Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.982 din 16 noiembrie 2004  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea   Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata, precum si a formei si continutului cartii electronice de identitate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.982 din 16 noiembrie 2004 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata, precum si a formei si continutului cartii electronice de identitate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.113 din 27 noiembrie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cãrţii electronice de identitate, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cãrţii electronice de identitate, republicatã, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
Se aprobã forma şi conţinutul cãrţii electronice de identitate, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 3
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat, ministrul administraţiei şi internelor,
Marian Florian Sãniuţã

Ministrul delegat pentru administraţia publicã,
Gheorghe Emacu

p. Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei,
Ioan Cordoş,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 16 noiembrie 2004.
Nr. 1.982.


ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 69/2002 privind
regimul juridic al cãrţii electronice de identitate, republicatã

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Cartea electronicã de identitate este documentul prin care, potrivit legii, se face dovada identitãţii, a domiciliului şi a cetãţeniei române.
(2) Cartea electronicã de identitate conţine datele de identificare ale titularului, în format tipãrit şi în format electronic.
(3) Pot înscrie date pe suportul de memorare electronicã a informaţiilor al documentului prevãzut la alin. (1) toate instituţiile publice care au competenţe prevãzute de lege în acest sens.
(4) Înscrierea unor date de cãtre alte instituţii sau autoritãţi decât cele prevãzute la alin. (3), precum şi de cãtre alte persoane juridice se poate face numai dacã existã acordul expres dat în acest sens de cãtre titularul cãrţii electronice de identitate.
(5) Pentru scopurile prevãzute la alin. (3) şi (4), se definesc douã tipuri de suport de memorare electronicã a informaţiilor:
a) circuit integrat de tip smartcard;
b) bandã opticã.
(6) Pentru suporturile de tip smartcard sunt abilitate sã înscrie date numai Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, care poate delega aceastã competenţã Autoritãţii de certificare organizate potrivit legii.
(7) Celelalte instituţii, autoritãţi şi persoane juridice prevãzute la alin. (3) şi (4) pot înscrie date în format electronic exclusiv pe banda opticã.
ART. 2
Cartea electronicã de identitate se elibereazã pentru o perioadã de 10 ani.
ART. 3
Cartea electronicã de identitate se foloseşte pentru legitimarea cetãţeanului în relaţiile cu alte persoane fizice sau juridice şi pentru identificarea cetãţeanului, precum şi în scopul furnizãrii de informaţii cãtre sisteme informatice autorizate sã le prelucreze, în condiţiile legii.
ART. 4
Cartea electronicã de identitate se elibereazã de cãtre serviciul public comunitar de evidenţã a persoanelor de la locul de domiciliu sau de reşedinţã al cetãţeanului.
ART. 5
Cartea electronicã de identitate se elibereazã şi se utilizeazã în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 6
(1) Evidenţa informaţiilor conţinute în cãrţile electronice de identitate se ţine prin Registrul permanent de evidenţã a populaţiei, precum şi în alte baze de date constituite şi gestionate potrivit legii.
(2) Datele înscrise pe suportul de memorare electronicã a informaţiilor nu pot fi şterse, iar orice modificare ulterioarã a acestora se realizeazã, în condiţiile legii, numai prin adãugare la cele anterioare.
(3) Înregistrarea şi actualizarea datelor de identitate ale cetãţenilor, precum şi eliberarea şi evidenţa cãrţilor electronice de identitate se realizeazã de cãtre serviciile publice comunitare de evidenţã a persoanelor, sub îndrumarea metodologicã a Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(4) Administrarea datelor conţinute în Registrul permanent de evidenţã a populaţiei şi producerea cãrţilor electronice de identitate se realizeazã de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor şi structurile sale teritoriale.

CAP. II
Realizarea suportului tehnic pentru producerea, eliberarea şi utilizarea cãrţii electronice de identitate
ART. 7
Cadrul economic şi organizatoric de realizare a suportului tehnic pentru producerea, eliberarea şi utilizarea cãrţii electronice de identitate se asigurã de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor în conformitate cu Programul de aplicare a strategiei de informatizare a administraţiei publice.
ART. 8
Finanţarea contractelor de achiziţie a bunurilor şi serviciilor aferente introducerii şi utilizãrii cãrţii electronice de identitate se realizeazã de la bugetul statului, din fonduri alocate pentru punerea în aplicare a Strategiei de informatizare a administraţiei publice, din venituri extrabugetare obţinute din eliberarea cãrţii electronice de identitate, din valorificarea datelor conţinute în Registrul permanent de evidenţã a populaţiei, din fonduri PHARE, precum şi din alte surse, în condiţiile legii.
ART. 9
Suportul tehnic pentru producerea şi eliberarea cãrţii electronice de identitate se realizeazã, în condiţiile legii, prin elaborarea şi implementarea urmãtoarelor proiecte:
a) Proiect pentru completarea şi modernizarea infrastructurii teritoriale a Sistemului naţional informatic de evidenţã a populaţiei;
b) Proiect pentru dotarea şi modernizarea nivelului central al Sistemului naţional informatic de evidenţã a populaţiei;
c) Proiect de audit privind mecanismele de securitate informaticã utilizate pentru înscrierea de date în format electronic în cartea electronicã de identitate, cu excepţia celor gestionate de instituţiile care au competenţe în domeniul apãrãrii, ordinii publice, siguranţei şi securitãţii naţionale.
ART. 10
Suportul tehnic pentru utilizarea cãrţii electronice de identitate se asigurã de sistemul informatic integrat al administraţiei publice locale, care se realizeazã, în condiţiile legii, prin elaborarea şi implementarea urmãtoarelor proiecte:
a) Proiect de realizare a registrului comunitãţii locale, prin integrarea informaţionalã a registrului local de evidenţã a persoanei cu celelalte registre care înmagazineazã date referitoare la persoanã, gestionate de consiliile locale;
b) Proiect de realizare a portalului unic de servicii al administraţiei publice locale, care sã îndeplineascã funcţiile de identificare şi autorizare a accesului cetãţeanului la site-urile furnizoare de servicii ale autoritãţilor publice şi de colectare şi transfer cãtre cetãţean al documentelor care certificã prestarea serviciilor, emise de site-urile furnizoare de servicii ale instituţiilor publice;
c) Proiect de aplicaţie pentru gestiunea documentelor aferente solicitãrii şi prestãrii serviciilor în cadrul sistemelor informatice;
d) Proiect de realizare a conexiunii dintre Sistemul naţional informatic de evidenţã a populaţiei şi alte sisteme informatice ale administraţiei publice centrale.
ART. 11
Realizarea şi generalizarea la nivelul întregii ţãri a suportului tehnic pentru introducerea şi utilizarea cãrţii electronice de identitate se deruleazã, în condiţiile legii, prin:
a) testarea platformei-pilot a proiectului pentru constituirea sistemului informatic de realizare a cãrţii electronice de identitate;
b) implementarea pe întregul teritoriu al României a proiectelor prevãzute la art. 9 şi 10.
ART. 12
Platforma-pilot pentru testarea în condiţii de exploatare a sistemului informatic pentru cartea electronicã de identitate se realizeazã, în condiţiile legii, prin:
a) elaborarea specificaţiilor pentru realizarea prototipului de producere şi utilizare a cãrţii electronice de identitate;
b) realizarea prototipului;
c) testarea funcţionãrii şi evaluarea prototipului;
d) asigurarea condiţiilor tehnice şi logistice pentru instalarea şi punerea în funcţiune a platformei-pilot;
e) testarea platformei-pilot pentru producerea şi utilizarea cãrţii electronice de identitate;
f) evaluarea şi omologarea rezultatelor.

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 13
Pânã la asigurarea cu echipamentele şi programele informatice necesare emiterii cãrţii electronice de identitate, serviciile publice comunitare vor elibera în continuare cãrţi de identitate.
ART. 14
Cãrţile electronice de identitate se vor emite eşalonat, conform termenelor stabilite prin lege.
ART. 15
(1) Cartea electronicã de identitate se elibereazã titularului dupã achitarea costului acesteia, potrivit legii.
(2) Costul cãrţii electronice de identitate se achitã o singurã datã pe perioada valabilitãţii acesteia, la emiterea documentului.
(3) Înscrierea de date şi informaţii de cãtre Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei sau, dupã caz, de cãtre Autoritatea de certificare, precum şi de cãtre celelalte instituţii, autoritãţi sau persoane juridice abilitate se face pe baza unor tarife care vor fi stabilite de cãtre acestea.
ART. 16
Contravaloarea cãrţii electronice de identitate va fi stabilitã prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu avizul Consiliului Concurenţei.


ANEXA 2
FORMA ŞI CONŢINUTUL
cãrţii electronice de identitate

1. Date generale
1.1. Cartea electronicã de identitate este o cartelã din plastic pe care sunt inscripţionate şi/sau memorate date personale ale titularului.
1.2. Dimensiunile cãrţii electronice de identitate sunt conform standardului internaţional ISO-IEC 7810/1995, model ID-1.
2. Conţinutul cãrţii electronice de identitate
2.1. Cartea electronicã de identitate conţine date în format tipãrit, date în format electronic, fotografia titularului, emitentul, elemente de particularizare şi de securizare.
2.2. Datele se inscripţioneazã pe ambele suprafeţe ale documentului. Pe verso-ul cãrţii electronice de identitate este aplicat un suport de memorare în format digital a datelor personale ale titularului.
2.3. Conţinutul de date în format tipãrit
2.3.1. Datele existente pe faţa cãrţii electronice de identitate sunt:
a) denumirea ţãrii;
b) seria - 2 litere - şi numãrul - 6 cifre;
c) denumirea documentului;
d) codul numeric personal;
e) sexul;
f) numele;
g) prenumele;
h) locul naşterii;
i) adresa de domiciliu;
j) semnãtura titularului, în partea de jos a documentului;
k) fotografia.
2.3.2. Datele existente pe spatele cãrţii electronice de identitate sunt:
a) data emiterii;
b) data expirãrii valabilitãţii;
c) emitentul;
d) informaţii conform standardului ICAO MRZ pentru citire opticã automatã, tipãrite în formatul OCR-B, poziţionate în partea de jos a cãrţii electronice de identitate.
2.4. Conţinutul de date în format digital
2.4.1. Suportul de memorare electronicã a informaţiilor se aflã pe spatele cãrţii electronice de identitate şi conţine urmãtoarele:
a) toate datele prevãzute la pct. 2.3.;
b) datele necesare pentru exercitarea dreptului la vot al titularului cãrţii electronice de identitate;
c) fotografia titularului;
d) datele referitoare la asigurarea medicalã;
e) informaţiile privind asigurarea socialã;
f) datele referitoare la reşedinţa titularului;
g) datele de identificare biometricã a titularului, potrivit reglementãrilor internaţionale la care România este parte;
h) codurile sau cheile criptografice pentru generarea semnãturii digitale şi de acces în alte sisteme informatice.
2.4.2. Inscripţionarea sau adãugarea datelor pe suportul electronic se face numai de cãtre emitent sau instituţiile abilitate în acest sens, iar citirea acestor date este permisã conform legislaţiei în vigoare.
2.4.3. Este permisã înscrierea pe suportul electronic de date a unor date suplimentare, în condiţiile legii, de cãtre instituţii, autoritãţi sau persoane juridice competente în acest sens, numai dacã existã acordul expres al titularului cu privire la aceastã înscriere.
2.5. Elementele de particularizare
Elementele de particularizare sunt specifice statului român, şi anume:
a) drapelul naţional, poziţionat pe faţa cãrţii electronice de identitate;
b) stema, poziţionatã pe faţa cãrţii electronice de identitate;
c) sigla emitentului, poziţionatã pe spatele cãrţii electronice de identitate;
d) alte elemente de particularizare.
2.6. Elementele de securizare
Elementele de securizare constau în:
a) imaginea "umbrã" a titularului;
b) elemente OVD - optical video device;
c) inscripţionãri cu cerneluri speciale;
d) filigran;
e) microtext;
f) alte elemente de securizare.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016