Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.618 din 4 decembrie 2008  pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 44/2004     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.618 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 865 din 22 decembrie 2008


În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
A. Titlul VI "Taxa pe valoarea adãugatã"
1. La punctul 4, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Pânã la data de 1 ianuarie 2012, grupul fiscal se poate constitui numai de cãtre persoane impozabile care sunt considerate mari contribuabili."
2. Punctul 19 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"19. (1) În sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ nu se cuprind în baza de impozitare a taxei dacã sunt acordate de furnizor/prestator direct în beneficiul clientului la momentul livrãrii/prestãrii şi nu constituie, în fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrãri. În acest scop în factura emisã se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fãrã taxã, iar pe un rând separat se va înscrie suma cu care este redusã baza impozabilã, care se scade. Taxa pe valoarea adãugatã se aplicã asupra diferenţei rezultate.
(2) În cazul reducerilor de preţ acordate consumatorului final pe bazã de cupoane valorice de cãtre producãtorii/distribuitorii de bunuri în cadrul unor campanii promoţionale, se considerã cã aceste reduceri sunt acordate şi în beneficiul comercianţilor care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar dacã în circuitul acestor bunuri de la producãtori/distribuitori la comercianţi s-au interpus unul sau mai mulţi intermediari cumpãrãtori-revânzãtori. Cupoanele valorice trebuie sã conţinã minimum urmãtoarele elemente:
a) numele producãtorului/distribuitorului care acordã reducerea de preţ în scopuri promoţionale;
b) produsul pentru care se face promoţia;
c) valoarea reducerii acordate, în sumã globalã, care conţine şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã reducerii, fãrã a fi menţionatã distinct în cupon;
d) termenul de valabilitate a cuponului;
e) menţiunea potrivit cãreia cupoanele pot fi utilizate numai în magazinele agreate în desfãşurarea promoţiei în cauzã;
f) instrucţiunile privind utilizarea acestor cupoane;
g) denumirea societãţii specializate în administrarea cupoanelor valorice, dacã este cazul.
(3) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de furnizor/prestator în numele şi în contul clientului reprezintã sumele achitate de o persoanã, furnizorul/prestatorul, pentru facturi emise pe numele clientului. Emiterea facturii de decontare este opţionalã, în funcţie de cele convenite de pãrţi în vederea recuperãrii sumelor achitate. În situaţia în care pãrţile convin sã îşi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi menţionatã distinct, fiind inclusã în totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite clientului însoţitã de factura achitatã în numele clientului şi emisã pe numele acestuia din urmã. Furnizorul/prestatorul nu exercitã dreptul de deducere pentru sumele achitate în numele clientului şi nu colecteazã taxa pe baza facturii de decontare. De asemenea, furnizorul/prestatorul nu înregistreazã aceste sume în conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Clientul îşi va deduce în condiţiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisã pe numele sãu, factura de decontare fiind doar un document care se anexeazã la factura achitatã.
Exemplul nr. 1: Persoana A emite o facturã de servicii de transport cãtre persoana B, dar factura lui A este plãtitã de C în numele lui B.
(4) În cazul în care persoana impozabilã primeşte o facturã pe numele sãu pentru livrãri de bunuri/prestãri de servicii realizate în beneficiul altei persoane şi emite o facturã în nume propriu cãtre aceastã altã persoanã, acestea nu sunt considerate plãţi în numele clientului şi se aplicã structura de comisionar prevãzutã la pct. 6 alin. (3) sau, dupã caz, la pct. 7 alin. (1), chiar dacã nu existã un contract de comision între pãrţi. Totuşi, structura de comisionar nu se aplicã în situaţia în care se aplicã prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care aplicã structura de comisionar nu este obligatã sã aibã înscrisã în obiectul de activitate realizarea livrãrilor/prestãrilor pe care le refactureazã. Se considerã cã numai din punctul de vedere al taxei pe valoarea adãugatã persoana care aplicã structura de comisionar realizeazã o livrare/prestare de aceeaşi naturã ca şi cea realizatã de persoana care a realizat efectiv livrarea sau prestarea.
Exemplul nr. 2: Un furnizor A din România realizeazã o livrare intracomunitarã de bunuri cãtre beneficiarul B din Ungaria. Condiţia de livrare este ex-works, prin urmare transportul este în sarcina cumpãrãtorului, a lui B. Totuşi, B îl mandateazã pe A sã angajeze o firmã de transport, urmând sã îi achite costul transportului. Transportatorul C factureazã serviciul de transport lui A, iar A, aplicând structura de comisionar, va refactura serviciul lui B. Se considerã cã A a primit şi a prestat el însuşi serviciul de transport.
(5) În sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele încasate în numele şi în contul altei persoane, care nu se cuprind în baza de impozitare, cuprind operaţiuni precum:
a) cotizaţii, onorarii, redevenţe, taxe sau alte plãţi încasate în contul unei instituţii publice, dacã pentru acestea instituţia publicã nu este persoanã impozabilã în sensul art. 127 din Codul fiscal. În aceastã categorie se cuprind, printre altele, şi taxa pentru serviciile de reclamã şi publicitate prevãzutã la art. 270 din Codul fiscal, taxa hotelierã prevãzutã la art. 278 din Codul fiscal, contribuţia la Fondul cinematografic prevãzutã la <>art. 13 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 328/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, taxa asupra activitãţilor dãunãtoare sãnãtãţii prevãzutã la <>art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) sume încasate în contul altei persoane, dacã factura este emisã de aceastã altã persoanã cãtre un terţ. Pentru decontarea sumelor încasate de la terţ cu persoana care a emis factura, conform înţelegerii dintre pãrţi, pot fi întocmite facturi de decontare conform alin. (3).
(6) În cazul sumelor încasate de persoana impozabilã în contul altei persoane, se aplicã structura de comisionar prevãzutã la pct. 6 alin. (3) sau, dupã caz, la pct. 7 alin. (1), chiar dacã nu existã un contract de comision între pãrţi. De exemplu, o companie B încaseazã contravaloarea taxei radio TV de la clienţi, pe care o vireazã apoi companiilor de radio şi televiziune. Aceastã taxã este menţionatã pe factura emisã de compania B, alãturi de propriile sale livrãri/prestãri efectuate. Întrucât taxa radio TV reprezintã o operaţiune scutitã de TVA conform art. 141 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, fiind efectuatã de posturile publice de radio şi televiziune, compania B va pãstra acelaşi regim la facturarea acestei taxe cãtre clienţi. Conform structurii de comisionar, posturile de radio şi televiziune vor factura cãtre compania B serviciile pentru care aceasta a încasat sumele în contul lor.
(7) În sensul art. 137 alin. (3) lit. d) din Codul fiscal, ambalajele care circulã între furnizorii de marfã şi clienţi prin schimb, fãrã facturare, nu se includ în baza de impozitare a taxei, chiar dacã beneficiarii nu deţin cantitãţile de ambalaje necesare efectuãrii schimbului şi achitã o garanţie bãneascã în schimbul ambalajelor primite. Pentru vânzãrile efectuate prin unitãţi care au obligaţia utilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale, suma garanţiei bãneşti încasate pentru ambalaje se evidenţiazã distinct pe bonurile fiscale, fãrã taxã. Restituirea garanţiilor bãneşti nu se reflectã în documente fiscale.
(8) Persoanele care au primit ambalaje în schimbul unei garanţii bãneşti au obligaţia sã comunice periodic furnizorului de ambalaje, dar nu mai târziu de termenul legal pentru efectuarea inventarierii anuale, cantitãţile de ambalaje scoase din evidenţã ca urmare a distrugerii, uzurii, lipsurilor sau altor cauze de aceeaşi naturã. În termen de 5 zile lucrãtoare de la data comunicãrii, furnizorii de ambalaje sunt obligaţi sã factureze cu taxã cantitãţile de ambalaje respective. Dacã garanţiile sunt primite de la persoane fizice de cãtre proprietarul ambalajelor, pe baza evidenţei vechimii garanţiilor primite şi nerestituite se va colecta taxa pentru ambalajele pentru care s-au încasat garanţii mai vechi de un an calendaristic."
3. Punctul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Codul fiscal:
Cotele
Art. 140. - (1) Cota standard este de 19% şi se aplicã asupra bazei de impozitare pentru operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxã sau care nu sunt supuse cotelor reduse.
(2) Cota redusã de 9% se aplicã asupra bazei de impozitare pentru urmãtoarele prestãri de servicii şi/sau livrãri de bunuri:
a) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitecturã şi arheologice, grãdini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 141 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale şcolare, cãrţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicitãţii;
c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare;
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similarã, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.
(2^1) Cota redusã de 5% se aplicã asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construitã locuinţa include şi amprenta la sol a locuinţei. În sensul prezentului titlu, prin locuinţã livratã ca parte a politicii sociale se înţelege:
a) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cãmine de bãtrâni şi de pensionari;
b) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinţe care au o suprafaţã utilã de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodãreşti, a cãror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depãşeşte suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã, achiziţionate de orice persoanã necãsãtoritã sau familie. Suprafaţa utilã a locuinţei este cea definitã prin <>Legea locuinţei nr. 114/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Anexele gospodãreşti sunt cele definite prin <>Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Cota redusã se aplicã numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzãrii pot fi locuite ca atare şi dacã terenul pe care este construitã locuinţa nu depãşeşte suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de douã locuinţe, cota indivizã a terenului aferent fiecãrei locuinţe nu poate depãşi suprafaţa de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentã fiecãrei locuinţe. Orice persoanã necãsãtoritã sau familie pot achiziţiona o singurã locuinţã cu cota redusã de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necãsãtorite, sã nu fi deţinut şi sã nu deţinã nicio locuinţã în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, soţul sau soţia sã nu fi deţinut şi sã nu deţinã, fiecare sau împreunã nicio locuinţã în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%.
d) livrarea de clãdiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, cãtre primãrii în vederea atribuirii de cãtre acestea cu chirie subvenţionatã unor persoane sau familii, a cãror situaţie economicã nu le permite accesul la o locuinţã în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.
(3) Cota aplicabilã este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 134^2 alin. (2), pentru care se aplicã cota în vigoare la data exigibilitãţii taxei.
(4) În cazul schimbãrii cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cotele în vigoare la data livrãrii de bunuri sau prestãrii de servicii, pentru cazurile prevãzute la art. 134^2 alin. (2).
(5) Cota aplicabilã pentru importul de bunuri este cota aplicabilã pe teritoriul României pentru livrarea aceluiaşi bun.
(6) Cota aplicabilã pentru achiziţii intracomunitare de bunuri este cota aplicatã pe teritoriul României pentru livrarea aceluiaşi bun şi care este în vigoare la data la care intervine exigibilitatea taxei.
Norme metodologice:
23. (1) Taxa se determinã prin aplicarea cotei standard sau a cotelor reduse asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.
(2) Se aplicã procedeul sutei mãrite pentru determinarea sumei taxei, respectiv 19 x 100/119 în cazul cotei standard şi 9 x 100/109 sau 5 x 100/105 în cazul cotelor reduse, atunci când preţul de vânzare include şi taxa. De regulã, preţul include taxa în cazul livrãrilor de bunuri şi/sau prestãrilor de servicii direct cãtre populaţie pentru care nu este necesarã emiterea unei facturi conform art. 155 alin. (7) din Codul fiscal, precum şi în orice situaţie în care prin natura operaţiunii sau conform prevederilor contractuale preţul include şi taxa.
(3) Cota redusã de 9% prevãzutã la art. 140 alin. (2) lit. b) din codul fiscal se aplicã pentru livrarea de manuale şcolare, cãrţi, ziare şi reviste, inclusiv pentru cele înregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi. Cãrţile şi manualele şcolare sunt tipãriturile care au cod ISBN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Ziarele şi revistele sunt orice tipãrituri care au cod ISSN, indiferent de suportul pe care sunt livrate. Nu se aplicã cota redusã a taxei pe valoarea adãugatã pentru livrarea de cãrţi, ziare şi reviste care sunt destinate în principal sau exclusiv publicitãţii. Prin în principal se înţelege cã mai mult de jumãtate din conţinutul cãrţii, ziarului sau revistei este destinat publicitãţii.
(4) Cota redusã de taxã de 9% prevãzutã la art. 140 alin. (2) lit. c) din codul fiscal se aplicã pentru protezele medicale şi accesoriile acestora, exclusiv protezele dentare care sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã în condiţiile prevãzute la art. 141 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Proteza medicalã este un dispozitiv medical care amplificã, restabileşte sau înlocuieşte zone din ţesuturile moi ori dure, precum şi funcţii ale organismului uman; acest dispozitiv poate fi intern, extern sau atât intern, cât şi extern. Accesoriul unei proteze este un articol care este prevãzut în mod special de cãtre producãtor pentru a fi utilizat împreunã cu proteza medicalã.
(5) Cota redusã de taxã de 9% prevãzutã la art. 140 alin. (2) lit. d) din codul fiscal se aplicã pentru produsele ortopedice. Sunt produse ortopedice protezele utilizate pentru amplificarea, restabilirea sau înlocuirea ţesuturilor moi ori dure, precum şi a unor funcţii ale sistemului osteoarticular, ortezele utilizate pentru modificarea caracteristicilor structurale şi funcţionale ale sistemului neuromuscular şi scheletic, precum şi încãlţãmintea ortopedicã realizatã la recomandarea medicului de specialitate, mijloacele şi dispozitivele de mers ortopedice, precum fotolii rulante şi/sau alte vehicule similare pentru invalizi, pãrţi şi/sau accesorii de fotolii rulante ori de vehicule similare pentru invalizi.
(6) Cota redusã de taxã de 9% prevãzutã la art. 140 alin. (2) lit. f) din codul fiscal se aplicã pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similarã, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. În situaţia în care costul micului dejun este inclus în preţul de cazare, cota redusã se aplicã asupra preţului de cazare, fãrã a se defalca separat micul dejun. Orice persoanã care acţioneazã în condiţiile art. 129 alin. (6) din codul fiscal sau care intermediazã astfel de operaţiuni în nume propriu, dar în contul altei persoane, potrivit art. 129 alin. (2) din Codul fiscal, aplicã cota de 9% a taxei, cu excepţia situaţiilor în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxã pentru agenţii de turism, prevãzut la art. 152^1 din Codul fiscal.
(7) Cota redusã de taxã de 5% prevãzutã la art. 140 alin. (2^1) din codul fiscal se aplicã numai pentru livrarea, astfel cum este definitã la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevãzute la art. 140 alin. (2^1) lit. a)-d) din Codul fiscal. Pentru livrãrile prevãzute la art. 140 alin. (2^1) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, cota redusã de TVA de 5% se aplicã inclusiv pentru terenul pe care este construitã locuinţa, în condiţiile în care terenul urmeazã regimul construcţiei conform pct. 37 alin. (1).
(8) În aplicarea art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, prin locuinţã se înţelege construcţia alcãtuitã din una sau mai multe camere de locuit, cu dependinţele, dotãrile şi utilitãţile necesare, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.
(9) Pentru locuinţele prevãzute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, vânzãtorul poate aplica cota de TVA de 5% dacã cumpãrãtorul va prezenta o declaraţie pe propria rãspundere, autentificatã de un notar, din care sã rezulte cã sunt îndeplinite condiţiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 şi 2 din Codul fiscal, care va fi pãstratã de vânzãtor pentru justificarea aplicãrii cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicãrii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele prevãzute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, suprafaţa utilã a locuinţei, exclusiv anexele gospodãreşti, şi, dupã caz, a terenului pe care este construitã trebuie sã fie înscrise în documentaţia cadastralã anexatã la actul de vânzare-cumpãrare încheiat în condiţiile legii.
(10) Pentru clãdirile prevãzute la art. 140 alin. (2^1) lit. a), b) şi d) din Codul fiscal, vânzãtorul poate aplica cota de TVA de 5% dacã cumpãrãtorul va prezenta o declaraţie pe propria rãspundere, autentificatã de un notar, din care sã rezulte cã va utiliza aceste clãdiri conform destinaţiei prevãzute de lege, care va fi pãstratã de vânzãtor pentru justificarea aplicãrii cotei reduse de TVA de 5%."
4. La punctul 37, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"37. (1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificatã formeazã un singur corp funciar, identificat printr-un singur numãr cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmeazã regimul construcţiei, dacã valoarea acestuia este mai micã decât valoarea construcţiei aşa cum rezultã din raportul de expertizã;
b) construcţia va urma regimul terenului pe care este edificatã, dacã valoarea acesteia este mai micã decât valoarea terenului aşa cum rezultã din raportul de expertizã;
c) dacã terenul şi construcţia au valori egale, aşa cum rezultã din raportul de expertizã, regimul corpului funciar va fi stabilit în funcţie de bunul imobil cu suprafaţa cea mai mare. Se va avea în vedere suprafaţa construitã desfãşuratã a construcţiei."
5. La punctul 37, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altã destinaţie, la momentul vânzãrii sale de cãtre proprietar, rezultã din certificatul de urbanism."
6. La punctul 39, alineatul (2) se abrogã.
7. La punctul 39, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Prin excepţie de la prevederile alin. (6) şi (7), pentru operaţiunile prevãzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din codul fiscal cu bunuri imobile, construite, achiziţionate, transformate sau modernizate înainte de data aderãrii, se aplicã prevederile tranzitorii ale art. 161 din Codul fiscal, referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adãugatã."
8. La punctul 44^1, alineatul (2) se abrogã.
9. La punctul 46, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"46. (1) Justificarea deducerii taxei se face numai pe baza exemplarului original al documentelor prevãzute la art. 146 alin. (1) din codul fiscal sau cu alte documente în care sunt reflectate livrãri de bunuri sau prestãri de servicii, inclusiv facturi transmise pe cale electronicã în condiţiile stabilite la pct. 73, care sã conţinã cel puţin informaţiile prevãzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu excepţia facturilor simplificate prevãzute la pct. 78. În cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii exemplarului original al documentului de justificare, beneficiarul va solicita furnizorului/prestatorului emiterea unui duplicat al facturii, pe care se va menţiona cã înlocuieşte factura iniţialã."
10. La punctul 58, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"58. (1) În sensul art. 150 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoanã care înscrie în mod eronat taxa într-o facturã sau într-un alt document asimilat unei facturi va plãti aceastã taxã la bugetul statului, iar beneficiarul nu va avea dreptul sã deducã aceastã taxã dacã operaţiunea este scutitã fãrã drept de deducere, fiind aplicabile prevederile pct. 40.
(2) Dacã furnizorul sau prestatorul care a facturat eronat o operaţiune scutitã fãrã drept de deducere este în imposibilitate de a corecta factura întocmitã în mod eronat, datoritã declanşãrii procedurii de lichidare, faliment, radiere sau în alte situaţii similare, beneficiarul poate solicita rambursarea de la buget a sumei taxei achitate şi nedatorate dacã face dovada cã a plãtit aceastã taxã furnizorului, precum şi a faptului cã furnizorul a plãtit taxa respectivã la bugetul statului."
11. La punctul 62, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, în cazul în care persoana impozabilã a atins sau a depãşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, în termenul prevãzut de lege, organele fiscale competente vor proceda dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificatã de organele fiscale competente înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze dacã ar fi fost înregistratã normal în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioadã cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat în termenul prevãzut de lege înregistrarea şi data identificãrii nerespectãrii prevederilor legale. Totodatã, organele de control vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxã conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal;
b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificatã dupã înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilã ar fi trebuit sã o colecteze dacã ar fi fost înregistratã normal în scopuri de taxã conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsã între data la care persoana respectivã ar fi fost înregistratã în scopuri de taxã dacã ar fi solicitat în termenul prevãzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistratã."
12. Punctul 83 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"83. (1) Pentru aplicarea art. 161 alin. (2) şi (4) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligaţia sã ajusteze taxa dedusã pentru bunurile imobile achiziţionate, construite, transformate sau modernizate în ultimii 5 ani, proporţional cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizatã pentru realizarea operaţiunilor scutite şi proporţional cu numãrul de luni în care bunul va fi utilizat în regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (4) se limiteazã la modernizãrile şi transformãrile care au fost începute înainte de aderare şi finalizate dupã data aderãrii. Orice modernizare sau transformare începutã dupã data aderãrii va fi consideratã bun de capital obţinut dupã aderare numai în condiţiile prevãzute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea este operatã într-o perioadã de 5 ani în cadrul cãreia bunurile imobile au fost dobândite, începând cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobândit. Pentru bunurile imobile care sunt transformate sau modernizate, ajustarea taxei deduse aferente acestor lucrãri este operatã, de asemenea, într-o perioadã de 5 ani de la data finalizãrii fiecãrei lucrãri de transformare sau modernizare. Pentru ajustare, suma taxei pentru fiecare an reprezintã o cincime din taxa dedusã aferentã achiziţiei, construirii sau modernizãrii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustãrii lunare se împarte fiecare cincime la 12. Suma care nu poate fi dedusã se calculeazã astfel: din perioada de 5 ani se scade numãrul de luni în care bunul imobil a fost utilizat în regim de taxare, iar rezultatul se înmulţeşte cu ajustarea lunarã. Fracţiunile de lunã se considerã lunã întreagã. Taxa nedeductibilã obţinutã prin ajustare se înregistreazã din punct de vedere contabil pe cheltuieli, precum şi în jurnalul pentru cumpãrãri şi se preia corespunzãtor în decontul de taxã pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã în care persoana impozabilã începe aplicarea regimului de scutire.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere
O persoanã impozabilã dobândeşte la data de 15 aprilie 2005, prin achiziţie sau investiţii, un bun imobil având o valoare de 30.000.000 lei. Taxa dedusã aferentã acestui imobil a fost de 5.700.000 lei. În anul 2006 au fost începute lucrãri de modernizare, finalizate în data de 20 aprilie 2007, care au mãrit valoarea bunului imobil cu 1.000.000 lei (mai puţin de 20% din valoarea bunului imobil), pentru care taxa dedusã aferentã este de 190.000 lei.
De la data de 15 aprilie 2005 pânã la 31 decembrie 2007, persoana impozabilã închiriazã imobilul 100% în regim de taxare.
Pe data de 1 ianuarie 2008, persoana impozabilã renunţã la opţiunea de a taxa operaţiunea de închiriere, aplicând scutirea prevãzutã la art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.
Ajustarea dreptului de deducere se efectueazã astfel:
A. Ajustarea pentru taxa dedusã aferentã dobândirii bunului imobil
- Taxa dedusã aferentã bunului imobil: 5.700.000 lei
- Taxa dedusã pentru perioada 15 aprilie 2005 - 31 decembrie 2007, respectiv 33 de luni, nu se ajusteazã.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008 - 1 aprilie 2010:
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteazã.
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrãrii de modernizare începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007
- Taxa dedusã aferentã modernizãrii: 190.000 lei
- Taxa dedusã pentru perioada 20 aprilie 2007 - 31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteazã.
- Ajustarea taxei deduse pentru perioada 1 ianuarie 2008 - 1 aprilie 2011:
- 190.000 lei: 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei: 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteazã.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultatã din ajustãrile efectuate la lit. A şi B, reprezintã diferenţa de taxã care va fi înregistratã pe cheltuieli, în jurnalul pentru cumpãrãri din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, şi corespunzãtor va fi preluatã în decontul privind taxa pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã respectivã. Aceeaşi procedurã de ajustare se aplicã şi în cazul transformãrilor sau modernizãrilor începute şi finalizate înainte de data aderãrii, indiferent de valoarea acestora.
(2) Pentru aplicarea art. 161 alin. (5) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligaţia sã ajusteze taxa dedusã conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizãrile sau transformãrile începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii sau începute şi finalizate dupã data aderãrii, care depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare. Ajustarea efectuatã conform art. 149 din codul fiscal diferã de ajustarea prevãzutã la alin. (1) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, faţã de 5 ani, şi metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici întregi, şi nu lunar. Pentru taxa dedusã aferentã bunului imobil, modernizãrilor sau transformãrilor efectuate înainte de data aderãrii şi modernizãrilor sau transformãrilor începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii, care nu depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare, ajustarea se efectueazã potrivit prevederilor alin. (1).
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), în situaţia în care persoana impozabilã a fãcut lucrãri de modernizare, începute în 2006, în valoare de 20.000.000 lei, în loc de 1.000.000 lei.
Întrucât valoarea bunului imobil dupã transformare este de 50.000.000 lei şi întrucât valoarea modernizãrii depãşeşte 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferentã modernizãrii trebuie sã fie fãcutã conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada şi metoda de ajustare.
Pentru taxa aferentã bunului imobil, ajustarea se efectueazã potrivit exemplului de la alin. (1) lit. A.
(3) Pentru aplicarea art. 161 alin. (3) şi (6) din Codul fiscal, persoanele impozabile pot deduce din taxa nededusã, aferentã bunurilor imobile achiziţionate, construite, transformate sau modernizate în ultimii 5 ani, o sumã proporţionalã cu partea din fiecare bun imobil care va fi utilizatã pentru aceste operaţiuni şi cu numãrul de luni în care bunul va fi utilizat în regim de taxare. Aplicarea prevederilor art. 161 alin. (6) se limiteazã la modernizãrile şi transformãrile care au fost începute înainte de aderare şi finalizate dupã data aderãrii. Orice modernizare sau transformare începutã dupã data aderãrii va fi consideratã bun de capital obţinut dupã aderare numai în condiţiile prevãzute la art. 149 din Codul fiscal. Ajustarea se realizeazã într-o perioadã de 5 ani în cadrul cãreia bunurile imobile au fost dobândite, începând cu data de la care fiecare bun imobil a fost dobândit. Pentru bunurile imobile care sunt modernizate sau transformate, ajustarea taxei nededuse aferente acestor lucrãri este operatã, de asemenea, într-o perioadã de 5 ani de la data finalizãrii fiecãrei lucrãri de modernizare sau transformare. Pentru ajustare se va ţine cont de suma taxei nededuse pentru fiecare an, care reprezintã o cincime din taxa aferentã achiziţiei, construirii, transformãrii sau modernizãrii bunurilor imobile. Pentru determinarea ajustãrii lunare se împarte fiecare cincime la 12. Stabilirea sumei care poate fi dedusã se calculeazã astfel: din perioada de 5 ani se scade numãrul de luni în care bunul imobil a fost utilizat în regim de scutire, iar rezultatul va fi înmulţit cu ajustarea lunarã. Fracţiunile de lunã se considerã lunã întreagã. Taxa de dedus rezultatã în urma ajustãrii se înregistreazã din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum şi în jurnalul pentru cumpãrãri şi se preia corespunzãtor în decontul de taxã pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã în care persoana impozabilã începe aplicarea regimului de taxare.
Exemplu de ajustare a dreptului de deducere:
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), dar, inversând datele situaţiei, considerãm cã persoana a închiriat în regim de scutire bunul imobil în totalitate şi nu a dedus TVA aferentã achiziţiei şi nici modernizãrii efectuate şi opteazã pentru regimul de taxare a tuturor operaţiunilor de închiriere de la data de 1 ianuarie 2008. Aceeaşi procedurã de ajustare se aplicã şi în cazul transformãrilor sau modernizãrilor începute şi finalizate înainte de data aderãrii, indiferent de valoarea acestora.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobândirii bunului imobil
- Taxa nededusã aferentã bunului imobil: 5.700.000 lei
- Ajustarea pentru restul perioadei de 5 ani: 27 luni (60 luni - 33 luni):
- 5.700.000 lei: 5 ani = 1.140.000 lei
- 1.140.000 lei: 12 luni = 95.000 lei
- 5 * 12 = 60 luni - 33 luni = 27 luni x 95.000 lei = 2.565.000 lei - taxa care se ajusteazã.
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrãrii de modernizare începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007
- Taxa nededusã: 190.000 lei
- Taxa nededusã pentru perioada 20 aprilie 2007 - 31 decembrie 2007, respectiv 9 luni, nu se ajusteazã.
- Ajustarea taxei pentru perioada 1 ianuarie 2008 - 1 aprilie 2011:
- 190.000 lei : 5 ani = 38.000 lei
- 38.000 lei : 12 luni = 3.166,7 lei
- 60 luni - 9 luni = 51 luni x 3.166,7 lei = 161.501,7 lei - taxa care se ajusteazã.
Suma de 2.565.000 lei + 161.501,7 lei, rezultatã din ajustãrile efectuate la lit. A şi B, se înregistreazã din punct de vedere contabil prin diminuarea cheltuielilor, precum şi în jurnalul pentru cumpãrãri din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, şi se preia corespunzãtor în decontul de taxã pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã respectivã.
(4) Pentru aplicarea art. 161 alin. (7) din Codul fiscal, persoanele impozabile vor ajusta taxa nededusã conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizãrile sau transformãrile începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii sau începute şi finalizate dupã data aderãrii, care depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare. Ajustarea efectuatã conform art. 149 din codul fiscal diferã de ajustarea prevãzutã la alin. (3) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, faţã de 5 ani, şi prin metoda de ajustare, care se face pe ani calendaristici întregi, şi nu lunar. Pentru taxa nededusã aferentã bunului imobil, modernizãrilor sau transformãrilor efectuate înainte de data aderãrii şi modernizãrilor sau transformãrilor începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii, care nu depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare, ajustarea se efectueazã potrivit prevederilor alin. (3).
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), dar inversând datele situaţiei, considerãm cã persoana impozabilã a fãcut lucrãri de modernizare, începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007, în valoare de 20.000.000 lei, în loc de 1.000.000 lei, a închiriat în regim de scutire bunul imobil în totalitate şi nu a dedus TVA aferentã modernizãrii efectuate şi opteazã pentru regimul de taxare a tuturor operaţiunilor de închiriere de la data de 1 ianuarie 2008.
Întrucât valoarea bunului imobil dupã transformare este de 50.000.000 lei şi întrucât valoarea modernizãrii depãşeşte 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferentã modernizãrii trebuie sã fie fãcutã conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada şi metoda de ajustare.
Pentru taxa aferentã bunului imobil, ajustarea se efectueazã potrivit exemplului de la alin. (3) lit. A.
(5) Pentru aplicarea art. 161 alin. (8) şi (10) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligaţia sã ajusteze taxa dedusã conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitatã la 5 ani.
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), în situaţia în care persoana impozabilã vinde clãdirea la data de 1 ianuarie 2008 şi nu a optat pentru taxarea acestei vânzãri.
A. Ajustarea taxei deduse aferente dobândirii bunului imobil: 2/5
- Taxa dedusã aferentã bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achiziţiei şi al primei utilizãri), precum şi anii 2006 şi 2007 sunt luaţi în considerare. Anul 2008, pe parcursul cãruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia în considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustatã:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei deduse aferente lucrãrii de modernizare începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007: 4/5
- Taxa dedusã: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul în care se terminã lucrãrile de modernizare) este luat în considerare. Anul 2008, pe parcursul cãruia se pierde dreptul de deducere, nu se ia în considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustatã:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultatã din ajustãrile efectuate la lit. A şi B, reprezintã diferenţa de taxã care va fi înregistratã pe cheltuieli, în jurnalul pentru cumpãrãri din luna ianuarie 2008, cu semnul minus, şi corespunzãtor va fi preluatã în decontul privind taxa pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã respectivã.
(6) Pentru aplicarea art. 161 alin. (11) din Codul fiscal, persoanele impozabile au obligaţia sã ajusteze taxa dedusã conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizãrile sau transformãrile începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii sau începute şi finalizate dupã data aderãrii, care depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare. Ajustarea efectuatã conform art. 149 din codul fiscal diferã de ajustarea prevãzutã la alin. (5) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, faţã de 5 ani. Pentru taxa dedusã aferentã bunului imobil, modernizãrilor sau transformãrilor efectuate înainte de data aderãrii şi modernizãrilor sau transformãrilor începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii, care nu depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare, ajustarea se efectueazã potrivit prevederilor alin. (5).
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), în situaţia în care persoana impozabilã vinde clãdirea la data de 1 ianuarie 2008 şi nu a optat pentru taxarea acestei vânzãri. Persoana impozabilã a fãcut lucrãri de modernizare, începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007, în valoare de 20.000.000 lei, în loc de 1.000.000 lei.
Întrucât valoarea bunului imobil dupã transformare este de 50.000.000 lei şi întrucât valoarea modernizãrii depãşeşte 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferentã modernizãrii trebuie sã fie fãcutã conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada şi metoda de ajustare.
Pentru taxa aferentã bunului imobil, ajustarea se efectueazã potrivit exemplului de la alin. (5) lit. A.
(7) Pentru aplicarea art. 161 alin. (9) şi (12) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteazã taxa nededusã conform art. 149 din Codul fiscal, dar perioada de ajustare este limitatã la 5 ani. Valoarea suplimentarã a taxei de dedus se limiteazã la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), dar, inversând datele situaţiei, considerãm cã persoana nu a dedus TVA aferentã achiziţiei şi nici modernizãrii efectuate şi vinde clãdirea la data de 1 ianuarie 2008, optând pentru taxarea acestei vânzãri. Valoarea de vânzare a bunului imobil este de 30.000.000 lei, taxa colectatã aferentã fiind de 5.700.000 lei.
A. Ajustarea taxei nededuse aferente dobândirii bunului imobil: 2/5
- Taxa nededusã aferentã bunului imobil: 5.700.000 lei
- Anul 2005 (anul achiziţiei şi al primei utilizãri), precum şi anii 2006 şi 2007 sunt luaţi în considerare. Anul 2008, pe parcursul cãruia ia naştere dreptul de deducere, nu se ia în considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustatã:
5.700.000 lei x 2/5 = 2.280.000 lei
B. Ajustarea taxei nededuse aferente lucrãrii de modernizare începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007: 4/5
- Taxa nededusã: 190.000 lei
- Anul 2007 (anul în care se terminã lucrãrile de modernizare) este luat în considerare. Anul 2008, pe parcursul cãruia ia naştere dreptul de deducere, nu se ia în considerare.
Suma taxei ce trebuie ajustatã:
190.000 lei x 4/5 = 152.000 lei
Suma de 2.280.000 lei + 152.000 lei, rezultatã din ajustãrile efectuate la lit. A şi B, reprezintã diferenţa de taxã care va fi înregistratã prin diminuarea cheltuielilor, precum şi în jurnalul pentru cumpãrãri din luna ianuarie 2008, cu semnul plus, şi se preia corespunzãtor în decontul de taxã pe valoarea adãugatã pentru perioada fiscalã respectivã, taxa de dedus rezultatã în urma ajustãrii fiind mai micã decât taxa colectatã.
(8) Pentru aplicarea art. 161 alin. (13) din Codul fiscal, persoanele impozabile ajusteazã taxa nededusã conform art. 149 din Codul fiscal, pentru modernizãrile sau transformãrile începute înainte de data aderãrii şi finalizate dupã data aderãrii sau începute şi finalizate dupã data aderãrii, care depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare. Ajustarea efectuatã conform art. 149 din codul fiscal diferã de ajustarea prevãzutã la alin. (7) prin perioada de ajustare, care este de 20 de ani, faţã de 5 ani. Pentru taxa nededusã aferentã bunului imobil, modernizãrilor sau transformãrilor efectuate înainte de data aderãrii şi modernizãrilor sau transformãrilor efectuate dupã data aderãrii, care nu depãşesc 20% din valoarea bunului imobil sau a unei pãrţi a acestuia, exclusiv valoarea terenului, dupã transformare sau modernizare, ajustarea se efectueazã potrivit prevederilor alin. (7). Valoarea suplimentarã a taxei de dedus se limiteazã la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv.
Acelaşi exemplu ca la alin. (1), dar, inversând datele situaţiei, considerãm cã persoana nu a dedus TVA aferentã achiziţiei şi nici modernizãrii efectuate şi vinde clãdirea la data de 1 ianuarie 2008, optând pentru taxarea acelei vânzãri.
Persoana impozabilã a fãcut lucrãri de modernizare începute în anul 2006 şi finalizate în anul 2007, în valoare de 20.000.000 lei, în loc de 1.000.000 lei.
Întrucât valoarea bunului imobil dupã transformare este de 50.000.000 lei şi întrucât valoarea modernizãrii depãşeşte 20% din valoarea bunului imobil, ajustarea dreptului de deducere aferentã modernizãrii trebuie sã fie fãcutã conform art. 149 din Codul fiscal, cu privire la perioada şi metoda de ajustare.
Pentru taxa aferentã bunului imobil, ajustarea se efectueazã potrivit exemplului de la alin. (7) lit. A."
B. Titlul VII "Accize şi alte taxe speciale"
1. La punctul 2, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), operaţiunea exclusivã de aditivare a produselor energetice în regim suspensiv poate fi realizatã în antrepozite fiscale de depozitare."
2. La punctul 2^1, alineatele (2) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prin autoritate fiscalã centralã se înţelege Ministerul Economiei şi Finanţelor - direcţia cu atribuţii în elaborarea legislaţiei în domeniul accizelor, Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã sau Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.
(3) Prin autoritate fiscalã teritorialã se înţelege, dupã caz, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, direcţiile de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor cu atribuţii în domeniu, direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti."
3. Punctul 5^1.3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"5^1.3 - (1) Achiziţionarea produselor energetice de natura celor prevãzute la art. 175 alin. (2) din Codul fiscal, în vederea utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 175^4 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e) din Codul fiscal, se poate efectua în regim de exceptare de la plata accizelor numai de operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final.
(2) Autorizaţiile de utilizator final se elibereazã de autoritatea fiscalã teritorialã, la cererea scrisã a operatorilor economici, modelul autorizaţiilor fiind prevãzut în anexa nr. 20.
(3) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de utilizator final se întocmeşte conform modelului prevãzut în anexa nr. 30 şi va fi însoţitã de documentele prevãzute expres în aceasta.
(4) Autoritatea fiscalã competentã elibereazã autorizaţia de utilizator final dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) au fost prezentate certificatul constatator, eliberat de oficiul registrului comerţului, din care sã rezulte: capitalul social, asociaţii, obiectul de activitate, administratorii, punctele de lucru în care urmeazã a se realiza recepţia, producţia şi comercializarea produselor, precum şi o copie de pe certificatul de înmatriculare sau certificatul de înregistrare, dupã caz;
b) solicitantul nu are datorii înscrise în certificatul de atestare fiscalã;
c) solicitantul nu are înscrise date în cazierul fiscal;
d) administratorul solicitantului nu are înscrise date în cazierul judiciar;
e) solicitantul deţine utilajele, terenurile şi clãdirile în proprietate, în baza contractului de închiriere sau a contractului de leasing;
f) solicitantul depune copii ale licenţelor, autorizaţiilor sau avizelor cu privire la desfãşurarea activitãţii, dupã caz;
g) solicitantul fundamenteazã cantitãţile de produse energetice ce urmeazã a fi achiziţionate, pentru fiecare produs, identificat prin codul NC, în funcţie de capacitatea de producţie, de depozitare şi de caracteristicile procesului de fabricaţie;
h) solicitantul a utilizat produsele energetice achiziţionate anterior în scopul pentru care a obţinut autorizaţie de utilizator final.
(5) Obligaţia prevãzutã în cererea de autorizare privind înscrierea produselor realizate de utilizatorul final pe coduri şi poziţii tarifare intervine începând cu data de 1 iulie 2009.
(6) Deplasarea produselor energetice de la antrepozitul fiscal la utilizatorul final va fi însoţitã de documentul administrativ de însoţire, potrivit procedurii prevãzute la pct. 14 şi 14^2.
(7) Atunci când produsele energetice sunt achiziţionate de utilizatorul final prin operaţiuni proprii de import, deplasarea acestor produse de la biroul vamal de intrare în teritoriul comunitar va fi însoţitã de documentul administrativ unic, potrivit procedurii prevãzute la pct. 15.
(8) Operatorii economici care achiziţioneazã produse energetice, altele decât cele prevãzute la art. 175 alin. (2) din Codul fiscal, în vederea utilizãrii în unul dintre scopurile prevãzute la art. 175^4 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) şi e), se înregistreazã la autoritatea fiscalã teritorialã prin depunerea unei declaraţii pe propria rãspundere, în care se menţioneazã: elementele de identificare ale operatorului economic, numele şi prenumele administratorului, cantitãţile de produse energetice ce urmeazã a fi achiziţionate în intervalul de 12 luni consecutive de la data înregistrãrii declaraţiei, codul NC al produselor şi scopul în care acestea vor fi utilizate. Declaraţia pe proprie rãspundere se întocmeşte în 3 exemplare, înregistrate la autoritatea fiscalã teritorialã, dintre care unul se pãstreazã de cãtre beneficiar, altul de cãtre furnizor, iar al treilea de cãtre autoritatea fiscalã.
(9) Intrã sub incidenţa prevederilor alin. (1) şi (8) şi operatorii economici care achiziţioneazã în vederea comercializãrii ca atare cãtre utilizatorii finali produse energetice care în mod evident nu pot fi utilizate drept combustibil pentru motor sau drept combustibil pentru încãlzire ori sunt achiziţionate în alte ambalaje decât cele aferente circulaţiei în vrac. În acest caz, obligaţia deţinerii autorizaţiei de utilizator final revine atât operatorului economic comerciant, cât şi utilizatorului final, iar depunerea declaraţiei pe proprie rãspundere revine operatorului economic comerciant.
(10) Eliberarea autorizaţiei de utilizator final este condiţionatã de prezentarea de cãtre operatorul economic solicitant a dovezii privind constituirea unei garanţii, al cãrei cuantum se va stabili dupã cum urmeazã:
a) pentru produsele energetice prevãzute la art. 175 alin. (3) din Codul fiscal, garanţia va reprezenta o sumã echivalentã cu valoarea accizelor aferente cantitãţii de produse aprobate;
b) pentru produsele energetice prevãzute la art. 175 alin. (2), altele decât cele de la alin. (3) al aceluiaşi articol, din Codul fiscal, garanţia va reprezenta o sumã echivalentã cu valoarea accizelor aferente cantitãţii de produse aprobate, valoare calculatã la nivelul accizei datorate pentru benzinã cu plumb.
(11) Garanţia poate fi sub formã de depozit în numerar şi/sau de garanţii personale, cu respectarea prevederilor pct. 20 alin. (6) şi (7).
(12) Garanţia poate fi deblocatã, total sau parţial, la solicitarea operatorului economic, cu viza autoritãţii fiscale teritoriale, pe mãsurã ce operatorul economic face dovada utilizãrii produselor în scopul pentru care acestea au fost achiziţionate.
(13) Garanţia poate fi executatã atunci când se constatã cã produsele achiziţionate în regim de exceptare de la plata accizelor au fost folosite în alt scop decât cel pentru care se acordã exceptarea şi acciza aferentã acestor produse nu a fost plãtitã.
(14) Autorizaţia de utilizator final are o valabilitate de un an de la data emiterii. Cantitatea de produse accizabile înscrisã într-o autorizaţie de utilizator final poate fi suplimentatã în situaţii bine justificate, în cadrul aceleiaşi perioade de valabilitate a autorizaţiei.
(15) Operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final au obligaţia de a transmite autoritãţii fiscale emitente a autorizaţiei, lunar, pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea, o situaţie privind achiziţia şi utilizarea produselor energetice, care va cuprinde informaţii, dupã caz, cu privire la: furnizorul de produse energetice, cantitatea de produse energetice achiziţionatã, cantitatea utilizatã/comercializatã, stocul de produse energetice la sfârşitul lunii de raportare, cantitatea de produse finite realizate, cantitatea de produse finite expediate şi destinatarul produselor. Neprezentarea situaţiei în termenul prevãzut atrage revocarea autorizaţiei de utilizator final.
(16) Autoritatea fiscalã teritorialã poate revoca autorizaţia de utilizator final în urmãtoarele situaţii:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contravenţii la regimul produselor accizabile, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinaţia cantitãţii de produse energetice achiziţionate;
c) operatorul economic a utilizat produsul energetic achiziţionat altfel decât în scopul pentru care a obţinut autorizaţie de utilizator final.
(17) Decizia de revocare a autorizaţiei de utilizator final se comunicã deţinãtorului şi produce efecte de la data comunicãrii sau de la o altã datã cuprinsã în aceasta.
(18) Autoritatea fiscalã teritorialã poate anula autorizaţia de utilizator final atunci când i-au fost oferite informaţii inexacte sau incomplete în legãturã cu scopul pentru care operatorul economic a solicitat autorizaţia de utilizator final.
(19) Decizia de anulare a autorizaţiei de utilizator final se comunicã deţinãtorului şi produce efecte începând de la data emiterii autorizaţiei.
(20) Procedura prin care se executã garanţia şi cea de revocare sau de anulare a autorizaţiei se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice. Ordinul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(21) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizaţiei de utilizator final, potrivit legislaţiei în vigoare.
(22) O nouã cerere de obţinere a autorizaţiei de utilizator final va putea fi depusã dupã 6 luni de la data revocãrii sau anulãrii autorizaţiei şi cu condiţia plãţii obligaţiilor fiscale rezultate din aplicarea mãsurii de revocare sau de anulare a autorizaţiei.
(23) Atât în cazul autorizaţiei de utilizator final, cât şi al declaraţiei pe propria rãspundere, autoritatea fiscalã teritorialã atribuie şi înscrie pe aceste documente codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de accize.
(24) Atunci când operatorii economici efectueazã achiziţii de produse energetice de la antrepozite fiscale din alte state membre, aceştia se vor autoriza ca operatori înregistraţi sau operatori neînregistraţi, cãrora li se va atribui cod de accize.
(25) Autoritãţile fiscale teritoriale vor ţine o evidenţã a operatorilor economici prevãzuţi la alin. (1) şi (8) prin înscrierea acestora în registre speciale. De asemenea, vor asigura publicarea pe pagina de web a autoritãţii vamale a listei cuprinzând aceşti operatori economici, listã care va fi actualizatã lunar pânã la data de 15 a fiecãrei luni.
(26) În înţelesul prezentelor norme, prin costul unui produs se înţelege suma tuturor achiziţiilor de bunuri şi servicii la care se adaugã cheltuielile de personal şi consumul de capital fix la nivelul unei activitãţi, aşa cum este definitã la pct. 5^1.4. Acest cost este calculat ca un cost mediu pe unitate. În înţelesul prezentelor norme, prin costul energiei electrice se înţelege preţul efectiv de cumpãrare al energiei electrice sau costul de producţie al energiei electrice, dacã este realizatã în activitate.
(27) În înţelesul prezentelor norme, prin procese mineralogice se înţelege procesele clasificate în nomenclatura CAEN sub codul DI 26 <<fabricarea altor produse din minerale nemetalice>>, în conformitate cu Regulamentul Consiliului nr. 3.037/90 din 9 octombrie 1990 privind clasificarea statisticã a activitãţilor economice în Comunitatea Europeanã.
(28) În înţelesul prezentelor norme nu se considerã producţie de produse energetice operaţiunile pe durata cãrora sunt obţinute mici cantitãţi de produse energetice."
4. La punctul 6, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"6. (1) Preţurile maxime de vânzare cu amãnuntul pentru ţigarete se stabilesc de antrepozitarul autorizat pentru producţie, de antrepozitarul autorizat pentru depozitare care achiziţioneazã din teritoriul comunitar sau din import ţigarete în vederea livrãrii acestora pe piaţa internã, de operatorul înregistrat sau de importatorul de astfel de produse şi se notificã la Ministerul Economiei şi Finanţelor - direcţia cu atribuţii în elaborarea legislaţiei în domeniul accizelor."
5. La punctul 7, dupã alineatul (13) se introduc trei noi alineate, alineatele (14)-(16), cu urmãtorul cuprins:
"(14) Antrepozitele fiscale autorizate pentru producţia de produse energetice, inclusiv pentru producţia de bio-ETBE (bio etil terţ butil eter), bio-TAEE (bio terţ amil etil eter) şi/sau alte produse de aceeaşi naturã realizate pe bazã de bioetanol, pot primi în regim suspensiv bioetanol pentru prelucrare în vederea obţinerii de bio-ETBE, bio-TAEE şi/sau alte produse de aceeaşi naturã realizate pe bazã de bioetanol ori în vederea amestecului cu benzinã.
(15) Bioetanolul reprezintã alcoolul etilic realizat în antrepozitele fiscale de producţie a alcoolului etilic, produs destinat utilizãrii în producţia de produse energetice.
(16) Pentru aplicarea prevederilor alin. (14) şi (15), la solicitarea antrepozitarului autorizat, autorizaţia de antrepozit fiscal se va completa în mod corespunzãtor, dupã cum urmeazã:
a) pentru producţia de alcool etilic, cu producţie de bioetanol;
b) pentru producţia de produse energetice, cu:
b(1)] producţie de bio-ETBE, bio-TAEE şi/sau alte produse de aceeaşi naturã realizate pe bazã de bioetanol; şi/sau
b(2)] depozitare de bioetanol denaturat sau nedenaturat în vederea prelucrãrii sau a amestecului cu benzinã."
6. La punctul 8, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cererea privind acordarea autorizaţiei de antrepozit fiscal trebuie sã fie întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6 şi sã fie însoţitã de documentele specificate în aceastã anexã. În cazul activitãţii de producţie, cererea va fi însoţitã şi de manualul de procedurã, care va cuprinde fluxurile operaţionale, precum şi randamentul utilajelor şi instalaţiilor."
7. La punctul 9^1, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Locurile destinate producţiei de alcool etilic şi distilate, ca materie primã, trebuie sã fie dotate cu un sistem de supraveghere prin camere video a punctelor unde sunt amplasate contoarele şi rezervoarele de alcool şi distilate, precum şi a cãilor de acces în antrepozitul fiscal. Stocarea imaginilor culese prin intermediul camerelor video se face pe casete video sau în memoria sistemului, durata de stocare a imaginilor înregistrate fiind de minimum 30 de zile. Sistemul de supraveghere trebuie sã funcţioneze permanent, inclusiv în perioadele de nefuncţionare a antrepozitului, chiar şi în condiţiile întreruperii alimentãrii cu energie electricã de la reţeaua de distribuţie. Nu intrã sub incidenţa acestor prevederi micile distilerii."
8. La punctul 9^1, dupã alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (10^1), cu urmãtorul cuprins:
"(10^1) Obligativitatea calibrãrii rezervoarelor plutitoare pentru depozitarea produselor energetice intervine potrivit reglementãrilor specifice ale Biroului Român de Metrologie Legalã."
9. La punctul 9^1, alineatul (14) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(14) Un antrepozit vamal în care sunt plasate produse supuse accizelor armonizate, provenite din import, poate fi autorizat şi ca antrepozit fiscal, la cererea operatorului economic importator, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6 şi depusã la comisia instituitã în cadrul autoritãţii fiscale centrale. În aceastã situaţie nivelul garanţiei va fi actualizat cu garanţia aferentã produselor accizabile, stabilitã potrivit procedurii de la pct. 20."
10. La punctul 10, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) În cazul antrepozitelor fiscale de producţie, în baza documentaţiei depuse de antrepozitarul autorizat, în autorizaţia aferentã antrepozitului fiscal vor fi înscrise atât materiile prime accizabile care pot fi achiziţionate în regim suspensiv, cât şi produsele finite ce se realizeazã în antrepozitul fiscal."
11. La punctul 12^1, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Încetarea suspendãrii autorizaţiei pentru un antrepozit fiscal - cu excepţia cazului prevãzut la alin. (4) - va fi dispusã de comisia instituitã în cadrul autoritãţii fiscale centrale, în baza referatului emis în acest sens de Direcţia tehnici de vãmuire şi tarif vamal din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor."
12. La punctul 12^3, alineatul (8) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Autorizaţia de operator neînregistrat se emite pentru fiecare operaţiune de achiziţionare de produse accizabile în regim suspensiv, potrivit prevederilor alin. (1), inclusiv în situaţia în care operaţiunea de transport se realizeazã prin intermediul mai multor mijloace de transport. Autoritatea fiscalã emitentã atribuie şi înscrie în aceastã autorizaţie un cod similar codului de accizã."
13. Punctul 18^1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"18^1. - (1) Pentru produsele supuse accizelor armonizate, returnate în antrepozitele fiscale de producţie în vederea reciclãrii, recondiţionãrii sau distrugerii, accizele plãtite ca urmare a eliberãrii în consum a acestor produse pot fi restituite la cererea antrepozitarului autorizat care a eliberat pentru consum produsele respective.
(2) Antrepozitarul autorizat care solicitã restituirea accizei va depune cererea de restituire la autoritatea fiscalã teritorialã unde este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, înainte ca produsele accizabile sã fie returnate în antrepozitul fiscal de producţie.
(3) Cererea de restituire va fi însoţitã de urmãtoarele documente, vizate de autoritatea vamalã teritorialã:
a) o notã justificativã privind cauzele şi cantitãţile de produse accizabile care fac obiectul returului în antrepozitul fiscal de producţie;
b) documentele care justificã faptul cã produsele respective au fost realizate de antrepozitul fiscal de producţie;
c) documentul care atestã cã accizele au fost plãtite de antrepozitul fiscal care solicitã restituirea accizelor.
(4) Autoritatea fiscalã teritorialã va analiza cererea şi documentaţia depusã de antrepozitul fiscal şi va decide asupra restituirii accizelor.
(5) Pentru produsele accizabile eliberate pentru consum în România de un antrepozit fiscal, un operator înregistrat sau un operator neînregistrat şi returnate antrepozitului fiscal din alt stat membru, de unde au fost achiziţionate, accizele pot fi restituite la cererea acestuia, cerere care se va depune la autoritatea fiscalã teritorialã unde este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, înainte ca produsele accizabile sã fie returnate.
(6) În situaţia prevãzutã la alin. (5) cererea de restituire va fi însoţitã de urmãtoarele documente, vizate de autoritatea vamalã teritorialã:
a) o notã justificativã privind cauzele şi cantitãţile de produse accizabile care fac obiectul returului;
b) documentele care justificã faptul cã produsele respective au fost achiziţionate de la antrepozitul fiscal din statul membru în care urmeazã sã fie returnate produsele;
c) documentul care atestã cã accizele au fost plãtite în România.
(7) Pentru produsele accizabile provenite din operaţiuni de import, ce urmeazã a fi returnate furnizorului extern, operatorul economic importator poate beneficia de restituirea accizelor, cu îndeplinirea urmãtoarelor cerinţe:
a) sã depunã cererea de restituire la autoritatea fiscalã teritorialã unde este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, înainte ca produsele accizabile sã fie returnate furnizorului extern;
b) cererea de restituire, vizatã de autoritatea vamalã teritorialã, sã fie însoţitã de:
1. o notã justificativã privind cauzele şi cantitãţile de produse accizabile care fac obiectul returului;
2. documentul care atestã cã accizele au fost plãtite de importator.
(8) În cazul produselor supuse marcãrii prin banderole sau timbre, operatorul economic care solicitã restituirea accizelor este obligat sã întocmeascã un registru care sã conţinã urmãtoarele informaţii:
a) cantitatea produselor accizabile eliberate pentru consum care fac obiectul restituirii accizelor;
b) data la care produsele au fost eliberate în consum;
c) seria şi numãrul de identificare ale banderolelor sau timbrelor;
d) valoarea accizelor plãtite pentru produsele eliberate în consum;
e) metoda care urmeazã a fi aplicatã produselor care fac obiectul restituirii accizelor (reciclare, recondiţionare, distrugere).
(9) Restituirea accizelor va fi efectuatã potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã.
(10) Produsele supuse accizelor, eliberate pentru consum sau importate în România, care fac obiectul returului cãtre furnizorul extern, atunci când urmeazã a fi distruse, pot fi supuse operaţiunii de distrugere în România.
(11) Responsabilitatea distrugerii o are antrepozitul fiscal, operatorul înregistrat, operatorul neînregistrat sau operatorul economic importator care a eliberat produsele accizabile pentru consum în România.
(12) Distrugerea produselor accizabile poate fi efectuatã la cererea operatorului economic, în baza aprobãrii date de direcţia de specialitate din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor cu atribuţii în domeniu ori de direcţia judeţeanã pentru accize şi operaţiuni vamale sau a municipiului Bucureşti.
(13) Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) un memoriu în care sã se justifice cauzele şi cantitãţile de produse accizabile care fac obiectul distrugerii;
b) documentele justificative care confirmã cauzele care determinã distrugerea produselor;
c) documentul care atestã cã accizele au fost plãtite de operatorul economic care solicitã restituirea accizelor.
(14) Pentru produsele accizabile marcate cu timbre sau banderole, returnate în antrepozitul fiscal de producţie din România, în vederea reciclãrii sau recondiţionãrii, dezlipirea marcajelor se va efectua sub supraveghere fiscalã şi vor fi consemnate într-un proces-verbal. O copie a procesului-verbal va însoţi marcajele care vor fi expediate pentru distrugere Companiei Naţionale <<Imprimeria Naţionalã>> - S.A., operaţiunea de distrugere efectuându-se pe cheltuiala antrepozitului fiscal.
(15) În cazul produselor accizabile marcate cu timbre sau banderole, înainte de returnarea produselor în antrepozitul fiscal de producţie din alt stat membru ori producãtorului dintr-o ţarã terţã, se va efectua dezlipirea marcajelor sub supraveghere fiscalã şi vor fi consemnate într-un proces-verbal. O copie a procesului-verbal va însoţi marcajele care vor fi expediate pentru distrugere Companiei Naţionale <<Imprimeria Naţionalã>> - S.A., operaţiunea de distrugere efectuându-se pe cheltuiala operatorului economic care returneazã marcajele.
(16) Nu intrã sub incidenţa prevederilor alin. (1), (5) şi (7) produsele supuse accizelor care au fost eliberate pentru consum cu mai mult de 2 ani înainte de data depunerii cererii."
14. La punctul 18^4, alineatele (1) şi (2) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"18^4. (1) Comerciantul expeditor care doreşte sã solicite restituirea accizelor pentru produsele ce urmeazã a fi expediate pentru consum într-un alt stat membru trebuie sã depunã la autoritatea fiscalã teritorialã unde este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, înainte de expedierea produselor, o cerere de restituire, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 11, şi sã facã dovada cã pentru acele produse accizele au fost plãtite.
(2) Dupã recepţia produselor de cãtre destinatar şi plata accizei în statul membru de destinaţie, comerciantul expeditor va depune la autoritatea fiscalã teritorialã unde este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, în vederea restituirii accizelor, documentele prevãzute la art. 192^6 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal."
15. La punctul 20, dupã alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (15^1), cu urmãtorul cuprins:
"(15^1) Garanţia poate fi executatã atunci când se constatã cã antrepozitarul autorizat sau operatorul înregistrat nu şi-a respectat obligaţiile legale privind plata accizei. Executarea garanţiei atrage suspendarea autorizaţiei pânã la momentul reîntregirii acesteia. Procedura prin care se executã garanţia şi cea de suspendare a autorizaţiei pentru neplata accizei se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice. Ordinul se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
16. La punctul 20, dupã alineatul (18) se introduce un nou alineat, alineatul (18^1), cu urmãtorul cuprins:
"(18^1) Pentru actualizarea garanţiei prevãzute la alin. (18) se utilizeazã cursul de schimb leu/euro valabil pentru calculul accizelor la momentul efectuãrii actualizãrii."
17. La punctul 21, dupã subpunctul 21.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 21.5, cu urmãtorul cuprins:
"21.5. Scutirea de la plata accizelor prevãzutã la art. 199 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, precum şi scutirea de la plata accizelor în cazul carburanţilor achiziţionaţi prin staţiile de distribuţie, pentru care solicitantul beneficiazã şi de scutire de taxã pe valoarea adãugatã, se acordã potrivit procedurii prevãzute pentru scutirea de taxã pe valoarea adãugatã."
18. La punctul 22, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Operatorii economici utilizatori de alcool parţial denaturat, care au primit avizul laboratorului vamal pentru utilizarea unei substanţe de denaturare a alcoolului etilic, alta decât cele prevãzute la alin. (3), pot efectua achiziţii de alcool etilic astfel denaturat şi de la antrepozite fiscale din alte state membre."
19. La punctul 22, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Denaturarea alcoolului etilic se realizeazã numai în antrepozite fiscale, sub supravegherea autoritãţii fiscale."
20. La punctul 22, alineatul (13) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(13) Scutirea se acordã direct:
a) în situaţiile prevãzute la art. 200 alin. (1) lit. d), f) şi g) din Codul fiscal;
b) în situaţiile prevãzute la art. 200 alin. (1) lit. a), b), c) şi e) din Codul fiscal, pentru antrepozitarii autorizaţi care funcţioneazã în sistem integrat. Prin sistem integrat se înţelege utilizarea alcoolului etilic şi a altor produse alcoolice de cãtre antrepozitar, pentru realizarea de produse finite destinate a fi consumate ca atare, fãrã a mai fi supuse vreunei modificãri."
21. La punctul 22, alineatul (15) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(15) Autorizaţia de utilizator final se emite de cãtre autoritatea fiscalã teritorialã în a cãrei razã îşi are sediul solicitantul. Autoritatea fiscalã atribuie şi înscrie în autorizaţie codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de accizã."
22. La punctul 22, alineatul (18) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(18) Autorizaţia de utilizator final se elibereazã la cererea scrisã a beneficiarului. Cererea va fi întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 30."
23. La punctul 22, alineatul (24) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(24) În cazul scutirilor directe, dacã în termen de 45 de zile lucrãtoare de la expedierea produsului antrepozitul fiscal expeditor nu primeşte copia documentului administrativ de însoţire certificat, va înştiinţa despre acest fapt autoritatea fiscalã emitentã a autorizaţiei, în termen de 5 zile. Autoritatea fiscalã emitentã va verifica în urmãtoarele 3 zile realitatea informaţiei şi, în cazul în care aceasta se va dovedi realã, va analiza motivele care au generat acest fapt şi va decide asupra obligaţiei de platã a accizelor, dupã caz."
24. La punctul 22, dupã alineatul (26) se introduce un nou alineat, alineatul (26^1), cu urmãtorul cuprins:
"(26^1) Autoritatea fiscalã teritorialã emitentã poate anula autorizaţia de utilizator final în urmãtoarele situaţii:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contravenţii la regimul produselor accizabile, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinaţia cantitãţii de alcool şi produse alcoolice achiziţionate;
c) operatorul economic a utilizat alcoolul sau produsul alcoolic achiziţionat altfel decât în scopul pentru care a obţinut autorizaţie de utilizator final."
25. La punctul 22, alineatul (28) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(28) Neprezentarea în termen a situaţiei prevãzute la alin. (27) atrage revocarea autorizaţiei de utilizator final şi odatã cu aceasta plata accizelor aferente atât cantitãţilor achiziţionate şi/sau utilizate în perioada de raportare, cât şi cantitãţilor aflate în stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
26. La punctul 22, dupã alineatul 30 se introduc trei noi alineate, alineatele (30^1)-(30^3), cu urmãtorul cuprins:
"(30^1) Decizia de revocare a autorizaţiei de utilizator final se comunicã deţinãtorului şi produce efecte de la data comunicãrii sau de la o altã datã cuprinsã în aceasta.
(30^2) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizaţiei de utilizator final, potrivit legislaţiei în vigoare.
(30^3) O nouã cerere de obţinere a autorizaţiei de utilizator final va putea fi depusã dupã 6 luni de la data revocãrii sau anulãrii autorizaţiei şi cu condiţia plãţii obligaţiilor fiscale rezultate din aplicarea mãsurii de revocare sau de anulare a autorizaţiei."
27. La punctul 22, alineatul (32) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(32) Autorizaţia de utilizator final are valabilitate 12 luni consecutive de la data emiterii."
28. La subpunctul 23.1, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Intrã sub incidenţa prevederilor alin. (2) lit. b) şi livrãrile de produse energetice destinate a fi utilizate drept combustibil pentru motor de cãtre aeronavele aflate sub pavilionul altor state membre, pentru altfel de zboruri decât cele turistice în scop privat, fãrã a fi necesarã prezentarea de certificate eliberate de autoritãţile aeronautice civile din statele respective."
29. La subpunctul 23.1, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu urmãtorul cuprins:
"(5^1) Deplasarea produselor energetice destinate utilizãrii drept combustibil pentru motor pentru aeronave, aflate pe alte aeroporturi decât cele situate în apropierea antrepozitului fiscal care asigurã alimentarea aeronavelor, trebuie sã fie însoţitã de documentul administrativ de însoţire. La rubrica <<Primitor>> se vor completa tot datele expeditorului. La destinaţie, documentul administrativ de însoţire va fi certificat în mod corespunzãtor de autoritatea fiscalã în a cãrei razã teritorialã este situat aeroportul pe care se efectueazã operaţiunea de alimentare a aeronavei."
30. La subpunctul 23.1, dupã alineatul (15) se introduc douã noi alineate, alineatele (16) şi (17), cu urmãtorul cuprins:
"(16) Scutirea de la plata accizelor prevãzutã la art. 201 alin. (1) lit. a) din codul fiscal se acordã şi în cazul în care:
a) combustibilul pentru aviaţie este livrat de un antrepozit fiscal în scopul alimentãrii aeronavelor prin intermediul unui antrepozit fiscal autorizat pentru depozitare de produse energetice, care alimenteazã efectiv aeronavele. În aceastã situaţie, deplasarea combustibilului pentru aviaţie de la antrepozitul fiscal de depozitare cãtre aeronave va fi însoţitã de avizul de însoţire. Dovada care stã la baza acordãrii scutirii pentru cantitatea cu care a fost alimentatã aeronava o reprezintã certificatul de livrare semnat de comandantul aeronavei sau de reprezentantul companiei aeriene a cãrei aeronavã a fost alimentatã. Certificatul de livrare se întocmeşte de antrepozitul fiscal care a efectuat alimentarea aeronavei, un exemplar al acestui certificat urmând a fi transmis şi antrepozitului fiscal în numele cãruia se întocmeşte factura cãtre aeronave. Antrepozitul fiscal în numele cãruia se emit facturile cãtre aeronave va întocmi jurnalul prevãzut în anexa nr. 21. Antrepozitul fiscal care face alimentarea aeronavei va întocmi jurnalul prevãzut în anexa nr. 22, o copie a acestui jurnal fiind transmisã primului antrepozit fiscal;
b) combustibilul pentru aviaţie este facturat de un antrepozit fiscal de produse energetice cãtre un intermediar care administreazã contracte cu companii aeriene şi care emite, la rândul lui, facturi cãtre acestea, dupã alimentarea aeronavelor în aceleaşi condiţii cu cele prevãzute la lit. a), fãrã a avea loc un transfer fizic al produsului de la antrepozitul fiscal cãtre intermediar. Deplasarea combustibilului pentru aviaţie de la antrepozitul fiscal de depozitare cãtre aeronave va fi însoţitã de avizul de însoţire. Dovada care stã la baza acordãrii scutirii pentru cantitatea cu care a fost alimentatã aeronava o reprezintã certificatul de livrare semnat de comandantul aeronavei sau de reprezentantul companiei aeriene a cãrei aeronavã a fost alimentatã. Certificatul de livrare se întocmeşte de cãtre antrepozitul fiscal care a efectuat alimentarea aeronavei. Primul antrepozit fiscal va întocmi jurnalul prevãzut în anexa nr. 21. Antrepozitul fiscal care face alimentarea aeronavei va întocmi jurnalul prevãzut în anexa nr. 22.
(17) Potrivit prevederilor <>art. 23 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/1997 privind transportul maritim şi pe cãile navigabile interioare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, instalaţiile plutitoare de tipul macaralelor, cu sau fãrã propulsie, sunt considerate nave."
31. La subpunctul 23.2, alineatul (17) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(17) Neprezentarea în termen a situaţiei prevãzute la alin. (16) atrage revocarea autorizaţiei de utilizator final şi odatã cu aceasta plata accizelor aferente atât cantitãţilor achiziţionate şi/sau utilizate în perioada de raportare, cât şi cantitãţilor aflate în stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
32. La subpunctul 23.3, alineatul (6) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Autorizaţiile de utilizator final se emit de autoritatea fiscalã teritorialã şi au o valabilitate de 12 luni consecutive de la data emiterii. Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 20."
33. La subpunctul 23.3, alineatul (11) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(11) Neprezentarea în termen a situaţiei prevãzute la alin. (10) atrage revocarea autorizaţiei de utilizator final şi odatã cu aceasta plata accizelor aferente atât cantitãţilor achiziţionate şi/sau utilizate în perioada de raportare, cât şi cantitãţilor aflate în stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
34. La subpunctul 23.7, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Autorizaţiile de utilizator final se emit de autoritatea fiscalã teritorialã şi au o valabilitate de 12 luni consecutive de la data emiterii. Modelul autorizaţiei este prevãzut în anexa nr. 20."
35. La subpunctul 23.7, alineatul (15) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(15) Neprezentarea în termen a situaţiei prevãzute la alin. (14) atrage revocarea autorizaţiei de utilizator final şi odatã cu aceasta plata accizelor aferente atât cantitãţilor achiziţionate şi/sau utilizate în perioada de raportare, cât şi cantitãţilor aflate în stoc la data la care decizia de revocare produce efecte."
36. Subpunctul 23.8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"23.8. (1) În situaţia prevãzutã la art. 201 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, atunci când produsele energetice utilizate drept combustibil pentru încãlzire sunt produse în totalitate din biomase, denumite în continuare biocombustibili, scutirea este totalã.
(2) În situaţia prevãzutã la art. 201 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, atunci când produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor sunt produse în totalitate din biomase, denumite în continuare biocarburanţi, scutirea este totalã.
(3) Prin biomasã se înţelege fracţiunea biodegradabilã a produselor, deşeurilor şi reziduurilor provenite din agriculturã - inclusiv substanţe vegetale şi animale -, silviculturã şi industriile conexe, precum şi fracţiunea biodegradabilã a deşeurilor industriale şi urbane.
(4) Atunci când produsele energetice utilizate drept combustibil pentru încãlzire conţin un procent de minimum 5% în volum produse obţinute din biomasã, se practicã o accizã redusã. Acciza redusã care se va aplica amestecului va reprezenta acciza aferentã combustibilului pentru încãlzire echivalent al amestecului, diminuat cu 5%.
(5) Pentru produsele energetice care conţin un procent de minimum 4% în volum produse obţinute din biomasã, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.844/2005 privind promovarea utilizãrii biocarburanţilor şi a altor carburanţi regenerabili pentru transport, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se practicã o accizã redusã. Acciza redusã care se va aplica amestecului va reprezenta acciza aferentã combustibilului pentru motor echivalent al amestecului, diminuat cu 4%.
(6) Amestecul în vrac dintre biocarburanţi şi carburanţii tradiţionali, în conformitate cu legislaţia specificã, se poate realiza în regim suspensiv numai în antrepozite fiscale, sub supraveghere fiscalã.
(7) Amestecul în vrac dintre biocombustibili şi combustibilii tradiţionali se poate realiza în regim suspensiv numai în antrepozite fiscale, sub supraveghere fiscalã.
(8) Prin derogare de la prevederile pct. 2 alin. (1), operaţiunea exclusivã de amestec în vrac între biocarburanţi şi carburanţii tradiţionali şi între biocombustibili şi combustibilii tradiţionali se poate realiza în regim suspensiv numai în antrepozite fiscale de depozitare, sub supraveghere fiscalã.
(9) Atunci când staţiile de distribuţie comercializeazã produse energetice utilizate drept carburant, realizate în totalitate din biomasã, acestea trebuie sã se asigure cã sunt respectate condiţiile prevãzute la art. 175^4 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal. Staţiile de distribuţie vor afişa în acest sens avertismente în atenţia clienţilor."
37. Punctul 23.11 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"23.11. (1) În toate situaţiile de acordare a scutirii directe, autorizaţia de utilizator final se elibereazã la cererea scrisã a beneficiarului, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 30.
(2) În toate situaţiile în care se acordã autorizaţie de utilizator final, autoritatea fiscalã teritorialã emitentã poate anula autorizaţia de utilizator final în urmãtoarele cazuri:
a) operatorul economic a comis fapte repetate ce constituie contravenţii la regimul produselor accizabile, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) operatorul economic nu a justificat legal destinaţia cantitãţii de produse energetice achiziţionate;
c) operatorul economic a utilizat produsul energetic achiziţionat altfel decât în scopul pentru care a obţinut autorizaţie de utilizator final.
(3) Decizia de anulare a autorizaţiei de utilizator final se comunicã deţinãtorului şi produce efecte începând cu data emiterii autorizaţiei.
(4) În toate situaţiile în care se emite decizie de revocare, aceasta se comunicã deţinãtorului şi produce efecte de la data comunicãrii sau de la o altã datã cuprinsã în decizie.
(5) Operatorul economic poate contesta decizia de revocare sau de anulare a autorizaţiei de utilizator final, potrivit legislaţiei în vigoare.
(6) O nouã cerere de obţinere a autorizaţiei de utilizator final va putea fi depusã dupã 6 luni de la data revocãrii sau anulãrii autorizaţiei şi cu condiţia plãţii obligaţiilor fiscale rezultate din aplicarea mãsurii de revocare sau de anulare a autorizaţiei.
(7) Autoritatea fiscalã atribuie şi înscrie în autorizaţia de utilizator final codul operatorului economic utilizator, cod similar codului de accizã.
(8) Autoritãţile fiscale teritoriale vor ţine o evidenţã strictã a acestor operatori economici prin înscrierea în registrele speciale a autorizaţiilor de utilizator final eliberate în domeniul produselor energetice. De asemenea, vor asigura publicarea pe pagina de web a autoritãţii vamale a listei cuprinzând aceşti operatori economici, listã care va fi actualizatã lunar pânã la data de 15 a fiecãrei luni.
(9) Cantitatea de produse accizabile înscrisã într-o autorizaţie de utilizator final de produse energetice poate fi suplimentatã în situaţii bine justificate în cadrul aceleiaşi perioade de valabilitate a autorizaţiei."
38. La punctele 22 şi 23, expresia cerere de scutire de accize se înlocuieşte cu expresia cerere de restituire de accize.
39. La punctul 26, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) În situaţia în care dimensiunea sistemului de închidere a buteliilor, cutiilor tetra pak sau tetra brik nu permite aplicarea banderolelor în formã de <<U>>, acestea se vor aplica în formã de <<L>>, astfel încât prin deschiderea buteliilor sau a cutiilor sã se asigure distrugerea banderolelor."
40. La punctul 28, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"28. (1) Pentru fiecare solicitare de marcaje, antrepozitarul autorizat pentru producţie sau depozitare, operatorul înregistrat, operatorul neînregistrat şi importatorul autorizat depun nota de comandã la direcţia de specialitate cu atribuţii în domeniu din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor sau la direcţiile judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale ori a municipiului Bucureşti."
41. La punctul 28 alineatul (3), litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) garanţia stabilitã la autorizare, în cazul bãuturilor alcoolice supuse marcãrii, care trebuie sã acopere valoarea accizelor aferente cantitãţilor de produse pentru care s-au comandat banderole. Pentru antrepozitarul autorizat şi operatorul înregistrat, nivelul garanţiei stabilite la autorizare este cel determinat potrivit pct. 20 alin. (8), (11) şi (12), iar pentru importatorul autorizat, nivelul garanţiei stabilite la autorizare este cel determinat potrivit pct. 27 alin. (2^1). Valoarea accizelor care trebuie sã fie acoperitã de garanţie reprezintã valoarea accizelor care se fac venit la bugetul de stat, determinatã potrivit prevederilor pct. 1 alin. (4). Atunci când valoarea acestor accize depãşeşte garanţia stabilitã la autorizare, nota de comandã poate fi aprobatã integral numai cu condiţia constituirii de cãtre solicitantul banderolelor a unei garanţii suplimentare care sã acopere diferenţa de accize. În cazul antrepozitarilor autorizaţi cãrora li s-a acordat reducerea nivelului garanţiei potrivit pct. 20, aceeaşi cotã de reducere se va aplica şi asupra diferenţei de accize pentru care trebuie constituitã garanţie suplimentarã."
42. La punctul 28, dupã alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu urmãtorul cuprins:
"(8^1) În sensul prevederilor alin. (8), prin utilizarea marcajelor se înţelege aplicarea efectivã a acestora pe ambalajul produsului accizabil. În cazul importatorilor de produse accizabile, dovada marcajelor utilizate este reprezentatã de o scrisoare de confirmare din partea producãtorului extern transmisã importatorului, care va fi anexatã semestrial la situaţia privind evidenţa marcajelor achiziţionate, utilizate şi returnate, fãrã ca termenul de restituire a marcajelor neutilizate sã depãşeascã 12 luni consecutive."
43. Dupã punctul 30^1 se introduce un nou punct, punctul 30^1.1, cu urmãtorul cuprins:
"Codul fiscal:
Nivelul şi calculul accizei
Art. 208
[...]
(7) În cazul produselor prevãzute la alin. (2), (3) şi (5), accizele preced taxa pe valoarea adãugatã şi se calculeazã o singurã datã prin aplicarea cotelor procentuale prevãzute de lege asupra bazei de impozitare, care reprezintã:
a) pentru produsele provenite din producţia internã - preţul de livrare al producãtorului, mai puţin acciza;
b) pentru produsele provenite din teritoriul comunitar preţurile de achiziţie;
c) pentru produsele provenite din afara teritoriului comunitar - valoarea în vamã, stabilitã potrivit legii, la care se adaugã taxele vamale şi alte taxe speciale, dupã caz.
Norme metodologice:
30^1.1. - (1) Pentru produsele din producţia internã, baza de impozitare este reprezentatã de preţul de livrare, respectiv preţul de vânzare al produselor practicat de producãtor, mai puţin acciza.
(2) În cazul produselor supuse accizelor nearmonizate pentru care acciza este stabilitã în cotã procentualã, provenite din achiziţii intracomunitare, transformarea în lei a preţurilor de achiziţie exprimate în diverse valute - ca bazã de impozitare pentru accize - se efectueazã la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României, utilizat la înregistrarea în contabilitate, şi anume cursul de schimb valabil la data recepţiei produselor achiziţionate."
44. La punctul 30^2, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"30^2. (1) Operatorul economic - persoanã fizicã sau juridicã autorizatã -, în exercitarea activitãţii acestuia, poate achiziţiona din alte state membre ale Uniunii Europene produse supuse accizelor de natura celor prevãzute la art. 207 din Codul fiscal, cu condiţia deţinerii unei autorizaţii pentru achiziţii intracomunitare de astfel de produse emise de autoritatea fiscalã teritorialã."
45. La punctul 31, dupã alineatul (12) se introduc şapte noi alineate, alineatele (13)-(19), cu urmãtorul cuprins:
"(13) Produsele supuse accizelor nearmonizate prevãzute la art. 207 lit. d)-j) din Codul fiscal, provenite din producţie internã, livrate direct de cãtre producãtor în alt stat membru, nu intrã sub incidenţa accizelor.
(14) Operatorii economici care achiziţioneazã direct de la producãtor produse supuse accizelor nearmonizate prevãzute la art. 207 lit. d)-j) din Codul fiscal, provenite din producţie internã şi care sunt ulterior exportate sau livrate în alt stat membru, fãrã a suporta vreo modificare, pot beneficia la cerere de restituirea accizelor.
(15) Cererea de restituire se depune la autoritatea fiscalã la care solicitantul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, în intervalul de pânã la 3 luni de la data efectuãrii livrãrii cãtre un alt stat membru sau a operaţiunii de export cãtre o ţarã terţã.
(16) Cererea prevãzutã la alin. (15) va conţine obligatoriu informaţii privind cantitatea produselor expediate, statul membru de destinaţie sau ţara terţã, valoarea totalã a facturii şi fundamentarea sumelor reprezentând accizele de restituit.
(17) În cazul exportului, odatã cu cererea de restituire solicitantul trebuie sã depunã:
a) copia documentului care atestã achiziţia produsului de la producãtor;
b) unul dintre urmãtoarele documente:
1. declaraţia vamalã de export, certificatã de biroul vamal de ieşire din teritoriul comunitar, şi/sau, dupã caz, sã fie certificat liberul de vamã acordat de autoritatea vamalã;
2. documentul de însoţire de export (EAD), certificat de biroul vamal de ieşire din teritoriul comunitar, şi/sau, dupã caz, sã fie certificat liberul de vamã acordat de autoritatea vamalã;
3. confirmarea electronicã a pãrãsirii teritoriului comunitar, transmisã de biroul vamal de ieşire.
(18) În cazul livrãrii cãtre alt stat membru, odatã cu cererea de restituire solicitantul trebuie sã depunã:
a) copia documentului care atestã achiziţia de la producãtor;
b) copia facturii cãtre cumpãrãtorul din statul membru de destinaţie.
(19) În toate situaţiile de restituire prevãzute la acest punct, nedepunerea cererii în termenul legal atrage pierderea dreptului de a beneficia de restituire."
46. La punctul 33, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Nu intrã sub incidenţa obligaţiei prevãzute la art. 219 alin. (2) din codul fiscal operatorii economici care importã sau care achiziţioneazã din alte state membre produse supuse accizelor, pentru care exigibilitatea accizelor a intervenit la momentul întocmirii formalitãţilor vamale de import şi, respectiv, la momentul recepţiei produselor, iar accizele au fost plãtite conform termenelor legale."
47. La punctul 36, alineatul (2) se abrogã.
48. Dupã punctul 66 se introduc patru noi puncte, punctele 67-70, cu urmãtorul cuprins:
"67. (1) Antrepozitarii autorizaţi pentru producţia de produse accizabile din grupele prevãzute la art. 169-173 din Codul fiscal, care deţin autorizaţii valabile, eliberate înainte de 1 ianuarie 2008, şi care nu s-au încadrat în prevederile pct. 66, au obligaţia de a depune la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, pânã la data de 31 ianuarie 2009 inclusiv, în vederea obţinerii clasificãrii tarifare, urmãtoarele documente:
a) lista tipurilor de produse finite realizate în antrepozitul fiscal;
b) specificaţia tehnicã sau alte documente certificate pentru conformitate, din care sã rezulte compoziţia cantitativã pentru fiecare produs, lista cantitativã completã a materiilor prime utilizate, natura şi compoziţia fiecãrei materii prime, procesul tehnologic de fabricaţie a produsului;
c) certificate de analizã emise conform prevederilor legale în vigoare, care sã conţinã determinãrile necesare stabilirii clasificãrii tarifare, sau, pânã la obţinerea acestor certificate de analizã, dovada solicitãrii analizelor de laborator asupra probelor de produse.
(2) Antrepozitarii autorizaţi au obligaţia de a depune rezultatele analizelor de laborator la Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, în termen de 15 zile de la data primirii acestora.
(3) Antrepozitarii autorizaţi care nu respectã termenele prevãzute la alin. (1) şi (2) se sancţioneazã cu revocarea autorizaţiei, în conformitate cu prevederile art. 183 alin. (1) lit. l) şi art. 185 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
(4) Autoritãţile vamale teritoriale vor verifica informaţiile privind încadrarea tarifarã şi nivelul accizelor corespunzãtor produselor accizabile rezultate, în baza analizelor de laborator, comparativ cu informaţiile înscrise în autorizaţia de antrepozit fiscal.
(5) Atunci când în urma verificãrii rezultã o altã încadrare tarifarã şi/sau un alt nivel de accizã, autoritatea vamalã va înştiinţa Comisia de autorizare pentru modificarea corespunzãtoare a elementelor din autorizaţia de antrepozit fiscal, respectiv cea de antrepozitar autorizat.
68. Autorizaţiile de utilizator final emise potrivit prevederilor pct. 23.3, cu valabilitate de 3 ani, vor fi prezentate autoritãţii fiscale emitente în vederea preschimbãrii pânã la data de 31 martie 2009. Dupã aceastã datã, autorizaţiile respective îşi pierd valabilitatea.
69. Operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final potrivit prevederilor pct. 5^1.3 sunt obligaţi sã constituie garanţia aferentã cantitãţii de produse accizabile rãmase de achiziţionat sau de utilizat din cantitatea aprobatã, în termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I.
70. (1) Antrepozitarii autorizaţi care deţin autorizaţii valabile au obligaţia ca pânã la data de 31 martie 2009 sã actualizeze documentaţia potrivit prevederilor pct. 8 alin. (3), dupã caz.
(2) Toţi antrepozitarii autorizaţi pentru producţie de produse accizabile, care deţin autorizaţii valabile, au obligaţia de a prezenta aceste autorizaţii la autoritatea competentã privind emiterea lor, pânã la 31 martie 2009, în vederea completãrii autorizaţiilor cu materiile prime accizabile care se achiziţioneazã în regim suspensiv şi sunt necesare desfãşurãrii activitãţii de producţie de produse accizabile, dupã caz.
(3) Antrepozitarii autorizaţi care nu respectã termenul prevãzut la alin. (1) şi (2) se sancţioneazã cu revocarea autorizaţiei, în conformitate cu prevederile art. 183 alin. (1) lit. l) şi art. 185 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal."
49. Anexa nr. 20 la normele metodologice de aplicare a titlului VII din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
50. Dupã anexa nr. 29 la normele metodologice de aplicare a titlului VII din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se introduce o nouã anexã, anexa nr. 30, al cãrei conţinut este prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 4 decembrie 2008.
Nr. 1.618.


ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 20 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)

Autoritatea fiscalã competentã
. .............................

AUTORIZAŢIE DE UTILIZATOR FINAL
Nr. ....... din data .........
Cod de accize utilizator final ............

. ................., cu sediul în ............, str. ............. nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., cod poştal ........, judeţul ....................., telefon/fax .............., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ...................., având codul de identificare fiscalã .............., se autorizeazã ca utilizator final de produse accizabile pentru punctul de lucru având cod de accize ........................, situat în ............., str. ............... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., cod poştal .........., judeţul .........., telefon/fax ................... .
Aceastã autorizaţie permite achiziţionarea în regim de scutire directã/exceptare de la plata accizelor, în scopul prevãzut de codul fiscal la art. .... alin. .... lit. ...., a urmãtoarelor produse:
- denumire produs, cod NC şi cantitate .....................................;
- denumire produs, cod NC şi cantitate .....................................;
- denumire produs, cod NC şi cantitate .................................... .
Nivelul garanţiei ...............
Autorizaţia este valabilã începând cu data de ............................. .


Conducãtorul autoritãţii fiscale,
.............................



ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 30 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal)

CERERE
pentru acordarea autorizaţiei de utilizator final




┌──────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│1. Denumirea operatorului economic │ │
│ │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│2. Adresã/Numãr de identificare TVA │Judeţul ................... Sectorul ............. │
│ │Localitatea ...................................... │
│ │Strada ............................... Nr. ....... │
│ │Bloc ....... Scara ..... Etaj ........ Ap. ....... │
│ │Cod poştal ....................................... │
│ │Numãr de identificare TVA ........................ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│3. Telefon │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│4. Fax │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│5. Adresa de e-mail │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│6. Codul de identificare fiscalã │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│7. Numele, numãrul de telefon, codul numeric │ │
│ personal al reprezentantului legal │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│8. Codul CAEN şi denumirea activitãţii economice │ │
│ în care se utilizeazã produse accizabile │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│9. Numele, adresa şi codul de identificare fiscalã│ │
│ al persoanelor afiliate cu operatorul economic │ │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│10. Locul primirii produselor accizabile │Judeţul ................... Sectorul ............. │
│ │Localitatea ...................................... │
│ │Strada ............................... Nr. ....... │
│ │Bloc ....... Scara ..... Etaj ........ Ap. ....... │
│ │Cod poştal ....................................... │
├──────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│11. Capacitatea de depozitare │ │
├──────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┤
│12. Tipul de produse accizabile solicitate în regim de scutire directã/exceptare de la plata accizelor│
│ şi cantitatea anualã estimatã*1) │
├───────────┬────────┬──────────┬────┬──────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│ │ │ │ │Baza legalã care justificã│ Destinaţia produsului │
│ Denumire │ │Cantitatea│ │ solicitarea autorizãrii ├─────────┬───────┬────────────────────┤
│comercialã │ Cod │ anualã │ UM │ (art. ..., alin. ..., │ │Consum │ Comercializare │
│ │ NC*2) │ estimatã │ │ lit. ... din Codul │Producţie│propriu│ cãtre utilizator │
│ │ │ │ │ fiscal) │ │ │ final │
├───────────┼────────┼──────────┼────┼──────────────────────────┼─────────┼───────┼────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┴────────┴──────────┴────┴──────────────────────────┴─────────┴───────┴────────────────────┤
│13. Produse ce urmeazã a fi obţinute │
├────┬──────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┤
│Nr. │ │ │ Destinaţia produsului obţinut │
│crt.│ Tip produs │ Cod NC ├───────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ │ │ │ Comercializare │ Consum propriu │
├────┼──────────────────┼───────────────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├────┴──────────────────┴───────────────────────┴┬─────────────────┬────────┴─┬────────────────────────┤
│14. Sunteţi titularul unei alte autorizaţii │Tip autorizaţie*3)Numãr/datã│ Validã/invalidã │
│ eliberate de autoritatea fiscalã competentã:├─────────────────┼──────────┼────────────────────────┤
│ Da Nu │ │ │ │
│ [] [] │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴──────────┴────────────────────────┤
│15. Documente de anexat: │
│ - certificatul constatator, eliberat de Oficiul Registrului Comerţului, din care sã rezulte: │
│ capitalul social, asociaţii, obiectul de activitate, administratorii, punctele de lucru în care │
│ urmeazã a se realiza recepţia, producţia şi comercializarea produselor, precum şi copie dupã │
│ certificatul de înmatriculare sau certificatul de înregistrare, dupã caz; │
│ - certificatul de atestare fiscalã; │
│ - cazierul fiscal al solicitantului; │
│ - cazierul judiciar al administratorului; │
│ - copii ale documentelor care atestã forma de deţinere a terenurilor şi clãdirilor (proprietate, │
│ închiriere sau contract de leasing); │
│ - copii ale licenţelor, autorizaţiilor sau avizelor cu privire la desfãşurarea activitãţii, dupã │
│ caz; │
│ - fundamentarea cantitãţii pentru fiecare produs în parte, identificat prin codul NC, ce urmeazã a│
│ fi achiziţionat în regim de scutire directã/exceptare de la plata accizelor la nivelul unui an. │
│ │
│Data ................................ │
│Numele şi prenumele administratorului ..................................... │
│Semnãtura şi ştampila ..................................................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Cunoscând dispoziţiile art. 292 privind falsul în declaraţii, din Codul penal, declar cã datele
înscrise în acest formular, precum şi în documentele anexate sunt corecte şi complete.


*1) Prin cantitatea anualã estimatã se înţelege cantitatea necesarã pentru 12 luni consecutive.
*2) Codul NC va fi completat în mod obligatoriu la nivel de 8 cifre.
*3) Rubrica Tip autorizaţie se va completa cu toate tipurile de autorizaţii emise anterior sau
în derulare.


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016