Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 167 din 13 martie 2012  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 167 din 13 martie 2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 din 26 martie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 20 iulie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 2, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Termenii «acreditare», «producãtor» şi «retragere», precum şi sintagmele «reprezentant autorizat», «punere la dispoziţie pe piaţã», «autoritate de supraveghere a pieţei», «supraveghere a pieţei» şi «marcaj CE», utilizate în cuprinsul prezentei hotãrâri, au semnificaţiile stabilite de Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 218 din 13 august 2008."
    2. La articolul 12, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Produsele prevãzute la alin. (1) lit. a) se supun atestãrii de conformitate de cãtre organisme pentru atestarea conformitãţii produselor cu standardul naţional aplicabil, acreditate de cãtre un organism naţional de acreditare, în sensul şi în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 765/2008, dacã sistemul de atestare a conformitãţii prevãzut pentru produs potrivit prevederilor art. 21 alin. (5) este 1, 1+, 2, 2+ sau 3."
    3. La articolul 21, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Conformitatea produselor pentru construcţii este evaluatã în raport cu specificaţiile tehnice armonizate sau cu specificaţiile tehnice recunoscute, utilizându-se sisteme de atestare a conformitãţii alcãtuite pe baza unor metode de control şi evaluare specifice acestui domeniu."
    4. Dupã articolul 27 se introduce un nou articol, articolul 27^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 27^1. - (1) Pentru evaluarea solicitãrii cu privire la acordarea desemnãrii, precum şi pentru evaluarea cu privire la restricţionarea, suspendarea şi retragerea desemnãrii organismelor de certificare, organismelor de inspecţie şi laboratoarelor de încercãri, precum şi a organismelor de agrement tehnic, autoritãţile prevãzute la art. 27 alin. (2) constituie comisii de desemnare.
    (2) Componenţa comisiilor de desemnare, precum şi regulamentele de organizare şi funcţionare a acestora se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii competente."
    5. La articolul 28, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 28. - (1) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului notificã Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene organismele de agrement tehnic european, organismele de certificare, organismele de inspecţie şi laboratoarele de încercãri desemnate în vederea efectuãrii de sarcini legate de agrementul tehnic european, certificate de conformitate, inspecţii şi încercãri, potrivit prevederilor prezentei hotãrâri, folosind instrumentul de notificare electronicã dezvoltat şi gestionat de cãtre Comisia Europeanã.
    ................................................................................................
    (3) În vederea menţinerii desemnãrii şi notificãrii, organismele de certificare, organismele de inspecţie şi laboratoarele de încercãri trebuie sã deţinã un certificat de acreditare valabil, emis de cãtre un organism naţional de acreditare în sensul şi în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 765/2008, care atestã competenţa organismului de a realiza sarcinile specifice prevãzute de prezenta hotãrâre."
    6. La articolul 28, alineatul (4) se abrogã.
    7. Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 29. - (1) Organismele care solicitã desemnarea în vederea notificãrii în domeniul produselor pentru construcţii trebuie sã fie acreditate în prealabil de cãtre un organism naţional de acreditare în sensul şi în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 765/2008.
    (2) Organismele notificate se supun supravegherii anuale şi, dupã caz, la solicitarea întemeiatã a autoritãţii de notificare, supravegherii excepţionale efectuate de cãtre Consiliu, prin comisii de supraveghere desemnate în acest scop, ce constã în verificarea documentaţiei tehnice aferente certificatelor de conformitate/rapoartelor de încercãri emise de cãtre acestea."
    8. La articolul 30 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) Inspectoratul de Stat în Construcţii, care funcţioneazã în subordinea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, pentru toate produsele/familiile de produse, cu excepţia celor cu rol în satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu;".
    9. La articolul 31 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) monitorizarea produselor puse la dispoziţie pe piaţã sau achiziţionate în vederea încorporãrii, asamblãrii, aplicãrii sau instalãrii în construcţii de cãtre executanţi de lucrãri de construcţii, pentru a verifica dacã ele corespund prevederilor prezentei hotãrâri;".
    10. Dupã articolul 32 se introduce un nou articol, articolul 32^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 32^1. - Orice persoanã fizicã sau juridicã ce pune la dispoziţie pe piaţã un produs pentru construcţii, precum şi orice executant de lucrãri de construcţii care a achiziţionat un produs pentru construcţii în vederea încorporãrii, asamblãrii, aplicãrii sau instalãrii acestuia într-o construcţie trebuie sã fie în mãsurã sã dovedeascã, la cererea autoritãţii de supraveghere a pieţei, atestarea conformitãţii produsului prin unul dintre documentele prevãzute la art. 12 alin. (1)-(5) şi art. 22 alin. (1), dupã caz."
    11. La articolul 33 alineatul (2), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), cu urmãtorul cuprins:
    "c) sã informeze Comisia Europeanã şi celelalte state membre în legãturã cu acţiunile sale, conform prevederilor art. 22 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008."
    12. La articolul 33, alineatul (4) se abrogã.
    13. Capitolul IX, cuprinzând articolele 34 - 38, se abrogã.
    14. La articolul 39 alineatul (1), partea dispozitivã şi literele a) - c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 39. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã, cu respectarea prevederilor art. 21 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008, dupã cum urmeazã:
    a) nerespectarea prevederilor art. 4, art. 7 alin. (1), art. 9 alin. (1), art. 10, art. 23 alin. (2) şi alin. (3) lit. b) şi ale art. 32, cu amendã de la 35.000 lei la 50.000 lei şi retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea utilizãrii şi a introducerii pe piaţã a produselor neconforme;
    b) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1) şi (2), art. 21 alin. (5) şi (6) şi ale art. 22 alin. (1), cu amendã de la 22.500 lei la 35.000 lei şi interzicerea comercializãrii sau utilizãrii produsului pânã la o datã stabilitã pentru eliminarea neconformitãţilor de cãtre organul de control împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia ori altã persoanã responsabilã pentru introducerea pe piaţã, dupã caz;
    c) nerespectarea prevederilor art. 23 alin. (1) şi (4), cu amendã de la 22.500 lei la 35.000 lei şi retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã a produselor nemarcate ori marcate incorect;".
    15. La articolul 39 alineatul (1), dupã litera c) se introduc trei noi litere, literele c^1) - c^3), cu urmãtorul cuprins:
    "c^1) nerespectarea prevederilor art. 32^1, cu amendã de la 5.000 lei la 35.000 lei şi retragerea de pe piaţã sau interzicerea utilizãrii/punerii la dispoziţie pe piaţã a produsului pânã la o datã stabilitã de cãtre autoritatea de supraveghere a pieţei împreunã cu persoana fizicã sau juridicã ce se face vinovatã, pentru eliminarea neconformitãţilor;
    c^2) depozitarea, manipularea inadecvatã a produselor pentru construcţii, precum şi punerea la dispoziţie pe piaţã a produselor pentru construcţii cu termene de valabilitate expirate, cu amendã de la 10.000 lei la 22.500 lei şi, dupã caz, impunerea de cãtre autoritatea de supraveghere a pieţei de mãsuri privind utilizarea/punerea la dispoziţie pe piaţã a acestora;
    c^3) neîndeplinirea, la termenele stabilite, a mãsurilor dispuse de autoritatea de supraveghere a pieţei, cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei."
    16. La articolul 40, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 40. - (1) Daunele generate de aplicarea necorespunzãtoare a marcajului CE, precum şi eliberarea de certificate de conformitate necorespunzãtoare se suportã de cãtre vinovaţi."
    17. La articolul 43, alineatul (3) se abrogã.
    18. În anexa nr. 3, la punctul 2, partea introductivã a literei B se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "B. Sistem 1: Certificarea conformitãţii produsului de cãtre un organism de certificare notificat, pe bazã de:".
    19. În anexa nr. 3, la punctul 4.1, prima liniuţã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "- Marcajul CE trebuie sã respecte elementele de identificare prevãzute în anexa II la Regulamentul (CE) nr. 765/2008."
    20. În cuprinsul hotãrârii, denumirea "organ de control" se înlocuieşte cu denumirea "autoritate de supraveghere a pieţei".
    ART. II
    Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. III
    Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 20 iulie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

                                 PRIM-MINISTRU
                             MIHAI-RĂZVAN UNGUREANU

                                Contrasemneazã:
                                 --------------
                 Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                               Cristian Petrescu

            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                              Lucian Nicolae Bode

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                                 Gabriel Berca

                         Ministrul afacerilor europene,
                                 Leonard Orban

                        p. Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Gherghina,
                                secretar de stat

    Bucureşti, 13 martie 2012.
    Nr. 167.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016