Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1 din 4 ianuarie 2012  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, precum si pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca si a Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1 din 4 ianuarie 2012 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici, precum si pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerintelor minime de securitate si sanatate pentru protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca si a Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 19 ianuarie 2012

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate în muncã pentru asigurarea protecţiei lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din 13 octombrie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 3. - Pentru substanţele cancerigene şi mutagene prezente la locul de muncã, prevederile prezentei hotãrâri se aplicã fãrã a prejudicia prevederile mai favorabile securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor la locul de muncã şi/sau specifice din Hotãrârea Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate pentru protecţia lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncã."

    2. La articolul 5 punctul 2, literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "a) orice agent chimic care întruneşte criteriile de clasificare ca substanţã periculoasã în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, de modificare şi de abrogare a directivelor 67/548/CEE şi 1999/45/CE , precum şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu Hotãrârea Guvernului nr. 1.408/2008 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea substanţelor periculoase, indiferent cã acea substanţã este clasificatã în temeiul actelor normative menţionate sau nu, cu excepţia substanţelor care întrunesc numai criteriile de clasificare ca substanţe periculoase pentru mediu;
    b) orice agent chimic care întruneşte criteriile de clasificare ca amestec sau ca preparat periculos în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.272/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 937/2010 privind clasificarea, ambalarea şi etichetarea la introducerea pe piaţã a preparatelor periculoase, indiferent cã acel amestec sau preparat este clasificat în temeiul actelor normative menţionate sau nu, cu excepţia acelora care întrunesc numai criteriile de clasificare ca amestecuri sau preparate periculoase pentru mediu;"

    3. La articolul 5, dupã punctul 8 se introduc trei noi puncte, punctele 9-11, cu urmãtorul cuprins:
    "9. zonã de respiraţie a lucrãtorului - zonã de formã emisfericã, situatã la nivelul feţei lucrãtorului, având raza de 0,3 m, mãsuraţi de la mijlocul unei linii imaginare ce uneşte urechile;
    10. fracţie inhalabilã = fracţiunea inhalabilã - fracţiunea masicã din totalul de particule în suspensie din aer care este inhalatã pe nas şi pe gurã, particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 100 \f2æm;
    11. fracţie respirabilã = fracţiune respirabilã - fracţiunea masicã a particulelor inhalate care pãtrunde pânã la cãile neciliate - alveole, particule cu diametrul aerodinamic mai mic de 15 \f2æm."

    4. La articolul 7, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Valorile-limitã obligatorii naţionale de expunere profesionalã ale agenţilor chimici, prevãzute la alin. (1) şi (2), reflectã factorii de utilitate pentru a asigura sãnãtatea lucrãtorilor la locul de muncã şi sunt prevãzute în anexa nr. 1 sau 4, dupã caz. Valorile-limitã stabilite potrivit art. 44 şi datele ştiinţifice şi tehnice relevante sunt comunicate Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale."

    5. La articolul 11, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:

    "(2) Angajatorul trebuie sã se asigure cã riscul pentru securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor în procesul de muncã indus de un agent chimic periculos este eliminat sau redus la minimum. Este obligatorie respectarea valorilor-limitã de expunere profesionalã la agenţi chimici în mediul de muncã, prevãzute în anexele nr. 1 şi 4, dupã caz, respectiv a valorilor-limitã biologice tolerabile de lucrãtori, prevãzute în anexa nr. 2, cu menţinerea concentraţiilor agenţilor chimici la cel mai scãzut nivel posibil.
    (3) Valorile-limitã prevãzute la alin. (2) reprezintã valori maxime admise."

    6. La articolul 12, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(1^1) Angajatorul trebuie sã menţinã un inventar/registru al agenţilor chimici periculoşi manipulaţi în unitate, care sã conţinã referinţe la fişele cu date de securitate aferente substanţelor şi amestecurilor periculoase respective."

    7. La articolul 12 alineatul (2), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) În cazul în care se constatã prezenţa agenţilor chimici periculoşi la locul de muncã, angajatorul trebuie sã evalueze orice risc referitor la securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor care decurge din prezenţa respectivilor agenţi chimici, luând în considerare:"

    8. La articolul 12 alineatul (2), literele b) şi c) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "b) informaţiile puse la dispoziţie de furnizor referitoare la securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor, cum ar fi fişele cu date de securitate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice (REACH), de înfiinţare a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum şi a Directivei 76/769/CEE a Consiliului şi a directivelor 91/155/CEE , 93/67/CEE , 93/105/CE şi 2000/21/CE ale Comisiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    c) nivelul, tipul şi durata expunerii, luând în considerare toate rutele posibile de expunere;"

    9. Articolul 13 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 13. - Angajatorul trebuie sã se afle în posesia unei evaluãri a riscului, în conformitate cu art. 12 din Legea nr. 319/2006, şi sã identifice ce mãsuri trebuie luate potrivit art. 11 şi 17-24 din prezenta hotãrâre."

    10. La capitolul II "Obligaţiile angajatorilor", titlul secţiunii a 2-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Secţiunea a 2-a Principii pentru prevenirea riscurilor asociate cu agenţii chimici periculoşi şi pentru aplicarea prezentei hotãrâri potrivit evaluãrii de risc"

    11. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 20. - (1) În aplicarea art. 19 se recurge, de regulã, la substituire, prin care angajatorul evitã utilizarea unui agent chimic periculos, înlocuindu-l cu un agent sau proces chimic care, în condiţiile utilizãrii, nu este periculos sau este mai puţin periculos pentru securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor, dupã caz."

    12. La articolul 24 alineatul (2), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Mãsurile prevãzute la alin. (1) sunt luate, în ordinea prioritãţii, în special, pentru:"

    13. La articolul 30 alineatul (1), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) acces la orice fişã cu date de securitate, asiguratã de cãtre furnizor, în conformitate cu prevederile art. 35 din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    14. Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 31. - În cazul în care containerele şi conductele conţin agenţi chimici periculoşi pentru care legislaţia naţionalã şi europeanã aplicabilã privind etichetarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase şi cea privind semnalizarea de securitate la locul de muncã nu impun etichetarea şi semnalizarea, angajatorul, cu respectarea derogãrilor prevãzute de legislaţia menţionatã, trebuie sã se asigure cã se pot identifica uşor conţinutul, natura şi riscurile asociate conţinutului containerelor şi conductelor."
    15. Articolul 32 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Ar. 32. - Angajatorii pot obţine, la cerere, de la producãtor, furnizor sau de la oricare altã persoanã care le deţine legal toate informaţiile despre agenţii chimici periculoşi necesare pentru aplicarea prevederilor art. 12, în mãsura în care Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau legislaţia naţionalã aplicabilã referitoare la substanţe şi amestecuri ori preparate nu prevede deja obligaţia de a asigura informaţii."

    16. Articolele 35 şi 36 se abrogã.

    17. La articolul 38 alineatul (2), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) expunerea lucrãtorului la agentul chimic periculos este de aşa naturã încât se poate stabili o legãturã între o boalã identificabilã sau un efect negativ al expunerii asupra sãnãtãţii şi respectiva expunere;"

    18. La articolul 41, alineatele (1), (3) şi (6) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 41. - (1) Dosarele medicale cu privire la starea de sãnãtate şi expunere trebuie sã conţinã concluziile examenului clinic şi de specialitate al supravegherii stãrii de sãnãtate şi al tuturor datelor reprezentative obţinute prin monitorizarea expunerii persoanei respective la agentul chimic periculos.
    .................................................................
    (3) Dosarele medicale cu privire la starea de sãnãtate şi expunere se pãstreazã la structura de medicinã a muncii pe durata derulãrii contractului cu angajatorul, într-o formã corespunzãtoare care sã permitã consultarea lor ulterioarã, respectându-se cerinţa confidenţialitãţii.
    .................................................................
    (6) Angajatorii în procedurã de faliment vor informa structura de medicinã a muncii cu care au avut contract în vederea supravegherii stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor."

    19. La articolul 41, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
    "(7) La schimbarea locului de muncã în altã unitate, lucrãtorului i se vor înmâna, la solicitare, copii ale dosarului sãu medical şi ale fişei de identificare a factorilor de risc profesional, pentru a fi predate la structura de medicinã a muncii a unitãţii respective."

    20. La articolul 42 alineatul (1), litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "a) un lucrãtor suferã de o boalã identificabilã sau de pe urma unui efect negativ asupra sãnãtãţii, pe care un medic specialist în medicina muncii o/îl considerã rezultatul expunerii la un agent chimic periculos la locul de muncã; sau."

    21. La articolul 42 alineatul (2), litera d) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "d) continuã supravegherea stãrii de sãnãtate şi revizuirea stãrii de sãnãtate a oricãrui alt lucrãtor care a fost expus în acelaşi mod. În astfel de cazuri, medicul specialist în medicina muncii ori direcţia de sãnãtate publicã implicatã poate propune ca persoanele expuse sã fie supuse unui examen medical."

    22. La articolul 46, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Adaptãrile de naturã strict tehnicã ale anexelor nr. 1-4 se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sãnãtãţii."

    23. La anexa nr. 1, poziţiile 6, 11, 18, 44, 47, 48, 132, 263, 279, 318, 359, 367, 378, 381, 390 şi 523 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:


┌───┬──────────┬──┬─────────────────────────────────────────┬─────┬─────┬──┬───┐
│"6.│ 111-15-9 │ │Acetat de celosolv (2 etoxietil-acetat) P│11(1)│2(1) │- │ - │
└───┴──────────┴──┴─────────────────────────────────────────┴─────┴─────┴──┴───┘
    ........................................................................
┌───┬──────────┬──┬───────────────────────────────────────┬──────┬─────┬───┬───┐
│11.│110-49-6 │ │Acetat de metil celosolv (2 etoxietil- │ │ │ │ │
│ │ │ │acetat) P │4,8(1)│1(1) │ - │ - │
└───┴──────────┴──┴───────────────────────────────────────┴──────┴─────┴───┴───┘
    ........................................................................
┌───┬──────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│18.│108-05-4 │ │Acetat de vinil │17,6(1)│ 5(1)│35,2(2)│10(2)│
└───┴──────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌───┬──────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│44.│7664-93-9 │ │Acid sulfuric şi anhidridã │ │ │ │ │
│ │ │ │sulfuroasã (4) (5) │0,05(1)│ - │ - │ - │
└───┴──────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌───┬──────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│47.│140-88-5 │ │Acrilat de etil P │ 21(1) │ 5(1)│ 42(2) │10(2)│
└───┴──────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌───┬──────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│48.│96-33-3 │ │Acrilat de metil P │ 18(1) │ 5(1)│ 36(2) │10(2)│
└───┴──────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│132.│110-80-5 │ │Celosolv (etil-glicol; │ │ │ │ │
│ │ │ │etoxi-2-etanol) P │ 8(1) │ 2(1)│ - │ - │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│263.│68-12-2 │ │Dimetil-formamidã P │ 15(1) │ 5(1)│ 30(2) │10(2)│
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│279.│123-91-1 │ │Dioxan (bioxid de dietilenã) P │ 73(1) │20(1)│ - │ - │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│318.│108-95-2 │ │Fenol P │ 8(1) │ 2(1)│ 16(2) │4(2) │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────────┬───────┬─────┬───────┬─────┐
│359.│7783-06-4│ │Hidrogen sulfurat │ 7(1) │ 5(1)│ 14(2) │10(2)│
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────────┴───────┴─────┴───────┴─────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬───────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬───────┐
│367.│624-83-9 │ │Izocianat de metil P │0,02(1)│0,008(1)│0,05(2)│0,02(2)│
└────┴─────────┴──┴───────────────────────────┴───────┴────────┴───────┴───────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬──────┐
│378.│7439-97-6│ │Mercur(3) P │0,02(1)│ - │ - │ - │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────┴───────┴────────┴───────┴──────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┼────────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬──────┐
│381.│80-62-6 │ │Metacrilat de metil │ 205(1)│ 50(1) │ 410(2)│100(2)│
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────┴───────┴────────┴───────┴──────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬──────┐
│390.│109-86-4 │ │Metil-celosolv (metoxi-2- │ │ │ │ │
│ │ │ │etanol) P │ 3,2(1)│ 1(1) │ - │ - │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────┴───────┴────────┴───────┴──────┘
    ........................................................................
┌────┬─────────┬──┬────────────────────────────┬───────┬────────┬───────┬──────┐
│523.│75-15-0 │ │Sulfurã de carbon P │ 15(1) │ 5(1) │ - │ -" │
└────┴─────────┴──┴────────────────────────────┴───────┴────────┴───────┴──────┘



    24. La anexa nr. 1, poziţiile 123 şi 400 se abrogã.

    25. La anexa nr. 1, dupã poziţia 594 se introduc trei noi poziţii, poziţiile 595-597, şi notele (1)-(5), cu urmãtorul cuprins:


┌─────┬─────────┬──┬──────────────────────────┬────────┬────────┬───────┬──────┐
│"595.│80-05-7 │ │Bisfenol A (pulbere │ │ │ │ │
│ │ │ │inhalabilã) │ 10(1) │ - │ - │ - │
├─────┼─────────┼──┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼──────┤
│596. │872-50 │ │n-metil-2 pirolidonã │ 40(1) │ 10(1) │ 80(2) │ 20(2)│
├─────┼─────────┼──┼──────────────────────────┼────────┼────────┼───────┼──────┤
│597. │1634-04-4│ │Terţ-butil metil eter │183,5(1)│ 50(1) │ 367(2)│100(2)│
└─────┴─────────┴──┴──────────────────────────┴────────┴────────┴───────┴──────┘


__________
    (1) Mãsurat sau calculat în raport cu o perioadã de referinţã de opt ore ca medie ponderatã în timp (MPT).
    (2) Nivel de expunere pe termen scurt. Valoare-limitã peste care nu trebuie sã existe o expunere şi care se raporteazã la o perioadã de 15 minute, cu excepţia cazului în care se prevede altfel.
    (3) În timpul monitorizãrii expunerii pentru mercur şi compuşii sãi anorganici bivalenţi, trebuie sã se ţinã cont de tehnicile relevante de monitorizare biologicã, care completeazã valorile-limitã de expunere la mediul profesional.
    (4) Atunci când se alege o metodã adecvatã de monitorizare a expunerii, trebuie sã se ţinã cont de limitãrile şi interferenţele potenţiale care pot apãrea în prezenţa altor compuşi ai sulfului.
    (5) Particulele lichide pulverizate se definesc ca fracţiunea toracicã."

    26. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

    27. Dupã anexa nr. 3 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 4, având conţinutul prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

    28. În tot cuprinsul hotãrârii, sintagmele "autoritate de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii Publice" şi "Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei" se înlocuiesc cu sintagmele "direcţie de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii" şi, respectiv, "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale".
    ART. II
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate pentru protecţia lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 6 septembrie 2006, se modificã dupã cum urmeazã:

    1. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 34. - Valorile-limitã prevãzute la art. 1 alin. (3) şi la art. 11, celelalte dispoziţii direct conexe, precum şi perioada specificatã la art. 5 pct. 3 sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 4, dupã caz, din Hotãrârea Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate în muncã pentru asigurarea protecţiei lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

    2. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 35. - (1) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    (2) Adaptãrile de naturã strict tehnicã ale anexelor nr. 1 şi 2 se aprobã prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sãnãtãţii."

    3. Anexa nr. 3 se abrogã.

    4. În tot cuprinsul hotãrârii, sintagmele "autoritate de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii Publice" şi "Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei" se înlocuiesc cu sintagmele "direcţie de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii" şi, respectiv, "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale".
    ART. III
    Hotãrârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 17 mai 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã dupã cum urmeazã:
    - În tot cuprinsul hotãrârii, sintagmele "autoritate de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii Publice" şi "Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei" se înlocuiesc cu sintagmele "direcţie de sãnãtate publicã", "Ministerul Sãnãtãţii" şi, respectiv, "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale".
    ART. IV
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate în muncã pentru asigurarea protecţiei lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din 13 octombrie 2006, Hotãrârea Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sãnãtate pentru protecţia lucrãtorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 757 din 6 septembrie 2006, şi Hotãrârea Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 332 din 17 mai 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotãrâre, se vor republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dândulise textelor o nouã numerotare.

                          *

    Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2009/161/UE a Comisiei din 17 decembrie 2009 de stabilire a unei a treia liste de valori-limitã orientative de expunere profesionalã în aplicarea Directivei 98/24/CE a Consiliului şi de modificare a Directivei 2000/39/CE a Comisiei, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 338 din 19 decembrie 2009.


              PRIM-MINISTRU
                EMIL BOC

                     Contrasemneazã:


                     ───────────────
              Ministrul muncii, familiei
                şi protecţiei sociale,
                   Sulfina Barbu

                 Ministrul sãnãtãţii,
                   Ritli Ladislau

         p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
                    Marin Anton,
                  secretar de stat

           Ministrul afacerilor europene,
                   Leonard Orban

    Bucureşti, 4 ianuarie 2012.
    Nr. 1.


    ANEXA 1
(Anexa nr. 3 la Hotãrârea Guvernului nr. 1.218/2006)

                             INTERDICŢII

    Se interzic: producerea, fabricarea sau utilizarea la locul de muncã a agenţilor chimici prezentaţi mai jos, precum şi activitãţile care îi implicã. Interdicţiile nu se aplicã dacã agentul chimic este prezent în alt agent chimic sau este deşeu, dacã valoarea concentraţiei sale este mai micã decât valoarea-limitã de 0,1% mãsuratã în procente de greutate.





┌─────────────────────────────────────────────┬──────────────┬─────────────────┐
│ Denumirea agentului chimic │ Numãr CAS(1) │ Numãr EINECS(2) │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│2 naftilaminã şi derivaţii sãi │ 91-59-8 │ 202-080-4 │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│4 aminodifenil şi derivaţii sãi │ 92-67-1 │ 202-177-1 │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│benzidinã şi derivaţii sãi │ 92-87-5 │ 202-199-1 │
├─────────────────────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────┤
│4 nitrodifenil │ 92-93-3 │ 202-204-7 │
└─────────────────────────────────────────────┴──────────────┴─────────────────┘


__________
    (1) CAS: Chemical Abstracts Service.
    (2) EINECS: European Inventory of Existing Commercial Chemical Substances (Inventarul european al substanţelor chimice introduse pe piaţã).


    ANEXA 2
(Anexa nr. 4 la Hotãrârea Guvernului nr. 1.218/2006)

                      VALORI-LIMITÃ PENTRU PULBERI


┌────┬───────────┬─────────────────────────┬───────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ │ │Valoare-limitã │ │
│crt.│ Nr. CAS │ Denumirea │ (8 ore) │ Observaţii │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│1. │ - │Azbest (amestec de fibre)│ Potrivit HG │ │
│ │ │ │ nr. 1.875/2005#9474; - │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│2. │ │Bumbac, in, cânepã │ 1 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│3. │ - │Caolin │ 2 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│4. │409-21-2 │Carburã de siliciu │ │ │
│ │ │(carborund) │ 10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│5. │ - │Cãrbune, cocs, grafit │ │ │
│ │ │[SiO(2) sub 5%] │ 2 mg/mc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│6. │9004-34-6 │Celulozã │ 10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│7. │ - │Cereale │ 4 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│8. │ - │Ciment Portland │ 10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│9. │14464-46-1 │Cristobalit │ 0,05 mg/mc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│10. │14808-60-7 │Cuarţ │ 0,1 mg/mc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│11. │ - │Fãinã de grâu │ 0,5 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│12. │ - │Fibre de p-amidã │ 1 fibrã/cmc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│13. │ - │Fibre de sticlã │ 1 fibrã/cmc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│14. │ - │Ipsos, gips │ 10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│15. │ - │Lânã de furnal │ 1 fibrã/cmc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│16. │ - │Lânã de rocã │ 1 fibrã/cmc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│17. │ - │Lânã de sticlã │ 1 fibrã/cmc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│18. │ - │Lemn de cedru │ 0,5 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│19. │ - │Lemn de esenţã moale │ 5 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│20. │ - │Lemn de esenţã tare │ 5 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│21. │ - │Marmurã, cretã (carbonat │ │ │
│ │ │de calciu) │ 10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│22. │ - │Micã │ 3 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│23. │ - │Pulberi fãrã efect │ │ │
│ │ │specific │10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│24. │557-05-1 │Stearat de zinc │10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│25. │ - │Talc fãrã fibre de azbest│ 2 mg/mc │fracţie inhalabilã │
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│26. │15468-32-3 │Tridimit │0,05 mg/mc │fracţie respirabilã│
├────┼───────────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────────────┤
│27. │ - │Tutun │10 mg/mc │fracţie inhalabilã │
└────┴───────────┴─────────────────────────┴───────────────┴───────────────────┘



    NOTE:
    - fibre/cmc: se referã la fibre respirabile care au diametrul sub 3 \f2æm şi lungimea fibrelor peste 5 \f2æm, raportul lungime/diametru 3/1 şi peste;
    - mg/mc: miligrame pe metru cub de aer la 20°C şi 101,3 kPa (760 mm coloanã de mercur);
    - dacã pulberile de lemn de esenţã tare sunt amestecate cu alte pulberi de lemn, valoarea-limitã se aplicã tuturor pulberilor de lemn prezente în amestec.

                   __________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016