Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.816 din 28 octombrie 2004  pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.816 din 28 octombrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.023 din 5 noiembrie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 7 din Legea energiei electrice nr. 318/2003 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 581/2002 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 24 iunie 2002.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


──────────────
Preşedintele Autoritãţii Naţionale de Reglementare
în Domeniul Energiei,
Jean Constantinescu

Ministru de stat, ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Valentin Mocanu,
secretar de stat

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 28 octombrie 2004.
Nr. 1.816.

ANEXĂ

REGULAMENTUL
de organizare şi funcţionare al Autoritãţii Naţionale de
Reglementare în Domeniul Energiei

ART. 1
Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Energiei, denumitã în continuare ANRE, se organizeazã şi funcţioneazã ca instituţie publicã autonomã de interes naţional, cu personalitate juridicã, în temeiul prevederilor <>Legii energiei electrice nr. 318/2003 şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 11/2004 privind stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 228/2004 .
ART. 2
ANRE are competenţele şi atribuţiile prevãzute de <>art. 11 din Legea energiei electrice nr. 318/2003 şi de orice alte acte normative în vigoare.
ART. 3
(1) Conducerea ANRE este asiguratã de un preşedinte şi de un vicepreşedinte, numiţi şi revocaţi prin decizie a primului-ministru la propunerea ministrului de resort, pe o perioadã de 5 ani.
(2) Preşedintele şi vicepreşedintele asigurã îndeplinirea atribuţiilor şi competenţelor care revin ANRE, potrivit prevederilor legale şi ale prezentului regulament.
(3) În exercitarea atribuţiilor sale preşedintele emite ordine şi decizii.
(4) Preşedintele este ordonator principal de credite.
ART. 4
Preşedintele ANRE are urmãtoarele atribuţii principale:
a) reprezintã ANRE în raporturile cu ministerele, cu celelalte autoritãţi publice, cu persoanele juridice şi fizice, române sau strãine;
b) aprobã strategia de dezvoltare instituţionalã a ANRE, programele de activitate şi programele de cooperare;
c) coordoneazã procesul de emitere a reglementãrilor pentru sectorul şi piaţa de energie electricã;
d) coordoneazã procesul de aliniere a sistemului de reglementãri din domeniul energiei electrice, care sunt de competenţa ANRE, la legislaţia Uniunii Europene, în vederea integrãrii pieţei naţionale de energie electricã în piaţa regionalã şi europeanã de energie electricã;
e) aprobã încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de muncã ale salariaţilor ANRE;
f) acordã delegãrile de competenţã şi împuternicirile de reprezentare vicepreşedintelui şi personalului ANRE;
g) aprobã atribuţiile şi competenţele personalului ANRE şi ale entitãţilor organizatorice din cadrul ANRE;
h) aprobã Regulamentul intern al ANRE;
i) aprobã statul de funcţii al ANRE;
j) aprobã deplasãrile în strãinãtate ale personalului ANRE;
k) avizeazã şi supune spre aprobare Guvernului proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al ANRE;
l) coordoneazã activitatea departamentelor şi a celorlalte compartimente aflate în subordinea sa.
ART. 5
(1) Vicepreşedintele ANRE coordoneazã activitatea în domeniile comunicãrii, cooperãrii internaţionale, controlului, dezvoltãrii interne şi resurselor umane, tehnologiei informaţiei, financiar, administrativ şi managementului calitãţii.
(2) Vicepreşedintele ANRE este înlocuitor de drept al preşedintelui în absenţa acestuia.
(3) Vicepreşedintele ANRE are urmãtoarele atribuţii principale:
a) asigurã derularea programelor de cooperare şi asistenţã internaţionalã;
b) asigurã elaborarea proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli al ANRE, pe care îl prezintã spre avizare preşedintelui, precum şi execuţia bugetului aprobat;
c) asigurã crearea şi gestionarea unei baze de date, în condiţiile <>art. 11 alin. (2) lit. q) din Legea energiei electrice nr. 318/2003 ;
d) asigurã soluţionarea sesizãrilor, reclamaţiilor şi a plângerilor consumatorilor;
e) coordoneazã activitatea direcţiilor şi a celorlalte compartimente aflate în subordinea sa;
f) îndeplineşte şi alte atribuţii la solicitarea preşedintelui.
ART. 6
(1) Structura organizatoricã a ANRE este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.
(2) Prin decizie a preşedintelui ANRE pot fi constituite servicii, birouri şi alte compartimente, conform prevederilor legale în vigoare.
(3) Numãrul maxim de posturi este de 100, exclusiv preşedintele, vicepreşedintele şi cei 3 reglementatori.
ART. 7
(1) Departamentele din cadrul ANRE asigurã elaborarea de reglementãri în urmãtoarele domenii de activitate:
a) Departamentul infrastructurã şi autorizare - în domeniul racordãrii la reţea, în domeniul autorizãrii agenţilor economici din sectorul energiei electrice, în domeniul dezvoltãrii şi funcţionãrii infrastructurii sistemului electroenergetic naţional şi a pieţei energiei electrice, precum şi al tarifelor reglementate aferente;
b) Departamentul funcţionare şi dezvoltare piaţã de energie în domeniul funcţionãrii transparente şi nediscriminatorii a pieţei de energie electricã, în domeniul dezvoltãrii şi consolidãrii acesteia, precum şi al preţurilor reglementate aferente.
(2) Departamentele din cadrul ANRE sunt conduse de directori generali şi asigurã o monitorizare permanentã a aplicãrii reglementãrilor emise, conform atribuţiilor ce le revin.
ART. 8
Direcţiile din cadrul ANRE asigurã îndeplinirea atribuţiilor ce le revin în urmãtoarele domenii de activitate:
a) Direcţia comunicare, cooperare şi protecţia consumatorilor în domeniul comunicãrii şi cooperãrii cu organismele naţionale şi internaţionale, în domeniul informãrii şi relaţiilor publice, precum şi în domeniul protecţiei consumatorilor de energie electricã şi al controlului respectãrii reglementãrilor ANRE;
b) Direcţia management şi resurse - în domeniul dezvoltãrii instituţionale a ANRE şi în cel al gestiunii resurselor umane, informatice, financiare şi materiale.
ART. 9
(1) Angajarea personalului ANRE se face pe posturile vacante, prin concurs sau examen, potrivit legii şi pe baza condiţiilor de participare aprobate de preşedintele ANRE, potrivit legii şi contractului colectiv de muncã.
(2) Condiţiile de muncã, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncã sunt reglementate în contractul colectiv de muncã încheiat la nivelul ANRE.
(3) Eliberarea din funcţie a personalului se face potrivit legii şi contractului colectiv de muncã.
ART. 10
(1) Comitetul de reglementare este alcãtuit din preşedinte, vicepreşedinte şi 3 reglementatori.
(2) Comitetul de reglementare adoptã cu votul majoritãţii membrilor ordinele şi deciziile ANRE cu privire la reglementare.
(3) Activitatea Comitetului de reglementare este coordonatã de preşedintele ANRE.
(4) Modul de lucru al Comitetului de reglementare se stabileşte prin regulamentul propriu de organizare şi funcţionare, aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE.
ART. 11
(1) În activitatea sa Comitetul de reglementare este asistat de un consiliu consultativ format din 9 membri, numiţi prin ordin al ministrului de resort, la propunerea organizaţiilor şi asociaţiilor prevãzute la <>art. 9 alin. (9) din Legea energiei electrice nr. 318/2003 .
(2) Fiecare membru al Consiliului consultativ reprezintã asociaţia sau autoritatea care l-a desemnat.
(3) Activitatea Consiliului consultativ se desfãşoarã în conformitate cu propriul regulament de organizare şi funcţionare, aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE.
ART. 12
(1) ANRE asigurã coordonarea organizatoricã şi funcţionalã a Comitetului de arbitraj, constituit în condiţiile <>art. 25 alin. (3) din Legea energiei electrice nr. 318/2003 .
(2) Activitatea Comitetului de arbitraj se desfãşoarã în conformitate cu reglementãrile în vigoare şi în baza propriului regulament de organizare şi funcţionare, aprobat prin decizie a preşedintelui ANRE.
ART. 13
ANRE colaboreazã cu autoritãţi similare din alte ţãri şi poate participa la activitatea unor organizaţii din domeniul sãu de activitate ori poate sã devinã membrã a acestora.
ART. 14
În scopul îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor ce îi revin, ANRE poate angaja servicii de consultanţã, studii şi asistenţã de specialitate din ţarã sau din strãinãtate ori poate încheia acorduri de colaborare cu alte autoritãţi, în cazul în care exercitarea atribuţiilor şi competenţelor sale implicã participarea acestor autoritãţi, în condiţiile legii.
ART. 15
ANRE poate desfãşura activitãţi de instruire şi pregãtire profesionalã sau poate asigura consultanţã de specialitate oricãror persoane interesate, fizice sau juridice, din ţarã sau din strãinãtate.
ART. 16
(1) Finanţarea activitãţii ANRE se asigurã integral din venituri proprii, conform prevederilor <>art. 8 alin. (1) din Legea energiei electrice nr. 318/2003 .
(2) ANRE are obligaţia urmãririi achitãrii la scadenţã a tarifelor pentru acordarea de licenţe şi autorizaţii şi a contribuţiei cãtre ANRE, iar în cazul neîndeplinirii acestor obligaţii, de a percepe pentru fiecare zi de întârziere o sumã egalã cu nivelul dobânzii percepute pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.

ANEXĂ
──────
la regulament
──────────────

Numãrul maxim de posturi = 100, exclusiv
preşedintele, vicepreşedintele şi reglementatorii



STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei






- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
| ┌────────────┐ |
| │ PRESEDINTE │ |
| ┌──────────────┐ └──┬──────┬──┘ |
| │Vicepresedinte├───────────┘ │ |
| └─────┬────────┘ │ | - - - - - - - - - - -
| │ │ |- - - - -|Consiliul consultativ|
| │ ┌───────────────┐ │ | - - - - - - - - - - -
| │ ┌─┴──────────────┐│ │ | ┌──────────────────────┐
| │ ┌┴───────────────┐├┘ ├───────────────┤ Serviciul juridic si │
| │ │3 reglementatori├┘ │ | │ integrare europeana │
| │ └────────────────┘ │ | └──────────────────────┘
- - - -│- - - - - - - - - - - - - -│- - --
│ │ ┌──────────────────────┐
┌─────────┐ │ ├───────────────┤Compartimentul audit │
│ Biroul │ │ │ │ public intern │
│manage- ├─┤ │ └──────────────────────┘
│mentul │ │ │
│calitatii│ │ └──┬─────────────────────────┐
└─────────┘ │ │ │
│ ┌─────────────┴───────┐ ┌───────────────┴─────────┐
│ │ Departamentul*) │ │ Departamentul*) │
│ │ infrastructura si │ │functionare si dezvoltare│
│ │ autorizare │ │ piata de energie │
│ └─────────────────────┘ └─────────────────────────┘

┌───┴──────────────────────────┐
│ │
┌───────┴──────────────┐ ┌────────┴─────────┐
│ Directia comunicare, │ │ Directia │
│cooperare si protectia│ │ management si │
│ consumatorilor │ │ resurse │
└──────────────────────┘ └──────────────────┘

_____________
*) Organizate la nivel de direcţii generale.


_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016