alimentelor şi hranei pentru animale, produse din organisme modificate genetic şi care amendeaza Directiva 2001/18/CE , publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 268 din 18 octombrie 2003.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Flutur

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Catalin Teodorescu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 9 februarie 2006.
Nr. 173.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016