Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.861 din 22 decembrie 2005  pentru infiintarea Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate prin reorganizarea Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.861 din 22 decembrie 2005 pentru infiintarea Centrului National pentru Burse de Studii in Strainatate prin reorganizarea Oficiului National al Burselor de Studii in Strainatate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 29 din 12 ianuarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate prin reorganizarea Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate. Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate este instituţie publicã, cu personalitate juridicã, organ de specialitate în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(2) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate este singurul organ al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii abilitat sã acorde bursele de studii în strãinãtate, prin respectarea prevederilor art. 3.
(3) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are sediul în municipiul Bucureşti, str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1.
(4) În îndeplinirea atribuţiilor sale Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are dreptul:
a) sã foloseascã colaboratori externi din învãţãmântul preuniversitar şi universitar pentru activitatea de evaluare a dosarelor candidaţilor la burse, exprimatã prin punctaje;
b) sã selecteze, pe baza unei metodologii transparente şi folosind criterii de competenţã, propriii evaluatori, pe care îi pregãteşte metodologic şi îi solicitã în calitate de evaluatori ai dosarelor de concurs.
ART. 2
(1) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are ca misiune asigurarea accesului cetãţenilor români la studii în strãinãtate, în vederea formãrii şi specializãrii acestora.
(2) Scopul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate îl constituie accesul elevilor, studenţilor, al absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt acreditate, al personalului didactic titular în învãţãmânt şi al altor categorii de beneficiari la bursele de studii oferite Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de Guvernul României, de autoritãţi publice, fundaţii, donatori - persoane fizice sau juridice -, de diferite state în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau în mod unilateral, precum şi la bursele provenite din programe guvernamentale şi internaţionale.
(3) Trimiterea la studii a candidaţilor selecţionaţi se face nominal, în baza ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii.
ART. 3
(1) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are urmãtoarele atribuţii principale:
a) lanseazã public, administreazã programele de burse oferite Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii de Guvernul României, de autoritãţi publice, fundaţii, donatori persoane fizice sau juridice -, de diferite state în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau în mod unilateral;
b) lanseazã public şi administreazã bursele atribuite Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii din programe guvernamentale şi internaţionale;
c) organizeazã concursurile naţionale pentru acordarea burselor de studii în strãinãtate;
d) elaboreazã şi face publice propriile proceduri de evaluare şi selecţie de la concursurile naţionale pentru acordarea burselor de studii în strãinãtate;
e) la propunerea Consiliului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate şi în colaborare cu acesta stabileşte anual numãrul şi domeniile/specializãrile pentru care se acordã burse de studii în strãinãtate finanţate din încasãrile valutare realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sau din alocaţii de la bugetul de stat, în limita bugetului aprobat; o persoanã poate beneficia o singurã datã în viaţã de o bursã de studii în strãinãtate finanţatã din încasãrile valutare realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii sau din alocaţii de la bugetul de stat;
f) face propuneri pentru elaborarea ordinelor ministrului de atribuire a burselor de studii în strãinãtate, în colaborare cu Consiliul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, pe baza îndeplinirii criteriilor formulate de ofertant, a rezultatelor concursurilor de selecţie a candidaţilor, precum şi în conformitate cu strategia generalã de reformã a educaţiei şi cercetãrii universitare, promovatã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii;
g) stabileşte şi face public regimul contractual al burselor finanţate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi de alţi ofertanţi, regim aprobat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii;
h) publicã ghiduri şi lucrãri de sintezã referitoare la bunele practici din ţãrile Uniunii Europene şi din alte ţãri dezvoltate, privind acordarea burselor de studii în strãinãtate;
i) gestioneazã resursele financiare alocate de la bugetul de stat şi rezultate din venituri proprii.
(2) Alte atribuţii ale Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, complementare celor prevãzute la alin. (1) lit. a)-i), se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 4
(1) Activitatea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate se desfãşoarã în colaborare cu Consiliul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, un consiliu naţional format din profesori universitari titulari, cu activitate didacticã şi ştiinţificã recunoscutã în ţarã şi în strãinãtate, precum şi cu conduitã moralã, secretarul general al Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, directorul Direcţiei politici pentru minoritãţi din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, 2 profesori titulari din învãţãmântul preuniversitar şi directorul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, numiţi prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la solicitarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, pentru o perioadã de 4 ani. Nici unul dintre membrii consiliului nu poate fi numit pentru un nou mandat.
(2) Consiliul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are în componenţã şi membri ai învãţãmântului în limbile minoritãţilor naţionale şi ai învãţãmântului particular acreditat, propuşi de universitãţi şi, respectiv, de inspectoratele şcolare, la solicitarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate.
(3) Consiliul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate este organism consultativ cu care colaboreazã Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate în atribuirea burselor şi se aflã în subordinea directã a ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(4) Consiliul Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, în colaborare cu Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, monitorizeazã valorificarea activitãţii desfãşurate dupã efectuarea stagiului de bursã în strãinãtate, prin solicitarea de rapoarte de la instituţiile/universitãţile beneficiare.
ART. 5
Conducerea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate este asiguratã de un director, ajutat de un director adjunct, numiţi pe bazã de concurs prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, în condiţiile legii.
ART. 6
Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate are un numãr maxim de 15 posturi.
ART. 7
(1) Încadrarea personalului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate se face prin concurs organizat de acesta, pe baza unei metodologii, conform legii.
(2) Personalul Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, existent la data reorganizãrii, va fi preluat de Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, în condiţiile legii.
(3) Personalul didactic titular în învãţãmânt beneficiazã de rezervarea catedrei în perioada în care este angajat la Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate.
(4) Salarizarea personalului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate se face potrivit legii.
ART. 8
(1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate se asigurã din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(2) Programele de burse sunt asigurate din alocaţii de la bugetul de stat, din încasãrile valutare realizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, precum şi din alte surse, conform legii şi în limita bugetului aprobat.
(3) Veniturile proprii ale Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate provin din organizarea de manifestãri naţionale şi internaţionale, din taxe percepute candidaţilor pentru procesarea, evaluarea academicã a dosarelor de înscriere la concurs, din taxe percepute pentru eliberarea la cerere a unor documente justificative şi din taxe percepute la derularea de proiecte naţionale sau/şi internaţionale, din servicii prestate cãtre diverşi beneficiari, din donaţii, sponsorizãri şi din orice alte surse decât cele de stat, realizate în condiţiile legii.
(4) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate încaseazã de la beneficiarii serviciilor oferite sume calculate pe baza tarifelor stabilite prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, în condiţiile legii, care se constituie în venituri proprii.
(5) Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate se doteazã, în condiţiile legii, cu autoturism propriu, necesar pentru buna desfãşurare a activitãţii privind derularea programelor de burse de studii în strãinãtate şi a relaţiilor interinstituţionale.
ART. 9
Patrimoniul Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate se preia, pe bazã de protocol de predare-preluare, de cãtre Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 10
Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate, statul de funcţii şi structura sa organizatoricã, precum şi regulamentul privind componenţa, atribuţiile, competenţa şi funcţionarea Consiliului Centrului Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate sunt elaborate de cãtre Centrul Naţional pentru Burse de Studii în Strãinãtate şi sunt aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 11
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 997/1998 pentru înfiinţarea Oficiului Naţional al Burselor de Studii în Strãinãtate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 4 din 13 ianuarie 1999.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mihail Hãrdãu

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.861.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016