Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.829 din 22 decembrie 2005  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.829 din 22 decembrie 2005 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine si ovine

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 11 din 5 ianuarie 2006

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
<>Hotãrârea Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 228 din 16 martie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, dupã litera c) a alineatului (3) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) inspectori."
2. Alineatul (2) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comisia de clasificare este o organizaţie cu personalitate juridicã, fãrã scop lucrativ, de interes public, cu finanţare proprie, formatã din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, ai altor autoritãţi ale administraţiei publice centrale, dupã caz, ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale din domeniu."
3. La articolul 4, literele i) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"i) participã la rezolvarea contestaţiilor care apar la clasificare, conform statutului şi prevederilor legale;
j) monitorizeazã activitatea de clasificare şi prezintã sãptãmânal Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale preţul stabilit ca nivel de referinţã pentru carcasa din fiecare specie, grila de preţuri pentru carcasele din fiecare specie, în funcţie de calitatea acestora, şi rapoartele de clasificare centralizate pe fiecare judeţ."
4. La articolul 5, literele a), b) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) reprezentanţi ai asociaţiilor crescãtorilor de porcine, bovine şi ovine - 44%;
b) reprezentanţi ai patronatelor şi ai organizaţiilor profesionale ale procesatorilor de carne - 40%;
...........................................................................
d) reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi ai altor autoritãţi din administraţia publicã centralã, dupã caz - 8%."
5. Alineatul (3) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Autorizaţia pentru efectuarea clasificãrii carcaselor se acordã agenţiilor de clasificare şi clasificatorilor în conformitate cu condiţiile stabilite de cãtre Comisia de clasificare şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale."
6. Alineatul (2) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Înregistrarea rezultatelor clasificãrii se face de cãtre clasificatori în raportul de clasificare, al cãrui model se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale. Raportul de clasificare se întocmeşte în trei exemplare, unul pentru proprietarul animalelor sau reprezentantul legal al acestuia, unul pentru unitatea de abatorizare şi unul pentru arhiva proprie a agenţiei de clasificare sau a clasificatorului."
7. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Clasificarea carcaselor se realizeazã de cãtre agenţiile de clasificare sau de clasificatori autorizaţi, pe baza unui tarif de clasificare pentru fiecare animal, plãtit de cãtre unitãţile de abatorizare. Tarifele se stabilesc prin negociere între pãrţi şi se comunicã Comisiei de clasificare."
8. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 9 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Lista cu agenţiile de clasificare autorizate, lista cu clasificatorii autorizaţi, precum şi formularul-tip pentru autorizaţia de clasificare se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(3) În cazul în care pentru efectuarea clasificãrii sunt necesare echipamente, clasificatorii şi agenţiile de clasificare sunt obligaţi sã utilizeze echipamentele autorizate în urma unui test de disecţie pe un lot reprezentativ de carcase, conform legislaţiei Uniunii Europene. Lista echipamentelor autorizate, precum şi formularele pentru etalonare vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale."
9. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Agenţiile de clasificare şi clasificatorii au obligaţia de a vira lunar cãtre Comisia de clasificare o cotã procentualã din tariful de clasificare, stabilitã de cãtre aceasta în statut, pentru a asigura acoperirea cheltuielilor proprii de organizare şi funcţionare.
(2) Agenţiile de clasificare şi clasificatorii au obligaţia de a transmite sãptãmânal Comisiei de clasificare date complete privind rezultatele clasificãrii."
10. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Serviciul de inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale verificã atât respectarea prevederilor prezentei hotãrâri, cât şi corectitudinea clasificãrii carcaselor prin sondaj sau la cerere.
(2) Atribuţiile şi modalitãţile de funcţionare ale inspecţiei vor fi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale."
11. Dupã articolul 11 se introduc cinci noi articole, articolele 11^1-11^5, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Activitatea de inspecţie se realizeazã de cãtre serviciul de inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, prin inspectorii serviciului de inspecţii din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, în funcţie de zonele stabilite prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(2) Inspectorii prevãzuţi la alin. (1) trebuie sã aibã studii superioare în domeniul zootehnic şi pregãtire de specialitate în activitatea de clasificare şi se împuternicesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(3) Abatoarele, agenţiile de clasificare şi clasificatorii sunt obligaţi sã asigure toate condiţiile necesare, inclusiv accesul la documentele de clasificare, pentru desfãşurarea acţiunilor de control de cãtre persoanele prevãzute la alin. (1).
(4) În cazul în care verificarea s-a fãcut la cerere, persoanele prevãzute la alin. (1) comunicã acest rezultat pãrţilor interesate.
(5) În cazul în care ca urmare a verificãrilor se constatã nereguli în funcţionarea echipamentelor utilizate la clasificare sau în activitatea clasificatorului, persoanele prevãzute la alin. (1) vor aplica sancţiuni în conformitate cu legislaţia în vigoare şi vor informa Comisia de clasificare pentru a lua mãsurile care se impun în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Art. 11^2. - Constituie contravenţii urmãtoarele fapte privind neîndeplinirea obligaţiilor de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine:
a) neefectuarea clasificãrii carcaselor în abatoare, conform normelor în vigoare;
b) efectuarea clasificãrii de cãtre alte persoane decât clasificatorii autorizaţi prin atestatul de clasificator;
c) nevirarea lunarã cãtre Comisia de clasificare a sumei fixate aprobate din tariful de clasificare;
d) neafişarea de cãtre abatoare a tarifului de clasificare şi a grilei de preţuri;
e) nerespectarea obligaţiei de a transmite sãptãmânal Comisiei de clasificare datele privind rezultatul clasificãrii;
f) neîncadrarea corectã a carcasei în clasa de calitate corespunzãtoare;
g) nefuncţionarea echipamentelor utilizate la clasificare la parametrii corespunzãtori;
h) neînregistrarea de cãtre clasificatori a rezultatelor clasificãrii în raportul de clasificare tip;
i) neeliberarea raportului de clasificare proprietarului animalelor sau reprezentantului legal al acestuia, abatorului şi nepãstrarea rapoartelor de clasificare în arhiva proprie, conform legislaţiei în vigoare;
j) împiedicarea activitãţii de control a persoanelor prevãzute la art. 11^1 alin. (1).
Art. 11^3. - Contravenţiile prevãzute la art. 11^2 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 1.500 lei (RON) la 2.500 lei (RON), fapta prevãzutã la lit. i);
b) cu amendã de la 2.500 lei (RON) la 5.000 lei (RON), faptele prevãzute la lit. b), g) şi h);
c) cu amendã de la 5.000 lei (RON) la 8.000 lei (RON), faptele prevãzute la lit. a), c), d), e) şi f);
d) cu amendã de la 8.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), fapta prevãzutã la lit. j).
Art. 11^4. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele prevãzute la art. 11^1 alin. (1).
Art. 11^5. - Contravenţiilor prevãzute în prezenta hotãrâre le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare."
12. Poziţia nr. 2 din anexa "Definirea termenilor specifici utilizaţi în Sistemul de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine" va avea urmãtorul cuprins:
"2. clasificator - persoanã fizicã atestatã şi autorizatã sã efectueze clasificarea carcaselor;".

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
-------------
p. Ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Vasile Lupu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 22 decembrie 2005.
Nr. 1.829.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016