Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 100 din 20 februarie 1996  privind aprobarea Normelor metodologice pentru determinarea, virarea si controlul respectarii destinatiei sumelor ce se lasa, cu titlu gratuit, la dispozitia societatilor comerciale, potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 100 din 20 februarie 1996 privind aprobarea Normelor metodologice pentru determinarea, virarea si controlul respectarii destinatiei sumelor ce se lasa, cu titlu gratuit, la dispozitia societatilor comerciale, potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 40 din 26 februarie 1996

    În temeiul art. 17 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice pentru determinarea, virarea şi controlul respectării destinaţiei sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţilor comerciale, potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, anexă la prezenta hotărâre.

                 PRIM-MINISTRU
               NICOLAE VĂCĂROIU

                      Contrasemnează:
                      ---------------
                     Ministru de stat,
              preşedintele Consiliului pentru
              Coordonare, Strategie şi Reformă
                       Economică,
                      Mircea Cosea

            Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                      Florin Georgescu

            Preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat,
                         Emil Dima

                  Preşedintele Curţii de Conturi,
                          Ioan Bogdan

    Bucureşti, 20 februarie 1996.
    Nr. 100.


    ANEXĂ

                               NORME METODOLOGICE
             pentru determinarea, virarea şi controlul respectării
              destinaţiei sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la
                  dispoziţia societăţilor comerciale, potrivit
                prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 pentru
                     accelerarea procesului de privatizare

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Prezentele norme metodologice reglementează modul de determinare, virare şi efectuare a controlului respectării destinaţiei sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţilor comerciale, potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995.
    (2) Beneficiază de prevederile prezentei hotărâri toate societăţile comerciale în măsura în care, acţiuni ale acestora, gestionate de Fondul Proprietăţii de Stat, aferente unei cote de cel puţin 20% din capitalul social, constituie obiectul contractelor de vânzare-cumpărare încheiate între Fondul Proprietăţii de Stat - în calitate de vânzator - şi cumpărători, conform reglementărilor în vigoare la data efectuării tranzacţiei, astfel:
    a) pentru societăţile comerciale care se privatizează după data de 19 iunie 1995 inclusiv, se vor lua în calcul toate sumele încasate de Fondul Proprietăţii de Stat conform contractelor sus-menţionate;
    b) pentru societăţile comerciale care s-au privatizat anterior datei de 19 iunie 1995, se vor lua în calcul numai ratele exigibile după această dată, încasate de Fondul Proprietăţii de Stat conform contractelor respective.
    (3) În condiţiile în care societăţile comerciale în cauză şi-au achitat datoriile sau nu au avut datorii exigibile la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/1995, sumele care se lasă acestora, cu titlu gratuit, sunt destinate în exclusivitate investiţiilor productive.
    (4) Data privatizării societăţilor comerciale, potrivit alin. (2), este data încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.
    ART. 2
    Prevederile art. 8 din Legea nr. 55/1995 şi ale prezentei hotărâri nu modifică în nici un fel clauzele prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni între Fondul Proprietăţii de Stat - în calitate de vânzător - şi cumpărători.
    ART. 3
    (1) Societăţile comerciale care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 1 vor prezenta Direcţiei buget-finanţe din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat situaţia privind cuantumul datoriilor rămase neachitate, eşalonate după scadenţă, fundamentată cu acte justificative, avizată de Direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţeană sau, după caz, a municipiului Bucureşti, conform situaţiei prezentate în anexa nr. 1.
    (2) Situaţia se întocmeşte şi se avizează conform alin. (1) şi în cazul în care societatea comercială privatizată nu a înregistrat datorii la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/1995 sau acestea au fost lichidate în întregime până la data întocmirii situaţiei respective.
    (3) Prin datorii, în sensul prezentei hotărâri, se înţelege:
    - împrumuturi şi datorii asimilate;
    - furnizori şi conturi asimilate;
    - clienţi creditori;
    - alte datorii.
    Nu se cuprind în datorii, potrivit legii, debitele rezultate prin aplicarea unor sancţiuni contractuale sau legale, evidenţiate în contabilitatea societăţii comerciale.
    (4) Volumul datoriilor prevăzute la alin. (3) se determină pe baza balanţei de verificare întocmite la data de 18 iunie 1995 inclusiv.
    ART. 4
    Verificarea şi avizarea situaţiei cuantumului datoriilor conform art. 3, de către direcţia generală a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţeană sau a municipiului Bucureşti, se vor efectua în maximum 10 zile de la înregistrare.

    CAP. II
    Procedura de determinare a sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţilor comerciale

    ART. 5
    (1) Suma ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţii comerciale potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 se stabileşte prin aplicarea unei cote procentuale la suma încasată de către Fondul Proprietăţii de Stat, cuvenită acestuia în baza contractului sau contractelor de vânzare-cumpărare de acţiuni, ca preţ de vânzare al acţiunilor, exclusiv dobânda, astfel:
    a) în cazul societăţilor comerciale care se privatizează după intrarea în vigoare a Legii nr. 55/1995, se iau în considerare sumele cuvenite Fondului Proprietăţii de Stat, conform contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, pe măsura încasării lor, ca urmare a vânzării-cumpărării respectivelor pachete de acţiuni;
    b) în cazul societăţilor comerciale privatizate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/1995, sumele cuvenite Fondului Proprietăţii de Stat care se iau în considerare pentru calcularea sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, societăţilor comerciale reprezintă preţul de vânzare al acţiunilor, din care se deduc sumele plătite de cumpărător la scadenţele prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni şi sumele care nu au fost plătite, dar care, conform contractului, erau exigibile (aveau scadenţa de plată) până la data de 19 iunie 1995.
    (2) Cota procentuală prevăzută la alin. (1) se determină în funcţie de ramura de activitate, potrivit clasificării confirmate de către Ministerul Finanţelor o dată cu avizarea bilanţului contabil al societăţii comerciale respective, conform anexelor nr. 1 şi 2.

    CAP. III
    Procedura de virare a sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţilor comerciale şi de înregistrare a acestora în contabilitatea lor

    ART. 6
    (1) După îndeplinirea prevederilor art. 1 alin. (2) şi ale art. 3 alin. (1) din prezenta hotărâre, în termen de 10 zile de la încasarea sumelor cuvenite, cu titlu gratuit, ca preţ de vânzare al acţiunilor potrivit prevederilor cap. II, Direcţia buget-finanţe din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat va vira societăţii comerciale, într-un cont bancar distinct deschis în acest scop, suma destinată achitării datoriilor conform prevederilor art. 3, dar nu mai mult decât contravaloarea în lei a cotei prevăzute în anexa nr. 2.
    (2) După îndeplinirea, de către fiecare societate comercială, a condiţiilor prevăzute la art. 1 alin. (2), se virează acesteia şi suma lăsată, cu titlu gratuit, corespunzătoare sumelor cuvenite şi încasate de Fondul Proprietăţii de Stat pînă la îndeplinirea acestor condiţii.
    (3) Efectuarea de operaţiuni din contul prevăzut la alin. (1) se face numai cu îndeplinirea condiţiilor menţionate la art. 9.
    ART. 7
    Societăţile comerciale sunt obligate să înregistreze în contabilitate sumele virate conform prevederilor art. 6 în debitul contului în afara bilanţului 802 "Angajamente primite"; sumele încasate vor fi evidenţiate în debitul contului 512 "Conturi curente la bănci", respectiv creditul contului 118 "Alte fonduri", creditându-se concomitent contul 802 "Angajamente primite".

    CAP. IV
    Respectarea destinaţiei sumelor ce se lasă, cu titlu gratuit, la dispoziţia societăţilor comerciale

    ART. 8
    Societatea comercială care a încasat sume potrivit prevederilor art. 6 este obligată să utilizeze aceste sume pentru stingerea datoriilor exigibile, în lei sau în alte valute, înregistrate în contabilitatea respectivei societăţi comerciale până la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/1995.
    ART. 9
    Efectuarea plăţilor datorate de către societatea comercială către creditorii din anexa nr. 1.1 se face potrivit legii.
    ART. 10
    (1) În cazul în care societatea comercială nu mai are datorii de achitat potrivit prevederilor art. 8 din Legea nr. 55/1995 şi ale prezentei hotărâri, sumele rămase din sumele se ce lasă, cu titlu gratuit, se vor utiliza exclusiv pentru realizarea de investiţii productive, conform proiectelor aprobate de adunarea generală a acţionarilor societăţii comerciale respective, ce vor fi depuse la Fondul Proprietăţii de Stat.
    (2) În termen de 10 zile de la depunere, proiectele de investiţii vor fi avizate de către directorul general executiv al Fondului Proprietăţii de Stat.
    (3) Sumele cuvenite societăţii comerciale pentru realizarea de investiţii productive vor fi vărsate acesteia de către Fondul Proprietăţii de Stat, în termen de 10 zile de la avizarea prevăzută la alin. (2), cu respectarea aceleiaşi proceduri stabilite pentru sumele destinate achitării datoriilor, potrivit prevederilor art. 6.
    ART. 11
    Investiţiile productive, în sensul prezentei hotărâri, reprezintă investiţiile care conduc la modernizarea şi la creşterea dotărilor în vederea realizării obiectului de activitate şi/sau a îmbunătăţirii protecţiei mediului înconjurător.
    Perioada maximă de utilizare a sumelor cu destinaţia "investiţii productive" este de 3 ani de la data încasării acestora.
    ART. 12
    Societăţile comerciale privatizate sunt obligate să prezinte orice document solicitat de Curtea de Conturi şi/sau Ministerul Finanţelor pentru controlul respectării destinaţiei sumelor lăsate, cu titlu gratuit, conform prevederilor art. 8 alin. (4) din Legea nr. 55/1995 şi ale prezentei hotărâri.


    ANEXA 1

    SOCIETATEA COMERCIALĂ .................

                                          DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR
                                          PUBLICE ŞI CONTROLULUI FINANCIAR DE
                                          STAT ...............................
                                          Avizat pentru suma de ..............


                                  SITUAŢIA
                   datoriilor înregistrate în contabilitatea
                      Societăţii Comerciale ..............
                         la data de ...................

    - Contul bancar nr. ............, deschis la Banca ........................
    - Contract de vânzare-cumpărare de acţiuni nr. ........ din data de .......
    - Ramura*) .......................... Codul ramurii*) .....................

                                                                  - mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     Semnificaţie Suma
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                 Datorii

 1. Împrumuturi şi datorii asimilate
    (ct. 161 + 162 + 166 + 167 + 168 + 512**) + 5186 + 519)
 2. Furnizori şi conturi asimilate
    (ct. 401 + 403 + 404 + 405 + 408)
 3. Clienţi creditori (ct. 419)
 4. Alte datorii
    (ct. 421 + 423 + 424 + 426 + 427 + 4281 + 431 + 437 +
    + 4381 + 441**) + 4423 + 4428**) + 444**) + 446**) + 447**) +
    + 4481 + 4483 + 451**) + 455 + 457 + 4582 + 462 + 509)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    TOTAL DATORII (1 + 2 + 3 + 4)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    *) Se va completa potrivit raportării contabile încheiate la data de
30 iunie 1995.
    **) Soldurile creditoare ale conturilor respective din balanţa de
verificare la 18 iunie 1995 inclusiv.

    Situaţia analitică a datoriilor înregistrate în contabilitatea societăţii
comerciale este prezentată în anexa nr. 1.1.

                    Manager Director economic
                  (Director), (Contabil-şef),

                                  Cenzori,



    ANEXA 1.1.

                                    SITUAŢIA
                     analitică a datoriilor înregistrate în
                 contabilitatea Societăţii Comerciale .........
                           la data de ..............

                                                                   - mii lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea şi Termenul Denumirea Valoarea Valoarea
crt. conţinutul de creditorului datoriei la datoriei
      datoriei scadenţă la 18 iunie rămase de
                                                         1995 achitat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Împrumuturi şi datorii
      asimilate
      (TOTAL) x x
      ct. 161
      ct. 162
      ct. 166
      ct. 167
      ct. 168
      ct. 512*)
      ct. 5186
      ct. 519
 2. Furnizori şi conturi
      asimilate
      (TOTAL) x x
      ct. 401
      ct. 403
      ct. 404
      ct. 405
      ct. 408
 3. Clienţi creditori
      (TOTAL) x x
      ct. 419
 4. Alte datorii
      (TOTAL) x x
      ct. 421
      ct. 423
      ct. 424
      ct. 426
      ct. 427
      ct. 4281
      ct. 431
      ct. 437
      ct. 4381
      ct. 441*)
      ct. 4423
      ct. 4428*)
      ct. 444*)
      ct. 446*)
      ct. 447*)
      ct. 4481
      ct. 4483
      ct. 451*)
      ct. 455
      ct. 457
      ct. 4582
      ct. 462
      ct. 509
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      TOTAL DATORII
      (1 + 2+ 3 + 4) x x
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                 Manager Director economic
               (Director), (Contabil-şef),

                                  Cenzori,

-------------------
    *) Solduri creditoare ale conturilor respective.



    ANEXA 2

                                      COTA
                   pentru calculul sumei ce se lasă, cu titlu
                  gratuit, la dispoziţia societăţii comerciale
                                  privatizate

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea ramurii*) Codul ramurii*) Cota (%)
crt.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Industrie 1 60
 2. Agricultură 2 60
 3. Cercetare ştiinţifică 12 60
 4. Proiectare 13 60
 5. Informatică 14 60
 6. Ocrotirea sănătăţii şi asistenţă socială 17 60
 7. Transporturi 6 50
 8. Telecomunicaţii 7 50
 9. Foraj-geologie 5 40
10. Gospodărie comunală şi locativă 21 40
11. Silvicultură 3 40
12. Construcţii 4 40
13. Comerţ 8 40
14. Aprovizionare tehnico-materială 10 40
15. Contractări-achiziţii 11 40
16. Învăţământ 15 40
17. Cultură-artă 16 40
18. Educaţie fizică şi sport 18 40
19. Turism 19 40
20. Prestări de servicii 20 40
21. Edituri 23 40
22. Alte ramuri ale economiei 24 40
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
---------
    *) Conform bilanţului contabil al societăţii comerciale privatizate.


                                 ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016