Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 127 din 25 februarie 1991  cu privire la stabilirea salariilor pentru angajatii societatilor comerciale in anul 1991    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 127 din 25 februarie 1991 cu privire la stabilirea salariilor pentru angajatii societatilor comerciale in anul 1991

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 7 martie 1991

În baza prevederilor Legii salarizarii,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Sistemul de salarizare pe baza cãruia se fixeazã salariile individuale se stabileşte prin contracte colective de munca negociate în condiţiile prevãzute în Legea privind contractul colectiv de munca, avându-se în vedere posibilitãţile financiare ale fiecãrei societãţi comerciale.
(2) Salariile individuale se stabilesc, fãrã a fi limitate, prin contracte individuale de munca, ţinându-se seama de rezultatul negocierilor prevãzute la alin. (1).
(3) Salariile conducãtorilor de societãţi comerciale se stabilesc de cãtre organele împuternicite sa numeascã aceste persoane, nefiind negociate în condiţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 2
(1) Pentru franarea procesului inflationist şi a somajului, în vederea moderarii creşterii salariilor, în cazurile în care se stabilesc, prin contracte individuale de munca, salarii de baza peste nivelurile prevãzute în anexa nr. 1, societãţile comerciale suporta un impozit suplimentar calculat în raport cu gradul de depasire a acestora, conform prevederilor anexei nr. 2.
(2) Salariile de baza orare sau zilnice se stabilesc de consiliile de administraţie pe baza salariilor de baza lunare şi a regimului legal de lucru.
ART. 3
(1) Pe lângã salariile de baza, societãţile comerciale pot acorda adaosuri şi sporuri, stabilite prin contractul colectiv de munca.
(2) Sporurile cuprinse în anexa nr. 3 se pot acorda cu respectarea nivelurilor maxime prevãzute la fiecare dintre acestea.
În cazul depãşirii nivelurilor maxime se aplica sistemul de impozitare prevãzut la art. 4 din prezenta hotãrâre.
(3) Societãţile comerciale vor pune în aplicare mãsurile de imbunatatire a condiţiilor de munca stabilite împreunã cu organele teritoriale de protecţie a muncii, urmând ca sporurile acordate sa fie preluate prin alte elemente ale sistemului de salarizare în cazurile în care condiţiile de munca s-au normalizat şi la aceasta a contribuit şi personalul de la locul de munca respectiv.
(4) Pentru societãţile comerciale cu capital majoritar de stat, fondul pentru cointeresarea prin premiere a personalului se constitue din veniturile realizate, dupã acoperirea cheltuielilor, în limita a 10% din fondul lunar plãtit sub forma de salarii.
ART. 4
Pentru reducerea presiunii asupra preţurilor prin acordarea unor adaosuri la salarii necorelate cu creşterea realã a productivitatii muncii, suma totalã a adaosurilor nominalizate în anexa nr.4, care depãşeşte pe ansamblul societãţii comerciale 20% din suma salariilor de baza cuvenite tuturor angajaţilor pentru timpul lucrat, se impune cumulat cu profitul impozabil al societãţii comerciale.
ART. 5
Stabilirea sistemului de salarizare prin contractele colective de munca, precum şi a salariilor individuale, se face astfel încât societatea comercialã sa poatã asigura, pe toatã durata aplicãrii acestora, acordarea drepturilor respective numai din veniturile proprii, convenindu-se în acest scop, prin contractul colectiv de munca, asupra modalitãţilor concrete de acordare a salariilor în toate situaţiile care pot sa apara.
ART. 6
Drepturile şi obligaţiile reciproce ale pãrţilor în ce priveşte salarizarea ca parte integrantã a contractului colectiv de munca, se pot negocia, pentru anul 1991, în mod distinct şi pot fi aplicate înainte de încheierea întregului contract care se referã şi la alte drepturi şi obligaţii.
ART. 7
În cazul în care, cu ocazia negocierii salariilor pentru anul 1991, apar divergenţe care nu pot fi soluţionate în termen de 30 de zile calendaristice, se va aplica sistemul de arbitraj reglementat prin Legea privind soluţionarea conflictelor colective de munca.
ART. 8
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica şi la regiile autonome, cu excepţia celor cu specific deosebit stabilite de Guvern, pentru care sistemul de salarizare se aproba prin hotãrâre a acestuia.
ART. 9
(1) La societãţile comerciale cu sediul în România care desfãşoarã activitate în strãinãtate, salariile pentru personalul roman se stabilesc în valuta, prin negociere, în limita sumelor cu aceasta destinaţie avute în vedere la contractarea lucrãrii cu partenerul extern.
(2) La stabilirea salariilor în valuta potrivit alin. (1) nu se aplica sistemul de impozitare prevãzut la art. 2, 3 şi 4 din prezenta hotãrâre.
(3) În contractele colective de munca se poate stabili ca o parte din salariu sa fie plãtit în moneda tarii în care se executa lucrãrile sau în care se încaseazã contravaloarea acestora, iar diferenţa sa fie plãtitã în ţara, în lei, la cursul oficial în vigoare la data efectuãrii plãţilor.
ART. 10
La societãţile comerciale cu capital strãin sau reprezentantele acestora, care isi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României, se aplica în mod corespunzãtor prevederile art. 9.
ART. 11
Pentru sustragerea de la plata impozitelor prevãzute în prezenta hotãrâre, precum şi pentru achitarea cu întârziere a acestora, se suporta de cãtre societatea comercialã sancţiunile şi majorãrile prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 12
Prezenta hotãrâre se aplica şi unitãţilor care sunt în curs de organizare ca societãţi comerciale sau regii autonome, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 15/1990 şi <>Legii nr. 31/1990 .
ART. 13
(1) Salariile brute prevãzute în prezenta hotãrâre se aplica în condiţiile menţinerii prin Legea impozitului pe salarii a cotelor de impozit stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 52/1991 .
(2) Modificarea cotelor de impozitare prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 52/1991 atrage dupã sine corectarea corespunzãtoare a salariilor prevãzute în prezenta hotãrâre. Corectarea salariilor brute respective se va face prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 14
Ministerul Finanţelor împreunã cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor da precizãri în legatura cu modul de aplicare a mãsurilor prevãzute la art. 2, 3 şi 4 din prezenta hotãrâre.
ART. 15
Prezenta hotãrâre intra în vigoare o data cu <>Legea salarizarii nr. 14/1991 .
O data cu intrarea în vigoare a contractelor colective de munca isi înceteazã aplicarea orice reglementãri contrare prezentei hotãrâri.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN


ANEXA 1

SALARIILE DE BAZA BRUTE
pentru a cãror depasire societãţile comerciale
suporta un impozit suplimentar


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categorii de personal Salariul de Coeficient de
sau funcţii baza ierarhizare la
-lei/luna- salariul de baza
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Muncitori:

1. necalificati 4.250 100

2. calificaţi 8.750 206

B. Funcţii de conducere şi de execuţie

1. Funcţii de execuţie:
a). cu pregãtire liceala sau postliceala;
- pentru activitãţi administrative
(dactilograf, funcţionar etc.); 5.750 135
- pentru activitãţi de specialitate
(tehnician, contabil etc.) 8.750 206
b). maiştri 9.300 219
c). cu pregãtire superioarã de subingineri
şi altele similare 10.750 253
d). cu pregãtire superioarã 12.350 290

2. Funcţii de conducere a compartimentelor
functionale, de producţie, cercetare,
proiectare şi altele similare (şef ser-
viciu, birou, secţie, laborator etc.) 14.000 329

3. Funcţii din conducerea societãţii (di-
rector general, director, inginer şef,
contabil şef etc.) 18.450 434
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
1. La societãţile comerciale care renunţa la acordarea sporului de vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate, incluzandu-l în salariul de baza, limitele salariilor de baza prevãzute în prezenta hotãrâre sunt mai mari cu 10%.
2. Salariile de baza pot fi stabilite peste limitele prevãzute în prezenta anexa, fãrã a se aplica prevederile art. 2, pentru activitatea de salvare, inclusiv exerciţiile din: minerit, foraj marin, metalurgie, transporturi navale şi altele asemenea, pentru activitatea de foraj şi extracţie a ţiţeiului de pe platformele marine, precum şi pentru activitatea în imersiune.
3. Funcţiile specifice din unele ramuri sau activitãţi care la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri erau încadrate în categoria personalului operativ, cum ar fi: comandant aeronava, comandant nava şi altele, se pot asimila de cãtre societãţile comerciale cu funcţiile prevãzute în prezenta anexa, avându-se în vedere pregãtirea şi cerinţele postului.


ANEXA 2

IMPOZITUL
suportat de societatea comercialã pentru salariile de baza brute
lunare individuale stabilite peste limitele prevãzute în anexa nr. 1



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul de depasire a Impozitul asupra sumei
salariilor de baza stabilite în plus fata de
prevãzute în anexa nr. 1 salariul de baza prevãzut
în anexa nr. 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
pana la 20% 40%
peste 20% 50%
peste 30% 65%
peste 40% 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 3

SPORURI
la salariul de baza ce se pot acorda de societãţile comerciale


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea sporului Cuantumul maxim brut
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Sporuri ce se pot acorda în funcţie de
condiţiile de munca, pentru timpul
lucrat în aceste condiţii:
- spor pentru lucrul în subteran la: exploatãri
miniere, extracţie ţiţei, construcţii hidro,
construcţii subteran metrou; pentru lucrul
pe platformele marine de foraj şi extracţie 40% *); **)
- indemnizaţia de zbor 130 lei/ora de zbor *)
- spor pentru condiţii grele de munca 15%
- spor pentru condiţii nocive 455 lei lunar
- spor pentru condiţii periculoase 15%
- pentru activitatea miniera în subteran Salariul de baza minim
pe ţara **)
- pentru producţia produselor explozive 50%
- spor pentru timpul lucrat în cursul nopţii 25%
- spor de şantier 35 lei/zi
- în industria miniera - lucrãri de investiţii
în subteran - industria extractiva de petrol şi gaze 60 lei/zi

B. Alte sporuri
- spor pentru ore lucrate suplimentar peste programul 100% din salariul
lunar de lucru, indiferent de modul de organizare a de baza pentru
programului de lucru aceste ore
- spor pentru lucrul sistematic peste programul normal 25%
(în locul sporului pentru ore suplimentare)
- spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare 30% din salariul
de baza al funcţiei
înlocuite
- spor pentru utilizarea cel puţin a unei limbi 10% din salariul
strãine acolo unde necesitãţile postului o impun de baza
- spor de vechime în munca (care se acorda şi în
funcţie de rezultatele obişnuite). Acest spor
înlocuieşte sporul pentru vechime neîntreruptã în 15%
aceeaşi unitate, dacã nu a fost inclus în salariul de
baza în condiţiile prevãzute la pct. 1 din nota la
anexa nr. 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
*) Se include în salariul de baza şi constituie baza de calcul pentru toate sporurile care se acorda în raport cu acesta.
**) La exploatãrile miniere se diferentiaza pe patru grade de periculozitate potrivit criteriilor aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1306/1990.


NOTA:
1. Limita maxima a sporurilor exprimatã în suma fixa se corecteaza în aceeaşi proporţie în care se va aproba creşterea salariului de baza minim pe ţara.
2. Denumirea sporurilor, nominalizate în prezenta anexa, poate fi adaptatã prin contractul colectiv de munca specificului diferitelor activitãţi, mentinandu-se conţinutul şi cuantumul maxim al sporului respectiv.
3. Pentru activitãţile la care pana la aplicarea prezentei hotãrâri s-a prevãzut prin legi sau hotãrâri speciale acordarea de sporuri având alta natura decât cele cuprinse în prezenta anexa sau sporurile au fost aprobate la un nivel superior, cuantumul aprobat pentru acestea, în condiţiile prevãzute de reglementãrile respective, constituie limita maxima fata de care se aplica prevederile art. 3(2) din prezenta hotãrâre.
4. a) Pana la adoptarea unor noi reglementãri în domeniul asigurãrilor sociale şi pensiilor, la stanilirea pensiilor şi a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de munca se iau în calcul, pe lângã salariul de baza, şi:
- sporul pentru lucrul în subteran, precum şi pentru lucrul pe platformele marine de foraj şi extracţie;
- indemnizaţia de zbor;
- spor pentru condiţii grele de munca;
- spor pentru lucrul sistematic peste programul normal;
- spor pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
- spor de vechime în munca
Contribuţia pentru pensia suplimentarã se retine avându-se în vedere şi sporurile prevãzute mai sus.
b) La calculul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de munca, pe lângã sporurile prevãzute la lit. a) de mai sus se mai iau în calcul şi sporul pentru condiţii nocive, precum şi sporul pentru condiţii periculoase.


ANEXA 4

ADAOSURILE ŞI SPORURILE LA SALARIUL DE BAZA
care se iau în calcul la stabilirea
impozitului pe profit, potrivit art. 4 din hotãrâre


1. Premii care se plãtesc din fondurile constituite din veniturile realizate (cu excepţia celor acordate din fondul de participare a angajaţilor la profitul societãţii, precum şi cele acordate inventatorilor).
2. Adaosul de acord (diferenţa dintre suma încasatã potrivit formei de salarizare aplicate - acord direct, acord progresiv, acord indirect, cote procentuale, etc. - şi salariul de baza corespunzãtor timpului lucrat pe baza formei de salarizare respective).
3. Sporul pentru ore lucrate suplimentar.
4. Adaosurile în bani şi sporuri - altele decât cele prevãzute în anexa nr. 3 -, stabilite prin contractul colectiv, precum şi sumele corespunzãtoare sporurilor cuprinse în anexa nr. 3, avcordate peste cuantumul maxim prevãzut.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016