Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 165 din 13 februarie 2008  privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor   Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 962/2001     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 165 din 13 februarie 2008 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 962/2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 7 martie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. În tot cuprinsul normelor metodologice, denumirile "Ministerul lucrãrilor Publice şi Amenajãrii Teritoriului", "Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei" sau "Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului" se înlocuiesc cu denumirea "Ministerul Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor".
2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (1^1)-(1^4), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe colaboreazã cu autoritãţile administraţiei publice locale pentru sprijinirea programelor de construcţie a locuinţelor, prin asigurarea terenurilor de construcţie şi/sau realizarea reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit.
(1^2) Terenurile care sunt în proprietatea publicã sau privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale ori trec, în condiţiile legii, în administrarea autoritãţilor administraţiei publice locale şi care sunt destinate realizãrii de locuinţe prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe se dau sau rãmân, în condiţiile legii, în folosinţa gratuitã a agenţiei, libere de orice sarcinã, pânã la finalizarea lucrãrilor de construcţie a locuinţelor respective, astfel încât regimul juridic al acestora sã asigure categoria de folosinţã prevãzutã în planurile urbanistice şi în studiile de prefezabilitate şi/sau în studiile de fezabilitate aprobate pentru promovarea programelor de construcţii de locuinţe.
(1^3) Pentru terenurile prevãzute la alin. (1^2), destinate construirii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar, se va stabili, în baza unor hotãrâri ale autoritãţilor administraţiei publice locale care le au în administrare sau potrivit condiţiilor prevãzute în actele de transmitere a terenurilor în administrarea acestora, modalitatea de atribuire a acestora cãtre titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor - prin concesionare sau, dupã caz, dare în folosinţã, pentru toatã durata de existenţã a construcţiilor -, autoritãţile administraţiei publice locale având totodatã obligaţia sã hotãrascã şi sã transmitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii.
(1^4) Pentru reconstrucţia locuinţelor distruse sau grav avariate, situate în zonele afectate de calamitãţi naturale, terenurile aflate în proprietatea privatã sau în folosinţa proprietarilor locuinţelor se preiau de primãrii prin contracte de custodie încheiate cu deţinãtorii acestora şi se dau în folosinţã gratuitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, libere de orice sarcinã, pânã la finalizarea lucrãrilor de reconstrucţie a locuinţelor respective."
3. La articolul 2, alineatele (2) şi (3) se modificã dupã cum urmeazã:
"(2) În aplicarea prevederilor <>art. 2^1 alin. (3) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, transmiterea fãrã platã a terenurilor din proprietatea statului în proprietatea unitãţilor administrativ-teritoriale în care sunt amplasate şi în administrarea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv al municipiului Bucureşti şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau, dupã caz, în administrarea consiliilor judeţene se face astfel încât regimul juridic al acestora sã asigure categoria de folosinţã prevãzutã în planurile urbanistice şi în studiile de prefezabilitate şi/sau în studiile de fezabilitate aprobate pentru promovarea programelor de construcţii de locuinţe. Terenurile aferente construcţiilor de locuinţe se transmit defalcat de cele destinate realizãrii reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit, astfel:
a) pentru construcţia de locuinţe sociale şi de necesitate finanţate prin investiţii publice, precum şi a altor locuinţe proprietate publicã a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale, ambele categorii se transmit în proprietatea publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii;
b) pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, altele decât cele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt sau din sãnãtate, pentru asigurarea terenurilor destinate strãmutãrii locuinţelor distruse sau grav avariate, situate în zonele afectate de calamitãţi naturale, şi pentru construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar, terenurile aferente construcţiilor de locuinţe se transmit în proprietatea privatã a unitãţilor administrativ-teritoriale în care sunt amplasate, iar terenurile destinate realizãrii reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit se transmit în proprietatea publicã a unitãţilor administrativ-teritoriale, potrivit legii.
(3) În actele de transmitere a terenurilor conform prevederilor alin. (2) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, se vor consemna, dupã caz, în mod obligatoriu, urmãtoarele:
a) dreptul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de folosinţã gratuitã a terenurilor aferente construcţiilor de locuinţe pe perioada realizãrii investiţiilor;
b) modalitatea de atribuire a terenurilor aferente construcţiilor de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar - prin concesionare sau, dupã caz, dare în folosinţã cãtre titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor pe toatã durata de existenţã a construcţiilor -, autoritatea administraţiei publice care le preia în administrare având obligaţia sã hotãrascã şi sã transmitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe cuantumul redevenţei sau al taxei stabilite potrivit legii."
4. La articolul 2, dupã alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (3^1)-(3^3), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt sau din sãnãtate, terenurile urmeazã regimul juridic prevãzut de <>art. 24^2 alin. (4) din Legea nr. 152/1998 cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3^2) Construcţia de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar se poate realiza de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi pe terenuri proprietate privatã a unor persoane fizice sau juridice, pe baza unor contracte de parteneriat încheiate cu proprietarii acestora, în condiţiile prevãzute de lege.
(3^3) În cadrul contractelor de parteneriat prevãzute la alin. (3^2) se vor stabili în mod obligatoriu urmãtoarele obligaţii ale proprietarilor terenurilor:
a) transmiterea terenurilor în folosinţã gratuitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, libere de orice sarcinã, pe perioada de realizare a investiţiilor respective;
b) transmiterea cu titlu gratuit a terenurilor destinate realizãrii reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit în proprietatea publicã a unitãţii administrativ-teritoriale în care sunt amplasate sau, dupã caz, transferul proprietãţii asupra acestor terenuri cãtre titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor, conform planurilor urbanistice aprobate;
c) stabilirea modalitãţii de transfer al proprietãţii asupra terenurilor aferente locuinţelor cãtre titularii dreptului de proprietate asupra locuinţelor."
5. La articolul 2, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Lucrãrile tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit în interiorul ansamblurilor de locuinţe proprietate privatã construite prin credit ipotecar se pot include în devizul general al obiectivului de investiţii, cu condiţia ca terenurile aferente acestora sã fie libere de orice sarcinã şi sã fie trecute sau sã rãmânã, dupã caz, în folosinţa gratuitã a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe perioada de realizare a investiţiilor respective. În aceste cazuri, contractele prevãzute la alin. (5) vor avea în vedere numai lucrãrile tehnico-edilitare necesar a fi realizate pânã la limitele exterioare ale ansamblurilor de locuinţe."
6. La articolul 2, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Pentru realizarea lucrãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit în interiorul ansamblurilor de locuinţe prevãzute la alin. (6), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe încheie, în condiţiile legii, contracte de proiectare şi execuţie direct cu operatori economici specializaţi în astfel de lucrãri şi/sau cu operatori în domeniul serviciilor de gospodãrie comunalã, autorizaţi potrivit legii. Finanţarea lucrãrilor este în sarcina titularilor dreptului de proprietate asupra locuinţelor."
7. Articolul 10 se abrogã.
8. La articolul 13^2, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Prevederile alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi contractelor de parteneriat prevãzute la art. 2 alin. (3^2)."
9. Dupã articolul 13^2 se introduc trei noi articole, articolele 13^3-13^5, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^3. - (1) În aplicarea prevederilor <>art. 24^7 din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicitãrile de dezvoltare a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar, destinate în mod exclusiv personalului instituţiilor din sectorul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, altor instituţii din administraţia publicã centralã şi autoritãţilor administraţiei publice locale, se pot efectua de cãtre fiecare persoanã juridicã sau prin asociere între acestea. În acelaşi mod, dar fãrã a se intersecta cu solicitãrile instituţiilor publice, se pot efectua şi solicitãrile unor persoane juridice cu capital privat.
(2) Asocierea prevãzutã la alin. (1) nu este necesar a fi legalizatã, dar termenii şi condiţiile de realizare a acesteia vor fi consemnate printr-un "Acord de asociere" încheiat între pãrţile implicate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În cadrul acestui acord se va stabili un reprezentant al asociaţiei care va asigura corespondenţa cu Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe.
(3) În cazul în care solicitãrile de dezvoltare a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar sunt efectuate în asociere, terenurile destinate construcţiei de locuinţe pot fi puse la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de unul sau de mai mulţi asociaţi. Pentru acelaşi teren de construcţie/amplasament nu pot fi prezentate atât solicitãri individuale, cât şi în asociere. Pentru amplasamente ale construcţiilor de locuinţe în care sunt cuprinse terenuri deţinute de doi sau mai mulţi solicitanţi, solicitãrile pot fi prezentate numai în asociere.
(4) Pentru construcţia de locuinţe proprietate privatã, studiile de prefezabilitate se întocmesc, de regulã, de deţinãtorii terenurilor de construcţii pe care se amplaseazã acestea. În cazul programelor de construcţii de locuinţe dezvoltate în asociere, finanţarea şi realizarea studiilor de prefezabilitate se stabilesc prin acordul de asociere încheiat între pãrţile implicate.
Art. 13^4. - (1) Solicitãrile de dezvoltare a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar, prevãzute la art. 13^3, vor fi prezentate Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe şi vor fi însoţite de:
a) numãrul de cereri efectuate de persoanele fizice care fac parte din personalul propriu al persoanelor juridice prevãzute la art. 13^3 alin. (1), defalcat pe numãrul de camere al locuinţelor solicitate şi, dupã caz, defalcat şi pe persoanele juridice asociate;
b) studiile de prefezabilitate, pentru întocmirea cãrora se va avea în vedere, orientativ, conţinutul-cadru cuprins în anexa nr. 14;
c) o copie a acordului de asociere, dacã este cazul.
(2) Numãrul cererilor prezentate conform prevederilor alin. (1) lit. a) nu trebuie sã depãşeascã numãrul de locuinţe prevãzute în studiile de prefezabilitate conform prevederilor alin. (1) lit. b).
(3) Solicitãrile prevãzute la alin. (1) sunt analizate în cadrul Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, ţinându-se cont de angajamentele asumate în dezvoltarea unor programe de construcţii de locuinţe, precum şi de solicitãrile primite pentru dezvoltarea unor programe noi, având prioritate programele guvernamentale.
(4) Pe parcursul efectuãrii analizei prevãzute la alin. (3), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe poate cere, în condiţiile prevãzute de lege, date şi informaţii celor care au efectuat solicitãri de dezvoltare a unor programe de construcţii de locuinţe proprietate privatã prin credit ipotecar, despre sau în completarea celor transmise prin documentele prevãzute la alin. (1).
Art. 13^5. - (1) Dezvoltarea unor programe noi de construcţii de locuinţe, potrivit solicitãrilor primite şi analizate conform art. 13^4 de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, se poate face numai cu avizul favorabil al Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, obţinut în condiţiile art. 13^1 alin. (3).
(2) Pentru dezvoltarea programelor care au primit aviz favorabil, potrivit alin. (1), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va încheia contracte de parteneriat cu fiecare dintre persoanele juridice prevãzute la art. 13^3 alin. (1) sau cu asociaţii ale acestora, caz în care asocierea este necesar a fi legalizatã.
(3) Prin contractele de parteneriat prevãzute la alin. (2) se vor stabili modalitatea de primire a cererilor din partea persoanelor fizice care fac parte din personalul angajat al persoanelor juridice prevãzute la art. 13^3 alin. (1) şi actele prin care justificã aceastã apartenenţã. Se vor stabili totodatã dacã sunt admise şi condiţiile în care se pot face modificãri sau completãri în lista persoanelor care solicitã locuinţe, precum şi eventuale cesionãri ale contractelor încheiate pentru construirea locuinţelor."
10. Articolele 14-19^1 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Consiliile locale, consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti ori, dupã caz, autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului sau din domeniul sãnãtãţii ori serviciile deconcentrate în teritoriu ale acestora vor stabili mãsurile necesare pentru luarea în evidenţã şi analiza solicitãrilor de locuinţe pentru tineri destinate închirierii. În acest scop, vor stabili şi vor da publicitãţii locul de primire a solicitãrilor şi actele justificative necesare.
(2) Solicitãrile/cererile privind repartizarea de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se înregistreazã în ordinea primirii acestora şi se analizeazã de comisii sociale.
(3) La nivel local, comisiile sociale prevãzute la alin. (2) se vor constitui prin dispoziţie a primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti sau, dupã caz, prin dispoziţie a preşedinţilor consiliilor judeţene ori a primarului general al municipiului Bucureşti. Comisiile sociale nu sunt comisii de specialitate ale consiliului local, în sensul prevederilor Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, aprobat prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 35/2002 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 673/2002 .
(4) Analizarea cererilor pentru locuinţele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate se efectueazã de comisii sociale constituite prin ordin al conducãtorilor autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului sau din domeniul sãnãtãţii ori prin ordin al conducãtorilor serviciilor deconcentrate în teritoriu ale respectivelor autoritãţi, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
(5) Structura pe specialitãţi a membrilor comisiilor sociale prevãzute la alin. (3) se aprobã de consiliile locale, la propunerea primarilor localitãţilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti, de consiliile judeţene, la propunerea preşedintelui consiliului judeţean, şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la propunerea primarului general, cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice.
(6) Pentru analizarea cererilor de locuinţe destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt sau din sãnãtate, comisiile sociale prevãzute la alin. (4) se vor structura majoritar pe specialitãţi specifice domeniului respectiv şi vor cuprinde specialişti desemnaţi de cãtre autoritãţile publice centrale interesate şi/sau de cãtre serviciile deconcentrate în teritoriu ale acestora.
(7) Stabilirea solicitanţilor care au acces la locuinţe şi a ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor înregistrate în condiţiile alin. (1) şi (2), precum şi repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, se realizeazã în mod obligatoriu dupã criterii care vor respecta criteriile-cadru cuprinse în anexa nr. 11 şi care se adoptã, cu avizul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, de autoritãţile administraţiei publice locale şi/sau centrale care preiau în administrare aceste locuinţe.
(8) În adoptarea criteriilor prevãzute la alin. (7) se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) criteriile de acces la locuinţã vor fi adaptate la situaţiile concrete existente pe plan local, numai din punctul de vedere al cuprinderii teritoriale.
b) pentru criteriile de ierarhizare prin punctaj nu se admit modificãri şi/sau completãri, acestea urmând a fi preluate sub forma şi cu punctajul stabilite în anexa nr. 11;
c) pentru locuinţele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt sau din sãnãtate se pot propune şi criterii specifice, în suplimentarea celor stabilite conform lit. a) şi b);
d) criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe şi în repartizarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, se adoptã sub formã de propuneri care se transmit spre avizare Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, însoţite de o copie a actului prin care au fost adoptate. Forma finalã a criteriilor se adoptã dupã primirea avizului favorabil al Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor şi efectuarea eventualelor modificãri şi completãri solicitate prin avizul respectiv;
e) solicitarea avizului Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor prevãzut la lit. d) se efectueazã, de regulã, odatã cu transmiterea inventarului locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, propuse a fi finanţate în cadrul programului aprobat conform art. 16^4. Acest aviz se solicitã însã şi ori de câte ori este necesarã modificarea criteriilor în vederea adaptãrii acestora la situaţii care diferã de cele stabilite iniţial. Solicitarea va fi însoţitã de o fundamentare a criteriilor propuse, în care se va prezenta motivaţia adoptãrii acestora, a adaptãrilor efectuate, precum şi a criteriilor suplimentare, dupã caz.
(9) Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, repartizate dupã criterii care nu sunt avizate şi aprobate în condiţiile prevederilor alin. (7) şi (8) intrã sub incidenţa prevederilor art. 6^4 sau, dupã caz, ale <>art. 24^6 din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Art. 15. - (1) În urma analizãrii cererilor de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, comisiile sociale vor prezenta consiliilor locale, consiliilor judeţene, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau conducãtorilor autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului ori din domeniul sãnãtãţii, dupã caz, lista solicitanţilor care au acces la locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, precum şi propuneri privind ordinea şi modul de soluţionare a cererilor, luându-se în considerare folosirea spaţiului locativ existent, precum şi construirea de locuinţe noi în condiţiile legii şi ale prezentelor norme metodologice. Analizarea cererilor şi stabilirea listei de prioritãţi în soluţionarea acestora se fac anual, pânã la sfârşitul lunii februarie a anului respectiv, luându-se în considerare cererile depuse pânã la sfârşitul anului precedent.
(2) Lista de prioritãţi prevãzutã la alin. (1) se întocmeşte sau se reface anual numai în cazul în care în anul respectiv urmeazã sã se finalizeze şi sã se repartizeze locuinţe noi pentru tineri, destinate închirierii, şi se aprobã, dupã caz, prin hotãrâre a consiliului local, a consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv prin ordin al conducãtorului autoritãţii administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului sau din domeniul sãnãtãţii.
(3) Listele privind solicitanţii care au acces la locuinţe şi cele cu privire la stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor, criteriile care au stat la baza stabilirii respectivelor liste, precum şi hotãrârile sau ordinele prin care au fost aprobate vor fi date publicitãţii prin afişare într-un loc accesibil publicului.
(4) Contestaţiile cu privire la stabilirea accesului la locuinţe, precum şi la acordarea prioritãţilor în soluţionarea cererilor se vor adresa, dupã caz, primarului, preşedintelui consiliului judeţean, primarului general al municipiului Bucureşti sau autoritãţii administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului ori din domeniul sãnãtãţii, în termen de 7 zile de la afişarea listelor prevãzute la alin. (3). Soluţionarea contestaţiilor se va asigura în termen de 15 zile de la primire, în condiţiile legii.
(5) La data repartizãrii locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, solicitanţii acestora au obligaţia sã reconfirme îndeplinirea tuturor criteriilor de acces. Data la care se poate începe efectiv repartizarea locuinţelor şi la care se raporteazã îndeplinirea condiţiilor referitoare la vârsta solicitanţilor de locuinţe, prevãzute la <>art. 6^2 alin. (1) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este data preluãrii în administrare a locuinţelor respective de cãtre cei îndreptãţiţi, conform prevederilor art. 19^1 alin. (3) din prezentele norme metodologice.
(6) Lista de repartizare a locuinţelor se întocmeşte prin preluarea solicitanţilor înscrişi în lista de prioritate stabilitã potrivit alin. (1) şi (2), urmãrindu-se asigurarea spaţiului locativ la care au dreptul solicitanţii de locuinţã şi evitându-se repartizarea unor spaţii excedentare. Pentru stabilirea numãrului de camere la care au dreptul solicitanţii de locuinţã se aplicã prevederile <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu privire la exigenţele minimale în asigurarea spaţiului locativ pe numãr de persoane.
(7) Lista de repartizare a locuinţelor se supune aprobãrii, dupã caz, consiliului local, consiliului judeţean, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau conducãtorului autoritãţii administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului ori din domeniul sãnãtãţii şi va fi datã publicitãţii prin afişare la un loc accesibil publicului. Contestaţiile cu privire la repartizarea locuinţelor se adreseazã şi se soluţioneazã în condiţiile prevãzute la alin. (4).
(8) Repartizarea efectivã a locuinţelor se face cãtre persoanele înscrise în lista de repartizare rãmasã definitivã, urmãrindu-se, dupã caz, repartizarea prioritarã cãtre persoane cu handicap şi asigurarea spaţiului locativ la care au dreptul solicitanţii de locuinţe, în ordinea descrescãtoare a numerelor de camere.
(9) Locuinţele rãmase vacante pe perioada exploatãrii acestora în regim de închiriere se repartizeazã solicitanţilor care au înregistrate cereri în condiţiile prevederilor art. 14 alin. (1) şi (2) şi care îndeplinesc criteriile de acces adoptate în condiţiile prevederilor art. 14 alin. (7). Repartizarea acestor locuinţe se face în urmãtoarea ordine de prioritate:
a) în ordinea stabilitã prin lista anualã de prioritãţi, întocmitã sau refãcutã în condiţiile prevederilor alin. (1) şi (2);
b) în ordinea crescãtoare a datei de înregistrare a cererilor de locuinţã, în cazul în care în anul respectiv nu se pot aplica prevederile lit. a), neexistând o listã de prioritãţi întocmitã sau refãcutã în condiţiile prezentelor norme metodologice.
(10) Administrarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, se face în condiţiile prevãzute de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat. Pentru încheierea şi/sau prelungirea contractelor de închiriere a locuinţelor se aplicã şi prevederile <>art. 6^2 alin. (3^1) şi (3^2) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Contractul de închiriere iniţial se încheie conform repartiţiei şi va cuprinde clauze referitoare la revizuirea cuantumului chiriei, în funcţie de vârsta solicitantului, aplicabile la datele de prelungire a acestuia, conform legii.
Art. 16. - (1) În aplicarea prevederilor <>art. 6^1 alin. (4) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru promovarea programelor de investiţii în construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, autoritãţile administraţiei publice locale rãspund de asigurarea serviciilor comunitare de utilitãţi publice şi a dotãrilor edilitare necesare condiţiilor de locuit, conform documentaţiei urbanistice aprobate.
(2) Construcţiile noi de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se pot amplasa pe terenurile prevãzute la art. 2 alin. (1^2), alin. (2) lit. b) şi alin. (3^1), transmise în folosinţã gratuitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe perioada realizãrii investiţiilor, precum şi pe terenuri proprietate publicã sau privatã a statului, transmise în administrarea agenţiei, conform prevederilor <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ori prin legi speciale. Terenurile care sunt în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe se transmit în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea regimului juridic prevãzut la art. 2 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) lit. a).
(3) Pentru realizarea de construcţii noi de locuinţe destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate, autoritãţile administraţiei publice centrale interesate rãspund de asigurarea terenurilor şi transmiterea acestora în folosinţã gratuitã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe perioada realizãrii investiţiilor. Pentru realizarea reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit, autoritãţile administraţiei publice centrale interesate sunt parte în contractele încheiate de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe potrivit prevederilor art. 2 alin. (5).
(4) Necesitatea şi oportunitatea realizãrii unor construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, vor fi stabilite prin studii de prefezabilitate promovate şi aprobate de consiliile locale, consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau, dupã caz, de autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului ori din domeniul sãnãtãţii sau serviciile deconcentrate în teritoriu ale acestora. Studiile de prefezabilitate se finanţeazã din surse prevãzute cu aceastã destinaţie în bugetele proprii ale autoritãţilor administaţiei publice locale sau centrale beneficiare.
(5) În elaborarea studiilor de prefezabilitate prevãzute la alin. (4) se vor avea în vedere soluţii arhitecturale model pentru construcţia locuinţelor, care se realizeazã prin grija Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor şi pot fi puse la dispoziţia solicitanţilor de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe.
Art. 17. - (1) În vederea cuprinderii obiectivelor de investiţii prevãzute la art. 16 alin. (4) în programul de realizare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, consiliile locale, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dupã caz, vor întocmi şi/sau vor actualiza şi vor transmite anual Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor un inventar al obiectivelor noi de investiţii propuse, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, cel mai târziu pânã în data de 15 mai a fiecãrui an.
(2) Pentru realizarea de construcţii noi de locuinţe, destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate, autoritãţile administraţiei publice centrale interesate vor întocmi şi/sau vor actualiza şi vor transmite anual Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor inventarul prevãzut la alin. (1), centralizat la nivelul autoritãţii administraţiei publice centrale respective şi defalcat pe judeţe, localitãţi şi obiective de investiţii.
(3) Solicitãrile prevãzute la alin. (1) şi (2) sunt centralizate la nivelul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor şi sunt analizate în cadrul Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, ţinându-se cont de angajamentele asumate în dezvoltarea Programului de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
Art. 18. - (1) Pentru obiectivele noi de investiţii, aprobate în condiţiile art. 16 alin. (4), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va achiziţiona studii de fezabilitate, care vor fi supuse aprobãrii potrivit legii.
(2) Finanţarea studiilor prevãzute la alin. (1) se asigurã din alocaţii de la bugetul de stat prevãzute cu aceastã destinaţie, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, aprobat în condiţiile legii, precum şi din resursele prevãzute cu aceastã destinaţie de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe în bugetul propriu.
(3) Studiile de fezabilitate supuse aprobãrii conform alin. (1) vor fi însoţite de câte un exemplar al contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 2 alin. (5).
Art. 19. - (1) Derularea investiţiilor în construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se realizeazã prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, instituţie aflatã sub autoritatea Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor.
(2) Pentru obiectivele noi de investiţii propuse în condiţiile art. 17, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va prelua, prin protocol, de la consiliile locale, consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de la autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, dupã caz, studiile de prefezabilitate şi terenurile aferente construcţiilor. Terenurile aferente construcţiilor de locuinţe rãmân sau sunt preluate în folosinţa gratuitã a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pe durata de realizare a investiţiilor.
(3) În protocolul de preluare a studiilor de prefezabilitate şi/sau a terenurilor aferente construcţiilor se vor preciza şi urmãtoarele:
a) condiţia de exceptare de la plata taxei pentru autorizarea construcţiilor, obiectivele de investiţii fiind de utilitate publicã, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
b) obligativitatea consiliilor locale de a asigura serviciile comunitare de utilitãţi publice şi dotãrile edilitare necesare în asigurarea condiţiilor de locuit, coroborat cu programul de recepţie şi punere în funcţiune a locuinţelor, conform contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 2 alin. (5);
c) participarea la recepţia la terminarea lucrãrilor şi la recepţia finalã a obiectivelor de investiţii;
d) condiţiile de transmitere a construcţiilor de locuinţe din administrarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în administrarea consiliilor locale, consiliilor judeţene, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau de la autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, dupã caz;
e) devizele financiare pentru cheltuieli efectuate de consiliile locale, consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, dupã caz, pentru promovarea obiectivelor de investiţii pânã la predarea acestora cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe.
(4) Pentru obiectivele de investiţii propuse în condiţiile art. 17 şi amplasate pe terenuri aflate în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în actele de transmitere a terenurilor conform prevederilor alin. (2) şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, se vor prevedea în mod obligatoriu şi urmãtoarele:
a) dreptul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe de folosinţã gratuitã a terenurilor aferente construcţiilor de locuinţe pe perioada realizãrii investiţiilor;
b) obligativitatea consiliilor locale, consiliilor judeţene, Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, dupã caz, de a întocmi şi a aproba, potrivit legii, studiile de prefezabilitate şi de a le transmite Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în termen de maximum 60 de zile de la data preluãrii terenurilor;
c) precizãrile prevãzute la alin. (3) lit. a) - e);
d) decãderea din calitatea de administrator al locuinţelor în cazul nerespectãrii uneia sau a tuturor prevederilor lit. a) - c).
Art. 19^1. - (1) În aplicarea prevederilor <>art. 6^2 alin. (2) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã finalizarea lucrãrilor de construcţie a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, altele decât cele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate, acestea fac obiectul proprietãţii private a statului şi se administreazã de consiliile locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau, dupã caz, se administreazã de consiliile judeţene din unitãţile administrativ-teritoriale în care sunt amplasate, în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Potrivit prevederilor <>art. 24^4 alin. (1) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, locuinţele pentru tineri, destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate, dupã finalizarea lucrãrilor de construcţie, fac obiectul exclusiv al proprietãţii publice a statului şi se administreazã de autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, care au solicitat construirea acestora, sau de serviciile deconcentrate în teritoriu ale acestora, dupã caz.
(3) Predarea-preluarea locuinţelor prevãzute la alin. (1) şi (2), precum şi a terenurilor aferente, dupã caz, se face odatã cu recepţia la terminarea lucrãrilor, prin protocol încheiat între Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi cei îndreptãţiţi, în condiţiile stabilite la art. 19 alin. (3) lit. d), respectiv la art. 19 alin. (4) lit. d). La aceastã datã folosinţa gratuitã acordatã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe asupra terenurilor aferente locuinţelor înceteazã de drept."
11. Dupã articolul 19^1 se introduc trei noi articole, articolele 19^2- 19^4, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^2. - (1) Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, altele decât cele destinate închirierii în mod exclusiv unor tineri specialişti din învãţãmânt şi din sãnãtate, se pot vinde, la solicitarea titularilor contractelor de închiriere, în condiţiile prevãzute de <>art. 6^3 din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) În vederea stabilirii valorii de inventar a locuinţelor, pânã la apariţia unor noi reglementãri în domeniu, se aplicã prevederile pct. 38 din Normele privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de activ şi de pasiv, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.753/2004 , cu modificãrile ulterioare, şi, în mod corespunzãtor, prevederile cap. "Stabilirea valorilor de investiţie" de la pct. 3 din Metodologia de stabilire a preţurilor de deviz şi de vânzare cãtre populaţie a locuinţelor construite din fondurile statului, recepţionate dupã 1 ianuarie 1990, aprobatã prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi amenajãrii teritoriului nr. 197/D/1990 şi publicat în Buletinul Construcţiilor nr. 3/1990 şi anexele aferente. În cazul în care aceastã metodologie nu poate fi aplicabilã din cauza insuficienţei datelor tehnice, dupã departajarea valorii locuinţelor de cea a spaţiilor cu altã destinaţie, stabilirea valorii de inventar a fiecãrei locuinţe se face prin defalcarea valorii totale în raport direct proporţional cu suprafaţa construitã.
(3) Îndeplinirea condiţiei referitoare la venitul mediu pe membru de familie, prevãzutã la <>art. 6^3 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va stabili raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul Buletinul Statistic Lunar al Institutului Naţional de Statisticã, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare.
(4) În aplicarea prevederilor <>art. 6^3 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea de circulaţie a locuinţelor, stabilitã prin expertizele camerelor notarilor publici şi preluatã în baza de date a Ministerului Economiei şi Finanţelor conform prevederilor <>art. 77^1 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se comunicã celor care au în administrare locuinţele respective, la solicitarea acestora, de cãtre direcţiile teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor.
(5) În contractele de vânzare-cumpãrare a locuinţelor prevãzute la alin. (1) se va înscrie şi clauza de interdicţie a înstrãinãrii locuinţei prin acte între vii pe o perioadã de 5 ani de la data dobândirii acesteia, prevãzutã la <>art. 6^3 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(6) Neîndeplinirea de cãtre beneficiarul locuinţei a obligaţiilor ce îi revin potrivit legii şi clauzei contractuale prevãzute la alin. (5) reprezintã condiţii suspensive care afecteazã dreptul de proprietate asupra locuinţei, acest drept urmând a fi înscris în Cartea funciarã cu titlu provizoriu, potrivit <>art. 29 alin. (2) din Legea cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , republicatã. Aceastã condiţie suspensivã se radiazã de drept dupã împlinirea termenului de 5 ani de la data dobândirii prin contractul de vânzare-cumpãrare.
Art. 19^3. - (1) Pentru constituirea resurselor prevãzute la <>art. 6 alin. (1) lit. a^2) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va ţine o evidenţã extracontabilã, în care vor fi incluse toate locuinţele finalizate pânã în prezent şi care va fi completatã pe mãsura finalizãrii şi recepţionãrii unor noi locuinţe prin Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii.
(2) În evidenţa prevãzutã la alin. (1) va fi înscris fiecare obiectiv de investiţie, defalcat pe blocuri şi apartamente, cu specificarea valorii de inventar a fiecãrui apartament la data finalizãrii acestuia, respectiv la data de 1 ianuarie 2007 pentru cele finalizate şi recepţionate înainte de aceastã datã.
(3) Pentru luarea în evidenţã a valorii de inventar a locuinţelor, prevãzutã la alin. (2), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va solicita date şi informaţii de la autoritãţile administraţiei publice locale şi, respectiv, de la operatorii economici în a cãror administrare se aflã imobilele, pe care îi va consilia şi sprijini în stabilirea valorii de investiţie, respectiv a valorii de inventar, conform prevederilor art. 19^2 alin. (2).
(4) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, în colaborare cu autoritãţile administraţiei publice locale şi cu autoritãţile administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, în a cãror administrare se aflã locuinţele pentru tineri, destinate închirierii finalizate şi înregistrate ca mijloace fixe individual sau ca bloc de locuinţe, va elabora documentele necesare şi va iniţia, prin Ministerul Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, proiecte de acte normative necesare în aplicarea prevederilor <>art. II alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 35/2007 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu celeritate pentru locuinţele care au o vechime de minimum 5 ani de la data recepţionãrii şi punerii în funcţiune.
(5) În aplicarea prevederilor <>art. 6^3 alin. (3) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sumele obţinute din vânzarea locuinţelor se înregistreazã în contul "Venituri din vânzarea locuinţelor construite din fondurile statului", deschis pe seama consiliilor locale la Trezoreria Statului din municipiul reşedinţã de judeţ.
(6) Sumele obţinute din vânzarea locuinţelor, prevãzute la alin. (5), dupã reţinerea comisionului prevãzut de lege, se vireazã lunar de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale în contul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe deschis la Trezoreria Statului. Operaţiunea se efectueazã prin ordin de platã pentru trezoreria statului - OPHT.
(7) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va monitoriza acţiunea de vânzare-cumpãrare a locuinţelor, consiliile locale fiind obligate sã transmitã lunar stadiul contractelor de vânzare-cumpãrare. Eventualele diferende între Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi autoritãţile administraţiei publice locale, referitoare la cuantumul sumelor obţinute din vânzarea locuinţelor şi la termenele de virare a acestora în contul agenţiei, se clarificã şi se rezolvã prin intervenţia direcţiilor teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, cu cel mult 10 zile lucrãtoare înainte de data încheierii anului financiar-bancar.
Art. 19^4. - (1) Locuinţele prevãzute la art. 19^2 alin. (1), pentru care nu sunt înregistrate cereri de cumpãrare de cãtre cei în drept sau cele care nu pot fi cumpãrate de titularii contractelor de închiriere datoritã faptului cã aceştia nu îndeplinesc cerinţele prevãzute de <>art. 6^3 din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cele care nu fac obiectul unor contracte de închiriere se exploateazã în continuare în regim de închiriere, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pentru recalcularea chiriei prevãzute la <>art. 6^2 alin. (3^1) lit. a) din Legea nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se poate utiliza ca model exemplul din anexa nr. 16 la prezentele norme metodologice, administratorii locuinţelor având posibilitatea sã stabileascã şi sã aplice cotele proprii de cheltuieli pentru administrarea şi menţinerea în stare de folosinţã a clãdirilor de locuit în care sunt amplasate acestea.
(3) Autoritãţile administraţiei publice locale şi/sau autoritãţile publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii au obligativitatea ţinerii evidenţei stricte (lunare şi cumulative) a locuinţelor care fac obiectul art. 19^1 alin. (2), art. 19^2 alin. (1) şi al art. 19^4 alin. (1), precum şi a justificãrilor, modului de calcul şi nivelului actual al chiriei percepute. În completare, aceste entitãţi vor ţine şi evidenţa necesarului de locuinţe pentru tineri "destinate închirierii."
12. Articolul 20 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) În baza datelor primite conform art. 17 şi a studiilor de fezabilitate aprobate conform legii, în condiţiile art. 18, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va întocmi şi va supune aprobãrii Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor lista cuprinzând locuinţele pentru tineri, propuse a fi finanţate în anul urmãtor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, document care va sta la baza întocmirii listei obiectivelor de investiţii privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, şi la fundamentarea alocaţiilor bugetare necesare în vederea finanţãrii acestora, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va transmite Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, odatã cu lista prevãzutã la alin. (1), şi lista cuprinzând defalcarea pe capitole bugetare a sumelor acumulate în anul anterior din vânzarea locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, prevãzute la art. 19^3 alin. (6), însoţitã de un extras de cont emis de Trezoreria Statului pentru data de 31 decembrie a anului calendaristic anterior. Sumele necheltuite pe anul financiar în curs se cuprind în bugetul din anul urmãtor.
(3) Odatã cu listele prevãzute la alin. (1) şi (2), în baza raportãrilor lunare detaliate primite de la autoritãţile publice locale şi/sau autoritãţile publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, pe baza evidenţelor prevãzute la art. 19^4 alin. (3), Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va centraliza aceste evidenţe, pe care le va transmite spre informare Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor, pentru a se cunoaşte în orice moment situaţia locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii."
13. La articolul 21, alineatele (5) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Construcţiile prevãzute la alin. (3), care nu fac parte din domeniul privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, pot fi incluse în programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, numai în condiţiile schimbãrii corespunzãtoare a regimului juridic al proprietãţii asupra respectivelor construcţii şi, dupã caz, a regimului juridic al proprietãţii asupra terenului pe care sunt amplasate, potrivit legii.
(6) Cheltuielile efectuate pentru construcţiile prevãzute la alin. (3), reevaluate la zi pânã la data preluãrii acestora de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, precum şi toate costurile care rezultã ca efect al aplicãrii prevederilor alin. (3), (4) şi (5) vor fi cuprinse, pe capitole/subcapitole de cheltuieli, în devizul general al obiectivului de investiţii. Costurile care rezultã ca efect al aplicãrii prevederilor alin. (3), (4) şi (5) se suportã din fondurile alocate pentru derularea programului de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, context în care vor fi incluse în cheltuielile efectuate şi nedecontate. În aceste cazuri cheltuielile totale de capital cuprinse în devizul general al obiectivului de investiţii vor fi defalcate în cheltuieli efectuate, cheltuieli efectuate şi nedecontate şi în cheltuieli rest de efectuat."
14. La articolul 22, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe comunicã autoritãţilor administraţiei publice centrale din domeniul învãţãmântului şi din domeniul sãnãtãţii, precum şi autoritãţilor administraţiei publice locale interesate, dupã caz, lista obiectivelor de investiţii noi care urmeazã a fi finanţate în anul în curs şi solicitã transmiterea terenurilor de construcţie aferente, conform protocoalelor încheiate în condiţiile art. 19 alin. (2) şi (3)."
15. Articolul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Anexele nr. 1, 2, 2a) şi 3-16 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice."
16. Anexele nr. 1, 2, 2a) şi 9 la normele metodologice se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
17. Dupã anexa nr. 15 la normele metodologice se introduce o nouã anexã, anexa nr. 16, având cuprinsul prevãzut în anexa nr. 5 la prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 626 din 4 octombrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.


PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul dezvoltãrii,
lucrãrilor publice şi locuinţelor,
Laszlo Borbely

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian


Bucureşti, 13 februarie 2008.
Nr. 165.



ANEXA 1
───────
(Anexa nr. 1 la normele metodologice)
─────────────────────────────────────

CONSILIUL LOCAL ............................
(Consiliul Judeţean ........................)
(Consiliul General al Municipiului Bucureşti)
(Ministerul.................................)

INVENTARUL
locuinţelor pentru tineri propuse a fi finanţate în cadrul Programului aprobat conform <>Legii nr. 152/1998





┌───────────┬─────┬──────┬─────┬─────┬────┬────────────────┬──────┬──────┬─────┐
│Denumirea │Nr.de│Nr.de │Regi-│Sta- │Ter-│Amplasamentul*) │Sumele│Suma │Surse│
│localitãţii│locu-│cereri│mul │diul │me- ├──────┬────┬────┤necesa│soli- │pro- │
│ blocul │inţe │ │ de │fizic│nul │Supra-│Pla-│Sta-│re în │citatã│prii │
│ │ │ │înãl-│ │PIF │faţa │nul │diul│vede- │de la │**) │
│ │ │ │ţime │ │ │ (ha) │urba│via-│rea │buge- │(mili│
│ │ │ │ │ │ │ │nis-│bili│fina- │tul de│oane │
│ │ │ │ │ │ │ │tic │zã- │lizã- │stat │lei) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │rii │rii │(mili-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │(mili-│oane │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │oane │lei) │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │lei) │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│Localitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│localitate:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│GENERAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┘

Primar,
(Preşedintele Consiliului Judeţean)

(Primarul general)
(ministrul sau altã persoanã desemnatã de acesta)
.................................................


_____________
*) Se completeazã: suprafaţa de teren, planurile urbanistice aprobate şi lucrãrile de viabilizare realizate.
**) La coloana 11 se completeazã totalul sumelor cheltuite de la bugetul local şi nedecontate.
Anexa se centralizeazã la nivelul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor pe baza datelor transmise de consiliile locale şi de autoritãţile administraţiei publice centrale interesate.


ANEXA 2


────────
(Anexa nr. 2 la normele metodologice)
─────────────────────────────────────

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE

Se aprobã
─────────
Ministru,
.........

LISTA
cuprinzând locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, propuse a fi finanţate conform <>Legii nr. 152/1998 în anul .........







┌───────────┬─────┬──────┬─────┬─────┬────┬────────────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┐
│Denumirea │Nr.de│Nr.de │Regi-│Sta- │Ter-│Amplasamentul*) │Valoa-│Valoa-│Sumele│Aloca-│Aloca-│Aloca- │
│localitãţii│locu-│cereri│mul │diul │men ├──────┬────┬────┤rea │rea │necesa│ţii │ţii**)│ţii***)│
│ blocul │inţe │ │ de │fizic│ │Supra-│Pla-│Sta-│totalã│execu-│re în │de la │de la │din │
│ │ │ │înãl-│ │PIF │faţa │nul │diul│ a │tatã │vede- │buge- │buge- │surse │
│ │ │ │ţime │ │ │ (ha) │urba│via-│inves-│ │rea │tul de│tele │consti-│
│ │ │ │ │ │ │ │nis-│bili│tiţiei│ │fina- │stat │locale│tuite │
│ │ │ │ │ │ │ │tic │zã- │ │ │lizã- │pentru│pentru│prin │
│ │ │ │ │ │ │ │ │rii │ │ │rii │anul..│anul..│vânza- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(mili-│(mili-│(mili-│rea │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │oane │oane │oane │locuin-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lei) │lei) │lei) │ţelor │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │anul...│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(mili- │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │oane │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lei) │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
├───────────┴─────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│ I. Investiţii în continuare │
├───────────┬─────┬──────┬─────┬─────┬────┬──────┬────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│Localitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│localitate:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│TOTAL I │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┴─────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┤
│ II. Investiţii noi │
├───────────┬─────┬──────┬─────┬─────┬────┬──────┬────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┤
│Localitatea│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Obiectivul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│localitate:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│TOTAL II │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼──────┼─────┼─────┼────┼──────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│GENERAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴──────┴─────┴─────┴────┴──────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┘

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE
Director,
....................

AVIZAT
────────
Direcţii de specialitate
din minister:
Direcţia economicã Direcţia investiţii Direcţia construcţii
locuinţe

Director, Director, Director,
......... .......... ..........



_____________
*)Se completeazã: suprafaţa, planurile urbanistice aprobate şi lucrãrile de viabilizare realizate.
**) La coloana 11 se completeazã totalul sumelor cheltuite de la bugetul local şi nedecontate.
***) La coloana 12 se completeazã sumele prevãzute a se aloca din sursele acumulate prin vânzarea locuinţelor.
Anexa se centralizeazã la nivel judeţean şi la nivelul Ministerului Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor pe baza datelor transmise de consiliile locale şi de autoritãţile administraţiei publice centrale interesate.


ANEXA 3


────────
[Anexa nr. 2a) la normele metodologice]
────────────────────────────────────────


LISTA
cheltuielilor de capital necesare realizãrii obiectivelor de investiţii privind construcţia de locuinţe pentru tineri, defalcate pe surse de finanţare

Cheltuielile de capital necesare realizãrii obiectivelor de investiţii sunt evidenţiate, pe capitole de cheltuieli, în devizul general al investiţiei, documentaţie economicã prin care se stabileşte valoarea totalã estimativã a acestor obiective la faza de proiectare - studiu de fezabilitate şi proiect tehnic - conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 28/2008 privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrãri de intervenţii.
Pentru obiectivele de investiţii privind construcţia de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, decontarea cheltuielilor necesare se asigurã, pe surse de finanţare şi capitole de cheltuieli din devizul general, astfel:
A. Din surse proprii constituite în acest scop de consiliile locale, autoritãţile din administraţia publicã centralã interesate sau, dupã caz, din surse constituite de regii şi societãţi comerciale de profil
1. Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului:
Obţinerea terenului - cheltuielile efectuate pentru cumpãrarea de terenuri, plata concesiunii (redevenţei) pe durata realizãrii lucrãrilor, exproprieri, despãgubiri, schimbarea regimului juridic al terenului, scoaterea temporarã sau definitivã din circuitul agricol, precum şi alte cheltuieli de aceeaşi naturã.
Amenajarea terenului - cheltuielile efectuate la începutul lucrãrilor pentru pregãtirea amplasamentului şi care constau în demolãri, demontãri, defrişãri, evacuãri de materiale rezultate, devieri de reţele de utilitãţi din amplasament, sistematizãri pe verticalã, drenaje, epuismente (exclusiv cele aferente realizãrii lucrãrilor pentru investiţia de bazã), devieri de cursuri de apã, strãmutãri de localitãţi sau de monumente istorice etc.
Amenajãri pentru protecţia mediului - cheltuielile efectuate pentru lucrãri şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural dupã terminarea lucrãrilor, precum: plantare de copaci, reamenajare de spaţii verzi.
2. Cheltuieli pentru asigurarea utilitãţilor necesare obiectivului
- cheltuielile aferente asigurãrii cu utilitãţile necesare funcţionãrii obiectivului de investiţie, precum: alimentare cu apã, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electricã, telefonie, radio-tv, drumuri de acces, cãi ferate industriale, care se executã pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic ca aparţinând obiectivului de investiţie, precum şi cheltuielile aferente branşãrii la reţelele de utilitãţi.
3. Cheltuieli pentru proiectare şi asistenţã tehnicã privind:
Studii de teren - cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate a terenului pe care se amplaseazã obiectivul de investiţie.
Obţinere de avize, acorduri şi autorizaţii - întocmirea documentaţiei, obţinerea numãrului cadastral provizoriu şi înregistrarea terenului în cartea funciarã.
Proiectare - cuprinde cheltuieli de proiectare, faza studiu de prefezabilitate.
Consultanţã - se includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru plata serviciilor de consultanţã la elaborarea studiului de prefezabilitate sau a studiilor de piaţã, de evaluare.
B. Din surse de la bugetul de stat şi alte surse garantate de stat:
1. Proiectare şi asistenţã tehnicã privind:
Studii de teren - cheltuielile pentru studii geotehnice, geologice, hidrologice, hidrogeotehnice, fotogrammetrice, topografice şi de stabilitate a terenului pe care se amplaseazã obiectivul de investiţie (dupã caz).
Obţinere avize, acorduri şi autorizaţii
Se includ cheltuielile pentru:
a) obţinerea/prelungirea valabilitãţii certificatului de urbanism, taxa pentru obţinerea/prelungirea valabilitãţii autorizaţiei de construire, conform legii;
b) obţinerea avizelor şi acordurilor pentru racorduri şi branşamente la reţele publice de apã, canalizare, gaze, termoficare, energie electricã, telefonie etc.;
c) obţinerea certificatului de nomenclaturã stradalã şi adresã;
d) obţinerea acordului de mediu;
e) obţinerea avizului PSI;
f) alte avize şi acorduri prevãzute în acte normative.
Proiectare şi inginerie:
1. se includ cheltuielile pentru elaborarea tuturor fazelor de proiectare - studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie -, pentru plata verificãrii tehnice a proiectãrii, precum şi pentru elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, documentaţii ce stau la baza emiterii avizelor şi acordurilor impuse prin certificatul de urbanism, documentaţii urbanistice, studii de impact, studii/expertize de amplasament;
2. pentru lucrãrile de modernizare sau consolidare la construcţii existente sau pentru continuarea lucrãrilor la construcţii începute şi neterminate se includ cheltuielile efectuate pentru expertiza tehnicã.
Organizarea procedurilor de achiziţie publicã - se includ cheltuielile aferente întocmirii documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, precum şi pentru multiplicarea acestora, exclusiv cele cumpãrate de ofertanţi; cheltuielile cu onorariile, transportul, cazarea şi diurna membrilor desemnaţi în comisiile de evaluare; anunţuri de intenţie, de participare şi de atribuire a contractelor, corespondenţã prin poştã, fax, poştã electronicã etc., în legãturã cu procedurile de achiziţie publicã.
Organizarea procedurilor de achiziţii publice pentru execuţia lucrãrilor - sunt cuprinse cheltuieli pentru: conceperea documentaţiilor, multiplicarea documentaţiilor, corespondenţa privind organizarea, onorariile participanţilor la lucrãrile comisiilor de evaluare, anunţuri publicitare, corespondenţã, telegrafie, telex, telefax etc., în legãturã cu aplicarea procedurilor de achiziţii publice.
Consultanţã - se includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
a) plata serviciilor de consultanţã la elaborarea studiului de prefezabilitate sau a studiilor de piaţã, de evaluare;
b) plata serviciilor de consultanţã în domeniul managementului investiţiei sau administrarea contractului de execuţie.
Asistenţã tehnicã - se includ cheltuielile efectuate, dupã caz, pentru:
a) asistenţã tehnicã din partea proiectantului, în cazul când aceasta nu intrã în tarifarea proiectãrii;
b) asigurarea supravegherii execuţiei prin inspectori de şantier desemnaţi de autoritatea contractantã;
c) plata specialiştilor angajaţi pe bazã de contract, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 573/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Interministerial de Avizare Lucrãri Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, cu modificãrile ulterioare.
2. Cheltuieli pentru investiţia de bazã:
Construcţii şi instalaţii - se cuprind cheltuielile aferente execuţiei tuturor obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie: clãdiri, construcţii speciale, instalaţii aferente construcţiilor, precum: instalaţii electrice, sanitare, instalaţii interioare de alimentare cu gaze naturale, instalaţii de încãlzire, ventilare, climatizare, telefonie, PSI, radio-tv, intranet şi alte tipuri de instalaţii impuse de destinaţia obiectivului.
Montaj utilaj tehnologic - se cuprind cheltuielile aferente montajului utilajelor tehnologice şi al utilajelor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv reţelele aferente necesare funcţionãrii acestora.
Utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale cu montaj - se cuprind cheltuielile pentru procurarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice, precum şi a celor incluse în instalaţiile funcţionale; cheltuielile se desfãşoarã pe obiecte de investiţie.
Dotãri - se cuprind cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intrã în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar, precum: mobilier, dotãri PSI, dotãri de uz gospodãresc, dotãri privind protecţia muncii şi, dupã caz, utilaje şi echipamente independente cu duratã mare de serviciu.
3. Alte cheltuieli
Organizare de şantier - sunt cuprinse cheltuielile necesare creãrii condiţiilor de desfãşurare a activitãţii de construcţii-montaj, estimate procentual faţã de valoarea lucrãrilor de construcţii-montaj.
Comisioane şi taxe - sunt cuprinse: dupã caz, comisionul bãncii finanţatoare; taxa aferentã inspecţiei pentru controlul calitãţii lucrãrilor de construcţii; cota aferentã fondului pentru protecţia socialã a membrilor Casei Sociale a Constructorilor, precum şi alte cheltuieli de natura acestora, stabilite prin lege.

ANEXA 4
───────
(Anexa nr. 9 la normele metodologice)
─────────────────────────────────────

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU LOCUINŢE

Se aprobã
───────────
Ministru,
............

NOTĂ DE FUNDAMENTARE
privind sumele necesare de la bugetul de stat pentru decontarea lucrãrilor executate la construcţiile de locuinţe pentru tineri conform <>Legii nr. 152/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe luna ........


- milioane lei -





1. Program anul ......................... ..........
2. Valoarea lucrãrilor realizate de la începutul
anului pânã la ............................... ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
3. Valoarea lucrãrilor decontate cumulat de la
începutul anului ......................... ........*)
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
4. Valoarea lucrãrilor realizate şi nedecontate
pânã la finele lunii ....................... ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
5. Suma aprobatã la platã de la bugetul de stat
pentru decontarea lucrãrilor executate şi
nedecontate pânã la finele lunii .............. ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
6. Suma aprobatã la platã din sumele provenite din
vânzarea locuinţelor pentru decontarea lucrãrilor
executate şi nedecontate pânã la finele lunii ......... ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
7. Alocaţii din sumele provenite din vânzarea
locuinţelor pentru decontarea lucrãrilor preliminate
pentru luna în curs ............................... ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de achiziţii
publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........
8. Alocaţii solicitate de la bugetul de stat pentru
decontarea lucrãrilor preliminate pentru luna în
curs ............................ ..........
din care:
a) proiectare ..........
b) organizarea şi desfãşurarea procedurilor de
achiziţii publice ..........
c) lucrãri de C+M ..........
d) alte cheltuieli pentru investiţii ..........

Ministerul Dezvoltãrii, lucrãrilor Publice şi Locuinţelor

Avizãm favorabil
──────────────────
Secretar de stat,
..................

Propunem avizarea
─────────────────

Direcţia generalã Direcţia generalã
economicã construcţii locuinţe

Director general, Director general,
................. ................

Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe

Director general, Director general economic,
.................. ..........................

Control financiar preventiv,
............................



__________
*) Valoarea lucrãrilor decontate va fi aceeaşi cu suma plãţilor din extrasul de cont deschis la Trezoreria Statului de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi constituie suma justificativã şi trecutã pe cheltuialã, conform <>Ordinului ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.169/1997 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice privind finanţarea investiţiilor instituţiilor publice prin trezoreria statului, aprobate prin <>Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 2.487/1996 .




ANEXA 5


────────
(Anexa nr. 16 la normele metodologice)
──────────────────────────────────────

EXEMPLU DE CALCUL AL CHIRIEI

I. Stabilirea ipotezelor pentru calculul chiriei:
1. Valoarea de revenire a locuinţei:
● Valoarea de schimb lei/euro: 3,53 lei =1 euro
● Valoarea construcţiilor noi; s-au considerat 1.235,5 lei/mp Adc (350 euro/mp Adc)
● La locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, valoarea de înlocuire este datã direct de valoarea de inventar a mijlocului fix, reevaluatã contabil conform legii.
2. Durata de amortizare:


Catalogul privind clasificarea şi duratele normale
de funcţionare a mijloacelor fixe
(aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.139/2004 )





┌───────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────┬───────────┐
│ Cod │ │Duratele│Perioada de│
│ de │ Denumire active fixe │ normale│ amortizare│
│clasificare│ │ - ani- │ - ani - │
├───────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────┤
│1.6 │Construcţii de locuinţe şi social-culturale │ │ │
├───────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────┤
│1.6.1. │Clãdiri de locuit, hoteluri şi cãmine, în │ │ │
│ │afarã de: │ 40-60 │ 30 │
├───────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────┼───────────┤
│1.6.1.1. │- clãdiri de locuinţe sociale, moteluri şi │ │ │
│ │cãmine amplasate în centre industriale, │ │ │
│ │WC public │ 32-48 │ 30 │
└───────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────┴───────────┘



● Pentru calculul chiriei se ia în considerare amortizarea într-o perioadã de 30 de ani (≈'98 50% din durata normalã de funcţionare de 60 de ani).

3. Valoarea cheltuielilor pentru menţinerea stãrii de folosinţã normalã, din care:
● întreţinere curentã (I);
● reparaţii curente (RC); I + RC ≈'98 0,40% din valoarea de revenire a locuinţei;
● reparaţii capitale (RK); RK ≈'98 0,51% din valoarea de revenire a locuinţei.
4. Valoarea cheltuielilor de administrare: se considerã ≈'98 0,20% din valoarea de revenire a locuinţei.
5. Mãrimea beneficiului = 0; sunt locuinţe construite printr-un program cu caracter de protecţie socialã.
6. Taxele şi impozitele locale: s-a avut în vedere numai impozitul pe clãdiri, calculat la nivelul de bazã stabilit de Codul fiscal.

Calculul impozitului pentru persoane fizice
În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilã a clãdirii. În cazul unei clãdiri care are pereţii exteriori din materiale diferite, pentru stabilirea valorii impozabile a clãdirii se identificã în tabelul de mai jos valoarea impozabilã cea mai mare corespunzãtoare tipului clãdirii respective. Valoarea impozabilã a clãdirii, exprimatã în lei, se determinã prin înmulţirea suprafeţei construite desfãşurate a acesteia, exprimatã în metri pãtraţi, cu valoarea impozabilã corespunzãtoare, exprimatã în lei/mp, din tabelul urmãtor:


┌───────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ │ Valoarea impozabilã │
│ │ -lei/mp- │
│ ├─────────────┬──────────┤
│ │ Clãdire cu │ Clãdire │
│ │ instalaţie │ fãrã │
│ │ electricã, │instalaţie│
│ Tipul clãdirii │ de apã, │electricã,│
│ │de canalizare│de apã, de│
│ │ şi de │canalizare│
│ │ încãlzire │ şi de │
│ │ (condiţii │ încãlzire│
│ │ cumulative)│ │
├───────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────┤
│A. Clãdire cu cadre din beton armat sau cu pereţi │ │ │
│exteriori din cãrãmidã arsã sau din orice alte │ │ │
│materiale rezultate în urma unui tratament termic │ │ │
│şi/sau chimic │ 669 │ 397 │
├───────────────────────────────────────────────────┼─────────────┼──────────┤
│B. Clãdire cu pereţii exteriori din lemn, din │ │ │
│piatrã naturalã, din cãrãmidã nearsã, din vãlãtuci │ │ │
│sau din orice alte materiale nesupuse unui │ │ │
│tratament termic şi/sau chimic │ 182 │ 114 │
└───────────────────────────────────────────────────┴─────────────┴──────────┘




Suprafaţa construitã desfãşuratã a unei clãdiri se determinã prin însumarea suprafeţelor secţiunilor tuturor nivelurilor clãdirii, inclusiv ale balcoanelor, logiilor sau ale celor situate la subsol, exceptând suprafeţele podurilor care nu sunt utilizate ca locuinţã şi suprafeţele scãrilor şi teraselor neacoperite.
Valoarea impozabilã a clãdirii se ajusteazã în funcţie de rangul localitãţii şi de zona în care este amplasatã clãdirea, prin înmulţirea valorii determinate cu coeficientul de corecţie corespunzãtor, prevãzut în tabelul urmãtor:



┌──────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│Zona în cadrul│ │
│ localitãţii │ Rangul localitãţii │
├──────────────┼──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┤
│ │ 0 │ I │ II │ III │ IV │ V │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ A │ 2,60 │ 2,50 │ 2,40 │ 2,30 │ 1,10 │ 1,05 │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ B │ 2,50 │ 2,40 │ 2,30 │ 2,20 │ 1,05 │ 1,00 │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ C │ 2,40 │ 2,30 │ 2,20 │ 2,10 │ 1,00 │ 0,95 │
├──────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┤
│ D │ 2,30 │ 2,20 │ 2,10 │ 2,00 │ 0,95 │ 0,90 │
└──────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┘



În cazul unui apartament amplasat într-un bloc cu mai mult de 3 niveluri şi 8 apartamente, coeficientul de corecţie se reduce cu 0,10.
Dacã dimensiunile exterioare ale unei clãdiri nu pot fi efectiv mãsurate pe conturul exterior, atunci suprafaţa construitã desfãşuratã a clãdirii se determinã prin înmulţirea suprafeţei utile a clãdirii cu un coeficient de transformare de 1,20.
● În ipoteza de calcul se au în vedere clãdiri de tip A, amplasate în localitate de rang 0, zona B, şi dotate cu utilitãţi. Pentru determinarea impozitului anual la suprafaţa desfãşuratã construitã (Adc) se aplicã o valoare de:

669 x 2,50 x 0,1 % = 1,6725 lei/mp.

7. Costul chiriei mai poate fi influenţat de:
● regimul de înãlţime al clãdirii de locuit în care sunt amplasate;


┌───────────────────────┬──────┬──────┬──────┬──────┬────────────┬─────────────┐
│Regim de înãlţime │P + 1E│P + 2E│P + 3E│P + 4E│P + (5-11) E│P + (12-17) E│
├───────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────┼────────────┼─────────────┤
│Coeficient de corecţie │ 1,120│ 1,080│ 1,030│ 1,000│ 1,042 │ 1,198 │
└───────────────────────┴──────┴──────┴──────┴──────┴────────────┴─────────────┘




● s-au avut în vedere clãdiri P + 4E, cu coeficient de corecţie 1,00;
● amplasarea locuinţelor în cadrul localitãţilor nu s-a luat în calcul, locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, fiind locuinţe construite printr-un program cu caracter de protecţie socialã;
● mobilarea locuinţelor; nu s-a luat în calcul;
● apartamente situate la subsol, demisol sau mansarde; nu s-au luat în calcul;
● lipsa unor utilitãţi în interiorul locuinţei (apã, canal, electricitate, telecomunicaţii); nu s-au luat în calcul;
● sistemul de încãlzire; s-a considerat încãlzire în sistem centralizat, cu coeficient de corecţie 1,00;
● locuinţe construite din materiale inferioare; nu s-au luat în calcul;
● existenţa unor dotãri speciale; nu s-au luat în calcul;
● existenţa unor spaţii complementare: logii, balcoane, terase, boxe; nu s-au diferenţiat în calcul.

8. S-au avut în vedere locuinţe convenabile, care îndeplinesc exigenţele minimale prevãzute de Legea locuinţei:
- suprafeţele minimale pentru o locuinţã convenabilã sunt urmãtoarele:





┌─────────┬────────┬──────┬──────────┬─────┬────────┬────────┬──────────┬──────┬───────────┐
│Persoane/│Camere/ │Camerã│Dormitoare│Loc │ Spaţiu │Încãperi│ Spaţii │ Arie │ Arie │
│familie │locuinţã│de zi │ │de │ pentru │sanitare│ de │utilã │desfãşuratã│
│ │ │ │ │luat │preparat│ │depozitare│ │costruitã │
│ │ │ │ │masa │ hranã │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ nr. │ nr. │ mp │ mp │ mp │ mp │ mp │ mp │ mp │ mp │
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 1 │ 1 │ 18,00│ - │ 2,50│ 5,00│ 4,50│ 2,00 │ 37,00│ 58,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 2 │ 2 │ 18,00│ 12,00 │ 3,00│ 5,00│ 4,50│ 2,00 │ 52,00│ 81,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 3 │ 3 │ 18,00│ 22,00 │ 3,00│ 5,50│ 6,50│ 2,50 │ 66,00│ 102,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 4 │ 3 │ 19,00│ 24,00 │ 3,50│ 5,50│ 6,50│ 3,50 │ 74,00│ 115,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 5 │ 4 │ 20,00│ 34,00 │ 3,50│ 6,00│ 7,50│ 4,00 │ 87,00│ 135,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 6 │ 4 │ 21,00│ 36,00 │ 4,50│ 6,00│ 7,50│ 4,50 │ 93,00│ 144,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 7 │ 5 │ 22,00│ 46,00 │ 5,00│ 6,50│ 9,00│ 5,00 │107,00│ 166,00│
├─────────┼────────┼──────┼──────────┼─────┼────────┼────────┼──────────┼──────┼───────────┤
│ 8 │ 5 │ 22,00│ 48,00 │ 6,00│ 6,50│ 9,00│ 5,50 │110,00│ 171,00│
└─────────┴────────┴──────┴──────────┴─────┴────────┴────────┴──────────┴──────┴───────────┘




II. Calculul chiriei pentru locuinţe convenabile






- construcţii noi -
┌────────┬────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ │ LEI │
│ │ ├──────────┬───────────┬─────────┬────────┬────────┬────────┬─────────┬────────┬────────┬─────────┬────────┬────────┤
│Numãrul │ Adc │Preţ/m² │ Valoarea │Amortiza-│Cheltu- │Cheltu- │Cheltu- │Cheltu- │Profit │Taxe şi │Chiria │Chiria │Chirie │
│ de │ -m² │Adc*) │ de │re în │ieli │ieli │ieli │ieli │net + │impozit │netã │lunarã │pentru │
│camere │ │ │înlocuire │30 ani │ de │ RK │de │nete │impozit │ pe │anualã │ │locuin- │
│ │ │ │ **) │ │intreţi-│ │adminis-│anuale │pe │clãdire │ │ │ţele │
│ │ │ │ │ │nere │ │trare │ │profit │ *) │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │ + RC │ │ │ │ │ │ │ │tineri │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ***) │
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
│ │ │ ├───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ (3) x │ │ │ │ (1) x │ │ │ │
│ │ │ │ (1)x(2) │ (3):30 │(3)x0,4%│ 0,51% │(3)x0,2%│ Σ(4 'f7 7)│(8) x 0 │1,6725 │Σ(8 'f7 10)│(11):12 │(8):12 │
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 1 │ 58,00│ 1.235,5│ 71.659,0│ 2.388,6│ 286,6│ 365,5│ 143,3│ 3.184,0│ 0 │ 97,0│ 3.281,0│ 273,0│ 265,0│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 2 │ 81,00│ 1.235,5│ 100.075,5│ 3.335,8│ 400,3│ 510,4│ 200,2│ 4.446,7│ 0 │ 135,5│ 4.582,2│ 382,0│ 370,6│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 3 │ 102,00│ 1.235,5│ 126.021,0│ 4.200,7│ 504,1│ 642,7│ 252,0│ 5.599,5│ 0 │ 170,6│ 5.617,1│ 468,0│ 466,6│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 3 │ 115,00│ 1.235,5│ 142.082,5│ 4.736,1│ 568,3│ 724,6│ 284,2│ 6.313,2│ 0 │ 192,3│ 6.505,5│ 542,0│ 526,0│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 4 │ 135,00│ 1.235,5│ 166.792,5│ 5.559,7│ 667,2│ 850,6│ 333,6│ 7.411,1│ 0 │ 225,9│ 7.637,0│ 636,4│ 617,6│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 4 │ 144,00│ 1.235,5│ 177.912,0│ 5.930,4│ 711,6│ 907,4│ 355,8│ 7.905,2│ 0 │ 240,8│ 8.879,6│ 740,0│ 659,0│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 5 │ 166,00│ 1.235,5│ 205.093,0│ 6.836,4│ 820,4│ 1.046,0│ 410,2│ 9.113,0│ 0 │ 277,6│ 9.390,6│ 782,6│ 759,4│
├────────┼────────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┤
│ 5 │ 171,00│ 1.235,5│ 211.270,5│ 7.042,4│ 845,1│ 1.077,5│ 422,5│ 9.387,5│ 0 │ 286,0│ 9.673,5│ 806,0│ 782,3│
└────────┴────────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┘




───────────
*) Preţurile de construcţie, precum şi taxele şi impozitele sunt cele de bazã, pentru municipiul Bucureşti.
**) La locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, valoarea de înlocuire este datã direct de valoarea de inventar a mijlocului fix, reevaluatã contabil conform legii.
***) În chiria pentru locuinţele pentru tineri nu este cuprins impozitul pe clãdire.


NOTĂ:
- În exemplul de calcul s-a avut în vedere stabilirea unor chirii maximale.
- Având în vedere cã locuinţele pentru tineri se prevãd a fi închiriate la nivelul unor chirii "modice", fiind locuinţe construite printr-un program cu caracter de protecţie socialã, consiliile locale pot hotãrî scutirea de impozit pe clãdire, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016