Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.860 din 22 decembrie 2005  pentru modificarea si completarea Procedurilor privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 377/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.860 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Procedurilor privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 31 din 13 ianuarie 2006
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 144/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Procedurile privind accesul la mãsurile pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, modalitãţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 377/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 10 mai 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã alineatul (2) al articolului 17 se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Furnizorii de servicii prevãzuţi la alin. (1) sunt obligaţi sã comunice agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti, la termenele, periodicitãţile şi în forma solicitatã, toate datele şi informaţiile necesare Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã pentru îndeplinirea atribuţiilor sale prevãzute de lege.
(4) Nerespectarea obligaţiei prevãzute la alin. (3) se sancţioneazã potrivit prevederilor legale."
2. La articolul 20 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziţia de repartizare se elibereazã în vederea prezentãrii persoanei în cãutarea unui loc de muncã, înregistratã în evidenţa agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la angajator, pentru a participa la selecţia organizatã de acesta, cu respectarea prevederilor legale, pentru ocuparea unui loc de muncã vacant."
3. Alineatul (3) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Beneficiarii de indemnizaţii de şomaj sunt obligaţi sã participe la programele de formare profesionalã oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, precum şi la examenul de absolvire a acestora şi, dupã caz, la reexaminare."
4. La articolul 32 alineatul (1) punctul B, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) cheltuielile pentru abonamente/bilete de cãlãtorie pe mijloacele de transport în comun şi/sau cheltuielile de transport dus-întors pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare, în condiţiile prevãzute la art. 66^1 alin. (2) lit. d) din lege;".
5. Alineatul (4) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Cheltuielile pentru acoperirea taxelor de autorizare a centrelor de formare profesionalã din subordinea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã şi a centrelor regionale pentru formarea profesionalã a adulţilor ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã, precum şi cheltuielile privind proiectele de standarde ocupaţionale, respectiv standarde de pregãtire profesionalã, prevãzute la art. 69 alin. (2) din lege, necesare organizãrii programelor proprii de formare profesionalã, se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj."
6. Alineatul (3) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul programelor de formare profesionalã structurate pe module, la examenul de absolvire pentru obţinerea unui certificat de calificare se pot înscrie şi persoanele care au cumulat certificate de absolvire pentru toate modulele programului de la orice furnizor de formare autorizat pentru programul respectiv."
7. La articolul 41 alineatul (2), partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri lunare mai mici decât salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, prevãzute la art. 66 alin. (1) din lege, vor depune pe lângã actele prevãzute la alin. (1) şi urmãtoarele acte:".
8. Alineatul (2) al articolului 49 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanelor prevãzute la art. 66 alin. (1) şi (2) din lege li se aplicã prevederile art. 37 alin. (1) lit. b) din norme, dacã nu se prezintã la examenul de absolvire sau la reexaminare din alte motive decât cele neimputabile persoanei, şi prevederile art. 37 alin. (6) din norme, dacã numãrul absenţelor nemotivate depãşeşte 10% din totalul orelor prevãzute în planul de pregãtire."
9. Alineatul (2) al articolului 51 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Examenul de absolvire se organizeazã în termen de cel mult 15 zile de la finalizarea programului de formare profesionalã."
10. Dupã articolul 58 se introduce un nou articol, articolul 58^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 58^1. - Prin derogare de la prevederile art. 35 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 522/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, examenele de absolvire susţinute de participanţii la programele de formare profesionalã acordate gratuit potrivit prevederilor <>Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se organizeazã, în termenele stabilite la art. 51 alin. (2) şi la art. 58 alin. (4), conform Metodologiei certificãrii formãrii profesionale a adulţilor."
11. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - (1) În conformitate cu art. 72 din lege, completarea veniturilor constã în acordarea unei sume lunare, neimpozabile, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilite şi, dupã caz, reactualizate conform legii.
(2) Prin aceastã mãsurã se urmãreşte reducerea perioadei de şomaj prin stimularea încadrãrii în muncã a şomerilor care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj din rândul persoanelor prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din lege."
12. Articolul 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 68. - (1) Beneficiarii acestei mãsuri sunt persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) din lege cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj, în condiţiile legii, şi care, înainte de expirarea perioadei pentru care sunt îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia, se încadreazã în muncã, pentru program normal de lucru, pe duratã mai mare de 12 luni, la angajatori cu care nu au mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani.
(2) Nu sunt beneficiari ai acestei mãsuri persoanele prevãzute la alin. (1) pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c) din lege, iar ulterior, ca urmare a modificãrii prin act adiţional a duratei pentru care au fost încadrate în muncã, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj potrivit art. 44 lit. a) din lege.
(3) Nu au dreptul sã beneficieze de aceastã mãsurã persoanele prevãzute la alin. (1), care solicitã acordarea acesteia dupã expirarea termenului prevãzut la art. 40 alin. (1) din norme."
13. Dupã alineatul (1) al articolului 69 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Termenul prevãzut la art. 40 alin. (1) din norme este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de sumele reprezentând completarea veniturilor potrivit art. 72 din lege."
14. Dupã articolul 70 se introduc şapte noi articole, articolele 70^1-70^7, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 70^1. - (1) În conformitate cu art. 73^1 alin. (1) şi (2) din lege, completarea veniturilor absolvenţilor constã în acordarea, dupã caz, a unei prime neimpozabile, egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, şi/sau a unei sume neimpozabile, egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar mai fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
(2) Prin mãsurile prevãzute la art. 73^1 alin. (1) şi (2) din lege se urmãreşte stimularea încadrãrii în muncã a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt şi a absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 70^2. - (1) Beneficiarii mãsurilor prevãzute la art. 73^1 alin. (1) şi (2) din lege sunt:
a) absolvenţii care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevãzute la art. 43^1 alin. (1) din norme, pentru prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege;
b) absolvenţii care îndeplinesc cumulativ condiţiile prevãzute la art. 43^3 alin. (1) din norme, pentru suma prevãzutã la art. 73^1 alin. (2) din lege.
(2) Nu au dreptul sã beneficieze de aceste mãsuri absolvenţii prevãzuţi la alin. (1), care solicitã acordarea acestora dupã expirarea termenelor prevãzute la art. 43^1 alin. (2) şi la art. 43^3 alin. (2) din norme.
Art. 70^3. - (1) Acordarea dreptului sub formã de primã prevãzut la art. 73^1 alin. (1) din lege se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, conform art. 43^1 din norme, în baza documentelor prevãzute la alin. (2) al aceluiaşi articol.
(2) Stabilirea dreptului sub formã de primã se face prin dispoziţie emisã de cãtre directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã.
(3) Dreptul sub formã de primã prevãzut la art. 73^1 alin. (1) din lege se achitã prin sistemul de platã general utilizat pentru plata drepturilor reprezentând indemnizaţia de şomaj.
(4) Plata dreptului prevãzut la alin. (3) se face titularului sau mandatarului acestuia, stabilit prin procurã specialã.
(5) Evidenţierea absolvenţilor care beneficiazã de prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege şi a sumelor încasate de aceştia se face în baza de date a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã, în mod distinct.
Art. 70^4. - (1) Trimestrial, pânã la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarii drepturilor prevãzute la art. 73^1 alin. (1) din lege sunt obligaţi sã prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistraţi sau, dupã caz, la care le-a fost transferat dosarul dovezile emise de angajator cã sunt încadraţi.
(2) Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.
(3) Beneficiarilor care nu prezintã sau nu transmit dovada menţionatã la alin. (1) li se va cere, în scris, de cãtre agenţia pentru ocuparea forţei de muncã sã prezinte aceastã dovadã în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii.
(4) Dacã dupã douã astfel de comunicãri absolventul nu prezintã actul doveditor, agenţia pentru ocuparea forţei de muncã va contacta angajatorul cu care s-a încheiat raportul de muncã sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acestuia.
(5) În situaţia în care, în urma contactãrii angajatorului, se constatã cã raportul de muncã sau de serviciu al absolventului care a beneficiat de prima prevãzutã la art. 73^1 alin. (1) din lege a încetat într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul unuia dintre motivele prevãzute la art. 76 din lege, dreptul la aceastã primã înceteazã prin dispoziţie a directorului executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã, iar recuperarea sumei se face pe baza angajamentului beneficiarului care constituie titlu executoriu.
Art. 70^5. - (1) Acordarea sumei reprezentând dreptul prevãzut la art. 73^1 alin. (2) din lege se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, conform art. 43^3 din norme, în baza documentelor prevãzute la alin. (2) al aceluiaşi articol.
(2) Perioada pentru care absolventul ar mai fi avut dreptul la indemnizaţie de şomaj se determinã prin scãderea din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, prevãzutã la art. 40 alin. (1) din lege, a perioadei pentru care absolventul a beneficiat de indemnizaţie de şomaj.
(3) Indemnizaţia de şomaj la care absolventul ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat, prevãzutã la art. 73^1 alin. (2) din lege, reprezintã indemnizaţia de şomaj pentru întreaga perioadã determinatã potrivit alin. (2).
(4) Indemnizaţia de şomaj pentru o lunã întreagã din perioada determinatã la alin. (2) se calculeazã prin aplicarea procentului de 50% asupra salariului de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare la data angajãrii absolventului.
(5) Pentru fracţiuni de lunã din perioada determinatã potrivit alin. (2), indemnizaţia de şomaj se calculeazã conform regulii prevãzute la art. 23 alin. (2) din norme.
Art. 70^6. - (1) Stabilirea dreptului prevãzut la art. 73^1 alin. (2) din lege se face prin dispoziţie emisã de cãtre directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã.
(2) Suma reprezentând dreptul prevãzut la art. 73^1 alin. (2) din lege, calculatã potrivit art. 70^5, se achitã prin sistemul de platã general utilizat pentru plata drepturilor reprezentând indemnizaţia de şomaj.
(3) Plata sumei prevãzute la alin. (2) se face titularului sau mandatarului acestuia, stabilit prin procurã specialã.
(4) Evidenţierea absolvenţilor care beneficiazã de dreptul prevãzut la art. 73^1 alin. (2) din lege şi a sumelor încasate de aceştia se face în baza de date a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã, în mod distinct.
Art. 70^7. - (1) Sumele reprezentând drepturile prevãzute la art. 73^1 alin. (1) şi (2) din lege, neîncasate de beneficiar, se prescriu la expirarea termenului general de prescripţie de 3 ani, prevãzut de lege.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) plãtite fãrã temei legal, precum şi debitele create se recupereazã de la absolvenţii care le-au primit în mod necuvenit, potrivit prevederilor legale."
15. Articolul 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - Pentru a putea beneficia de subvenţionarea locurilor de muncã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj prin prestarea unei activitãţi în scopul dezvoltãrii comunitãţii locale, angajatorii trebuie sã facã, dupã caz, dovada cã:
a) au prevãzut în statut, respectiv în actul de înfiinţare, activitatea respectivã;
b) sunt acreditaţi/autorizaţi, în condiţiile legii, pentru derularea activitãţii respective;
c) li s-au atribuit contractele de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice."
16. Alineatul (3) al articolului 87 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Odatã cu aprobarea programelor de ocupare de cãtre autoritãţile administraţiei publice prevãzute la alin. (1) se împuterniceşte primarul sau, dupã caz, preşedintele consiliului judeţean sã repartizeze, în limita numãrului de persoane prevãzute în programul de ocupare, locurile de muncã subvenţionate, pe lucrãri şi activitãţi pentru dezvoltarea comunitãţii locale respective, şi sã le distribuie angajatorilor care le organizeazã, dupã caz, pe baza contractelor atribuite cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind achiziţiile publice."
17. Dupã alineatul (2) al articolului 90 se introduc douã noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În situaţia în care din rândul persoanelor încadrate în muncã, pentru care a fost încheiatã convenţia prevãzutã la alin. (2), existã persoane ale cãror raporturi de muncã înceteazã, în condiţiile legii, înainte de expirarea duratei pentru care au fost încadrate în muncã, angajatorul poate încadra în muncã alte persoane din rândul şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã, cu condiţia ca durata pentru care sunt încheiate contractele individuale de muncã ale acestora sã nu fie mai mare decât perioada cuprinsã între data încetãrii raporturilor de muncã şi data expirãrii duratei pentru care au fost încadrate în muncã persoanele ale cãror raporturi de muncã au încetat.
(4) Contractele individuale de muncã pe duratã determinatã ale persoanelor încadrate în muncã în condiţiile alin. (3), în copie, se anexeazã la actul adiţional încheiat la convenţia prevãzutã la alin. (2)."
18. Alineatul (3) al articolului 91 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, avut în vedere la acordarea subvenţiilor, este salariul de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã în vigoare în luna pentru care se face plata."
19. Articolul 96 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt în condiţiile art. 80 din lege vor încheia cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã o convenţie, conform modelului prevãzut în anexa nr. 15 la norme, în termenul de decãdere de 12 luni de la data absolvirii studiilor prevãzut la art. 52 din norme.
(2) Data absolvirii studiilor, prevãzutã la alin. (1), este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt, de stat sau particular, autorizatã sau acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire."
20. Dupã litera g) a articolului 97 se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului, din care sã rezulte cã absolvenţii încadraţi în condiţiile art. 80 din lege nu efectueazã rezidenţiatul şi/sau nu mai au obligaţia de a lucra în unitatea sanitarã pe o perioadã egalã cu durata finanţãrii rezidenţiatului şi/sau angajatorul nu mai beneficiazã pentru absolvenţii respectivi de alte mãsuri de stimulare prevãzute de lege sau de subvenţii, indiferent de forma lor, de la bugetul general consolidat, Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, bugetele locale, alte bugete şi fonduri de stat sau locale, dupã caz."
21. Articolul 98 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 98. - (1) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege se acordã angajatorilor lunar, pe o perioadã de 12 luni şi, respectiv, de 18 luni în cazul absolvenţilor din rândul persoanelor cu handicap, de la data încheierii convenţiei prevãzute la art. 96, şi constau în:
a) scutirea, potrivit legii, de la plata contribuţiei de 2,5% aferente absolvenţilor încadraţi;
b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare în cuantumul prevãzut la art. 80 alin. (1) lit. a)-c) din lege.
(2) Suma reprezentând scutirea prevãzutã la alin. (1) lit. a) se determinã prin aplicarea contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 2,5% asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de absolvenţii încadraţi pentru care se încheie convenţia şi constituit din elementele prevãzute la art. 13 din norme.
(3) Suma lunarã se acordã angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivã de absolvenţii încadraţi în baza convenţiei prevãzute la art. 96.
(4) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege se acordã şi pentru perioada concediului de odihnã.
(5) În perioada în care raporturile de muncã sau de serviciu ale absolvenţilor încadraţi în baza convenţiei prevãzute la art. 96 sunt suspendate, mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege nu se acordã.
(6) Perioada de suspendare a raporturilor de muncã sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a mãsurilor de stimulare.
(7) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege nu se acordã pentru luna pentru care angajatorii nu depun declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferentã lunii respective şi documentele prevãzute de lege pentru verificarea şi acordarea sumelor cuvenite pentru luna respectivã pânã la expirarea termenului legal pentru depunerea declaraţiei lunare aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate.
(8) Perioada pentru care nu se acordã mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege din motivele prevãzute la alin. (7) face parte din perioada de acordare a mãsurilor de stimulare prevãzutã la alin. (1)."
22. Articolul 99 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 99. - (1) Sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege se acordã angajatorilor conform procedurii prevãzute la art. 61 din norme.
(2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligaţia de a depune pânã la expirarea termenului legal pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective urmãtoarele documente:
a) declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferentã lunii respective, în original şi în copie;
b) tabelul nominal întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 16 la norme;
c) pontajul şi statul de platã pentru luna respectivã, în copie certificatã de angajator.
(3) Angajatorii care nu depun documentele prevãzute la alin. (2) în termen sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiazã de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege pentru luna respectivã.
(4) Stabilirea şi încetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 80 din lege se fac în baza dispoziţiilor emise de directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã.
(5) Debitele provenite din acordarea mãsurilor de stimulare prevãzute la art. 80 din lege se recupereazã potrivit prevederilor legale."
23. Articolul 101 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 101. - (1) Angajatorii care încadreazã în muncã, în temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, absolvenţii licenţiaţi anterior promoţiei 2005, care au întrerupt perioada de efectuare a stagiaturii, beneficiazã, în vederea completãrii acesteia în condiţiile legii, de mãsurile de stimulare prevãzute în aceastã ordonanţã de urgenţã.
(2) Angajatorii care încadreazã în muncã în vederea efectuãrii rezidenţiatului absolvenţi, în temeiul <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 58/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiazã de mãsurile de stimulare prevãzute în aceastã ordonanţã de urgenţã.
(3) Angajatorii care încadreazã în muncã absolvenţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, cu excepţia celor care efectueazã rezidenţiatul potrivit legii sau care au obligaţia de a lucra în unitatea sanitarã cel puţin o perioadã egalã cu durata finanţãrii rezidenţiatului, beneficiazã, în condiţiile legii, de mãsurile de stimulare prevãzute la art. 80 din lege, în mãsura în care nu beneficiazã pentru absolvenţii respectivi de alte mãsuri de stimulare prevãzute de lege."
24. Titlul secţiunii a 3-a a capitolului VII va avea urmãtorul cuprins:
"SECŢIUNEA a 3-a
Subvenţii acordate angajatorilor care încadreazã în muncã persoane în vârstã de peste 45 de ani sau pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale, precum şi angajatorilor care, în raport cu numãrul de angajaţi, nu au obligaţia de a încadra în muncã persoane cu handicap şi încadreazã persoane din aceastã categorie"
25. La articolul 103, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) angajatorii care încadreazã pe duratã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale;".
26. Articolul 105 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 105. - (1) Pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 85 din lege angajatorii vor încheia cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã o convenţie, conform modelului prevãzut în anexa nr. 19 la norme, în termenul de decãdere de 12 luni de la data angajãrii persoanelor din categoriile respective, prevãzut la art. 59 din norme.
(2) În vederea încheierii convenţiei prevãzute la alin. (1) angajatorii vor depune documentele prevãzute la art. 59 alin. (3) din norme."
27. Articolul 106 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 106. - (1) Sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege se acordã angajatorilor conform procedurii prevãzute la art. 61 din norme.
(2) Pentru a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege, aferente unei luni, angajatorii au obligaţia de a depune pânã la expirarea termenului legal pentru depunerea declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferente lunii respective urmãtoarele documente:
a) declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferentã lunii respective, în original şi în copie;
b) tabelul nominal întocmit conform modelului prevãzut la anexa nr. 20 la norme;
c) pontajul şi statul de platã pentru luna respectivã, în copie certificatã de angajator.
(3) Angajatorii care nu depun documentele prevãzute la alin. (2) în termen sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate nu beneficiazã de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege pentru luna respectivã.
(4) Stabilirea şi încetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 85 din lege se fac în baza dispoziţiilor emise de directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã.
(5) Debitele provenite din acordarea mãsurilor de stimulare prevãzute la art. 85 din lege se recupereazã potrivit prevederilor legale."
28. Articolul 107 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 107. - (1) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 alin. (1) şi (2) din lege se acordã angajatorilor pe o perioadã de 12 luni de la data încheierii convenţiei şi constau în:
a) scutirea, potrivit legii, de la plata contribuţiei de 2,5% aferente persoanelor încadrate din categoriile prevãzute la art. 85 alin. (1) din lege;
b) acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare în luna pentru care se face plata.
(2) Suma reprezentând scutirea prevãzutã la alin. (1) lit. a) se determinã prin aplicarea contribuţiei datorate de angajator la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cotã de 2,5%, asupra fondului total de salarii brute lunare realizat de persoanele încadrate în muncã din categoriile prevãzute la art. 85 alin. (1) din lege, pentru care se încheie convenţia, şi constituit din elementele prevãzute la art. 13 din norme.
(3) Subvenţionarea locurilor de muncã vacante pentru încadrarea în muncã, în condiţiile art. 85 alin. (2) din lege, a persoanelor cu handicap nu poate depãşi 60% din costurile salariale ale angajatorului, pe o perioadã de un an de la angajare, aferente persoanelor cu handicap încadrate în muncã.
(4) Mãsura de stimulare prevãzutã la art. 85 alin. (5) din lege se acordã angajatorilor pe perioada angajãrii, de la data încheierii convenţiei pânã la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, şi constã în acordarea, potrivit legii, a unei sume lunare reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, în vigoare în luna pentru care se face plata.
(5) Suma lunarã se acordã angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat în luna respectivã de persoanele încadrate în baza convenţiei prevãzute la art. 105.
(6) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege se acordã şi pentru perioada concediului de odihnã.
(7) În perioada în care raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor încadrate în baza convenţiei prevãzute la art. 105 sunt suspendate, mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege nu se acordã.
(8) Perioada de suspendare a raporturilor de muncã sau de serviciu nu face parte din perioada de acordare a mãsurilor de stimulare.
(9) Mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege nu se acordã pentru luna pentru care angajatorii nu depun declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferentã lunii respective şi documentele prevãzute de lege pentru verificarea şi acordarea sumelor cuvenite pentru luna respectivã pânã la expirarea termenului legal pentru depunerea declaraţiei lunare aferente lunii respective sau le completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale ori cu date eronate.
(10) Perioada pentru care nu se acordã mãsurile de stimulare prevãzute la art. 85 din lege din motivele prevãzute la alin. (9) face parte din perioada de acordare a acestor mãsuri de stimulare."
29. Articolul 111 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 111. - (1) Beneficiazã de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj angajatorii care încadreazã în muncã persoane din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã şi le menţin în activitate o perioadã de cel puţin 6 luni de la data angajãrii.
(2) De aceeaşi facilitate beneficiazã şi angajatorii care primesc credite în condiţiile art. 86 alin. (1) şi (4) din lege, numai pentru şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã încadraţi peste nivelul de 60% din locurile de muncã nou-create.
(3) Angajatorii care primesc fonduri nerambursabile din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile art. 86^1 din lege, beneficiazã de reducere la plata contribuţiei, potrivit alin. (1), numai pentru şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã încadraţi pe alte locuri de muncã decât cele nou-create ca urmare a acordãrii fondurilor nerambursabile."
30. Alineatul (2) al articolului 112 se abrogã.
31. Articolul 113 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 113. - (1) Reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile art. 93 din lege, se acordã la cererea angajatorilor, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 21 la norme, însoţitã de urmãtoarele documente:
a) tabelul nominal cu persoanele încadrate în muncã din rândul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe care le-a menţinut în activitate o perioadã de cel puţin 6 luni;
b) contractele individuale de muncã, în copie, ale persoanelor cuprinse în tabelul nominal prevãzut la lit. a).
(2) Nedepunerea documentelor prevãzute la alin. (1) în termenul prevãzut la art. 62 alin. (1^1) din norme atrage încetarea dreptului angajatorului de a beneficia de reducerea sumei reprezentând contribuţia de 2,5% datoratã bugetului asigurãrilor pentru şomaj, prevãzutã la art. 93 din lege."
32. Articolul 115 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 115. - (1) Agenţia pentru ocuparea forţei de muncã verificã, pe baza documentelor prezentate de angajatori, corectitudinea calculelor privind reducerea contribuţiei datorate.
(2) Reducerea contribuţiei datorate se acordã conform procedurii prevãzute la art. 61 din norme, dupã caz:
a) începând din anul fiscal urmãtor celui în care s-au împlinit cele 6 luni cât au fost menţinuţi în activitate şomerii încadraţi, în situaţia în care angajatorul solicitã reducerea contribuţiei în anul împlinirii celor 6 luni;
b) din luna urmãtoare solicitãrii reducerii, în situaţia în care angajatorul solicitã reducerea în anul fiscal urmãtor celui în care s-au împlinit cele 6 luni cât au fost menţinuţi în activitate şomerii încadraţi, în termenul prevãzut la art. 62 din norme.
(3) Pentru a beneficia lunar, pe perioada de 6 luni, de suma reprezentând reducerea contribuţiei datorate, calculatã potrivit art. 62 alin. (3) din norme, angajatorii au obligaţia de a deduce, în condiţiile legii, aceastã sumã şi de a depune declaraţia lunarã privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj aferentã lunii respective, în original şi în copie, pânã la expirarea termenului prevãzut de lege pentru depunerea acestei declaraţii lunare.
(4) Angajatorii care nu fac deducerea lunarã sau care nu depun declaraţia lunarã în termen ori o completeazã altfel decât potrivit prevederilor legale sau cu date eronate pierd dreptul de a beneficia de suma cuvenitã potrivit art. 93 din lege pentru luna respectivã.
(5) Stabilirea şi încetarea drepturilor angajatorilor de a beneficia de sumele cuvenite potrivit art. 93 din lege se fac în baza dispoziţiilor emise de directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã.
(6) Debitele provenite din acordarea mãsurii de stimulare prevãzute la art. 93 din lege se recupereazã potrivit prevederilor legale."

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.860.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016