Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.850 din 22 decembrie 2005  privind stabilirea uniformei personalului militar din Jandarmeria Romana, a insemnelor distinctive, a formei si continutului insignei si ale documentelor de legitimare a acestuia, precum si a siglei Jandarmeriei Romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.850 din 22 decembrie 2005 privind stabilirea uniformei personalului militar din Jandarmeria Romana, a insemnelor distinctive, a formei si continutului insignei si ale documentelor de legitimare a acestuia, precum si a siglei Jandarmeriei Romane

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 30 ianuarie 2006

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 59 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române,

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1
    (1) Se aprobă modelul uniformelor pentru personalul militar din Jandarmeria Română.
    (2) Uniforma şi echipamentul special se acordă gratuit, conform prevederilor legale, în condiţiile prezentei hotărâri.
    ART. 2
    (1) Însemnele pentru gradele militare şi culorile pentru articolele din compunerea uniformelor sunt prevăzute în anexa nr. 1.
    (2) Articolele de echipament din compunerea uniformelor şi accesoriile pentru acestea se asigură pe baza normelor privind drepturile de echipament pentru efectivele de jandarmi, prevăzute în anexa nr. 2.
    ART. 3
    (1) Valoarea financiară a normelor de echipare la care au dreptul cadrele militare în condiţiile alin. (3) se stabileşte anual în funcţie de preţurile la care se achiziţionează articolele cuprinse în norme şi se aprobă de către ministrul administraţiei şi internelor.
    (2) Până la stabilirea noii valori financiare a drepturilor de echipament ce se acordă cadrelor militare ale Jandarmeriei Române, acestora le sunt aplicabile cotele-pă rţi anuale ale drepturilor de echipament pentru cadrele militare din celelalte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
    (3) Cadrele militare care prin natura activităţii sunt obligate să poarte în majoritatea timpului ţinuta civilă pot primi drepturile de echipament sub formă bănească, integral sau numai o parte din acestea, şi diferenţa în articole de echipament pentru completarea uniformei.
    (4) Restanţele de echipament se pot acorda şi sub formă bănească, dacă nu a fost posibilă acordarea în natură la termenul legal. Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile la care se achiziţionează articolele pentru anul în care se acordă.
    (5) La trecerea în rezervă sau în retragere, cadrele militare, precum şi urmaşii persoanei decedate în timpul serviciului primesc valoarea echipamentului neacordat în ultimii 3 ani, precum şi valoarea cotei-părţi anuale din drepturile ce li se cuvin, aferente timpului trecut de la începutul anului până inclusiv în luna când sunt trecute în rezervă, retragere sau a intervenit decesul. Dacă valoarea articolelor de echipament primită până la data trecerii în rezervă, retragere sau când a intervenit decesul este mai mare decât cota valorică stabilită, diferenţa nu se restituie.
    (6) La solicitarea urmaşilor persoanei decedate, se poate asigura gratuit o uniformă pentru înhumare.
    ART. 4
    Structura normelor de echipare se poate modifica prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor. Valoarea articolelor introduse în norme nu va depăşi valoarea articolelor scoase din norme.
    ART. 5
    (1) Organele de asigurare logistică ale Jandarmeriei Române pot constitui un stoc de siguranţă la principalele articole prevăzute în normele de echipare, care nu va depăşi 10% din valoarea integrală a necesarului la articolele prevăzute în norme, pentru un an calendaristic.
    (2) Echipamentul prevăzut de norme pentru sezonul cald poate fi achiziţionat cu un an înainte, în proporţie de până la 50% din necesar.
    ART. 6
    Regulamentul pentru compunerea şi portul uniformelor, precum şi regulile de aplicare a normelor se aprobă prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
    ART. 7
    Normele de echipare şi de asigurare cu materiale de resortul echipamentului, specifice altor structuri din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, pot fi aplicate şi pentru efectivele Jandarmeriei Române, dacă au intervenit situaţii similare care nu sunt prevăzute în normele proprii.
    ART. 8
    Articolele din compunerea uniformei efectivelor de jandarmi şi echipamentul specific se achiziţionează conform legislaţiei privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii.
    ART. 9
    (1) Pentru activităţi culturale şi filmări uniforma de jandarmi poate fi închiriată persoanelor juridice.
    (2) Sumele încasate din închirieri se varsă la bugetul de stat.
    ART. 10
    Insigna şi documentul de legitimare pentru personalul militar al Jandarmeriei Române sunt prevăzute în anexa nr. 3.
    ART. 11
    Sigla Jandarmeriei Române este prevăzută şi descrisă în anexa nr. 4.
    ART. 12
    Sumele necesare pentru aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, în intervalul 2006-2009, se asigură din veniturile proprii realizate de unităţile de jandarmi, pentru personalul care execută pază militară contra cost, şi din fondurile alocate Jandarmeriei Române prin bugetele anuale aprobate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru personalul finanţat din surse bugetare.
    ART. 13
    Modificările intervenite în uniformele personalului Jandarmeriei Române se vor realiza eşalonat până la 31 decembrie 2009.
    ART. 14
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.


                             PRIM-MINISTRU
                       CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

                             Contrasemnează:
                             ───────────────
                 p. Ministrul administraţiei şi internelor,
                           Mircea Nicu Toader,
                            secretar de stat

                   Ministrul finanţelor publice,
                  Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

    Bucureşti, 22 decembrie 2005.
    Nr. 1.850.


    ANEXA 1

                                   DESCRIEREA
            însemnelor pentru gradele militare şi a culorilor pentru
           articolele din compunerea uniformelor Jandarmeriei Române

    Gradele militare ale jandarmilor sunt reprezentate prin însemne de formă dreptunghiulară aplicate pe umerii articolelor de îmbrăcăminte.
    Însemnul de grad al jandarmilor la uniformele militare este confecţionat din material fond, de formă dreptunghiulară, având aplicate stele pentru generali, trese pentru ofiţeri, galoane pentru maiştri militari, subofiţeri, studenţi, elevi, soldaţi şi gradaţi profesionişti.

    CAP. I
    Aplicarea însemnelor de grad militar şi semnelor de armă

    SECŢIUNEA I
    Generali de jandarmi

    1. Însemnul de grad militar pentru uniforma de ceremonie este de formă dreptunghiulară, confecţionat pe suport tare, acoperit cu material ţesut din fir metalizat alb-argintiu, pe care se aplică însemnele specifice gradului (stea în cinci colţuri încadrată în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm), brodate din fir metalizat de culoare galben-auriu, conturat cu fir de culoare roşie, astfel:
    a) pentru general de brigadă - o stea;
    b) pentru general-maior - două stele;
    c) pentru general-locotenent - trei stele;
    d) pentru general - patru stele.
    2. Însemnul de grad militar pentru uniformele de reprezentare şi de serviciu este de formă dreptunghiulară, confecţionat pe suport tare, acoperit cu material ţesut, alb-argintiu, pe care se aplică însemnele specifice gradului (stea în cinci colţuri încadrată în mărimea unui cerc imaginar cu diametrul de 22 mm), brodate din fir de culoare galbenă, conturat cu fir de culoare roşie, astfel:
    a) pentru general de brigadă - o stea;
    b) pentru general-maior - două stele;
    c) pentru general-locotenent - trei stele;
    d) pentru general - patru stele.

    SECŢIUNEA a II-a
    Ofiţeri de jandarmi

    Însemnele de grad militar pentru uniformele de ceremonie, de reprezentare şi de serviciu se confecţionează din paspoal sau material fond, dublat pe suport tare, pe care se aplică trese confecţionate din fir textil de culoare alb-argintiu, cu lăţimea de 8 mm. Pentru ofiţerii superiori, pe paspoal sau materialul fond se mai aplică longitudinal un galon textil lat de 16 mm, de culoare alb-argintiu, confecţionat din fir textil, astfel:
    a) pentru gradul de sublocotenent - o tresă;
    b) pentru gradul de locotenent - două trese;
    c) pentru gradul de căpitan - trei trese;
    d) pentru gradul de maior - o tresă şi un galon lat de 16 mm;
    e) pentru gradul de locotenent-colonel - două trese şi un galon lat de 16 mm;
    f) pentru gradul de colonel - trei trese şi un galon lat de 16 mm.
    Semnul de armă este de culoare alb-argintiu şi se fixează la mijlocul epoletului, pe lăţime, şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.

    SECŢIUNEA a III-a
    Maiştri militari de jandarmi

    Însemnul de grad militar pentru uniformele de reprezentare şi de serviciu se confecţionează din paspoal sau material fond, dublat pe suport tare, pe care se aplică galoane cu lăţimea de 8 mm, confecţionate din fir textil de culoare alb-argintiu, astfel:
    a) maistru militar clasa a IV-a - un V şi un galon cu lăţimea de 8 mm;
    b) maistru militar clasa a III-a - un V şi două galoane cu lăţimea de 8 mm;
    c) maistru militar clasa a II-a - un V şi trei galoane cu lăţimea de 8 mm;
    d) maistru militar clasa I - un V şi patru galoane cu lăţimea de 8 mm;
    e) maistru principal - un V şi cinci galoane cu lăţimea de 8 mm.
    Semnul de armă este de culoare alb-argintiu şi se fixează la mijlocul epoletului, pe lăţime, şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Subofiţeri de jandarmi

    Însemnul de grad militar pentru uniformele de reprezentare şi de serviciu se confecţionează din paspoal sau material fond, dublat pe suport tare, pe care se aplică galoane cu lăţimea de 20 mm şi 13 mm, confecţionate din fir textil de culoare alb-argintiu, astfel:
    a) sergent-major - un galon cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm;
    b) plutonier - două galoane cu lăţimea de 20 mm;
    c) plutonier-major - două galoane cu lăţimea de 20 mm şi unul cu lăţimea de 13 mm;
    d) plutonier adjutant - trei galoane cu lăţimea de 20 mm;
    e) plutonier adjutant şef - patru galoane cu lăţimea de 20 mm.
    Semnul de armă este de culoare alb-argintiu şi se fixează la mijlocul epoletului, pe lăţime, şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.

    SECŢIUNEA a V-a
    Elevi ai şcolilor militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti şi militari în termen

    Însemnul de grad militar pentru uniformele de oraş, clasă şi instrucţie sunt confecţionate din material fond, având aplicate galoane confecţionate din fir textil de culoare alb-argintiu, astfel:
    a) fruntaş - un galon cu lăţimea de 13 mm;
    b) caporal - două galoane cu lăţimea de 13 mm;
    c) sergent - un galon cu lăţimea de 20 mm.
    Semnul de armă este de culoare alb-argintiu şi se fixează la mijlocul epoletului, pe lăţime, şi la 5 mm de capătul interior al acestuia.
    Pentru militarii cu termen redus, ca semn distinctiv se va folosi un galon albastru, bordurat cu zigzag alb, lat de 10 mm, aplicat lângă gradul respectiv.

    CAP. II
    Embleme pentru coifură

    SECŢIUNEA I
    Generali

    Emblema pentru coifura generalilor se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, având brodate cu fir metalizat alb-argintiu câte patru rânduri de frunze de stejar, dispuse în evantai, fiecare frunză având axa marcată cu fir auriu. Acestea încadrează în interior un oval din metal alb-argintiu pe care este aplicată stema României, imprimată pe suport metalic.

    SECŢIUNEA a II-a
    Ofiţeri

    Emblema pentru coifura ofiţerilor se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, având brodate cu aţă specială alb-argintie câte două rânduri de frunze de stejar, fiecare frunză având axa marcată cu fir galben-auriu. Acestea încadrează în interior un scut din metal alb-argintiu pe care este imprimată stema României.

    SECŢIUNEA a III-a
    Maiştri militari şi subofiţeri

    Emblema pentru coifura maiştrilor militari şi subofiţerilor se confecţionează pe suport textil de culoare bleumarin, având brodat cu aţă specială alb-argintie câte un rând de frunze de stejar, fiecare frunză având axa marcată cu fir galben-auriu. Acestea încadrează în interior un scut din metal alb-argintiu pe care este imprimată stema României.

    SECŢIUNEA a IV-a
    Studenţi, elevi ai şcolilor militare, soldaţi şi gradaţi profesionişti şi militari în termen

    Emblema pentru coifura studenţilor, elevilor şcolilor militare, soldaţilor, gradaţilor profesionişti şi militarilor în termen reprezintă un oval având fondul emailat, în mijloc având aplicată stema României.


                            TABEL
       cuprinzâ nd culorile principalelor articole de echipament


┌─────────┬─────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│CATEGORIA│TINUTA │ ARTICOLE DE ECHIPAMENT │
│ DE │ ├──────────┬─────────┬────────┬─────────┬───────┬──────┬──────────┬─────────┬────────┬─────────┬───────┬──────┤
│PERSONAL │ │SAPCA,BASC│VESTON │BLUZON │PANTALON │PULOVER│CAMASA│CAMASA │CRAVATA │MANTA │INCALTA- │CENTURA│ACCSE-│
│ │ │ │ │GEACA │ │ │ │BLUZA │ │SCURTA │MINTE │CUREA │SORII │
│ │ │ │ │ │ │ │ │TRICOU │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│GENERALI │Ceremonie │bleumarin/│bleumarin│ - │bleumarin│ - │alba │ - │bleumarin│bleuma- │negru/alb│ceremo-│alb/ │
│ │ │alba │/alb │ │/alb │ │ │ │ │rin │ │nie │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Reprezentare │bleumarin │bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu/ │bleu/alba │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │alba │ │ │rin │ │ │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Serviciu │bleumarin │bleumarin│bleuma- │bleumarin│bleuma-│ - │bleumarin │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│OFITERI │Ceremonie │bleumarin/│bleumarin│ - │bleumarin│ - │alba │ - │bleumarin│bleuma- │negru/alb│ceremo-│alb/ │
│ │ │alba │/alb │ │/alb │ │ │ │ │rin │ │nie │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Reprezentare │bleumarin │bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu/ │bleu/alba │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │alba │ │ │rin │ │ │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Serviciu │bleumarin │bleumarin│bleuma- │bleumarin│bleuma-│ - │bleumarin │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│MAISTRI │Reprezentare │bleumarin │bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu/ │bleu/alba │bleumaren│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│MILITARI │ │ │ │rin │ │rin │alba │ │ │rin │ │ │argin.│
│SI SUB- ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│OFITERI │Serviciu │bleumarin │bleumarin│bleuma- │bleumarin│bleuma-│ - │bleumarin │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│STUDENTI │Oras │bleumarin/│bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu/ │bleu │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ACADEMIA │ │alba │ │rin │ │rin │alba │ │ │rin │ │ │srgin.│
│DE ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│JANDARMI │Clasa │bleumarin │bleu │bleu │bleumarin│bleuma-│bleu │bleu │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │ │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Instruire │bleumarin │bleu │bleu │bleumarin│bleuma-│ - │bleu/ │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │ │ │rin │ │bleumarin │ │rin │ │ │argin.│
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ELEVI │Oras │bleumarin │bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu/ │bleu │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│SCOALA │ │ │ │rin │ │rin │alba │ │ │rin │ │ │argin.│
│SUB- ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│OFITERI │Clasa │bleumarin │bleu │bleuma- │bleumarin│bleuma-│bleu │bleu │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
│ ├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│ │Instruire │bleumarin │bleumarin│bleuma- │bleumarin│bleuma-│ - │bleumarin │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│ │ │ │ │rin │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│SOLDATI, │Oras │bleumarin │bleu │- │bleumarin│bleuma-│bleu │bleu │bleumarin│bleuma- │negru │negru │alb/ │
│GRADATI │ │ │ │ │ │rin │ │ │ │rin │ │ │argin.│
│PROFESIO-├─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│NISTI │Serviciu │bleumarin │bleumarin│- │bleumarin│bleuma-│bleu- │bleumarin │ - │bleuma- │negru │negru │alb/ │
│MILITARI │ │ │ │ │ │rin │marin │ │ │rin │ │ │argin.│
│IN TERMEN│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼─────────────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┼──────────┼─────────┼────────┼─────────┼───────┼──────┤
│MILITARI │Serviciu │maron │maron │- │maron │maron │maron │maron │ - │maron │maron │negru │ - │
│IN TERMEN│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│CONDAM- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│NATI │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│INCHISOA-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│RE MILI- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│TARA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴─────────────┴──────────┴─────────┴────────┴─────────┴───────┴──────┴──────────┴─────────┴────────┴─────────┴───────┴──────┘



    ANEXA 2

    NORME PRIVIND DREPTURILE DE ECHIPAMENT PENTRU EFECTIVELE DE JANDARMI

                              Norma nr. 1
     pentru echiparea cu uniformă de ceremonie a generalilor şi ofiţerilor


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şapcă completă pentru ceremonie │buc│ 2 │ 8 │Se asigură una de vară şi una de iarnă
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum din stofă pentru ceremonie │buc│ 2 │ 8 │Se asigura unul de vara si unul de
│ │cu un palton lung │ │ │ │iarna
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Scurtă din stofă │buc│ 1 │ 8 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ 1│Cămaşă albă │buc│ 2 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ 1│Pantofi negri pentru ceremonie │per│ 2 │ 8 │ Se asigură o per. de vară şi una de
│ │ │ │ │ │ iarna
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ 1│Cravată pentru ceremonie │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 2│Centură pentru ceremonie │buc│ 1 │ 8 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ F. EPOLEŢI ŞI ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ 1│Epoleţi cu însemne de grad │per│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 2│Eghilet dublu cu accesorii │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 3│Petliţe │per│ 2 │ 4 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    NOTĂ:
    1 De prevederile normei beneficiază generalii şi ofiţerii cu funcţii de
      conducere până la comandanţi de companie inclusiv;
    2 Femeile primesc fustă în loc de pantalon lung şi pălărie în loc de şapcă


                                  Norma nr. 2
                 pentru echiparea cu uniformă de reprezentare a
          generalilor ofiţerilor maiştrilor militari şi subofiţerilor


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ 1│Şapcă de iarnă cu emblemă │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 2│Şapcă de vară cu emblemă │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 3│Căciulă din blană naturală │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ 4│Căciulă din blană caracul │buc│ 1 │ 6 │Pentru generali şi colonei
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum stofă cu doi pant lungi iarnă│buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum stofă cu doi pant lungi vară │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Scurtă din tercot cu mesadă şi guler│buc│ 1 │ 5 │Pentru generali şi colonei se asigură
│ │blana naturală │ │ │ │cu guler din blană caracul
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Bluzon │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cămaşă │buc│ 4 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură numai ofiţerilor fără
│2 │Cămaşă albă │buc│ 1 │ 4 │drept de port uniformă de ceremonie
│ │ │ │ │ │maistrilor militari şi subofiţerilor
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cămaşă bluză mânecă lungă │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Cămaşă bluză mănecă scurtă │buc│ 2 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Pantofi de iarnă │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Pantofi de vară │per│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Ghete îmblănite │per│ 1 │ 4 │Pentru femei se distribuie cizme
│ │ │ │ │ │scurte
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cravată │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Fular │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se distribuie alternativ o per.pt.
│3 │Mânuşi din piele │per│ 1 │ 2 │iarna si o per. pt. vara
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Centură piele │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Curea pantaloni │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Pulover │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Ciorapi │per│ 6 │ 1 │Pt. femei se asigură 6 per ciorapi dres
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ F. EPOLEŢI ŞI ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Emblemă pentru coifură │buc│ 1 │ - │ Pentru fiecare căciulă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Suport cu însemne de grad │per│ 7 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Petliţe │per│ 2 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Semne de armă │buc│ 14 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură numai ofiţerilor fără drept
│5 │Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │ 4 │de port uniformă de ceremonie
│ │ │ │ │ │maiştrilor militari şi subofiţerilor
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Ecuson │buc│ 7 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Centura pentru ceremonie │buc│ 1 │ 8 │Se asigura numai ofiterilor fara drept
│ │ │ │ │ │de port uniforma de ceremonie
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    NOTĂ:
    1. La prima acordare a gradului de ofiţer maistru militar sau subofiţer
    se distribuie o singură dată pentru totdeauna: o şapcă din stofă
    pentru iarnă un costum cu doi pantaloni din stofă pentru iarnă o scurtă
    îmblănită patru cămăşi şase perechi ciorapi patru cearşafuri două feţe
    de pernă o pătură o geantă pentru transport echipament şi accesoriile
    aferente (însemne de grad semne de armă petliţe şi ecusoane).
    2. Femeile primesc pălărie cu emblemă în loc de şapcă şi fustă în loc de
    un pantalon lung.
    3. Bluzonul şi scurta se pot confecţiona din piele în acelaşi model şi se
    achiziţionează contra cost de către cadrele militare în afara
    prevederilor normei.


                                  Norma nr. 3
                   pentru echiparea cu uniformă de serviciu a
          generalilor, ofiţerilor maiştrilor militari şi subofiţerilor


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Basc cu emblemă │buc│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Şapcă din tercot cu emblemă │buc│ 2 │ 2 │Se asigură una de vară şi una de iarnă
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum unic cu doi pantaloni │buc│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum izoterm │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Costum de protecţie contra │ │ │ │
│ │intemperiilor │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Scurtă cu mesadă detaşabilă │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cămaşă bluză mânecă lungă │buc│ 2 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă bluză mânecă scurtă │buc│ 2 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Costum flauşat │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Tricou │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Ciorapi │per│ 6 │ 1 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Bocanci unici │per│ 1 │ 1 │Pt.femei se asigură ghete cu şiret
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Suport cu însemne de grad │per│ 6 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Semn armă │buc│ 12 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Ecuson │buc│ 6 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Ecuson nominal │buc│ 3 │ 4 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────


                                  Norma nr. 4
     pentru echiparea generalilor şi ofiţerilor în rezervă şi în retragere


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┘
│ │ │ │ │ │Pentru generali şi ofiţerii care au
│1 │Şapcă pentru ceremonie completă │buc│ 1 │ 10 │deţinut funcţii de conducere la data
│ │ │ │ │ │trecerii în rezervă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Şapcă de iarnă pt. oraş completă │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Şapcă de vară pt. oraş completă │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Căciulă │buc│ 1 │ - │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru generali şi ofiţerii care au
│ │Costum din stofa pentru ceremonie │ │ │ │deţinut funcţii de conducere la data
│5 │veston cu pantalon lung │buc│ 1 │ 10 │trecerii in rezerva
│ │ │ │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Costum stofă cu un pant. lung iarnă │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Costum stofă cu un pant. lung vară │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Scurtă cu mesadă şi guler blană │ │ │ │
│ │naturală │buc│ 1 │ - │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Cămaşă │buc│ 2 │ 4 │ Se poate distribui şi de culoare albă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru generali şi ofiţerii care au
│ │ │ │ │ │deţinut funcţii de conducere la data
│ │ │ │ │ │trecerii în rezerva
│11│Pantofi negri pentru ceremonie │per│ 1 │ 5 │Se asigura o per. de vara si una
│ │ │ │ │ │de iarnă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│12│Pantofi │per│ 1 │ 3 │La cerere se poate asigura o per. de
│ │ │ │ │ │vară
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru generali şi ofiţerii care au
│13│Cravată pentru ceremonie │buc│ 1 │ 5 │deţinu funcţii de conducere la data
│ │ │ │ │ │trecerii în rezervă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│14│Cravată │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│15│Fular │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│16│Centură pentru ceremonie │buc│ 1 │ 10 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│17│Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │ 10 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    NOTĂ:
    1. Prezenta normă se aplică pentru echiparea generalilor şi ofiţerilor în
    rezervă sau în retragere cu drept de a purta uniformă - cu asigurarea
    gratuită a articolelor de echipament. Articolele de echipament
    prevăzute în prezenta normă se asigură după 8 ani de la trecerea în
    rezervă sau în retragere.
    2. Odată cu echipamentul prevăzut de normă se distribuie toate accesoriile
    de îmbrăcăminte şi însemnele de grad aferente.
    3. Cu ocazia avansării în gradul următor celui avut la data trecerii în
    rezervă sau retragere se distribuie gratuit accesoriile necesare pentru
    2 uniforme Ofiţerii în rezervă (retragere) avansaţi generali primesc în
    dotare numai o singură dată urmatoarele accesorii: 4 per. de epoleţi
    3 embleme pentru coifură 3 per. petliţe paspoal pentru vipuşcă şi
    lampas pentru două costume 3 buc. parmace şi 3 cozoroace cu 3 rânduri
    de frunze de stejar etc.
    4. Accesoriile de îmbrăcăminte si însemnele de grad necesare pentru
    înlocuirea celor uzate precum si alte articole de echipament se pot
    asigura la cerere contra cost la preţul de achiziţie Femeile primesc
    pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantaloni.
    5. În cazul când se introduc în dotare noi uniforme acestea se vor asigura
    în anul introducerii lor.


                                  NORMA NR. 5
                   pentru echiparea studenţilor jandarmi din
                   Academia de Poliţie "ALEXANDRU IOAN CUZA"


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ Denumirea articolelor de │ │ PREVEDERI│ │
│c │ echipament │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şepcuţă cu cozoroc │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură 1 buc din camgarn şi 1 buc
│2 │Şapca completa │buc│ 2 │ 4 │din tergal
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Basc │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Căciulă │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. Îmbrăcăminte
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum instruire (buză cu 2 │ │ │ │
│ │pantaloni golf) │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum pentru clasă (bluzon tercot │ │ │ │Se asigură 1 pantalon din camgarn şi 1
│ │cu 2 pantaloni lungi) │buc│ 1 │ 4 │pantalon din tergal
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură 1 costum din camgarn şi 1
│ 3│Costum oraş (veston cu un pantalon) │buc│ 2 │ 4 │costum din tergal
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Pulover │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Scurtă pentru oraş │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Scurtă pentru instruire │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. Lenjerie
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Batistă │buc│ 4 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă pentru oraş │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cămaşă │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Cămaşă bluză │buc│ 6 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Chiloţi │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Izmene flanelate │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Tricou (maiou) │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Şosete │per│ 4 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru studente se distribuie ciorapi
│9 │Ciorapi │per│ 6 │ 1 │cu chilot (dresuri)
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Pijama │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Bluză flanelată │buc│ 3 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. Încălţăminte
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură 2 per.de vară şi 2 per de
│1 │Pantofi pentru oraş │per│ 4 │ 4 │iarna
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Ghete cu fermoar │per│ 1 │ 4 │Pentru studente se asigură cizme scurte
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Bocanci cu şiret │per│ 2 │ 4 │Pentru studente se asigură ghete
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Papuci │per│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. Echipament divers
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cravată │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Centură din piele │buc│ 1 │ 8 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Curea din piele pentru pantaloni │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Fular │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Mănuşi din lănă pentru oraş │per│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Mănuşi din pănză căptuşite │per│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Prosop │buc│ 4 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ F. Cazarmament
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cearşaf │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cearşaf plic │buc│ 4 │ 4 │Se poate asigura şi cearşaf simplu
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Pătură (pled) │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Faţă de pernă │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Saltea │buc│ 1 │10 │După folosirea a 1/2 din durata de
│ │ │ │ │ │serviciu se pot recondiţiona
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Perna │buc│ 1 │ 5 │După folosirea a 1/2 din durata de
│ │ │ │ │ │serviciu se pot recondiţiona
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ G. Accesorii
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Emblemă pentru coifură │buc│ 1 │ - │De fiecare şepcuţă basc şi căciulă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Insemn de grad │per│ 1 │ - │De fiecare costum scurtă cămaşă bluză
│ │ │ │ │ │manta ploaie la acordarea gradului
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Semne de armă │buc│ 10 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Petliţe │per│ 2 │ 4 │Numai pentru costumul de oraş
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Ecuson (insignă) specialitate │buc│ 1 │ - │De fiecare veston scurta manta ploaie
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┤cămaşa bluza pulover
│6 │Însemne an de studiu │per│ 1 │ - │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┤
│7 │Ecuson │buc│ 1 │ - │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Ecuson nominal │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │ 4 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    Notă:
    1. Conform acestei norme se echipează şi studentele cu următoarele deosebiri:
    - în loc de şapcă de oraş se distribuie pălărie;
    - la costumul de oraş se asigură în plus câte o fustă din camgarn şi tergal
    2. Articolele de echipament care în urma modificării şi completării uniformei
    au devenit atipice se vor purta până la epuizarea stocurilor.


                                  NORMA NR. 6
   pentru echiparea elevilor din şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şapcă de oraş completă │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Basc complet │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Şapcă din tercot completă │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Căciulă │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum unic cu doi pantaloni │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum pt. oraş (veston cu un │ │ │ │
│ │pantalon lung) │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Costum pentru clasă (bluzon cu un │ │ │ │
│ │pantalon lung) │buc│ 1 │ 2 │Se poate asigura şi geaca
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Scurtă cu mesadă detaşabilă pentru │ │ │ │
│ │instruire │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Scurtă pentru oraş │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Costum de protecţie contra │ │ │ │
│ │intemperiilor │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cămaşă │buc│ 2 │ 2 │Poate fi şi de culoare albă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă bluză cu epoleţi │buc│ 4 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Costum flauşat (bluză şi pantalon) │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Batistă │buc│ 4 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Chiloţi │buc│ 4 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Izmene din tricot lănă │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Maiou (tricou) │buc│ 4 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Pijama │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Ciorapi │per│ 12 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru studente se distribuie ciorapi
│10│Şosete │per│ 4 │ 2 │cu chilot (dresuri)
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Pantofi pentru oraş │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Bocanci unici de instruire │per│ 2 │ 2 │Pt. eleve se asigură ghete cu şiret
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Ghete îmblănite pentru oraş │per│ 1 │ 2 │Pt. eleve se asigură cizme scurte
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Papuci │per│ 1 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cravată │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Fular │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Mănuşi din lănă pentru oraş │per│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Mănuşi din pănză căptuşite │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Centură piele │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Curea pantaloni │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Pulover │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Prosop │buc│ 4 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ F. CAZARMAMENT
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cearşaf pănză │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cearşaf plic │buc│ 4 │ 4 │Se poate asigura şi cearşaf simplu
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Faţă pernă │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Saltea │buc│ 1 │ 10 │După folosirea a 1/2 din durata de
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┤serviciu se pot recondiţiona
│5 │Pernă │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Pătură lănă │buc│ 1 │ 6 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ G. EPOLEŢI ŞI ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Emblemă pentru coifură │buc│ 1 │ - │Pentru fiecare căciulă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Petliţe │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare costum veston bluzon
│3 │Semne arma │buc│ 2 │ - │scurta cămaşa bluza manta ploaie
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare costum veston bluzon
│4 │Însemne grad │per│ 1 │ - │scurta cămaşă bluză manta ploaie,
│ │ │ │ │ │o dată la avansare
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare costum veston bluzon
│5 │Ecuson │buc│ 1 │ - │scurta cămaşa bluza manta ploaie
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Ecuson nominal │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Eghilet simplu cu accesorii │buc│ 1 │ 4 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    Nota:
    1. Conform acestei norme se echipează şi elevele cu urmatoarele deosebiri
    - in loc de sapca de oras se distribuie palarie,
    - costumul de oras se confectioneaza cu un pantalon lung si o fusta
    2. Articolele de echipament care in urma modificarii si completarii
    uniformei au devenit atipice, se vor purta pana la epuizarea stocurilor.


                                  Norma nr. 7
                   pentru echiparea soldaţilor şi gradaţilor
      profesionişti, militarilor în termen şi militarilor cu termen redus


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Basc complet │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Şapcă (şepcuţă cu cozoroc) │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Căciulă │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum unic cu doi pantaloni │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum pentru oraş cu doi pantaloni │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Scurtă pentru instruire │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Scurtă pentru oraş │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Costum de protecţie contra │ │ │ │
│ │intemperiilor │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cămaşă │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă bluză m.l. cu epoleţi │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cămaşă bluză m.s. cu epoleţi │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Costum flauşat (bluză şi pantalon) │buc│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Numai pentru militari în termen şi
│5 │Batista │buc│ 2 │ 1 │termen redus
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Numai pentru militari în termen şi
│6 │Chiloti │buc│ 2 │ 1 │termen redus
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Izmene din tricot lănă │buc│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Numai pentru militari în termen şi
│8 │Maiou │ │ 2 │ 1 │termen redus
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Tricou cu mânecă scurtă │buc│ 2 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Numai pentru militari în termen,
│10│Pijama │buc│ 2 │ 2 │termen redus şi 1/3 din efective
│ │ │ │ │ │profesioniste
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Ciorapi │per│ 12 │ 1 │Se asigură 4 per. de iarnă şi 8 per.
│ │ │ │ │ │de vara
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Bocanci unici │per│ 2 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Pantofi │per│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Papuci │per│ 1 │ 2 │Numai pentru militari în termen,
│ │ │ │ │ │termen redus şi 1/3 din efective
│ │ │ │ │ │profesioniste
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cravată │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Mănuşi pentru instruire │per│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Mănuşi lănă │per│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Cele din piele au durata de serviciu
│4 │Centura │buc│ 1 │ 4 │de 6 ani
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Cele din piele au durata de serviciu
│5 │Curea │buc│ 1 │ 4 │de 6 ani
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Pulover │buc│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Numai pentru militari în termen şi
│7 │Prosop │buc│ 3 │ 3 │termen redus
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ Se acordă numai pentru militari în
│ F. CAZARMAMENT termen, termen redus şi 1/3 din
│ efective profesioniste
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cearşaf pânză │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cearşaf pic │buc│ 4 │ 4 │Se poate asigura şi cearşaf simplu
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Faţă pernă │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Saltea │buc│ 1 │ 10 │După folosirea a 1/2 din durata de
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┤serviciu se pot recondiţiona
│5 │Pernă │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Pătură lână │buc│ 1 │ 6 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ G. EPOLEŢI ŞI ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Emblemă pentru coifură │buc│ 1 │ - │Pentru fiecare căciulă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare costum scurtă cămaşă
│2 │Suport însemne de grad │buc│ 1 │- │bluza tricou
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare costum scurtă cămaşă
│3 │Ecuson │buc│ 1 │ - │bluza tricou
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Ecuson nominal │buc│ 3 │ 4 │Numai pentru efectivele profesioniste
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare costum scurtă cămaşă
│5 │Semne de arma │buc│ 2 │ - │bluza tricou
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Petliţe │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru militarii cu termen redus pe
│7 │Galon cu zig-zag │ ml│1,5 │ - │toata perioada instruirii
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    NOTĂ:
    1. Articolele de echipament care în urma modificării şi completării
    uniformei au devenit atipice se vor purta până la epuizarea stocurilor.
    2. Ofiţerii maiştrii militari subofiţerii gradaţii şi soldaţii în rezervă
    chemaţi pentru concentrare se echipează pe toată durata concentrării
    conform acestei norme.


                                  Norma nr. 8
               pentru echiparea militarilor în termen condamnaţi


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Căciulă │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Şepcuţă │buc│ 1 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum salopetă cu doi pantaloni │ │ │ │
│ │pt. iarnă │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Costum salopetă cu doi pantaloni │ │ │ │
│ │pt. vară │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Pulover │buc│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Batistă │buc│ 2 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă din pănză │buc│ 3 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cămaşă bluză │buc│ 3 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Chiloţi │buc│ 3 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Izmene │buc│ 3 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Maiou │buc│ 2 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Pijama │buc│ 3 │ 3 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Bocanci │per│ 2 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cizme cauciuc │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Papuci │per│ 1 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Ciorapi bumbac │per│ 8 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Mănuşi iarnă │per│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Curea pantaloni │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Prosop │buc│ 3 │ 3 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ F. CAZARMAMENT
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cearşaf pănză │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Faţăpernă │buc│ 3 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Saltea │buc│ 1 │ 10 │După folosirea a 1/2 din durata de
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┤serviciu se pot recondiţiona
│4 │Pernă │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Pătură lănă │buc│ 1 │ 6 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────


                                  Norma nr. 9
  echipament pentru muzica reprezentativă şi a formaţiunilor, echipelor artistice


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ A. COIFURĂ
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şapcă pentru ceremonie completă │buc│ 2 │ 8 │Se asigură una de vară şi una de iarnă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Căciulă │buc│ 1 │ 6 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ B. ÎMBRĂCĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Costum pentru ceremonie veston cu │ │ │ │Se asigura unul de vara şi unul de
│ │un pantalon lung │buc│ 2 │ 8 │iarna
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Scurtă cu mesadă şi guler blană │ │ │ │
│ │naturală │buc│ 1 │ 8 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Manta pentru ploaie │buc│ 1 │ 8 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ C. LENJERIE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cămaşă │buc│ 4 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cămaşă bluză │buc│ 2 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ D. ÎNCĂLŢĂMINTE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Pantofi de iarnă │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Pantofi de vară │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Ghete îmblănite │per│ 1 │ 4 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ E. ECHIPAMENT DIVERS ŞI ACCESORII
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cravată │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Fular │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Ciorapi (şosete) │buc│ 3 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Emblemă pentru coifură │per│ 1 │ - │De fiecare căciulă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Epolet format treflă pt. ceremonie │per│ 2 │ 8 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Semne de armă │buc│ 4 │ 8 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Petliţe │per│ 2 │ 8 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Centură pt ceremonie │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Ecuson │buc│ 5 │ 4 │
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
    NOTĂ:
    1. Pentru femei se asigură pălărie în loc de şapcă şi fustă
    în loc de pantalon


                                  Norma nr. 10
                    pentru asigurarea cu echipament special


┌──┬────────────────────────────────────┬───┬──────────┬─────────────────────────────────────┐
│Nr│ DENUMIREA ARTICOLELOR DE │ │ PREVEDERI│ │
│c │ ECHIPAMENT │U/M├────┬─────┤ OBSERVATII │
│r │ │ │Can-│Du- │ │
│t │ │ │ti- │rata │ │
│ │ │ │ta- │(ani)│ │
│ │ │ │te │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼─────────────────────────────────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴─────────────────────────────────────┘
│ I. PENTRU EFECTIVELE CARE EXECUTĂ MISIUNI DE ÎNDRUMARE ŞI DIRIJARE A CIRCULATIEI
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şapcă albă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Coafa albă │buc│ 2 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Căciulă albă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Şepcuţă albă │buc│ 2 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Vestă pentru protecţie împotriva │ │ │ │
│ │frigului │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Scurtă reflectorizantă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Vestă (ham) cu elemente │ │ │ │
│ │reflectorizante │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Costum (bluză + pantaloni) de │buc│ 2 │ inv │Se asigură unul de vară şi unul
│ │protectie împotriva ploii cu │ │ │ │iarna
│ │elemente reflectorizante │ │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură două per. iarnă şi
│9 │Mânuşi albe │per│ 4 │ inv │doua per. vara
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Ochelari de soare │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură numai pe timpul
│11│Pantaloni scurţi tip bermude │buc│ 1 │ inv │misiunilor in sezonul estival
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură numai pe timpul
│12│Tricou cu mâneca scurta │buc│ 2 │ inv │misiunilor in sezonul estival
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură numai pe timpul
│13│Pantofi sport │per│ 1 │ inv │misiunilorinm sezonul estival
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│14│Fluier │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│15│Port carnet │buc│ 1 │ inv │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ II. PENTRU EFECTIVELE CARE EXECUTĂ PAZĂ OBIECTIVE (POSTURI FIXE ŞI MOBILE EXTERIOARE)
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Capişon din lănă │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Şubă (scurtă) îmblănită │buc│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Şoşoni îmblăniţi │per│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Mănuşi îmblănite │per│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Ciorapi lănă │per│ 3 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Cizme pâslă │per│ 1 │ 6 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare post aflat în zona de
│7 │Cizme din cauciuc │per│ 1 │ 2 │precipitaţii frecvente pădurii
│ │ │ │ │ │sau zone mlăştinoase
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ III. PENTRU EFECTIVELE CARE EXECUTĂ PAZA AMBASADELOR ŞI OBIECTIVELOR
│ CONSULARE (M.T, SOLDAŢI ŞI GRADAŢI PROFESIONIŞTI)
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Basc complet sau şepcuţă cu cozoroc │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Căciulă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Costum stofă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Costum unic cu doi pantaloni │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Scurtă îmblănită │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Bluză de vânt impermeabilă cu mâneci│buc│ 1 │ inv │Poate fi înlocuită cu manta
│ │detaşable │ │ │ │pentru ploaie
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Cămaşă │buc│ 2 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Cămaşă bluză cu mânecă lungă │buc│ 2 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Cămaşă bluză cu mânecă scurtă │buc│ 2 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Pantofi │per│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Bocanci unici │per│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│12│Cravată │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│13│Centură │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│14│Mănuşi lână │per│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│15│Fular │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│16│Şosete │per│ 6 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│17│Ciorapi lână │per│ 4 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│18│Emblemă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│19│Ecuson nominal │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│20│Însemne grad │per│ 1 │ inv │Pentru fiecare costum scurtă
│ │ │ │ │ │bluza camasa bluza
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare costum scurtă
│21│Semne arma │buc│ 2 │inv │bluza cămaşa bluza
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare costum scurtă
│22│Ecuson specific │buc│ 1 │inv │bluza cămaşa bluza
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│23│Petliţe │per│ 1 │ - │Pentru fiecare veston
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ IV. PENTRU EFECTIVELE CARE EXECUTĂ PAZA OBIECTIVELOR UNDE SE DESFĂŞOARĂ
│ ACTIVITĂŢI PERMANENTE SAU TEMPORARE DE PROTOCOL LA NIVELUL INSTITUŢIILOR
│ STATULUI ŞI A EFECTIVELOR GĂRZII DE ONOARE DE LA NIVELUL I.G.J.R.
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Basc complet sau şepcuţă cu cozoroc │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Căciulă cu blană naturală de culoare│ │ │ │
│ │neagra │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Chipiu │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Veston tip tunică din stofă iarnă │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Pantalon lung din stofă iarnă │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Pantalon golf din stofă iarnă │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Pantalon pentru cizmă din stofă │ │ │ │
│ │iarnă │buc│ 1 │inv │Pentru efectivele călare
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Veston tip tunică din stofă vară │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Pantalon lung din stofă vară │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Pantalon golf din stofă vară │per│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Pantalon pentru cizmă din stofă vară│buc│ 1 │inv │Pentru efectivele călare
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru efectivele călare
│12│Manta postav │buc│ 1 │inv │scurta postav
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│13│Manta ploaie cu epoleţi │buc│ 1 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│14│Fular (eşarfă) alb │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│15│Pantofi iarnă │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│16│Pantofi vară │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│17│Bocanci unici │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│18│Cizme piele │per│ 1 │ 2 │Pentru efectivele călare
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│19│Centură albă │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│20│Eghilet cu accesorii │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│21│Ecuson │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare veston manta
│22│Epoleţi cu franjuri │per│ 1 │ - │scurta
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│23│Mănuşi albe iarnă │per│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│24│Mănuşi albe vară │per│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare veston manta
│25│Petlite │per│ 1 │ - │scurta
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│26│Emblemă pentru căciulă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare veston manta
│27│Garnitura mâneca │per│ 1 │ - │scurta
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ V. PENTRU EFECTIVELE BRIGĂZII SPECIALE DE INTERVENŢIE UNITĂŢILE SUBUNITĂŢILE
│ ŞI GRUPĂRILE CE EXECUTĂ MISIUNI DE INTERVENŢIE ORDINE PUBLICĂ ANTITERO SI
│ INTERNAŢIONALE ETC
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cort comandament 5,20 x 5,20 │cpl│4 │inv │De fiecare unitate
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cort comandament 3,60 x 3,60 │cpl│4 │inv │De fiecare unitate
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cort grupă │cpl│1 │inv │Pentru fiecare grupă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare luptător din
│4 │Cort individual │cpl│1 │inv │serviciul cercetare Câte trei
│ │ │ │ │ │pentru fiecare detaşament
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│5 │Cizme cauciuc │per│ 1 │ 2 │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│6 │Mânuşi piele cu intaritura │per│ 1 │ inv │profesionist
│ │antitrauma │ │ │ │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│7 │Cagula mascare iarna │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│8 │Cagula mascare vara │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│9 │Complet apărătoare coate si genunchi│per│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Şubă îmblănită │buc│ 5 │ inv │Pentru fiecare detaşament
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│11│Bocanc cu inserţie de otel │per│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│12│Păslari │per│ 5 │ inv │Pentru fiecare detaşament
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│13│Vesta multifunctionala │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│14│Saltea pneumatica │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│15│Pătură lână │buc│ 2 │ 6 │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│16│Perna │buc│ 1 │ 5 │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│17│Fata perna │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│18│Cearşaf │buc│ 4 │ 4 │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│19│Sac de dormit │buc│ 1 │ inv │Pentru 1/3 din efectivul unităţii
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│20│Şepcuţă │buc│ 1 │ inv │profesionist ce execută misiunii
│ │ │ │ │ │estivale
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│21│Tricou mânecă scurtă inscripţionat │buc│ 2 │ inv │profesionist ce execută misiuni
│ │ │ │ │ │estivale
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│22│Pantaloni scurţi tip bermude │buc│ 1 │ inv │profesionist ce execută misiuni
│ │ │ │ │ │estivale
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│23│Pantofi tip sport │per│ 1 │ inv │profesionist ce execută misiunii
│ │ │ │ │ │estivale
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│24│Costum trening │buc│ 1 │ inv │Pentru 50% din efective
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│25│Pantofi antrenament │per│ 1 │ inv │Pentru 50% din efective
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│26│Costum judo │buc│ 1 │ inv │Pentru 50% din efective
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│27│Raniţa │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│28│Foaie cort │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│29│Sac merinde │buc│ 1 │ inv │profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru 50 % din efective
│ │ │ │ │ │Pentru misiuni internaţionale
│30│Geanta (sac) transport echipament │buc│ 1 │ inv │se asigura de fiecare cadru si
│ │ │ │ │ │militar profesionist
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│31│Mască protecţie (nas gură) pentru │ │ │ │profesionist ce execută misiunii
│ │praf substanţe toxice etc │buc│ 1 │ inv │in medii toxice, arhiva,
│ │ │ │ │ │laboratoare etc.
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│ │ │ │ │ │profesionist ce execută misiunii
│32│Mânuşi model chirurgical │per│ 1 │ inv │in medii toxice, arhiva,
│ │ │ │ │ │laboratoare etc.
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│33│Vestă reflectorizantă inscripţionată│buc│ 1 │ inv │Pentru 1/3 din efectivul unităţii
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│34│Combinezon vara │buc│ 1 │ inv │profesionist- luptător antitero
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │De fiecare cadru şi militar
│35│Combinezon iarna │buc│ 1 │ inv │profesionist- luptător antitero
│ │ │ │ │ │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ VI. PENTRU EFECTIVELE DIN UNITĂŢILE ŞI SUBUNITĂŢILE CU MISIUNI ÎN MUNŢI ŞI CARE SE
│ INSTRUIESC PE SCHIURI (TOATE CATEGORIILE DE MILITARI)
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Schiuri fond │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Ghete schiuri │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Beţe schiuri │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Clăpari │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Schiuri alpin │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Mănuşi schi │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Costum pentru schi │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Căciulă(capişon) pentru schi │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Ochelari zăpadă │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Frânghie roşie avalanşă │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Lopată avalanşă │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│12│Sondă avalanşă │buc│ 1 │ inv│
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ VII. PENTRU EFECTIVELE DIN UNITĂŢILE CE EXECUTĂ INSTRUCŢIE ALPINĂ (TOATE
│ CATEGORIILE DE MILITARI INCLUSIV PENTRU LUPTĂTORI ANTITERO)
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Centură siguranţă alpinism │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │8 rapel mic │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │8 rapel mare │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Carabiniere siguranţă │buc│ 6 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Dispozit de urcare pe coardă │ │ │ │
│ │ASCENSION │buc│ 2 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Blocator STOP │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Coardă dinamică statică │ml │100 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Mănuşi alpinism │per│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Role tandem │buc│ 2 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Scăriţe │buc│ 2 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Bucle │buc│ 2 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│12│Rucsac pentru materiale │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│13│Papuci căţărare │per│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│14│Lanternă frontală │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│15│Piolet vară │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│16│Piolet iarnă │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│17│Pitoane fisuri orizontale şi │ │ │ │
│ │verticale │buc│ 4 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│18│Pitoane lămuţe │buc│ 4 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│19│Ham alpinism │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Troliu │buc│ 2 │inv │Pentru fiecare grupă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│21│Manşon protecţie coardă │buc│ 4 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│22│Tandem coborâre funicular │cpl│ 2 │inv │Pentru fiecare grupă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│23│Colţar de trecere │cpl│ 6 │inv │Pentru fiecare grupă
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│24│Semicoardă │ ml│ 50 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│25│Cască alpinism │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│26│Sac dormit │buc│ 1 │inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│27│Cort izoterm │cpl│ 2 │inv │Pe fiecare grupă alpină
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│28│Geantă (sac) transport echipament │buc│ 1 │inv │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ VIII. ECHIPAMENT PENTRU EFECTIVELE DIN UNITĂŢILE ŞI SUBUNITĂŢILE CARE EXECUTĂ
│ MISIUNI DE SCAFANDRI ŞI ÎN DELTĂ (TOATE CATEGORIILE DE MILITARI)
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Cearşaf pluşat pentru baie │buc│ 2 │ 4 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Chiloţi pentru baie (slip) │buc│ 1 │ 1 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cizme piele bord │per│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Costum îmblănit │buc│ 1 │ 5 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Costum neîmblănit │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Mănuşi │per│ 1 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Pantaloni scurţi │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Pantofi gabier │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Trening │buc│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Prosop pluşat │buc│ 3 │ 3 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Tricou │buc│ 2 │ 2 │
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ IX. PENTRU EFECTIVELE CE EXECUTĂ MISIUNI CĂLARE
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│1 │Şa completă de călărie │cpl│ 1 │ 12 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Cască protecţie cu vizor │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Se asigură unul de vară şi
│3 │Costum cu un pantalon de cizma │buc│ 2 │ inv│iarna
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│4 │Pelerină pentru poaie │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Vestă reflectorizantă │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│6 │Cizme din piele │per│ 1 │ 2 │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│7 │Mănuşi tip muşchetar │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│8 │Pinteni │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│9 │Apărători pentru genunchi │per│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│10│Brău protecţie │buc│ 1 │ inv│
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│11│Bazoane genunchi şi spate │per│ 1 │ inv│
├──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────
│ X. MATERIALE PENTRU INSTRUCŢIE, APLICAŢII ŞI ALTE MISIUNI
├──┬────────────────────────────────────┬───┬────┬─────┬──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru executarea tragerilor în
│ │ │ │ │ │poligoane se asigură câte una
│ 1│Foaie de cort │buc│ 1 │ inv │buc. pentru fiecare loc de
│ │ │ │ │ │tragere
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│2 │Sac merinde │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│3 │Cască metalică │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Cantitatea formatul şi mărimea
│4 │Corturi diferite │cpl│ - │ inv │se stabilesc prin tabela de
│ │ │ │ │ │înzestrare
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│5 │Raniţă │buc│ 1 │ inv │
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Pentru fiecare 50 militari La
│ │ │ │ │ │unităţile cu efective până la 50
│6 │Sac transport echipament │buc│ 1 │ 6 │militari se asigura cate doua
│ │ │ │ │ │buc
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Necesarul se stabileşte în
│7 │Sac corespondenta │buc│ - │ inv │funcţie de nevoi
├──┼────────────────────────────────────┼───┼────┼─────┼──────────────────────────────────────
│ │ │ │ │ │Necesarul se stabileşte în
│8 │Geanta pânza corespondenta │buc│ - │ inv │funcţie de nevoi
└──┴────────────────────────────────────┴───┴────┴─────┴──────────────────────────────────────

    NOTĂ:
    1. Prezenta normă se aplică militarilor care sunt încadraţi în statele de
    organizare precum şi celor care în diverse ocazii execută misiunile
    respective (cu excepţiile arătate în dreptul fiecărei categorii de
    materiale la coloana observaţii)
    2. Pentru specialităţile neprevăzute în prezenta normă echipamentul
    special necesar pentru militari precum şi durata de folosinţă a acestora
    se aprobă de ministrul administraţiei şi internelor.
    3. Echipamentul special distribuit militarilor conform prezentei norme
    se acordă în folosinţă temporară gratuit în scopul îndeplinirii
    activităţilor pentru care sunt destinate.
    4. Militarilor care participă la diferite acţiuni ordonate (parăzi blocuri
    de defilare gardă de onoare la nivelul unităţii etc.) li se asigură ca
    inventar de unitate: una per. mănuşi albe una centură albă şi o eşarfă.
    5. În anumite situaţii Direcţia Management Logistic poate aproba înlocuirea
    (substituirea) unor materiale de echipament special cu altele asemănătoare
    care să asigure aceleaşi condiţii de protecţie



    ANEXA 3

               LEGITIMAŢIA DE SERVICIU ŞI INSIGNA DE JANDARMI

    ART. 1
    Legitimaţia de serviciu a cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor profesionişti jandarmi este documentul oficial care atestă calitatea de jandarm în activitate şi va fi folosită pentru declinarea calităţii de jandarm numai în exercitarea atribuţiunilor de serviciu.
    ART. 2
    Legitimaţia de serviciu este confecţionată în sistem duplex (faţă-verso) printr-o singură trecere pe sistemul DOCU PRINT HC 350, filigranată cu următorul conţinut:
    ● faţă - în partea de sus central, "ROMÂNIA", dedesubt "MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR" şi "JANDARMERIA ROMÂNĂ"; în centru, stema României; în partea de jos stânga se vor înscrie gradul militar, numele/prenumele tatălui şi prenumele titularului; în partea de jos dreapta, fotografia titularului, cu dimensiunile de 2,5 x 3,5 cm, color;
    ● verso - în partea de sus central, unitatea din care face parte titularul şi data eliberării legitimaţiei; în centru, sigla unităţii respective, după caz, încadrată stânga-dreapta de seria (3 litere), respectiv numărul (maximum 5 cifre) legitimaţiei. Sub numărul legitimaţiei se aplică semnătura scanată a şefului; în partea de jos sub siglă se consemnează data expirării legitimaţiei, codul numeric personal al titularului şi treptele ce conţin gradul de acces aprobat pentru titularul legitimaţiei.
    ART. 3
    Modelele legitimaţiilor de serviciu pe categorii sunt prezentate alăturat.
    ART. 4
    Insigna de jandarmi atestă împreună cu legitimaţia de serviciu prevăzută la art. 1 calitatea de jandarm în activitate.
    ART. 5
    Insigna este prevăzută cu sistem de fixare prin lamelă metalică pe articolele de îmbrăcăminte, pe centură sau pe suportul de piele aferent, în care se poate introduce şi legitimaţia de serviciu.
    ART. 6
    Faţa insignei conţine elemente de identificare comune şi specifice.
    1. Elementele de identificare comune sunt următoarele:
    ● în partea de sus se află drapelul tricolor, iar pe culoarea galbenă a acestuia este înscris "ROMANIA";
    ● în partea de jos, pe plăcuţa dreptunghiulară, sunt înscrise seria formată din 1-3 litere, care reprezintă identificarea alfabetică a unităţii din care face parte titularul, şi numărul insignei format din 4-5 cifre, care reprezintă identificarea numerică a jandarmului.
    2. Elementele de identificare specifice sunt următoarele:
    ● insigna este confecţionată din tombac pe fond albastru, având încris în partea de sus central "ROMÂNIA", pe fondul galben al tricolorului; în partea centrală, sigla armei jandarmi înconjurată pe părţile laterale cu frunza de laur şi frunza de stejar de culoare galbenă şi în partea de jos, "JANDARMERIA", de culoare galbenă.
    3. Metodologia privind emiterea, evidenţa şi folosirea insignelor de jandarmi de către personalul militar în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

    NOTA(CTCE)
    Modelele legitimatiilor se gesesc in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 81 din 30 ianuaria 2006 la pagina 26, a se vedea imaginea asociata.


    ANEXA 4

                          SIGLA
                   Jandarmeriei Romane

    NOTA(CTCE)
    Reprezentarea grafica a siglei Jandarmeriei Romane se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 81 din 30 ianuarie 2006, la pagina 27, a se vedea imaginea asociatata.

    Sigla Jandarmeriei Române păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: în scutul exterior albastru se află acvila cruciată, de aur, cu ciocul şi ghearele roşii, ţinând în gheara dreaptă o sabie de argint, iar în cea stângă o ramură de măslin verde.
    Pe pieptul acvilei, un scut albastru, încărcat cu un romb de argint, ieşind dintr-o cunună formată din trei frunze de stejar de aur, având în centru litera "J" stilizată, scrisă cu negru.
    În partea inferioară a scutului mare, pe eşarfa albă, este scrisă cu litere deviza "LEX ET ORDO" (LEGE ŞI ORDINE).
    Semnificaţia elementelor însumate:
    a) litera "J" este sigla care desemnează încă din secolul trecut această instituţie;
    b) cununa din frunze de stejar simbolizează puterea de sacrificiu şi durata în timp a statului de drept.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016