Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.720 din 14 octombrie 2004  pentru aprobarea continutului-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distributia gazelor naturale si a contractului-cadru de concesiune a serviciului public privind distributia gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.720 din 14 octombrie 2004 pentru aprobarea continutului-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distributia gazelor naturale si a contractului-cadru de concesiune a serviciului public privind distributia gazelor naturale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.018 din 4 noiembrie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 8 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, cu modificãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Se aprobã conţinutul-cadru al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public privind distribuţia gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Caietul de sarcini aferent fiecãrui serviciu public privind distribuţia gazelor naturale se aprobã prin ordin al ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului.
ART. 2
(1) Se aprobã conţinutul contractului-cadru de concesiune a serviciului public privind distribuţia gazelor naturale, prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Contractul de concesiune aferent fiecãrui serviciu public privind distribuţia gazelor naturale se aprobã prin ordin al ministrului de stat, ministrul economiei şi comerţului.
ART. 3
Procedura pentru acordarea concesiunii serviciului public privind distribuţia gazelor naturale este cea a concesionãrii prin licitaţie publicã.
ART. 4
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


───────────────
Ministru de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul finanţelor publice,
Maria Manolescu,
secretar de stat

Bucureşti, 14 octombrie 2004.
Nr. 1.720.

ANEXA 1

CONŢINUTUL - CADRU
al caietului de sarcini al concesiunii serviciului public
privind distribuţia gazelor naturale

CAP. I
Obiectul concesiunii

Obiectul concesiunii îl constituie concesionarea serviciului public privind distribuţia gazelor naturale, denumit în continuare serviciu, şi acordarea dreptului exclusiv de exploatare a acestuia în perimetrul concesiunii, conform prevederilor contractului de concesiune şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

CAP. II
Obiectivele concesiunii
Prin concesionarea serviciului concedentul urmãreşte:
a) asigurarea prestãrii serviciului şi alimentarea în condiţii de siguranţã şi continuitate a consumatorilor din perimetrul concesiunii, la tarifele stabilite, cu respectarea cadrului normativ elaborat de Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), precum şi a eficienţei economice şi energetice a serviciului;
b) asigurarea conformitãţii serviciului cu standardele legale de calitate în vigoare, inclusiv cu cele cu privire la protecţia mediului, siguranţã şi sãnãtate;
c) îmbunãtãţirea continuã a calitãţii serviciului şi dezvoltarea unei infrastructuri performante pentru acesta;
d) adaptarea permanentã a serviciului furnizat la evoluţia sectorului la nivel naţional şi regional;
e) dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în perimetrul concesiunii, în condiţiile contractului de concesiune şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

CAP. III
Principalele bunuri folosite de concesionar

1. Principalele bunuri folosite de cãtre concesionar pentru realizarea serviciului sunt reprezentate de reţelele de distribuţie a gazelor naturale din perimetrul concesiunii. Acestea includ instalaţiile iniţiale, precum şi dezvoltãrile şi modificãrile ulterioare ce vor fi realizate pe durata concesiunii.
2. În termen de cel mult un an de la data semnãrii contractului de concesiune, concesionarul va stabili împreunã cu reprezentanţii concedentului un inventar fizic şi financiar al principalelor bunuri utilizate pentru realizarea serviciului concesionat. Acest inventar va fi actualizat anual de concesionar, o copie a acestuia urmând a fi furnizatã concedentului.

CAP. IV
Regimul principalelor bunuri utilizate de concesionar

Pentru furnizarea serviciului concesionarul va utiliza urmãtoarele categorii de bunuri:
a) bunuri proprii;
b) bunuri ale terţilor, inclusiv bunuri aparţinând autoritãţilor administraţiei publice locale.

CAP. V
Drepturile şi obligaţiile concedentului şi concesionarului

Concedentul şi concesionarul vor avea, inclusiv cu privire la exploatarea serviciului, drepturile şi obligaţiile prevãzute în contractul de concesiune şi în legislaţia în vigoare.

CAP. VI
Investiţiile în sarcina concesionarului

1. Investiţiile minime, cu condiţia ca acestea sã fie aprobate de cãtre ANRGN, care vor trebui realizate de concesionar în primii ..... ani de la acordarea concesiunii, sunt în valoare de ....... .
2. Pentru urmãtorii .... ani, investiţiile ce trebuie implementate pentru fiecare perioadã reglementatã (aşa cum sunt acestea definite de reglementãrile ANRGN) vor fi stabilite de concedent şi de concesionar în conformitate cu contractul de concesiune şi cu legislaţia în vigoare.

CAP. VII
Condiţii financiare şi asigurãri

1. Redevenţa stabilitã conform legii se va ridica la minimum 1% din tariful de distribuţie şi se va plãti de cãtre concesionar în conformitate cu contractul de concesiune şi cu legislaţia în vigoare.
2. Pe durata concesiunii, concesionarul va avea obligaţia sã depunã toate eforturile pentru a încheia şi a menţine în vigoare poliţele de asigurare cu privire la activitãţile sale de distribuţie a gazelor naturale reglementate, conform legii, sub rezerva recunoaşterii de cãtre ANRGN a costurilor respective suportate în mod prudent în tarifele pentru serviciul reglementat de distribuţie a gazelor naturale. Aceste poliţe de asigurare vor acoperi, în condiţiile legii, urmãtoarele bunuri utilizate de concesionar în activitãţile de distribuţie a gazelor naturale reglementate:
a) imobilele operaţionale, inclusiv imobilele care adãpostesc sediile centrale, sucursalele sau care îndeplinesc alte funcţii;
b) mijloacele de transport;
c) alte bunuri, conform legii.
3. Concesionarul va avea obligaţia sã încheie toate asigurãrile prevãzute la pct. 2 şi sã furnizeze concedentului dovezi în acest sens în cel mult 6 luni de la semnarea contractului de concesiune. Asigurãrile respective vor trebui menţinute pe toatã durata concesiunii cel puţin la acelaşi nivel valoric, dacã legea nu impune valori mai mari.

CAP. VIII
Obligaţii privind protecţia mediului înconjurãtor

1. Responsabilitãţile de mediu revin în exclusivitate concesionarului, de la preluarea concesiunii şi pânã la încetarea contractului de concesiune, inclusiv în ceea ce priveşte refacerea cadrului natural dupã efectuarea lucrãrilor de orice fel implicate de prestarea serviciului (cum ar fi: efectuarea de investiţii, organizare de şantier, intervenţii, exploatare etc.).
2. Concesionarul are obligaţia sã respecte toate standardele legale de protecţie a mediului aplicabile serviciului, inclusiv sã obţinã, pe cheltuiala sa, acordurile şi avizele impuse de legislaţia mediului.

CAP. IX
Contractul de concesiune

1. Contractul de concesiune va fi încheiat, în formã scrisã, cu ofertantul a cãrui ofertã a fost declaratã câştigãtoare, în condiţiile legii şi ale prezentului caiet de sarcini.
2. Conţinutul-cadru al contractului de concesiune este prezentat în anexa nr. 2.
3. Refuzul ofertantului declarat câştigãtor de a încheia contractul de concesiune atrage consecinţele prevãzute de lege.

ANEXA 2

CONŢINUTUL
contractului-cadru de concesiune a serviciului public
privind distribuţia gazelor naturale

Nr. ... anul ... luna ... ziua ...

I. Pãrţile contractante
Ministerul Economiei şi Comerţului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, România, 010096, telefon (021) 212.94.37/212.94.15, fax (021) 313.87.99, cod fiscal 4192863, contul nr. RO70TREZ70023660120XXXXX, deschis la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, reprezentat legal prin domnul Dan Ioan Popescu, având funcţia de ministru, denumit în cele ce urmeazã concedent, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ....., cu sediul social în localitatea ......, str. ......... nr. ..., cod poştal ..., telefon ...., fax ...., înregistratã la Oficiul Registrului Comerţului din ......... sub nr. ..., cod unic de înregistrare ....., reprezentatã legal prin domnul ......., având funcţia de director general, denumitã în cele ce urmeazã concesionar, de cealaltã parte,
au convenit încheierea prezentului contract.

II. Temeiul legal
Art. 1. - Concedentul este autorizat sã încheie prezentul contract de concesiune cu respectarea prevederilor urmãtoarelor acte normative:
a) Constituţia României;
b) <>Legea gazelor nr. 351/2004 ;
c) <>Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor;
d) <>Hotãrârea Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a <>Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor;
e) <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 361/2002 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a Comisiei pentru activitatea de concesionare în domeniul distribuţiei energiei electrice şi gazelor naturale din cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor;
f) Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 387/2004 privind aprobarea Regulamentului pentru acordarea licenţei provizorii în sectorul gazelor naturale;
g) procesul-verbal de adjudecare a concesiunii nr. ..... .

III. Înţelesul unor termeni
Art. 2. - Termenii şi expresiile utilizate în prezentul contract de concesiune vor avea urmãtorul înţeles:
a) contract - prezentul contract cu toate anexele sale, împreunã cu caietul de sarcini şi oferta adjudecatã, care fac parte integrantã din acesta; contractul se completeazã conform prevederilor legii;
b) forţã majorã - o împrejurare externã cu caracter excepţional, absolut invincibilã şi absolut imprevizibilã. Forţa majorã exonereazã de rãspundere partea care o invocã, cu condiţia ca împrejurarea în cauzã sã împiedice direct sau indirect partea respectivã sã îşi îndeplineascã obligaţiile ce-i revin conform contractului sau legii. Cazurile de forţã majorã includ actele de rãzboi, rebeliunile, tulburãrile civile, asediile, starea de urgenţã, calamitãţile naturale şi conflictele de muncã, în cazul în care astfel de conflicte împiedicã partea care le invocã sã îşi îndeplineascã una sau mai multe dintre obligaţiile sale prevãzute de prezentul contract, sau orice alt eveniment certificat ca atare de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti;
c) perimetrul concesiunii - zonele delimitate (municipii, oraşe, comune cu satele aparţinãtoare) prevãzute în anexa......., cu privire la care concesionarul are drepturile şi obligaţiile prevãzute de prezentul contract;
d) dezvoltare - operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de concesionar pentru şi/sau în legãturã cu creşterea capacitãţii sistemelor de distribuţie;
e) distribuţia gazelor naturale - activitatea de vehiculare a gazelor naturale printr-un sistem de distribuţie în regim de presiuni de pânã la 6 bari inclusiv, care nu include furnizarea;
f) exploatare - operaţiunile şi activitãţile desfãşurate de concesionar pentru şi/sau în legãturã cu întreţinerea, repararea, verificarea, asigurarea securitãţii în funcţionare a sistemelor de distribuţie şi altele asemenea;
g) baza activelor reglementate - valoarea reglementatã a activelor reprezentând valoarea activelor corporale şi necorporale la începutul fiecãrei perioade reglementate, care include capitalul de lucru, recunoscutã de ANRGN pentru concesionar;
h) redevenţã - suma datoratã bugetului de stat de cãtre concesionar pentru exploatarea serviciului public de distribuţie a gazelor naturale;
i) serviciu - ansamblul activitãţilor şi operaţiunilor desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu activitatea de distribuţie a gazelor naturale în cadrul perimetrului concesiunii, inclusiv construcţia, exploatarea, dezvoltarea şi reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi utilizarea acestora;
j) utilizare - ansamblul de activitãţi şi operaţiuni desfãşurate de cãtre concesionar pentru sau în legãturã cu:
- preluarea gazelor naturale din perimetrele de producţie, din sistemele de transport sau direct din import;
- vehicularea gazelor naturale prin intermediul sistemului de distribuţie, între punctele de delimitare ale sistemului de distribuţie;
- livrarea gazelor naturale la consumatorul final sau la un alt distribuitor;
- mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale preluate/livrate;
- citirea contoarelor/echipamentelor şi/sau a sistemelor de mãsurare;
- racordarea la sistem;
k) reabilitare - totalitatea activitãţilor efectuate ce au ca finalitate readucerea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale la parametrii funcţionali stabiliţi;
l) ANRGN - Autoritatea Naţionalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale.

IV. Obiectul contractului de concesiune
Art. 3. - (1) Obiectul prezentului contract îl constituie concesionarea serviciului în perimetrul concesiunii, în condiţiile convenite de pãrţi şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
(2) Concedentul acordã concesionarului prin prezentul contract dreptul exclusiv de a exploata serviciul în cadrul perimetrului concesiunii şi de a efectua pentru aceasta toate lucrãrile necesare, cu respectarea contractului şi a legislaţiei în vigoare.
(3) Pe perioada concesiunii, concesionarul va avea dreptul sã foloseascã bunurile aferente serviciului, aflate în proprietatea sa şi/sau a unor terţi, în condiţiile legii.
(4) Concesionarul este responsabil de realizarea serviciului în conformitate cu contractul şi cu legislaţia în vigoare. Concesionarul va exploata serviciul pe propriul risc şi va rãspunde pentru lucrãrile efectuate, bunurile aferente serviciului în folosinţã, precum şi pentru exploatarea serviciului.

V. Redevenţa şi modalitãţile de platã a acesteia
Art. 4. - (1) Redevenţa stabilitã în condiţiile legii este de ............. .
(2) Plata redevenţei se va efectua trimestrial, cel târziu pânã în data de 30 a primei luni a trimestrului urmãtor; redevenţa se va calcula în baza cantitãţilor de gaze naturale distribuite în trimestrul precedent.
(3) Plata cu întârziere a redevenţei conduce la aplicarea de penalitãţi conform legislaţiei în vigoare. În cazul depãşirii cu mai mult de 30 de zile calendaristice a termenului scadent de platã a redevenţei, aceasta şi penalitãţile aferente se pot încasa, în condiţiile legii, din garanţia de platã a redevenţei prevãzutã în prezentul contract.
(4) În situaţia executãrii garanţiei de platã a redevenţei, conform alin. (3), scrisoarea de garanţie respectivã va fi reînnoitã de cãtre concesionar în termen de 60 de zile calendaristice de la data încasãrii.
(5) Plata redevenţei se face în contul Trezoreriei ...... ca venit la bugetul de stat.
(6) Costurile, cheltuielile şi comisioanele în legãturã cu plata redevenţei vor fi suportate de concesionar.

VI. Garanţii şi asigurãri
Art. 5. - (1) În termen de 70 de zile de la data semnãrii prezentului contract, concesionarul va depune, cu titlu de garanţie a plãţii redevenţei, o scrisoare de garanţie bancarã necondiţionatã, emisã de o bancã agreatã de concedent, în forma prevãzutã în anexa nr. 2. Suma acoperitã de aceste scrisori de garanţie va fi de 50% din redevenţa calculatã în baza datelor înregistrate cu privire la cantitatea de gaze naturale distribuitã în anul precedent.
(2) O nouã scrisoare de garanţie bancarã în vigoare nu va putea fi depusã mai târziu de data expirãrii celei precedente, respectiv un an.
(3) Concesionarul are, de asemenea, obligaţia sã încheie toate asigurãrile prevãzute în caietul de sarcini.
(4) În cazul în care concesionarul va încãlca obligaţiile ce îi revin potrivit art. 4 alin. (4) şi alin. (1) din prezentul articol şi nu remediazã situaţia în termen de 15 zile de la data notificãrii sale în acest sens de cãtre concedent, concedentul este în drept sã considere contractul încetat fãrã nici o punere în întârziere şi fãrã nici o formalitate prealabilã.

VII. Preţurile şi tarifele practicate de concesionar
Art. 6. - (1) În executarea prezentului contract, concesionarul se obligã sã respecte, în contractele de furnizare reglementatã a gazelor naturale şi în cele de distribuţie a gazelor naturale, tarifele şi preţurile reglementate de cãtre ANRGN, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Preţurile şi tarifele prevãzute la alin. (1) vor fi modificate pe durata de valabilitate a contractului, conform reglementãrilor în vigoare.

VIII. Durata contractului şi echilibrul contractual
Art. 7. - (1) Prezentul contract se încheie pe o perioadã de .... ani, începând cu data semnãrii de cãtre ambele pãrţi. El poate fi prelungit în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare la momentul respectiv.
(2) Pãrţile se vor întâlni, în vederea adaptãrii prin act adiţional a contractului la eventualele modificãri importante ale elementelor caracteristice concesiunii, în urmãtoarele situaţii:
a) în mod regulat, cu cel puţin ..... luni înainte de începerea fiecãrei perioade de reglementare, aşa cum sunt acestea definite de reglementãrile ANRGN;
b) în caz de modificare importantã a cadrului legislativ sau reglementar cu privire la distribuţia, furnizarea de gaze naturale sau cu privire la producţia, importul sau transportul de gaze naturale şi care ar avea incidenţã asupra distribuţiei de gaze naturale;
c) ca urmare a producerii unui caz de forţã majorã sau a unor situaţii rezultând din acţiuni ale autoritãţilor publice, care afecteazã echilibrul economic al contractului.

IX. Drepturile şi obligaţiile concedentului
Art. 8. - Concedentul are urmãtoarele drepturi:
a) sã verifice, în conformitate cu prezentul contract, stadiul de realizare a lucrãrilor de investiţii în sarcina concesionarului, modul de îndeplinire de cãtre concesionar a obligaţiilor specifice serviciului public ce îi revin acestuia şi modul în care se presteazã serviciul, conform clauzelor contractului;
b) sã urmãreascã îndeplinirea obligaţiei de platã a redevenţei conform contractului;
c) orice alte drepturi prevãzute de prezentul contract sau de lege.
Art. 9. - Concedentul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã nu îl împiedice pe concesionar în exercitarea drepturilor rezultate din acest contract;
b) sã notifice concesionarului apariţia oricãror împrejurãri, iniţiate sau generate de concedent, de naturã sã afecteze activitatea concesionarului;
c) sã nu modifice unilateral contractul decât din motive excepţionale în legãturã cu interesul naţional sau local, conform prevederilor <>Legii nr. 219/1998 ;
d) sã asigure, la încetarea contractului din alte cauze decât ajungerea la termen şi forţa majorã, preluarea serviciului public de la concesionarul care îşi îndeplineşte obligaţia de prestare în regim de continuitate a serviciului public de cãtre un alt concesionar, într-o perioadã determinatã, care nu va depãşi 12 luni;
e) în termen de 120 de zile de la încetarea concesiunii potrivit prevederilor prezentului contract:
1. sã notifice concesionarului intenţia sa cu privire la achiziţionarea bunurilor aferente serviciului, aflate în proprietatea concesionarului, la valoarea rãmasã neamortizatã, recunoscutã în tarifele reglementate, în baza unui contract de vânzare-cumpãrare cu acesta; contractul de vânzare-cumpãrare va fi încheiat cu concesionarul în termen de maximum 120 de zile calendaristice de la notificarea concedentului; sau
2. sã organizeze o licitaţie pentru adjudecarea concesiunii şi sã prevadã expres, în caietul de sarcini şi în contractul de concesiune care urmeazã sã fie încheiat de cãtre concedent cu noul concesionar, obligaţia noului concesionar de a achiziţiona bunurile aferente serviciului, aflate în proprietatea concesionarului, la aceeaşi valoare şi în termenul prevãzute la pct. 1;
f) orice alte obligaţii prevãzute de prezentul contract sau de lege.

X. Drepturile şi obligaţiile concesionarului
Art. 10. - Fãrã a aduce atingere celorlalte drepturi prevãzute în alte secţiuni ale contractului, concesionarul are, în condiţiile legii, urmãtoarele drepturi:
a) sã exploateze, în mod direct, pe riscul şi pe rãspunderea sa, serviciul şi bunurile aferente acestuia;
b) sã încaseze de la consumatori contravaloarea serviciilor prestate, în condiţiile legii;
c) sã limiteze şi/sau sã întrerupã prestarea serviciului în caz de neplatã şi sã refuze accesul la sistemul de distribuţie;
d) sã foloseascã, cu acordul autoritãţii publice locale, cu titlu gratuit, terenurile domeniului public local pentru lucrãrile de execuţie, exploatare, întreţinere şi reparaţii pe care le efectueazã;
e) sã beneficieze de servituţile şi drepturile legate de proprietatea terţilor, necesare pentru buna îndeplinire a obligaţiilor de serviciu, acordate prin lege;
f) sã aibã acces în zonele de protecţie şi siguranţã ale sistemelor de distribuţie a gazelor naturale;
g) sã aibã acces la instalaţiile de utilizare a gazelor naturale ale consumatorilor, conform contractelor cu aceştia, ori de câte ori este necesar;
h) sã încheie contracte cu terţi în scopul îndeplinirii sau în legãturã cu îndeplinirea obiectului concesiunii;
i) orice alte drepturi prevãzute de prezentul contract sau de legislaţia în vigoare, inclusiv în contractele-cadru de furnizare reglementatã a gazelor naturale şi de distribuţie a gazelor naturale, aprobate prin decizie a preşedintelui ANRGN, sub condiţia obţinerii prealabile a licenţei de furnizare şi a licenţei de distribuţie.
Art. 11. - Concesionarul are, în condiţiile legii, urmãtoarele obligaţii:
a) sã exploateze în mod direct, eficient, în regim de continuitate şi de permanenţã serviciul, sub condiţia obţinerii în prealabil a autorizaţiilor şi a licenţelor specifice;
b) sã asigure, în baza contractelor-cadru de furnizare a gazelor naturale pentru piaţa reglementatã, furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii captivi situaţi în perimetrul concesiunii;
c) sã opereze, sã întreţinã, sã repare şi sã dezvolte sistemul de distribuţie, în condiţii de siguranţã, eficienţã economicã şi de protecţie a mediului, conform standardelor legale în vigoare;
d) sã distribuie consumatorilor eligibili cantitãţile de gaze naturale, conform prevederilor contractelor încheiate;
e) sã utilizeze în condiţii egale şi nediscriminatorii sistemele de distribuţie;
f) sã furnizeze informaţii celorlalţi operatori din sectorul gazelor naturale în vederea realizãrii condiţiilor de funcţionare sigurã şi eficientã a sistemelor de alimentare cu gaze naturale a tuturor categoriilor de consumatori;
g) sã respecte dispoziţiile operative ale dispecerului naţional de gaze naturale;
h) sã întocmeascã şi sã urmãreascã bilanţul de gaze naturale intrate şi ieşite în/şi din sistemul propriu;
i) sã asigure accesul solicitanţilor la sistemul de distribuţie, în condiţii egale şi nediscriminatorii, în limitele capacitãţii de distribuţie şi în conformitate cu legislaţia în vigoare;
j) sã plãteascã redevenţa, în cuantumul şi la termenele prevãzute în contract, sã transmitã concedentului dovada plãţii acesteia, în termen de 3 zile de la data efectuãrii plãţii, precum şi sã furnizeze garanţia de platã a acesteia în termenul stabilit;
k) sã punã la dispoziţie concedentului, în termen de maximum 30 de zile de la solicitarea acestuia, documentele, datele şi informaţiile necesare în legãturã cu derularea contractului;
l) sã respecte condiţiile de valabilitate a autorizaţiilor şi a licenţelor acordate;
m) sã refacã cu promptitudine trotuarele, pavajele, îmbrãcãminţile rutiere şi spaţiile verzi afectate de activitãţile şi lucrãrile desfãşurate pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la lit. a);
n) sã respecte reglementãrile privind proiectarea, execuţia şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, precum şi celelalte reglementãri tehnice în vigoare;
o) sã respecte standardele de performanţã ale serviciului de distribuţie a gazelor naturale, conform reglementãrilor ANRGN, precum şi pe cele privind protecţia mediului, aplicabile;
p) sã respecte orice alte obligaţii legale impuse de natura bunurilor şi activitãţilor aferente serviciului - protejarea secretului de stat, regimul special al circulaţiei unor bunuri, condiţiile de siguranţã în exploatare, protecţia mediului, condiţiile privind folosirea şi conservarea bunurilor de patrimoniu;
r) în îndeplinirea obligaţiilor de mai sus, sã respecte orice alte reglementãri în vigoare, inclusiv în materie de PSI, de protecţie a muncii şi urbanism;
s) la cererea scrisã a concedentului, sã asigure, la încetarea contractului din alte cauze decât ajungerea la termen şi forţa majorã, continuitatea prestãrii serviciului, în condiţiile stipulate prin contract, pânã la preluarea acestuia de cãtre un alt concesionar, în termenul prevãzut de lege; în acest caz concesionarul va beneficia şi de drepturile corelative ale acestei obligaţii, inclusiv sã perceapã tarife. Perioada de timp pentru care concesionarului i se poate cere sã îşi asume o astfel de obligaţie nu poate depãşi 12 (douãsprezece luni);
t) sã nu întrerupã funcţionarea instalaţiilor şi alimentarea cu gaze naturale decât pentru timpul strict necesar executãrii lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii sau în alte situaţii cu caracter excepţional şi cu anunţarea prealabilã a dispecerilor sistemelor afectate şi, dupã caz, a consumatorilor; aceastã obligaţie nu afecteazã dreptul concesionarului, prevãzut la art. 10 lit. c);
u) sã respecte termenele şi volumul de lucrãri privind investiţiile minime prevãzute la art. 12;
v) sã solicite avizarea de cãtre ANRGN a investiţiilor pentru fiecare perioadã de reglementare pentru care se stabilesc tarife şi preţuri reglementate, în scopul stabilirii modului de recunoaştere a costurilor şi includerea acestora în tarifele şi preţurile aprobate; avizul va fi solicitat în termen de minimum 3 luni înainte de termenul de depunere a fundamentãrilor pentru tarife şi preţuri reglementate;
x) sã respecte orice altã obligaţie prevãzutã de contract şi de legislaţia în vigoare.

XI. Investiţii
Art. 12. - (1) Concesionarul va dezvolta şi va reabilita sistemul de distribuţie a gazelor naturale în perimetrul concesiunii, în conformitate cu reglementãrile ANRGN în materie.
(2) Investiţiile minime care urmeazã sã fie realizate de concesionar, sub rezerva avizãrii de cãtre ANRGN, în primii ...... ani de derulare a prezentului contract, sunt ......
(3) Pentru urmãtorii .... ani investiţiile minime care urmeazã sã fie realizate în fiecare perioadã reglementatã vor fi convenite de concedent şi concesionar cu minimum 6 luni înainte de expirarea perioadei reglementate anterioare şi, sub rezerva şi în limitele avizãrii ANRGN, acestea vor deveni anexã şi parte integrantã din prezentul contract.
(4) Investiţiile minime prevãzute la alin. (2) şi (3) vor fi supuse avizãrii ANRGN cu cel puţin ..... luni înainte de începerea fiecãrei perioade de reglementare în scopul încadrãrii în tarifele şi preţurile aprobate.
(5) Pentru a fi recunoscute în tarife de cãtre ANRGN, investiţiile vor fi realizate de cãtre concesionar cu avizul ANRGN.

XII. Siguranţa exploatãrii serviciilor
Art. 13. - Concesionarul se angajeazã sã execute serviciul cu asigurarea cu prioritate a siguranţei persoanelor şi bunurilor, inclusiv prin respectarea dispoziţiilor legale şi a prevederilor contractuale privind condiţiile de executare a lucrãrilor, şi alte aspecte legate de siguranţa exploatãrii.

XIII. Controlul concesiunii
Art. 14. - (1) Concedentul poate sã procedeze la toate verificãrile utile pentru exercitarea drepturilor sale şi poate sã ia cunoştinţã pe loc sau prin copii de pe orice document tehnic sau contabil, care poate fi relevant pentru controlul efectuat de concedent, sub rezerva obligaţiei de confidenţialitate prevãzute în prezentul contract. Controlul va avea loc cu un preaviz de minimum 48 de ore, în care se va preciza obiectul acestuia.
(2) Controlul va avea loc în timpul programului de lucru al concesionarului, pe costul şi cheltuiala concedentului.
(3) Concedentul nu poate interveni în nici un caz în gestiunea serviciului.
(4) Concesionarul are obligaţia sã permitã concedentului accesul deplin pentru exercitarea de cãtre acesta a dreptului de control.
(5) În cel mult 5 (cinci) zile de la transmiterea cãtre ANRGN a oricãrui raport pe care are obligaţia sã îl furnizeze acestuia, în conformitate cu cadrul de reglementare în vigoare, concesionarul va transmite şi concedentului o copie a raportului respectiv.

XIV. Rãspunderea contractualã
Art. 15. - (1) În cazul în care activitãţile concesionarului menţionate în prezentul contract nu pot fi realizate din cauza neîndeplinirii obligaţiilor asumate de cãtre concedent, acesta din urmã este obligat sã îl despãgubeascã pe concesionar, în condiţiile legii, în mod corespunzãtor prejudiciului adus, în termen de 30 de zile de la data notificãrii primite de la concesionar, fãrã ca prin aceasta sã se aducã atingere altor drepturi ale concesionarului în baza contractului.
(2) În cazul în care concesionarul nu îşi îndeplineşte culpabil obligaţiile contractuale ori şi le îndeplineşte în mod necorespunzãtor, iar concedentul nu reziliazã contractul conform art. 16 alin. (1) lit. d), acesta este obligat sã îl despãgubeascã pe concedent, în condiţiile legii, în mod corespunzãtor prejudiciului adus, în termen de 30 de zile de la data notificãrii primite de la acesta, precum şi sã plãteascã penalitãţi şi, dupã caz, daune-interese, conform legislaţiei în vigoare.
(3) Concedentul şi concesionarul vor lua mãsurile practic posibile pentru a atenua orice pierdere sau pagubã suferitã de oricare dintre pãrţi sau de beneficiarii serviciului ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor prevãzute de prezentul contract.

XV. Încetarea contractului de concesiune
Art. 16. - Prezentul contract înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) la expirarea duratei de valabilitate a contractului;
b) în cazul în care concesionarul nu mai este titular al licenţei de distribuţie;
c) la retragerea concesiunii de cãtre concedent, în condiţiile legii.
d) prin reziliere:
- de cãtre concedent, în cazul nerespectãrii de cãtre concesionar a obligaţiilor contractuale prevãzute în sarcina sa la art. 4, art. 5 alin. (1) şi (2) şi la art. 12, precum şi în cazul nerespectãrii repetate a obligaţiilor prevãzute la art. 11 lit. a), b), c), e), f) şi g) şi/sau în alte cazuri admise de legislaţia în vigoare. În aceste cazuri, în termen de 60 de zile de la rezilierea contractului, concesionarul va plãti o penalitate al cãrei cuantum va fi echivalentul a 5% din baza activelor reglementate, din care se va deduce orice sumã deja plãtitã cu titlu de sancţiune legalã pentru nerespectarea aceleiaşi obligaţii; sau
- de cãtre concesionar, în cazul nerespectãrii de cãtre concedent a obligaţiilor contractuale prevãzute în sarcina sa la art. 9 lit. a), b), c) şi d), cu plata unei despãgubiri de cãtre concedent, stabilitã în condiţiile legii;
e) prin renunţare din partea concesionarului în cazul dispariţiei, dintr-o cauzã de forţã majorã, în totalitate sau în proporţie însemnatã, a bunurilor aferente serviciului; în acest caz nu se vor datora despãgubiri;
f) din alte cauze de încetare a contractului de concesiune, convenţionale sau legale.
Art. 17. - (1) Cu excepţia cazurilor în care se prevede altfel în prezentul contract, pentru a putea sã treacã la rezilierea contractului conform art. 16 alin. (1) lit. d), concedentul/concesionarul va notifica mai întâi concesionarul/concedentul cu privire la încãlcãrile identificate şi va indica termenul în care concesionarul/concedentul va trebui sã remedieze situaţia, în cazul în care remedierea este practic posibilã. Acest termen nu poate fi mai mic de 3 luni. Termenul poate fi prelungit în situaţii justificate, cu acordul concedentului/concesionarului, care nu va fi refuzat în mod nejustificat. În mãsura în care concedentul/concesionarul nu este pe deplin satisfãcut de remedierea efectuatã, concesionarul/concedentul va beneficia de un nou termen de remediere de 30 de zile de la data notificãrii concedentului/concesionarului în acest sens.
(2) În cazul unei neînţelegeri privind prelungirea termenului de remediere, se va recurge la arbitraj conform prezentului contract. Prezentul contract nu poate fi reziliat înainte de expirarea perioadei de remediere.
(3) În cazul în care concedentul/concesionarul nu îşi îndeplineşte sarcinile contractuale în perioada de remediere, contractul poate fi reziliat prin notificare scrisã adresatã pãrţii care nu şi-a îndeplinit obligaţiile, în termen de 10 zile de la notificare, fãrã nici o altã formalitate.
Art. 18. - În termen de maximum 90 de zile de la încetarea contractului, indiferent de motivul acesteia, concesionarul are obligaţia sã predea concedentului, cu titlu gratuit, toate datele şi documentele tehnice, indiferent de forma de stocare, în legãturã cu realizarea serviciului şi documentaţia privind activitatea desfãşuratã în baza prezentului contract pânã la data încetãrii lui.
Art. 19. - (1) Concesionarul poate renunţa la contract, în conformitate cu prevederile art. 16 lit. e), sub rezerva îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
a) a notificat concedentului şi ANRGN intenţia sa de renunţare;
b) a pus la dispoziţie concendentului documentaţia privind activitatea desfãşuratã în baza prezentului contract pânã la data renunţãrii, precum şi rezultatele acesteia;
c) a achitat concedentului redevenţa datoratã pânã la momentul încetãrii concesiunii.
(2) Dupã îndeplinirea de cãtre concesionar a condiţiilor prevãzute la alin. (1), concedentul emite decizia de încuviinţare a renunţãrii, care va fi publicatã, pe cheltuiala concesionarului, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Renunţarea la contract devine efectivã în termen de 60 de zile calendaristice de la data notificãrii intenţiei de renunţare, cu menţinerea obligaţiei concesionarului ca, la cererea scrisã a concedentului, sã asigure continuitatea prestãrii serviciului pânã la preluarea acestuia de cãtre un alt concesionar, în condiţiile stipulate prin contract.
(3) Renunţarea la concesiune nu afecteazã drepturile concedentului de a rezilia contractul şi de a solicita penalitãţi, în condiţiile prezentului contract.
Art. 20. - Indiferent de motivul încetãrii contractului, concesionarul rãmâne rãspunzãtor faţã de cei interesaţi pentru toate prejudiciile cauzate de exploatarea concesiunii şi de lucrãrile efectuate, precum şi pentru cele rezultate din relaţiile contractuale cu aceştia, pânã la data încetãrii, inclusiv pentru pagubele constatate dupã data încetãrii, dar având cauze anterioare acestei date.

XVI. Forţa majorã
Art. 21. - (1) Partea care invocã un caz de forţã majorã este obligatã sã îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 3 zile de la producerea acestuia şi sã transmitã documentele justificative în termen de 30 de zile calendaristice de la încetarea sa. Partea care invocã un caz de forţã majorã este obligatã sã ia toate mãsurile posibile pentru limitarea consecinţelor produse de un asemenea caz:
(2) Cazurile de forţã majorã vor fi certificate de cãtre Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, în condiţiile legii.
(3) În cazul în care îndeplinirea vreunei obligaţii contractuale de cãtre oricare dintre pãrţi este împiedicatã sau întârziatã din motive de forţã majorã:
a) pentru o perioadã consecutivã de mai mult de 10 zile calendaristice, pãrţile vor începe discuţii cu bunãcredinţã pentru a atenua efectele sau vor conveni asupra unor aranjamente alternative, care ar fi corecte şi rezonabile în situaţia respectivã;
b) pentru mai mult de 90 de zile calendaristice de la data producerii acestuia, partea cãreia îi este opusã forţa majorã are dreptul sã solicite încetarea de drept şi fãrã nici o formalitate a contractului, fãrã sã poatã pretinde dauneinterese pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale datoritã cazului de forţã majorã, în perioada afectatã.

XVII. Notificãri
Art. 22. - (1) Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sã îşi notifice reciproc orice modificare importantã a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia. Notificãrile şi orice altã comunicare în legãturã cu prezentul contract se vor face la sediile prevãzute în partea introductivã a contractului sau la adresele notificate celeilalte pãrţi ca având aceastã destinaţie.
(2) Termenul de notificare este de 30 de zile calendaristice de la data producerii modificãrii respective, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.
(3) În cazul în care notificarea se face prin poştã, aceasta va fi transmisã prin scrisoare recomandatã, cu confirmare de primire, considerându-se primitã de cãtre destinatar la data menţionatã pe aceastã confirmare de oficiul poştal primitor.
(4) Notificãrile şi comunicãrile transmise prin fax, telex sau poştã electronicã (e-mail) se considerã primite în prima zi lucrãtoare dupã ce au fost expediate.
(5) Comunicãrile verbale nu sunt luate în considerare de nici una dintre pãrţi dacã nu sunt confirmate prin una dintre modalitãţile prevãzute în prezentul articol, în maximum 24 de ore.

XVIII. Clauza de confidenţialitate
Art. 23. - (1) Pãrţile convin cã termenele şi clauzele prezentului contract sunt confidenţiale, fiecare dintre pãrţi obligându-se sã nu transmitã terţilor documente, date sau informaţii rezultate din derularea acestuia.
(2) Pãrţile se obligã sã nu dezvãluie, pe durata concesiunii sau dupã încetarea contractului, pentru nici un motiv şi faţã de nici o persoanã, şi nici sã utilizeze vreo informaţie confidenţialã ori secretã obţinutã pe parcursul contractului, în legãturã cu cealaltã parte.
(3) În înţelesul prezentului contract, informaţii confidenţiale sau secrete includ datele referitoare la activitãţile comerciale, procesele tehnice, design sau finanţare, ori relative la know-how, invenţii sau inovaţii ori la alte aspecte în legãturã cu serviciul prestat conform contractului.
(4) Pãrţile vor lua mãsurile care se impun pentru respectarea de cãtre personalul propriu a prevederilor alin. (1) şi (2).
(5) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele documente, date şi informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvãluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care sunt sau ajung la dispoziţia publicului, altfel decât prin încãlcarea contractului;
c) cele pe care oricare dintre pãrţi trebuie sã le dezvãluie conform legii;
d) cele primite de cãtre oricare dintre pãrţi din partea terţilor, fãrã asumare de obligaţii privind pãstrarea caracterului confidenţial al acestora;
e) cele pe care concedentul este dator a le dezvãlui în cadrul îndeplinirii atribuţiilor sale publice şi administrative;
f) cele care sunt dezvãluite de cãtre oricare dintre pãrţi directorilor, funcţionarilor, angajaţilor, subcontractanţilor, agenţilor sau consultanţilor sãi, finanţatorilor şi consultanţilor acestora, în mãsura necesarã pentru ca pãrţile sã ducã la îndeplinire sau sã asigure îndeplinirea ori sã realizeze oricare dintre drepturile sale rezultând din contract, cu condiţia ca toate aceste persoane sã fie ţinute de obligaţii de confidenţialitate similare celor prevãzute de prevederile alin. (1) şi (2) în legãturã cu aceste informaţii.

XIX. Transmiterea drepturilor şi obligaţiilor contractuale
Art. 24. - Sub sancţiunea inopozabilitãţii, concesionarul nu are dreptul sã subconcesioneze, în tot sau în parte, obiectul concesiunii altei persoane.

XX. Legea aplicabilã şi soluţionarea litigiilor
Art. 25. - (1) Contractul este guvernat de legea românã.
(2) Pãrţile convin ca neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele privind interpretarea, executarea sau încetarea acestuia sã fie rezolvate pe cale amiabilã, prin înaintarea acestora unui comitet de analizã ce va fi constituit de pãrţi. Comitetul de analizã va fi format din preşedintele consiliului de administraţie al concesionarului şi un funcţionar de rang înalt al concedentului. Comitetul de analizã se va întruni nu mai târziu de 7 zile de la notificarea trimisã de oricare dintre pãrţi cãtre cealaltã parte.
(3) În cazul în care comitetul de analizã nu este constituit, nu se întruneşte în termenul specificat anterior sau nu reuşeşte sã soluţioneze disputa în termen de 15 zile de la notificarea respectivã, neînţelegerile vor trebui supuse arbitrajului, cu excepţia cazului în care, conform legii, sunt supuse în mod obligatoriu jurisdicţiei exclusive a instanţelor judecãtoreşti competente din România. Litigiile vor fi în ultimã instanţã soluţionate de Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângã Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti potrivit Regulilor de procedurã arbitralã ale acesteia.
(4) Procedurile de arbitraj se vor desfãşura în Bucureşti, România, în limba românã.

XXI. Clauze finale
Art. 26. - Cu excepţia dreptului concedentului de a modifica partea reglementarã a acestui contract, potrivit <>Legii nr. 219/1998 şi cu excepţia cazului în care se prevede altfel în prezentul contract, orice modificare şi/sau completare a contractului se vor face prin act adiţional, încheiat cu acordul ambelor pãrţi contractante, în condiţiile legii.
Art. 27. - (1) Prezentul contract împreunã cu anexele sale, ce fac parte integrantã din acesta, reprezintã voinţa pãrţilor şi înlãturã orice înţelegere anterioarã dintre acestea.
(2) Contractul a fost încheiat astãzi, ....., în trei exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte şi unul pentru ANRGN, având aceeaşi valoare fiecare, semnate de reprezentanţii legali ai celor douã pãrţi contractante.

Concedent, Concesionar,
Ministerul Economiei S.C. ............
şi Comerţului, Director general
Ministru de stat,
ministrul economiei şi comerţului




ANEXA 1
────────
la contractul de concesiune nr. ...
─────────────────────────────────────

LISTA
zonelor delimitate (municipii, oraşe, comune cu
satele aparţinãtoare)care fac parte din
perimetrul concesiunii

1. ..............................
2. ..............................


ANEXA 2
────────
la contractul de concesiune nr. ...
──────────────────────────────────────

Model de scrisoare de garanţie bancarã

Cãtre: Ministerul Economiei şi Comerţului, cu sediul în municipiul Bucureşti, Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, România 010096, reprezentat legal prin domnul .........., având funcţia de ministru de stat, ministrul economiei şi comerţului,
întrucât ......../(numele şi adresa concesionarului)......., numit în cele ce urmeazã concesionarul, s-a angajat, în conformitate cu contractul nr. ........ din data de ......., sã presteze serviciul de distribuţie a gazelor naturale în anumite zone delimitate, denumit în cele ce urmeazã contractul, şi
întrucât aţi stipulat în contract obligaţia prezentãrii de cãtre concesionar a unei scrisori de garanţie bancarã emisã de o bancã recunoscutã pentru suma specificatã în contract cu titlu de garanţie pentru îndeplinirea obligaţiei de platã a redevenţei, în conformitate cu art. 5 alin. (1) din contract, şi
întrucât am fost de acord sã acordãm concesionarului aceastã garanţie bancarã,
prin prezenta afirmãm cã vom acţiona în calitate de garant şi vom rãspunde în faţa dvs., în numele concesionarului, pânã la concurenţa sumei de ....../(suma garanţiei)....... ....../(suma în litere) ......, care va fi plãtitã în moneda în care se plãteşte redevenţa respectivã şi înţelegem sã plãtim imediat la prima dvs. cerere, fãrã nici o tergiversare sau obiecţie, orice sumã sau sume în limita ......../(suma garanţiei)....... menţionatã mai sus, fãrã a mai fi necesar sã dovediţi sau sã argumentaţi cererea dvs. pentru suma specificatã.
Prin prezenta renunţãm la beneficiul de discuţiune.
În continuare suntem de acord cã nici o modificare sau suplimentare ori amendare a termenilor şi condiţiilor contractului sau a oricãror documente contractuale care pot fi încheiate de dvs. şi concesionar nu ne va exonera în nici un fel de rãspunderea pe care o avem în baza prezentei garanţii şi, prin prezenta, renunţãm la obligaţia notificãrii în caz de modificare, suplimentare sau amendare.
Prezenta garanţie va fi valabilã pentru o perioadã de un an.

Semnãtura şi ştampila garantului ................
Numele bãncii ...................................
Adresa ..........................................
Data ............................................

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016