Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 173 din 13 martie 2000  pentru reglementarea regimului special privind gestiunea si controlul bifenililor policlorurati si ale altor compusi similari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 173 din 13 martie 2000 pentru reglementarea regimului special privind gestiunea si controlul bifenililor policlorurati si ale altor compusi similari

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 131 din 28 martie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (2) din Constituţia României şi ale <>art. 16, 20 şi 22 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã*),

------------
*) <>Legea nr. 137/1995 a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 70 din 17 februarie 2000.

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
În vederea evitãrii efectelor negative asupra sãnãtãţii oamenilor, bunurilor şi asupra mediului înconjurãtor, bifenilii policlorurati şi compusii similari, denumiţi în continuare compuşi desemnaţi, sunt supuşi unui regim special de gestiune şi control, stabilit prin prezenta hotãrâre.
ART. 2
Semnificatia principalilor termeni specifici utilizaţi este precizatã în anexa nr. 1.
ART. 3
Sunt supuşi reglementãrii urmãtorii compuşi desemnaţi:
a) toate formele de bifenili policlorurati - PCB;
b) toate formele de terfenili policlorurati - PCT;
c) toate formele de naftaline policlorurate - PCN;
d) toate formele de bifenili polibromurati - PBB;
e) monometil tetraclordifenil metan;
f) monometil diclordifenil metan;
g) monometil dibromdifenil metan;
h) orice amestec al compusilor de mai sus.
ART. 4
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica tuturor echipamentelor şi deşeurilor sau altor materiale ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii de minimum 50 de pãrţi per milion (ppm) la un volum de peste 5 dm cubi. Valorile minime, de 50 ppm pentru concentraţie şi, respectiv, de 5 dm cubi pentru volum, ale compusilor desemnaţi sunt incluse împreunã sub numele de cantitãţi minimale. Pentru condensatoare de putere volumul de compuşi desemnaţi se va calcula ca volum total al tuturor elementelor dintr-o baterie.
ART. 5
Autoritãţile publice centrale şi locale de specialitate au urmãtoarele obligaţii în domeniu:
a) Ministerul Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului elaboreazã, actualizeazã şi publica Inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor ce conţin compuşi desemnaţi;
b) agenţiile teritoriale de protecţie a mediului:
- acorda asistenta agenţilor economici la întocmirea raspunsurilor la cerinţele inventarierii echipamentelor şi a altor materiale ce conţin compuşi desemnaţi;
- elaboreazã, actualizeazã şi întreţin inventarele judeţene ale echipamentelor şi altor materiale ce conţin compuşi desemnaţi;
- comunica Ministerului Apelor, Pãdurilor şi Protecţiei Mediului datele de la nivelul judeţului;
- aproba planurile de eliminare pentru compusii desemnaţi;
- inspecteaza echipamentele şi materialele care conţin compuşi desemnaţi.
ART. 6
Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se interzic urmãtoarele activitãţi:
a) completarea lichidului din echipamente cu materiale ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm;
b) amestecarea materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm cu alte materiale conţinând compuşi desemnaţi în concentratii mai mici de 50 ppm;
c) separarea compusilor desemnaţi de alte materiale în scopul reutilizarii acestora;
d) incinerarea la bordul navelor a materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm;
e) comercializarea de cãtre persoane fizice şi juridice din România a compusilor desemnaţi sau a materialelor şi echipamentelor ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale;
f) transferul între doua amplasamente al unor cantitãţi de compuşi desemnaţi mai mari decât cantitãţile minimale, precum şi al echipamentelor sau materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale ori eliminarea acestora altfel decât potrivit procedurii stabilite la art. 17.
ART. 7
La echipamentele ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm lichidul poate fi înlocuit numai în urmãtoarele condiţii:
a) lichidul de înlocuire nu conţine compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm;
b) lichidul de înlocuire prezintã riscuri considerabil mai mici pentru mediu în comparatie cu lichidul înlocuit;
c) exista o cale de eliminare a lichidului înlocuit ce conţine compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm, aprobatã de agenţia de protecţie a mediului din judeţul respectiv;
d) concentratia finala de compuşi desemnaţi din echipamentele în care s-a înlocuit lichidul nu va depãşi 50 ppm pe perioada de existenta utila rãmasã.
ART. 8
(1) Agenţii economici care deţin echipamente sau materiale ce conţin cantitãţi de compuşi desemnaţi mai mari decât cantitãţile minimale au obligaţia de a notifica aceasta situaţie autoritãţilor de mediu competente, prin completarea formularului prezentat în anexa nr. 2. Formularele completate se vor transmite agenţiei de protecţie a mediului din judeţul în care se afla materialele sau echipamentele ce conţin compuşi desemnaţi cel mai târziu pana la data de 31 decembrie 2001.
(2) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor centraliza rãspunsurile primite şi vor verifica corectitudinea tuturor datelor prezentate, dacã este cazul prin inspectarea echipamentelor şi a materialelor în cauza.
(3) Dupã verificarea raspunsurilor primite agenţiile teritoriale de protecţia mediului vor transmite copii de pe aceste fise autoritãţilor de prevenire şi stingere a incendiilor, în vederea utilizãrii informaţiilor, pentru a decide metodele cele mai adecvate de stingere a incendiilor pe amplasamentele unde exista compuşi desemnaţi.
(4) Pe baza fişelor completate şi verificate agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor întocmi inventarul judeţean cuprinzând cantitãţile, tipul şi locul în care se afla toate echipamentele şi materialele cunoscute ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale.
(5) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor actualiza inventarul judeţean ori de câte ori aceasta se impune.
(6) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor transmite autoritãţii centrale pentru protecţia mediului câte un exemplar al inventarului judeţean întocmit conform prevederilor alin. (5), pana la data de 31 mai 2002; dupã aceasta data inventarele judeţene se vor transmite anual, dupã reactualizarea lor.
ART. 9
(1) În cazurile în care exista indicii ca echipamentele sau materialele conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, dar nu exista dovezi ferme în acest sens, se vor efectua prelevãri de probe şi analize de laborator.
(2) Orice prelevare de probe din echipamentele electrice sau din alte echipamente potenţial periculoase se va efectua numai de cãtre persoane calificate, cu luarea tuturor mãsurilor de precautie pentru sãnãtate şi protecţia muncii.
(3) Analizele se vor efectua de laboratoare notificate sau recunoscute de autoritatea competenta pentru protecţia mediului.
(4) Costurile pentru prelevarea probelor şi efectuarea analizelor vor fi suportate de deţinãtorul echipamentelor sau al materialelor în cauza.
ART. 10
În cazurile în care analizele dovedesc ca echipamentele sau materialele conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale se aplica dispoziţiile art. 8.
ART. 11
(1) Anumite echipamente incapsulate, aflate în funcţiune sau depozitate înainte ori dupã utilizare, pot conţine compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale. Dacã aceste echipamente nu pot fi testate pentru a se dovedi prezenta compusilor desemnaţi fãrã a se provoca distrugerea sau afectarea acestor aparate, prezenta ori absenta compusilor respectivi, precum şi volumul şi concentratiile lor probabile vor fi apreciate de agenţii economici dupã data şi locul fabricaţiei echipamentelor.
(2) În situaţiile în care, conform alin. (1), se apreciazã ca echipamentele sau materialele conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, se aplica dispoziţiile art. 8.
ART. 12
Compusii desemnaţi din echipamentele şi materialele ce conţin asemenea compuşi în cantitãţi mai mici decât cantitãţile minimale vor fi separati ori de câte ori va fi posibil, în condiţiile prevederilor art. 17 alin. (6).
ART. 13
(1) În cadrul aparatului administrativ al autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului se va constitui un secretariat pentru compuşi desemnaţi pana la data de 31 martie 2002. Regulamentul de organizare şi funcţionare a secretariatului va fi aprobat prin ordin al ministrului apelor, pãdurilor şi protecţiei mediului.
(2) Secretariatul pentru compuşi desemnaţi va centraliza datele furnizate de agenţiile teritoriale de protecţie a mediului şi va întocmi pana la data de 31 septembrie 2002 Inventarul naţional al echipamentelor şi materialelor ce conţin compuşi desemnaţi din România, care va cuprinde cantitãţile, tipul şi locul unde se afla toate echipamentele şi materialele ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale.
(3) Informaţiile şi datele cuprinse în inventarul întocmit la nivel judeţean, precum şi cele cuprinse în inventarul naţional vor fi puse la dispoziţie publicului pentru consultare. Inventarul naţional va fi publicat în sinteza, anual, de cãtre autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului.
ART. 14
(1) Toate echipamentele aflate în funcţiune sau în conservare, despre care se cunoaşte sau în legatura cu care exista indicii ca ar conţine compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, trebuie sa fie etichetate.
(2) Eticheta va avea forma prezentatã în anexa nr. 3 şi va fi aplicatã într-un loc vizibil, pe fiecare echipament în parte, menţionându-se data şi locul fabricaţiei echipamentului. Termenul limita pentru etichetarea acestor echipamente este data de 31 martie 2002.
(3) În cazul înlocuirii lichidului conform cerinţelor art. 7, se va schimba eticheta prezentatã în anexa nr. 3 cu eticheta prezentatã în anexa nr. 4.
ART. 15
În cazul amplasamentelor în care sunt depozitate echipamente sau materiale despre care se cunoaşte sau în legatura cu care exista indicii ca ar conţine compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale şi nu sunt îndeplinite dispoziţiile art. 18 alin. (1), trebuie sa se ia urmãtoarele mãsuri de precautie:
a) incintele de depozitare vor fi asigurate pentru a se impiedica accesul persoanelor neautorizate;
b) incintele de depozitare vor fi imprejmuite şi protejate de infiltrarea apei;
c) pardoseala incintelor de depozitare trebuie sa fie acoperitã cu un material rezistent la acţiunea substanţelor chimice şi la scurgeri de lichid;
d) toate uşile de acces în incintele de depozitare vor purta eticheta prezentatã în anexa nr. 5;
e) se va asigura accesul mijloacelor de stingere a incendiilor.
ART. 16
(1) În cazul în care echipamentele sau materialele ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale sunt transferate în alt loc pe acelaşi amplasament, conform prevederilor art. 8, deţinãtorul trebuie:
a) sa informeze agenţia teritorialã de protecţie a mediului despre acest fapt prin completarea formularului prezentat în anexa nr. 6;
b) sa transmitã un exemplar al formularului menţionat la lit. a) autoritãţilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
(2) Autoritãţile de prevenire şi stingere a incendiilor trebuie sa îşi actualizeze inventarele şi evidenta cantitãţilor, tipului şi locurilor unde exista compuşi desemnaţi, pe baza informaţiilor primite conform dispoziţiilor alin. (1).
ART. 17
(1) Agenţii economici vor întocmi şi vor depune la agenţiile teritoriale de protecţie a mediului planuri de eliminare pentru toate echipamentele şi materialele ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, pana la data de 31 decembrie 2002.
(2) Planurile de eliminare se vor întocmi conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
(3) Planurile de eliminare întocmite de agenţii economici trebuie sa precizeze faptul ca echipamentele ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii cuprinse între 50 şi 500 ppm vor putea fi utilizate în continuare, pana la sfârşitul existenţei lor utile, în condiţiile respectãrii în toate privintele a normelor tehnologice stabilite. Totodatã în planurile de eliminare se va mentiona ca termen limita de utilizare a echipamentelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii cuprinse între 50 şi 500 ppm şi volum de peste 5 dm cubi data de 31 decembrie 2010.
(4) În planurile de eliminare se va mentiona ca termen limita pentru eliminarea echipamentelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 500 ppm şi volum mai mare de 5 dm cubi data de 15 septembrie 2006.
(5) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului verifica planurile de eliminare depuse de agenţii economici, solicitând eventuale modificãri sau completãri, astfel încât acestea sa poatã fi aprobate şi sa devinã definitive. Un exemplar al formei finale a planului de eliminare se retine la agenţia teritorialã de protecţie a mediului, iar un alt exemplar rãmâne la agentul economic care rãspunde de compusii desemnaţi.
(6) Documentele şi instrucţiunile de completare a acestora la transferul compusilor desemnaţi pe un alt amplasament sunt stabilite în anexa nr. 8. O copie de pe documente va fi transmisã de agenţia teritorialã de protecţie a mediului autoritãţilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
(7) Pe baza informaţiilor conţinute în documentele menţionate la alin. (6) agenţiile teritoriale de protecţie a mediului şi autoritãţile de prevenire şi stingere a incendiilor vor reactualiza inventarele şi evidentele privind cantitãţile, tipul şi locul unde se gãsesc compuşi desemnaţi.
ART. 18
(1) În termen de 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri ministerele interesate vor supune Guvernului spre aprobare stabilirea unuia sau mai multor amplasamente de recepţie pentru depozitarea pe termen lung sau pentru eliminarea compusilor desemnaţi. Prin stabilirea amplasamentelor se vor urmãri reducerea la minimum a impactului asupra mediului, produs de depozitarea pe termen lung, şi/sau eliminarea compusilor desemnaţi şi se va avea în vedere consultarea în prealabil a publicului.
(2) Dupã aprobarea amplasamentului/amplasamentelor de recepţie Secretariatul pentru compuşi desemnaţi, împreunã cu agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor stabili programul de transferare a compusilor desemnaţi din locurile de depozitare temporarã pe amplasamentul de recepţie. Programul va include toţi compusii desemnaţi din inventarul naţional, iar transferul acestora pe amplasamentul de recepţie va fi eşalonat în timp, ţinându-se seama de planurile de eliminare întocmite de agenţii economici şi aprobate de agenţiile teritoriale de protecţie a mediului, conform prevederilor art. 17.
(3) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor comunica agenţilor economici care rãspund de compusii desemnaţi data stabilitã pentru transferarea acestora la un anumit amplasament de recepţie, pe baza planurilor de eliminare convenite cu aceştia. În aceste condiţii înlocuirea echipamentelor ce conţin cantitãţi mai mari de compuşi desemnaţi decât cantitãţile minimale trebuie efectuatã înaintea datei indicate pentru transfer.
(4) Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului vor autoriza persoanele pentru efectuarea transferului de compuşi desemnaţi de la un amplasament la altul, la solicitarea acestora. Acestea vor deveni operatori de transport autorizaţi şi vor rãspunde de siguranta compusilor desemnaţi şi de protejarea mediului înconjurãtor pe timpul efectuãrii transferului.
ART. 19
Agenţiile teritoriale de protecţie a mediului sunt împuternicite sa inspecteze unitãţile în care se gãsesc compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale, operatorii de transport autorizaţi, precum şi activitãţile de pe amplasamentul de recepţie.
ART. 20
Constituie contravenţie urmãtoarele fapte, dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, sa constituie infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
1. cu amenda de la 500.000 lei la 800.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 700.000 lei la 1.000.000 lei pentru persoanele juridice, care incalca prevederile:
a) art. 6, prin efectuarea oricãreia dintre activitãţile interzise;
b) art. 7, prin înlocuirea lichidului din echipamente în alte condiţii decât cele admise;
c) art. 8 alin. (1);
2. cu amenda de la 300.000 lei la 600.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 500.000 lei la 1.000.000 lei pentru persoanele juridice, care incalca prevederile:
a) art. 14, prin nerespectarea termenului impus în vederea etichetarii şi/sau prin etichetare inadecvata;
b) art. 15, prin nerespectarea mãsurilor de precautie;
c) art. 16 alin. (1);
d) art. 17 alin. (1), prin nedepunerea proiectului planului de eliminare la agenţia teritorialã de protecţie a mediului, şi alin. (6), prin neîndeplinirea obligaţiilor vizând documentaţia legalã a oricãreia dintre pãrţile implicate;
e) art. 18 alin. (3), prin neinlocuirea echipamentelor aflate în funcţiune, înainte de data stabilitã pentru transferul lor;
f) art. 19, prin neîndeplinirea solicitãrilor agenţiei teritoriale de protecţie a mediului, cu ocazia efectuãrii inspectiilor.
ART. 21
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 20 şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul împuternicit în acest scop de autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului şi de personalul Ministerului de Interne, potrivit competentelor legale.
ART. 22
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 20 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare, cu excepţia art. 25-27.
ART. 23
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apelor, pãdurilor
şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

p. Ministrul industriei
şi comerţului,
Ioan Roman,
secretar de stat

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

p. Ministrul transporturilor,
Adrian Marinescu,
secretar de stat

Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Nicolae Noica

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1

SEMNIFICATIA
unor termeni utilizaţi în prezenta hotãrâre

. Cantitãţi minimale - o concentraţie totalã de minimum 50 ppm compuşi desemnaţi la un volum total de peste 5 dm cubi, considerate împreunã
. Compuşi desemnaţi - compuşi chimici sau clase de substanţe chimice supuse unui control special conform prezentei hotãrâri
. Planuri de eliminare - scheme întocmite de agenţii economici şi aprobate de agenţiile teritoriale de protecţie a mediului privind transferarea compusilor desemnaţi la un amplasament de recepţie
. Lichidul înlocuit - compozitii ce conţin compuşi desemnaţi şi care exista în echipamente înainte de înlocuirea lichidului
. Inventar naţional - baza de date în care se descriu existenta, tipul şi locul unde se gãsesc în România toţi compusii desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cele minimale
. Amplasament de recepţie - unul sau mai multe locuri geografice alese pentru depozitarea pe termen lung sau pentru eliminarea compusilor desemnaţi
. Operator de transport autorizat - persoana autorizata de agenţiile teritoriale de protecţie a mediului pentru transferul compusilor desemnaţi de la un amplasament la altul
. Lichidul de înlocuire - compozitii ce conţin compuşi desemnaţi în proporţii mai mici de 50 ppm şi care pot fi utilizate pentru înlocuirea lichidului cu conţinut de compuşi desemnaţi mai mare decât cantitãţile minimale din echipamente
. Înlocuirea lichidului - evacuarea din echipamente a lichidelor ce conţin compuşi desemnaţi şi umplerea echipamentelor cu alte lichide



ANEXA 2

FORMULAR
pentru raportarea echipamentelor sau materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm sau volum de peste 5 dm cubi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Deţinãtorul echipamentelor/materialelor: │ Persoana care completeazã
│ formularul, dacã este alta decât
Domnul/Doamna........................... │ deţinãtorul:
........................................ │ Domnul/Doamna ..................
│ Semnatura ......................
│ Data ...........................
───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────
Detalii de contactare a deţinãtorului │ Detalii de contactare a persoanei
echipamentelor sau materialelor: │ care completeazã, dacã nu este
│ deţinãtorul:
Adresa .................................. │ Adresa .........................
Telefon ................................. │ Telefon ........................
Fax ..................................... │ Fax ............................
───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────
Descrierea echipamentelor/materialelor: │ Locul unde se afla echipamentele/
│ materialele:
│ Persoana de contact:
│ Domnul/Doamna ...................
│ Adresa ..........................
│ Telefon .........................
│ Fax .............................
───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────
Echipamentele sau materialele sunt: │ Compusul desemnat:
[a] în prezent în funcţiune? Da Nu │ [a] a fost identificat pozitiv
[b] depozitate înainte de folosire? Da Nu │ sau numai dedus? ................
[c] depozitate dupã folosire? Da Nu │ .................................
[d] altele (specificati) ................. │ [b] numele compusului desemnat...
│ .................................
───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────
Concentraţie: │ Volum*):
[a] Concentratia compusului desemnat │ [a] Volumul compusului desemnat
a fost masurata sau estimatã? │ a fost mãsurat sau estimat?......
.......................................... │ [b] Volumul compusului desemnat:
[b] Concentratia compusului desemnat: │
───────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────
Se completeazã numai de agenţia │
teritorialã de protecţie a mediului. │
Numere de cod: │
───────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────


*) Se înscrie volumul total în cazul bateriilor de condensatoare.




ANEXA 3

ETICHETA
utilizata pentru echipamentele sau materialele ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm sau volum de peste 5 dm cubi

Etichetele trebuie sa fie inscriptionate cu caractere gravate sau imprimate permanent într-o culoare în contrast cu cea a fondului şi textul trebuie sa fie formulat în limba romana.

┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ATENTIE! │ ^
│ │ │
│ SUBSTANŢE CHIMICE PERICULOASE │ │
│ ECHIPAMENTUL CONŢINE BIFENILI POLICLORURATI │ minimum
│ SAU COMPUŞI SIMILARI (denumirea) ÎN CONCENTRAŢIE │ 7 cm
│ DE PESTE 50 PĂRŢI PER MILION │ │
│ │ │
│ Contactati agenţia teritorialã de protecţie a mediului │ v
│ pentru detalii suplimentare. │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────┘
< ─────── minimum 11 cm ────────────>




ANEXA 4

ETICHETA
pentru marcarea echipamentelor dupã înlocuirea lichidului conform prevederilor art. 7 din hotãrâre

Etichetele trebuie sa fie inscriptionate cu caractere gravate sau imprimate permanent într-o culoare în contrast cu cea a fondului şi textul trebuie sa fie formulat în limba romana.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ÎN ACEST ECHIPAMENT A FOST ÎNLOCUIT LICHIDUL. │
│ LICHIDUL CE CONŢINEA COMPUŞI DESEMNAŢI │ ^
│ A FOST ÎNLOCUIT DUPĂ CUM URMEAZĂ: │ │
│ │ │
│Lichid de înlocuire: │ minimum
│Data înlocuirii: │ 14 cm
│Firma care a efectuat înlocuirea: │ │
│ │ │
│Concentratia de compuşi desemnaţi înainte │ v
│de înlocuire: │
│Concentratia de compuşi desemnaţi │
│dupã înlocuire: │
│ │
│Contactati agenţia teritorialã de protecţie a mediului pentru │
│detalii. │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘
<───────── minimum 11 cm ─────────>





ANEXA 5

ETICHETA
ce se va fixa pe uşile de acces în incintele de depozitare a echipamentelor şi materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în concentratii mai mari de 50 ppm şi volum de peste 5 dm cubi

Etichetele trebuie sa fie inscriptionate cu caractere gravate sau imprimate permanent într-o culoare în contrast cu cea a fondului şi textul trebuie sa fie formulat în limba romana.

┌────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ATENTIE! │
│ │
│ SUBSTANŢE CHIMICE PERICULOASE │ ^
│ │ │
│ ACEST DEPOZIT CONŢINE ECHIPAMENTE CU CONCENTRATII │ │
│ DE BIFENILI POLICLORURATI SAU COMPUŞI SIMILARI │ minimum
│ (denumirea) DE PESTE 50 PĂRŢI PER MILION │ 20 cm
│ │ │
│ │ │
│ Contactati agenţia teritorialã de protecţie a mediului │ v
│ pentru detalii. │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────┘
<───────── minimum 30 cm ─────────>





ANEXA 6

FORMULAR
de raportare pentru transferul pe acelaşi amplasament al echipamentelor sau materialelor ce conţin compuşi desemnaţi în cantitãţi mai mari decât cantitãţile minimale
┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Agentul economic │ Compuşi desemnaţi: │
│..................................... │ Codul: │
│Adresa .............................. ├─────────────────────────────────────┤
│..................................... │ Notificare privind ................ │
│ │ Pe amplasamentul: │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Urmãtoarele echipamente şi materiale au fost transferate la ................ │
│pe amplasamentul notificat mai sus: (data) │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Enumerati mai jos, separat, fiecare │ Codul numeric al echipamentelor: │
│tip de echipament (folosiţi o fila │ │
│suplimentarã, dacã este cazul): │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Locul unde s-au gãsit anterior echipamentele sau materialele ............... │
│............................................................................ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Locul unde se gãsesc acum echipamentele şi materialele ..................... │
│............................................................................ │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Agentul economic: │ │
│Numele şi prenumele (majuscule) │ │
│...................................... │ │
│Semnatura ............................ │ │
│Data ................................. │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Se completeazã numai de agenţia │Numai pentru uzul autoritãţii de │
│teritorialã de protecţie a mediului. │prevenire şi stingere a incendiilor │
│ │ │
│ │ │
│Inventarul actualizat: │Inventarul actualizat: │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘





ANEXA 7

FORMULAR
pentru propunerea planului de eliminare a echipamentelor sau materialelor ce conţin cantitãţi mai mari de compuşi desemnaţi decât cantitãţile minimale
(utilizat de agenţii economici)
┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│Agentul economic │ Compuşi desemnaţi: │
│..................................... │ Codul: │
│Adresa .............................. ├─────────────────────────────────────┤
│..................................... │ Notificare din .................... │
│ │ La amplasamentul: │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Se propune urmãtorul plan de eliminare: │
│ │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Enumerati mai jos, separat, fiecare │ Metoda de eliminare propusã şi │
│tip de echipament (folosiţi o fila │ calendarul eliminãrii: │
│suplimentarã, dacã este cazul): │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Precizãri privind eliminarea echipamen-│ │
│telor sau materialelor ce conţin com- │ │
│puşi desemnaţi în concentratii cuprinse│ │
│între 50 şi 500 ppm: │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Agentul economic: │ │
│Numele şi prenumele (majuscule) │ │
│...................................... │ │
│Semnatura ............................ │ │
│Data ................................. │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│Se completeazã numai de agenţia │Numai pentru uzul autoritãţii de │
│teritorialã de protecţie a mediului. │prevenire şi stingere a incendiilor │
│ │ │
│Plan de eliminare aprobat: │ │
│ │Inventarul actualizat: │
│Agentul economic informat: │ │
│ │ │
│Inventarul actualizat: │ │
│ │ │
│Informarea autoritãţii de prevenire │ │
│şi stingere a incendiilor: │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘





ANEXA 8

FORMULAR
de raportare a transferului pe alt amplasament al echipamentelor sau materialelor ce conţin cantitãţi mai mari de compuşi desemnaţi decât cantitãţile minimale

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│SECŢIUNEA A. Se completeazã de agenţia teritorialã de protecţie a mediului. │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Agentul economic │ Compuşi desemnaţi: │
│..................................... │ Codul: │
│Adresa .............................. ├─────────────────────────────────────┤
│..................................... │ Notificare din .................... │
│ │ La amplasamentul: │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Compusii desemnaţi sus-mentionati au fost incluşi la data prezentei raportari│
│în programul de transfer pe un amplasament de recepţie. Cerinţele pentru │
│acest transfer sunt: │
│ │
│Datele între care trebuie sa aibã loc transferul: │
│ [ziua] [luna] [anul] la [ziua] [luna] [anul] │
│ │
│Amplasamentul de recepţie ................................................. │
│ │
│Veţi rãspunde de aranjarea acestui transfer, prin intermediul unui operator │
│de transport autorizat. Detalii cu privire la operatorii de transport │
│autorizaţi pot fi obţinute de la agenţia teritorialã de protecţie a mediului.│
│Veţi completa secţiunea B a prezentului formular în momentul transferului │
│compusilor desemnaţi cãtre operatorul de transport autorizat şi veţi trimite │
│agenţiei teritoriale de protecţie a mediului, în maximum doua zile, o copie │
│de pe acest formular, cu secţiunile A şi B completate. │
│ │
│ .......................... ..................... │
│ (semnatura) (data) │
│ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SECŢIUNEA B. Se completeazã de agentul economic care rãspunde de compusii │
│desemnaţi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Urmãtoarele echipamente şi materiale au fost transferate la ................ │
│ (data) │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Enumerati mai jos, separat, fiecare │Codurile numerice ale echipamentelor:│
│tip de echipament (folosiţi o fila │ │
│suplimentarã, dacã este cazul): │ │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Operatorul de transport autorizat solicitat a fost ..........................│
│ (numele şi adresa operatorului de transport autorizat)│
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Agentul economic: │Operatorul de transport autorizat: │
│Numele şi prenumele (majuscule) │Numele şi prenumele (majuscule) │
│...................................... │.................................... │
│Semnatura ............................ │Semnatura .......................... │
│Data ................................. │Data ............................... │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│SECŢIUNEA C. Se completeazã de operatorul de transport autorizat. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Compusii desemnaţi mentionati în prezentul formular au fost transferati între│
│urmãtorii: │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Agentul economic: │Amplasamentul │
│...................................... │.................................... │
│Adresa ............................... │Adresa ............................. │
│...................................... │.................................... │
│Data ridicãrii ....................... │Data transferului .................. │
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│ ....................... .................... │
│ (semnatura) (data) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SECŢIUNEA D. Se completeazã de administratorul amplasamentului de recepţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Urmãtoarele echipamente şi materiale s-au primit la ....................... .│
│ (data) │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Enumerati mai jos, separat, fiecare │Codul numeric al echipamentelor: │
│tip de echipament (folosiţi o fila │ │
│suplimentarã, dacã este cazul): │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┤
│Operatorul de transport autorizat a fost ....................................│
│ (numele şi adresa operatorului de transport autorizat)│
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│Administratorul: │Se completeazã numai de agenţia │
│ │teritorialã de protecţie a mediului. │
│Numele şi prenumele (caractere de tipar│ │
│...................................... │Formular verificat: │
│ │Secţiunea A: │
│Semnatura ............................ │Secţiunea B: │
│ │Secţiunea C: │
│Data ................................. │Secţiunea D: │
│ │ │
│ │Informarea autoritãţii de prevenire │
│ │şi stingere a incendiilor: │
│ │ │
│ │Actualizarea inventarului judeţean: │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘



INSTRUCŢIUNI
de completare şi circulare a formularului de raportare a transferului

1. Agenţia teritorialã de protecţie a mediului completeazã secţiunea A a formularului. Un exemplar al formularului astfel completat se retine la agenţia teritorialã de protecţie a mediului, iar al doilea exemplar se transmite agentului economic, conform art. 17 alin. (3).
2. Agentul economic completeazã secţiunea B a formularului transmis de agenţia teritorialã de protecţie a mediului. Formularul astfel completat şi o copie de pe acesta se reţin de agentul economic, iar o copie se transmite agenţiei teritoriale de protecţie a mediului.
3. Operatorul de transport autorizat completeazã secţiunea C a formularului prezentat de agentul economic în momentul transferului compusilor desemnaţi la amplasamentul de recepţie. Operatorul de transport autorizat va retine formularul completat la secţiunile A, B şi C şi o copie de pe acesta şi va transmite câte o copie agenţiei teritoriale de protecţie a mediului şi agentului economic, în termen de cel mult doua zile.
4. Administratorul amplasamentului de recepţie completeazã secţiunea D a formularului prezentat de operatorul de transport autorizat, la primirea compusilor desemnaţi. Administratorul va transmite formularul astfel completat agenţiei teritoriale de protecţie a mediului, va retine o copie de pe acesta pentru evidentele proprii şi va transmite câte o copie operatorului de transport autorizat şi agentului economic, în termen de cel mult doua zile.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016