Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.719 din 14 octombrie 2004  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.719 din 14 octombrie 2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004
HOTĂ?RÂRE nr. 1.719 din 14 octombrie 2004
pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.014 din 3 noiembrie 2004


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (3) al articolului 7 din anexa nr. 1 "Norme metodologice privind etichetarea alimentelor", dupã litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) substantele care nu sunt aditivi, dar care sunt utilizate în acelaşi fel şi pentru acelaşi scop ca auxiliarii tehnologici şi care sunt încã prezente, chiar în forma modificatã, în produsul finit."
2. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) în cazul în care fructele, legumele sau ciupercile, dintre care nici unele nu predomina cantitativ în mod semnificativ şi care sunt utilizate în proporţii care pot varia, sunt folosite în amestec, ca ingrediente ale produsului alimentar, ele pot fi grupate în lista ingredientelor sub denumirea: «fructe», «legume» sau «ciuperci», dupã care se regaseste expresia: «în proporţii variabile», urmatã imediat de lista fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente; în acest caz amestecul se include în lista ingredientelor, în conformitate cu prevederile alin. (4), în funcţie de cantitatea totalã a fructelor, legumelor sau ciupercilor prezente;".
3. La alineatul (5) al articolului 7 din anexa nr. 1, dupã litera e) se introduc doua noi litere, literele f) şi g), cu urmãtorul cuprins:
"f) ingredientele care constituie mai puţin de 2% din produsul finit pot fi înscrise într-o ordine diferita, dupã celelalte ingrediente;
g) în cazul în care ingrediente similare sau reciproc substituibile pot fi utilizate la fabricarea sau prepararea alimentului, fãrã a-i altera compozitia, natura sau valoarea perceputã, şi în mãsura în care constituie mai puţin de 2% din produsul finit, menţionarea lor în lista ingredientelor poate fi realizatã cu ajutorul expresiei «conţine ... şi/sau ...», în cazul în care cel puţin unul dintre cel mult doua ingrediente este prezent în produsul finit. Aceasta prevedere nu se aplica aditivilor sau ingredientelor prevãzute în anexa nr. 1f)."
4. Dupã alineatul (6) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc trei noi alineate, alineatele (6^1), (6^2) şi (6^3), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) În cazul bãuturilor cu concentratia alcoolicã mai mare de 1,2% în volume, indicarea ingredientelor se face în conformitate cu actele normative speciale.
(6^2) Fãrã a incalca dispoziţiile normelor de etichetare stabilite în conformitate cu prevederile alin. (6^1), orice ingredient, definit la art. 7 alin. (1) şi prevãzut în anexa nr. 1f), se indica de fiecare data când este prezent în bãuturile la care se face referire în alin. (6^1). Aceasta indicaţie trebuie sa includã cuvântul «conţine», urmat de numele ingredientului/ingredientelor respectiv/respective. În cazul în care ingredientul se regaseste deja în lista ingredientelor cu numele sau specific sau în denumirea sub care este vândutã bãutura, aceasta precizare nu este necesarã.
(6^3) Dupã caz, se pot adopta reguli detaliate pentru prezentarea indicaţiilor la care se face referire la alin. (6^2), în conformitate cu dispoziţiile <>Legii viei şi vinului nr. 244/2002 în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole, ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 145/270/59/2002 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conţinutul, originea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, marcarea şi calitatea vinurilor aromatizate, a bãuturilor aromatizate pe baza de vin şi a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole, destinate comercializãrii pentru consumul uman, şi ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 268/117/441/2003 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea şi prezentarea bãuturilor spirtoase."
5. Alineatul (9) al articolului 7 din anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(9) Un ingredient compus, definit la alin. (2), se poate înscrie în lista cuprinzând ingredientele cu denumirea proprie sub care figureazã în actele normative în vigoare, în funcţie de ponderea sa cantitativã în aliment, cu condiţia ca aceasta sa fie urmatã imediat de lista propriilor ingrediente. Aceasta lista nu este obligatorie:
a) în cazul în care compozitia ingredientului compus este definitã în actele normative în vigoare şi în mãsura în care ingredientul compus constituie mai puţin de 2% din produsul finit; aceasta prevedere nu se aplica aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3);
b) pentru ingredientele compuse, constituite din amestecuri de condimente şi/sau plante aromatice în proporţie mai mica de 2% din produsul finit, cu excepţia aditivilor, cu respectarea prevederilor alin. (3);
c) în cazul în care ingredientul compus este un aliment pentru care lista ingredientelor nu este cerutã de actele normative în vigoare."
6. Dupã alineatul (10) al articolului 7 din anexa nr. 1 se introduc cinci noi alineate, alineatele (11)-(15), cu urmãtorul cuprins:
"(11) Prin derogare de la prevederile alin. (6), (7) şi (9), orice ingredient utilizat în producerea unui aliment şi care este încã prezent, chiar într-o forma modificatã, în produsul finit şi prevãzut în anexa nr. 1f) sau care provine din unul dintre ingredientele prevãzute în anexa nr. 1f) se indica pe eticheta cu referire clara la numele acestui ingredient.
(12) Menţiunea de la alin. (11) nu este necesarã în condiţiile în care denumirea sub care se vinde produsul se referã în mod clar la ingredientul respectiv.
(13) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. b), c), d) şi e), orice substanta folositã la producerea unui aliment şi care este încã prezenta, chiar într-o forma modificatã, în produsul finit şi care provine din ingredientele prevãzute în anexa nr. 1f) este consideratã ca ingredient şi se indica pe eticheta cu referire clara la numele ingredientului din care provine.
(14) Lista din anexa nr. 1f) va fi sistematic reexaminata şi, dacã este necesar, reactualizata pe baza celor mai recente cunoştinţe ştiinţifice. Reactualizarea poate fi efectuatã, de asemenea, prin ştergerea din anexa nr. 1f) a ingredientelor pentru care se stabileşte ştiinţific ca nu este posibil sa cauzeze reactii adverse.
(15) Pentru interpretarea listei din anexa nr. 1f), autoritãţile competente pot elabora norme tehnice specifice."
7. Dupã articolul 7 din anexa nr. 1 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - Ingredientele se înscriu în conformitate cu prevederile acestei secţiuni şi ale anexelor nr. 1c), 1d), 1e) şi 1f)."
8. În anexa nr. 1e), denumirile "fructe confiate" şi "legume", precum şi definiţiile corespunzãtoare se elimina.
9. Dupã anexa nr. 1e) se introduce anexa nr. 1f) cu urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 1f)

LISTA
cuprinzând ingredientele la care se face referire la art. 7 alin. (6^2), (11)-(14)
- Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu, secara, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe baza de cereale;
- Crustacee şi produse pe baza de crustacee;
- Oua şi produse pe baza de oua;
- Peste şi produse pe baza de peste;
- Arahide şi produse pe baza de arahide;
- Soia şi produse pe baza de soia;
- Lapte şi produsele lactate (inclusiv lactoza);
- Fructe în coaja, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia terifolia) şi produsele pe baza de aceste fructe;
- Telina şi produse pe baza de telina;
- Mustar şi produse pe baza de mustar;
- Seminţe de susan şi produse pe baza de seminţe de susan;
- Dioxid de sulf şi sulfiti la concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în SO(2)."
10. Articolul 5 din anexa nr. 2 "Norme metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor" se completeazã cu o noua litera, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) - salatrim 6 kcal/g = 25 KJ/g."
ART. II
Prezenta hotãrâre transpune:
a) Directiva 2000/13/CE pentru armonizarea reglementãrilor statelor membre cu privire la etichetarea, prezentarea şi publicitatea produselor alimentare, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L109/6 mai 2000, modificatã şi completatã prin Directiva 2001/101/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L310/28 noiembrie 2001, Directiva 2002/86/CE, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene nr. L305/7 noiembrie 2002, şi Directiva 2003/89/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L308/25 noiembrie 2003;
b) Directiva 90/496/CEE privind indicarea valorii nutritive pe etichetele alimentelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L276/6 octombrie 1990, modificatã prin Directiva 2003/120/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L333/ 20 decembrie 2003;
c) Directiva 89/396/CEE cu privire la indicarea sau marcarea în vederea identificarii lotului din care fac parte alimentele, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L186/30 iunie 1989;
d) Directiva 87/250/CEE privind indicarea concentratiei alcoolice, în volume, la etichetarea bãuturilor alcoolice destinate consumatorului final, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L113/30 aprilie 1987;
e) Regulamentul 1139/98/CEE referitor la indicarea obligatorie pe etichetele anumitor alimente obţinute din organisme modificate genetic a altor menţiuni în afarã celor prevãzute prin Directiva 79/112/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L159/3 iunie 1998, modificat prin Regulamentul 2000/49/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L006/11 ianuarie 2000;
f) Regulamentul 2000/50/CE privind etichetarea alimentelor şi ingredientelor alimentare care conţin aditivi şi arome care au fost modificate genetic sau care au fost produse din organisme modificate genetic, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L006/ 11 ianuarie 2000;
g) Directiva 2002/67/CE privind etichetarea alimentelor care conţin chinina şi a alimentelor care conţin cafeina, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L191/19 iulie 2002.
ART. III
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2005. Produsele aflate în stoc înainte de data intrãrii în vigoare pot fi comercializate cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de data de 1 iulie 2006.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Petre Daea

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brinzan

Bucureşti, 14 octombrie 2004.
Nr. 1.719.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016