Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 163 din 20 februarie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 163 din 20 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 162 din 7 martie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 60 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

p. Ministrul integrãrii europene,
Vasile Puscas,
secretar de stat

p. Ministrul industriei şi resurselor,
Iulian Iancu,
secretar de stat

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta
a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor

CAP. 1
Accize
SECŢIUNEA 1
Sfera de aplicare
ART. 1
(1) Potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor, denumita în cuprinsul prezentelor norme metodologice ordonanta de urgenta, produsele şi grupele de produse pentru care se datoreazã accize sunt:
a) alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere;
b) produse din tutun;
c) uleiuri minerale;
d) alte produse şi grupe de produse prevãzute în anexa nr. 2 la ordonanta de urgenta.
(2) Produsele supuse accizelor din cadrul grupelor prevãzute la alin. (1), pe poziţii şi coduri tarifare corespunzãtoare, sunt nominalizate în anexele nr. 1 şi 2.

SECŢIUNEA a 2-a
Alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere
ART. 2
(1) Pentru alcool, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere accizele datorate bugetului de stat sunt stabilite în suma fixa pe unitatea de mãsura şi sunt prevãzute în anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta.
(2) Sumele datorate bugetului de stat drept accize se determina dupã cum urmeazã:
a) pentru alcool etilic, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice distilate:


C K x R
A = ─── x ─────── x Q,
100 100


în care:
C = concentratia alcoolicã exprimatã în procente de volum;
K = acciza specifica prevãzutã la nr. crt. 1 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
R = cursul de schimb;
Q = cantitatea (în litri);
b) pentru vinuri, bãuturi fermentate (altele decât berea şi vinul) şi pentru produse intermediare:


K x R
A = C x ─────── x Q,
100


în care:
A = cuantumul accizei;
C = numãrul de grade alcoolice conţinute;
K = acciza unitarã prevãzutã la nr. crt. 2, 4 şi 5 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta, în funcţie de natura produsului;
R = cursul de schimb;
Q = cantitatea (în litri);
c) pentru bere:


K x R
A = C x ─────── x Q,
100


în care:
A = cuantumul accizei;
C = numãrul de grade Plato conţinute;
K = acciza unitarã prevãzutã la nr. crt. 3 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta, în funcţie de capacitatea de producţie anuala;
R = cursul de schimb;
Q = cantitatea (în litri).
(3) În anexa nr. 3 sunt redate exemple privind metodologia de calcul al accizelor.
ART. 3
(1) Agenţii economici producãtori şi importatori de bere au obligaţia sa înscrie pe etichetele sortimentelor de bere atât concentratia exprimatã în grade Plato, cat şi cea exprimatã în grade alcoolice.
(2) Pentru sortimentele de bere cu concentraţie alcoolicã de maximum 0,5% în volum pe etichete se vor inscriptiona cuvintele "Bere fãrã alcool".
(3) Gradul Plato reprezintã procentele masice exprimate în grame, conţinute în 100 grame de soluţie.
(4) Toate livrãrile de bere din producţia interna vor fi însoţite de certificate de calitate care sa conţinã şi datele de identificare a standardului dupã care a fost fabricat sortimentul livrat, date care sa corespundã şi cu cele tipãrite pe etichetele produselor comercializate.
(5) Concentratia zaharometrica exprimatã în grade Plato, în funcţie de care se calculeazã şi se vireazã la bugetul de stat accizele, este cea înscrisã în specificaţia tehnica elaborata pe baza standardului în vigoare pentru fiecare sortiment, care trebuie sa fie aceeaşi cu cea înscrisã pe etichetele de comercializare a sortimentelor de bere. Abaterea admisã este de ± 0,5 grade Plato.
(6) Prin capacitatea nominalã a instalaţiilor de fabricaţie a berii se înţelege capacitatea de producţie instalata.
ART. 4
(1) Pentru bãuturile alcoolice distilate produse în ţara exclusiv din alcool etilic rafinat sau din distilate de origine agricolã - ca materii prime achiziţionate direct de la agenţii economici producãtori interni sau provenite din import - nu se datoreazã accize.
(2) Pentru a beneficia de acest regim agentul economic producãtor de bãuturi alcoolice distilate trebuie sa detina în mod obligatoriu documentele care sa ateste provenienta legalã a materiei prime, şi anume:
a) factura fiscalã de achiziţie a materiei prime, în care acciza sa fie evidenţiatã separat;
b) dovada plãţii accizelor cãtre furnizorul materiei prime, constând în documentul de plata confirmat de banca la care are contul deschis;
c) o copie de pe documentul care atesta autorizarea comercializãrii materiei prime de cãtre furnizor - în calitate de agent economic producãtor sau importator.
(3) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (2), agentul economic producãtor de bãuturi alcoolice distilate, la livrarea acestor produse, va calcula şi va vãrsa la bugetul de stat o diferenţa valoricã echivalenta cu valoarea accizelor prevãzutã pentru bãuturi alcoolice distilate în anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta.
ART. 5
(1) În cazul produselor supuse accizelor, provenite din import sau din ţara, utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse supuse accizelor, altele decât bãuturile alcoolice distilate produse exclusiv din alcool etilic rafinat sau din distilate de origine agricolã, agenţii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate accizele plãtite în vama sau la achiziţionarea de pe piata interna a materiei prime.
(2) La baza aplicãrii regimului de deducere vor sta datele cuprinse în jurnalul privind cumpãrãrile de materii prime, precum şi în cel privind vânzãrile de produse finite supuse accizelor rezultate din prelucrare, întocmite conform anexelor nr. 4 şi 5 la ordonanta de urgenta.
(3) Pentru determinarea efectivã a valorii accizelor rãmase de virat la bugetul de stat agenţii economici vor întocmi situaţia prevãzutã în anexa nr. 4.
ART. 6
(1) Sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic rafinat utilizat în producţia de medicamente, de oţet alimentar, în industria cosmetica, precum şi cel utilizat pentru producerea de arome alimentare.
(2) Toate livrãrile de alcool etilic rafinat de la agenţii economici producãtori cãtre utilizatorii legali se efectueazã la preţuri cu accize.
(3) Agenţii economici care utilizeazã alcool etilic rafinat în scopurile menţionate la alin. (1) sunt cei care beneficiazã de scutirea plãţii accizelor, aceasta urmând sa se efectueze fie prin compensarea sumelor ce constituie accizele plãtite furnizorului cu sume reprezentând alte impozite şi taxe datorate bugetului de stat, fie prin restituirea sumelor plãtite, dar numai pentru cantitãţile de alcool etilic rafinat utilizate cu destinatiile expres prevãzute de ordonanta de urgenta.
(4) Pentru a beneficia de regimul prevãzut la alin. (3) agenţii economici utilizatori legali trebuie sa detina în mod obligatoriu documentele care sa ateste provenienta legalã a materiei prime, potrivit prevederilor art. 4 alin. (2).
(5) Procedurile de compensare şi de restituire sunt cele prevãzute de reglementãrile legale în materie.
(6) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (4), agenţii economici utilizatori legali nu beneficiazã de regimul de scutire prevãzut la alin. (3).
ART. 7
(1) În situaţia agenţilor economici producãtori de alcool, care lucreazã în sistem integrat, scutirea de la plata accizelor pentru alcoolul etilic rafinat utilizat în producţia proprie de oţet alimentar se acorda direct, procedându-se astfel:
a) la livrarea din secţia proprie a alcoolului etilic rafinat cãtre secţia de producere a oţetului alimentar se calculeazã şi se evidenţiazã acciza aferentã alcoolului etilic introdus în prelucrare. Documentele de transfer al alcoolului cãtre secţia de producţie vor sta la baza determinãrii volumului accizelor aferent cantitãţilor de alcool prelucrat în acest scop;
b) lunar, corespunzãtor cantitãţilor de oţet alimentar efectiv livrate, se vor deduce din suma totalã a accizelor datorate bugetului de stat accizele aferente alcoolului utilizat ca materie prima pentru obţinerea acestui produs.
(2) În cazul în care nu se procedeazã conform prevederilor alin. (1), agenţii economici producãtori nu beneficiazã de regimul de scutire.
ART. 8
(1) Pentru alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere din producţia interna faptul generator al accizelor îl constituie data efectuãrii livrãrii.
(2) Pentru alcoolul etilic rafinat şi distilatele utilizate de agenţii economici pentru obţinerea alcoolului sanitar şi a bãuturilor alcoolice distilate în sistem integrat faptul generator al accizelor datorate bugetului de stat îl constituie data livrãrii produselor finale rezultate din prelucrarea materiilor prime utilizate.
ART. 9
(1) Pentru toate livrãrile şi transferurile de alcool, de alcool sanitar, distilate de origine agricolã, efectuate de agenţii economici producãtori interni şi importatori, precum şi pentru toate livrãrile de bãuturi alcoolice, efectuate de agenţii economici producãtori interni, importatori şi comercianţi în sistem angro, se vor utiliza în mod obligatoriu facturi fiscale speciale sau avize speciale de însoţire a mãrfii, dupã caz.
(2) Facturarea vinurilor şi a berii, precum şi transferul acestora între gestiuni se vor efectua de cãtre agenţii economici producãtori, importatori sau comercianţi, conform prevederilor legale care reglementeazã formularele cu regim special privind activitatea financiarã şi contabila.

SECŢIUNEA a 3-a
Accize pentru produse din tutun
ART. 10
(1) Pentru tigarete, indiferent de provenienta şi de calitatea acestora, se datoreazã bugetului de stat o acciza specifica, stabilitã pe 1.000 de tigarete, la care se adauga o cota procentualã aplicatã asupra preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, cuantumul accizelor fiind cel prevãzut în anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta.
(2) Sumele datorate bugetului de stat drept accize pentru tigarete se determina dupã cum urmeazã:
Total acciza datoratã = A(1) + A(2),
în care:
A(1) = acciza specifica;
A(2) = acciza procentualã;
A(1) = K(1) x R x Q(1);
A(2) = K(2) x PA x Q(2),

în care:
K(1) = acciza unitarã prevãzutã la nr. crt. 6 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
K(2) = acciza procentualã prevãzutã la nr. crt. 6 col. 3 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
R = cursul de schimb;
PA = preţul de vânzare cu amãnuntul maxim declarat;
Q(1) = cantitatea exprimatã în unitãţi de 1.000 bucãţi de tigarete;
Q(2) = numãrul de pachete de tigarete aferente lui Q(1).
ART. 11
(1) Ori de câte ori se intenţioneazã modificãri ale preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, agenţii economici productari interni sau importatori au obligaţia sa redeclare preţurile pentru toate sortimentele de tigarete, indiferent dacã modificarea intervine la unul sau la mai multe sortimente. Redeclararea se face pe baza aceluiaşi model de declaraţie şi cu respectarea termenelor prevãzute de ordonanta de urgenta.
(2) Agenţii economici producãtori interni sau importatori de tigarete, care pentru anul în curs nu deţin licenta de atestare a dreptului de marcare, dar înregistreazã în depozitele proprii, la data de 31 decembrie a anului precedent, stocuri de produse deja marcate, pentru care au declarat preţuri maxime de vânzare cu amãnuntul, vor putea sa redeclare aceste preţuri. Lista cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul redeclarate, cu numãrul de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi situaţia stocului existent la data de 31 decembrie vor fi aduse şi la cunostinta organului fiscal teritorial în a cãrui raza îşi desfãşoarã activitatea agenţii economici producãtori interni sau importatori de tigarete.
(3) Preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul redeclarate pot fi practicate de agenţii economici prevãzuţi la alin. (2) numai pentru stocul de produse înregistrat la data de 31 decembrie a anului precedent. Pana la data de 31 ianuarie a anului în curs aceste stocuri vor fi comunicate pe sortimente de tigarete şi organului fiscal teritorial în a cãrui raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic în cauza.
(4) Ori de câte ori intervin modificãri ale preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate, aferente stocurilor înregistrate la data de 31 decembrie, acestea vor fi notificate la Ministerul Finanţelor Publice şi comunicate organului fiscal teritorial. La notificare se vor prezenta atât situaţia stocului existent la data de 31 decembrie, cat şi situaţia stocului rãmas la data redeclararii.
(5) În situaţia în care agenţii economici importatori de tigarete, la data comercializãrii acestor produse pe piata interna, practica preţuri maxime de vânzare cu amãnuntul redeclarate mai mari decât cele declarate şi în vigoare la momentul importului, vor vira bugetului de stat diferenţa dintre acciza procentualã datoratã la momentul livrãrii şi acciza procentualã datoratã la momentul importului, corespunzãtor cantitãţii efectiv livrate, cu noile preţuri. Momentul în care aceste diferenţe sunt datorate este momentul livrãrii produselor pe piata interna, plata efectuandu-se lunar, pana la data de 25 a lunii urmãtoare.
ART. 12
(1) Pentru produsele din tutun, altele decât tigaretele, se datoreazã bugetului de stat accize specifice, stabilite pe unitatea de mãsura, care sunt prevãzute în anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta.
(2) Sumele datorate bugetului de stat drept accize se determina dupã cum urmeazã:
a) tigari şi tigari de foi

A = Q x K x R,

în care:
A = cuantumul accizei,
Q = cantitatea exprimatã în unitãţi de 1.000 bucãţi de tigari;
K = acciza unitarã prevãzutã la nr. crt. 7 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
R = cursul de schimb;
b) tutun destinat fumatului
A = Q x K x R,

în care:
A = cuantumul accizei;
Q = cantitatea în kg;
K = acciza unitarã prevãzutã la nr. crt. 8 din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
R = cursul de schimb.
ART. 13
(1) Toate livrãrile de tigarete efectuate de agenţii economici producãtori interni şi importatori vor fi facturate în momentul livrãrii, utilizându-se pentru aceasta, în mod obligatoriu, facturi fiscale speciale.
(2) Facturarea tigaretelor de cãtre comercianţii angro, precum şi transferurile tigaretelor între gestiuni se vor efectua conform prevederilor legale care reglementeazã formularele cu regim special privind activitatea financiarã şi contabila.
(3) Facturarea şi transferurile produselor din tutun, altele decât tigaretele, de cãtre agenţii economici producãtori interni, importatori şi comercianţi angro se vor efectua conform prevederilor legale care reglementeazã formularele cu regim special privind activitatea financiarã şi contabila.

SECŢIUNEA a 4-a
Accize pentru uleiuri minerale
ART. 14
(1) Pentru uleiuri minerale accizele datorate bugetului de stat sunt stabilite în suma fixa pe unitatea de mãsura şi sunt prevãzute în anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta.
(2) Pentru gazele naturale de natura celor prevãzute la cap. II din ordonanta de urgenta, indiferent de provenienta lor, respectiv din ţara sau din import, nu se datoreazã accize.
(3) Sumele datorate bugetului de stat drept accize pentru uleiuri minerale se determina dupã cum urmeazã:

A = K x R x Q,

în care:
A = cuantumul accizei;
K = accizele prevãzute la lit. C din anexa nr. 1 la ordonanta de urgenta;
R = cursul de schimb;
Q = cantitatea în tone.
(4) Pentru cantitãţile de uleiuri minerale comercializate în litri prin unitãţile de distribuţie valoarea accizelor datorate se va determina prin transformarea în tone a cantitãţilor vândute, pe baza densitatilor medii de calcul pentru luna precedenta.
ART. 15
(1) Produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, de natura uleiurilor minerale, pentru care, potrivit ordonanţei de urgenta, nu se datoreazã accize, se pot comercializa de cãtre cei în a cãror proprietate se afla aceste produse numai direct cãtre utilizatorii finali.
(2) În categoria utilizatorilor finali sunt cuprinşi şi comercianţii în sistem angro care vand aceste produse în starea în care au fost achiziţionate, fãrã a le supune altor procese de prelucrare sau procesare.
ART. 16
(1) Sunt scutite de la plata accizelor:
a) produsele rezultate din operaţiuni de procesare a unor materii prime provenite din import, în cazul în care sunt exportate direct de agentul economic importator al materiei prime;
b) combustibilii pentru încãlzit, lichizi, solizi şi gazosi, aprovizionati direct de la producãtori sau de la unitãţile din subordinea acestora de cãtre agenţii economici în scop tehnologic propriu sau pentru producerea de agent termic şi apa calda pentru populaţie. În aceasta categorie se includ produsele prevãzute la art. 26 alin. (2) lit. e), f) şi g) din ordonanta de urgenta;
c) hidrocarburile ciclice aprovizionate direct de la producãtori de cãtre agenţii economici pentru utilizarea în scop industrial.
(2) În situaţiile prezentate la alin. (1) scutirea de la plata accizelor se acorda fie prin compensarea sumelor ce constituie accizele plãtite furnizorului cu sume reprezentând alte impozite şi taxe datorate bugetului de stat, fie prin restituirea sumelor plãtite.
(3) Documentele justificative care stau la baza operaţiunilor de compensare sau de restituire a accizelor sunt, dupã caz:
a) documentul care atesta plata accizelor în vama, confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis, în cazul materiilor prime provenite din import;
b) documentele care atesta exportul produselor rezultate din procesare;
c) contractele încheiate direct cu producãtorii interni;
d) facturile fiscale de achiziţie în care acciza este evidenţiatã separat;
e) documentul care atesta plata accizelor cãtre furnizor, confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis.
(4) Procedurile de compensare şi de restituire sunt cele prevãzute de reglementãrile legale în materie.
(5) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3), nu se beneficiazã de regimul prevãzut la alin. (1).
ART. 17
(1) Sunt scutiţi de la plata accizelor combustibilii pentru încãlzit aprovizionati direct de la producãtori pentru consum propriu de cãtre spitale, sanatorii, cãmine de bãtrâni şi cãmine de copii.
(2) În acest caz scutirea se acorda prin restituirea accizelor plãtite la achiziţionarea cantitãţilor de astfel de combustibili.
(3) Documentele justificative care stau la baza restituirii sunt:
a) contractele încheiate direct cu producãtorii;
b) facturile fiscale de achiziţie în care acciza este evidenţiatã separat;
c) documentul care atesta plata accizelor cãtre furnizor, confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis;
d) documentul care atesta consumul combustibililor în scopul pentru care au fost achizitionati.
(4) Procedura de restituire a accizelor este cea prevãzutã de reglementãrile legale în materie.
(5) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (3), nu se beneficiazã de regimul prevãzut la alin. (1).
ART. 18
În cazul gazului petrolier lichefiat sunt asimilaţi producãtorilor şi agenţii economici importatori, precum şi agenţii economici care comercializeazã gaz petrolier lichefiat în calitate de unitate de deservire - conform prescripţiilor tehnice în vigoare, aprobate de ministerul de resort - şi care deţin în proprietate mijloacele tehnice autorizate pentru distribuirea de gaz petrolier lichefiat.
ART. 19
(1) Sunt scutiţi de la plata accizelor combustibilii pentru încãlzit utilizaţi de persoane fizice în scopul încãlzirii, preparãrii apei calde şi pregãtirii hranei.
(2) Scutirea se acorda prin restituirea accizelor plãtite la achiziţionarea cantitãţilor de astfel de combustibili.
(3) În acest scop, la vânzarea acestor combustibili, unitãţile de desfacere vor elibera persoanelor fizice cumparatoare facturi sau bonuri fiscale, în care vor fi menţionate numele şi prenumele cumpãrãtorului, codul numeric personal sau seria şi numãrul buletinului de identitate, cantitatea achizitionata, valoarea totalã, precum şi acciza aferentã acestei cantitãţi.
(4) Pentru a beneficia de restituire persoana fizica va depune în termen de maximum 90 de zile de la cumpãrare, la organul fiscal în a cãrui raza teritorialã îşi are domiciliul, o cerere în care se vor mentiona numele şi prenumele, adresa, codul numeric personal sau numãrul şi seria buletinului de identitate, cantitatea de combustibili pentru care se solicita restituire, la care se va anexa factura sau bonul fiscal. În cazul în care cumpãrãtorul nu a depus în termen cererea pentru restituirea sumelor reprezentând accizele, acesta îşi pierde dreptul de a beneficia de recuperarea sumelor respective.
(5) În baza documentelor justificative prezentate de persoana fizica, respectiv cererea şi factura sau bonul fiscal, precum şi a declaraţiei pe propria rãspundere a persoanei fizice solicitante organul fiscal teritorial va restitui acesteia, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea cererii, contravaloarea accizelor cuprinse în preţul de achiziţie al combustibililor. Restituirea se efectueazã pe baza referatului întocmit de organul fiscal teritorial şi vizat pentru controlul financiar preventiv.
(6) În cazul în care, dupã restituirea sumelor reprezentând contravaloarea accizelor, organul fiscal teritorial constata schimbarea destinaţiei combustibililor achizitionati, prin utilizarea acestora în alte scopuri decât cel casnic, persoana fizica va fi obligatã la plata sumelor reprezentând accizele restituite.
ART. 20
(1) Sunt scutite de la plata accizelor gazele petroliere lichefiate utilizate în consum casnic, distribuite în butelii tip aragaz. În categoria gazelor petroliere lichefiate intra fractiile gazoase simple sau în amestec care pot fi imbuteliate în butelii tip aragaz.
(2) Prin butelii tip aragaz se înţelege buteliile cu capacitatea de pana la maximum 12,5 kg, cu destinaţie exclusiva pentru consum casnic.
(3) Scutirea de la plata accizelor în cazul gazelor petroliere lichefiate, destinate imbutelierii în butelii tip aragaz pentru consum casnic, se acorda direct:
a) la livrarea buteliilor tip aragaz - direct de cãtre agenţii economici producãtori sau prin unitãţile de distribuţie ale acestora;
b) la momentul întocmirii formalitãţilor vamale de import - în cazul agenţilor economici importatori autorizaţi sa efectueze operaţiuni de imbuteliere;
c) la momentul achiziţionãrii gazelor petroliere lichefiate de la agenţii economici producãtori - în cazul agenţilor economici autorizaţi sa efectueze operaţiuni de imbuteliere şi distribuţie a buteliilor tip aragaz.
(4) Agenţii economici producãtori care livreaza gaze petroliere lichefiate cãtre agenţii economici autorizaţi sa le imbutelieze şi sa le distribuie pentru consum casnic în butelii tip aragaz vor înscrie toate cantitãţile astfel livrate într-un jurnal special destinat acestui scop, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
(5) Agenţii economici importatori de gaze petroliere lichefiate, autorizaţi sa le imbutelieze în butelii tip aragaz, vor înscrie toate cantitãţile astfel utilizate într-un jurnal special, conform modelului prezentat în anexa nr. 6.
(6) Jurnalele prevãzute la alin. (4) şi (5) se vor întocmi pentru fiecare luna calendaristicã, în doua exemplare, în baza documentelor de evidenta, şi vor fi prezentate în termen de 10 zile de la expirarea lunii direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic producãtor sau importator, în vederea înregistrãrii şi vizarii de cãtre aceasta. Un exemplar al acestor documente va rãmâne la dispoziţia organului fiscal, iar celãlalt, la dispoziţia agentului economic.
(7) Agenţii economici autorizaţi care au achiziţionat gaze petroliere lichefiate în scopul imbutelierii în butelii tip aragaz vor inregistra toate cantitãţile intrate şi ieşite cu acest scop într-o situaţie centralizatoare lunarã, întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 7. Situaţia va fi întocmitã în doua exemplare şi va fi prezentatã, în termen de 15 zile de la expirarea lunii, direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic în cauza, în vederea înregistrãrii şi vizarii de cãtre aceasta.
(8) Datele înscrise în jurnalele privind livrãrile de gaze petroliere lichefiate, întocmite de agenţii economici furnizori, precum şi cele înscrise în situaţiile centralizatoare privind intrãrile şi ieşirile de astfel de produse, întocmite de agenţii economici beneficiari, vor fi verificate lunar de organele cu atribuţii de control din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Verificarea va avea în vedere cantitãţile livrate sau aprovizionate, dupã caz, precum şi utilizarea efectivã a acestora în scopul declarat. În cazul în care se constata existenta unor diferenţe între cantitãţile de gaze petroliere lichefiate achiziţionate în scopul imbutelierii în butelii tip aragaz şi cele folosite efectiv în acest scop, agenţii economici vor fi obligaţi la plata sumelor reprezentând accizele aferente acestor diferenţe.
(9) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile stabilite la alin. (4)-(7) nu se beneficiazã de regimul prevãzut la alin. (1).
(10) În situaţiile în care buteliile tip aragaz sunt livrate în alte scopuri decât cel exclusiv casnic, facturarea se va efectua la preţuri cu accize.
ART. 21
(1) Scutirea de la plata accizelor în cazul petrolului turboreactor şi al benzinei pentru aviatie, destinate utilizãrii exclusive drept carburant pentru aviatie, se acorda direct la achiziţionarea acestor produse de la rafinarie sau la momentul întocmirii formalitãţilor vamale de import.
(2) Prin carburant pentru aviatie se înţelege petrolul turboreactor şi benzina pentru aviatie, destinate utilizãrii exclusive pentru aeronave.
(3) Facturarea petrolului turboreactor şi a benzinei pentru aviatie de cãtre rafinarii se face în funcţie de destinaţia acestor produse, astfel:
a) pentru cantitãţile destinate utilizãrii exclusive drept carburant pentru aviatie, la preţuri de livrare fãrã accize;
b) pentru cantitãţile destinate altor scopuri decât carburant pentru aviatie, la preţuri de livrare care cuprind şi acciza.
(4) Se pot aproviziona cu petrol turboreactor şi benzina pentru aviatie din producţia interna sau din import, cu destinaţia exclusiva - carburant pentru aviatie - , la preţuri de livrare fãrã accize, numai societãţile comerciale care deţin:
- certificate de autorizare ca distribuitor expres pentru produse aeronautice civile şi/sau contracte de prestãri de servicii cu societãţi deţinãtoare de certificate de autorizare ca distribuitor de produse aeronautice civile;
- certificate de autorizare ca operator aerian.
(5) Certificatele de autorizare prevãzute la alin. (4) se elibereazã de Autoritatea Aeronautica Civilã Romana.
(6) Cantitãţile de petrol turboreactor şi de benzina pentru aviatie, destinate utilizãrii exclusive drept carburant pentru aeronavele unitãţilor militare din instituţiile sistemului de apãrare, ordine publica şi siguranta nationala, precum şi pentru aeronavele unitãţilor sanitare se vor factura de cãtre rafinarii acestor utilizatori, la preţuri de livrare fãrã accize.
(7) Agentul economic producãtor sau importator va înscrie zilnic toate cantitãţile de petrol turboreactor şi de benzina pentru aviatie, livrate cu destinaţia de utilizare exclusiva drept carburant pentru aviatie, într-un jurnal privind livrãrile de petrol turboreactor şi/sau benzina pentru aviatie, conform modelelor prezentate în anexele nr. 8 şi 9, dupã caz.
(8) Jurnalele prevãzute la alin. (7) se vor întocmi pentru fiecare luna calendaristicã, în doua exemplare, în baza documentelor de evidenta operativã, şi vor fi prezentate în termen de 10 zile de la expirarea lunii direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea agentul economic producãtor sau importator, în vederea înregistrãrii şi vizarii de cãtre aceasta. Un exemplar al acestui document va rãmâne la dispoziţia organului fiscal, iar celãlalt, la agentul economic.
(9) Agenţii economici care au achiziţionat petrol turboreactor şi/sau benzina pentru aviatie în scopul utilizãrii exclusive drept carburant pentru aeronave vor inregistra zilnic toate cantitãţile intrate şi ieşite într-o situaţie centralizatoare lunarã privind intrãrile şi ieşirile de astfel de produse, utilizate exclusiv pentru aeronave, conform modelului prezentat în anexa nr. 10.
(10) Situaţia centralizatoare se va întocmi pentru fiecare luna calendaristicã, în doua exemplare, şi va fi prezentatã în termen de 15 zile de la expirarea lunii direcţiei generale a finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a carei raza îşi desfãşoarã activitatea agenţii economici în cauza, în vederea înregistrãrii şi vizarii de cãtre aceasta. Un exemplar al acestui document va rãmâne la dispoziţia organului fiscal, iar celãlalt, la agentul economic.
(11) Lunar, pana la data de 25 a lunii urmãtoare, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a transmite Direcţiei generale de tehnologia informatiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice datele din jurnalele privind livrãrile de petrol turboreactor şi benzina pentru aviatie, utilizate exclusiv pentru aeronave, precum şi din situaţiile centralizatoare privind intrãrile şi ieşirile de petrol turboreactor şi benzina pentru aviatie, utilizate exclusiv pentru aeronave, în vederea centralizarii acestora pe ţara. Direcţia generalã de tehnologia informatiei va transmite lunar, pana la sfârşitul lunii urmãtoare, situaţia centralizata pe ţara a cantitãţilor de petrol turboreactor şi benzina pentru aviatie, utilizate drept carburant pentru aviatie, livrate pe beneficiari, la Ministerul Finanţelor Publice - Direcţia generalã de îndrumare şi control fiscal şi Garda financiarã.
(12) Datele înscrise în jurnalele privind livrãrile de petrol turboreactor şi de benzina pentru aviatie, întocmite de agenţii economici furnizori, precum şi cele înscrise în situaţiile centralizatoare privind intrãrile şi ieşirile de astfel de produse, întocmite de agenţii economici beneficiari, vor fi verificate lunar de organele cu atribuţii de control din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti. Verificarea va avea în vedere cantitãţile livrate sau aprovizionate, dupã caz, precum şi utilizarea efectivã a acestora în scopul declarat.
(13) Cantitãţile de carburanţi specifici pentru aviatie, conţinând depuneri existente la baza rezervoarelor de depozitare, ale cãror caracteristici nu mai corespund criteriilor de calitate pentru utilizarea în aviatie, pot fi comercializate la preţuri cu accize. Nivelul accizelor în acest caz va fi cel corespunzãtor produselor cu care carburanţii depreciati vor fi asimilaţi printr-un buletin de analiza emis de un laborator specializat, autorizat în acest sens.
ART. 22
(1) Scutirea de la plata accizelor pentru uleiurile minerale destinate sa fie utilizate tehnic şi consumate pentru exploatarea navelor de transport maritim internaţional se acorda direct la achiziţionarea acestor produse de la rafinarie sau la momentul întocmirii formalitãţilor vamale de import.
(2) Se pot aproviziona cu uleiuri minerale din producţia interna sau din import, la preţuri fãrã accize, destinate sa fie utilizate în scopul prevãzut la alin. (1), numai companiile de navigaţie maritima care deţin certificatul de funcţionare în regimul special pentru activitatea de transport maritim internaţional, eliberat de autoritatea cu competenta în acest sens.
(3) Companiile de navigaţie menţionate la alin. (2) vor tine o evidenta stricta a tuturor intrãrilor de uleiuri minerale supuse accizelor, cu specificarea urmãtoarelor elemente: denumirea agentului economic furnizor, sediul şi codul fiscal ale acestuia, numãrul şi data facturii, cantitatea aprovizionata.
(4) Pentru uleiurile minerale achiziţionate în regim de scutire de accize, a cãror destinaţie nu a fost respectata, se vor calcula şi datora bugetului de stat accize.

SECŢIUNEA a 5-a
Accize pentru alte produse şi grupe de produse
ART. 23
(1) Plãtitori de accize sunt şi persoanele fizice care introduc în ţara autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv rulate.
(2) Calculul accizelor se efectueazã în funcţie de capacitatea cilindrica a autoturismelor şi în raport cu gradul de poluare (redus sau normal) al autoturismului.
(3) Gradul de poluare se stabileşte de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Roman" pe baza verificãrilor efectuate asupra autoturismelor şi va fi atestat deţinãtorului printr-un înscris.
(4) Acest înscris va fi prezentat la organul vamal şi va sta la baza determinãrii cuantumului accizelor.
(5) Determinarea gradului de poluare se va efectua în baza reglementãrii naţionale "Condiţii tehnice pentru vehicule rutiere, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România".
ART. 24
(1) Agenţii economici importatori de cafea verde, care exporta cafea prajita rezultatã din operaţiuni proprii de prajire a cafelei verzi importate direct, pot solicita organelor fiscale teritoriale compensarea cu alte impozite şi taxe datorate bugetului de stat sau restituirea efectivã a accizelor plãtite în vama, aferente cantitãţilor de cafea verde utilizata ca materie prima pentru cafeaua exportata.
(2) Documentele justificative care stau la baza operaţiunilor de compensare sau de restituire a accizelor sunt, dupã caz:
a) declaraţia vamalã de import al cafelei verzi;
b) documentul care atesta plata accizelor în vama, confirmat de banca la care plãtitorul are contul deschis;
c) declaraţia vamalã de export al cafelei prajite.
(3) Procedurile de compensare şi de restituire sunt cele prevãzute de reglementãrile legale în materie.
(4) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (2) nu se beneficiazã de regimul prevãzut la alin. (1).

CAP. 2
Impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna
ART. 25
Pentru gazele naturale din producţia interna, provenite din zãcãminte de gaze naturale, din zãcãminte de gaze cu condensat şi din zãcãminte de ţiţei, impozitul se plãteşte de cãtre agentul economic autorizat prin care se realizeazã livrarea la consumatorul final.

CAP. 3
Dispoziţii comune
ART. 26
(1) Sunt scutite de la plata accizelor produsele livrate la rezerva de stat şi la rezerva de mobilizare, pe perioada în care au acest regim.
(2) Pentru produsele scoase din rezerva de stat sau din rezerva de mobilizare plata accizelor se face de cãtre unitãţile deţinãtoare ale acestor stocuri la livrarea produselor cãtre beneficiari.
ART. 27
(1) Decontãrile între agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse accizelor - în calitate de furnizori - şi agenţii economici cumpãrãtori ai acestor produse se vor face integral numai prin unitãţi bancare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica decontãrilor între agenţii economici producãtori, importatori şi comercianţi în sistem angro, inclusiv celor aferente produselor livrate în regim de scutire de accize.
(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrãrile de produse supuse accizelor, efectuate în cadrul sistemului de compensare a obligaţiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale;
b) decontãrile între agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse impozitului potrivit prevederilor cap. II din ordonanta de urgenta, în calitate de furnizori, şi agenţii economici cumpãrãtori de astfel de produse;
c) compensãrile efectuate în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele mãsuri pentru prevenirea incapacitãţii de plata, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 211/2001 . Sumele reprezentând accizele nu pot face obiectul compensãrilor.
ART. 28
(1) Evidentierea în contabilitate a accizelor calculate şi datorate se efectueazã dupã cum urmeazã:


635 "Cheltuieli = 446 "Alte impozite, - cu sumele
cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte calculate
taxe şi vãrsãminte asimilate" conform
asimilate" - analitic distinct prevederilor
legale.


(2) Pentru reflectarea în contabilitate a accizelor calculate pe baza cotelor procentuale aplicate asupra preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate se efectueazã articolul contabil:


635 "Cheltuieli = 446 "Alte impozite, - cu sumele
cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte reprezentând
taxe şi vãrsãminte asimilate" accizele
asimilate" - analitic distinct procentuale.


(3) Pentru reflectarea în contabilitate a accizelor datorate, în cazul agenţilor economici care beneficiazã de exercitarea dreptului de deducere a accizei aferente materiei prime introduse în prelucrare, se efectueazã articolul contabil:


635 "Cheltuieli = 446 "Alte impozite, - cu sumele
cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte reprezentând
taxe şi vãrsãminte asimilate" accizele
asimilate" - analitic distinct datorate,
determinate
potrivit col. 5
din anexa
nr. 4
la prezentele
norme
metodologice.


(4) Pentru reflectarea în contabilitate a impozitului la ti teiul şi la gazele naturale din producţia interna se efectueazã articolul contabil:


635 "Cheltuieli = 446 "Alte impozite,
cu alte impozite, taxe şi vãrsãminte
taxe şi vãrsãminte asimilate"
asimilate" - analitic distinct


ART. 29
(1) Sumele datorate drept accize şi impozit la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna se vireazã de cãtre agenţii economici în urmãtoarele conturi de venituri ale bugetului de stat, deschise la unitãţile de trezorerie şi contabilitate publica în a cãror raza teritorialã aceştia îşi au sediul, şi anume:


- contul 20.14.01.01 "Accize încasate din vânzarea
produselor petroliere": accizele
datorate pentru uleiuri minerale
- contul 20.14.01.02 "Accize încasate din vânzarea de
alcool şi bãuturi alcoolice":
accizele datorate pentru alcool,
distilate, bãuturi alcoolice,
vinuri şi bere
- contul 20.14.01.03 "Accize încasate din vânzarea
produselor din tutun": accizele
datorate pentru produse din tutun
- contul 20.14.01.04 "Accize încasate din vânzarea de
cafea": accizele datorate pentru cafea
- contul 20.14.01.05 "Accize încasate din vânzarea
altor produse": accizele datorate
pentru alte produse şi grupe de
produse cuprinse la nr. crt. 4-14 din
anexa nr. 2 la ordonanta de urgenta
- contul 20.17.01.24 "Impozitul pe titeiul din producţia
interna şi gazele naturale": impozitul
pentru ţiţei şi pentru gazele naturale
din producţia interna, provenite din
zãcãminte de gaze naturale, din zãcãminte
de gaze cu condensat şi din
zãcãminte de ţiţei.


(2) Organele fiscale asigura evidenta nominalã pe plãtitori a accizelor şi impozitelor datorate şi încasate potrivit normelor în vigoare.
ART. 30
(1) În situaţia retururilor cãtre furnizori ale produselor supuse accizelor, pentru care ordonanta de urgenta prevede utilizarea obligatorie a documentelor fiscale speciale, documentele insotitoare pe timpul transportului vor fi avizul de însoţire a mãrfii, întocmit de beneficiar, precum şi o copie de pe factura de livrare emisã de agentul economic furnizor.
(2) În baza documentelor prevãzute la alin. (1) furnizorii vor întocmi o factura fiscalã specialã în roşu.
ART. 31
(1) Pentru produsele comercializate prin magazinele autorizate, potrivit legii, sa comercializeze mãrfuri în regim duty-free se va proceda astfel:
a) agenţii economici producãtori interni vor livra mãrfuri pentru comercializarea în magazinele duty-free la preţuri cu accize. Sunt scutite de la plata accizelor numai mãrfurile din producţia proprie, vândute în regim duty-free direct de cãtre agentul economic producãtor sau pe baza de comision;
b) pentru mãrfurile de provenienta strãinã, introduse în magazinele duty-free direct din strãinãtate, din antrepozite sau din zonele libere, comercializate în valuta sub acest regim şi care pãrãsesc teritoriul României, nu se datoreazã accize.
(2) Pentru tigaretele care fac obiectul comercializãrii în regim duty-free, în situaţiile în care organele vamale au obligaţia sa calculeze, sa urmãreascã şi sa încaseze accizele, sumele reprezentând accizele aferente cotelor procentuale vor fi calculate pe baza preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul declarate de cãtre agenţii economici producãtori interni sau importatori de astfel de produse. Aceste preţuri reprezintã baza de calcul pentru produsele ce se regãsesc în listele ce cuprind preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul declarate.
(3) În cazul tigaretelor care nu se regãsesc în listele cuprinzând preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul, calculul accizelor procentuale se va face pe baza preţurilor maxime de vânzare cu amãnuntul practicate la vânzarea acestor produse de cãtre agenţii economici autorizaţi sa comercializeze mãrfuri în regim duty-free.
ART. 32
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 33
Pe data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice se abroga pct. 1-22, 32, 33, 35, 36 şi 39 din Normele metodologice privind tehnica de calcul şi formularistica necesare pentru accize şi pentru impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 212/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Dispoziţii tranzitorii
ART. 34
(1) Agenţii economici producãtori şi importatori de bere, care la data de 1 ianuarie 2002 deţin stocuri de etichete inscriptionate numai cu concentratia exprimatã în grade alcoolice, le vor putea utiliza pentru imbuteliere şi comercializare pana la data de 30 aprilie 2002.
(2) Pana la procurarea efectivã a documentelor fiscale speciale prevãzute de ordonanta de urgenta, dar nu mai târziu de data de 31 martie 2002, agenţii economici producãtori, importatori, procesatori sau comercianţi în sistem angro vor proceda astfel:
a) documentele fiscale speciale cu inscriptionarea pe diagonala a cuvintelor "alcool sanitar", "distilat", "bãuturi alcoolice" şi "cafea", folosite pana la data de 31 decembrie 2001, pot fi utilizate în continuare de cãtre agenţii economici legal autorizaţi care mai deţin în stoc astfel de documente;
b) pentru uleiuri minerale se vor putea utiliza documentele fiscale folosite pana la data de 31 decembrie 2001 de cãtre agenţii economici care deţin în stoc astfel de documente.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

LISTA Nr. 1
cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize) pentru
produse şi grupe de produse, pe poziţii şi coduri tarifare


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea
crt. produsului U.M. Cod tarifar
sau a grupei
de produse
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Alcool etilic, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice distilate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1. Alcool hl ex. 22.07 (altele decât distilatele de origine
etilic*5) agricolã)
alcool ex. 2208.90.91 (altele decât distilatele de
origine agricolã)
pur*1) ex. 2208.90.99 (altele decât distilatele de
origine agricolã)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2. Distilate de hl ex. 22.07 (distilate de origine agricolã)
orgine agricolã: alcool ex. 2208.20.89 (distilate de origine agricolã)
distilate din pur*1) 2208.20.40
cereale, distilat ex. 2208.90.91 (distilate de origine agricolã)
de vin, distilate ex. 2208.90.99 (distilate de origine agricolã)
din fructe şi
orice alte
distilate de
origine agricolã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3. Bãuturi hl ex. 22.04 (cu >22% vol. alcool etilic)
alcoolice alcool ex. 22.05 (cu >22% vol. alcool etilic)
distilate*6) pur ex. 2206.00 (cu >22% vol. alcool etilic)
ex. 2208.20 (altele decât produsele clasificate
la 2208.20.40 şi distilatele de origine agricolã
clasificate la 2208.20.89)
2208.30
2208.40
2208.50
2208.60
2208.70
ex. 2208.90 (altele decât cele clasificate la
2208.90.91 şi 2208.90.99)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.4. Alte produse hl ex. 1302.19.30 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
destinate industriei alcool ex. 20.08 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
alimentare sau pur ex. 2103.90 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
consumului, care ex. 2106.90.20 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
conţin alcool etilic ex. 3302.10.10 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
rafinat ex. 3302.10.40 (cu >1,2% vol. alcool etilic)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Vinuri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1. Vinuri hl/l ex. 2204.21 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 18 şi
linistite*8) grad cu presiunea în sticla ≤ 1 bar, altele decât
vinurile HPD)
alcoo- ex. 2204.29 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 18
lic şi cu presiunea în sticla ≤ 1 bar, altele decât
vinurile HPD)
ex. 2204.30 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 18 şi
cu presiunea în sticla ≤ 1 bar, altele decât
vinurile HPD)
ex. 22.05 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 18 şi
cu presiunea în sticla ≤ 1 bar, altele decât
vinurile HPD)
din care:

2.1.1. Vinuri ex. 2204.21 (vinurile HPD cu 1,2 < % vol. alcool
din hibrizi etilic ≤ 18 şi cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
producãtori direcţi ex. 2204.29 (vinurile HPD cu 1,2 < % vol. alcool
- H.P.D. etilic ≤ 18 şi cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
ex. 2204.30 (vinurile HPD cu 1,2 < % vol. alcool
etilic ≤ 18 şi cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
ex. 22.05 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 18 şi
cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.2. Vinuri hl/l ex. 2204.10 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 15)
spumoase*9) grad ex. 22.05 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 15 şi
alcoo- cu presiunea în sticla ≥ 3 bari)
lic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.3. Vinuri hl/l ex. 2204.21.10 (9 ≤ % vol. alcool etilic ≤ 12
speciale*10) grad şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
alcoo- ex. 2204.29.10 (9 ≤ % vol. alcool etilic ≤ 12
lic şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 22.05 (9 ≤ % vol. alcool etilic ≤ 12 şi
cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Bere hl/l ex. 2203.00 (0,5 < % vol. alcool etilic ≤ 10)
grad
Plato*3)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Bãuturi hl/l ex. 2206.00 (1,2 < % vol. alcool etilic ≤ 15)
fermentate, altele grad
decât berea alcoo-
şi vinul lic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Produse hl ex. 2203.00 (10 < % vol. alcool etilic ≤ 22)
intermediare de ex. 2204.21 (18 < % vol. alcool etilic ≤ 22 şi
produs cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
ex. 2204.29 (18 < % vol. alcool etilic ≤ 22 şi
cu presiunea în sticla ≤ 1 bar)
ex. 2204.10 (15 < % vol. alcool etilic ≤ 22)
ex. 22.05 (15 < % vol. alcool etilic ≤ 22 şi
cu presiunea în sticla ≥ 3 bari)
ex. 2204.21.10 (1,2 < % vol. alcool etilic < 9
şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 2204.21.10 (12 < % vol. alcool etilic ≤ 22
şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 2204.29.10 (1,2 < % vol. alcool etilic < 9
şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 2204.29.10 (12 < % vol. alcool etilic ≤ 22
şi cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 22.05 (1,2 < % vol. alcool etilic < 9 şi
cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 22.05 (12 < % vol. alcool etilic ≤ 22 şi
cu presiunea peste 1 bar, dar sub 3 bari)
ex. 2206.00 (15 < % vol. alcool etilic ≤ 22)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Produse din tutun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Tigarete 1.000 tigarete 2402.20
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Tigari şi tigari 1.000 tigari 2402.10.00
de foi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Tutun destinat kg ex. 2403.10 (tutun destinat fumatului, altul
fumatului decât tutunul destinat rularii în tigarete)
ex. 2403.91.00 (tutun destinat fumatului, altul
decât tutunul destinat rularii în tigarete)
2403.99.10
din care:
8.1 Tutun destinat kg ex. 2403.10 (tutun destinat rularii în tigarete)
rularii în ex. 2403.91.00 (tutun destinat rularii în
tigarete tigarete)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C. Uleiuri minerale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Benzine cu plumb t 2710.11.51
2710.11.59
ex. 2710.11.25 (benzine cu plumb)
ex. 2710.11.70 (benzine cu plumb)
ex. 2710.11.90 (benzine cu plumb)
ex. 2710.11.31 (benzine cu plumb)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Benzine fãrã t 2710.11.11
plumb 2710.11.15
2710.11.21
ex. 2710.11.25 (benzine fãrã plumb)
ex. 2710.11.31 (benzine fãrã plumb)
2710.11.41
2710.11.45
2710.11.49
ex. 2710.11.70 (benzine fãrã plumb)
ex. 2710.11.90 (benzine fãrã plumb)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Motorine t 2710.19.31
2710.19.35
2710.19.41
2710.19.45
2710.19.49
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Petrol turboreactor t ex. 2710.19.11 (petrol turboreactor)
ex. 2710.19.15 (petrol turboreactor)
ex. 2710.19.21 (petrol turboreactor)
ex. 2710.19.25 (petrol turboreactor)
ex. 2710.19.29 (petrol turboreactor)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Alte uleiuri medii t ex. 2709.00.90 (uleiuri brute din petrol sau
şi grele utilizate din minerale bituminoase, utilizate
drept combustibil drept combustibil pentru încãlzit)
pentru încãlzit ex. 2710.19.21 (petrol lampant utilizat drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.25 (petrol lampant utilizat drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.29 (uleiuri medii utilizate drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.99 (uleiuri grele utilizate drept
combustibil pentru încãlzit)

13.1. Pacura t ex. 2710.19.61 (pacura utilizata drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.63 (pacura utilizata drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.65 (pacura utilizata drept
combustibil pentru încãlzit)
ex. 2710.19.69 (pacura utilizata drept
combustibil pentru încãlzit)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Gaze petroliere lichefiate (inclusiv propan, butan, simpli sau în amestec)

14.1. Utilizate t ex. 2711.12.11 (propan de minimum 99% puritate,
drept carburant lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2711.12.94 (propan de puritate 90-99%,
lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2711.12.97 (propan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2711.13.91 (butan de puritate 90-95%,
lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2711.13.97 (butan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2901.10.10 (butan de puritate minimum 95%,
lichefiat, utilizat drept carburant)
ex. 2711.19.00 (gaz petrolier lichefiat şi
alte hidrocarburi gazoase lichefiate, utilizate
drept carburant)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14.2. Utilizate t ex. 2711.12.11 (propan de minimum 99% puritate,
drept combustibil lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
pentru încãlzit încãlzit)
ex. 2711.12.94 (propan de puritate 90-99%,
lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
încãlzit)
ex. 2711.12.97 (propan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
încãlzit)
ex. 2711.13.91 (butan de puritate 90-95%,
lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
încãlzit)
ex. 2711.13.97 (butan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
încãlzit)
ex. 2901.10.10 (butan de puritate minimum 95%,
lichefiat, utilizat drept combustibil pentru
încãlzit)
ex. 2711.19.00 (gaz petrolier lichefiat şi alte
hidrocarburi gazoase lichefiate, utilizate drept
combustibil pentru încãlzit)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14.3. Utilizate în t ex. 2711.12.11 (propan de minimum 99% puritate,
consum casnic lichefiat, utilizat în consum casnic)
ex. 2711.12.94 (propan de puritate 90-99%,
lichefiat, utilizat în consum casnic)
ex. 2711.12.97 (propan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat în consum casnic)
ex. 2711.13.91 (butan de puritate 90-95%,
lichefiat, utilizat în consum casnic)
ex. 2711.13.97 (butan de puritate sub 90%,
lichefiat, utilizat în consum casnic)
ex. 2901.10.10 (butan de puritate minimum 95%,
utilizat în consum casnic)
ex. 2711.19.00 (gaz petrolier lichefiat şi alte
hidrocarburi gazoase lichefiate, utilizate în
consum casnic)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Hidrocarburi t 2707.10.10
ciclice: benzen, 2707.10.90
toluen, xileni şi 2707.20.10
amestecuri de 2707.20.90
izomeri ai 2707.30.10
xilenului 2707.30.90
2707.50.10
2707.50.90
2902.20.00
2902.30.00
2902.41.00
2902.42.00
2902.43.00
2902.44.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Uleiuri pentru t ex. 2710.19.81 (uleiuri pentru motoare auto)
motoare auto ex. 2710.19.99 (uleiuri pentru motoare auto)
ex. 3403.19.10 (uleiuri pentru motoare auto)
ex. 3403.19.91 (uleiuri pentru motoare auto)
ex. 3403.99.10 (uleiuri pentru motoare auto)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Cu prefixul "ex" au fost marcate situaţiile în care, din intreaga poziţie tarifara sau din întregul cod tarifar, este supus nivelului de accize prevãzut numai produsul sau grupa de produse menţionate între paranteze.
*1) Hl alcool pur reprezintã 100 l alcool etilic rafinat cu concentratia de 100% alcool în volum, la temperatura de 20°C, conţinut într-o cantitate data de produs alcoolic.
*2) Hl/1 grad alcoolic reprezintã concentratia alcoolicã exprimatã în % de volum, respectiv 1%.
*3) Gradul Plato reprezintã greutatea primara de zahãr, exprimatã în grame, continuta în 100 g de soluţie masurata la origine la temperatura de 20°/4°C.
*4) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se înţelege gazele petroliere lichefiate distribuite în butelii tip aragaz.
*5) Alcoolul etilic este definit în art. 4 alin. (3) din ordonanta de urgenta.
*6) Bãuturile alcoolice distilate sunt definite în art. 4 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
*7) Vinurile linistite sunt definite în art. 5 alin. (3) din ordonanta de urgenta.
*8) Vinurile spumoase (inclusiv vinurile spumante şi sampania) sunt definite în art. 5 alin. (7) şi (8) din ordonanta de urgenta.
*9) Vinurile speciale sunt definite în art. 5 alin. (9)-(12) din ordonanta de urgenta.



ANEXA 1


la normele metodologice
-----------------------

LISTA Nr. 2

cuprinzând codurile tarifare (conform
Nomenclaturii combinate a mãrfurilor pentru anul 2002
din Tariful vamal de import al României) ale
uleiurilor minerale menţionate la art. 26 alin. (1)
din <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2001



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea produsului Cod
tarifar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a. Gudron de huila, de lignit sau de turba şi alte 2706.00.00
gudroane minerale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b. Benzoli, toluoli, xiloli, uleiuri de creozot 2707.10
2707.20
2707.30
2707.91.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c. Uleiuri brute din petrol sau uleiuri din minerale bituminoase 2707.50
2707.99.11
2707.99.19
2707.99.91
2707.99.99
2709.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d. Uleiuri din petrol sau uleiuri din minerale bituminoase, 27.10
altele decât uleiurile brute
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e. Gaz de sonda şi alte hidrocarburi gazoase 27.11
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f. Vaselina, parafina, alte tipuri de ceara minerala şi 2712.10
produse similare 2712.20
2712.90.31
2712.90.33
2712.90.39
2712.90.91
2712.90.99
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
g. Cocs de petrol, bitum de petrol şi alte reziduuri 27.13
de uleiuri din petrol sau din minerale bituminoase
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
h. Amestecuri bituminoase 2715.00.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
i. Hidrocarburi aciclice 29.01
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
j. Hidrocarburi ciclice:
- benzen 2902.20.00
- toluen 2902.30.00
- xileni 2902.41.00
2902.42.00
2902.43.00
amestec de izomeri ai xilenului 2902.44.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
k. Preparate lubrifiante 3403.19
3403.99
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
l. Preparate antidetonante şi aditivi preparati pentru 3811.11
uleiuri minerale 3811.19.00
3811.21.00
3811.29.00
ex. 3811.90.00
(aditivi
preparati
pentru uleiuri
minerale)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
m. Alchilbenzeni în amestec şi alchilnaftaline în amestec 3817.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Codul tarifar în Tariful vamal de import al României este format din 8 cifre.
În situaţia în care în coloana "cod tarifar" este înscris un cod format din 4 cifre (poziţie tarifara) sau 6 cifre (subpozitie tarifara), acesta cuprinde toate codurile tarifare aferente poziţiei sau subpozitiei.
Cu prefixul "ex" au fost marcate situaţiile în care, din întregul cod tarifar, este supusã prevederilor numai grupa produselor denumite între paranteze.



ANEXA 2


la normele metodologice
-----------------------

LISTA

cuprinzând alte produse supuse
accizelor, încadrate pe poziţii şi coduri tarifare


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea
crt. produsului Cod tarifar
sau a grupei
de produse
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cafea verde 0901.11.00
0901.12.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Cafea prajita, inclusiv 0901.21.00
cafea cu inlocuitori 0901.22.00
0901.90.90
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Cafea solubila, inclusiv 2101.11
amestecuri cu cafea ex. 2101.12 (preparate cu cafea solubila)
solubila
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Confecţii din blanuri 4303.10.10
naturale (cu excepţia ex. 4303.10.90 (altele decât de iepure, oaie,
celor de iepure, oaie, capra)
capra) ex. 6506.92.00 (altele decât de iepure, oaie,
capra)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Articole din cristal*1) ex. 7009.91.00 (din cristal)
ex. 7009.92.00 (din cristal)
7013.21
7013.31
7013.91
ex. 7018.90 (din cristal)
ex. 70.20.00.80 (din cristal)
ex. 9405.10.50 (din cristal)
ex. 9405.20.50 (din cristal)
ex. 9405.50.00 (din cristal)
ex. 9405.91 (din cristal)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Bijuterii din aur şi/sau ex. 7113.19.00 (din aur şi/sau din platina,
din platina, cu excepţia cu excepţia verighetelor)
verighetelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Autoturisme şi autotu-
risme de teren (inclusiv
din import, rulate):
a) echipate cu motor cu
benzina:
- cu capacitatea cilindrica
sub 1.601 cmc
- cu grad normal ex. 8703.21 (autoturisme şi autoturisme de
de poluare*2) teren, cu grad normal de poluare)
ex. 8703.22 (autoturisme şi autoturisme de
teren, cu grad normal de poluare)
ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, cu grad normal de poluare,
sub 1.601 cmc)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, cu grad normal de poluare,
sub 1.601 cmc)
- cu grad redus de ex. 8703.21 (autoturisme şi autoturisme de
poluare teren, cu grad redus de poluare)
ex. 8703.22 (autoturisme şi autoturisme de
teren, cu grad redus de poluare)
ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, sub 1.601 cmc, cu grad redus
de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, sub 1.601 cmc, cu grad redus
de poluare)
- cu capacitatea cilindrica ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
între 1.601 şi 1.800 cmc de teren, între 1.601 şi 1.800 cmc, cu
- cu grad normal de grad normal de poluare)
poluare ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.601 şi 1.800 cmc, cu
grad normal de poluare)
- cu grad redus de ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
poluare de teren, între 1.601 şi 1.800 cmc,
cu grad redus de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.601 şi 1.800 cmc,
cu grad redus de poluare)
- cu capacitatea cilindrica ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
între 1.801 şi 2.000 cmc de teren, între 1.801 şi 2.000 cmc, cu
- cu grad normal de poluare grad normal de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.801 şi 2.000 cmc, cu
grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.801 şi 2.000 cmc,
cu grad redus de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.801 şi 2.000 cmc,
cu grad redus de poluare)
- cu capacitatea cilindrica ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
între 2.001 şi 2.500 cmc de teren, între 2.001 şi 2.500 cmc, cu
- cu grad normal de grad normal de poluare)
poluare ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2.001 şi 2.500 cmc, cu
grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2.001 şi 2.500 cmc, cu
grad redus de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2.001 şi 2.500 cmc, cu
grad redus de poluare)
- cu capacitatea cilindrica ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
peste 2.500 cmc de teren, peste 2.500 cmc, cu grad
- cu grad normal de poluare normal de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 2.500 cmc, cu grad
normal de poluare)
ex. 8703.24 (autoturisme şi autoturisme de
teren, cu grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.23.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 2.500 cmc, cu grad
redus de poluare)
ex. 8703.23.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 2.500 cmc, cu grad
redus de poluare)
ex. 8703.24 (autoturisme şi autoturisme de
teren, cu grad redus de poluare)

b) echipate cu motor Diesel;
a) cu capacitatea ex. 8703.31 (autoturisme şi autoturisme de
cilindrica sub 1.601 cmc teren, cu grad normal de poluare)
- cu grad normal de ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
poluare de teren, sub 1.601 cmc, cu grad
normal de poluare)
ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, sub 1.601 cmc cu grad normal
de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.31 (autoturisme şi autoturisme de
teren, cu grad redus de poluare)
ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, sub 1.601 cmc, cu grad redus
de poluare)
ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, sub 1.601 cmc, cu grad redus
de poluare)
b) cu capacitatea ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
cilindrica între de teren, între 1.601 şi 2.000 cmc, cu
1.601 şi 2.000 cmc grad normal de poluare)
- cu grad normal de ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
poluare de teren, între 1.601 şi 2.000 cmc,
cu grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.601 şi 2.000 cmc, cu
grad redus de poluare)
ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 1.601 şi 2.000 cmc,
cu grad redus de poluare)
- cu capacitatea cilindrica ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
între 2.001 şi 2.500 cmc de teren, între 2.001 şi 2.500 cmc, cu
- cu grad normal de poluare grad normal de poluare)
ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2001 şi 2500 cmc, cu
grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.32.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2001 şi 2500 cmc, cu
grad redus de poluare)
ex. 8703.32.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2001 şi 2500 cmc, cu
grad redus de poluare)
- ca capacitatea cilindrica ex. 8703.33.19 (autoturisme şi autoturisme
între 2501 şi 3100 cmc de teren, între 2501 şi 3100 cmc, cu
- cu grad normal de poluare grad normal de poluare)
ex. 8703.33.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2501 şi 3100 cmc, cu
grad normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.33.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2501 şi 3100 cmc, cu
grad redus de poluare)
ex. 8703.33.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, între 2501 şi 3100 cmc,
cu grad redus de poluare)
- ca capacitatea cilindrica ex. 8703.33.19 (autoturisme şi autoturisme
peste 3100 cmc de teren, peste 3100 cmc, cu grad
- cu grad normal de poluare normal de poluare)
ex. 8703.33.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 3100 cmc, cu grad
normal de poluare)
- cu grad redus de poluare ex. 8703.33.19 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 3100 cmc, cu grad redus
de poluare)
ex. 8703.33.90 (autoturisme şi autoturisme
de teren, peste 3100 cmc, cu grad redus
de poluare)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Produse de parfumerie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.1. Parfumuri, ex. 3303.00.10 (altele decât apele de parfum)
din care:
- ape de parfum ex. 3303.00.10 (ape de parfum)
8.2. Ape de toaleta, ex. 3303.00.90 (altele decât apele de colonie)
din care:
- ape de colonie ex. 3303.00.90 (ape de colonie)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Aparate video de 85.21
înregistrat sau de
reprodus, chiar incorpo-
rând un receptor de
semnale videofonice;
combine audio*3)
ex. 85.19 (combine audio)
ex. 85.20 (combine audio)
ex. 85.27 (combine audio)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Dublu-radiocasetofoane ex. 85.27 (dublu-radiocasetofoane cu redare
cu redare de pe banda de pe banda magnetica sau compact disc)
magnetica sau compact disc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Camera video 8525.40
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Cuptoare cu microunde 8516.50.00
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Aparate pentru aer 8415.10.10
condiţionat, de perete
sau de fereastra, formând
un singur corp
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Arme de vanatoare şi arme ex. 9302.00 (arme de vanatoare şi arme de uz
de uz individual, altele individual, altele decât cele de uz militar
decât cele de uz militar sau de sport)
sau de sport ex. 93.03 (arme de vanatoare şi arme de uz
individual, altele decât cele de uz militar
sau de sport)
ex. 9304.00.00 (arme de vanatoare şi arme de uz
individual, altele decât cele de uz militar
sau de sport)
ex. 9307.00.00 (arme de vanatoare şi arme de uz
individual, altele decât cele de uz militar
sau de sport)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Cu prefixul "ex" au fost marcate situaţiile în care din intreaga poziţie tarifara sau din întregul cod tarifar este supus accizelor numai produsul sau grupa de produse menţionatã.
*1) Prin cristal se înţelege sticla având un conţinut minim de monoxid de 24% din greutate.
*2) Gradul de poluare se determina de cãtre Regia Autonomã "Registrul Auto Roman" conform reglementãrii naţionale "Condiţii tehnice pentru vehicule rutiere, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România", elaborata în corelatie cu legislatiile similare în vigoare în Uniunea Europeanã.
*3) Combinele audio sunt produse ce reunesc (în aceeaşi carcasa sau în module) cel puţin 4 aparate sau funcţiuni diferite, dintre care cel puţin 3 sunt funcţiuni audio (recepţie, înregistrare, reproducere).


ANEXA 3
-------
la normele metodologice
-----------------------

EXEMPLE
privind metodologia de calcul a accizelor pentru produsele din grupa
"Alcool, distilate, bãuturi alcoolice, vinuri şi bere"
în condiţiile unui curs de schimb de 27.881 lei/1 euro

1. Alcool etilic, distilate de origine agricolã şi bãuturi alcoolice distilate:
a) alcool etilic:
- alcool etilic îmbuteliat în sticle cu capacitate de 0,50 l, cu concentraţie alcoolicã de 96% vol.


Acciza 96 70 x 27.881 lei


de 0,50 l 100 100

b) distilate de origine agricolã: distilate din cereale, distilat de vin, distilate din fructe şi orice alte distilate de origine agricolã:
- distilat de vin îmbuteliat în sticle cu capacitate de 0,75 l, cu concentraţie alcoolicã de 87% vol.


Acciza 87 70 x 27.881 lei


de 0,75 l 100 100

c) bãuturi alcoolice distilate:
- vodca îmbuteliatã în sticle cu capacitate de 0,50 l, cu concentraţie alcoolicã de 40% vol.


Acciza 40 70 x 27.881 lei


de 0,50 l 100 100

2. Vinuri:
a) vinuri linistite:
- vin linistit îmbuteliat în sticle de 0,70 l, cu concentraţie alcoolicã de 11,5% vol.


Acciza 0,55 x 27.881 lei


de 0,70 l 100

b) vin din hibrizi producãtori direcţi:
- vin din hibrizi producãtori direcţi în sticle de 0,70 l, cu concentraţie alcoolicã de 8% vol.


Acciza 2,00 x 27.881 lei


de 0,70 l 100

c) vin spumos:
- vin spumos îmbuteliat în sticle de 0,70 l, cu concentraţie alcoolicã de 11% vol.


Acciza 2,75 x 27.881 lei


de 0,70 l 100

d) vin spumant:
- vin spumant îmbuteliat în sticle de 0,70 l, cu concentraţie alcoolicã de 12% vol.


Acciza 2,75 x 27.881 lei


de 0,70 l 100

3. Bere:
a) bere îmbuteliatã în sticle de 0,50 l, cu 12% extract primitiv


Acciza 0,47 x 27.881 lei


de 0,50 l 100

b) bere îmbuteliatã în sticle de 0,33 l, cu 12% extract primitiv


Acciza 0,47 x 27.881 lei


de 0,33 l 100

4. Bãuturi fermentate, altele decât berea şi vinul:
- cidru de mere îmbuteliat în sticle de 0,50 l, cu concentraţie alcoolicã de 7% vol.


Acciza 2,30 x 27.881 lei


de 0,50 l 100

5. Produse intermediare:
- bere cu adaos de alcool, îmbuteliatã în sticle de 0,50 l, cu concentraţie alcoolicã de 12% vol.


Acciza 2,30 x 27.881 lei


de 0,50 l 100

NOTA:
1. Preţurile luate în exemplele de calcul, în cazul determinãrii accizelor aferente alcoolului, distilatelor, bãuturilor alcoolice, vinurilor şi berii, sunt preţuri ipotetice.
2. La calcularea accizelor în lei rezultatul subunitar va conţine trei zecimale; a treia cifra a zecimalelor se va rotunji ±, în funcţie de mãrimea celei de-a patra zecimale.



ANEXA 4


la normele metodologice
------------------------

Agentul economic
.........................................
Sediul ..................................
Codul plãtitorului de accize ............

SITUAŢIA
privind determinarea accizelor de virat aferente lunii ....... anul .....



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Acciza Acciza aferentã Acciza
crt. produselor U.M. Cantitatea*1) datoratã*1) materiei prime de virat
livrate (lei) utilizate*2) (lei)
(lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 = 4-5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
................................ ................................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)


---------------
*1) Cantitatea şi valoarea accizei datorate se preiau din Jurnalul privind vânzãrile de produse finite supuse accizelor, întocmit conform anexei nr. 5 la ordonanta de urgenta.
*2) Valoarea accizei aferente materiei prime utilizate, determinata pe baza Jurnalului privind cumpãrãrile de materii prime supuse accizelor, întocmit conform anexei nr. 4 la ordonanta de urgenta, precum şi pe baza normelor de consum.
Pentru determinarea corecta a accizei agenţii economici producãtori vor deschide jurnale ajutatoare.



ANEXA 5


la normele metodologice
-----------------------

Denumirea agentului economic producãtor
.........................................
Sediul ..................................
codul fiscal ............................

JURNAL

privind livrãrile de gaze petroliere
lichefiate destinate utilizãrii în consum casnic
luna ......... anul ........


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul Nr. Beneficiar Cantitatea


facturii Codul (kg)
fiscal Denumirea


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)




ANEXA 6


la normele metodologice
------------------------

Denumirea agentului economic importator
.......................................
Sediul ...............................
codul fiscal ..........................

JURNAL

privind livrãrile de gaze petroliere lichefiate destinate
utilizãrii în consum casnic, distribuite în butelii tip aragaz
luna ............. anul .............


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. şi Nr. Beneficiar Cantitatea


facturii Codul Denumirea (kg)
fiscal


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)




ANEXA 7


la normele metodologice
------------------------

Denumirea agentului economic
..................................
Sediul ...........................
codul fiscal .....................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE

privind intrãrile şi ieşirile de gaze petroliere
lichefiate destinate utilizãrii în consum casnic,
distribuite în butelii tip aragaz
luna ............. anul .............


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrari Iesiri
───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────
Nr. Furnizor Nr. şi Canti-│ Beneficiar Felul Nr. şi Canti-
c ───────────────── data tatea ├───────────────── docu- data tatea
r Codul Denumirea facturii*) kg │ Codul Denumirea mentu- docu- kg
t. fiscal │fiscal lui mentu-
│ lui
──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)


-------------
*) În cazul produselor din import se va înscrie numãrul şi data DVI.



ANEXA 8


la normele metodologice
-----------------------

Denumirea agentului economic producãtor
.........................................
Sediul ..................................
codul fiscal ............................

JURNAL

privind livrãrile de petrol turboreactor şi/sau benzina
pentru aviatie, destinate utilizãrii drept carburant pentru aviatie
luna ............. anul .............



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul Nr. Beneficiar Cantitatea


facturii Codul (kg)
fiscal Denumirea


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)




ANEXA 9


la normele metodologice
-----------------------

Denumirea agentului economic importator
.......................................
Sediul ................................
codul fiscal ..........................

JURNAL

privind livrãrile de petrol turboreactor şi/sau benzina
pentru aviatie, destinate utilizãrii drept carburant pentru aviatie
luna ............. anul .............


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nr. şi Nr. Beneficiar Cantitatea


facturii Codul Denumirea (kg)
fiscal


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)




ANEXA 10


la normele metodologice
-----------------------

Denumirea agentului economic
................................
Sediul .........................
Codul fisc .....................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE

privind intrãrile şi ieşirile de petrol turboreactor şi/sau
benzina pentru aviatie, utilizata drept carburant pentru aviatie
luna ............. anul .............


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Intrari Iesiri
───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────
Nr. Furnizor Nr. şi Canti-│ Beneficiar Felul Nr. şi Canti-
c ───────────────── data tatea ├───────────────── docu- data tatea
r Codul Denumirea facturii*) în │ Codul Denumirea mentu- docu- în kg/
t. fiscal kg │fiscal**) lui***) mentu- în
│ lui litri
──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Director, Întocmit,
............................... ...............................
(numele, prenumele şi semnatura) (numele, prenumele şi semnatura)


--------------
*) În cazul produselor din import se vor înscrie numãrul şi data declaraţiei vamale de import (DVI).
**) Se vor înscrie codul fiscal - în cazul clienţilor romani, respectiv ţara de origine - în cazul companiilor strãine.
***) Se va completa: factura, bonul de consum sau declaraţia vamalã de export (DVE), dupã caz.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016