Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 151 din 27 martie 1992  pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva pe anul 1992    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 151 din 27 martie 1992 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva pe anul 1992

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 78 din 29 aprilie 1992

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Se aprobă Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă pe anul 1992, anexate.
    ART. 2
    Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate în limita veniturilor proprii şi a alocaţiilor prevăzute în bugetul de stat.

                                PRIM-MINISTRU
                              THEODOR STOLOJAN

                               Contrasemnează:
                              ----------------
                      Ministrul tineretului şi sportului,
                                Ioan Moldovan

                    Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                              Dan Mircea Popescu

                      Ministrul economiei şi finanţelor,
                              George Danielescu

                       Ministrul bugetului, veniturilor
                       statului şi controlului financiar,
                                Florian Bercea

                     Ministrul învăţămîntului şi ştiinţei,
                                  Mihail Golu

    Bucureşti, 27 martie 1992.
    Nr. 151.


    ANEXA 1


                                     NORME
                      privind reglementarea unor probleme
                financiare în activitatea sportivă pe anul 1992

    CAP. I
    Cheltuieli ce pot fi efectuate pentru pregătirea şi participarea la competiţii sportive interne şi internaţionale

    A) Acţiuni interne
    1. a) Cantonamentele, semicantonamentele şi taberele de pregătire se aprobă de conducerea unităţilor care le iniţiază şi se organizează cu:
    - sportivi care participă la etapele de judeţ, zonă şi finale ale campionatelor naţionale de seniori, tineret, juniori, copii, şcolare şi universitare, tabere de selecţie şi pregătire sportivă, centre naţionale olimpice de pregătire a juniorilor;
    - sportivi care participă în diviziile A, B, diviziile şcolare şi de juniori (tineret);
    - sportivi care participă la întîlniri internaţionale.
    b) În cantonamente, semicantonamente şi tabere, în afară de sportivi şi antrenori, mai pot participa, de la caz la caz, în funcţie de specificul ramurii de sport şi de numărul sportivilor în pregătire, cîte un conducător de lot, medic, asistent medical, maseur, fizioterapist, cercetător, operator video, alţi specialişti şi tehnicieni; în cazul pregătirii sportive cu copii şi elevi, mai pot participa, pentru asigurarea pregătirii lor şcolare, cîte un cadru didactic la 25-30 elevi.
    c) Persoanele menţionate la alineatul precedent beneficiază pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de aceleaşi drepturi ca şi sportivii. Se exceptează cazurile în care acţiunile sînt organizate în localităţile de domiciliu ale acestora, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei să nu locuiască cu sportivii cantonaţi, situaţie în care vor beneficia numai de masa de prînz.
    d) Numărul participanţilor la cantonamente, semicantonamente şi tabere se stabileşte de unităţile sportive organizatoare în funcţie de ramura de sport, scopul acţiunii şi posibilităţile financiare.
    e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregătire sportivă se pot efectua cheltuieli pentru activităţi culturale, presa, precum şi cheltuieli de refacere după efort, recuperare şi igiena personală, la tarifele legale practicate de unităţile prestatoare, în limita de pînă la 250 lei de persoană pe zi.
    f) Persoanele care controlează loturile de sportivi aflaţi într-una din formele de pregătire de mai sus, indiferent de funcţia şi natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocaţiei acordate sportivilor sau tehnicienilor, în acest scop beneficiind de diurna de deplasare stabilită potrivit normelor legale.
    2. Numărul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competiţii sportive interne, la care se adaugă 1-2 antrenori, un conducător şi un cadru medical, după caz, este următorul:
    a) Jocuri sportive

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    Ramura de sport Meciuri bilaterale Turnee cu participanţi
                             şi triunghiulare ai minimum 4 echipe
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      - baschet 10 12
      - baseball 18 22
      - handbal 12 16
      - hochei 22 22
      - hochei pe iarba 20 20
      - oina 14 14
      - polo 15 15
      - popice 8 10
      - rugby 20 25
      - volei 12 12
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    b) La celelalte ramuri de sport, numărul de sportivi care pot face deplasarea (titulari şi rezerve) este cel prevăzut în regulamentul competiţiei respective, la care se adauga antrenori (profesori) si, după caz, un conducător şi un cadru medical, în funcţie de numărul probelor şi numărul de sportivi pe probe.
    c) La aeronautică, canotaj, călărie, ciclism, gimnastică, gimnastică ritmică, kaiac-canoe, modelism, motociclism, radio-amatorism, scrima, tir, yachting sau altele, după caz, se va putea cuprinde în delegaţie şi un tehnician (mecanic, electrician, armurier, pianist, marangoz, medic veterinar, îngrijitor cai).
    3. Transportul sportivilor şi însoţitorilor la acţiuni sportive, în limita numărului maxim stabilit, se poate face cu mijloace de transport proprii ale unităţilor sportive sau cu cele în comun (autobuz, microbuz, tren, avion), folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata şi cost. În cazul deplasării pe distanţe mai mari de 300 km, se va putea călători cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Călătoria cu vagon de dormit sau avion se poate face, de la caz al caz, cu aprobarea conducătorului unităţii respective şi numai în situaţii de strictă necesitate.
    Pentru participarea la competiţii sau antrenamente, sportivii şi însoţitorii acestora se pot deplasa de la hotel (restaurant) la bazele sportive cu mijloace de transport în comun, cheltuielile urmînd a fi decontate în cadrul acţiunilor respective.
    4. Cazarea participanţilor la acţiunile sportive se va face, cu prioritate, în unităţile de cazare pentru sportivi, cămine, internate şcolare sau studenţeşti, moteluri, campinguri sau hoteluri pînă la categoria I "A" inclusiv, conform tarifelor în vigoare. Spaţiile din unităţile de cazare pentru sportivi se vor folosi, în primul rînd, pentru acţiunile sportive şi, în limita locurilor disponibile, pentru acţiuni cu alt caracter.
    Deţinătorii de unităţi de cazare pentru sportivii din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului (federaţii, complexe naţionale sportive, oficii judeţene pentru tineret şi sport, cluburi sportive etc.) vor practica tarife diferenţiate pe categorii de acţiuni în funcţie de confort. Pentru alte activităţi, altele decît cele sportive, tarifele se vor stabili prin negociere, la nivel superior celor pentru acţiuni sportive, şi vor urmări recuperarea integrală a cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a unităţii de cazare respective.
    5. Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor necesare pentru antrenamente şi competiţii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau închiriate, decontîndu-se cheltuielile efective.
    6. Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, şedinţe de lucru cu caracter metodic, schimburi de experienţa, cursuri de perfecţionare, conferinţe de presă şi alte acţiuni similare, Departamentul Sportului, federaţiile sau unităţile sportive pot asigura cheltuielile de participare ale invitaţilor (transport, cazare şi scoateri din producţie - după caz - şi cheltuieli de întreţinere la nivelul diurnei legal stabilite), precum şi cheltuieli de organizare (chirie sală, amplificare, rechizite, aparatura video, casete video, transport materiale etc.).

    B) Acţiuni internaţionale
    7. Numărul participanţilor care compun delegaţiile sportive străine la acţiuni internaţionale organizate în ţara, al delegaţiilor sportive române care se deplasează la competiţii în străinătate, numărul de zile, precum şi condiţiile de participare sînt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu federaţiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor sportive internaţionale.
    8. Transportul intern al delegaţiilor sportive străine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau închiriat, tren clasa I (indiferent de distanţă) sau cu vagon de dormit, urmărindu-se realizarea lui în condiţii cît mai apropiate de cele oferite prin reciprocitate de parteneri.
    9. Cazarea delegaţiilor sportive străine se suportă, după caz, de Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul Sportului, federaţii sau unităţile sportive organizatoare, în limita tarifelor legale. În mod cu totul excepţional, se pot folosi hoteluri categoria "lux", pe baza de convenţii sau protocoale, numai în cazul acţiunilor şi competiţiilor internaţionale oficiale stabilite prin regulamente internaţionale sau pentru acţiunile care se realizează prin reciprocitate între parteneri şi protocolul încheiat impune aceasta.
    10. Delegaţiilor sportive străine li se pot asigura cheltuieli pentru activităţi culturale, refacere după efort, igiena personală, transport local, flori şi altele, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 375 lei de persoană pe zi.
    11. Sumele în lei ce se acordă drept "bani de buzunar" delegaţiilor sportive străine pe perioada şederii în ţară, precum şi sumele în valută la care au dreptul delegaţiile sportive române care participă la manifestaţii organizate peste hotare sînt cele stabilite prin convenţii şi protocoale încheiate cu ţările respective sau prin reglementările organismelor internaţionale, care vor fi comunicate de Ministerul Tineretului şi Sportului unităţilor sportive.
    12. La întîlnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţară, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli, pentru fiecare şedinţă tehnică, în limita sumei de 300 lei de persoană.
    13. Cu ocazia organizării unor competiţii şi acţiuni internaţionale, delegaţiilor sportive străine li se pot oferi atenţii simbolice (cadouri) după cum urmează:

    a) La acţiunile internaţionale organizate în ţară:
    - sportivilor - pînă la 750 lei /persoană
    - conducătorilor adjuncţi, antrenorilor, - pînă la 1.000 lei / persoană
      cadrelor medicale, arbitrilor, zia-
      ristilor care fac parte din delegaţie
    - conducătorului delegaţiei, arbitrilor - pînă la 1.500 lei /persoană
      internaţionali şi observatorilor de-
      legaţi de forurile internaţionale

    b) La acţiunile internaţionale organizate în străinătate:
    - intilniri bilaterale - pînă la 10.000 lei / acţiune
    - concursuri (turnee) internaţionale, - pînă la 20.000 lei / acţiune
      congrese, consfătuiri, cantonamente
      şi tabere internaţionale
    - campionate europene şi mondiale - pînă la 50.000 lei / acţiune
    - Jocurile Olimpice, Jocurile Mondiale - pînă la 50.000 lei pentru
      Universitare fiecare ramură de sport.

    Costul materialelor de propagandă sportivă (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori etc.) nu se includ în valoarea cadourilor.
    14. Arbitrii şi observatorii străini delegaţi la competiţii internaţionale organizate în ţara beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi participanţii la competiţii.
    Indemnizaţia de arbitraj se plăteşte în lei sau în valută, după caz, corespunzător prevederilor regulamentelor şi în cuantumul stabilit de organismele sportive internaţionale.
    15. Reprezentantul unităţii sportive organizatoare care însoţeşte delegaţiile străine participante la acţiuni internaţionale desfăşurate în ţară, precum şi translatorii vor beneficia de aceleaşi drepturi privind cazarea, hrana, transportul etc. ca şi delegaţiile străine.
    Şoferii care se deplasează cu delegaţii sau invitaţii străini în altă localitate beneficiază, în perioada respectivă, de cheltuieli de cazare, precum şi de cheltuieli pentru masa, în limita sumelor prevăzute de lege.
    16. Pentru delegaţiile sportive care se deplasează în străinătate, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Român, Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli în valuta, în condiţiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasările în străinătate (diurna, cazare, transport, alte cheltuieli) este cel prevăzut prin actele normative în vigoare.
    Nivelul diurnei în condiţiile menţionate mai sus se aplică numai în cazul participării la Jocuri Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Jocuri Mondiale Universitare, cupe mondiale, consfătuiri, schimburi de experienţa, şedinţe de lucru şi alte acţiuni asemănătoare cu caracter internaţional.
    În cazul competiţiilor amicale şi de verificare, federaţiile şi unităţile sportive sînt obligate să facă, din timp, demersuri la organizatorii acţiunilor ce se derulează în străinătate, în vederea determinării acestora să suporte, pe cît este posibil, pe lîngă cheltuielile de cazare şi hrană, şi banii de buzunar.
    De asemenea, în funcţie de valoarea sportivilor şi interesul organizatorilor, se va solicita şi asigurarea transportului internaţional. Dacă organizatorii nu acorda banii de buzunar la aceste acţiuni amicale, în cazul cluburilor şi asociaţiilor sportive, drepturile de diurna redusă prevăzute în condiţiile legii vor fi diminuate cu 1/4.
    În situaţiile cînd organizatorii străini stabilesc pentru hotel sau hotel plus pensiune tarife superioare celor cuprinse în normele legale din ţara noastră, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul Sportului şi conducerile unităţilor sportive cu cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli în valuta la nivelul acestor tarife, pe baza comunicării scrise transmise în prealabil de organizatori. În cazul realizării acţiunilor prin sistemul de pensiune, delegaţii vor primi şi diurna redusă (30% drept bani de buzunar).
    17. Pentru sportivii şi oficialii români cuprinşi în delegaţiile participante la competiţii oficiale internaţionale, Jocuri Olimpice, Jocuri Mondiale Universitare, campionate mondiale, europene şi balcanice sau cupe mondiale şi europene se pot confecţiona costume de prezentare în limita fondurilor aprobate unităţilor respective.

    C) Alocaţii de hrană
    18. Alocaţiile zilnice de hrană pentru activitatea sportivă de performanţă internă şi internaţională, potrivit normelor legale în vigoare, se diferenţiază pe categorii de acţiuni, după cum urmează:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             Acţiunea La cantine La restaurante
                                 (exclusiv regia) (inclusiv regia)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  a) Competiţii interne:
  - etapa pe localitate pînă la 300 lei ----
  - etapa judeţeana pînă la 420 lei pînă la 600 lei
  - etapa de zona (interjudeteana) şi pînă la 480 lei pînă la 690 lei
   diviziile B
  - etapa finala, cupe, competiţii cu
   etape direct finale, divizia A pînă la 540 lei pînă la 810 lei
  b) Cantonamente, semicantonamente,
   tabere:
  - organizate de cluburi şi asociaţii
   sportive, cu sportivii din secţiile
   acestora pînă la 540 lei pînă la 840 lei
  - organizate de Departamentul Spor-
  tului, Comitetul Olimpic Român, Minis-
  terul Învăţămîntului şi Ştiinţei,
  federaţii, alte instituţii centrale,
  cu sportivii din loturile olimpice şi
  naţionale pînă la 600 lei pînă la 900 lei
  c) Competiţii şi acţiuni sportive in-
  ternationale, inclusiv mesele oficiale:
  - organizate de cluburi şi asociaţii
  sportive pînă la 660 lei pînă la 1.020 lei
  - organizate de Departamentul Sportului,
  Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei,
  Comitetul Olimpic Român, federaţii, alte
  instituţii centrale pînă la 720 lei pînă la 1.080 lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTA:
    Sportivii din loturile olimpice şi internaţionale beneficiază, la toate etapele, de alocaţia de hrana prevăzută pentru finala.
    Pentru celelalte acţiuni sportive, altele decît cele de performanta, alocaţiile de hrana zilnice sînt următoarele:
    - competiţii sportive interne 293 lei
    - cantonamente, semicantonamente, tabere 307 lei
    - competiţii sportive internaţionale 382 lei
    d) Oficiile judeţene pentru tineret şi sport, cluburile complexe naţionale sportive din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului care deţin unităţi de alimentaţie pentru sportivi, vor percepe cheltuieli de regie de maximum 25% din valoarea alocaţiei în cazul servirii mesei sportivilor din loturile naţionale, din cluburi şi asociaţii, precum şi pentru alte acţiuni cu caracter sportiv.
    e) Preţurile percepute pentru servirea mesei în cazul altor acţiuni decît cele sportive vor fi stabilite prin asimilare cu preţurile practicate de unităţile de alimentaţie publica de categoria a II-a.
    f) Alocaţiile de hrană stabilite la pct. 18 reprezintă plafoane maxime. Cuantumul concret al alocaţiei de hrana se stabileşte de conducerea federaţiilor sau unităţilor sportive respective, în funcţie de specificul ramurii de sport, valoarea sportivilor, unitatea unde se asigura hrana, în limita fondurilor bugetare aprobate.
    Alocaţia de hrană se repartizează, în principiu, pe durata unei zile astfel:
    - masa de dimineaţa 20 %
    - masa de prinz 40 %
    - masa de seara 40 %
    În cazul în care, în ziua sosirii sau plecării de la acţiunile sportive, nu se asigura toate cele 3 mese, alocaţia de hrana din ziua respectivă se reduce corespunzător cu mesele neservite.
    g) La acţiunile interne sînt interzise includerea şi decontarea în cadrul alocaţiei de hrana a băuturilor alcoolice.
    h) Delegaţiilor sportive străine li se va putea acorda, la plecare, hrana rece pe durata călătoriei pînă la destinaţie, în limita alocaţiei de care au beneficiat în ţara şi în condiţiile prevăzute la lit. f), dacă transportul se efectuează cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
    i) La terminarea acţiunilor sportive internaţionale se va putea organiza o masa oficială cu sportivii şi antrenorii participanţi, ziarişti străini şi români şi un număr limitat de oficiali, arbitri şi alte persoane care au contribuit la organizarea acţiunii, în limita sumelor prevăzute mai sus. In cazul delegaţiilor sportive, alocaţia pentru masa oficială include şi cota de 40 % repartizata pentru masa de seara.
    j) Pe timpul transportului în străinătate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegaţiile sportive române beneficiază de hrana rece la nivelul alocaţiei de cantonament, care se calculează de la data şi ora plecării, pînă la data şi ora sosirii la destinaţie.
    În cazul în care întreţinerea s-a acordat în valuta, hrana rece se aloca numai pe durata călătoriei pe teritoriul tarii noastre.
    k) Pe timpul participării peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene şi universiade se vor putea acorda sportivilor, suplimentar drepturilor de hrana în valuta, alimente şi alte produse în limita a 250 lei de persoana pe zi.
    l) La jocurile din cadrul diviziilor A şi B, finalele campionatelor naţionale şi competiţiile internaţionale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare (sucuri, apa minerala, ceai, fructe etc.) în suma de pînă la 100 lei de persoana sau joc sau reuniune.
    m) La probele de fond şi mare fond din cadrul competiţiilor interne şi internaţionale, precum şi în cantonamente, în zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentaţie de traseu de pînă la 200 lei de sportiv.
    De aceeaşi prevedere pot beneficia şi alţi sportivi la probe specifice cu efort fizic susţinut (atletism - aruncări, haltere, lupte, box la categoriile mari de greutate, canotaj, kaiac-canoe şi altele), ce vor fi stabilite de conducerea federaţiilor sau unităţilor sportive.

    D) Alte cheltuieli
    19. La competiţiile interne şi internaţionale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicări, flori, pavoazare, panouri etc.) conform preţurilor pieţei la data desfăşurării acţiunii şi a strictului necesar pentru desfăşurarea acesteia.
    20. In afară premiilor în numerar prevăzute în aceste norme, la competiţiile interne, începînd cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, după caz, din bugetul propriu aprobat, premii în medalii, tricouri, diplome, cupe, flori etc., conform regulamentelor competiţiilor respective.
    21. Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive care funcţionează pe principiul autofinanţării, federaţiile şi unităţile sportive plătesc chirie. Deţinătorii bazelor din reţeaua Ministerului Tineretului şi Sportului (federaţii sportive naţionale, oficii judeţene pentru tineret şi sport şi cluburile sportive) vor lua în calculul chiriei cheltuielile de funcţionare şi întreţinere a bazelor (lumina, căldura, apa calda, materiale de întreţinere, salubritate etc.), precum şi salariile şi drepturile personalului muncitor implicat direct în întreţinerea bazei. Toate aceste cheltuieli vor fi împărţite la numărul lunar de ore de folosire a bazei de către secţiile sportive rezultind chiria pe ora.
    În cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare inot, pista atletism, sala de jocuri sportive etc.) de mai multe secţii sportive, chiria se va împărţi proporţional cu gradul de folosire.
    Cluburile şcolare şi universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de pînă la 50% faţă de cuantumul pe oră stabilit pentru celelalte unităţi sportive.
    Deţinătorii de baze vor putea solicita avansuri în contul folosirii de către secţiile sportive a bazelor, urmînd ca la fiecare sfîrşit de luna să se regularizeze sumele plătite cu orele efectiv folosite, eventualele diferenţe reportindu-se pentru luna următoare.
    În folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, în ordine, sportivii din loturile olimpice şi naţionale, maestrii emeriţi şi maeştri ai sportului, sportivii care deţin clasificări sportive, secţiile de performanţă care activează în diviziile A şi B, şcolare şi de juniori.
    Pentru alte activităţi, în afară celor menţionate mai sus (cum sînt: spectacole, concerte, adunări, întreceri sportive amicale etc.), deţinătorii de baze sportive vor stabili chirii prin care îşi vor recupera integral cheltuielile, inclusiv o cotă care va fi utilizată pentru dotarea şi modernizarea bazei respective.

    CAP. II
    Scoaterea pe timp limitat, de la locul unde îşi desfăşoară activitatea, a persoanelor care participa la acţiuni sportive

    1. Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul Sportului, federaţiile, cluburile şi asociaţiile sportive, precum şi alte instituţii cu atribuţii în sport sînt autorizate sa solicite conducerii unităţilor scoaterea de la locul unde persoanele respective sînt încadrate în muncă, a militarilor în termen şi cadrelor militare angajate, precum şi a elevilor şi studenţilor, pentru pregătirea sportivă de performanţă şi participarea la acţiunile competiţionale prevăzute în calendarul intern şi internaţional, precum şi alte acţiuni speciale aprobate, în condiţiile menţionate mai jos:
    a) 4 ore zilnic pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, cei care deţin cel puţin categoria I de clasificare, precum şi componenţii echipelor divizionare A şi B, pe perioadele cît se pregătesc la cluburi (asociaţii);
    b) integral, pe perioade determinate, pentru sportivi, antrenori, specialişti, pe durata pregătirii şi participării la acţiunile sportive prevăzute în calendarul intern şi internaţional.
    2. Persoanele încadrate în muncă, la care se aplica prevederile de la pct. 1, vor primi din partea unităţilor unde sînt angajate, din fondul de salarizare a acestora, drepturile băneşti aferente perioadei scoaterii din producţie, calculate pe baza salariului mediu. În calculul sumei respective se iau următoarele venituri curente pentru timpul lucrat în program normal, în ultimele 3 luni:
    - salariul de baza cuvenit pentru timpul efectiv lucrat;
    - diferenţa pentru lucrul în acord pentru personalul salariat pe baza acestei forme de retribuire;
    - sporul de vechime în muncă;
    - indemnizaţia de conducere;
    - indemnizaţia aferentă concediului de odihna efectuat.
    Suma astfel obţinută se va recupera de la unitatea sportivă care a cerut scoaterea de la locul de muncă.
    3. Pe timpul scoaterii din producţie, conform pct. 1, persoanelor încadrate în muncă li se păstrează postul pe care sînt încadrate. Perioada scoaterii din producţie constituie vechime în muncă.
    4. Scoaterea de la cursuri a cadrelor didactice, a sportivilor elevi şi studenţi se face potrivit reglementărilor comune ale Ministerului Învăţămîntului şi Ştiinţei şi Ministerului Tineretului şi Sportului.
    5. Pot beneficia de scoateri din producţie, pe perioade determinate, arbitrii, tehnicieni, cadrele medicale şi alţi specialişti, strict necesari pentru buna desfăşurare a acţiunilor sportive.
    6. În caz de accident de muncă, boală sau deces, survenite în timpul scoaterii de la locul de muncă, persoanele sau familiile acestora, după caz, beneficiază de drepturile ce li se cuvin, potrivit legii.
    7. Se recomandă societăţilor comerciale să aplice normele cuprinse la pct. 1-6 din cap. II. Condiţiile concrete scoaterii de la locul de muncă se negociază între unităţile sportive şi societăţile sportive comerciale.
    8. În conformitate cu prevederile legii bugetare anuale, sponsorii pot încheia contracte civile de sponsorizare cu sportivii şi tehnicienii acestora, pe perioade determinate de timp.

    CAP. III
    Alimentaţia de efort

    1. Pentru asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare, sportivii pot beneficia de alimentaţie de efort în hrană, alimente sau numerar, acordată după cum urmează:
    a) de către federaţii sau unităţi sportive, pentru sportivii din loturile olimpice şi naţionale, la toate categoriile de vîrstă - pînă la 10.000 lei lunar;
    b) de către unităţile sportive, pentru sportivii de performanta din secţiile cluburilor şi asociaţiilor sportive - pînă la 5.000 lei lunar.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de federaţii, respectiv cluburi şi asociaţii, în raport cu valoarea sportivului, efortul depus şi rezultatele obţinute.
    2. Alimentaţia de efort se acordă, pentru aceeaşi perioadă, de către o singură unitate sportivă (federatie, club sau asociaţie).
    3. Pe perioadele de cantonament, semicantonament (în cazul în care s-a asigurat hrana) şi tabere, federaţiile şi unităţile sportive nu pot acorda alimentaţie de efort.
    4. Cluburile şi asociaţiile sportive, care au echipe (grupe) de copii şi juniori care se pregătesc conform normelor stabilite de federaţii, vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constînd din produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, în limita sumei de pînă la 150 lei de sportiv în ziua antrenamentului.
    5. Federaţiile şi unităţile sportive au dreptul sa procure, în cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine şi sustinatoare de efort, în limita a 500 lei pe zi de sportiv pentru acţiunile de pregătire organizate de federaţii şi pînă la 300 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de unităţile sportive.

    CAP. IV
    Premii, prime şi alte drepturi

    A) Premii pentru sportivi
    1. Pentru performanţele deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul Sportului, Comitetul Olimpic Român, Ministerul Învăţămîntului şi Ştiinţei, federaţiile, unităţile sportive, alte instituţii centrale, după caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea sportivilor, în funcţie de valoarea performanţei, importanţa competiţiei, aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau obiecte, pînă la valoarea brută a sumelor prevăzute mai jos:


┌────────────────┬─────────┬─────────┬───────┬───────┬───────┬───────┬──────────────┐
│ Competiţia │ Loc 1 │ Loc 2 │ Loc 3 │ Loc 4 │ Loc 5 │ Loc 6 │ Cine acordă │
│ │ │ │ │ │ │ │ premierea │
├────────────────┼─────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼──────────────┤
│- Jocuri │ │ │ │ │ │ │Comitetul │
│ Olimpice │3.000.000│1.500.000│750.000│400.000│300.000│150.000│Olimpic │
│ │ │ │ │ │ │ │Român │
│- Campionate │ │ │ │ │ │ │ │
│ mondiale │ │ │ │ │ │ │ │
│ - seniori │1.000.000│ 700.000│400.000│100.000│ 75.000│ 37.500│ Loc 1-3 │
│ │ │ │ │ │ │ │ Departamentul│
│ │ │ │ │ │ │ │ Sportului │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ - tineret şi │ │ │ │ │ │ │ Loc 4-6 │
│ juniori │ 200.000│ 150.000│ 75.000│ 50.000│ 37.500│ 20.000│ Federaţiile │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│- Campionate │ │ │ │ │ │ │ │
│ europene │ │ │ │ │ │ │ │
│ - seniori │ 400.000│ 300.000│150.000│ 85.000│ 50.000│ 30.000│Federaţiile │
│ - tineret şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ juniori │ 100.000│ 75.000│ 37.500│ 30.000│ 20.000│ 15.000│ -"- │
│- Jocuri │ │ │ │ │ │ │Ministerul │
│ mondiale │ 150.000│ 100.000│ 75.000│ - │ - │ - │Învăţămîntului│
│ universitare │ │ │ │ │ │ │şi Ştiinţei │
│- Cupe mondiale │ │ │ │ │ │ │Cluburile │
│ şi europene │ 150.000│ 100.000│ 75.000│ - │ - │ - │şi asociaţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │sportive │
│- Competiţii │ │ │ │ │ │ │ │
│ bilaterale │ │ │ │ │ │ │ │
│ - intertari │ 30.000│ - │ - │ - │ - │ - │Federaţiile │
│ - intercluburi│ 15.000│ - │ - │ - │ - │ - │Cluburile │
│ │ │ │ │ │ │ │şi asociaţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │sportive │
│- Competiţii │ │ │ │ │ │ │ │
│ (turnee) cu │ │ │ │ │ │ │ │
│ participarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ sportivilor │ │ │ │ │ │ │ │
│ (echipelor) │ │ │ │ │ │ │ │
│ din mai │ │ │ │ │ │ │ │
│ multe ţări │ 40.000│ 30.000│ 20.000│ - │ - │ - │Federaţiile │
│ - intercluburi│ │ │ │ │ │ │ │
│ (asociaţii) │ 20.000│ 15.000│ 10.000│ - │ - │ - │Cluburile │
│ │ │ │ │ │ │ │şi asociaţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │sportive │
│- Campionate │ │ │ │ │ │ │ │
│ naţionale │ │ │ │ │ │ │ │
│ - seniori │ 35.000│ 30.000│ 20.000│ - │ - │ - │Cluburile │
│ │ │ │ │ │ │ │şi asociaţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │sportive │
│ - tineret şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ juniori I │ 15.000│ 10.000│ 8.000│ - │ - │ - │Cluburile │
│ │ │ │ │ │ │ │şi asociaţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │sportive │
│ - juniori II │ 7.500│ 6.000│ 4.000│ - │ - │ - │ -"- │
│- Cupa României │ 35.000│ 30.000│ 20.000│ - │ - │ - │ -"- │
└────────────────┴─────────┴─────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴──────────────┘


    2. Şeful Departamentului poate aproba, pentru cîştigătorii titlului olimpic sau mondial, suplimentarea cu pînă la 50% a premiului prevăzut în prezentele norme.
    3. Sportivii premiati de Departamentul Sportului, Comitetul Olimpic Român sau federaţii, conform prevederilor de mai sus, pot primi premii şi din partea cluburilor (asociaţiilor) sportive de care aparţin, din veniturile proprii ale acestora, de pînă la 50% din valoarea premiului acordat de forurile sportive menţionate.
    4. La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obţinute de sportivi la probele individuale, se întocmesc, potrivit regulamentului de concurs, şi clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura data pentru performanta cea mai valoroasa.
    5. La ramurile de sport la care, în conformitate cu regulamentele oficiale, se organizează intilniri internaţionale pe echipe, separat de probe individuale, premierea sportivilor se poate face atît pentru rezultatele obţinute la probele individuale, cît şi pentru cele obţinute în cadrul concursului pe echipe.
    6. Sportivii care, prin performanta realizată în cadrul unei singure probe de concurs, obţin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
    7. La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale divizionare A şi B, unităţile sportive pot acorda un premiu de pînă la 5.000 lei de sportiv pentru meciurile cîştigate în divizia A şi de pînă la 3.000 lei pentru cele cîştigate în divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi aportul fiecărui sportiv.
    8. Sportivilor români şi străini clasaţi pe locurile I-III la campionatele (turneele) internaţionale ale României li se vor acorda din bugetul federaţiilor premii individuale (în bani sau obiecte) în valoare de pînă la 25.000 lei de persoana, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi valoarea performanţei pe plan internaţional.
    9. Sportivii clasaţi pe locul I în competiţiile interne neprevăzute la punctele de mai sus vor putea primi un premiu în bani sau obiecte în valoare de pînă la 2.000 lei.
    10. Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federaţii cu activitate specifica la competiţii interne şi internaţionale sînt cele prevăzute în anexa A.
    11. Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sînt distinşi cu titlul de "Maestru emerit al sportului" vor putea primi un premiu în valoare de pînă la 50.000 lei, iar cei care sînt distinşi cu titlul de "Maestru al sportului", un premiu în valoare de pînă la 20.000 lei.
    12. La ramurile de sport la care se organizează competiţii internaţionale după sistemul "Marelui premiu", "Cupei mondiale" sau "Cupei Europei", se vor putea acorda - din fondurile ce se vor realiza cu prilejul acţiunii respective - premii în funcţie de cuantumul stabilit prin reglementările forurilor sportive internaţionale.
    13. Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, pînă la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

                                                               - lei -
                                                              ────────
    a) olimpic 200.000
    b) mondiale:
      - seniori - probe olimpice 300.000
                     - probe neolimpice 150.000
      - juniori - probe olimpice 75.000
                     - probe neolimpice 37.500
    c) european:
      - seniori - probe olimpice 150.000
                     - probe neolimpice 75.000
      - juniori - probe olimpice 75.000
                     - probe neolimpice 37.500
    d) naţional:
      - seniori - probe olimpice 30.000
                     - probe neolimpice 15.000
      - juniori I - probe olimpice 15.000
                     - probe neolimpice 7.500
      - juniori II - probe olimpice 8.000
                     - probe neolimpice 4.000


    Premiile pentru recordurile olimpice se suportă din bugetul Comitetului Olimpic Român, iar pentru celelalte recorduri, din bugetul federaţiilor respective.

    B) Premii pentru antrenori şi alţi tehnicieni
    14. Antrenori (profesori)
    Antrenorii (profesorii), care au contribuit la realizarea performanţelor de către sportivi în cadrul Jocurilor Olimpice, campionatelor mondiale, europene şi altor competiţii prevăzute la cap. IV, vor putea fi premiaţi, diferenţiat, în raport de:
    - numărul sportivilor promovaţi la loturile olimpice şi naţionale, frecvenţa selecţionării lor în aceste loturi şi valoarea performanţelor obţinute în competiţii;
    - responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor (antrenor principal, secund, antrenor de club);
    - durata participării acestora la pregătirea sportivilor;
    - calitatea muncii depuse;
    - aportul personal la obţinerea performanţelor;
    a) La sporturile individuale
    - dacă a pregătit un singur sportiv premiat: un premiu pînă la valoarea celui acordat sportivului premiat;
    - dacă a pregătit mai mulţi sportivi premiati: un premiu pînă la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu pînă la 50% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalţi sportivi premiaţi.
    La probele pe echipe (echipaje) din cadrul sporturilor individuale, antrenorul (profesorul) poate primi, pentru fiecare probă pe echipe, un premiu al cărui cuantum nu va depăşi cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.
    La ramurile de sport individuale la care pregătirea este asigurata de mai mulţi antrenori (profesori), iar competiţia se desfăşoară pe mai multe probe la care se acordă separat titluri şi medalii, premierea antrenorilor (profesorilor) se va face după principiul menţionat mai sus, în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecărui antrenor (profesor) se stabileşte în funcţie de aportul acestora la obţinerea rezultatelor.
    b) La jocurile sportive: antrenorul (profesorul) principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pînă la 50%, iar antrenorul (profesorul) secund, de un premiu de pînă la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    15. Dacă la realizarea performanţei au contribuit mai mulţi antrenori-profesori (la probe individuale, probe pe echipe - echipaje, jocuri sportive), premierea cuvenită conform prevederilor de mai sus se împarte între aceştia, în raport de contribuţia adusă.
    16. Medicii: pînă la 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) principal.
    17. Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodişti, cercetători, specialişti pentru pregătirea fizică, operatori video, secretarii federaţiei şi alt personal de specialitate): un premiu global de pînă la 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) principal.
    18. Antrenorii (profesorii) care au depistat şi iniţiat sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti, s-au clasat pe locurile I, II sau III la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene sau au realizat recorduri olimpice, mondiale şi europene, vor putea fi recompensaţi, o singură dată, cu un premiu al cărui cuantum nu va depăşi 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) respectiv.
    19. Antrenorii (profesorii) care promovează sistematic sportivi în echipele naţionale vor putea fi premiaţi de către federaţii, o singura dată pentru acelaşi sportiv, cu un premiu de pînă la 10.000 lei.
    20. La primirea titlului de "antrenor emerit" se poate acorda de către federaţiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, un premiu în valoare de pînă la 50.000 lei.

    C) Indemnizaţii
    21. Sportivii şi antrenorii (profesorii) din loturile olimpice şi naţionale, pe timpul pregătirii în mod centralizat (cantonamente, semicantonamente, tabere), vor putea primi o indemnizaţie de lot, în lei, în sumă de pînă la nivelul unui salariu minim brut pe ţară.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Departamentul Sportului şi Comitetul Olimpic Român, la propunerea federaţiilor.
    22. Sportivii de valoare excepţională pe plan internaţional, candidaţi la obţinerea medaliilor de aur la Jocurile Olimpice şi campionate mondiale, pentru a li se crea condiţii de pregătire la un nivel înalt, pot primi din partea Comitetului Olimpic Român sau federaţiilor sportive, din bugetul propriu al acestora, o indemnizaţie specială de lot de pînă la 30.000 lei lunar.

    D) Premii pentru alte activităţi
    23. În funcţie de valoarea performanţelor realizate anual pe plan mondial, naţional şi a altor merite în activitatea sportivă, federaţiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului, cărora li se vor putea acorda premii diferenţiate, în obiecte sau numerar, pînă la valoarea globală maximă de 200.000 lei, în limita bugetului aprobat.
    La nivelul judeţelor şi unităţilor sportive, valoarea globală a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliţi după criteriile menţionate mai sus, va fi de pînă la 50.000 lei.
    24. Departamentul Sportului şi Comitetul Olimpic Român pot acorda anual unui număr de pînă la 40 sportivi şi antrenori "premii speciale" pentru activitate deosebită, în valoare de maximum 50.000 lei de persoană pe an.
    25. Cu prilejul unor aniversări jubiliare (federaţii, cluburi, personalităţi sportive), retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice după o îndelungată activitate sportivă internă sau internaţională, se pot acorda trofee sportive şi premii în obiecte sau numerar în limita sumei de 20.000 lei de persoană.
    26. În conformitate cu legea bugetară anuală, sponsorii federaţiilor, cluburilor (asociaţiilor) sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar, premii în valută, în lei sau obiecte, pentru rezultatele deosebite obţinute atît în competiţiile internaţionale, cît şi în competiţiile naţionale.

    CAP. V
    Reglementări comune

    1. În activitatea competiţională internă se vor aplica prevederile Normelor generale privind regimul cotizaţiilor percepute de federaţii pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii pe ramuri de sport (anexa B).
    Cotizaţiile pentru fiecare ramură de sport se stabilesc de federaţiile de resort, la niveluri ce nu vor depăşi cotele maxime din normele generale de mai sus.
    Cotizaţiile neprevăzute în normele generale, specifice numai anumitor ramuri de sport, vor fi stabilite de federaţiile respective şi avizate de Departamentul Sportului.
    Pentru organizarea campionatelor judeţene şi locale, sumele se vor stabili de către oficiile judeţene pentru tineret şi sport, împreună cu comisiile judeţene pe ramura de sport, la niveluri minimale, tinindu-se seama de posibilităţile financiare ale unităţilor sportive din fiecare judeţ.
    2. Numărul arbitrilor la competiţiile interne şi internaţionale se stabileşte de fiecare federaţie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federaţiilor internaţionale.
    Comisiile judeţene pe ramura de sport vor respecta regulile stabilite de federaţii în acest domeniu şi le va adapta specificului activităţii lor.
    Federaţia şi unităţile sportive pot asigura pentru arbitri delegaţi la competiţii interne şi internaţionale cheltuieli de transport, cazare, hrană şi scoateri din producţie, conform normativelor şi tarifelor legale în vigoare, precum şi indemnizaţia de arbitraj prevăzute în anexa C.
    3. Pentru organizarea competiţiilor interne şi internaţionale, a pregătirii loturilor şi altor acţiuni sportive se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine şi muncitori), care va fi salarizat conform prevederilor legale, în funcţie de numărul de ore efectiv lucrate.
    La unele competiţii sportive interne şi internaţionale de interes major pentru publicul spectator, care obligă organizatorii la măsuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unităţii organizatoare poate aproba majorarea sumelor cuvenite cu pînă la 50%.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    1. Începînd cu anul competiţional 1992, pentru sporturile individuale şi campionatul pe echipe (divizii) 1992/1993 la jocurile sportive, federaţiile pe ramură de sport vor lua măsurile ce se impun pentru introducerea obligatorie a contractelor între cluburi (asociaţii) şi sportivi sau sponsori şi sportivi, care să asigure protecţia socială a sportivilor participanţi la campionatele naţionale (fazele superioare) şi la divizia A, precum şi a juniorilor în primul an de seniorat.
    Pentru celelalte categorii de sportivi, acest contract nu este obligatoriu.
    La nivelul cluburilor şi asociaţiilor sportive se vor face diferenţieri între sportivii cu contract şi cei fără contract, privind acordarea drepturilor materiale.
    2. Pentru probele neolimpice din cadrul ramurilor de sport olimpice, precum şi pentru sporturile incluse în categoria a III-a de clasificare pe anul 1992, sumele prevăzute pentru premii la cap. IV din prezentele norme se reduc la 50%.
    3. Toate drepturile prevăzute în prezentele norme se vor indexa potrivit dispoziţiilor legale. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului şi Sportului unităţilor sportive.
    4. Premiile, primele şi orice alte drepturi băneşti prevăzute în prezentele norme sînt supuse impozitării, conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
    5. Toate cheltuielile ce se efectuează potrivit prezentelor reglementări vor fi admise la decontare numai pe bază de acte justificative legal întocmite şi cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operaţiilor de casă.
    6. Reglementarea unor probleme financiare în domeniul activităţii sportive, care nu sînt cuprinse în prezentele norme, vizind situaţii specifice, se va aproba, la propunerea federaţiilor, de Ministerul Tineretului şi Sportului - Departamentul Sportului, cu avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
    7. Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federaţia Română de Fotbal.
    8. Prevederile prezentelor norme se aplică începînd de la 1 ianuarie 1992.


    ANEXA A

                                PREMII SPECIFICE
                 care se acordă de unele federaţii sau unităţi
                sportive la competiţii interne şi internaţionale

    Box
    A) În cadrul galelor amicale, sportivii pot primi:
    1. prime
    a) de participare la gală 2.800 lei
    b) pentru sparing partener în gale de verificare a sportivilor pînă la
       din loturile olimpice şi naţionale (acordate de federaţie) 5.000 lei
                                                                     de meci
    2. premii
    a) pentru meci cîştigat 5.000 lei
    b) pentru meci pierdut 2.500 lei
    B) Antrenorii (profesorii) pot primi, ca premii, 50% din sumele acordate la pct. 1b) şi 2a).
    Primele şi premiile se acorda din încasări la gale şi din bugetul propriu.

    Canotaj
    Antrenorii (profesorii) care au depistat şi iniţiat sportivi care ulterior sînt selecţionaţi şi pregătiţi centralizat în loturile olimpice şi naţionale de tineret şi juniori pot fi stimulati cu o indemnizaţie lunară, în limita următoarelor sume:
    500 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat în pregătire centraliza-
              tă sau la concursuri internaţionale la care participa federaţia,
              pentru o lună completă;
    400 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat în pregătire centra-
              lizată sau la concursuri internaţionale la care participa federa-
              ţia, pentru o luna completa;
    300 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic aflat
              în pregătire centralizata sau în concursuri internaţionale la
              care participă federaţia, pentru o lună completă.
    În situaţia neparticipării la pregătire centralizată un număr de zile, indemnizaţia se scade proporţional cu numărul de zile absente.

    Calărie
    La campionatele şi concursurile internaţionale ale României, precum şi la concursurile internaţionale din cadrul "Cupei mondiale" organizate în ţara noastră, Federaţia Româna de Calărie poate acorda premii în numerar sportivilor români şi străini clasaţi pe primele 8 locuri, în limita următoarelor sume:

────────────────────────────────────────────────────────────────
                 Concursuri Concursuri Concursuri
   Locul categoria categoria categoria
                 MIJLOCIE SEMIGREA GREA
────────────────────────────────────────────────────────────────
   I 20.000 lei 30.000 lei 40.000 lei
   II 16.000 lei 24.000 lei 32.000 lei
   III 12.000 lei 18.000 lei 24.000 lei
   IV 10.000 lei 15.000 lei 20.000 lei
   V 8.000 lei 12.000 lei 16.000 lei
   VI 6.000 lei 9.000 lei 12.000 lei
   VII 4.000 lei 6.000 lei 8.000 lei
   VIII 4.000 lei 6.000 lei 8.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────
   TOTAL 80.000 lei 120.000 lei 160.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────


    Ciclism
    În cadrul "Turului Ciclist al României" se pot acorda premii în limita următoarelor sume:

    a) Clasament pe etape
    ─────────────────────
    Locul I 10.000 lei
    Locul II 7.000 lei
    Locul III 5.000 lei

    b) Clasament general individual
    ────────────────────────────────
    Locul I 100.000 lei
    Locul II 60.000 lei
    Locul III 40.000 lei
    Locul IV 30.000 lei
    Locul V 20.000 lei
    Locul VI 15.000 lei
    Locul VII 10.000 lei
    Locul VIII 10.000 lei
    Locul IX 10.000 lei
    Locul X 10.000 lei

    c) Clasament general pe echipe
    ───────────────────────────────
    Locul I 20.000 lei de sportiv
    Locul II 15.000 lei de sportiv
    Locul III 10.000 lei de sportiv

    d) Clasament general cataratori
    ────────────────────────────
    Locul I 15.000 lei
    Locul II 10.000 lei
    Locul III 5.000 lei

    e) Clasament general sprinteri
    ───────────────────────────────
    Locul I 15.000 lei
    Locul II 10.000 lei
    Locul III 5.000 lei


    Go
    Sportivii care nu se încadrează în normele de premiere prevăzute la cap. IV din prezentele norme vor putea primi, pentru fiecare punct obţinut, cu condiţia îndeplinirii a cel puţin 50% din punctele puse în joc, premii în limita următoarelor sume:
    - 1.500 lei pentru turneele sau concursurile internaţionale de categoria a VIII-a sau mai mare;
    - 1.000 lei pentru aceleaşi competiţii de categoriile I-VII.

    Motociclism
    La toate competiţiile interne şi internaţionale organizate de federatie sau unităţi sportive, se pot acorda premii şi prime de start, după cum urmează:

    a) Competiţii interne
    ─────────────────────
            Dirt-track
    - seniori 100 lei de punct
    - juniori 75 lei de punct
             Viteza
    - clasele 50 c.c. "Naţionala" 50 c.c. fete 53 lei de punct
    - clasele 50 c.c. Sport" 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 75 lei de punct
             Motocros
    - clasele 50 c.c., 80 c.c. şi 125 c.c. fete 26 lei de punct
    - clasele 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 38 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 76 lei de punct

    b) Competiţii internaţionale
    ────────────────────────────-
             Dirt-track
    - seniori 300 lei de punct
    - juniori 225 lei de punct
             Viteza
    - clasele 50 c.c. "Naţionala" şi 50 c.c. fete 159 lei de punct
    - clasele 50 c.c. "Sport", 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 225 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 330 lei de punct
             Motocros
    - clasele 50 c.c., 80 c.c. şi 125 c.c. fete 78 lei de punct
    - clasele 125 c.c., 250 c.c. şi 500 c.c. 114 lei de punct
    - clasa 500 c.c. ataş 228 lei de punct


    B) Toţi sportivii clasaţi în concursurile interne şi internaţionale organizate în ţara noastră, vor primi "prima de start", care reprezintă decontarea cheltuielilor de participare cuprinzînd contravaloarea a 3 l motorina pentru fiecare 50 km parcursi de fiecare sportiv de la club/asociaţie pînă la locul competiţiei;
    - la clasele 50 c.c. "Naţionala", 50 c.c. fete, 50 c.c. "Sport", 80 c.c. şi 500 c.c. ataş - contravaloarea a 15 l benzina CO 98;
    - la clasele 125 c.c, 250 c.c. şi 500 c.c. - contravaloarea a 25 l benzina CO 98;
    - la clasa 500 c.c. dirt-track - contravaloarea a 20 l metanol.
    Pentru fiecare sportiv se vor aloca fonduri şi pentru o zi de cazare şi masa, suplimentate cu 1/2 din valoare pentru un mecanic (însoţitor, antrenor, şofer etc.).

    C) La alte competiţii interne şi internaţionale (cupe şi trofee) se vor decerna premii şi prime de start, conform regulamentelor proprii de desfăşurare, fixate de organizator, cu aprobarea federaţiei.

    Şah
    A) Premii pentru turnee interne şi internaţionale
    1. Sportivii români şi străini participanţi la turneele internaţionale de sah închise, organizate în ţara, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament, astfel:
    - jucătorilor clasaţi în prima jumătate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
    - jucătorilor clasaţi în a doua jumătate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne şi internaţionale "open", jucate în sistem elveţian, pot acorda premii în numerar sportivilor clasaţi pe primele locuri, conform regulamentului competiţiei, în procent global între 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unităţile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasaţi, în limita a 80% din fondul de premiere.
    4. In limita fondului de premiere, atît la turneele închise, cît şi la cele "open", interne şi internaţionale, organizatorii pot acorda şi anumite premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tinar jucator, cea mai frumoasa combinaţie tactica etc).

    B) Prime de start pentru deţinătorii de titluri internaţionale
    Unităţile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii purtători de titluri internaţionale care participa la competiţii internaţionale, în valoare de pînă la 10.000 lei de fiecare jucator.

    C) Indemnizaţii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultaniştilor o indemnizaţie, în funcţie de titlul sportiv al jucătorilor, astfel:
    - mare maestru internaţional pînă la 10.000 lei
    - maestru internaţional pînă la 7.500 lei
    - maestru al sportului pînă la 3.000 lei
    - candidat de maestru pînă la 1.500 lei

    Şah prin corespondenţă
    Îndemnizaţia de arbitraj la această ramură de sport este stabilită în funcţie de numărul numărul de jocuri şi durata competiţiilor şi se acordă la terminarea partidelor din grupe (cu durata minimă de jumătate de an).

   ┌───────────┬───────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
   │ Nr. de │ Nr. de │ Competiţii organizate de: │
   │ jucători │ partide ├───────────────────────┬─────────────────────────┤
   │ în grupe │ în grupă │ federaţie │ unităţi sportive şi │
   │ │ │ │ oficii judeţene │
   ├───────────┼───────────┼───────────┬───────────┼───────────┬─────────────┤
   │ │ │ arbitru de│ arbitru de│ arbitru de│ arbitru de │
   │ │ │ apel │ grupa │ apel │ grupa │
   │ │ ├───────────┼───────────┼───────────┼─────────────┤
   │ 7 - 11 │ 21 - 55 │ 150 │ 450 │ 75 │ 225 │
   │ 12 - 15 │ 78 - 105 │ 300 │ 750 │ 150 │ 375 │
   └───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴─────────────┘


    Pentru grupele cu durata de joc mai mare de 2 ani, indemnizaţia de arbitru se majorează cu 25%.


    ANEXA B

                                 NORME GENERALE
          privind regimul cotizaţiilor şi taxelor percepute de federaţii
        pentru organizarea şi desfăşurarea activităţii pe ramuri de sport


    I. Cotizaţii şi taxe referitoare la unităţile sportive şi secţiile pe ramuri de sport

    1. taxe de afiliere:
       - şcolare - pînă la 500 lei
       - toate celelalte - pînă la 3.000 lei
    2. Taxa de fuziune - pînă la 1.500 lei
    3. Taxa de schimbare denumire - pînă la 1.500 lei
    4. Cotizaţie anuală la federaţia respectivă:
       - secţii de juniori - pînă la 200 lei
       - secţii de seniori - pînă la 500 lei
    5. Taxa de participare în campionatele naţionale
       a) Jocuri sportive:
          - divizia A - pînă la 4.000 lei
          - divizia B - pînă la 2.000 lei
          - divizia şcolară şi de juniori - pînă la 200 lei
       b) Sporturi individuale:
          - Campionate naţionale pe echipe:
            - seniori - pînă la 2.000 lei
            - juniori - pînă la 200 lei
          - Campionate naţionale individuale:
            - seniori - pînă la 100 lei/spor-
                                                               tiv participant
            - juniori - pînă la 50 lei/sportiv
                                                                   participant

    6. Taxa de contestaţie - pînă la 1.500 lei

    7. Taxa de apel - pînă la 2.000 lei
    8. Taxa de licenţa pentru organizarea de
       competiţii amicale:
       - interne - pînă la 3.000 lei
       - internaţionale - pînă la 10.000 lei


    II. taxe referitoare la sportivi

    1. Taxa de legitimare - pînă la 100 lei
                                          (la care se adauga c/v carnetului)
    2. Taxa pentru legitimatie duplicat:
       - pentru cazurile de pierdere,
         deteriorare etc. - pînă la 500 lei
                                                       (la care se adauga c/v
                                                        carnetului)
       - în cazul expirării - pînă la 100 lei
                                           (la care se adauga c/v carnetului)
    3. Taxa pentru viza anuala a legitimaţiei, în vederea
       participării la competiţii interne:
       - seniori - pînă la 200 lei
       - juniori - pînă la 50 lei
    4. Taxa de transferare
       a) Jocuri sportive:
          - divizia A - pînă la 2.000 lei
          - divizia B - pînă la 1.000 lei
          - divizia şcolară şi de juniori - pînă la 500 lei
       b) Sporturi individuale:
          - seniori - pînă la 2.000 lei
          - juniori - pînă la 500 lei



    ANEXA C

                         INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ

┌─────────────────────┬──────────┬────────────────┬────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii │ Competiţii │
│ │ │ internaţionale │ interne │
│ │ ├────────┬───────┼───────┬──────┬─────┬───────┤
│ │Calitatea │ Orga- │Organi-│ Divi- │Divi- │Divi-│Organi-│
│ │arbitrului│nizate │zate de│ zia │zia │zia │zate de│
│ │ │de fe- │unită- │ A │ B │şco- │unită- │
│ │ │deraţii │ ţile │ │ │lară │ ţile │
│ │ │ │sporti-│ │ │şi │sporti-│
│ │ │ │ ve şi │ │ │juni-│ve şi │
│ │ │ │oficii-│ │ │ori │oficii-│
│ │ │ │le ju- │ │ │ │le ju- │
│ │ │ │deţene │ │ │ │deţene │
├─────────────────────┼──────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼─────┼───────┤
│JOCURILE SPORTIVE │principal │ 900 │ 600 │ 600 │ 450 │ 300 │ 225 │
│(baschet, handbal, ├──────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼─────┼───────┤
│hochei, polo, rugbi, │secundar │ 450 │ 300 │ 300 │ 225 │ 150 │ 120 │
│volei │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────────┴────────┴───────┴───────┴──────┴─────┴───────┘

┌─────────────────────┬──────────┬────────────────┬────────────────────────────┐
│ │ │ Competiţii │ Competiţii │
│ │ │ internaţionale │ interne │
│ │ ├────────┬───────┼────────────────────┬───────┤
│ │Calitatea │ Orga- │Organi-│ Organizate de │Organi-│
│ │arbitrului│nizate │zate de│ federaţii │zate de│
│ │ │de fe- │unită- ├─────────┬──────────┤unită- │
│ │ │deraţii │ ţile │ │ │ ţile │
│ │ │ │sporti-│ Finale │ Zonale │sporti-│
│ │ │ │ ve şi │ │ │ve şi │
│ │ │ │oficii-│ │ │oficii-│
│ │ │ │le ju- │ │ │le ju- │
│ │ │ │deţene │ │ │deţene │
├─────────────────────┼──────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼───────┤
│ SPORTURI │principal │ 300 │ 200 │ 200 │ 150 │ 100 │
│ INDIVIDUALE ŞI ├──────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼───────┤
│ ALTE JOCURI │secundar │ 150 │ 100 │ 100 │ 75 │ 50 │
│ SPORTIVE │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────────┴────────┴───────┴─────────┴──────────┴───────┘



                     INDEMNIZAŢIA PENTRU CADRELE MEDICALE
    care depun activitate la competiţiile sportive interne şi internaţionale

┌────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ │Competiţii interna- │ Competiţii interne │
│ │ţionale organizate ├──────────────────┬────────────────┤
│ │de federaţii, oficii│ Campionate şi │Competiţii jude-│
│ │judeţene, cluburi │concursuri naţio- │ţene, municipale│
│ │ şi asociaţii │nale (etape inter-│ şi orăşeneşti │
│ │ sportive │judeţene, zonale, │ │
│ │ │finale, divizia A,│ │
│ │ │ B, şcolare, │ │
│ │ │ juniori) │ │
├────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ Medic │ 300 │ 200 │ 100 │
├────────────────────┼────────────────────┼──────────────────┼────────────────┤
│ Asistent medical │ 150 │ 100 │ 50 │
└────────────────────┴────────────────────┴──────────────────┴────────────────┘


                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016