Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 172 din 13 februarie 2003  privind adaptari institutionale in perspectiva aderarii Romaniei la NATO, inclusiv organizarea si functionarea reprezentarii Romaniei la Cartierul general al NATO si la Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa - SHAPE    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 172 din 13 februarie 2003 privind adaptari institutionale in perspectiva aderarii Romaniei la NATO, inclusiv organizarea si functionarea reprezentarii Romaniei la Cartierul general al NATO si la Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa - SHAPE

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 121 din 26 februarie 2003

În temeiul art. 107 din Constituţie,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Reprezentarea României la Cartierul general al NATO din Bruxelles se asigura de cãtre Misiunea României la NATO şi de cãtre Reprezentanta militarã.
(2) Reprezentarea militarã a României la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa, denumit în continuare SHAPE, se asigura de cãtre Reprezentanta Statului Major General.

CAP. 2
Misiunea României şi Reprezentanta militarã la NATO

SECŢIUNEA 1
Misiunea României la NATO

ART. 2
Misiunea României la NATO, denumita în continuare Misiunea, este condusã de un ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la NATO, sau, pe timpul absentei acestuia, de locţiitorul sau de drept. Dupã aderarea României la NATO Misiunea îşi va schimba denumirea în Delegaţia României la NATO.
ART. 3
Şeful Misiunii are urmãtoarele atribuţii:
a) coordoneazã activitatea întregii Misiuni, inclusiv strategia de contacte diplomatico-militare şi participarea la reuniuni NATO sau conexe a personalului Misiunii, potrivit atribuţiilor acestuia;
b) stabileşte atribuţiile secţiunilor şi compartimentelor Misiunii, precum şi fişele posturilor personalului acesteia, pe baza cerinţelor impuse de activitatea NATO şi de parteneriat;
c) primeşte şi repartizeazã, conform fisei postului, cu respectarea principiului nevoii de a şti, comunicãrile sosite din ţara, din partea Secretariatului NATO sau a misiunilor aliate şi partenere, precum şi orice alte comunicãri de serviciu;
d) semneazã comunicãrile transmise în ţara de cãtre personalul Misiunii, în virtutea îndatoririlor de serviciu. Şeful Misiunii poate delega competenta de semnatura pentru lucrãrile cu caracter tehnic;
e) întocmeşte aprecierile de serviciu pentru personalul Misiunii.
ART. 4
(1) Misiunea este alcãtuitã din Secţiunea politica, Secţiunea de apãrare, precum şi din compartimentele: Registrul extern, Comunicaţii-informatica-curier, Secretariat şi Serviciul administrativ şi protocol.
(2) Structurile Misiunii coopereazã în scopul îndeplinirii sarcinilor ce le revin şi acorda şefului Misiunii, la cerere, expertiza de specialitate.
ART. 5
(1) Misiunea va fi incadrata cu personalul necesar reprezentãrii adecvate a României la Cartierul general al NATO, prevãzut în anexele nr. 1a) şi 1b). În acest scop structurile organizatorice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apãrãrii Naţionale şi ale celorlalte instituţii care contribuie la încadrarea cu personal a Misiunii se modifica corespunzãtor, fãrã a se depãşi numãrul maxim de posturi aprobat prin lege pentru aceste instituţii.
(2) În cazul în care, ulterior, volumul activitãţii şi domeniile de cooperare impun, prin hotãrâre a Guvernului, numãrul personalului va putea fi sporit cu pana la o treime din totalul prevãzut în anexele menţionate, cu suplimentarea corespunzãtoare a structurilor organizatorice şi a structurilor de posturi ale instituţiilor trimitatoare, precum şi cu respectarea condiţiilor prevãzute la alin. (1).
ART. 6
Pentru a face fata cerinţelor NATO cu privire la structurile delegatiilor permanente ale ţãrilor invitate în perspectiva aderãrii, numãrul de posturi aprobat Ministerului Afacerilor Externe pentru serviciul exterior se suplimenteaza cu 5 posturi, conform anexei nr. 1c). Aceste posturi vor fi alocate Misiunii.
ART. 7
(1) În cadrul Misiunii se organizeazã şi funcţioneazã Registrul extern al Registrului central al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Registrul extern coordoneazã toate subregistrele externe organizate în cadrul fiecãrei structuri.

SECŢIUNEA a 2-a
Reprezentanta militarã

ART. 8
Reprezentanta militarã este structura specializatã a Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru asigurarea legãturilor cu Comitetul Militar al NATO şi cu Comitetul Militar al Uniunii Europene.
ART. 9
Reprezentanta militarã este subordonata nemijlocit şefului Statului Major General şi îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigura asistenta de specialitate necesarã autoritãţilor militare naţionale şi coopereazã cu structurile militare naţionale, inclusiv cu cele care funcţioneazã pe lângã comandamentele strategice şi regionale ale NATO;
b) coopereazã cu misiunile României la NATO şi la Uniunea Europeanã, acordand expertiza militarã de specialitate;
c) sprijinã participarea delegatiilor militare ale Statului Major General şi ale structurilor subordonate la activitãţi organizate la Cartierul general al NATO şi în cadrul organismelor militare ale Uniunii Europene;
d) faciliteazã legatura dintre structurile militare naţionale şi cele ale NATO şi ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte procesele de analiza şi planificare militarã, în conformitate cu prevederile cadrului legislativ referitor la apãrarea nationala, cu înţelegerile şi convenţiile pe linia NATO şi Uniunii Europene, la care România este parte;
e) coopereazã cu reprezentantele militare ale statelor membre NATO şi partenere, în scopul îndeplinirii misiunilor şi sarcinilor comune.
ART. 10
(1) Şeful Reprezentantei militare are funcţia prevãzutã în statul de organizare cu grad de la general de brigada la general-locotenent şi este reprezentantul militar al României pentru comitetele militare ale NATO şi Uniunii Europene.
(2) Şeful Reprezentantei militare are urmãtoarele atribuţii:
a) conduce activitatea Reprezentantei militare a României la NATO şi Uniunea Europeanã;
b) stabileşte atribuţiile şi competentele birourilor şi compartimentelor;
c) întocmeşte fişele posturilor pentru loctiitorii sãi şi şefii de birouri şi compartimente;
d) aproba fişele posturilor pentru întregul personal care este încadrat la Reprezentanta militarã, pe baza dispoziţiilor şefului Statului Major General şi a cerinţelor stabilite de structurile militare aliate;
e) avizeazã sau aproba, dupã caz, rapoartele de specialitate pe care personalul Reprezentantei militare le înainteazã structurilor militare naţionale;
f) întocmeşte aprecierile anuale de serviciu pentru personalul Reprezentantei militare care îi este subordonat nemijlocit şi hotãrãşte asupra aprecierilor întocmite de cãtre subordonaţi pentru restul personalului;
g) informeazã şi prezintã rapoarte pe probleme specifice ministrului apãrãrii naţionale, secretarilor de stat şi şefului Statului Major General;
h) asigura consilierea, pe probleme militare de specialitate, a şefului Misiunii şi a şefului Misiunii României la Uniunea Europeanã.
ART. 11
(1) Reprezentanta militarã are în compunere Biroul ofiţeri de stat major, Compartimentul registratura, Compartimentul ofiţerilor de legatura cu Uniunea Europeanã şi consilieri, precum şi compartimentele: Secretariat, Administrativ-personal şi Financiar-contabil. Structura organizatoricã şi structura de posturi ale Reprezentantei militare sunt prevãzute în anexele nr. 2a) şi 2b).
(2) În rezolvarea atribuţiilor de serviciu, şeful Reprezentantei militare este ajutat de doi loctiitori.
(3) Statul de organizare se elaboreazã de Statul Major General şi se aproba de ministrul apãrãrii naţionale.
ART. 12
(1) Diagrama de relaţii, competentele şi atribuţiile specifice, precum şi modul de încadrare cu personal a Reprezentantei militare se reglementeazã prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale, la propunerea şefului Statului Major General.
(2) În cazul în care, ulterior, volumul activitãţii şi domeniul de cooperare o vor impune, numãrul personalului va putea fi sporit cu pana la o treime din totalul menţionat în anexele nr. 2a) şi 2b), prin hotãrâre a Guvernului, cu suplimentarea corespunzãtoare a structurii organizatorice şi a structurii de posturi, fãrã a se depãşi numãrul aprobat prin lege pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale.

CAP. 3
Reprezentanta Statului Major General la SHAPE

ART. 13
Reprezentanta Statului Major General la SHAPE este structura specializatã a Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru asigurarea legãturii Statului Major General şi a statelor majore ale categoriilor de forte armate cu SHAPE.
ART. 14
Reprezentanta Statului Major General la SHAPE este subordonata nemijlocit şefului Statului Major General şi îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) asigura legatura directa dintre Statul Major General, statele majore ale categoriilor de forte armate şi SHAPE pentru toate aspectele care vizeazã armata;
b) asigura schimbul permanent de informaţii între Armata României şi SHAPE în toate domeniile de interes;
c) coordoneazã activitãţile de cooperare dintre Statul Major General, categoriile de forte armate şi SHAPE;
d) coordoneazã şi negociaza încadrarea cu personal naţional în structurile SHAPE şi în celelalte structuri militare de comanda din cadrul NATO.
ART. 15
(1) Şeful Reprezentantei Statului Major General la SHAPE are funcţia prevãzutã în statul de organizare cu grad de la general de brigada la general-maior şi este reprezentantul şefului Statului Major General la SHAPE.
(2) Atribuţiile specifice funcţiei sunt stabilite de cãtre şeful Statului Major General. Responsabilitãţile specifice în relaţia directa cu SHAPE sunt stabilite în conformitate cu prevederile directivelor SHAPE în vigoare.
ART. 16
(1) Structura organizatoricã şi structura de posturi ale Reprezentantei Statului Major General la SHAPE sunt menţionate în anexele nr. 3a) şi 3b).
(2) Statul de organizare se elaboreazã de Statul Major General şi se aproba de ministrul apãrãrii naţionale.

CAP. 4
Dispoziţii comune şi tranzitorii

ART. 17
Şeful Misiunii poarta rãspunderea generalã în ceea ce priveşte reprezentarea României la NATO. Şeful Reprezentantei militare urmeazã orientãrile politice generale de acţiune în raporturile cu NATO, statele aliate şi partenere, stabilite de şeful Misiunii pe baza mandatului încredinţat. În exercitarea atribuţiilor sale, şeful Reprezentantei militare îl informeazã pe şeful Misiunii şi se consulta cu acesta.
ART. 18
(1) Misiunea şi Reprezentanta militarã se informeazã reciproc asupra problemelor de interes comun şi coopereazã în vederea îndeplinirii sarcinilor ce le revin.
(2) Reprezentanta militarã la Cartierul general al NATO şi Reprezentanta Statului Major General la SHAPE se informeazã reciproc asupra problemelor de interes comun în domeniul militar şi coopereazã în vederea îndeplinirii sarcinilor ce le revin.
ART. 19
(1) Comunicaţiile Misiunii şi ale Reprezentantei militare sunt astfel organizate încât sa se asigure informarea prompta şi în deplina confidenţialitate a factorilor de decizie, potrivit competentelor stabilite de lege, precum şi primirea rapida de instrucţiuni.
(2) Misiunea va asigura accesul la reţelele NATO de transmitere a informaţiilor şi va asigura comunicarea, la standardele NATO de securitate, a informaţiilor NATO cãtre ţara.
(3) Misiunea este dotatã cu o unitate de cifru de stat şi va dispune de canale protejate de comunicaţie pentru date, voce şi fax cu Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de un serviciu de curier special, care va funcţiona sãptãmânal sau ori de câte ori va fi necesar.
(4) Unitatea de cifru de stat şi serviciul de curier special deservesc şi Reprezentanta militarã care are la dispoziţie, în plus, sisteme proprii de comunicaţii şi legãturi secretizate cu Statul Major General la Armatei României şi alte structuri militare naţionale. În mod similar, Reprezentanta Statului Major General la SHAPE are la dispoziţie sisteme proprii de comunicaţii şi legãturi secretizate cu Statul Major General al Armatei României şi cu alte structuri militare naţionale.
ART. 20
(1) În scopul asigurãrii protecţiei informaţiilor clasificate în conformitate cu reglementãrile NATO şi naţionale, în cadrul Misiunii, al Reprezentantei militare şi al Reprezentantei Statului Major General la SHAPE, se aplica mãsurile specifice de securitate fizica, a personalului, documentelor şi INFOSEC.
(2) Sistemele de calcul vor fi împãrţite în reţele fizic separate, conform destinaţiei acestora - reţele NATO, reţea nationala, reţea Internet -, protejate conform normelor INFOSEC în vigoare şi acreditate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
ART. 21
Ministerele şi celelalte instituţii reprezentate transmit, în conformitate cu dispoziţiile legii, în mod curent, Misiunii şi Reprezentantei militare, potrivit competentelor acestora, orice date şi informaţii de interes pe linia NATO.
ART. 22
În cadrul Reprezentantei militare şi al Reprezentantei Statului Major General la SHAPE se organizeazã câte un subregistru. Subregistrele sunt coordonate metodologic de Registrul extern.
ART. 23
(1) Misiunii, Reprezentantei militare şi Reprezentantei Statului Major General la SHAPE li se asigura resursele necesare functionarii la standarde NATO, conform anexei nr. 4.
(2) Personalul care este încadrat în structurile prevãzute la alin. (1) beneficiazã de condiţii de cazare conform standardelor de reprezentare, la nivelul funcţiei, practicate de toate ţãrile aliate la Cartierul general al NATO.
(3) Personalul care este încadrat în structurile prevãzute la alin. (1), inclusiv membrii de familie care îl însoţesc la post, beneficiazã de asigurare medicalã pe perioada mandatului.
(4) Salarizarea, fondurile necesare cazarii şi alte drepturi ce revin personalului militar care este încadrat în structurile prevãzute la alin. (1) se asigura conform echivalarilor prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 24
(1) Instituţiile care asigura cu personal Misiunea şi reprezentantele militare contribuie la suportarea cheltuielilor implicate de funcţionarea acestora, proporţional cu numãrul de posturi şi cu suprafeţele ocupate.
(2) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital aferente functionarii structurilor prevãzute la art. 1 se asigura din bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor care asigura cu personal aceste structuri, denumite instituţii reprezentate.
ART. 25
Anexele nr. 1a), 1b), 1c), 2a), 2b), 3a), 3b), 4 şi 5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre şi se comunica Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apãrãrii Naţionale, Serviciului Roman de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului de Interne şi Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat.
ART. 26
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga orice dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

p. Ministrul apãrãrii naţionale,
Sorin Encutescu,
secretar de stat

Directorul Serviciului Roman de Informaţii,
Alexandru-Radu Timofte

Directorul general al Oficiului Registrului Naţional
al Informaţiilor Secrete de Stat,
Marius Petrescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 13 februarie 2003.
Nr. 172.

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016