Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 113 din 9 februarie 2011  pentru modificarea si completarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 113 din 9 februarie 2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 22 februarie 2011
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi având în vedere dispoziţiile <>art. III alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 108/2010 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 174/2002, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. Articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 8. - (1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considerã cã nu au reuşit sau nu au putut sã se încadreze în muncã dacã fac dovada cã în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncã.
    (2) Dovada înregistrãrii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, prevãzuţi la alin. (1), se face cu o adeverinţã eliberatã de furnizori, prin care se certificã data înregistrãrii persoanei în evidenţele proprii."
    2. La articolul 18, alineatele (1)-(5) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 18. - (1) În vederea certificãrii stagiilor de cotizare şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu o adeverinţã din care sã rezulte baza lunarã de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, stabilitã potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru fiecare lunã din ultimele 12 luni, înainte de data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, pentru care aceştia au reţinut şi au virat la bugetul asigurãrilor pentru şomaj contribuţia individualã prevãzutã la art. 27 din lege şi au plãtit contribuţia datoratã de angajator prevãzutã la art. 26 din lege, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 26, precum şi, dupã caz, urmãtoarele:
    a) dacã înregistreazã debite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
    b) perioada pentru care nu s-au plãtit contribuţiile la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi suma aferentã acestei perioade;
    c) dacã se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la art. 34 alin. (2) din lege.
    (2) Adeverinţa prevãzutã la alin. (1) va conţine şi date cu privire la perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele în care raporturile de muncã sau de serviciu au fost suspendate, precum şi data şi motivul încetãrii acestora, date care se verificã şi se certificã de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncã, pentru perioadele pânã la data de 31 decembrie 2010, şi pe baza informaţiilor care se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã de inspecţia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.
    (3) Adeverinţa prevãzutã la alin. (1) se verificã şi se certificã în ceea ce priveşte datele referitoare la baza de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurãrilor pentru şomaj de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, pe baza informaţiilor cuprinse în declaraţiile lunare privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominalã a persoanelor asigurate, prevãzute la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, depuse de angajator, care se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã electronic, din sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice.
    (4) În situaţia în care pânã la data de 31 decembrie 2010 nu existã întocmit carnet de muncã, dovada existenţei unor raporturi de muncã sau de serviciu pânã la data de 31 decembrie 2010 se efectueazã cu alte acte prevãzute de lege.
    (5) În situaţia în care sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei şi informaţiile din cuprinsul declaraţiilor prevãzute la alin. (3) depuse de angajator şi/sau înscrisurile efectuate în carnetul de muncã pânã la data de 31 decembrie 2010 ori se constatã cã angajatorul nu a depus potrivit prevederilor legale declaraţia lunarã, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã solicitã în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii solicitãrii, cu excepţia declaraţiei lunare care se depune potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    3. La articolul 19, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Procedura privind declararea lunarã de cãtre angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj este cea stabilitã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    4. La articolul 19^1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 19^1. - (1) Prin salariu de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevãzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunarã de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurãrilor pentru şomaj prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare."
    5. La articolul 19^1, dupã alineatul (2) se introduc şase noi alineate, alineatele (3)-(8), cu urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru persoanele fizice care au realizat venituri de naturã profesionalã pentru care, potrivit prevederilor <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 571/2003 şi alte mãsuri financiar-fiscale, aprobatã prin <>Legea nr. 279/2010, cu modificãrile ulterioare, s-a datorat şi s-a plãtit contribuţia individualã de asigurãri pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzutã la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se vor avea în vedere veniturile determinate prin aplicarea asupra veniturilor realizate de persoanele asigurate obligatoriu pentru activitãţile desfãşurate pe baza contractelor de drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit <>art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi/sau pe baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil a unui coeficient rezultat ca raport între cota de contribuţie individualã de asigurãri pentru şomaj şi cota de contribuţie datoratã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj potrivit legii, de cãtre persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj.
    (4) Începând cu declararea contribuţiilor sociale datorate conform legii, potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, numãrul de zile cu normã întreagã lucrate în lunã, folosite la stabilirea stagiului de cotizare, pe baza informaţiilor cuprinse în declaraţiile lunare privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate, depuse de angajator, potrivit prevederilor legale, şi puse la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã, pe cale electronicã, din sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice, se calculeazã prin împãrţirea numãrului de ore efectiv lucrate în lunã, în care se includ şi orele suspendate în lunã pentru incapacitate temporarã de muncã suportatã de angajator, conform legii, la numãrul de ore reprezentând timpul normal de lucru, conform tipului de contract (8, 7 sau 6 ore). Rezultatul obţinut se coreleazã cu numãrul de zile lucrãtoare în lunã. În situaţia în care rezultatul obţinut este egal cu numãrul de zile lucrãtoare în lunã, stagiul de cotizare este egal cu o lunã. În situaţia în care rezultatul obţinut este mai mic decât numãrul de zile lucrãtoare în lunã, la stabilirea stagiului de cotizare se iau în considerare numai zilele cu normã întreagã lucrate în lunã, calculate potrivit modalitãţii de calcul. În situaţia în care rezultatul obţinut ca urmare a aplicãrii formulei este exprimat în fracţiuni de zile cu normã întreagã lucratã în lunã, orele care corespund unei fracţiuni de zile cu normã întreagã lucratã în lunã vor fi considerate ca o zi cu normã întreagã lucratã în lunã.
    (5) Pentru asiguraţii cu mai multe contracte individuale de muncã, numãrul de zile cu normã întreagã lucrate în lunã, folosite la stabilirea stagiului de cotizare, se obţine prin însumarea numãrului de zile cu normã întreagã lucrate în lunã, folosite la stabilirea stagiului de cotizare, calculate conform alin. (4), pentru fiecare contract individual de muncã.
    (6) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (4) teza 1, pentru perioadele în care se aplicã scutire de la plata contribuţiilor la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi constituie stagiu de cotizare fãrã plata contribuţiei, potrivit dispoziţiilor legale, numãrul de zile cu normã întreagã lucrate în lunã, folosite la stabilirea stagiului de cotizare, se calculeazã cu formula: numãrul de ore efectiv lucrate în lunã, în care se includ şi orele suspendate în lunã pentru incapacitate temporarã de muncã suportatã de angajator conform legii, la care se adaugã numãrul de ore suspendate în lunã în temeiul <>art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru care se beneficiazã de scutire de la plata contribuţiilor sociale la bugetul asigurãrilor pentru şomaj în condiţiile legii, iar rezultatul se împarte la numãrul de ore reprezentând timpul normal de lucru, conform tipului de contract (8, 7 sau 6 ore).
    (7) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (4) teza 1, pentru perioada pentru care se aplicã scutirea de la plata contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 13/2010 privind reglementarea unor mãsuri în vederea stimulãrii creãrii de noi locuri de muncã şi diminuãrii şomajului în anul 2010, aprobatã prin <>Legea nr. 185/2010, numãrul de zile cu normã întreagã lucrate în lunã, folosite la stabilirea stagiului de cotizare, se calculeazã cu formula: numãrul de ore efectiv lucrate în lunã, în care se includ şi orele suspendate în lunã pentru incapacitate temporarã de muncã suportatã de angajator, conform legii, la care se adaugã numãrul de ore suspendate în lunã, conform legii, în care nu se includ orele suspendate pentru incapacitate temporarã de muncã suportatã de angajator conform legii, iar rezultatul se împarte la numãrul de ore reprezentând timpul normal de lucru, conform tipului de contract (8, 7 sau 6 ore).
    (8) Pentru persoanele care realizeazã venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe, definite potrivit <>art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi pentru persoanele care realizeazã venituri din activitãţi profesionale desfãşurate în baza contractelor/ convenţiilor încheiate potrivit Codului civil, perioadele în care s-au datorat şi s-au plãtit contribuţiile individuale de asigurãri pentru şomaj potrivit prevederilor legale constituie stagiu de cotizare în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, potrivit <>art. III alin. (25) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2010, aprobatã prin <>Legea nr. 279/2010, cu modificãrile ulterioare."
    6. Dupã articolul 20 se introduce un nou articol, articolul 20^1, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 20^1. - (1) Obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considerã îndeplinitã în situaţia în care înştiinţarea în scris cu privire la apariţia stãrii de incapacitate temporarã de muncã în cazul persoanei beneficiare de indemnizaţie de şomaj se realizeazã prin transmiterea, în termen de 24 de ore de la data acordãrii concediului medical, a unei declaraţii pe propria rãspundere din care sã rezulte seria şi numãrul certificatului de concediu medical, data acordãrii acestuia, numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţioneazã acesta, datele de identificare ale persoanei cãreia i s-a eliberat certificatul de concediu medical şi adresa la care aceasta persoanã va locui pe perioada valabilitãţii concediului medical.
    (2) Declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmãtoarele modalitãţi de comunicare: fax, poştã, e-mail sau prin depunerea acesteia la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã unde este înregistratã persoana beneficiarã de indemnizaţie de şomaj, în numele acestei persoane, de cãtre un membru de familie sau, dupã caz, de cãtre o altã persoanã.
    (3) Termenul de 24 de ore de la data acordãrii concediului medical prevãzut la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege şi la alin. (1) din prezentul articol se îndeplineşte la sfârşitul zilei urmãtoare datei în care s-a acordat concediul medical, în situaţia în care aceasta nu este declaratã zi nelucrãtoare, sau în prima zi lucrãtoare, în situaţia în care acordarea concediului medical s-a realizat în zilele declarate nelucrãtoare, sau la împlinirea termenului."
    7. La articolul 24, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) În cazul persoanelor cãrora le-a încetat plata indemnizaţiei de şomaj pentru motivul prevãzut la art. 44 lit. b) din lege şi care încheie un nou contract de asigurare, perioada de cotizare realizatã anterior acordãrii indemnizaţiei de şomaj se ia în calcul la realizarea stagiului minim de cotizare prevãzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege, în condiţiile prevãzute la art. 37^1 din lege."
    8. Articolul 25 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 25. - Prin refuz nejustificat, prevãzut la art. 44 lit. d) şi e) din lege, se înţelege situaţia în care beneficiarul indemnizaţiei de şomaj nu acceptã soluţiile legate de încadrarea în muncã sau, dupã caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum şi situaţia în care nu a prezentat dovada prevãzutã la art. 41 alin. (1^2) din lege."
    9. La articolul 43^3 alineatul (2), litera c) se abrogã.
    10. La articolul 43^3 alineatul (2), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani de la data angajãrii acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã, nu avea obligaţia, potrivit legii, de a o angaja şi a menţinut raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanei pentru o perioadã de 12 luni, pentru absolvenţii care nu au beneficiat de prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege. În situaţia în care absolvenţii au beneficiat de prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege, condiţia privind menţinerea raporturilor de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de 12 luni se verificã pe baza informaţiilor care se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã de inspecţia muncii."
    11. La articolul 54, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Pentru verificarea şi acordarea sumei lunare cuvenite potrivit art. 80 din lege, precum şi a scutirii de la plata contribuţiei prevãzute la alin. (3), angajatorii vor depune, potrivit prevederilor legale, declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, un tabel nominal întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 16, însoţit de copii de pe pontaj şi de pe statul de platã."
    12. La articolul 60, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(5) Pentru verificarea şi acordarea sumei lunare cuvenite conform art. 85 din lege, precum şi a scutirii de la plata contribuţiei prevãzute la alin. (4), angajatorii vor depune, potrivit prevederilor legale, declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, un tabel nominal întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 20, însoţit de copii de pe pontaj şi de pe statul de platã, precum şi, dupã caz, o declaraţie pe propria rãspundere datã prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sã rezulte cã, în raport cu numãrul de angajaţi, angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia potrivit legii de a angaja persoane cu handicap, respectiv cã nu are, potrivit legii, obligaţia de a angaja persoane cu handicap."
    13. La articolul 61, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul în care suma cuvenitã este mai mare, diferenţa se recupereazã prin intermediul agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data de 1 a lunii urmãtoare expirãrii termenului prevãzut de lege pentru depunerea declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    14. La articolul 61^1, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 61^1. - (1) Pentru a beneficia de drepturi bãneşti lunare, acordate potrivit prevederilor legale sub formã de scutiri de la plata contribuţiei sau deduceri din contribuţia pe care angajatorul are obligaţia de a o plãti lunar la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, angajatorii care au încheiate convenţii cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia de a depune, potrivit prevederilor legale, declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi documentele prevãzute de lege pentru verificarea sumelor cuvenite, pânã la expirarea termenului legal pentru depunerea declaraţiei lunare."
    15. Dupã articolul 61^1 se introduce un nou articol, articolul 61^2, cu urmãtorul cuprins:
    "Art. 61^2. - (1) În situaţia angajatorilor persoane juridice care au sucursale şi/sau puncte de lucru, încheierea convenţiilor în baza cãrora se acordã, dupã caz, subvenţiile deductibile, scutirile sau reducerile contribuţiilor datorate de angajator, efectuate în temeiul legii, se realizeazã între respectivii angajatori, denumiţi în continuare unitãţi centrale, şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã aceştia îşi au sediul.
    (2) Subvenţiile, scutirile şi reducerile din contribuţiile la bugetul asigurãrilor pentru şomaj se opereazã la nivelul unitãţilor centrale, care pot efectua regularizãri între sumele datorate de cãtre sucursalele şi/sau punctele lor de lucru şi sumele pe care le are de recuperat pe seama acelor sucursale şi/sau puncte de lucru care au dreptul la subvenţii, scutiri şi reduceri ale contribuţiilor datorate, mai mari decât volumul acestora.
    (3) Controlul asupra respectãrii condiţiilor în care au fost încheiate convenţiile se efectueazã de cãtre organele de control mãsuri active din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care au încheiat convenţiile, respectiv de cãtre organele de control mãsuri active din cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au sediul şi îşi desfãşoarã activitatea sucursalele şi/sau punctele de lucru ale unitãţilor centrale, la solicitarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene şi a municipiului Bucureşti care au încheiat convenţiile."
    16. La anexa nr. 15 punctul 2, litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) sã depunã, pentru verificarea şi acordarea sumelor cuvenite potrivit <>art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit prevederilor legale, declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, tabelul prevãzut de lege în acest sens, însoţit de copii de pe pontaj şi de pe statul de platã;".
    17. La anexa nr. 16, nota de subsol corespunzãtoare celui de-al patrulea asterisc se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "****) Coloana 6 se completeazã cu sumele plãtite absolvenţilor reprezentând elementele constitutive ale bazei de calcul al contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj potrivit dispoziţiilor titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    18. La anexa nr. 19 punctul 2, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "e) sã depunã, pentru verificarea şi acordarea sumelor cuvenite potrivit <>art. 85 din Legea nr. 76/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit prevederilor legale, declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, prevãzutã la titlul IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, tabelul prevãzut de lege în acest sens, însoţit de copii de pe pontaj şi de pe statul de platã, precum şi, în situaţia încadrãrii în muncã a unor persoane cu handicap, în condiţiile art. 85 din aceeaşi lege, o declaraţie pe propria rãspundere datã prin reprezentantul legal al angajatorului din care sã rezulte cã în raport cu numãrul de angajaţi angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv nu are, potrivit legii, obligaţia de a angaja persoane cu handicap;".
    19. La anexa nr. 20, nota de subsol corespunzãtoare celui de-al patrulea asterisc se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "****) Coloana 6 se completeazã numai pentru categoriile de persoane prevãzute la codurile A şi B, cu sumele plãtite acestor persoane reprezentând elementele constitutive ale bazei de calcul al contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj potrivit dispoziţiilor titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    20. Anexa nr. 26 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. II
    Procedurile privind accesul la mãsurile pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, modalitãţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 377/2002, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 27, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Beneficiarii de indemnizaţii de şomaj sunt obligaţi sã participe la programele de formare profesionalã organizate şi oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, precum şi la examenul de absolvire a acestora şi, dupã caz, la reexaminare, cu excepţia situaţiei în care, potrivit art. 41 alin. (1^1)-(1^3) din lege, nu au aceastã obligaţie."
    2. La articolul 70^5, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
    "(4) Indemnizaţia de şomaj pentru o lunã întreagã din perioada determinatã la alin. (2) se calculeazã prin aplicarea procentului de 50% asupra valorii indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare la data angajãrii absolventului."
    3. La articolul 99, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligaţia de a depune în termenul prevãzut de lege declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, urmãtoarele documente:
    a) tabelul nominal întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 16 la norme;
    b) pontajul şi statul de platã pentru luna respectivã, în copie certificatã de angajator."
    4. La articolul 106, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligaţia de a depune în termenul prevãzut de lege declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, urmãtoarele documente:
    a) tabelul nominal întocmit conform modelului prevãzut la anexa nr. 20 la norme;
    b) pontajul şi statul de platã pentru luna respectivã, în copie certificatã de angajator;
    c) declaraţie pe propria rãspundere datã prin reprezentantul legal al angajatorului, din care sã rezulte cã, în raport cu numãrul de angajaţi, angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv cã nu are, potrivit legii, obligaţia de a angaja persoane cu handicap, în situaţia angajatorilor care încadreazã în muncã persoane cu handicap."
    5. La articolul 115, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Pentru a beneficia lunar, pe o perioadã de 6 luni, de suma reprezentând reducerea contribuţiei datorate, calculatã potrivit art. 62 alin. (3) din norme, angajatorii au obligaţia de a deduce, în condiţiile legii, aceastã sumã şi de a depune declaraţia lunarã privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate aferentã lunii respective, potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea acestei declaraţii lunare."
    ART. III
    Articolul 2 din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.850/2006, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.038 din 28 decembrie 2006, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 2. - Cota contribuţiei datorate de angajatorii prevãzuţi la art. 7 din lege la bugetul asigurãrilor pentru şomaj este cea stabilitã potrivit legii."
    ART. IV
    (1) Prin sintagma "declaraţie lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj" din cuprinsul actelor normative care reglementeazã acordarea de drepturi bãneşti lunare sub formã de scutiri de la plata contribuţiei sau deduceri din contribuţia pe care angajatorul are obligaţia de a o plãti lunar la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi din cuprinsul convenţiilor încheiate şi aflate în derulare, începând cu declararea de cãtre angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii ianuarie 2011, se înţelege declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate prevãzutã la <>art. 296^19 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Prevederile art. I pct. 17, 18, 19 şi 20 se aplicã şi convenţiilor încheiate pentru acordarea mãsurilor de stimulare a ocupãrii forţei de muncã prevãzute la <>art. 80 şi 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
    ART. V
    (1) La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 405/2004 pentru aprobarea Procedurii privind declararea lunarã de cãtre angajatori a evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 765 din 20 august 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Prevederile <>Ordinului ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 405/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în continuare pentru declararea contribuţiilor obligatorii de asigurãri pentru şomaj aferente veniturilor anterioare lunii ianuarie 2011, precum şi pentru depunerea de declaraţii rectificative a declaraţiilor lunare aferente lunilor anterioare lunii ianuarie 2011.
    ART. VI
    Începând cu declararea contribuţiilor sociale datorate conform legii potrivit titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, informaţiile cuprinse în declaraţiile lunare privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate, depuse de angajator, potrivit prevederilor legale, se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã, pe cale electronicã, din sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice.
    ART. VII
    Autoritãţile şi instituţiile publice furnizeazã gratuit, în condiţiile legii, datele şi informaţiile solicitate de Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi unitãţile care funcţioneazã în subordinea sa, necesare, potrivit legii, pentru stabilirea şi acordarea indemnizaţiei de şomaj şi/sau a altor drepturi bãneşti şi mãsuri de stimulare a ocupãrii forţei de muncã a cãror finanţare se asigurã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi pentru constatarea şi recuperarea sumelor plãtite fãrã temei legal din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.

                       PRIM-MINISTRU
                         EMIL BOC

                      Contrasemneazã:
                      ---------------
        Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
                      Ioan Nelu Botiş

                Ministrul finanţelor publice,
                   Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 9 februarie 2011.
    Nr. 113.

    ANEXĂ
    -----
(Anexa nr. 26 la norme)
-----------------------

    Numãr de înregistrare la angajator ........data ............

                           ADEVERINŢĂ

    A. Date de identificare a angajatorului:
    Denumire/Nume ..........................................
    Codul unic de înregistrare/Codul fiscal ................
    Cod CAEN ...............................................
    Adresa .................................................
    Telefon/Fax ............................................
    E-mail/Pagina de internet ..............................
    B. Date privind plata contribuţiilor la bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
    B.1. Pentru doamna/domnul ...................., CNP ................, care se legitimeazã cu BI/CI/Adeverinţa seria ...... numãrul .................., salariatã/salariat din data de .................., pânã la data de ....................., în calitatea noastrã de angajator, am reţinut şi virat la bugetul asigurãrilor pentru şomaj sumele reprezentând contribuţia individualã în cota prevãzutã de lege şi contribuţia datoratã de angajator, dupã cum urmeazã:



┌────┬────┬──────┬───────────┬─────────────┬────────────┬─────────────┬────────┐
│Nr. │Luna│ Baza │ Suma │ Documentul │ Suma │ Document │Numãrul │
│crt.│ şi │ de │reprezen- │ prin care │ reprezen- │ prin care │de înre-│
│ │anul│calcul│ tând │ se atestã │ tând │ se atestã │gistrare│
│ │ │ (BC) │contribuţia│ îndeplinirea│contribuţia │îndeplinirea │a decla-│
│ │ │ │individualã│ obligaţiei │ datoratã │obligaţiei │raţiei │
│ │ │ │ │ de platã a │de angajator│de platã a │lunare │
│ │ │ │ │contribuţiei,│ │contribuţiei,│privind │
│ │ │ │ │ numãrul şi │ │numãrul şi │contri- │
│ │ │ │ │data acestuia│ │data acestuia│buţiile │
│ │ │ │ │ │ │ │sociale,│
│ │ │ │ │ │ │ │impozi- │
│ │ │ │ │ │ │ │tul pe │
│ │ │ │ │ │ │ │venit şi│
│ │ │ │ │ │ │ │evidenţa│
│ │ │ │ │ │ │ │nominalã│
│ │ │ │ │ │ │ │a per- │
│ │ │ │ │ │ │ │soanelor│
│ │ │ │ │ │ │ │asigura-│
│ │ │ │ │ │ │ │te │
│ │ │ │ │ │ │ │validatã│
├────┼────┼──────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼────┼──────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼──────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼──────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────┼────────┤
│ 12 │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴──────┴───────────┴─────────────┴────────────┴─────────────┴────────┘



    NOTE:
    Se completeazã descrescãtor pentru maximum 12 luni de la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu pentru care angajatorul a virat la bugetul asigurãrilor pentru şomaj sumele reprezentând contribuţiile prevãzute de lege.
    BC - baza lunarã de calcul asupra cãreia se aplicã contribuţia individualã în cota prevãzutã de lege, determinatã în conformitate cu dispoziţiile titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Coloana 4 se completeazã cu suma rezultatã prin aplicarea cotei contribuţiei individuale la bugetul asigurãrilor pentru şomaj prevãzutã de lege asupra bazei de calcul prevãzute la coloana 3.
    Coloana 6 se completeazã cu suma rezultatã prin aplicarea cotei contribuţiei datorate de angajator, prevãzutã de lege, asupra sumei reprezentând baza de calcul, a contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj determinatã în conformitate cu dispoziţiile titlului IX^2 «Contribuţii sociale obligatorii» din <>Legea nr. 571/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru persoana respectivã.
    Pentru lunile pentru care angajatorul a încasat de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene/Agenţia Municipalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã Bucureşti diferenţa dintre drepturile bãneşti cuvenite potrivit legii ca urmare a convenţiei încheiate şi suma reprezentând contribuţia datoratã de angajator, coloana 7 se completeazã cu numãrul şi data convenţiei încheiate.
    B.2. În calitatea noastrã de angajator (Se completeazã varianta corespunzãtoare.):
    [] nu înregistrãm debite la Bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
    [] pentru perioada ............ nu s-a reţinut şi virat contribuţia individualã în sumã totalã de ............. şi plãtit contribuţia datoratã de angajator în sumã de ............;
    [] ne regãsim în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 34 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv ........... perioada ........
    C. Date privind raporturile de muncã sau de serviciu ale salariatului:
    Actul în baza cãruia a fost încadrat în muncã, numãr şi data ....................
    Data angajãrii .......................................
    Data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu ..........................
    Temeiul legal al încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu (articolul şi actul normativ) .................
    Perioade pentru care raporturile de muncã sau de serviciu au fost suspendate*):
    Data de suspendare .......... data de încetare a suspendãrii .......... motivul suspendãrii**) .............


────────────
    *) Se completeazã pentru fiecare perioadã de suspendare.
    **) În cazul suspendãrii pentru incapacitate temporarã de muncã se va specifica numãrul de zile de concediu medical.

    Sub sancţiunile aplicate potrivit legii penale falsului în declaraţii, declar cã am examinat întregul conţinut al prezentei adeverinţe şi, în conformitate cu informaţiile furnizate, o declar corectã şi completã.





    Administrator/Director/Reprezentant legal, Compartimentul ...........
    Numele, prenumele şi funcţia, Numele, prenumele şi funcţia
           (în clar) (în clar)
    .................................... ..............................



                           ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016