Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 144 din 6 februarie 2003  pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectiva si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu exceptia autorilor muzicii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 144 din 6 februarie 2003 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectiva si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu exceptia autorilor muzicii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 151 din 10 martie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 131 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba metodologiile privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectivã şi tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii, prevãzute în anexele nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
În relaţiile contractuale cu utilizatorii organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale pot face reduceri ale cotelor procentuale sau sumelor forfetare prevãzute în anexele nr. 1-4, în mãsura în care sunt abilitate de membrii lor.
ART. 3
Organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale garanteazã utilizatorilor, prin contractele încheiate cu aceştia, pentru absenta oricãror alte pretenţii din partea titularilor de drepturi pe care îi reprezintã.
ART. 4
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) refuzul nejustificat de a plati remuneraţiile prevãzute în anexele nr. 1-4, cu amenda de la 200.000.000 lei la 500.000.000 lei;
b) nedepunerea de cãtre utilizatori, la termen, la organismele de gestiune colectivã, a informaţiilor şi documentelor prevãzute la pct. 7 din anexa nr. 1, la pct. 6 din anexa nr. 2, la pct. 8 din anexa nr. 3 şi la pct. 6 din anexa nr. 4, cu amenda de la 50.000.000 lei la 200.000.000 lei.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi persoanelor juridice.
ART. 5
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 4 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
ART. 6
Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la <>art. 4 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare, fiind aplicabile inclusiv dispoziţiile art. 28.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Directorul General al Oficiului Roman
pentru Drepturile de Autor,
Rodica Parvu

Ministrul culturii şi cultelor,
Razvan Theodorescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 6 februarie 2003.
Nr. 144.


ANEXA 1

METODOLOGIE
privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale de cãtre organismele de televiziune şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii

1. Organismele de televiziune sunt obligate sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale autorizaţiile prevãzute la <>art. 130 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe şi sa plãteascã remuneraţiile corespunzãtoare, inclusiv cele restante.
2. Autorizaţiile eliberate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale acorda utilizatorilor dreptul de a emite sau de a transmite operele audiovizuale aflate în repertoriul pe care acesta îl gestioneazã.
3. În cazul utilizãrii operelor audiovizuale în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de programe de televiziune prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale acestora, producãtorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi.
4. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 1 şi 2 au obligaţia sa plãteascã trimestrial o remuneraţie reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor de opere audiovizuale. Remuneraţia se calculeazã procentual din încasãrile brute constând în veniturile brute lunare, conform tabelului urmãtor şi prevederilor pct. 5 şi 6.



───────────────────────────────────
Anul %
───────────────────────────────────
2002*) 2
2003 şi urmãtorii 2
───────────────────────────────────


*) Pentru anul 2002 remuneraţiile se calculeazã în aceleaşi condiţii, având în vedere ca finalizarea negocierilor a avut loc în anul 2002, potrivit legii.

5. Baza de calcul a remuneraţiei prevãzute la pct. 4 o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scad taxa pe valoarea adãugatã, taxa localã de publicitate şi taxa pentru publicitatea la bãuturi alcoolice.
6. Pentru calculul sumei datorate se procedeazã astfel: la suma rezultatã conform pct. 5 se aplica cota procentualã care reprezintã ponderea operelor audiovizuale din totalitatea timpului de emisie. La rezultatul astfel obţinut se aplica cota procentualã prevãzutã în tabelul din prezenta metodologie.
7. Organismele de televiziune au obligaţia sa punã la dispoziţie organismului de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale lista cuprinzând toate operele audiovizuale emise sau transmise în serviciile de programe. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismul de gestiune colectivã.
8. Plata remuneraţiilor prevãzute la pct. 4, datorate de organismele de televiziune, se efectueazã trimestrial. Termenul limita de plata este ziua a 20-a din trimestrul urmãtor celui pentru care se efectueazã plata.
9. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.

ANEXA 2

METODOLOGIE
privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale de cãtre distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii

1. Distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu pot utiliza opere audiovizuale numai în baza unor autorizaţii prevãzute la <>art. 130 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Utilizatorii au obligaţia de a obţine autorizaţiile de la organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale.
2. Autorizaţiile eliberate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale acorda utilizatorilor dreptul de a retransmite orice opera audiovizuala din repertoriul organismului de gestiune colectivã.
3. În cazul utilizãrii operelor audiovizuale în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de programe de televiziune prin cablu, în generice de emisiuni sau în rubrici proprii ale acestora, producãtorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi.
4. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 1 şi 2 au obligaţia sa plãteascã o remuneraţie unica reprezentând drepturile cuvenite titularilor de drepturi asupra operelor audiovizuale, calculatã procentual din încasãrile brute lunare, potrivit tabelului de mai jos:



───────────────────────────────────
Anul %
───────────────────────────────────
2002*) 3
2003 şi urmãtorii 3
───────────────────────────────────


*) Pentru anul 2002 remuneraţiile se calculeazã în aceleaşi condiţii, având în vedere ca finalizarea negocierilor a avut loc în anul 2002, potrivit legii.

5. Pentru distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scade taxa pe valoarea adãugatã, dacã este cazul.
6. Utilizatorii au obligaţia sa furnizeze lista completa a serviciilor de programe retransmise. Aceasta lista va fi comunicatã lunar, pana la data de 15 a lunii urmãtoare.
7. Lista serviciilor de programe împreunã cu lista operelor audiovizuale retransmise, identificate de organismele de gestiune colectivã, constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate.
8. Plata remuneraţiilor datorate de distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu se efectueazã lunar. Termenul limita de plata este data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata.
9. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.


ANEXA 3

METODOLOGIE
privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale în scop ambiental şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii

1. Prin utilizarea operelor audiovizuale în scop ambiental se înţelege comunicarea acestora în spaţii publice, indiferent de modalitatea realizãrii comunicãrii cãtre public.
2. Este utilizator, în sensul prezentei metodologii, orice persoana fizica sau juridicã autorizata, care utilizeazã în scop ambiental opere audiovizuale în spaţiile menţionate în tabelul de mai jos, deţinute cu orice titlu (de proprietate, de administrare, de închiriere, de subinchiriere etc.).
3. Utilizatorii au obligaţia sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale autorizaţia pentru utilizarea operelor din repertoriul acestora şi sa plãteascã remuneraţii potrivit tabelului de mai jos.



TABEL
cuprinzând drepturile patrimoniale de autor pentru utilizarea operelor
audiovizuale în scop ambiental

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Utilizatori Remuneraţii
lunare
(lei)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Unitãţi hoteliere:
1. Hoteluri pana la categoria 3 stele în staţiuni turistice:
a) cu capacitate de cazare mica 100.000
b) cu capacitate medie (31-100 de camere) 150.000
c) cu capacitate mare 250.000
2. Hoteluri pana la categoria 3 stele inclusiv, din oraşe,
altele decât staţiunile turistice:
a) cu capacitate de cazare mica 100.000
b) cu capacitate medie (31-100 de camere) 300.000
c) cu capacitate mare 600.000
3. Hoteluri de categoria 4 şi 5 stele 1.000.000
4. Moteluri, cabane, camping, sate de vacanta 100.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Unitãţi rurale de agroturism 50.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



4. Remuneraţiile se reduc proporţional cu numãrul efectiv de zile ale lunii în care în spaţiile respective a fost imposibila utilizarea operelor audiovizuale în scop ambiental.
5. Remuneraţiile pot fi modificate periodic de cãtre organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale, conform prevederilor <>art. 131 alin. (7) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
6. Modificarea remuneraţiilor se va comunica utilizatorilor de cãtre organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale, prin cel puţin doua anunţuri succesive, publicate în doua ziare de difuzare nationala.
7. Plata remuneraţiilor se efectueazã trimestrial, pana la data de 20 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.
8. O data cu efectuarea plãţii, în vederea repartizãrii corecte a remuneraţiilor încasate de cãtre organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale, utilizatorii au obligaţia sa comunice acestora informaţiile statistice, tehnice şi contabile aferente operelor audiovizuale utilizate în scop ambiental.


ANEXA 4

METODOLOGIE
privind comunicarea publica în scop lucrativ a operelor audiovizuale din repertoriul organismelor de gestiune colectivã şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii

1. Prin comunicarea publica a operelor audiovizuale în scop lucrativ se înţelege orice comunicare cãtre public a acestora, prin orice mijloc tehnic, în spaţii de cinema, închise sau deschise, sali de cinema şi alte spaţii adecvate, în care publicul plãteşte bilete de acces şi/sau consumatii ori în care au loc acţiuni promotionale, publicitare, demonstrative şi altele asemenea.
2. Este utilizator, în sensul prezentei metodologii, orice persoana fizica sau juridicã ce organizeazã activitãţi de natura celor enumerate la pct. 1.
3. Utilizatorii au obligaţia sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale autorizaţia pentru utilizarea operelor audiovizuale şi sa plãteascã o remuneraţie reprezentând drepturile cuvenite autorilor de opere audiovizuale, calculatã procentual din veniturile brute lunare din care se scade valoarea timbrelor instituite prin legislaţia în vigoare, potrivit urmatorului tabel:

TABEL
cuprinzând drepturile patrimoniale de autor pentru utilizarea operelor audiovizuale în scop lucrativ



───────────────────────────────────
Anul %
───────────────────────────────────
2002*) 1
2003 şi urmãtorii 1
───────────────────────────────────


*) Pentru anul 2002 remuneraţiile se calculeazã în aceleaşi condiţii, având în vedere ca finalizarea negocierilor a avut loc în anul 2002, potrivit legii.

4. Baza de calcul a remuneraţiei o reprezintã încasãrile brute din vânzarea de bilete, programe, materiale promotionale, consumatii etc. la locul reprezentatiei, din care se scad valoarea timbrelor instituite prin legislaţia în vigoare şi taxa pe valoarea adãugatã.
5. Plata remuneraţiilor se efectueazã trimestrial, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.
6. O data cu efectuarea plãţii, în vederea repartizãrii corecte a remuneraţiilor încasate de cãtre organismele de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere audiovizuale, utilizatorii au obligaţia sa comunice acestora informaţiile statistice, tehnice şi contabile aferente operelor audiovizuale utilizate în scop lucrativ.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016