Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 143 din 6 februarie 2003  pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 143 din 6 februarie 2003 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora si a tabelelor cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite artistilor interpreti sau executanti si producatorilor de fonograme

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 151 din 10 martie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 131 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba metodologiile privind utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, precum şi tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
În relaţiile contractuale cu utilizatorii organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme pot face reduceri ale cotelor procentuale sau sumelor forfetare prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, în mãsura în care sunt abilitate de membrii lor.
ART. 3
Organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme garanteazã utilizatorilor, prin contractele încheiate cu aceştia, pentru absenta oricãror alte pretenţii din partea titularilor de drepturi pe care îi reprezintã.
ART. 4
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) refuzul nejustificat de a plati remuneraţiile prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, cu amenda de 100.000.000 lei la 500.000.000 lei;
b) nerespectarea obligaţiilor prevãzute la pct. 8 sau 9 din anexa nr. 1, cu amenda de la 50.000.000 lei la 200.000.000 lei;
c) utilizarea muzicii în serviciile de programe ale organismelor de televiziune peste ponderea declarata potrivit pct. 9 din anexa nr. 1, cu amenda de la 100.000.000 lei la 250.000.000 lei.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi persoanelor juridice.
ART. 5
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 4 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit de directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
ART. 6
Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la <>art. 4 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare, fiind aplicabile inclusiv dispoziţiile art. 28.
ART. 7
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 71/2000 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarile prestaţiilor artistice muzicale fixate pe fonograme şi a tabelelor cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 53 din 3 februarie 2000.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Directorul general al Oficiului Roman
pentru Drepturile de Autor,
Rodica Parvu

Ministrul culturii şi cultelor,
Razvan Theodorescu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 6 februarie 2003.
Nr. 143.


ANEXA 1

METODOLOGIE
privind utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, de cãtre organismele de radiodifuziune, televiziune şi distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu şi tabelele cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme

1. Organismele de radiodifuziune, de televiziune şi distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu pot utiliza în cadrul propriilor servicii de programe fonograme publicate în scop comercial sau reproducerile acestora numai în baza unor autorizaţii prevãzute la <>art. 130 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Utilizatorii au obligaţia de a obţine autorizaţiile de la organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme şi de a plati remuneraţiile corespunzãtoare, inclusiv cele restante, potrivit tabelelor nr. 1-5.
2. Autorizaţiile eliberate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme acorda utilizatorilor dreptul de a emite, de a transmite sau de a retransmite orice fonograma publicatã în scop comercial ori o reproducere a acesteia.
3. În cazul utilizãrii fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de radio, de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de programe prin cablu, în generice de emisiuni sau rubrici proprii ale acestora, producãtorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al producãtorului de fonograme, care va fi comunicat în cel mult doua zile de la solicitare.
4. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 1 şi 2 au obligaţia sa plãteascã o remuneraţie unica reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, calculatã procentual din încasãrile lunare constând în veniturile brute, potrivit tabelelor nr. 1, 2 şi 3.


TABELUL Nr. 1



Organisme de radiodifuziune


─────────────────────────────
Anul % lunar
─────────────────────────────
2002 2,5
2003 2,7
2004 şi urmãtorii 2,7
─────────────────────────────

TABELUL Nr. 2



Organisme de televiziune şi Societatea Romana de Televiziune


┌──────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Ponderea │Pana la 10% │Peste 10% pana│Peste 30% pana │Peste 50% │
│ muzicii în│inclusiv │la 30% inclu- │la 50% inclusiv│ │
│ programe │ │siv │ │ │
│ │ │ │ │ │
│Anul │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ 2002 │ 0,2% │ 0,9% │ 1,1% │ 1,6% │
│ 2003 │ 0,25% │ 1% │ 1,2% │ 1,7% │
│ 2004 şi │ 0,3% │ 1,1% │ 1,4% │ 1,8% │
│ urmãtorii │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────────┘

TABELUL Nr. 3



Distribuitori prin cablu


─────────────────────────────────
Anul % lunar
─────────────────────────────────
2002 0,7
2003 0,8
2004 şi urmãtorii 0,9
─────────────────────────────────



5. Prin excepţie de la prevederile pct. 4, Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) are obligaţia sa plãteascã o remuneraţie unica reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, calculatã procentual din încasãrile lunare constând în veniturile brute, potrivit tabelului nr. 4.

TABELUL Nr. 4
-------------

Societatea Romana de Radiodifuziune


─────────────────────────────────
Anul % lunar
─────────────────────────────────
2002 1,9
2003 şi urmãtorii 2
─────────────────────────────────

6. Remuneraţiile stabilite potrivit pct. 4 şi 5 nu pot fi mai mici decât sumele prevãzute în tabelul nr. 5.






TABELUL Nr. 5



Remuneraţii minime lunare


┌──────────┬──────────┬───────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │Organisme │ Organisme de televiziune │Distri- │
│ │de radio- ├──────────┬──────────┬──────────┬──────────┤buitori │
│ Anul │difuziune,│Pana la │Peste 10% │Peste 30% │Peste 50% │prin cablu│
│ │inclusiv │10% inclu-│pana la │pana la │muzica în │ │
│ │SRR │siv muzica│30% inclu-│50% inclu-│programe │ │
│ │ │în progra-│siv muzica│siv muzica│ │ │
│ │ │me │în progra-│în progra-│ │ │
│ │ │ │me │me │ │ │
├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2002 şi │10.000.000│ 5.000.000│15.000.000│25.000.000│50.000.000│10.000.000│
│urmãtorii │ lei │ lei │ lei │ lei │ lei │ lei │
└──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘


7. Baza de calcul a remuneraţiei prevãzute la pct. 4 şi 5, reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme, o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scad taxa pe valoarea adãugatã, taxa localã de publicitate, taxa pentru publicitatea la bãuturi alcoolice, taxa pentru fondul cinematografic naţional şi alocaţia bugetarã, dupã caz. Pentru distribuitorii de programe de televiziune prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea încasãrilor brute lunare din care se scade taxa pe valoarea adãugatã.
8. Organismele de radiodifuziune şi de televiziune au obligaţia sa punã la dispoziţie organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme lista completa a fonogramelor utilizate în serviciile de programe. Distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu au obligaţia sa furnizeze lista completa a serviciilor de programe retransmise. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismele de gestiune colectivã respective şi vor fi comunicate trimestrial, pana la data de 15 a primei luni din trimestrul urmãtor.
9. O data cu efectuarea plãţilor organismele de televiziune au obligaţia sa punã la dispoziţie organismelor de gestiune colectivã o situaţie din care sa rezulte ponderea muzicii în durata totalã a serviciului de programe, pe baza înregistrãrilor obligatorii, integrale şi simultane, în timp real, pãstrate o perioada de 30 de zile dupã data difuzãrii.
10. În situaţia în care organismele de radiodifuziune sau de televiziune utilizeazã serviciile unor societãţi de intermediere a serviciilor publicitare, baza de calcul a remuneraţiei reprezentând drepturile artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme o constituie încasãrile societãţii de intermediere în contul publicitãţii difuzate de utilizatorii respectivi, astfel:
a) dacã încasãrile din publicitate ale utilizatorilor sunt mai mari de 60% din încasãrile societãţii de intermediere, baza de calcul a remuneraţiei este reprezentatã de încasãrile organismului de radiodifuziune sau de televiziune;
b) dacã încasãrile din publicitate ale utilizatorilor sunt mai mici de 60% din încasãrile societãţii de intermediere, baza de calcul a remuneraţiei este de 60% din încasãrile societãţii de intermediere.
11. Plata remuneraţiilor datorate de organismele de radiodifuziune şi de televiziune se efectueazã trimestrial. Termenul limita de plata este data de 25 a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se face plata.
12. Plata remuneraţiilor datorate de distribuitorii de servicii de programe de televiziune prin cablu se efectueazã lunar. Termenul limita de plata este data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se face plata.
13. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.


ANEXA 2

METODOLOGIE
privind comunicarea publica a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme

1. Prin comunicarea publica a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora se înţelege comunicarea acestora în spaţii publice, indiferent de modalitatea realizãrii comunicãrii, prin întrebuinţarea unor mijloace mecanice sau electroacustice (instalaţii de amplificare, aparatura de redare a înregistrãrilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio sau televizoare, echipament informatic etc.).
2. Sunt utilizatori, în sensul prezentei metodologii, orice persoane fizice sau juridice autorizate, care folosesc cu orice titlu (de proprietate, de administrare, de închiriere, de subinchiriere etc.) spaţii în care sunt comunicate fonograme publicate în scop comercial sau reproduceri ale acestora.
3. Utilizatorii au obligaţia sa obţinã din partea organismelor de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme autorizaţia pentru utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora şi sa plãteascã remuneraţii lunare, potrivit tabelului din prezenta anexa, indiferent de durata efectivã a utilizãrii.
4. Obligaţia de plata a remuneraţiilor revine deţinãtorului, cu orice titlu, al spaţiului în care are loc comunicarea publica.
5. În situaţia subinchirierii parţiale a unui spaţiu în care are loc comunicarea publica, deţinãtorii, cu orice titlu, ai spaţiilor închiriate vor plati remuneraţii distincte dacã utilizeazã surse proprii de sunet sau de sunet şi imagine.
6. Organismele de gestiune colectivã a drepturilor artiştilor interpreti sau executanti şi ale producãtorilor de fonograme pot numi unul sau doi delegaţi pentru monitorizarea comunicãrii fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora.
Delegaţii au acces liber la concerte, discoteci, baruri, spectacole etc. numai în baza legitimatiilor emise de organismele de gestiune colectivã şi a delegatiilor care indica ora şi scopul accesului.
Delegaţii pot utiliza echipamente de înregistrare audio portabile în spaţiile în care sunt comunicate fonograme publicate în scop comercial sau reproduceri ale acestora.
7. Comunicarea cãtre utilizatori a modificãrii remuneraţiilor pe baza prevederilor <>art. 131 alin. (7) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe se face de cãtre organismele de gestiune colectivã prin cel puţin doua anunţuri succesive publicate în doua ziare de difuzare nationala.
8. Plata remuneraţiilor datorate de utilizatori se efectueazã lunar, pana cel târziu în ultima zi a lunii respective.
9. Pentru întârzieri la plata utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinta stabilit de Banca Nationala a României, aferente sumelor neachitate la termen.

TABEL
cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme pentru comunicarea publica a fonogramelor publicate în scop comercial şi a reproducerilor acestora



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Remuneraţii (lei)
─────────────────────────
Utilizatori Producãtori Artişti
de fonograme interpreti
sau
executanti
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Unitãţi de alimentaţie (restaurante, cafenele,
braserii, baruri, fast-fooduri, cofetarii sau
unitãţi asimilate), sali de jocuri ori cazinouri*)

1. În oraşe sau în staţiuni turistice:
a) cu suprafata de pana la 100 mp inclusiv 50.000 50.000
b) cu suprafata cuprinsã între 101 mp şi
200 mp inclusiv 75.000 75.000
c) cu suprafata cuprinsã între 201 mp şi
500 mp inclusiv 100.000 100.000
d) cu suprafata de peste 500 mp 150.000 150.000
2. În comune şi sate:
a) cu suprafata de pana la 50 mp inclusiv 25.000 25.000
b) cu suprafata de peste 50 mp 30.000 30.000

B. Discoteci 1,5% din 1,5% din
încasãrile încasãrile
brute brute

C. Unitãţi comerciale sau de prestãri de servicii**)

1. În oraşe sau în staţiuni turistice:
a) cu suprafata de pana la 100 mp inclusiv 25.000 25.000
b) cu suprafata cuprinsã între 101 mp şi
200 mp inclusiv 50.000 50.000
c) cu suprafata cuprinsã între 201 mp şi
500 mp inclusiv 75.000 75.000
d) cu suprafata de peste 500 mp 100.000 100.000
2. În comune şi sate:
a) cu suprafata de pana la 200 mp inclusiv 25.000 25.000
b) în spaţii cu suprafata de peste 201 mp 40.000 40.000
3. Standuri mobile, vehicule publicitare care
activeazã în spaţii publice 50.000 50.000

D. Sport şi agrement

1. Stadioane:
a) pana la 10.000 de locuri inclusiv 125.000 125.000
b) peste 10.000 de locuri 50 lei/scaun 50 lei/scaun
2. Piscine, plaje, stranduri, partii de schi 25.000 25.000
3. Patinoare deschise publicului 50.000 50.000
4. Şcoli de dans, şcoli de balet, centre de
sãnãtate şi de gimnastica 50.000 50.000
5. Sali de sport, patinoare şi piscine de
antrenament sportiv 25.000 25.000
6. Parcuri de distractie 75.000 75.000
7. Oraşele ale copiilor, serbari, alte activitãţi
dedicate copiilor 50.000 50.000

E. Turism***)

1. Hoteluri pana la categoria trei stele, situate
în staţiuni turistice:
a) cu capacitate de cazare mica 25.000 25.000
b) cu capacitate de cazare medie (31-100 de camere) 50.000 50.000
c) cu capacitate de cazare mare 75.000 75.000
2. Hoteluri pana la categoria trei stele, altele
decât cele menţionate la pct. 1:
a) cu capacitate de cazare mica 30.000 30.000
b) cu capacitate de cazare medie (31-100 de camere) 50.000 50.000
c) cu capacitate de cazare mare 100.000 100.000
3. Hoteluri de categoria patru şi cinci stele 200.000 200.000
4. Moteluri, cabane, campinguri şi sate de vacanta 25.000 25.000
5. Unitãţi de cazare agroturistice, popasuri
turistice, pensiuni 25.000 25.000

F. Transporturi****)

1. Transporturi rutiere de pasageri:
a) autobuze, troleibuze, tramvaie 10.000 10.000
b) microbuze şi taxiuri 25.000 25.000
c) autocare în transport intern şi internaţional:
- intern 50.000 50.000
- extern 100.000 100.000
- combinat 75.000 75.000
d) vehicule de agrement, atelaje, remorci, platforme 25.000 25.000
2. Transporturi feroviare:
a) trenuri de pasageri în trafic intern 75.000 75.000
b) trenuri de pasageri în trafic internaţional 100.000 100.000
c) vagoane-restaurant sau bar în trafic intern 75.000 75.000
d) vagoane-restaurant sau bar în trafic internaţional 100.000 100.000
3. Transport aerian:
a) zboruri interne 75.000 75.000
b) zboruri continentale 150.000 150.000
c) zboruri transcontinentale 300.000 300.000
4. Transport pe apa:
a) ambarcatiuni de agrement pe lacuri 25.000 25.000
b) transporturi fluviale de agrement 75.000 75.000
5. Transport pe cablu:
a) telecabine 25.000 25.000
b) lifturi şi ascensoare 5.000 5.000
c) spaţii de asteptare 15.000 15.000
6. Aeroporturi:
a) interne 75.000 75.000
b) internaţionale 100.000 100.000
7. Gãri şi staţii de metrou:
a) în Bucureşti şi în municipii resedinta de judeţ 50.000 50.000
b) în alte oraşe 40.000 40.000
c) sali de asteptare clasa I 30.000 30.000
8. Autogãri: 25.000 25.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
*) La calculul suprafeţelor vor fi luate în considerare spaţiile comerciale utile, inclusiv ringurile de dans. Dacã acelaşi spaţiu este utilizat pentru mai multe activitãţi, remuneraţiile reprezentând drepturile cuvenite artiştilor interpreti sau executanti şi producãtorilor de fonograme se vor plati pentru fiecare activitate.
**) La calculul suprafeţelor vor fi luate în considerare spaţiile comerciale utile.
***) Remuneraţiile prevãzute pentru unitãţile de cazare se percep numai în cazul existenţei echipamentelor radio-TV în camere.
****) La transportul aerian sumele forfetare sunt aplicabile pentru fiecare cursa, dar numai în cazul aeronavelor dotate cu echipament de ascultare pentru pasageri. Pentru mijloacele de transport neutilizate mai mult de 20 de zile pe luna nu se plãtesc remuneraţii. La transporturile de pasageri rutiere, feroviare şi pe apa sumele sunt datorate numai pentru mijloacele de transport dotate cu echipament specific (difuzare, amplificare, ascultare, dupã caz).

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016