Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 104 din 31 ianuarie 2007  pentru reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 104 din 31 ianuarie 2007 pentru reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 14 februarie 2007
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 15 din Legea nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã procedura specificã privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale pe teritoriul României, în baza prevederilor <>Legii nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale, denumitã în continuare Lege.
ART. 2
(1) Reprezentantul legal în România al unei întreprinderi prevãzute la art. 1 din Lege are obligaţia de a deţine documentele necesare realizãrii controlului privind respectarea condiţiilor de muncã prevãzute la art. 6 din Lege şi de a le pune la dispoziţia inspectorilor de muncã, la solicitarea acestora, ori de câte ori este necesar.
(2) Întreprinderile prevãzute la art. 1 din Lege care nu au un reprezentant legal pe teritoriul României vor desemna unul dintre salariaţii detaşaţi în România ca persoanã de legãturã cu organele de control, care va avea toate obligaţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 3
(1) În cazul detaşãrii salariatului strãin, în condiţiile prevãzute la art. 4 lit. a) din Lege, întreprinderea care face detaşarea şi beneficiarul prestãrii de servicii care îşi desfãşoarã activitatea în România fac dovada existenţei raportului de colaborare dintre ei numai prin contract încheiat în formã scrisã.
(2) Beneficiarul prestãrii de servicii care îşi desfãşoarã activitatea în România are obligaţia de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncã, la cerere, contractul prevãzut la alin. (1).
ART. 4
(1) Detaşarea salariatului strãin, în condiţiile prevãzute la art. 4 lit. b) din Lege, se face pe baza documentelor încheiate între întreprinderea strãinã care detaşeazã salariaţii şi unitatea/întreprinderea situatã pe teritoriul României.
(2) Documentele care atestã detaşarea cetãţenilor strãini pe teritoriul României, în condiţiile prevãzute la alin. (1), vor conţine inclusiv lista nominalã a salariaţilor detaşaţi.
(3) Unitatea/întreprinderea situatã pe teritoriul României are obligaţia de a deţine aceste documente pe toatã perioada în care utilizeazã salariaţi strãini detaşaţi şi de a le pune la dispoziţia inspectorilor de muncã ori de câte ori sunt solicitate.
ART. 5
(1) Detaşarea salariatului strãin, în condiţiile prevãzute la art. 4 lit. c) din Lege, se face pe baza contractului de punere la dispoziţie încheiat în formã scrisã între întreprinderea de muncã temporarã sau agenţia de plasare strãinã şi întreprinderea utilizatoare a salariatului strãin situatã pe teritoriul României.
(2) Întreprinderea utilizatoare a salariatului strãin are obligaţia de a prezenta inspectorilor de muncã, la cerere, contractul de punere la dispoziţie, prevãzut la alin. (1), încheiat cu întreprinderea de muncã temporarã sau cu agenţia de plasare strãinã.
ART. 6
(1) Întreprinderile prevãzute la art. 1 din Lege au obligaţia de a transmite o comunicare privind detaşarea salariaţilor potrivit anexei nr. 1, în limba românã, inspectoratului teritorial de muncã în a cãrui razã urmeazã sã se desfãşoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior începerii activitãţii salariaţilor detaşaţi pe teritoriul României, dar nu mai târziu de prima zi de activitate.
(2) Întreprinderile prevãzute la art. 1 din Lege vor transmite inspectoratului teritorial de muncã orice modificare a elementelor prevãzute în anexa nr. 1, în termen de 5 zile de la data producerii acesteia.
(3) În situaţia în care întreprinderea prevãzutã la art. 1 din Lege detaşeazã un salariat strãin care este cetãţean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, aceasta va completa o declaraţie, conform anexei nr. 2, potrivit cãreia salariatul respectiv îndeplineşte condiţiile legale de muncã din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European în care întreprinderea strãinã este stabilitã.
(4) Declaraţia completatã potrivit anexei nr. 2 se transmite, în limba românã, inspectoratului teritorial de muncã în a cãrui razã urmeazã sã se desfãşoare activitatea, cu minimum 5 zile înaintea începerii activitãţii salariatului cetãţean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, detaşat pe teritoriul României.
(5) O copie a comunicãrii prevãzute la anexa nr. 1 se transmite şi beneficiarului prestãrii de servicii, la aceeaşi datã la care a fost transmisã inspectoratului teritorial de muncã.
ART. 7
Întreprinderile prevãzute la art. 1 din Lege rãspund contravenţional, potrivit legislaţiei române, pentru nerespectarea condiţiilor de muncã prevãzute la art. 6 din Lege.
ART. 8
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã, dupã cum urmeazã:
a) netransmiterea cãtre inspectoratul teritorial de muncã a comunicãrii prevãzute la art. 6 alin. (1), cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei;
b) netransmiterea cãtre inspectoratul teritorial de muncã a declaraţiei prevãzute la art. 6 alin. (4), cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei;
c) transmiterea de date incomplete sau eronate în cuprinsul comunicãrii prevãzute la art. 6 alin. (1) sau a declaraţiei prevãzute la art. 6 alin. (4), cãtre inspectoratul teritorial de muncã, cu amendã de la 2.000 lei la 4.000 lei;
d) refuzul nejustificat al beneficiarului prestãrii de servicii care îşi desfãşoarã activitatea în România de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncã, la solicitarea acestora, contractul prevãzut la art. 3 alin. (1), cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei;
e) refuzul nejustificat al unitãţii/întreprinderii situate pe teritoriul României de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncã, la solicitarea acestora, documentele prevãzute la art. 4 alin. (1), cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei;
f) refuzul nejustificat al întreprinderii utilizatoare a salariatului strãin de a prezenta inspectorilor de muncã, la solicitarea acestora, contractul de punere la dispoziţie încheiat cu întreprinderea de muncã temporarã sau cu agenţia de plasare, cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei;
g) refuzul nejustificat al reprezentantului legal în România al unei întreprinderi prevãzute la art. 1 din Lege sau refuzul salariatului desemnat ca persoanã de legãturã cu organele de control de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncã, la solicitarea acestora, documentele necesare controlului privind respectarea condiţiilor de muncã prevãzute la art. 6 din Lege, cu amendã de la 4.500 lei la 9.000 lei.
ART. 9
(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 8 se fac de cãtre inspectorii de muncã.
(2) Dispoziţiile referitoare la contravenţiile prevãzute la <>art. 8 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul integrãrii europene,
Anca Daniela Boagiu

Bucureşti, 31 ianuarie 2007.
Nr. 104.


ANEXA 1


COMUNICARE
privind detaşarea salariaţilor




┌──┐
│1.│ Instituţia destinatarã
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1.1. Denumire: Inspectoratul Teritorial de Muncã*1) │
│........................................................................ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──┐
│2.│ Întreprinderea prevãzutã la <>art. 1 din Legea nr. 344/2006 privind
│ │ detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2.1. Denumirea │
│ ............................................................... │
│2.2. Adresa*2) │
│ ............................................................... │
│2.3. Numãrul de înmatriculare*3): │
│ ............................................................... │
│2.4. [] Reprezentant legal în România [] Salariat desemnat ca persoanã │
│ de legãturã cu organele de │
│ control din România │
│ Numele sau denumirea şi forma juridicã │
│ ...................................... ........................... │
│ Adresa │
│ ...................................... ........................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──┐
│3.│ Beneficiarul prestãrii de servicii/Unitatea sau întreprinderea situatã
│ │ pe teritoriul României/Întreprinderea utilizatoare
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│3.1. Denumirea │
│ ............................................................... │
│3.2. Adresa*4) │
│ ............................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──┐
│4.│ Informaţii privind detaşarea
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│4.1. Data de la care începe detaşarea │
│ ............................................................... │
│4.2. Scopul detaşãrii │
│ ................ ................. ............ │
│4.3. Durata preconizatã a detaşãrii: │
│ ............................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


*1) Comunicarea va fi transmisã inspectoratului teritorial de muncã în
a cãrui razã urmeazã sã se desfãşoare activitatea salariaţilor detaşaţi.
*2) Se va completa cu adresa completã (stradã, numãr, localitate, stat).
*3) Se va completa codul unic de înregistrare sau un alt numãr de
identificare a întreprinderii.
*4) Se va completa cu adresa completã (stradã, numãr, localitate, stat).

5. În baza dispoziţiilor <>Legii nr. 344/2006 privind detaşarea
salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale,
întreprinderea menţionatã la pct. 2 va detaşa urmãtorii salariaţi:



┌────┬────────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. │Numele şi prenumele │Funcţia/ │ Data │Codul │Cetãţenia*5)│
│crt.│ │Meseria │naşterii │numeric │ │
│ │ │ │ │personal │ │
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
└────┴────────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘


*5) Pentru salariaţii care nu au cetãţenia unui stat membru al Uniunii
Europene sau a unui stat membru al Spaţiului Economic European se va
completa obligatoriu şi anexa nr. 2.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 6.1. Ştampila 6.2. Data │
│ ...................... │
│ 6.3. Semnãtura │
│ ...................... │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Instrucţiuni de completare
Formularul trebuie sã fie completat cu litere de tipar, utilizându-se numai spaţiile punctate. Toate rubricile sunt obligatorii.


ANEXA 2


DECLARAŢIE




┌──┐
│1.│ Instituţia destinatarã
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1.2. Denumire: Inspectoratul Teritorial de Muncã*1) │
│........................................................................ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──┐
│2.│ Întreprinderea prevãzutã la <>art. 1 din Legea nr. 344/2006 privind
│ │ detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de servicii transnaţionale
├──┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2.1. Denumirea │
│ ............................................................... │
│2.2. Adresa*2) │
│ ............................................................... │
│2.3. Numãrul de înmatriculare*3): │
│ ............................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Declar pe propria rãspundere, cunoscând cã falsul în declaraţii este
pedepsit de legea penalã în vigoare, cã urmãtorii salariaţi care nu au
cetãţenia unui stat membru al Uniunii Europene sau a unui stat membru al
Spaţiului Economic European şi care sunt detaşaţi în baza dispoziţiilor
<>Legii nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestãrii de
servicii transnaţionale îndeplinesc condiţiile legale de muncã din
........................*4)

┌────┬────────────────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. │Numele şi prenumele │Codul │Cetãţenia │
│crt.│ │numeric │ │
│ │ │personal │ │
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┤
├────┼────────────────────┼────────────┼────────────┤
└────┴────────────────────┴────────────┴────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 3.1. Ştampila 3.2. Data │
│ ...................... │
│ 3.3. Semnãtura │
│ ...................... │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


*1) Declaraţia va fi transmisã inspectoratului teritorial de muncã în a
cãrui razã urmeazã sã se desfãşoare activitatea salariaţilor detaşaţi.
*2) Se va completa cu adresa completã (stradã, numãr, localitate, stat).
*3) Se va completa codul unic de înregistrare sau un alt numãr de
identificare a întreprinderii.
*4) Se va completa cu statul membru al Uniunii Europene sau statul
membru al Spaţiului Economic European pe teritoriul cãruia întreprinderea
menţionatã la pct. 2 îşi are stabilit sediul.


Instrucţiuni de completare
Formularul trebuie sã fie completat cu litere de tipar, utilizându-se numai spaţiile punctate. Toate rubricile sunt obligatorii.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016