Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 134 din 14 februarie 2002  privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 134 din 14 februarie 2002 privind caracterizarea, clasificarea si marcarea produselor din sticla cristal in vederea comercializarii acestora

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 144 din 25 februarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 6 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica produselor clasificate în Tariful vamal de import al României la poziţia nr. 70.13 "Obiecte din sticla pentru servicii de masa, pentru bucatarie, toaleta, birou, pentru decorarea locuinţelor sau pentru utilizãri similare, altele decât cele de la poziţiile nr. 70.10 sau 70.18", cu excepţia celor clasificate la poziţia tarifara nr. 7013.10.00 - Obiecte din vitroceramica.
ART. 2
În funcţie de compozitia chimica produsele din sticla cristal se clasifica astfel:
a) cristal superior care conţine cel puţin 30% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 3,00 g/cmc şi un indice de refractie mai mare de 1,545;
b) cristal cu plumb care conţine cel puţin 24% oxid de plumb (PbO), cu o densitate de minimum 2,90 g/cmc şi cu un indice de refractie mai mare de 1,545;
c) sticla cristalina care conţine separat sau la un loc cel puţin 10% oxid de plumb (PbO), oxid de zinc (ZnO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu [K(2)O], având o densitate de minimum 2,45 g/cmc şi un indice de refractie mai mare de 1,520;
d) cristalin - sticla sonora - care conţine separat sau la un loc minimum 10% oxid de plumb (PbO), oxid de bariu (BaO) sau oxid de potasiu [K(2)O], având o densitate de minimum 2,40 g/cmc şi a carei duritate Vickers la suprafata este de 550 ± 20.
ART. 3
(1) Produsele din sticla cristal, clasificate potrivit art. 2, pot fi introduse pe piata dacã sunt etichetate conform legislaţiei în vigoare privind protecţia consumatorilor.
(2) Eticheta va fi însoţitã în mod obligatoriu de urmãtoarele marcaje:
a) marcaj rotund, de culoare aurie, cu diametrul de minimum 1 cm, inscripţionat cu specificaţia PbO 30% sau PbO 24% pentru cristal superior şi, respectiv, pentru cristal cu plumb;
b) marcaj patrat, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm în cazul sticlei cristaline;
c) marcaj sub forma de triunghi echilateral, de culoare argintie, cu latura de minimum 1 cm în cazul cristalinului - sticlei sonore.
ART. 4
Determinarea proprietãţilor fizice şi chimice ale produselor din sticla cristal în vederea clasificarii lor conform prevederilor art. 2 se face prin metodele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 5
(1) Încãlcarea dispoziţiilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea materialã, civilã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi, potrivit legii.
(2) Constituie contravenţie comercializarea produselor care nu sunt etichetate conform prevederilor art. 3 şi se sancţioneazã potrivit <>art. 46 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Constatarea contravenţiei prevãzute la alin. (2) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 6
Contravenţiei prevãzute la <>art. 5 îi sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
ART. 7
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 8
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 415/2000 privind caracterizarea, clasificarea şi marcarea produselor din sticla cristal în vederea comercializãrii acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 13 iunie 2000, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei şi resurselor,
Iulian Iancu,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1

METODE
de determinare a proprietãţilor fizice şi
chimice ale produselor din sticla cristal

1. Analize chimice
1.1. Determinarea BaO
Se cantareste cu o precizie de 0,0001 g o cantitate de 1 g pulbere de sticla într-o capsula de platina. Se umecteaza cu apa şi se adauga 15 ml soluţie de acid sulfuric de concentraţie 15%, picatura cu picatura, de-a lungul pereţilor capsulei, repartizandu-se uniform în substanta de analizat, şi 20 ml acid fluorhidric concentrat. Se incalzeste pe baie de apa în fierbere sau pe o sita de azbest deasupra unui bec de gaz, pana la eliminarea anhidridei sulfurice (fum alb). Se raceste capsula şi se adauga 15 ml acid fluorhidric. Se incalzeste pana la încetarea degajarii vaporilor albi de anhidrida sulfurica. Se raceste, se spala pereţii capsulei cu acid sulfuric 10% şi se trece conţinutul într-un pahar de laborator de 400 ml şi se dilueaza pana la 100 ml cu acelaşi acid. Se fierbe 2-3 minute. Se lasa pana a doua zi, când se filtreaza pe hârtie de filtru cu porozitate mica (filtrat "A"). Precipitatul se spala cu o soluţie de acid sulfuric 10% şi apoi cu apa distilata calda pana la îndepãrtarea ionului sulfat (verificare cu soluţie de clorura de bariu 2%).
Filtratul "A" şi apele de spalare se introduc într-un balon cotat de 500 ml şi se pãstreazã pentru determinarea oxidului de potasiu şi a oxidului de zinc.
Filtrul cu precipitat [BaSO(4) + PbSO(4)] se introduce într-un pahar de laborator de 250 ml, se adauga 100 cmc de acetat de amoniu 30% şi 5 ml amoniac 25% pentru dizolvarea precipitatului de sulfat de plumb. Se acoperã paharul şi se tine 120 de minute pe baia de apa la fierbere. Se filtreaza prin hârtie de filtru cu pori mici şi se spala de 8-10 ori cu apa distilata rece într-un balon cotat de 500 ml (filtrat "B", care se pãstreazã pentru determinarea PbO).
Filtrul cu precipitat [BaSO(4)] se introduce într-un creuzet de portelan, se usucã, se calcineaza la 1.050°C pana la greutate constanta şi se cantareste.
1.2. Determinarea PbO
Din filtratul "B" de la determinarea oxidului de bariu se pipeteaza 10 ml într-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga circa 0,5 g xilenol orange şi se ajusteaza pH soluţiei la 5,6 (pH-metru) prin adaugare de hexametilentetrmina solida pana când soluţia se coloreaza în mov. Se titreaza cu o soluţie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii soluţiei de la mov la galben-lamaie.
1.3. Determinarea ZnO
Din filtratul "A" de la determinarea BaO se pipeteaza o alicota de 50 ml într-un pahar Erlenmeyer de 250 ml. Se adauga amoniac pana la pH = 8,1 (verificare cu hârtie de turnesol) şi apoi 10 ml soluţie tampon de pH = 9,5-10 (35 ml amoniac se adauga peste 5,4 g clorura de amoniu şi se aduce la semn cu apa distilata în balon cotat de 100 ml) şi 0,1 g de amestec de eriochrome black T (1 g eriochrome se omogenizeaza cu 99 g clorura de potasiu).
Se titreaza cu o soluţie de 0,05 N complexon III pana la virarea culorii soluţiei în albastru.
1.4. Determinarea K(2)O
Oxidul de potasiu se determina prin mãsurarea radiatiei la lamda = 768 nm, emisã de atomii de potasiu excitati în flacara unui spectrometru de emisie cu flacara.
Pentru trasarea curbei de calibrare se pregãtesc soluţii-etalon preparate astfel: se mãsoarã cu biureta 1, 2, 3, ..., 10 ml soluţie-etalon de potasiu (1,583 g clorura de potasiu se dizolva în apa distilata şi se aduce la balon cotat de 1.000 ml; 1 ml din aceasta soluţie conţine 1 mg de K(2)O) în baloane cotate de 100 ml. Se traseaza curba de calibrare prin pulverizarea soluţiilor în flacara de aer-propan a flamfotometrului şi înregistrarea indicaţiilor galvanometrului.
Pentru determinarea oxidului de potasiu din proba de analizat din filtratul "A", de la determinarea BaO, se pipeteaza 25 ml într-un balon cotat de 100 ml şi se aduce la semn cu apa distilata. Se fotometreaza soluţia şi se determina conţinutul oxidului de potasiu, urmandu-se instrucţiunile instrumentului utilizat.
1.5. Limite
+/- 0,1 în valoare absolutã pentru fiecare determinare. Dacã din analiza apare o eroare inferioarã în limitele tolerantelor fata de limitele fixate (30%, 24% sau 10% de PbO), trebuie luatã media a cel puţin trei analize. Dacã media este mai mare sau egala cu 29,95, 23,95 sau 9,95, sticla poate fi acceptatã în categoria corespunzand la 30%, 24% şi, respectiv, 10% de PbO.
2. Determinãri fizice
2.1. Densitatea
Densitatea sticlei se poate determina prin:
a) metoda cu picnometru - determinarea masei probei de sticla (5-10 g) sub forma de cioburi şi a volumului ocupat de aceasta cu ajutorul picnometrului şi al unui lichid (apa distilata) a cãrui densitate este cunoscutã la temperatura de lucru;
b) metoda hidrostatica în domeniul 0,01 prin cantarirea unei probe de 10-50 g în aer şi cufundarea într-un lichid (apa distilata) cu densitate cunoscutã la temperatura de 20°C (±1°C), masurata cu o precizie de 0,2°C.
2.2. Indicele de refractie
Indicele de refractie este mãsurat cu refractometrul care sa asigure o precizie de ±1x10 (la minus 5), prin metoda reflexiei totale sau metoda devierii unui fascicul paralel de lumina.
2.3. Microduritate
Duritatea Vickers este masurata în conformitate cu ASTM 92-65, folosindu-se o cantitate de 50 g, şi se face media a 15 determinãri.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016