Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 124 din 30 ianuarie 2003  privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 124 din 30 ianuarie 2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 20 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 36 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 451/2001 ,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În vederea protejãrii sãnãtãţii populaţiei şi a prevenirii, reducerii şi controlului poluarii mediului cu azbest, activitãţile privind comercializarea şi utilizarea azbestului se reglementeazã conform prevederilor prezentei hotãrâri.
(2) Aceste prevederi se referã la:
a) prevenirea, reducerea şi controlul poluarii mediului cu azbest;
b) restrictii la comercializarea şi utilizarea azbestului şi a produselor care conţin azbest;
c) etichetarea produselor care conţin azbest.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, semnificatia termenilor specifici utilizaţi este prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 3
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica azbestului, astfel cum este definit în anexa nr. 1, atât în stare bruta, cat şi produselor care conţin azbest.

CAP. 2
Prevenirea, reducerea şi controlul poluarii mediului cu azbest

ART. 4
(1) Utilizarea azbestului se face în condiţiile aplicãrii unor mãsuri şi proceduri care sa asigure atât reducerea la sursa, cat mai mult posibil, a emisiilor de azbest în aer sau în mediul acvatic şi a cantitãţilor de deşeuri solide care conţin azbest, cat şi prevenirea apariţiei unor astfel de emisii.
(2) Mãsurile prevãzute la alin. (1) trebuie sa aibã în vedere utilizarea celor mai bune tehnologii disponibile care nu presupun costuri excesive, inclusiv utilizarea operaţiilor de recirculare şi epurare a apelor uzate în toate situaţiile în care acestea sunt posibile.
(3) Adaptarea instalaţiilor existente la cele mai bune tehnologii disponibile care nu presupun costuri excesive se face progresiv, pe baza strategiilor elaborate de titularii activitãţilor şi a mãsurilor cuprinse în programele pentru conformare, cu luarea în considerare a urmãtoarelor aspecte:
a) caracteristicile tehnice ale instalaţiilor existente;
b) rata utilizãrii instalaţiilor şi perioada rãmasã pentru funcţionare;
c) volumul şi natura emisiilor poluante;
d) analiza costurilor şi evaluarea acestora ţinându-se seama de situaţia economicã a fiecãrei întreprinderi;
e) termenele prevãzute la art. 12 şi 13.
ART. 5
(1) Mãsurile prevãzute la art. 4 alin. (3) trebuie sa asigure ca nivelul emisiilor de azbest în aer, generate la utilizarea azbestului, nu depãşesc valoarea limita admisibilã de 0,1 mg/mc de aer evacuat.
(2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) instalaţiile de la care se evacueaza gaze reziduale cu un debit mai mic de 5.000 mc/ora şi ale cãror emisii de azbest în aer sunt mai mici decât 0,5 g/ora în orice moment al operarii instalaţiei în condiţii normale.
ART. 6
(1) Efluentii aposi rezultaţi din procesul tehnologic de fabricare a azbocimentului se recircula.
(2) În cazul în care activitatea prevãzutã la alin. (1) nu este posibila din punct de vedere economic, evacuarea efluentilor aposi rezultaţi din procesul tehnologic de fabricare a azbocimentului se face cu respectarea valorii limita admisibile a suspensiilor totale de azbest în efluentul apos de 30 g/mc.
ART. 7
Autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului pot stabili, pentru fiecare titular al activitãţii de fabricare a azbocimentului, în funcţie de situaţia localã, condiţii specifice privind cantitãţile de suspensii totale evacuate pentru o tona de produs, astfel încât sa nu se producã poluarea mediului acvatic cu azbest.
ART. 8
(1) Efluentii aposi rezultaţi din procesul tehnologic de fabricare a cartonului sau hârtiei care conţine azbest se recircula.
(2) Se admite evacuarea efluentului apos rezultat în timpul operaţiilor curente de curatare şi de întreţinere a instalaţiilor pentru fabricarea cartonului sau hârtiei care conţine azbest, cu condiţia sa nu se depãşeascã valoarea limita admisibilã a suspensiilor totale de azbest în efluentul apos de 30 g/mc .
ART. 9
(1) Autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului pot stabili, în funcţie de situaţia localã, valori limita mai severe decât cele prevãzute la art. 5-8, pentru suspensiile totale de azbest în efluentii evacuati din activitãţile care implica prezenta azbestului, astfel încât sa fie respectate prevederile legale în vigoare privind încãrcarea cu poluanti cu proprietãţi cancerigene a efluentilor evacuati în atmosfera, în reţelele de canalizare sau în staţiile de epurare ale localitãţilor, precum şi în receptorii naturali.
(2) Titularii activitãţilor care implica prezenta azbestului au obligaţia de a efectua în mod regulat mãsurãtori asupra emisiilor de azbest în aer şi în apa.
(3) Supravegherea şi controlul respectãrii de cãtre titularii activitãţilor care implica prezenta azbestului a limitelor admisibile impuse acestor emisii se fac de cãtre autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului.
ART. 10
Metodele de prelevare a probelor şi de determinare a cantitãţilor de azbest în mediu se stabilesc prin ordin al ministrului apelor şi protecţiei mediului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
Titularii activitãţilor care implica prezenta azbestului sunt obligaţi sa ia mãsuri pentru a se asigura ca:
a) activitãţile care implica lucrãri cu produse ce conţin azbest nu reprezintã o sursa semnificativã de poluare a mediului cu fibre sau praf de azbest;
b) demolarea clãdirilor, a structurilor şi instalaţiilor care conţin azbest şi îndepãrtarea azbestului sau a materialelor care conţin azbest nu conduc la o poluare semnificativã a mediului cu azbest;
c) transportul şi depozitarea deşeurilor care conţin praf şi/sau fibre de azbest nu sunt însoţite de emisii de praf şi/sau fibre de azbest în aer şi nici de împrãştierea de lichide care conţin fibre de azbest;
d) depozitarea deşeurilor care conţin praf şi/sau fibre de azbest se face cu tratarea, ambalarea sau acoperirea corespunzãtoare a acestora, avându-se în vedere condiţiile locale, astfel încât sa se previnã poluarea mediului cu azbest.

CAP. 3
Restrictii privind importul, comercializarea şi utilizarea azbestului şi a produselor care conţin azbest

ART. 12
(1) În scopul protecţiei sãnãtãţii populaţiei şi a mediului, de la 1 ianuarie 2007 se interzic toate activitãţile de comercializare şi de utilizare a azbestului şi a produselor care conţin azbest.
(2) Lista cu produse care se încadreazã în prevederile alin. (1) şi care trebuie avute în vedere în mod deosebit, fiind interzise la comercializare şi utilizare, este prevãzutã în anexa nr. 2.
(3) Se excepteazã de la prevederile alin. (1) diafragmele care conţin crisotil, pentru instalaţiile de electroliza existente, care pot fi utilizate pana la încheierea ciclului de viata al acestor diafragme, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2008.
ART. 13
Produsele care conţin azbest, comercializate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, pot fi utilizate pana la încheierea ciclului de viata al acestora, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2006.

CAP. 4
Etichetarea azbestului şi a produselor care conţin azbest

ART. 14
(1) Pentru prevenirea contaminarii cu azbest a populaţiei şi a mediului azbestul şi toate produsele care conţin azbest se eticheteaza.
(2) Modul de etichetare a azbestului şi a produselor care conţin azbest este prezentat în anexa nr. 3.
(3) Reponsabilitatea etichetarii azbestului şi a produselor care conţin azbest revine celor care produc şi/sau celor care comercializeazã azbest şi produse care conţin azbest.

CAP. 5
Sancţiuni

ART. 15
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de 5.000.000 lei la 15.000.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 25.000.000 lei la 75.000.000 lei pentru persoanele juridice încãlcarea urmãtoarelor prevederi din prezenta hotãrâre:
a) nerespectarea de cãtre titularii de activitãţi care implica prezenta azbestului a obligaţiei de a efectua, în mod regulat, mãsurãtori asupra emisiilor de azbest în aer şi în apa, prevãzutã la art. 9 alin. (2);
b) nerespectarea de cãtre cei care produc sau comercializeazã azbest ori produse care conţin azbest a obligaţiei de a eticheta aceste produse, prevãzutã la art. 14 alin. (1).
(2) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 40.000.000 lei la 120.000.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 200.000.000 lei la 600.000.000 lei pentru persoanele juridice încãlcarea prevederilor art. 12 şi 13, referitoare la restrictionarea comercializãrii şi utilizãrii azbestului şi a produselor care conţin azbest.
ART. 16
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 15 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 17
(1) Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 15 şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul autoritãţii publice centrale şi autoritãţilor publice teritoriale pentru protecţia mediului.
(2) Contravenientul poate achitã, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 15, agentul constatator fãcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 18
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 12 luni de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
p. Ministrul apelor
şi protecţiei mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat

Ministrul industriei şi resurselor,
Dan Ioan Popescu

Ministrul lucrãrilor publice,
transporturilor şi locuinţei,
Miron Tudor Mitrea

Bucureşti, 30 ianuarie 2003.
Nr. 124.

ANEXA 1

SEMNIFICATIA
termenilor specifici utilizaţi

1. Azbest înseamnã urmãtorii silicati fibrosi:
- crocidolit - CAS nr. 12001-28-4 (cunoscut şi ca azbest albastru);
- actinolit - CAS nr. 77536-66-4;
- antofilit - CAS nr. 77536-67-5;
- crizotil - CAS nr. 12001-29-5 (cunoscut şi ca azbest alb);
- amozit - CAS nr. 12172-73-5 (cunoscut şi ca azbest brun);
- tremolit - CAS nr. 77536-68-6.
2. Azbest brut este produsul rezultat din concasarea primara a minereului de azbest.
3. Utilizarea azbestului înseamnã activitãţi care implica manipularea unei cantitãţi mai mari de 100 kg de azbest brut pe an şi care se referã la:
- producerea minereului de azbest brut, exclusiv orice proces asociat direct cu extractia minereului;
- fabricarea şi finisarea industriala a urmãtoarelor produse la care se utilizeazã azbest brut: azbociment sau produse din azbociment, produse de frictiune, filtre, textile, hârtie şi carton, garnituri, materiale pentru ambalare şi pentru armare, captuseli pentru pardoseala, materiale de etansare.
4. Lucrãri cu produse care conţin azbest înseamnã alte activitãţi decât cele referitoare la utilizarea azbestului şi de la care se emite azbest în mediu.
5. Deşeuri de azbest înseamnã orice substanta sau obiect cu conţinut de azbest care este considerat deseu în conformitate cu prevederile anexei nr. IA la <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 .


ANEXA 2

LISTA
cu produse care conţin azbest şi care trebuie avute în vedere
în mod deosebit, fiind interzise la comercializare şi utilizare

a) Jucarii
b) Materiale sau preparate pentru aplicare prin pulverizare
c) Produse finite comercializate cãtre populaţie sub forma de pulberi
d) Articole pentru fumat, ca de exemplu pipe sau porttigarete
e) Filtre catalitice şi dispozitive izolatoare ce se incorporeaza în incalzitoarele cu catalizator şi care utilizeazã gaz lichefiat
f) Lacuri şi vopsele
g) Filtre pentru lichide
h) Material de acoperire pentru drumuri, în cazul în care conţinutul de fibre de azbest al acestuia depãşeşte 2%
i) Mortar, acoperiri de protecţie, umpluturi, etansari, compuşi de imbinare, mastic, cleiuri, pulberi şi finisaje decorative
j) Materiale izolatoare termice şi acustice cu densitatea sub 1 g/cmc
k) Filtre de aer şi filtre folosite în transportul, distribuţia şi utilizarea gazului natural, inclusiv în reţeaua de distribuţie municipala
l) Captuseli pentru pardoseli şi plãci din plastic pentru acoperit pereţi
m) Textile finisate în forma în care vor fi furnizate utilizatorului, cu excepţia celor tratate pentru evitarea eliberarilor de fibre
n) Carton asfaltat.

ANEXA 3

ETICHETAREA
azbestului şi a produselor care conţin azbest

1. Formatul etichetei
Toate produsele care conţin azbest trebuie sa poarte o eticheta a carei macheta este prezentatã în fig. 1.
a) Eticheta are înãlţimea (H) de 5 cm şi lãţimea (L) de 2,5 cm.
b) Eticheta consta din doua pãrţi:
● partea superioarã (h(1) = 40% H) include litera "a" scrisã cu alb pe fond negru;
● partea inferioarã (h(2) = 60% H) include fraze-tip scrise cu alb sau cu negru pe fond roşu.
c) Dacã produsul conţine crocidolit, fraza-tip este "conţine crocidolit/azbest albastru".
d) Dacã produsul se comercializeazã numai în România, pe eticheta se scrie "conţine azbest".
e) Dacã eticheta este obţinutã prin imprimarea directa pe produs, este suficienta o singura culoare care sa contrasteze cu fondul.
2. Eticheta se ataşeazã produselor care conţin azbest, respectându-se urmãtoarele cerinţe:
a) se fixeazã pe cea mai mica unitate de produs furnizat care conţine azbest;
b) dacã un produs are mai multe componente pe baza de azbest, este suficienta pentru toate aceste componente o singura eticheta;
c) eticheta poate sa nu fie aplicatã pe cea mai mica unitate de produs dacã dimensiunile reduse ale acesteia sau ambalajul inadecvat face imposibila etichetarea acesteia.
3. Etichetarea produselor ambalate care conţin azbest
3.1. În cazul etichetarii produselor ambalate care conţin azbest, pe ambalaj trebuie înscrise lizibil urmãtoarele elemente, care sa nu poatã fi şterse:
a) simbolul şi indicaţiile relevante de pericol, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase;
b) instrucţiuni de securitate care pot fi alese în concordanta cu ceea ce este prevãzut în aceasta anexa şi care sa fie relevante pentru un anumit produs.
Când sunt prezentate informaţii suplimentare pe ambalaj, acestea nu trebuie sa fie în contradictie cu informaţiile prevãzute la lit. a) şi b).
3.2. Etichetarea în concordanta cu prevederile pct. 3.1 se efectueazã astfel:
- eticheta este bine fixatã pe ambalaj;
- eticheta este ataşatã în mod sigur de ambalaj;
- eticheta se tipareste direct pe ambalaj.
3.3. Produsele care conţin azbest şi care se comercializeazã ambalate numai în invelis de material plastic ce se deterioreazã la înlãturarea ambalajului sunt considerate produse ambalate şi se eticheteaza ca un produs ambalat în concordanta cu prevederile pct. 3.2. Dacã produsele sunt comercializate dupã îndepãrtarea unui asemenea ambalaj, fiecare produs comercializat, pana la cea mai mica unitate, trebuie etichetat în conformitate cu prevederile pct. 3.1.
4. Etichetarea produselor cu conţinut de azbest care nu sunt ambalate
Pentru produsele neambalate care conţin azbest etichetarea se face în conformitate cu prevederile pct. 3.1, dupã cum urmeazã:
- eticheta este bine fixatã pe produsul care conţine azbest;
- eticheta este ataşatã în mod sigur de produsul care conţine azbest;
- eticheta se tipareste direct pe produsul care conţine azbest.
Dacã modalitatea de etichetare de mai sus nu este posibila din cauza dimensiunilor prea mici ale produsului, acesta trebuie însoţit de o dovada scrisã care conţine informaţiile prevãzute pentru etichetare, conform prevederilor pct. 3.1.
5. În cazul unor produse care conţin azbest şi sunt supuse prelucrãrii sau finisarii, eticheta poate conţine unele instrucţiuni de securitate adecvate produsului, cum ar fi:
- recomandarea ca operatia sa se execute, dacã este posibil, în spaţii deschise sau bine ventilate;
- recomandarea utilizãrii în mod preferenţial a uneltelor de mana sau a uneltelor taietoare cu viteza mica de prelucrare şi care dispun, dacã este necesar, de dispozitive pentru reţinerea prafului;
- recomandarea, în cazul în care se utilizeazã unelte cu viteza mare de prelucrare, ca acestea sa fie echipate cu dispozitive pentru reţinerea prafului, umezirea prafului şi reţinerea acestuia în mod sigur;
- recomandarea de umezire a produselor care conţin azbest înainte de gaurire sau tãiere.
6. În cazul produselor care conţin azbest, destinate sectorului casnic, care nu sunt prevãzute la pct. 5 şi care la utilizare pot emite fibre de azbest, se recomanda menţionarea pe eticheta acestor produse a urmãtoarei instrucţiuni: "îndepãrtare dupã utilizare".


NOTA C.T.C.E.:
--------------
Macheta etichetei pentru azbest şi produsele care conţin azbest se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 109 din 20 februarie 2003, la pagina 9 (vezi inaginea asociata).

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016