Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.679 din 10 decembrie 2008  privind modalitatea de acordare a despagubirilor prevazute de   Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 , precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.679 din 10 decembrie 2008 privind modalitatea de acordare a despagubirilor prevazute de Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 , precum si obligatiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice si proprietarilor de culturi agricole, silvice si de animale domestice pentru prevenirea pagubelor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 890 din 29 decembrie 2008
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. V alin. (1) din Legea nr. 215/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii vânãtorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 ,


Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã modalitatea de acordare a despãgubirilor prevãzute de <>Legea vânãtorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru pagubele produse de exemplarele din speciile de faunã sãlbaticã de interes cinegetic, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 ale aceleiaşi legi, culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, precum şi obligaţiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole, silvice şi de animale domestice pentru prevenirea pagubelor.
ART. 2
(1) Paguba produsã de exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, denumitã în continuare pagubã, în înţelesul prezentei hotãrâri, constã în modificarea integritãţii fizice şi/sau a caracteristicilor fiziologice ale exemplarelor din speciile de florã din culturile agricole şi a vegetaţiei forestiere din fondul forestier şi din afara acestuia, dupã caz, precum şi a animalelor domestice, rezultatã din acţiunea asupra acestora a exemplarelor din speciile de faunã de interes cinegetic, care:
a) afecteazã producţia, în cazul culturilor agricole;
b) produc vãtãmarea cu grad de manifestare puternic sau foarte puternic, stabilit potrivit normelor tehnice în vigoare, a culturilor silvice;
c) determinã îmbolnãvirea sau moartea animalelor domestice.
(2) În înţelesul prezentei hotãrâri, expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) culturi agricole - culturile de plante agricole sau ornamentale, inclusiv semãnãturile şi seminţişurile din aceste plante, culturile de plante legumicole din sere şi solarii, livezile de pomi fructiferi, viile, pãşunile, izlazurile, fâneţele;
b) culturi silvice - semãnãturile, seminţişurile, puieţii şi lãstarii din specii forestiere, plantajele silvice, pepinierele, culturile de rãchitã şi cele cu arbuşti ornamentali şi fructiferi, arboretele în curs de regenerare naturalã sau artificialã, arboretele cu vârste mai mici de 15 ani sau cu înãlţimi mai mici de 10 metri şi pomi de Crãciun.
ART. 3
(1) Constatarea pagubelor, evaluarea acestora şi stabilirea rãspunderii civile se realizeazã de cãtre o comisie special constituitã în acest scop, denumitã în continuare comisie, din care fac parte:
a) un reprezentant al aparatului de specialitate al primarului unitãţii administrativ-teritoriale pe raza cãreia s-a sesizat paguba;
b) un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Mediului şi Dezvoltãrii Durabile;
c) un reprezentant al structurii teritoriale de specialitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Conducãtorii instituţiilor prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a-şi desemna reprezentanţi care sã participe în comisii.
(3) La constatarea pagubelor pot participa reprezentanţi ai gestionarului faunei de interes cinegetic din cuprinsul fondului cinegetic şi ai structurii de administrare a ariei protejate neincluse în fonduri cinegetice sau în care vânãtoarea nu este admisã, dupã cum paguba a fost produsã în fondul cinegetic sau în aria protejatã.
ART. 4
(1) Constatarea pagubei se face la cererea scrisã a persoanei pãgubite, depusã la primãria localitãţii pe teritoriul cãreia s-a produs paguba.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) se depune în termen de 24 de ore de la data la care persoana pãgubitã a descoperit paguba.
(3) Convocarea comisiei prevãzute la art. 3 se realizeazã prin grija primarului, în termen de 24 ore de la data înregistrãrii cererii persoanei pãgubite.
(4) Comisia se întruneşte pentru constatarea pagubelor în termen de 48 de ore de la data convocãrii.
(5) Termenele stabilite pe ore, prevãzute la alin. (2)-(4), încep sã curgã de la ora 00,00 a zilei urmãtoare, iar termenul care cuprinde sau se sfârşeşte într-o zi de sãrbãtoare legalã sau când serviciul este suspendat se prelungeşte pânã la sfârşitul zilei de lucru urmãtoare.
ART. 5
(1) Deciziile în comisie se iau cu votul majoritãţii simple a membrilor prezenţi, iar în caz de paritate de voturi, votul decisiv aparţine reprezentantului aparatului de specialitate al primarului.
(2) În toate cazurile, constatarea pagubelor se realizeazã în prezenţa persoanei pãgubite sau a unui reprezentant legal al acesteia.
ART. 6
(1) Stabilirea cuantumului despãgubirilor se realizeazã de cãtre comisie în funcţie de cheltuielile efectuate de cãtre persoana pãgubitã pânã la data producerii pagubei cu înfiinţarea şi întreţinerea culturii agricole sau silvice, sau, dupã caz, în funcţie de valoarea de piaţã, în cazul animalelor domestice.
(2) Constatarea şi evaluarea pagubelor produse de speciile de faunã de interes cinegetic culturilor agricole sau silvice se consemneazã de cãtre comisie într-un proces-verbal, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1.
(3) Constatarea şi evaluarea pagubelor produse de speciile de faunã de interes cinegetic animalelor domestice se consemneazã de cãtre comisie într-un proces-verbal, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2.
(4) Pentru stabilirea nivelului cheltuielilor prevãzute la alin. (1), comisia trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele:
a) în cazul culturilor agricole, semãnãturilor şi seminţişurilor silvice, calculaţiile de producţie emise de autoritatea publicã centralã care rãspunde de agriculturã;
b) în cazul culturilor silvice, metodologia prevãzutã la <>art. 2 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 85/2006 privind stabilirea modalitãţilor de evaluare a pagubelor produse vegetaţiei forestiere din pãduri şi din afara acestora, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 84/2007;
c) în cazul animalelor domestice, valoarea medie de piaţã comunicatã Comisiei Europene de cãtre autoritatea publicã centralã care rãspunde de agriculturã, valabilã la data producerii pagubei, sau valoarea de achiziţie a animalului/animalelor, dacã aceasta este mai mare decât valoarea medie de piaţã, doveditã cu înscrisuri.
(5) Procesele-verbale încheiate potrivit prevederilor alin. (2) şi (3) se aprobã prin decizie a conducãtorului structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã, în a cãrui razã de competenţã s-a produs paguba.
(6) Decizia prevãzutã la alin. (5) poate fi contestatã potrivit <>art. 7 şi 8 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(7) Deţinerea în proprietate a culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice se verificã de cãtre comisia de constatare şi evaluare a pagubei, în condiţiile legii.
ART. 7
Pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, comisia întocmeşte un dosar care trebuie sã cuprindã:
a) cererea persoanei pãgubite;
b) documentele prin care au fost convocaţi membrii comisiei, persoana pãgubitã, precum şi reprezentantul prevãzut la art. 3 alin. (3);
c) înscrisuri pentru dovedirea îndeplinirii obligaţiilor ce revin persoanei pãgubite şi/sau gestionarului faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic, conform pct. II şi III din anexa nr. 1, respectiv pct. II şi III din anexa nr. 2;
d) probe administrate de comisie privind producerea şi constatarea pagubei: fotografii, înregistrãrii video, declaraţii ale martorilor şi alte asemenea probe;
e) procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubei prevãzut la art. 6 alin. (2) şi (3).
ART. 8
(1) Despãgubirile pentru pagubele produse de cãtre exemplare din speciile de faunã de interes cinegetic, prevãzute în anexele la <>Legea nr. 407/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se suportã potrivit prevederilor art. 13 din aceeaşi lege.
(2) Proprietarii culturilor agricole, silvice sau proprietarii de animale domestice, precum şi gestionarii fondurilor cinegetice trebuie sã îndeplineascã obligaţiile pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic, prevãzute în anexele nr. 3 şi 4.
ART. 9
În situaţia în care gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic este solicitat, potrivit legii, sã recolteze exemplare din speciile înscrise în anexa nr. 2 la <>Legea nr. 407/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acesta are obligaţia sã recolteze exemplarele respective.
ART. 10
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) şi (2), cu amendã de la 500 lei la 1.500 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (3), cu amendã de la 1.000 lei la 2.000 lei;
c) nerespectarea de cãtre gestionarul faunei cinegetice de pe cuprinsul fondului cinegetic a obligaţiei prevãzute la art. 8 alin. (1), în termen de 30 de zile de la data comunicãrii deciziei prevãzute la art. 6 alin. (5), în condiţiile în care aceasta nu este contestatã, cu amendã de la 1.500 lei la 2.000 lei şi cu suspendarea licenţei, ca sancţiune contravenţionalã complementarã, pânã la îndeplinirea obligaţiei;
d) nerespectarea prevederilor art. 9, în situaţia producerii de pagube, cu amendã de la 15.000 lei la 30.000 lei.
(2) Dispoziţiile referitoare la contravenţii prevãzute la alin. (1) se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul silvic împuternicit al autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã şi de cãtre personalul împuternicit din cadrul structurilor proprii ale Gãrzii Naţionale de Mediu, în limitele de competenţã.
ART. 12
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 13
Prevederile art. 10 alin. (1) şi ale art. 11 intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 14
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Hotãrârea Guvernului nr. 748/2002 pentru aprobarea Normelor privind protecţia culturilor agricole, silvice şi a animalelor domestice împotriva pagubelor ce pot fi cauzate de vânat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 542 din 24 iulie 2002, se abrogã.


PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Dacian Cioloş

Ministrul mediului şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi

Ministrul internelor şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian


Bucureşti, 10 decembrie 2008.
Nr. 1.679.


ANEXA 1


PROCES-VERBAL
de constatare şi evaluare a pagubelor produse de speciile de
faunã de interes cinegetic culturilor agricole şi silvice
Nr. ........../..........


I. Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor, constituitã din:
1. ......................... - reprezentantul comunei, oraşului ...............;
2. ........................ - reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
3. ........................ - reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã,
în prezenţa asistenţilor:
1. ........................ - reprezentantul gestionarului faunei cinegetice, în cazul fondurilor cinegetice;
2. ........................ - reprezentantul administraţiei ariei protejate, în cazul suprafeţelor ariilor protejate în care vânãtoarea nu este admisã;
3. ........................ - persoana pãgubitã, identificatã cu B.I./C.I. .........................,
ca urmare a sesizãrii din data de ...................., înregistratã cu nr. .......... la Primãria ..............., ne-am deplasat la locul denumit ........................., proprietatea (dl/d-na) .............................., unde am constatat şi am stabilit urmãtoarele:
La data de .................... s-au produs pagube de cãtre exemplare din specia/speciile ......................, dupã cum urmeazã:





┌────┬────────────────────────┬───────────┬──────────────────┬──────────────────┬──────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ din care: │ │
│Nr. │Cultura agricolã/silvicã│Localitatea│ Localizarea │Suprafaţa afectatã├──────┬───────┤Gradul de │
│crt.│ │ │topo/amenajisticã │ - ha - │Total │Parţial│vãtãmare %│
│ │ │ │(O.S., U.P., u.a.)│ │- ha -│- ha - │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────────────┼───────────┼──────────────────┼──────────────────┼──────┼───────┼──────────┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────────────┴───────────┴──────────────────┴──────────────────┴──────┴───────┴──────────┘



Determinarea gradului de vãtãmare s-a fãcut în prezenţa proprietarului culturii.

II. Modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin proprietarului culturii pentru prevenirea pagubelor:


┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ Obligaţia │Modul de îndeplinire,│Numãrul de înregistrare│
│ │documentele încheiate│ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Declararea şi înregistrarea, potrivit legii,│ │ │
│a suprafeţei pe care sunt înfiinţate │ │ │
│culturi agricole/silvice │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Asigurarea pazei în perioadele în care │ │ │
│culturile agricole/silvice sunt frecventate │ │ │
│de vânat │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Amplasarea mijloacelor de îndepãrtat │ │ │
│exemplarele din speciile de faunã de │ │ │
│interes cinegetic │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┘



III. Modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin, dupã caz, gestionarului faunei cinegetice, administraţiei ariei protejate sau primãriei, pentru prevenirea pagubelor:


┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ Obligaţia │Modul de îndeplinire,│Numãrul de înregistrare│
│ │documentele încheiate│ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Recoltarea integralã a numãrului de │ │ │
│exemplare aprobat pentru sezonul de │ │ │
│vânãtoare anterior producerii pagubei │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Asigurarea şi administrarea hranei │ │ │
│complementare pentru exemplarele din │ │ │
│speciile de faunã de interes cinegetic, │ │ │
│în scopul menţinerii acestora în zonele │ │ │
│de hrãnire şi pentru abaterea de la │ │ │
│culturile agricole sau silvice │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Executarea de acţiuni de îndepãrtare a │ │ │
│exemplarelor din speciile de faunã de │ │ │
│interes cinegetic din zonele expuse │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Solicitarea, în condiţiile legii, a │ │ │
│aprobãrilor necesare pentru │ │ │
│suplimentarea cotelor de recoltã şi │ │ │
│pentru vânarea, în afara perioadelor │ │ │
│legale de vânare │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Vânarea cu prioritate, în condiţiile legii, │ │ │
│în zonele expuse producerii pagubelor, │ │ │
│a acelor exemplare din speciile de │ │ │
│faunã de interes cinegetic care produc │ │ │
│pagube sau care reprezintã un potenţial │ │ │
│pericol de producere a pagubelor │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┘



IV. Situaţia culturilor agricole/silvice la data constatãrii pagubelor:
1. stadiul de dezvoltare (fenofaza) şi starea de vegetaţie în momentul producerii pagubei ......................
2. aspecte de vãtãmare (dãunare) ...............................................................................
3. starea fitosanitarã a culturilor agricole/silvice ...........................................................

V. Cheltuielile estimate a fi realizate pânã la producerea pagubei:


┌────────────────────────┬──────────────┬────────────┬──────────┬──────────────┐
│Cultura agricolã/silvicã│ Lucrarea │ Suprafaţa │ Tarif │ Valoarea │
│ │ │ - ha - │ lei/ha │cheltuielilor │
├────────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────────────────┼──────────────┼────────────┼──────────┼──────────────┤
└────────────────────────┴──────────────┴────────────┴──────────┴──────────────┘



VI. Stabilirea despãgubirilor:
A. În cazul culturilor agricole:


┌───────────────────────────────────────────┬─────┬─────────────────────────────┬───────┐
│ │ │ Din care, pe specii: │ │
│ Specificare │Total├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤ U.M │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│1. Suprafaţa afectatã │ │ │ │ │ │ │ ha │
├───────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│2. Gradul de dãunare │ │ │ │ │ │ │ % │
├───────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│3. Cheltuieli estimate a fi realizate pânã │ │ │ │ │ │ │ lei │
│la producerea pagubei pe ha │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│4. Valoarea pagubei pe ha (rând 2 x rând 3)│ │ │ │ │ │ │ lei │
├───────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│5. Total valoare pagubã (rând 1 x rând 4) │ │ │ │ │ │ │ lei │
└───────────────────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘



B. În cazul culturilor silvice:


┌────────────────────────────────────────────┬─────┬─────────────────────────────┬───────┐
│ │ │ Din care, pe specii: │ │
│ Specificare │Total├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤ U.M │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│1. Nr. de exemplare afectate │ │ │ │ │ │ │ ha │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│2. Gradul de dãunare │ │ │ │ │ │ │ % │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│3. Valoarea factorului "k" specific │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│4. Valoarea medie a masei lemnoase pe picior│ │ │ │ │ │ │lei/m3 │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│5. Valoarea pagubei │ │ │ │ │ │ │ lei │
├────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘



Având în vedere cele prezentate, rãspunderea civilã pentru pagubele constatate şi evaluate potrivit prezentului proces-verbal (nu) revine ............................... .
Drepturile de despãgubire cuvenite se vor vira în contul nr. ....................., deschis la ................, sau prin mandat poştal pe adresa ................................... .
Prin plata despãgubirii se sting orice pretenţii în legãturã cu paguba mai sus menţionatã.
Procesul-verbal s-a încheiat în ... exemplare, cate unul pentru fiecare participant nominalizat la pct. I.

COMISIA (numele, funcţia, instituţia reprezentantã, semnãtura):
1. .........................................................................;
2. .........................................................................;
3. ........................................................................ .

ASISTENŢI (numele, funcţia, instituţia reprezentantã, semnãtura):
1. .........................................................................;
2. .........................................................................;
3. ........................................................................ .


ANEXA 2


PROCES-VERBAL
de constatare şi evaluare a pagubelor produse de speciile de
faunã de interes cinegetic animalelor domestice
Nr. ........../..........


I. Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor, constituitã din:
1. ........................ - reprezentantul comunei, oraşului ...............;
2. ........................ - reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
3. ........................ - reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã,
în prezenţa asistenţilor:
1. ........................ - reprezentantul gestionarului faunei cinegetice, în cazul fondurilor cinegetice;
2. ........................ - reprezentantul administraţiei ariei protejate, în cazul suprafeţelor ariilor protejate în care vânãtoarea nu este admisã;
3. ........................ - persoana pãgubitã, identificatã cu B.I./C.I. .........................,
ca urmare a sesizãrii din data de ...................., înregistrata cu nr. .......... la Primãria ..............., ne-am deplasat la locul denumit ........................., proprietatea (dl/d-na) .............................., unde am constatat şi am stabilit urmãtoarele:
La data de .................... s-au produs pagube de cãtre exemplare din specia/speciile ...................., dupã cum urmeazã:


┌────┬─────────┬────────┬─────────┬──────────┬────────────┬────────────────────┬──────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ Greutatea - │ │
│Nr. │ Specia │ Rasa │ Sexul │ Vârsta │ Numãrul │ în viu │ Observaţii │
│crt.│ │ │ │ │ matricol │ (kg/cap) │ │
│ │ │ │ │ │ ├──────────┬─────────┤ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 4. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 5. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 6. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 7. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 8. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│ 9. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────────┼─────────┼──────────┼────────────┼──────────┼─────────┼──────────────┤
│10. │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────┴────────┴─────────┴──────────┴────────────┴──────────┴─────────┴──────────────┘



II. Modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin proprietarului pentru prevenirea pagubelor



┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ Obligaţia │Modul de îndeplinire,│Numãrul de înregistrare│
│ │documentele încheiate│ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Declararea şi înregistrarea animalelor │ │ │
│domestice, potrivit legii │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Asigurarea pazei în perioadele în care │ │ │
│animalele se aflã la pãşunat sau la │ │ │
│diferite munci │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Pãşunarea în locurile admise, potrivit legii│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Adãpostirea pe timpul nopţii a │ │ │
│animalelor în locuri împrejmuite şi │ │ │
│pãzite │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────┤
│Deplasarea animalelor pe traseele │ │ │
│stabilite împreunã cu persoana juridicã │ │ │
│ce gestioneazã fauna cinegeticã şi cu │ │ │
│administratorul suprafeţei respective de │ │ │
│fond funciar │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────┘



III. Modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin, dupã caz, gestionarului faunei cinegetice, administraţiei ariei protejate sau primãriei, pentru prevenirea pagubelor:



┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ Obligaţia │Modul de îndeplinire,│Numãrul de înregistrare│
│ │documentele încheiate│ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┴───────────────────────┤
│Recoltarea integralã a numãrului de │ │
│exemplare aprobat pentru sezonul de │ │
│vânãtoare anterior producerii pagubei │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│Asigurarea şi administrarea hranei │ │
│complementare pentru exemplarele din │ │
│speciile de faunã de interes cinegetic, │ │
│în scopul menţinerii acestora în zonele │ │
│de hrãnire │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│Executarea de acţiuni de îndepãrtare a │ │
│exemplarelor din speciile de faunã de │ │
│interes cinegetic din zonele expuse │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│Solicitarea, în condiţiile legii, a │ │
│aprobãrilor necesare pentru │ │
│suplimentarea cotelor de recoltã şi │ │
│pentru vânarea în afara perioadelor │ │
│legale de vânare │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│Vânarea cu prioritate, în condiţiile legii, │ │
│în zonele expuse producerii pagubelor, │ │
│a acelor exemplare din speciile de │ │
│faunã de interes cinegetic care produc │ │
│pagube sau care reprezintã un potenţial │ │
│pericol de producere a pagubelor │ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────┘



IV. Cauza rãnirii/decesului animalelor:
1. rãni provocate de .......................................................;
2. actul constatator al organelor sanitare .................................;
3. data când a fost anunţat medicul veterinar ..............................;
4. medicul veterinar a vãzut sau nu cadavrul animalului ................... .
Sacrificarea de necesitate:
Cine a dispus sacrificarea animalului ..................................... data ............................. motivele ...................................
Cantitatea de carne rezultatã .................... kg valoare .............. lei;
- vândutã ........................... kg valoare .................................... lei;
- reţinutã .......................... kg valoare .................................... lei;
- confiscatã ........................ kg valoare .................................... lei.
Specificaţi motivele pentru care a fost confiscatã carnea: ..............................................
Pielea - valoare: .............................. calitatea la livrare: ..........................
V. Stabilirea despãgubirilor:


┌───────────────────────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────────┬────────┐
│ Specificare │ U.M. │ Specia şi categoria │ Total │
│ │ ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┤ │
├───────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┤
│1. Numãr de animale afectate │ cap │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┤
│2. Valoarea realã a animalului │ lei │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┤
│3. Valoarea pagubei (rând 1 x rând 2) │ lei │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┤
│4. Valoarea recuperãrilor │ lei │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────────┤
│5. Valoarea despãgubirii acordate (rând 3 - rând 4)│ lei │ │ │ │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴───────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────────┘



Drepturile de despãgubire cuvenite se vor vira în contul nr. .................., deschis la ......................, sau prin mandat poştal pe adresa ........................... .
Prin plata despãgubirii se sting orice pretenţii în legãtura cu paguba mai sus menţionatã.
Procesul-verbal s-a încheiat în ... exemplare, câte unul pentru fiecare participant nominalizat la punctul I.

COMISIA (numele, funcţia, instituţia reprezentantã, semnãtura):
1. .........................................................................;
2. .........................................................................;
3. ........................................................................ .

ASISTENŢI (numele, funcţia, instituţia reprezentantã, semnãtura):
1. .........................................................................;
2. .........................................................................;
3. ........................................................................ .


ANEXA 3

OBLIGAŢII
ce revin proprietarilor culturilor agricole şi silvice şi ai animalelor
domestice, pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele
din speciile de faunã de interes cinegetic


ART. 1
Pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic, proprietarii culturilor agricole şi silvice au urmãtoarele obligaţii:
a) sã declare şi sã înregistreze suprafeţele pe care sunt înfiinţate culturile agricole, potrivit legii;
b) sã aibã elaborate amenajamente silvice în vigoare, potrivit legii;
c) sã solicite în scris persoanei juridice care gestioneazã fauna de interes cinegetic întreprinderea de acţiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole şi/sau vegetaţiei forestiere, în perioadele în care acestea sunt frecventate pentru hranã de exemplare din speciile de faunã de interes cinegetic;
d) sã amplaseze în culturile agricole sau silvice expuse mijloace de îndepãrtat exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic (fixe sau mişcãtoare), fizice ori chimice, permise de lege, cu ajutorul cãrora vor alunga sau vor împiedica pãtrunderea exemplarelor din speciile de faunã de interes cinegetic în interiorul culturilor.
ART. 2
Obligaţiile ce revin proprietarilor de animale domestice pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic sunt:
a) sã declare şi sã înregistreze animalele domestice potrivit legii;
b) sã asigure paza animalelor domestice aflate la pãşunat sau la diferite munci;
c) sã foloseascã pentru pãşunatul animalelor domestice numai acele suprafeţe admise, potrivit legii, la pãşunat;
d) sã adãposteascã, pe timp de noapte, animalele domestice numai în locuri împrejmuite şi pãzite;
e) sã deplaseze animalele domestice prin pãdure spre locurile de pãşunat şi adãpat, numai pe traseele stabilite în acest scop, de comun acord, cu persoana juridicã ce gestioneazã fauna de interes cinegetic din perimetrul respectiv şi cu administratorul suprafeţei respective de fond forestier.
ART. 3
Persoanele prevãzute la art. 1 şi 2 fac dovada îndeplinirii obligaţiilor prevãzute de prezenta hotãrâre prin urmãtoarele:
a) documente specifice, potrivit legii, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 1 lit. a) şi b) şi la art. 2 lit. a);
b) dovada transmiterii solicitãrii pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 1 lit. c);
c) constatarea, la faţa locului, de cãtre comisia de constatare şi evaluare a pagubei a existenţei mijloacelor de speriat sau de îndepãrtat exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 1 lit. d);
d) deţinerea numãrului maxim de câini pentru pazã, admis în condiţiile <>Legii vânãtorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 2 lit. b) şi d);
e) contractul de pãşunat încheiat cu proprietarul terenului respectiv, în care se prevãd suprafeţele admise la pãşunat, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 2 lit. c).
f) constatarea, la faţa locului, de cãtre comisia de constatare şi evaluare a pagubei a asigurãrii condiţiilor de adãpostire pe timp de noapte a animalelor domestice, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 2 lit. d).
g) aprobarea prevãzutã de lege pentru trecerea animalelor domestice prin fondul forestier, pentru situaţia prevãzutã la art. 2 lit. e).
h) existenţa cel puţin a unei persoane rãspunzãtoare cu asigurarea pazei şi a condiţiilor de adãpostire pe timpul nopţii, în cazul turmelor şi cirezilor aflate la pãşunat, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 2 lit. b) şi d).
ART. 4
Modul de îndeplinire a obligaţiilor prevãzute la art. 1 şi 2 se consemneazã în procesul-verbal de constatare a pagubelor de cãtre comisia constituitã în acest scop.


ANEXA 4


OBLIGAŢII
ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice pentru prevenirea
pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile
de faunã de interes cinegetic


ART. 1
Gestionarii fondurilor cinegetice sunt obligaţi sã întreprindã urmãtoarele acţiuni pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic:
a) sã fi recoltat integral numãrul de exemplare aprobat pentru specia/speciile care au produs pagube pe sezonul de vânãtoare anterior producerii acestora;
b) sã asigure şi sã administreze hrana complementarã pentru exemplarele din speciile de faunã de interes cinegetic, cel puţin jumãtate din cantitãţile de hranã complementarã prevãzute în contractele de gestionare a fondurilor cinegetice pe raza cãrora s-a produs paguba, în scopul menţinerii acestora în zonele de hrãnire şi pentru abaterea de la culturile agricole sau din vegetaţia forestierã în care s-ar putea produce pagube;
c) sã execute acţiuni de îndepãrtare a exemplarelor din speciile de faunã de interes cinegetic din zonele expuse, pe care le aduce la cunoştinţa structurii teritoriale de specialitate a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã cu cel puţin 24 de ore anterioare desfãşurãrii acestora;
d) sã solicite, în condiţiile legii, aprobãrile necesare pentru reaşezarea, suplimentarea cotelor de recoltã şi pentru vânarea în afara perioadelor legale a acelor exemplare din speciile de faunã de interes cinegetic care produc pagube culturilor agricole, vegetaţiei forestiere şi animalelor domestice;
e) sã vâneze cu prioritate, în condiţiile legii, în locurile unde se produc pagube, acele exemplare din speciile de faunã de interes cinegetic care produc pagube sau care reprezintã un potenţial pericol de producere a pagubelor.
ART. 2
Se considerã cã gestionarii fondurilor cinegetice şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin pentru prevenirea pagubelor doar dacã fac dovada cã au realizat toate acţiunile prevãzute la art. 1.
ART. 3
Gestionarii fondurilor cinegetice fac dovada îndeplinirii acţiunilor prevãzute la art. 1 astfel:
a) prin numãrul de exemplare recoltate, raportat la numãrul de exemplare aprobat pentru recoltare, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 1 lit. a);
b) prin procese-verbale de administrare a hranei complementare în locurile destinate pentru hrãnire şi abatere, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 1 lit. b);
c) prin procese-verbale încheiate cu ocazia desfãşurãrii acţiunilor de îndepãrtare a exemplarelor din speciile de faunã de interes cinegetic din zonele periclitate, în perioadele în care acestea sunt frecventate de vânat pentru hranã, şi cu scrisorile înaintate structurilor teritoriale ale administratorului anterior executãrii acestora, pentru îndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 1 lit. c);
d) prin solicitarea scrisã şi transmisã în vederea obţinerii aprobãrilor necesare recoltãrii, prin autorizaţiile de vânãtoare eliberate pentru împuşcare şi prin împuşcarea efectivã a exemplarelor respective, pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 1 lit. d) şi e). În situaţia în care gestionarul constatã cã nu poate recolta exemplarele pentru care a obţinut aprobare, deoarece acestea nu mai frecventeazã zonele respective, notificã structura teritorialã de specialitate competentã a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã pentru a încheia un act de constatare în acest sens.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016