Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 151 din 23 februarie 2010  privind aprobarea Programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 151 din 23 februarie 2010 privind aprobarea Programului "Renasterea satului romanesc - 10 case pentru specialisti"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 162 din 12 martie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 151 din 23 februarie 2010
privind aprobarea Programului "Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti"
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 162 din 12 martie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , şi al <>art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Programul "Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre, denumit în continuare Program.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri, prin specialist se înţelege persoana pregãtitã pentru un anumit domeniu, reprezentant al unei specialitãţi, care îşi desfãşoarã activitatea în instituţii publice sau de interes public, în mediul rural.
(2) Beneficiarii Programului sunt specialişti care nu deţin, individual sau în comun, împreunã cu soţii/soţiile lor, în proprietate o locuinţã în comuna în care îşi desfãşoarã activitatea, indiferent de modul în care a fost dobânditã, cu excepţia cotelor-pãrţi din locuinţe dobândite prin moştenire, şi nici nu au achiziţionat dupã data aprobãrii Programului, prin hotãrâre a Guvernului, o locuinţã în comuna în care îşi desfãşoarã activitatea, indiferent de modul de dobândire.
(3) Pot beneficia de o locuinţã construitã prin Program:
a) personalul didactic identificat conform <>art. 5 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) medici şi asistenţi medicali;
c) poliţişti.
ART. 3
(1) Programul prevãzut la art. 1 are în vedere construcţia de case - locuinţe de serviciu pentru specialişti în comune din România, în urma propunerilor primite de cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului de la autoritãţile administraţiei publice locale.
(2) Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, va întreprinde demersurile necesare şi va încheia acorduri cu autoritãţile administraţiei publice locale pentru punerea la dispoziţie, cu titlu de folosinţã gratuitã, a unor terenuri din domeniul public local, destinate construcţiei de case, precum şi pentru realizarea lucrãrilor tehnico-edilitare aferente, în vederea asigurãrii serviciilor comunitare de utilitãţi publice, care se fac în condiţiile legii.
ART. 4
(1) Casele prevãzute a fi construite potrivit Programului reprezintã obiective de investiţii publice promovate şi derulate de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, cu finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, în limita sumelor alocate cu aceastã destinaţie prin legea bugetului de stat.
(2) Casele construite prin Program aparţin domeniului public al statului şi sunt administrate, în condiţiile legii, de autoritãţile administraţiei publice locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate şi nu pot fi vândute.
(3) Dupã finalizarea lucrãrilor de construcţie şi punerea în funcţiune a caselor prevãzute la alin. (2), acestea se preiau în administrare, prin protocol încheiat cu Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, de cãtre consiliile locale ale comunelor în a cãror razã administrativ-teritorialã se aflã, potrivit legii.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
Elena Gabriela Udrea

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 23 februarie 2010.
Nr. 151.


ANEXÃ


Programul "Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti"

ART. 1
(1) Programul "Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", denumit în continuare Program, are drept scop atragerea specialiştilor şi stabilitatea acestora în mediul rural, în vederea creşterii calitãţii serviciilor pentru populaţia din mediul rural.
(2) Prin Program se construiesc, de regulã, un numãr de 10 case în aceeaşi comunã, în localitatea de reşedinţã a comunei.
(3) În cazul comunelor, în care sunt înregistrate mai multe cereri, prin Program se pot construi un numãr de 15 case, cu aprobarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.
ART. 2
Implementarea Programului, promovarea şi derularea investiţiilor publice privind construcţia de locuinţe pentru specialişti se realizeazã prin Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe.
ART. 3
(1) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe colaboreazã cu autoritãţile administraţiei publice locale în derularea Programului, prin asigurarea de cãtre acestea a terenurilor pentru construcţii, precum şi prin realizarea reţelelor de utilitãţi şi a dotãrilor tehnico-edilitare necesare asigurãrii condiţiilor de locuit.
(2) Terenurile destinate construcţiei de case pentru specialişti trebuie sã aparţinã domeniului public al unitãţilor administrativ-teritoriale, acest regim juridic fiind stabilit în condiţiile <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Suprafaţa terenului pus la dispoziţie de autoritãţile administraţiei publice locale trebuie sã fie de minimum 500 m² pentru fiecare locuinţã.
(4) Pe terenurile prevãzute la alin. (2), utilitãţile şi dotãrile tehnico-edilitare se realizeazã prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, în corelare cu prezentul Program. Pentru realizarea unor lucrãri de infrastructurã - alimentare cu apã, pietruiri de drumuri - acolo unde este cazul, obiectivele de investiţii pot fi cuprinse în programele specifice derulate de Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.
(5) Lucrãrile necesare pentru realizarea/extinderea reţelelor de alimentare cu energie electricã a caselor pentru specialişti şi de iluminat public, precum şi tarifele de emitere a avizelor de amplasament, avizele tehnice de racordare şi tarifele de racordare a caselor la energie electricã se finanţeazã din surse de la bugetele locale, din bugetul operatorilor de utilitãţi cu acordul acestora, precum şi din alte surse legal constituite.
ART. 4
Casele construite prin Program vor avea suprafaţa construitã desfãşuratã de maximum 100 m² pentru locuinţele cu douã camere, respectiv de maximum 120 m² pentru locuinţele cu 3 camere.
ART. 5
(1) Casele construite prin Program aparţin domeniului public al statului şi sunt administrate, în condiţiile legii, de autoritãţile administraţiei publice locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate.
(2) Dupã finalizarea lucrãrilor de construcţie şi punerea în funcţiune a caselor prevãzute la alin. (1), acestea sunt administrate de cãtre consiliile locale ale comunelor în a cãror razã administrativ-teritorialã se aflã, potrivit legii.
ART. 6
(1) Terenurile prevãzute la art. 3 alin. (2) se preiau de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, în folosinţã gratuitã, în condiţiile legii, pe perioada realizãrii obiectivelor de investiţii privind construcţia de case pentru specialişti, doar dacã sunt libere de orice sarcinã şi sunt cuprinse cu destinaţia propusã în planuri urbanistice aprobate.
(2) Pentru obiectivele de investiţii prevãzute în Program, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe va achiziţiona studii de fezabilitate, care vor fi supuse aprobãrii, potrivit legii.
(3) Finanţarea studiilor de fezabilitate prevãzute la alin. (2) se asigurã din alocaţii de la bugetul de stat, prevãzute anual cu aceastã destinaţie, prin bugetul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului, aprobat în condiţiile legii, precum şi din resursele prevãzute cu aceastã destinaţie de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe în bugetul propriu, conform prevederilor <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicatã.
(4) Studiile de fezabilitate supuse aprobãrii conform alin. (2) vor fi însoţite de câte un exemplar al contractelor încheiate potrivit prevederilor <>art. 3 alin. (4) din Legea nr. 152/1998 , republicatã.
(5) Aprobarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii prevãzute la alin. (2) se face în condiţiile prevãzute de lege pentru investiţiile publice.
ART. 7
(1) Dupã aprobarea studiilor de fezabilitate şi dupã aprobarea finanţãrii programului de investiţii prin legea anualã a bugetului de stat, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe organizeazã şi desfãşoarã, potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice, procedurile pentru achiziţia proiectãrii şi a execuţiei lucrãrilor, pe baza documentaţiei tehnice elaborate.
(2) Înaintea încheierii contractului de antreprizã pentru executarea lucrãrilor de construcţii-montaj, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe transmite direcţiei coordonatoare din cadrul Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului devizul general al investiţiei privind realizarea caselor pentru specialişti, însoţit de devize financiare estimative pentru categoriile de cheltuieli care nu intrã în valoarea contractului de antreprizã, în vederea urmãririi alocãrii fondurilor necesare pe categorii de cheltuieli. Decontarea cheltuielilor necesare realizãrii obiectivelor de investiţii cuprinse în devizul general se asigurã pe surse de finanţare.
(3) Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe asigurã urmãrirea şi supravegherea tehnicã a lucrãrilor, recepţia la terminarea lucrãrilor de construcţii-montaj, conform graficului-anexã la contract, şi punerea în funcţiune a obiectivelor de investiţii. Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe participã şi la recepţia finalã a lucrãrilor de construcţii-montaj.
(4) Supravegherea tehnico-economicã a lucrãrilor de construcţii-montaj se realizeazã de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe, prin personal propriu atestat, angajat cu contract sau prin unitãţi de consultanţã, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
(5) Pentru consultanţã şi asistenţã tehnicã în urmãrirea şi derularea investiţiilor, inclusiv pentru plata personalului de supraveghere pe parcursul realizãrii obiectivelor de construcţii privind realizarea de locuinţe pentru specialişti în cadrul Programului, Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe poate efectua şi deconta cheltuieli în cuantum de pânã la 3% din valoarea lucrãrilor de construcţii-montaj executate şi admise la decontare. Aceste cheltuieli se cuprind în devizul general pentru obiectivele de investiţii şi se încaseazã pe mãsura realizãrii lucrãrilor de construcţii-montaj.
(6) La finalizarea lucrãrilor, în vederea efectuãrii recepţiei construcţiilor de locuinţe pentru specialişti, participã reprezentanţi ai autoritãţilor administraţiei publice locale care urmeazã sã preia în administrare respectivele locuinţe, precum şi un reprezentat al Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Turismului.
ART. 8
(1) În termen de 10 zile de la recepţia prevãzutã la art. 7 alin. (6), se va efectua predarea-primirea caselor pentru specialişti construite prin Program, precum şi a terenurilor aferente, prin protocol încheiat între Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe şi autoritãţile administraţiei publice locale. La aceeaşi datã, folosinţa gratuitã acordatã Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe asupra terenurilor aferente locuinţelor pentru specialişti înceteazã de drept.
(2) Recepţia finalã a caselor pentru specialişti este realizatã prin grija autoritãţilor administraţiei publice locale care le au în administrare, din comisia de recepţie fãcând parte şi un reprezentant nominalizat de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe.
ART. 9
Administrarea caselor pentru specialişti construite prin Program se face în condiţiile prevãzute de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat.
ART. 10
(1) În vederea soluţionãrii cererilor privind repartizarea caselor pentru specialişti construite prin Program, autoritãţile administraţiei publice locale vor stabili mãsurile necesare pentru luarea în evidenţã şi pentru examinarea solicitãrilor primite. În acest scop, prin hotãrâri ale consiliilor locale ale comunelor se vor constitui comisii de examinare a solicitãrilor de case pentru specialişti şi se vor stabili şi da publicitãţii, prin afişare la sediul primãriilor, actele justificative necesare care însoţesc cererea şi locul de primire a cererilor. În cazul în care existã mai multe cereri, consiliile locale vor stabili ordinea de repartizare, tinerii sub 35 de ani care au specializãrile prevãzute la art. 2 alin. (3) din hotãrâre având prioritate în obţinerea unei locuinţe.
(2) Casele construite prin Program vor fi repartizate în proporţie de minimum 50% personalului didactic prevãzut la art. 2 alin. (3) lit. a) din hotãrâre, celelalte fiind repartizate specialiştilor prevãzuţi la art. 2 alin. (3) lit. b) şi c), în fiecare comunã.
(3) Comisiile constituite conform alin. (1) vor examina cererile pentru casele construite prin Program, în ordinea de prioritate stabilitã, şi vor prezenta spre aprobare consiliilor locale ale comunelor lista cuprinzând solicitanţii îndreptãţiţi sã primeascã o casã. Dupã aprobare, listele se vor afişa la sediile primãriilor comunelor.
(4) Contestaţiile cu privire la stabilirea accesului la casele pentru specialişti construite prin Program, precum şi la acordarea prioritãţilor în soluţionarea cererilor se vor adresa primarului în termen de 7 zile de la afişarea listelor prevãzute la alin. (3). Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în termen de 15 zile de la primire, în condiţiile legii.
ART. 11
(1) Închirierea caselor construite prin Program se face în condiţiile prevãzute de <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 241/2001 , cu modificãrile ulterioare, şi de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.275/2000 privind aprobarea <>Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Legii locuinţei nr. 114/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Durata contractelor de închiriere va fi stipulatã în contractul de închiriere încheiat între pãrţile contractante, accesoriu la contractul de muncã.
(3) Chiriaşul are obligaţia de a preda locuinţa în termen de 30 de zile de la data la care înceteazã a-şi mai desfãşura activitatea în considerarea cãreia locuinţa a fost închiriatã în comuna respectivã.
(4) Consiliile locale pot hotãrî plata chiriei din bugetele locale, în limita legii şi potrivit competenţelor stabilite prin lege, aceasta neputând sã fie mai mare decât cheltuielile cu administrarea imobilului.
ART. 12
În cazul în care casele construite prin Program rãmân vacante, acestea se pot repartiza şi închiria unor specialişti din alte domenii pe o perioadã determinatã, pânã la apariţia unor noi cereri din partea solicitanţilor prevãzuţi la art. 2 alin. (3) din hotãrâre.

------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016