Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.855 din 22 decembrie 2005  privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.855 din 22 decembrie 2005 privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turisti

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 18 ianuarie 2006
HOTĂ?RÂRE nr. 1.855 din 22 decembrie 2005
privind stabilirea Criteriilor de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 43 din 18 ianuarie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre stabileşte Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti. Aceste criterii sunt împãrţite în criterii obligatorii, care trebuie îndeplinite în totalitate, şi criterii opţionale, dintre care trebuie îndeplinite doar o parte, potrivit prevederilor din anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri se aplica serviciilor de cazare pentru turişti, cãlãtori, chiriaşi şi cuprind prestarea, contra cost, a unor servicii de cazare peste noapte în camere echipate în mod corespunzãtor, inclusiv cu cel puţin un pat, oferite ca serviciu principal turistilor şi cãlãtorilor. Serviciile de cazare peste noapte cuprind servicii de servire a mesei, activitãţi sportive şi/sau accesul în zonele verzi.
ART. 3
(1) Tariful pentru solicitarile de acordare a etichetei ecologice se stabileşte potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), tariful pentru solicitarile de acordare a etichetei ecologice pentru întreprinderile mici şi mijlocii şi cabanele turistice montane se reduce cu 75%.
(3) În sensul prezentei hotãrâri, întreprinderile mici şi mijlocii sunt considerate a fi cele definite în <>Legea nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii şi dezvoltãrii întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar cabanele turistice montane reprezintã unitãţi turistice care pot oferi alpinistilor şi excursionistilor adapost peste noapte în zone montane izolate.
ART. 4
Performanta de mediu a serviciilor prevãzute la art. 2 şi compatibilitatea utilizãrii acestora cu cerinţele de mediu se evalueaza pe baza criteriilor de acordare a etichetei ecologice, prevãzute în anexa.
ART. 5
Cerinţele specifice de evaluare şi verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti. Metodele de evaluare şi standardele, altele decât cele indicate pentru fiecare criteriu, se utilizeazã dacã echivalenta acestora este acceptatã de cãtre autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice - Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor, denumita în continuare autoritate competenta.
ART. 6
Numãrul de cod atribuit serviciilor de cazare pentru turişti în scopuri administrative este "25".
ART. 7
Prezenta hotãrâre se aplica pana la data de 30 aprilie 2008.
Prezenta hotãrâre transpune Decizia Comisiei Europene nr. 287/2003/CE privind stabilirea criteriilor ecologice pentru acordarea etichetei ecologice comunitare serviciilor de cazare pentru turişti, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L102/2003.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Ministrul economiei şi comerţului,
Codrut Ioan Seres

p. Ministrul transporturilor,
construcţiilor şi turismului,
Alexandros Galiatatos,
secretar de stat

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.855.

ANEXA

CRITERII
de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti

Scopul criteriilor de acordare a etichetei ecologice
Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului în cele trei etape ale ciclului de viata al serviciului, achizitionare, prestarea serviciului, deşeuri. Ele promoveazã cu precãdere:
a) reducerea consumului de energie;
b) reducerea consumului de apa;
c) reducerea cantitãţii de deşeuri generate;
d) favorizarea utilizãrii resurselor regenerabile şi a substanţelor mai puţin dãunãtoare mediului;
e) promovarea comunicãrii şi educaţiei în domeniul protecţiei mediului.
Cerinţe de evaluare şi verificare
Dacã agentului economic care solicita acordarea etichetei ecologice i se cere sa prezinte declaraţii, documentaţii, rapoarte de încercare sau alte dovezi care sa ateste conformitatea criteriilor, acestea pot fi furnizate de agentul economic şi/sau furnizorul/furnizorii acestuia, dupã caz.
Dacã este necesar, autoritatea competenta poate solicita documente justificative şi poate efectua verificãri independente.
La evaluarea solicitãrii de acordare a etichetei ecologice pentru serviciile de cazare pentru turişti şi la monitorizarea conformarii cu criteriile, autoritatea competenta ia în considerare punerea în aplicare a schemelor/sistemelor de management de mediu potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea procedurii de organizare şi coordonare a schemelor de management de mediu şi audit (EMAS) în vederea participãrii voluntare a organizaţiilor la aceste scheme, sau ale standardului roman SR EN ISO 14001:2005.

CRITERII OBLIGATORII

Toate criteriile din aceasta secţiune trebuie sa fie îndeplinite.
Energie
1. Energie electrica din surse regenerabile
Cel puţin 22% din energia electrica trebuie sa provinã din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 privind aprobarea Strategiei de valorificare a surselor regenerabile de energie.
Acest criteriu se aplica numai în cazul unitãţilor de cazare pentru turişti care au acces la o piata care oferã energie generata din surse regenerabile de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie a furnizorului de energie electrica sau contractul încheiat cu acesta, care indica natura surselor de energie regenerabila, procentul de energie electrica furnizatã care provine dintr-o sursa de energie regenerabila şi precizeazã procentul maxim care poate fi furnizat. Potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 , sursele de energie regenerabile nefosile sunt: eoliana, solara, geotermala, a valurilor, a mareelor, hidroelectrica, biomasa, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz provenit din instalaţiile de epurare a apelor uzate şi biogaz.
2. Cãrbune şi combustibil petrolier greu
Nu se folosesc ca sursa de energie din combustibil petrolier greu cu un conţinut de sulf de peste 0,2% şi cãrbuni.
Acest criteriu se aplica numai unitãţilor de cazare pentru turişti care au sistem de încãlzire propriu.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând natura sursei de energie folosite.
3. Utilizarea energiei electrice pentru încãlzire
Un procent de cel puţin 22% din energia electrica folositã pentru încãlzirea camerelor şi a apei calde sanitare trebuie sa provinã din surse de energie regenerabile, definite potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.535/2003 .
Acest criteriu se aplica numai unitãţilor de cazare pentru turişti care au un sistem electric de încãlzire propriu şi au acces la o piata care oferã electricitate generata din surse de energie regenerabile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de îndeplinire a acestui criteriu, indicând natura şi cantitãţile de energie defalcate pe surse de energie folosite pentru încãlzire, împreunã cu documentaţia privind cazanele/generatoarele de caldura utilizate, dacã este cazul.
4. Randamentul cazanelor de apa calda
Randamentul util al unui cazan/generator de caldura nou, cumpãrat în perioada pentru care se acorda eticheta ecologica, trebuie sa fie de cel puţin 90%, mãsurat în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la eficienta cazanelor noi pentru apa calda care funcţioneazã cu combustibili lichizi sau gazosi.
Cazanele de apa calda care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos, conform definitiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 , trebuie sa respecte prevederile de randament prevãzute în aceasta hotãrâre.
Randamentul cazanelor excluse potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 574/2005 trebuie sa respecte instrucţiunile producãtorului şi legislaţia nationala privind randamentul.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de persoana responsabilã de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului, în care se precizeazã randamentul. <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 defineste randamentul util exprimat în procente ca fiind raportul dintre energia termica produsã, transmisã apei din cazan, şi produsul dintre valoarea calorifica neta la o presiune constanta a combustibilului şi consumul exprimat în cantitatea de combustibil pe unitatea de timp.
Potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 574/2005 , se exclud urmãtoarele cazane: cazanele de apa calda care funcţioneazã cu alte tipuri de combustibil, inclusiv combustibili solizi; echipamente pentru prepararea instantanee a apei calde; cazane destinate sa funcţioneze cu combustibili ale cãror proprietãţi diferã în mod considerabil de proprietãţile combustibililor lichizi şi gazosi comercializati în mod curent - gaze industriale reziduale, biogazul şi altele, maşini de gãtit şi aparate destinate în principal sa incalzeasca spaţiile în care sunt instalate şi care au ca funcţie secundarã furnizarea apei calde pentru încãlzirea centrala şi a apei calde menajere.
5. Aparatele de aer condiţionat
Orice sistem de aer condiţionat cumpãrat în perioada pentru care se acorda eticheta ecologica trebuie sa fie clasificat cel puţin în clasa de eficienta energetica B, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 407/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piata a aparatelor de climatizare de uz casnic sau sa aibã un randament echivalent.
NOTA: Acest criteriu nu se aplica aparatelor de aer condiţionat, care fie pot sa foloseascã şi alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apa şi apa-apa, unitãţi cu o putere de rãcire de peste 12 kW.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport elaborat de tehnicieni profesionisti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
6. Izolarea ferestrelor
Toate ferestrele camerelor trebuie sa aibã un grad ridicat de izolare termica, în conformitate cu climatul local, şi trebuie sa ofere un nivel corespunzãtor de izolare fonica.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie pe propria rãspundere, dacã este suficienta, sau o declaraţie a unui tehnician profesionist care indica îndeplinirea acestui criteriu.
7. Întreruperea caldurii sau a aerului condiţionat
Dacã aerul condiţionat sau caldura nu se întrerupe automat în momentul deschiderii ferestrelor, trebuie sa existe o nota informativa uşor accesibila turistilor care sa le reaminteasca sa inchida fereastra/ferestrele atunci când funcţioneazã sistemul de încãlzire sau aerul condiţionat.
Acest criteriu se aplica numai unitãţilor de cazare pentru turişti cu sistem de încãlzire şi/sau de aer condiţionat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu textul informativ.
8. Stingerea luminii
În cazul în care camera nu este dotatã cu un sistem de stingere automatã a luminii, trebuie sa existe o nota informativa uşor accesibila turistilor care sa le reaminteasca sa stinga luminile în momentul în care pãrãsesc camera.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu procedurile de informare.
9. Becuri electrice cu consum redus de energie
a) La un an de la data depunerii solicitãrii pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 60% din toate becurile electrice din unitatea de cazare trebuie sa fie incluse în clasa de eficienta energetica A, conform definitiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 407/2003 . Acest criteriu nu se aplica becurilor electrice ale cãror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
b) La un an de la data depunerii solicitãrii pentru acordarea etichetei ecologice, cel puţin 80% din toate becurile electrice amplasate în locuri în care sunt susceptibile sa funcţioneze mai mult de cinci ore pe zi trebuie sa fie incluse în clasa de eficienta energetica A, conform definitiei din <>Hotãrârea Guvernului nr. 407/2003 . Acest criteriu nu se aplica becurilor electrice ale cãror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevãzute la lit. a) şi b), precizând clasa de eficienta energetica a diferitelor becuri electrice folosite.
10. Temporizator pentru sauna
Toate instalaţiile pentru sauna trebuie sa fie dotate cu temporizatoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.

Apa
11. Sursa de apa
Unitatea de cazare trebuie sa declare autoritãţii responsabile de furnizarea apei dorinta sa de a trece la alimentarea cu apa dintr-o alta sursa, de exemplu: apa din reţeaua publica sau de suprafata, dacã studiile realizate în cadrul planului de protecţie a apei arata ca utilizarea sursei curente de apa are un impact puternic asupra mediului.
Acest criteriu se aplica numai unitãţilor de cazare pentru turişti care nu sunt alimentate cu apa de la conducta principala a reţelei publice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia necesarã pentru planul local de protecţie a apei, dacã exista, o precizare a acţiunilor care trebuie întreprinse şi documentaţia relevanta pentru acţiunile întreprinse.
12. Debitul de apa la robinete şi duşuri
Debitul de apa la robinete şi duşuri nu trebuie sa depãşeascã 12 litri/minut.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte criteriul, precum şi documentaţia corespunzãtoare, dupã caz.
13. Economisirea apei la baie şi la toaleta
În baie şi la toaleta trebuie sa existe informaţii adecvate referitoare la modul în care turistii pot ajuta unitatea de cazare sa economiseasca apa.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu informaţiile relevante pentru turişti.
14. Pubelele din toalete
În fiecare toaleta trebuie sa existe o pubela, iar turistii trebuie sa fie invitaţi sa foloseascã pubela în locul vasului de toaleta pentru anumite deşeuri generate din utilizarea toaletelor.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu informaţiile relevante pentru turişti.
15. Debitul de apa pentru pisoare
Pisoarele trebuie sa fie prevãzute cu un sistem automat sau manual de spalare care sa nu permitã spalarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia relevanta pentru pisoarele instalate.
16. Scurgeri
Personalul trebuie sa fie pregãtit sa verifice zilnic eventualele scurgeri vizibile şi sa acţioneze în consecinta. Turistul este invitat sa informeze personalul cu privire la apariţia unor scurgeri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia relevanta privind aspectele tratate în programul de formare, precum şi un exemplar al informaţiilor prezentate turistilor.
17. Schimbarea prosoapelor şi a lenjeriei de pat
Turistul trebuie sa fie informat cu privire la politica de protecţie a mediului aplicatã de unitatea de cazare, conform cãreia lenjeria de pat şi prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o data pe saptamana pentru unitãţile de cazare de categorie inferioarã şi de doua ori pe saptamana pentru unitãţile de cazare de categorie superioarã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia care arata modul de informare a turistilor.
18. Udarea plantelor şi a gradinilor
Florile şi grãdinile trebuie sa fie udate, în mod normal, înainte de mijlocul zilei sau dupã apusul soarelui, dacã regiunea sau condiţiile climaterice impun acest lucru.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.
19. Tratarea apelor reziduale
Toatã apa reziduala trebuie tratata.
Dacã nu exista posibilitatea conectarii la statia localã de tratare a apelor reziduale, unitatea de cazare trebuie sa dispunã de un sistem propriu de tratare a apelor reziduale care sa îndeplineascã cerinţele legislaţiei locale, naţionale sau europene relevante.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind conectarea la statia localã de tratare a apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, dupã caz.
20. Gestionarea apelor reziduale
Unitatea de cazare trebuie sa solicite autoritãţilor locale planul de management al apelor şi, dacã exista un astfel de plan, trebuie sa îl respecte.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o scrisoare adresatã autoritãţilor locale de management al apelor reziduale, prin care solicita planul local de management al apelor reziduale, precum şi rãspunsul primit. Dacã exista un astfel de plan, agentul economic furnizeazã documentaţia cu privire la mãsurile luate pentru punerea lui în aplicare.

Detergenti şi dezinfectanti
21. Dezinfectanti
Dezinfectantii se folosesc numai atunci când este necesar pentru a respecta cerinţele legale de igiena.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu precizarea locului şi momentului folosirii dezinfectantilor.
22. Instruirea personalului privind folosirea detergentilor şi dezinfectantilor
Personalul trebuie instruit sa nu foloseascã o cantitate de detergent sau dezinfectant în exces fata de cantitatea recomandatã pe ambalaj.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind instruirea personalului în acest sens.

Deşeuri
23. Separarea deşeurilor de cãtre turişti
Unitatea de cazare trebuie sa furnizeze recipiente adecvate pentru a permite turistilor sa separe deşeurile în conformitate cu sistemele locale sau naţionale. În camera trebuie sa existe informaţii clar prezentate care sa invite turistii sa separe deşeurile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind recipientele furnizate şi o copie a semnelor/informaţiilor folosite.
24. Deşeurile periculoase
Personalul trebuie sa separe deşeurile periculoase asa cum sunt listate în <>Hotãrârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase, urmãrindu-se evacuarea corespunzãtoare a deşeurilor. Aici sunt incluse tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele farmaceutice.
Dacã autoritatea localã nu asigura eliminarea deşeurilor periculoase, agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte anual o declaraţie autoritãţilor locale privind faptul ca nu exista un sistem de evacuare a deşeurilor periculoase.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o lista a deşeurilor periculoase generate în unitatea de cazare, indicând mijloacele cu ajutorul cãrora sunt manipulate, separate, colectate şi eliminate şi prezentând copii ale contractelor relevante cu pãrţi terţe. Dacã este necesar, agentul economic trebuie sa prezinte anual declaraţia corespunzãtoare autoritãţilor locale.
25. Separarea deşeurilor
Personalul trebuie sa separe deşeurile pe categorii care pot fi manipulate separat în instalaţiile locale sau naţionale de gestionare a deşeurilor. Dacã autoritãţile locale sau naţionale nu oferã posibilitatea colectãrii şi/sau eliminãrii separate a deşeurilor, unitatea de cazare trebuie sa le adreseze o scrisoare prin care sa îşi exprime dorinta de a separa deşeurile, precum şi preocuparea privind lipsa posibilitatii de colectare, separare şi eliminare.
Cererea cu privire la posibilitatea colectãrii şi/sau eliminãrii separate a deşeurilor trebuie adresatã autoritãţilor locale în fiecare an. Acestea o analizeazã şi dispun luarea mãsurilor legale.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indica diferitele categorii de deşeuri acceptate de cãtre autoritãţile locale şi procedurile de colectare, separare, manipulare şi evacuare a acestor categorii în cadrul unitãţii de cazare şi/sau contractele relevante cu companii private care furnizeazã aceste servicii. Dacã este cazul, agentul economic trebuie sa prezinte anual declaraţia corespunzãtoare adresatã autoritãţilor locale.
26. Transportul deşeurilor
Dacã autoritãţile locale de gestionare a deşeurilor nu colecteazã deşeurile la unitatea de cazare sau în apropierea acesteia, unitatea trebuie sa asigure transportul deşeurilor proprii la locul adecvat, reducand cat mai mult posibil distanta pe care sunt transportate deşeurile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând locurile adecvate, aranjamentele de transport şi distanţele în cauza.
27. Produse de unica folosinta
Cu excepţia cazului în care legislaţia impune acest lucru, în camere sau în restaurante nu se folosesc urmãtoarele produse de unica folosinta:
- produse de toaleta "portionate" sau "de unica folosinta", precum sampon, sapun, casca de baie etc.;
- pahare, farfurii sau tacamuri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, precizând articolele de toaleta de acest tip folosite şi legislaţia care impune folosirea lor.

Alte servicii
28. Zona pentru nefumatori în spaţiile comune
În spaţiile comune trebuie sa existe o zona pentru nefumatori.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.
29. Transportul în comun
Turistii şi personalul trebuie sa poatã accesa uşor informaţiile privind modul în care pot ajunge la unitatea de cazare şi la alte puncte de destinaţie locale cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Dacã nu exista un sistem corespunzãtor de transport în comun, se oferã informaţii privind alte mijloace de transport preferabile din punctul de vedere al protecţiei mediului.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu copii ale materialului informativ disponibil.

Sistemul de management general
Agenţii economici care solicita acordarea etichetei ecologice şi care aplica un sistem de management de mediu înregistrat potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 trebuie sa îndeplineascã în mod automat urmãtoarele criterii generale obligatorii de management. În acest caz, verificarea respectãrii acestor criterii de management obligatorii se face cu ajutorul înregistrãrii EMAS sau al certificãrii conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005.
30. Întreţinerea şi reparaţiile generale
Toate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare turistilor sunt reparate şi întreţinute în conformitate cu legislaţia nationala în vigoare şi atunci când este necesar, iar lucrãrile se efectueazã numai de personal calificat.
Directorul unitãţii de cazare trebuie sa aibã, cu privire la echipamentul vizat de aceste criterii, o declaraţie scrisã a tehnicianului referitoare la frecventa verificãrilor de întreţinere impuse de legislaţia nationala în vigoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o lista a echipamentelor şi a persoanelor/companiilor care se ocupa de întreţinere.
31. Întreţinerea şi repararea cazanelor de apa calda
a) Întreţinerea şi repararea cazanelor de apa calda se efectueazã cel puţin o data pe an sau mai des, dacã acest lucru este impus de legislaţia nationala în vigoare sau este necesar, de cãtre profesionisti calificaţi corespunzãtor, respectând standardele CEI şi standardele naţionale în cazurile în care acestea se aplica, sau în conformitate cu instrucţiunile producãtorului.
b) Anual se testeaza dacã sunt respectate nivelurile de randament definite în <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 sau în legislaţia nationala în vigoare ori indicate de producãtor, precum şi dacã emisiile sunt în limitele legale. Dacã testele de întreţinere arata ca nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate anterior, trebuie sa se ia mãsuri imediate de remediere a situaţiei.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu cerinţele prevãzute la lit. a) şi b), o descriere a cazanelor de apa calda şi a programului de întreţinere a acestora, detalii privind persoanele/companiile care efectueazã lucrãrile de întreţinere, precum şi ce anume se verifica pe parcursul întreţinerii.
32. Stabilirea politicii şi programul de acţiune
Conducerea unitãţii de cazare trebuie sa aibã o politica privind protecţia mediului şi sa elaboreze o declaraţie simpla privind protecţia mediului şi un program de acţiune clar care sa asigure aplicarea politicii de protecţie a mediului.
Programul de acţiune identifica obiectivele de performanta în domeniul protecţiei mediului, referitoare la energie, apa, substanţe chimice şi deşeuri, care trebuie stabilite o data la 2 ani, luând în considerare criteriile opţionale. Programul identifica persoana care are calitatea de director privind protecţia mediului în cadrul unitãţii de cazare şi care este responsabilã de întreprinderea acţiunilor necesare şi de atingerea obiectivelor. Turistii trebuie sa fie invitaţi sa îşi exprime comentariile şi reclamaţiile, care vor fi luate în considerare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un exemplar al politicii privind protecţia mediului, declaraţia privind aceasta politica şi programul de acţiune, precum şi modul în care observaţiile turistilor sunt luate în considerare.
33. Formarea personalului
Unitatea de cazare trebuie sa ofere personalului informaţii şi cursuri de instruire, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea mãsurilor de protecţie a mediului şi pentru a sensibiliza personalul cu privire la comportamentele ce vizeazã protecţia mediului. Personalul nou-angajat trebuie sa beneficieze de o instruire corespunzãtoare în primele patru sãptãmâni de la începerea activitãţii la locul de munca, iar personalul existent trebuie sa beneficieze de astfel de cursuri cel puţin o data pe an.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu detalii privind programul de instruire, conţinutul acestuia, şi sa indice personalul care a beneficiat de instruire şi momentul în care s-au desfãşurat sesiunile de instruire.
34. Informaţii pentru turişti
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor, inclusiv participanţilor la conferinţe, informaţii privind politica proprie de protecţie a mediului, acţiunile întreprinse şi eticheta ecologica. Informaţiile trebuie oferite turistilor în mod activ la recepţie, iar notele informative care invita turistii sa sprijine atingerea obiectivelor de mediu trebuie sa fie afişate vizibil, în special în camere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu copii ale informaţiilor şi notelor informative oferite turistilor.
35. Date privind consumul de energie şi apa
Unitatea de cazare trebuie sa dispunã de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total de energie electrica (kWh), energia totalã folositã pentru încãlzire (kWh) şi consumul de apa (litri).
Datele trebuie sa fie colectate de pe fiecare factura primitã sau cel puţin o data la 3 luni şi sa fie exprimate în consum raportat la şedere peste noapte şi pe m 2 de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie sa raporteze anual rezultatele monitorizarii autoritãţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitãrii, agentul economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 3 luni, dacã datele sunt deja disponibile, iar apoi are obligaţia sa prezinte anual datele aferente anului precedent.
36. Colectarea altor date
Unitatea de cazare trebuie sa dispunã de proceduri de colectare şi monitorizare a datelor privind consumul de substanţe chimice (grame de substanta uscata) şi cantitatea de deşeuri generate (litri şi/sau kg de deşeuri nesortate).
Datele se colecteazã cel puţin o data la 6 luni şi se exprima, de asemenea, în consum de substanţe chimice sau cantitatea de deşeuri generate, raportat/raportatã la şedere peste noapte şi pe mp de spaţiu interior. Unitatea de cazare trebuie sa raporteze anual rezultatele monitorizarii autoritãţii competente care a evaluat solicitarea de acordare a etichetei ecologice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu o descriere a procedurilor. La depunerea solicitãrii, agentul economic trebuie sa prezinte datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puţin pentru ultimele 6 luni, dacã datele sunt deja disponibile, iar apoi prezintã anual datele aferente anului precedent. Agentul economic trebuie sa precizeze serviciile pe care le oferã şi dacã lenjeria este curatata în unitatea de cazare.
37. Informaţiile care apar pe eticheta ecologica
Rubrica 2 de pe eticheta ecologica trebuie sa conţinã urmãtorul text:
a) mãsuri întreprinse pentru economisirea energiei şi a apei;
b) mãsuri întreprinse pentru reducerea deşeurilor;
c) mãsuri generale de ameliorare a mediului.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un model al suporturilor pe care se aplica eticheta, împreunã cu o declaraţie de conformitate cu acest criteriu.

CRITERII OPŢIONALE

Cerinţe privind punctajul
Conform indicaţiilor date în titlul fiecãrui criteriu din prezenta secţiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile opţionale. Numãrul criteriilor respectate trebuie sa corespundã unui punctaj total de 16,5 puncte.
Punctajul total necesar este majorat cu câte un punct pentru fiecare dintre urmãtoarele trei facilitãţi suplimentare oferite, aflate în gestionarea sau proprietatea unitãţii turistice de cazare: servicii de servire a mesei, activitãţi sportive şi zone verzi.
Serviciile de servire a mesei includ micul dejun. Activitãţile sportive includ sauna, piscine şi alte astfel de facilitãţi care se afla pe terenul ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri şi grãdini deschise turistilor.

Energie
38. Generare fotovoltaica şi eoliana a energiei electrice (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa detina un sistem fotovoltaic sau eolian de generare a electricitatii care furnizeazã sau urmeazã sa furnizeze 20% din consumul total anual de energie electrica.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de energie electrica, precum şi date privind randamentul potenţial şi actual al sistemului.
39. Energie pentru încãlzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)
Cel puţin 50% din cantitatea totalã de energie folositã pentru încãlzirea camerelor sau a apei calde menajere trebuie sa provinã din surse de energie regenerabile.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu date privind energia consumatã pentru încãlzirea camerelor şi a apei calde, precum şi documentaţia care arata ca cel puţin 50% din aceasta energie provine din surse de energie regenerabile.
40. Eficienta energetica a cazanului de apa calda (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa detina un cazan de apa calda cãruia i s-a atribuit simbolul de eficienta energetica "****", asa cum este definit în <>Hotãrârea Guvernului nr. 574/2005 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.
41. Emisiile de NO(x) ale cazanului de apa calda (1,5 puncte)
Cazanul de apa calda trebuie sa fie inclus în clasa 5 conform standardului roman SR EN 297/A3:2001 care reglementeazã emisiile de NO(x) şi sa emita mai puţin de 70 mg No(x)/kWh.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu un raport al tehnicienilor profesionisti responsabili de vânzarea şi/sau întreţinerea cazanului.
42. Încãlzirea centralizata urbana (1 punct)
Încãlzirea unitãţii de cazare trebuie sa fie asigurata de reţeaua de încãlzire centralizata urbana.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia care demonstreaza conectarea la reţeaua de încãlzire centralizata urbana.
43. Producţia combinata de energie termica şi electrica (1,5 puncte)
Intreaga cantitate de energie termica şi electrica a unitãţii de cazare trebuie sa fie asigurata de o centrala de cogenerare energie termica şi electrica.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind centrala de cogenerare energie termica şi electrica.
44. Pompa de caldura (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa aibã o pompa de caldura care sa furnizeze energie termica şi/sau aer condiţionat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind pompa de caldura.
45. Recuperarea caldurii (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa dispunã de un sistem de recuperare a caldurii pentru unul (1 punct) sau doua (2 puncte) dintre urmãtoarele categorii: sisteme frigorifice, ventilatoare, maşini de spãlat rufe, maşini de spãlat vase, piscine, apa menajera reziduala.
46. Termoreglarea (1,5 puncte)
Temperatura din fiecare camera trebuie sa fie reglata individual.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia privind sistemele de termoreglare.
47. Izolarea clãdirilor existente (2 puncte)
Clãdirea trebuie sa fie izolata peste cerinţele naţionale minime, astfel încât sa asigure o reducere semnificativã a consumului de energie.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu elaborata de tehnicianul specializat în domeniul energiei, împreunã cu documentaţia privind izolarea şi cerinţele naţionale minime.
48. Aerul condiţionat (1,5 puncte)
Sistemul de aer condiţionat trebuie sa fie inclus în clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 407/2003 , sau sa aibã o eficienta energetica similarã. În acelaşi timp, puterea de rãcire trebuie sa fie mai mare de 12 kW.
Acest criteriu nu se aplica aparatelor care pot folosi şi alte surse de energie, aparatelor aer-apa şi apa-apa sau unitãţilor cu o putere de rãcire mai mare de 12 kW.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
49. Oprirea automatã a aerului condiţionat (1 punct)
Trebuie sa existe un sistem automat care sa opreascã aerul condiţionat atunci când sunt deschise ferestrele.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea, vânzarea şi/sau întreţinerea sistemului de aer condiţionat.
50. Arhitectura bioclimatica (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa fie construitã conform principiilor arhitecturale bioclimatice.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia corespunzãtoare.
51. Frigidere (1 punct), maşini de spãlat vase (1 punct), maşini de spãlat rufe (1 punct) şi echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetic
a) (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic trebuie sa fie incluse în clasa de eficienta A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 972/2004 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.039/2003 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica a aparatelor frigorifice de uz casnic pentru introducerea lor pe piata, iar clasa de eficienta a frigobarurilor şi minibarurilor trebuie sa fie cel puţin de clasa C.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentaţia care menţioneazã clasa de eficienta energetica pentru toate frigiderele, frigobarurile şi minibarurile, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.
b) (1 punct) Toate maşinile de spãlat vase de uz casnic trebuie sa fie incluse în clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 27/2002 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piata a maşinilor de spãlat vase de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentaţia care menţioneazã clasa de eficienta energetica pentru toate maşinile de spãlat vase, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.
NOTA: Maşinile de spãlat vase care nu sunt reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 27/2002 nu trebuie sa îndeplineascã acest criteriu.
c) (1 punct): Toate maşinile de spãlat rufe de uz casnic trebuie sa fie incluse în clasa de eficienta energetica A, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.252/2005 privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piata a maşinilor de spãlat rufe de uz casnic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o documentaţie care menţioneazã clasa de eficienta energetica pentru toate maşinile de spãlat rufe, indicandu-le pe cele care au eticheta ecologica.
NOTA: Maşinile de spãlat rufe care nu sunt reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.252/2005 , de exemplu: maşinile industriale de spãlat rufe, nu trebuie sa îndeplineascã acest criteriu.
d) (1 punct): Cel puţin 80% din echipamentele pentru birou, de exemplu: computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare, trebuie sa fie eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentaţia care demonstreaza ca echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei "energy star" şi/sau menţioneazã computerele de birou şi portabile care au o eticheta ecologica.
52. Pozitionarea frigiderelor (1 punct)
Frigiderul/frigiderele din bucatarie trebuie sa fie pozitionat/pozitionate şi reglat/reglate conform principiilor de economisire a energiei.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.
53. Stingerea automatã a luminilor în camerele pentru turişti (1 punct)
80% din camerele pentru turişti trebuie sa fie dotate cu sisteme automate care sting luminile în momentul în care turistii pãrãsesc camerele.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.
54. Stingerea automatã a luminilor de exterior (1 punct)
Luminile de exterior care nu sunt necesare trebuie sa se stinga automat.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de instalarea şi/sau întreţinerea acestor sisteme.

Apa
55. Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) şi a apei recirculate (1,5 puncte)
a) (1,5 puncte): Apa de ploaie colectata, care este folositã în alte scopuri decât ca apa menajera sau ca apa potabilã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documente justificative corespunzãtoare şi cu asigurãri adecvate privind separarea completa a reţelei de furnizare a apei menajere şi a apei potabile.
b) (1,5 puncte): Apa recirculata colectata nu va fi folositã în scopuri menajere sau ca apa potabilã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documente justificative corespunzãtoare şi cu asigurãri adecvate privind separarea completa a apei menajere şi potabile.
56. Debitul de apa la robinete şi duşuri (1,5 puncte)
Debitul mediu de apa al tuturor robinetelor şi dusurilor, cu excepţia robinetelor de la cada de baie, nu trebuie sa depãşeascã 8,5 litri/minut.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
57. Debitul de apa pentru WC (1,5 puncte)
Cel puţin 80% din vasele WC trebuie sa consume cel mult 6 litri la o spalare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
58. Consumul de apa al maşinilor de spãlat vase (1 punct)
Consumul de apa al maşinilor de spãlat vase, notat cu "W(mãsurat)" trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea limita calculatã prin ecuatia de mai jos, folosindu-se aceeaşi metoda de încercare ca cea prevãzutã în standardul roman SR EN 50242:2002 şi ciclul de programe ales potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 27/2002 .
W(mãsurat) ≤ (0,625 x S) + 9,25,
unde:
W(mãsurat) = consumul de apa al masinii de spãlat vase, mãsurat în litri pe ciclu, exprimat cu o zecimala;
S = numãrul aplicabil de tacamuri standard indicat pentru masina de spãlat vase.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spãlat vase ori dovada ca maşinile de spãlat vase au primit eticheta ecologica.
59. Consumul de apa al masinii de spãlat rufe (1 punct)
Maşinile de spãlat rufe utilizate în unitatea de cazare sau de furnizorul serviciului de spalatorie al acesteia trebuie sa foloseascã o cantitate de cel mult 12 litri de apa pentru 1 kg de rufe, masurata conform standardului roman SR EN 60456:1999, folosind ciclul standard pentru bumbac la 60°C, ales potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.252/2005 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesionisti responsabili de producerea, vânzarea sau întreţinerea maşinilor de spãlat rufe ori dovada ca maşinile de spãlat rufe au primit eticheta ecologica. Unitatea de cazare trebuie sa prezinte documentaţia tehnica de la furnizorul sau de servicii de spalatorie care demonstreaza ca maşinile lor de spãlat rufe îndeplinesc acest criteriu.
60. Temperatura şi debitul apei de la robinet (1 punct)
Cel puţin 80 % din robinete trebuie sa permitã o reglare precisa şi prompta a temperaturii şi debitului de apa.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
61. Temporizatoare pentru dus (1 punct)
Dusurile de bucatarii sau din exterior trebuie sa fie echipate cu un sistem care sa permitã oprirea automatã a jetului de apa dupã un anumit timp sau dacã nu sunt folosite.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.

Substanţe chimice periculoase
62. Detergenti (pana la 4 puncte)
Cel puţin 80%, ca greutate, din detergentii de spãlat vase manual şi/sau detergentii pentru maşini de spãlat vase şi/sau detergentii de rufe şi/sau agenţii universali de curatare folosiţi de unitatea de cazare trebuie sa fi primit eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre cele 4 categorii de detergenti).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologica.
63. Vopsele şi lacuri pentru interior (1 punct)
Cel puţin 50% din lucrãrile de vopsitorie de interior trebuie sa fie realizate în spaţiile interioare ale unitãţii de cazare cu vopsele şi lacuri de interior care au eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologica.
64. Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)
Piscina trebuie sa fie echipata cu un sistem de dozare automatã a dezinfectantului care sa foloseascã cantitatea minima de dezinfectant pentru obţinerea rezultatului corespunzãtor din punct de vedere igienic.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte documentaţia tehnica privind sistemul de dozare automatã.
65. Curatarea mecanicã (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa aplice proceduri precise de realizare a curatarii fãrã substanţe chimice, precum folosirea de produse din microfibre ori a altor materiale de curatare nonchimice sau activitãţi de curatare cu efecte similare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevanta.
66. Grãdini ecologice (1 punct)
Zonele verzi trebuie gestionate fie fãrã a folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii ecologice, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , sau potrivit legislaţiei naţionale în vigoare ori programelor organice naţionale recunoscute.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevanta.

Deşeuri
67. Compostare (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa separe deşeurile organice relevante (deşeuri de gradina - 1 punct; deşeuri de bucatarie - 1 punct) şi sa se asigure ca acestea sunt compostate conform liniilor directoare stabilite de autoritãţile locale, de exemplu: sunt compostate de servicii ale administraţiei locale, de unitatea de cazare sau de o companie privatã.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare, dacã aceasta este relevanta.
68. Cutii de unica folosinta pentru bãuturi (2 puncte)
Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, bãuturile imbuteliate în cutii de unica folosinta nu trebuie oferite în zonele aflate în proprietatea unitãţii de cazare sau în administrarea acesteia.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, indicând produsele de acest tip folosite, dacã exista, şi legislaţia care impune acest lucru.
69. Ambalarea micului dejun (2 puncte)
Cu excepţia cazurilor în care legea impune acest lucru, nu se vor servi la micul dejun portii ambalate individual.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
70. Eliminarea grasimii/uleiului (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa dispunã de separatoare de grãsimi, iar grasimea/uleiurile de gãtit şi grasimea/uleiurile de prajit trebuie colectata/colectate şi eliminata/eliminate în mod corespunzãtor.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
71. Materiale textile uzate şi mobilier uzat (2 puncte)
Materialele textile uzate şi mobilierul uzat trebuie sa fie vândute sau donate organizaţiilor caritabile ori altor asociaţii care colecteazã şi redistribuie astfel de bunuri.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare de la asociaţiile în cauza.

Alte servicii
72. Comunicarea şi educaţia în materie de protecţie a mediului (1,5 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor informaţii privind mãsurile întreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversitatii, peisajelor şi a naturii.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
73. Camere pentru nefumatori (1 punct)
Fumatul trebuie sa fie interzis în cel puţin 50% din camere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa indice numãrul şi tipul de camere şi sa precizeze care dintre acestea sunt pentru nefumatori.
74. Biciclete (1 punct)
Turistilor trebuie sa li se punã la dispoziţie biciclete.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie privind modul în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu.
75. Sticle returnabile (2 puncte)
Unitatea de cazare trebuie sa ofere turistilor cel puţin una dintre urmãtoarele bãuturi în sticle returnabile: bãuturi racoritoare, apa şi bere.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare de la furnizorii sticlelor în cauza.
76. Produse din hârtie (pana la 2 puncte)
Cel puţin 50% din hârtia/servetelele igienica/igienice şi/sau hârtia de birou folositã/folosite trebuie sa fi primit eticheta ecologica sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste doua categorii de produse din hârtie).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele şi documentaţia, inclusiv facturile relevante, care precizeazã cantitãţile de astfel de produse folosite şi cantitãţile care au eticheta ecologica.
77. Bunuri de folosinta îndelungatã (pana la 3 puncte)
Cel puţin 10% din orice categorie de bunuri de folosinta îndelungatã, precum lenjerie de pat, prosoape, fete de masa, computere de birou şi portabile, televizoare, saltele, mobilier, maşini de spãlat rufe, maşini de spãlat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice etc., utilizate în unitatea de cazare, trebuie sa fi primit eticheta ecologica comunitara sau alte etichete ecologice naţionale ori regionale ISO de tip 1 (1 punct pentru fiecare dintre aceste categorii de bunuri de folosinta îndelungatã, dar maximum 3 puncte).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte datele şi documentaţia care precizeazã cantitãţile de astfel de produse deţinute şi cantitãţile care au eticheta ecologica.
78. Alimente ecologice (1 punct)
Ingredientele principale din cel puţin doua feluri de mancare trebuie sa fie produse prin metode agricole ecologice, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 , aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 .
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.
79. Produse alimentare locale (1 punct)
La fiecare masa, inclusiv la micul dejun, trebuie sa se serveascã cel puţin doua produse alimentare obţinute din surse locale.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu documentaţia justificativã corespunzãtoare.

Management general
80. Înregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a unitãţii de cazare
Unitatea de cazare trebuie sa fie înregistratã potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 - EMAS (3 puncte) sau certificatã conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 (1,5 puncte).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzãtoare ale înregistrãrii EMAS sau certificãrii standardului roman SR EN ISO 14001:2005.
81. Înregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a furnizorilor
Cel puţin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai unitãţii de cazare trebuie sa fie înregistrat potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 - EMAS (1,5 puncte) sau certificat conform standardului roman SR EN ISO 14001:2005 (1 punct).
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzãtoare ale înregistrãrii EMAS sau certificãrii standardului roman SR EN ISO 14001:2005 pentru cel puţin unul dintre furnizorii sãi principali.
82. Chestionarul privind protecţia mediului (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa punã la dispoziţie turistilor un chestionar prin intermediul cãruia aceştia sa îşi exprime opinia privind aspectele ecologice din unitatea de cazare.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte un exemplar al chestionarului şi sa indice procedurile utilizate pentru distribuirea şi colectarea acestuia, precum şi modul în care ia în considerare rãspunsurile primite.
83. Contoare pentru energie electrica şi pentru apa (1 punct)
Unitatea de cazare trebuie sa dispunã de contoare suplimentare pentru energie electrica şi pentru apa, care sa îi permitã colectarea de date privind consumul aferent pentru diferitele activitãţi sau aparate.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o explicaţie detaliatã a modului în care unitatea de cazare îndeplineşte acest criteriu, împreunã cu o analiza a datelor colectate.
84. Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (maximum 3 puncte)
a) Acţiuni suplimentare de protecţie a mediului (pana la 1,5 puncte pentru fiecare acţiune, pana la maximum 3 puncte): Conducerea unitãţii de cazare trebuie sa ia mãsuri suplimentare pentru îmbunãtãţirea performantei de mediu a unitãţii de cazare, care nu sunt incluse în nici unul dintre criteriile menţionate anterior, obligatorii sau opţionale. Autoritatea competenta care evalueaza solicitarea de acordare a etichetei ecologice acorda un punctaj maxim de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste acţiuni.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte o declaraţie de conformitate cu acest criteriu, împreunã cu descrierea completa a fiecãrei acţiuni suplimentare pe care solicitantul doreşte sa o ia în considerare.
b) Acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unitãţii de cazare trebuie sa i se fi acordat una dintre etichetele ecologice naţionale sau regionale ISO de tip 1.
Evaluare şi verificare: Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice trebuie sa prezinte dovezi corespunzãtoare privind eticheta ecologica care i-a fost acordatã.
______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016