Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 119 din 17 februarie 2010  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 119 din 17 februarie 2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 22 februarie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 119 din 17 februarie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã"
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 22 februarie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Beneficiarii pot achiziţiona sau construi în cadrul programului urmãtoarele tipuri de locuinţe:
a) locuinţe finalizate, destinate achiziţionãrii, inclusiv pe cele construite şi date în exploatare prin programele derulate de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe (ANL);
b) locuinţe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcţie, destinate achiziţionãrii, inclusiv pe cele construite prin programele derulate de ANL;
c) locuinţe noi, destinate achiziţionãrii dupã finalizare, inclusiv pe cele construite prin programele derulate de ANL;
d) locuinţe viitoare, care urmeazã sã se construiascã de cãtre beneficiari individuali, inclusiv pe cele care se construiesc prin programele derulate de ANL;
e) locuinţe care urmeazã sã se construiascã prin asociaţii fãrã personalitate juridicã constituite de minimum 7 beneficiari."
2. La anexa nr. 1, la articolul 3, dupã alineatul (2^1) se introduce un nou alineat, alineatul (2^2), cu urmãtorul cuprins:
"(2^2) Pentru anul 2010, plafonul garanţiilor care pot fi emise potrivit <>art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 368/2009 , este de 700 milioane euro."
3. La anexa nr. 1, la articolul 4, literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) evidenţa portofoliului de garanţii pe categorii de garanţii individuale;
c) raportarea periodicã a portofoliului de garanţii pe categorii de garanţii individuale;".
4. La anexa nr. 1, la articolul 5, dupã litera a) se introduce o nouã literã, litera a^1), cu urmãtorul cuprins:
"a^1) teren aferent locuinţei - terenul compus din una sau mai multe parcele alãturate, cu sau fãrã construcţii, identificate printr-un numãr cadastral şi un numãr de carte funciarã, pe care sunt sau urmeazã sã se amplaseze, în conformitate cu documentaţiile de urbanism aprobate, construcţii având destinaţia principalã de locuit, cãile de acces, precum şi anexele gospodãreşti, facilitãţile, dependinţele, dotãrile şi utilitãţile aferente locuinţelor, care nu sunt incluse în acestea, dupã caz;".
5. La anexa nr. 1, la articolul 5, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) finanţare garantatã pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. a) din hotãrâre - credit acordat persoanelor fizice în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevãzut în antecontractul de vânzare-cumpãrare, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mare de 60.000 euro;".
6. La anexa nr. 1, la articolul 5, dupã litera e) se introduc patru noi litere, literele e^1), e^2), e^3) şi e^4), cu urmãtorul cuprins:
"e^1) finanţare garantatã pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. b) din hotãrâre - credit acordat persoanelor fizice în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevãzut în antecontractul de vânzare-cumpãrare, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mare de 60.000 euro;
e^2) finanţare garantatã pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. c) din hotãrâre - credit acordat persoanelor fizice în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiar în baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din preţul de achiziţie prevãzut în antecontractul de vânzare-cumpãrare, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mic sau egal cu 70.000 euro sau maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei, dacã preţul de achiziţie a locuinţei este mai mare de 70.000 euro;
e^3) finanţare garantatã pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. d) din hotãrâre - credit acordat persoanelor fizice în vederea construirii de locuinţe în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiari în baza contractelor de credit, care va acoperi maximum 95% din valoarea prevãzutã în contractele de construire a locuinţelor, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din devizul estimativ de lucrãri, anexã la contractul de construire a locuinţei, dacã valoarea de construcţie a locuinţei este mai micã sau egalã cu 70.000 euro sau maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din devizul estimativ de lucrãri, anexã la contractul de construire a locuinţei, dacã valoarea de construcţie a locuinţei este mai mare de 70.000 euro;
e^4) finanţare garantatã pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. e) din hotãrâre - credit acordat fiecãreia dintre persoanele fizice asociate în vederea construirii a câte unei locuinţe în cadrul programului, exclusiv dobânzile şi comisioanele bancare şi alte sume datorate de beneficiari în baza contractelor de credit, care va acoperi maximum 95% din valorile prevãzute în contractele de construire a locuinţelor, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din devizul estimativ de lucrãri, anexã la contractul de construire a locuinţei, dacã valoarea de construcţie a locuinţei este mai micã sau egalã cu 75.000 euro sau maximum 71.250 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultatã din devizul estimativ de lucrãri, anexã la contractul de construire a locuinţei, dacã valoarea de construcţie a locuinţei este mai mare de 75.000 euro."
7. La anexa nr. 1, la articolul 5, literele o) şi p) se abrogã.
8. La anexa nr. 1, la articolul 6, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) are valoare determinatã, iniţial egalã cu 95% din valoarea rezultatã din raportul de evaluare a locuinţei/devizul estimativ de lucrãri, anexã la contractul de construire, mai puţin avansul, fãrã a depãşi 60.000 euro pentru locuinţele din categoria celor prevãzute la art. 2 lit. a) şi b) din hotãrâre, 70.000 euro pentru locuinţele din categoria celor prevãzute la art. 2 lit. c) şi d) din hotãrâre, respectiv 75.000 euro pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. e) din hotãrâre, dupã caz, sau echivalentul în lei; raportul de evaluare va fi întocmit de un evaluator autorizat, agreat de finanţator;".
9. La anexa nr. 1, articolul 10 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Garanţiile pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. a)-c) din hotãrâre sunt garantate cu ipotecã legalã de rang I asupra locuinţelor achiziţionate prin program, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, valabilã pe toatã durata finanţãrii, cu notarea în cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare a acestora pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toatã durata finanţãrii. În cazul primirii de cãtre finanţator a comunicãrii respingerii cererii de platã a garanţiei de la FNGCIMM, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul sã înscrie în cartea funciarã privilegiul reglementat de art. 1737 pct. 2 din Codul civil, concomitent cu radierea din cartea funciarã a ipotecii legale instituite în favoarea statului român."
10. La anexa nr. 1, dupã articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 10^1. - Garanţiile pentru locuinţele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e) din hotãrâre sunt garantate de la data semnãrii recepţiei la terminarea lucrãrilor cu ipotecã legalã de rang I asupra locuinţelor achiziţionate prin program, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, valabilã pânã la îndeplinirea tuturor obligaţiilor beneficiarului faţã de finanţator, cu notarea în cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare a acestora pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pânã la îndeplinirea tuturor obligaţiilor beneficiarului faţã de finanţator. Pânã la data recepţiei finale a locuinţelor, garanţiile sunt garantate cu ipoteci legale de rang I asupra terenurilor proprietate a beneficiarului individual, respectiv proprietate a unui membru al asociaţiei, instituite în baza legii în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, valabile pânã la îndeplinirea tuturor obligaţiilor beneficiarului faţã de finanţator, cu notarea în cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare a acestora pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pânã la îndeplinirea tuturor obligaţiilor beneficiarului faţã de finanţator."
11. La anexa nr. 1, la articolul 17, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã efectuarea plãţii prevãzute la alin. (1), Ministerul Finanţelor Publice informeazã FNGCIMM, care întocmeşte un înscris prin care se individualizeazã creanţa bugetarã rezultatã prin platã, exprimatã în moneda naţionalã, şi data scadenţei acesteia, respectiv a 31-a zi de la data efectuãrii plãţii valorii de executare a garanţiei. Înscrisul, împreunã cu dovada comunicãrii acestuia cãtre debitorul beneficiar al finanţãrii garantate, contractul de garantare, precum şi documentele care au stat la baza acordãrii garanţiei se înainteazã organelor competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã în a cãror razã teritorialã are domiciliul fiscal debitorul persoanã fizicã, în vederea efectuãrii procedurii de executare silitã."
12. La anexa nr. 1, capitolul VI se abrogã.
13. La anexa nr. 1, articolul 25 se abrogã.
14. La anexa nr. 2, la articolul 1, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) fac dovada cu declaraţia autentificatã pe propria rãspundere cã la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 60/2009 privind unele mãsuri în vederea implementãrii programului «Prima casã», aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 368/2009 , nu au deţinut şi nu deţin, individual sau în comun, împreunã cu soţii lor ori cu alte persoane, în proprietate o locuinţã, indiferent de modul în care a fost dobânditã, cu excepţia cotelor-pãrţi din locuinţele dobândite prin moştenire, şi nici nu au achiziţionat dupã aceastã datã o locuinţã, indiferent de modul de dobândire;".
15. La anexa nr. 2, la articolul 1, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) locuinţa care se achiziţioneazã în cadrul programului se încadreazã în una dintre clasele A, B sau C de eficienţã energeticã. Criteriul este aplicabil începând cu data intrãrii în vigoare a prevederilor <>art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanţa energeticã a clãdirilor;".
16. La anexa nr. 2, la articolul 1, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"d) dispun de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperã diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpãrare şi finanţarea garantatã;".
17. La anexa nr. 2, la articolul 2, literele b), e), i) şi k) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) costul total al finanţãrilor acordate în cadrul programului se compune din:
- rata dobânzii EURIBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 4,00% pe an pentru creditele în euro şi ROBOR la 3 luni plus o marjã de maximum 2,50% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de cãtre finanţator;
- comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finanţãrii; nivelul comisionului de gestiune datorat FNGCIMM se negociazã semestrial între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice;
...............................................................
e) solicitã un avans care acoperã diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpãrare şi finanţarea garantatã;
..............................................................
i) acceptã sã efectueze formalitãţile de înscriere/radiere în/din cartea funciarã a ipotecii legale asupra locuinţei achiziţionate în cadrul programului în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum şi cele de notare/radiere în/din cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toatã durata finanţãrii. Înscrierea ipotecii legale şi notarea interdicţiilor se efectueazã în temeiul contractului de garantare, iar radierea ipotecii legale şi a interdicţiilor se face în baza deciziei FNGCIMM;
..............................................................
k) finanţatorii sunt obligaţi sã menţinã criteriile prevãzute la lit. b), c), d), f), g), i) şi i^1) pe întreaga duratã de derulare a contractelor de finanţare încheiate în condiţiile programului."
18. La anexa nr. 2, la articolul 2, dupã litera i) se introduc douã noi litere, literele i^1) şi i^2), cu urmãtorul cuprins:
"i^1) acceptã sã înscrie privilegiul finanţatorului prevãzut de art. 1737 pct. 2 din Codul civil, numai în cazul primirii comunicãrii respingerii cererii de platã a garanţiei de la FNGCIMM;
i^2) acceptã sã efectueze formalitãţile de înscriere/radiere în/din cartea funciarã a ipotecilor legale asupra terenurilor aflate în proprietatea beneficiarului individual, respectiv proprietatea unui membru al asociaţiei, precum şi asupra locuinţelor construite în cadrul programului, instituite în baza legii în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, valabile pe toatã durata finanţãrii, cu notarea/radierea în/din cartea funciarã a interdicţiei de înstrãinare a acestora pe o perioadã de 5 ani şi a interdicţiei de grevare cu alte sarcini pe toatã durata finanţãrii. Înscrierea ipotecii legale şi notarea interdicţiilor se efectueazã în temeiul contractului de garantare, iar radierea ipotecii legale se face în baza deciziei FNGCIMM;".
19. La anexa nr. 2, articolele 3 şi 4 se abrogã.
ART. II
Pentru achiziţionarea locuinţelor pentru care au fost încheiate antecontracte de vânzare-cumpãrare în formã autenticã sau sub semnãturã privatã cu datã certã pânã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri pot fi emise promisiuni de garantare în condiţiile normelor de implementare a programului "Prima casã" în vigoare la data încheierii antecontractelor de vânzare-cumpãrare, cu încadrarea în limita diferenţei rãmase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009.
ART. III
Dispoziţiile <>art. 2 lit. c) din Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã locuinţelor noi, construite în baza autorizaţiilor de construire eliberate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, inclusiv celor construite prin programele derulate de Agenţia Naţionalã pentru Locuinţe (ANL) în baza autorizaţiilor de construire eliberate pânã la aceastã datã.
ART. IV
Dispoziţiile <>art. 2 lit. d) din Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se aplicã locuinţelor viitoare, care urmeazã sã se construiascã de cãtre beneficiari individuali în baza autorizaţiilor de construire eliberate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, inclusiv celor care se construiesc prin programele derulate de ANL.
ART. V
Dispoziţiile <>art. 2 lit. e) din Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se aplicã locuinţelor viitoare, care urmeazã sã se construiascã prin asociaţii fãrã personalitate juridicã constituite de minimum 7 beneficiari, în baza autorizaţiilor de construire eliberate dupã data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. VI
Condiţiile de acordare a garanţiilor pentru construirea locuinţelor prevãzute la <>art. 2 lit. d) şi e) din Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, criteriile de eligibilitate pentru instituţiile de credit şi pentru persoanele fizice beneficiare de garanţii pentru construirea de locuinţe se stabilesc prin norme aprobate prin hotãrâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. VII
(1) În termen de 7 zile calendaristice de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotãrâri, finanţatorii vor transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - IFN (FNGCIMM) şi Ministerului Finanţelor Publice nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţãrilor în cadrul programului, aşa cum sunt prevãzute la art. 2 lit. b) din anexa nr. 2 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, precum şi valoarea estimatã a finanţãrilor care urmeazã sã fie garantate în anul 2010 în cadrul programului.
(2) În cazul în care valoarea totalã a finanţãrilor comunicatã de finanţatori depãşeşte plafonul de 700 milioane euro alocat pentru anul 2010, FNGCIMM este autorizat, cu acordul prealabil al Ministerului Finanţelor Publice, sã efectueze alocãri pro-rata în cadrul acestuia.
(3) FNGCIMM este autorizat sã evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de cãtre finanţatori a plafonului alocat şi sã efectueze realocãri între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
ART. VIII
<>Hotãrârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casã", publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 418 din 18 iunie 2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Ministrul economiei,
comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

Ministrul administraţiei şi internelor,
Vasile Blaga

Bucureşti, 17 februarie 2010.
Nr. 119.
------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016