Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.625 din 23 decembrie 2003  privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.625 din 23 decembrie 2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 68 din 27 ianuarie 2004

În temeiul prevederilor art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 65^1 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, denumitã în continuare A.N.P.M., instituţie publicã cu personalitate juridicã, finanţatã de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
(2) A.N.P.M. are sediul în municipiul Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 294, sectorul 6.
ART. 2
A.N.P.M., ca organ de specialitate al autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, coordoneazã la nivel regional şi local autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului din punct de vedere tehnic, asigurând şi procesul de instruire necesar.

CAP. II
Obiectivele şi atribuţiile A.N.P.M.

ART. 3
(1) În realizarea obiectului sãu de activitate, A.N.P.M. are urmãtoarele atribuţii principale:
a) coordoneazã Sistemul naţional de monitorizare integratã a factorilor de mediu;
b) fundamenteazã tehnic politicile, strategiile şi planurile de acţiune în domeniul protecţiei mediului, având la bazã conceptul privind dezvoltarea durabilã;
c) fundamenteazã tehnic proiectele actelor de reglementare specifice, în scopul elaborãrii şi promovãrii acestora de cãtre autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului;
d) îndrumã şi asistã agenţiile regionale pentru protecţia mediului în procesul de autorizare a activitãţilor aflate sub incidenţa prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 645/2002 ;
e) coordoneazã activitatea laboratoarelor naţionale de referinţã pentru: aer, apã, deşeuri, zgomot, radioactivitate;
f) asigurã, în baza împuternicirii autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, legãtura cu Agenţia Europeanã de Mediu, cu agenţiile naţionale şi federale de mediu din statele membre sau asociate la Uniunea Europeanã şi cu alte organisme de specialitate din ţarã şi din strãinãtate; elaboreazã rapoarte de sintezã pentru a rãspunde obligaţiilor interne şi internaţionale în limita competenţelor atribuite de autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului;
g) sprijinã autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului în fundamentarea documentelor necesare procesului de negociere cu Uniunea Europeanã a cap. 22 "Protecţia mediului";
h) monitorizeazã implementarea legislaţiei de mediu în România;
i) monitorizeazã cheltuielile anuale de protecţie a mediului;
j) executã programe şi proiecte interne şi internaţionale şi orienteazã activitatea de cercetare în domeniul mediului;
k) elaboreazã rapoartele sectoriale privind stadiul realizãrii implementãrii acquisului comunitar de mediu şi le transmite Comisiei Europene dupã avizarea acestora de cãtre autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului;
l) realizeazã instruirea personalului aparţinând autoritãţilor publice regionale şi locale pentru protecţia mediului, Gãrzii Naţionale de Mediu, pe baza programului anual aprobat de autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului;
m) coordoneazã activitatea de inventariere la nivel naţional şi local a viitoarelor arii speciale de conservare - arii de importanţã comunitarã - şi a ariilor de protecţie avifaunisticã, în scopul realizãrii Reţelei europene de arii naturale protejate - NATURA 2000;
n) coordoneazã activitãţile specifice domeniului biosecuritãţii;
o) coordoneazã activitãţile legate de implementarea planurilor de acţiune la nivel naţional, regional şi local; îndeplineşte funcţia de secretariat tehnic al Planului naţional de acţiune pentru protecţia mediului şi al altor planuri şi programe de acţiune specifice domeniului;
p) aplicã, revizuieşte şi dezvoltã sistemul de raportare sectorialã cãtre Uniunea Europeanã, conform cerinţelor acesteia;
q) încurajeazã schimbul de experienţã la nivelul specialiştilor A.N.P.M. cu cei ai agenţiilor omoloage internaţionale pe domenii specifice de activitate.
(2) Îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului.
(3) În exercitarea atribuţiilor prevãzute la alin. (1), A.N.P.M. colaboreazã cu autoritãţile publice centrale, regionale şi locale, cu instituţiile publice, instituţiile de cercetare şi cu alte persoane juridice de drept public sau privat, române ori strãine.
(4) Autoritãţile şi instituţiile publice, inclusiv instituţiile teritoriale, sunt obligate sã comunice A.N.P.M., la termenele stabilite de aceasta, informaţiile de mediu solicitate, în condiţiile legii.
(5) A.N.P.M. comunicã, cu acceptul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, autoritãţilor şi instituţiilor publice date şi informaţii de mediu, în mãsura în care acestea nu au caracter secret sau nu se încalcã confidenţialitatea datelor.
(6) A.N.P.M. poate edita buletine informative şi alte publicaţii de specialitate, în limita alocaţiilor bugetare.
ART. 4
A.N.P.M. organizeazã şi ţine la zi sistemul informaţional şi baza de date referitoare la informaţia de mediu.
ART. 5
A.N.P.M. organizeazã, cel puţin trimestrial, cursuri de instruire a personalului autoritãţilor publice regionale şi locale pentru protecţia mediului şi elibereazã, la sfârşitul lor, certificate de perfecţionare conform prevederilor legale.
ART. 6
În scopul realizãrii obiectivelor şi atribuţiilor ce îi revin, A.N.P.M. poate beneficia de consultanţã şi asistenţã din strãinãtate, precum şi de programe de formare şi perfecţionare a pregãtirii personalului, în limita fondurilor bugetare alocate sau a altor surse atrase din ţarã ori din strãinãtate, potrivit legii.

CAP. III
Conducerea şi structura organizatoricã a A.N.P.M.

ART. 7
(1) A.N.P.M. este condusã de un preşedinte cu rang de subsecretar de stat.
(2) Preşedintele este numit şi revocat din funcţie, în condiţiile legii, prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(3) Numirea în funcţiile de director general şi director se face prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(4) Preşedintele A.N.P.M. numeşte şi elibereazã din funcţie, în condiţiile legii, personalul acesteia.
(5) În exercitarea conducerii A.N.P.M. preşedintele emite decizii cu caracter individual, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
(6) Preşedintele reprezintã A.N.P.M. în raporturile cu autoritatea centralã şi cu autoritãţile teritoriale pentru protecţia mediului, cu alte autoritãţi şi instituţii publice, cu persoane juridice şi persoane fizice române şi strãine, precum şi în justiţie.
ART. 8
(1) Pe lângã preşedintele A.N.P.M. se organizeazã şi funcţioneazã Colegiul A.N.P.M., ca organ decizional.
(2) Colegiul A.N.P.M. este format din 9 persoane şi va avea urmãtoarea componenţã: 3 reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului; preşedintele şi directorul general ai A.N.P.M.; 3 directori executivi ai agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, care vor fi nominalizaţi pentru o perioadã de un an din rândul agenţiilor regionale pentru protecţia mediului; un reprezentant al sindicatelor din domeniul protecţiei mediului.
(3) Colegiul A.N.P.M. este condus de secretarul de stat care coordoneazã activitatea de protecţie a mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 9
(1) Structura organizatoricã a A.N.P.M. este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Prin decizie a preşedintelui A.N.P.M., în cadrul structurii organizatorice se pot organiza colective temporare, în condiţiile legii.
(3) Numãrul maxim de posturi al A.N.P.M. este de 339, exclusiv preşedintele.
(4) Regulamentul de organizare şi funcţionare, structura organizatoricã detaliatã şi statul de funcţii se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 10
(1) Personalul din cadrul A.N.P.M. are calitatea de funcţionar public, cu excepţia personalului care exercitã activitãţi de secretariat, administrative, protocol, gospodãrire, întreţinere-reparaţii şi de deservire.
(2) Selectarea şi încadrarea personalului în aparatul propriu al A.N.P.M. se fac în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, conform legislaţiei în vigoare.
(3) Atribuţiile, sarcinile şi rãspunderile individuale ale personalului se stabilesc prin fişa postului, pe baza regulamentului de organizare şi funcţionare al A.N.P.M.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 11
(1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale A.N.P.M. se asigurã din alocaţii de la bugetul de stat prin autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului.
(2) A.N.P.M. poate beneficia de granturi, vãrsãminte, donaţii şi asistenţã financiarã din partea unor organisme internaţionale publice.
(3) A.N.P.M. are în anul înfiinţãrii 100 de posturi, urmând ca pânã în anul 2006 sã ajungã la un numãr maxim de 339 de posturi. Numãrul de posturi se acordã prin suplimentarea numãrului de posturi al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 12
Salarizarea funcţionarilor publici şi a personalului contractual din cadrul A.N.P.M. se face potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 13
Parcul auto al A.N.P.M. se stabileşte în condiţiile legii.
ART. 14
În capitolul I "Instituţii publice finanţate integral din bugetul de stat" din anexa nr. 4 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 495 din 9 iulie 2003, cu modificãrile ulterioare, dupã punctul 8 se introduce punctul 8^1 cu urmãtorul cuprins:
"8^1 . - Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului".

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul administraţiei
şi internelor,
Ioan Rus

Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 23 decembrie 2003.
Nr. 1.625.





ANEXĂ

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului

Numãr de posturi = 339

┌────────────┐
│ PRESEDINTE │
┌────────────────────────┐ └─────┬──────┘
│COOPERARE INTERNATIONALA│ │
│ SI COMUNICARE ├───────────┤
└────────────────────────┘ │

┌────────────────────────┐ │
│ COMPARTIMENT JURIDIC ├───────────┤
└────────────────────────┘ │ ┌──────────────┐
├───────┤ AUDIT INTERN │
│ └──────────────┘

┌───────────────────────┴───────────────────────┐
│ │
┌────────┴────────┐ ┌──────────────┴────────────┐
│Directia generala│ │ Directia generala │
┌──┤pentru activitati├─┐ │ administrativa si de │
│ │ operationale │ │ ┌──┤ coordonare a activitatilor├──┐
│ └─────────────────┘ │ │ │ pentru protectia mediului │ │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │ └───────────────────────────┘ │
├─┤A│ ├─┤E│ │ ┌─┐ │
│ └─┘ │ └─┘ ├──┤I│ ┌─┐ │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │ └─┘ │K├─┘
├─┤B│ ├─┤F│ │ ┌─┐ └─┘
│ └─┘ │ └─┘ └──┤J│
│ ┌─┐ │ ┌─┐ └─┘
├─┤C│ ├─┤G│
│ └─┘ │ └─┘
│ ┌─┐ │ ┌─┐
└─┤D│ └─┤H│
└─┘ └─┘

Legenda:

A = Direcţia implementare politici de mediu
B = Direcţia controlul poluãrii şi managementul riscului
C = Direcţia gestiune deşeuri şi chimicale
D = Direcţia biodiversitate şi biosecuritate

E = Direcţia sisteme informaţionale
F = Direcţia monitoring integrat
G = Direcţia elaborãri rapoarte
H = Direcţia baze de date

I = Direcţia coordonare unitãţi teritoriale de mediu
J = Direcţia instruire personal

K = Compartiment resurse umane, salarizare, învãţãmânt,
buget-finanţe





────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016