Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.618 din 23 decembrie 2003  privind regimul de import al produselor periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.618 din 23 decembrie 2003 privind regimul de import al produselor periculoase pentru sanatatea populatiei si pentru mediu

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 48 din 20 ianuarie 2004

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Importul produselor periculoase pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediu, prevãzute în anexa nr. 1, denumite în continuare produse, se efectueazã pe baza certificatului de abilitare şi a declaraţiei de conformitate, precum şi a inscripţionãrii termenului de valabilitate pe produs sau pe fiecare unitate de ambalaj, dupã caz.
ART. 2
(1) Prevederile art. 1 nu se aplicã mostrelor, ajutoarelor şi donaţiilor constând în produse.
(2) Importul mostrelor constând în produse este permis în baza certificatului de abilitare pentru mostre.
(3) Importul produselor sub formã de ajutoare şi donaţii este permis în baza certificatului de abilitare pentru ajutoare şi donaţii.
ART. 3
(1) Certificatele de abilitare prevãzute la art. 1 şi art. 2 alin. (2) şi (3) sunt emise, dupã caz, de Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase, de Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat şi de Direcţia generalã farmaceuticã, inspecţia de farmacie şi aparaturã medicalã din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi de Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de unitãţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, denumite în continuare autoritãţi emitente.
(2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotãrâri, autoritãţile emitente prevãzute la alin. (1) aplicã normele metodologice prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 4
În sensul prezentei hotãrâri, sintagmele şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) declaraţie de conformitate - document prin care un producãtor sau un reprezentant autorizat al acestuia dã o asigurare scrisã cã un produs este conform unui document normativ;
b) certificat de abilitare - document emis de una dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1), în baza cãruia este permis importul produselor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3;
c) certificat de abilitare pentru mostre - document emis de una dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1), cu excepţia unitãţilor fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în baza cãruia este permis importul de mostre aferente produselor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4;
d) certificat de abilitare pentru ajutoare şi donaţii - document emis de una dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1), în baza cãruia este permis importul produselor sub formã de ajutoare şi donaţii, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5;
e) document normativ - document care prevede reguli, linii directoare sau caracteristici pentru activitãţi ori pentru rezultatele acestora; termenul este generic şi include standarde, specificaţii tehnice, coduri de bunã practicã şi reglementãri.
ART. 5
(1) Autoritatea vamalã permite importul produselor în baza documentaţiilor prevãzute la art. 1, art. 2 alin. (2) şi (3), dupã caz.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) se prezintã birourilor vamale la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import.
ART. 6
(1) Transporturile pentru care existã suspiciuni privind conformitatea produselor sau autenticitatea documentelor prezentate autoritãţii vamale sunt supuse controlului birourilor vamale, la solicitarea autoritãţii vamale, de cãtre personalul împuternicit din cadrul autoritãţilor emitente prevãzute la art. 3 alin. (1).
(2) Birourile vamale solicitã, prin convocare scrisã transmisã prin fax sau e-mail, dupã caz, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6, participarea la controlul vamal a reprezentanţilor autoritãţilor emitente prevãzute la art. 3 alin. (1). Aceştia confirmã prin fax sau e-mail, în cadrul termenului fixat de autoritatea vamalã, participarea la controlul vamal şi nominalizeazã persoana împuternicitã.
(3) Agentul vamal din cadrul biroului vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import, la definitivarea operaţiunii de vãmuire vizeazã şi reţine certificatele de abilitare prevãzute la art. 2 alin. (2) şi (3), viza atrãgând încetarea valabilitãţii documentelor în cauzã.
ART. 7
În cazurile în care la controlul efectuat la birourile vamale se constatã încãlcãri ale prevederilor legale, toate cheltuielile determinate de operaţiunile de verificare, expertizare, returnare a produselor şi de staţionare a mijloacelor de transport vor fi suportate de importator.
ART. 8
De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pentru produsele legal fabricate şi comercializate pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European, prevederile art. 1 îşi înceteazã aplicabilitatea, cu condiţia ca aceste produse sã prezinte un nivel de securitate echivalent cu cel cerut în România.
ART. 9
Agentul economic importator/beneficiarul importului de produse prevãzute în anexa nr. 1 are urmãtoarele obligaţii:
a) sã depunã documentaţia completã în vederea obţinerii certificatului de abilitare, a certificatului de abilitare pentru mostre sau a certificatului de abilitare pentru ajutoare şi donaţii, dupã caz;
b) sã anunţe autoritatea emitentã respectivã cu privire la orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru obţinerea certificatului de abilitare, în termen de maximum 15 zile de la schimbarea produsã;
c) sã utilizeze certificatul de abilitare, certificatul de abilitare pentru mostre sau certificatul de abilitare pentru ajutoare şi donaţii, dupã caz, numai în condiţiile şi în scopul pentru care a fost emis.
ART. 10
(1) Constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei nerespectarea prevederilor art. 9 lit. b) şi c).
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul autoritãţilor emitente prevãzute la art. 3 alin. (1).
ART. 11
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 10 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 12
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>art. 6-10 şi 12-19 din Hotãrârea Guvernului nr. 340/1992 privind regimul de import al deşeurilor şi reziduurilor de orice naturã, precum şi al altor mãrfuri periculoase pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediul înconjurãtor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 18 august 1992, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

p. Ministrul agriculturii,
pãdurilor, apelor şi mediului,
Petre Daea,
secretar de stat

Ministrul sãnãtãţii,
Ovidiu Brînzan

Bucureşti, 23 decembrie 2003.
Nr. 1.618.





ANEXA 1

PRODUSE PERICULOASE
pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediu
┌────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Nr. │ Categorii de produse │ Poziţii/coduri │
│crt.│ -denumire generica- │ tarifare*1) │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 1. │Seve si extracte vegetale; substanţe pectice, │13.02 │
│ │pectinati si pectati; mucilagii si agenţi │ │
│ │de mãrire a vascozitatii │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 2. │Uleiuri minerale si produse rezultate din │27.07 │
│ │distilarea acestora │27.10 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 3. │Diverse substanţe chimice anorganice │28.01 │
│ │ │de la 2804.70.00 pana la │
│ │ │2804.90.00 │
│ │ │28.05 │
│ │ │28.06 │
│ │ │2807.00 │
│ │ │2808.00.00 │
│ │ │28.09 │
│ │ │2811.11.00 │
│ │ │2811.19 │
│ │ │2811.23.00 │
│ │ │2811.29 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 4. │Sulfuri de nemetale │28.13 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 5. │Amoniac, hidroxizi, oxizi, peroxizi │28.14 │
│ │ │28.15 │
│ │ │28.16 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 6. │Sãruri ale unor diverşi acizi anorganici │28.28 │
│ │ │28.29 │
│ │ │28.37 │
│ │ │2838.00.00 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 7. │Alţi compuşi anorganici │2843.90 │
│ │ │2848.00.00 │
│ │ │2850.00 │
│ │ │de la 2851.00.30 pana la │
│ │ │2851.00.80 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 8. │Hidrocarburi ciclice si derivaţi ai │29.02 │
│ │hidrocarburilor (altele decât derivaţii │ex29.03 │
│ │halogenati ai hidrocarburilor reglementaţi de │29.04 │
│ │<>Legea nr. 84/1993 pentru aderarea României la │ │
│ │Convenţia privind protecţia stratului de ozon, │ │
│ │adoptata la Viena la 22 martie 1985, si la │ │
│ │Protocolul privind substanţele care epuizeazã │ │
│ │stratul de ozon, adoptat la Montreal la 16 │ │
│ │septembrie 1987, si pentru acceptarea │ │
│ │Amendamentului la Protocolul de la Montreal │ │
│ │privind substanţele care epuizeazã stratul de │ │
│ │ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a │ │
│ │partilor, de la Londra, din 27 - 29 iunie 1990,│ │
│ │cu modificãrile ulterioare si Ordonanta │ │
│ │Guvernului nr. 89/1999 privind regimul │ │
│ │comercial si introducerea unor restricţii la │ │
│ │utilizarea hidrocarburilor halogenate care │ │
│ │distrug stratul de ozon, aprobata cu modificãri│ │
│ │prin Legea nr. l59/2000)*2) │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ 9. │Fenoli, fenoli-alcooli si derivaţi │29.07 │
│ │ │29.08 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│10. │Eteri, epoxizi si derivaţi │29.09 │
│ │ │29.10 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│11. │Acizi carboxilici cu funcţii oxigenate, esteri │2918.29.80 │
│ │si derivaţi │2918.30.00 │
│ │ │2918.90 │
│ │ │2919.0O │
│ │ │29.20 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│12. │Compuşi organici cu unele funcţii azotate │2927.00.00 │
│ │ │2928.00 │
│ │ │29.29 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│13. │Alţi compuşi organo-anorgariici │2931.00 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│14. │Hormoni, prostaglandine, tromboxani si │ │
│ │leucotriene │29.37 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│15. │Antibiotice │29.41 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│16. │Alţi compuşi organici │2942.00.00 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│17. │Produse farmaceutice (altele decât │ │
│ │dispozitivele medicale)*2) │3O.O1 │
│ │ │ex30.02 │
│ │ │30.03 │
│ │ │3O.04 │
│ │ │3006.30.00 │
│ │ │3006.60 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│18. │Ingrãşãminte │de la 31.01 pana la 31.05│
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│19. │Substanţe colorante organice sintetice, lacuri,│32.04 │
│ │vopsele, pigmenţi, compoziţii vitrifiabile si │3205.00.OO │
│ │alte produse similare │32.06 │
│ │ │32.07 │
│ │ │32.O8 │
│ │ │32.09 │
│ │ │3210.00 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│20. │Feroceriu si alte aliaje piroforice sub toate │ │
│ │formele │36.06 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│21. │Altele (metanol brut (spirt de lemn))*2) │ex3807.OO.90 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│22. │Insecticide, fungicide, dezinfectanti, │38.O8 │
│ │rodenticide si alte produse similare │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│23. │Alte produse ale industriei chimice │38.11 │
│ │ │3814.00 │
│ │ │3817.OO │
│ │ │3824.90 │
├────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│24. │Materiale plastice in forme primare (lichide │de la ex. 39.01 pana │
│ │si paste, inclusiv dispersii -emulsii si │la ex. │
│ │suspensii - si soluţii) │3914.00.00 │
└────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────┘


____________________

*1) In situaţia in care in aceasta coloana figureazã poziţia tarifara (grupa de 4 cifre) sau subpozitia tarifara (grupa de 6 cifre), vor fi supuse prevederilor actului normativ mãrfurile clasificate la toate codurile tarifare (grupe de 8 cifre) inclu
se in aceste poziţii, respectiv subpozitii.

*2) Cu prefixul "ex" au fost evidenţiate situaţiile în care din totalitatea mãrfurilor clasificate la o poziţie, subpozitie sau cod tarifar sunt supuse reglementarilor prevãzute in actul normativ numai cele menţionate intre paranteze.


ANEXA 2

NORME METODOLOGICE
CAP. I
Responsabilitãţile autoritãţilor emitente
1. Ministerul Sãnãtãţii:
1.1. emite, prin Direcţia generalã sãnãtate publicã şi inspecţia sanitarã de stat, certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la codurile tarifare: ex. 3002.90.10, ex. 3002.90.30, ex. 3002.90.50, 3808.10.10, 3808.10.30, 3808.10.40, 3808.10.90, 3808.20.30, 3808.20.50, 3808.20.80, 3808.40.10, 3808.40.20, 3808.40.90, 3808.90.10, 3808.90.90;
1.2. emite, prin Direcţia generalã farmaceuticã, inspecţia de farmacie şi aparaturã medicalã, certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la poziţiile tarifare: 29.37, 29.41 (pentru produsele de uz uman), 30.01, ex. 30.02 (fãrã produsele clasificate la codurile tarifare menţionate la pct. 1.1 şi fãrã vaccinuri de uz veterinar), 30.03, 30.04, 3006.30.00, 3006.60.
2. Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului:
2.1. emite, prin Agenţia Naţionalã Sanitarã Veterinarã, certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la poziţiile tarifare 29.41 (pentru produsele de uz veterinar) şi 2942.00.00;
2.2. emite, prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au sediul agenţii economici importatori, certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la poziţiile tarifare de la 31.01 pânã la 31.05.
Pentru produsele prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, clasificate la poziţiile tarifare de la 31.01 pânã la 31.05, cu altã destinaţie decât îngrãşãminte, direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti vor emite negaţii privind obligaţia deţinerii certificatului de abilitare;
2.3. emite, prin unitãţile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au sediul agenţii economici importatori, certificate de abilitare şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la poziţia tarifarã 38.08, pentru produse de uz fitosanitar.
3. Agenţia Naţionalã pentru Substanţe şi Preparate Chimice Periculoase
- emite certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre şi certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii pentru importul produselor prevãzute în anexa nr. 1 la hotãrâre, la poziţiile tarifare: 13.02, 27.07, 27.10, 28.01; de la 2804.70.00 pânã la 2804.90.00; 28.05, 28.06, 2807.00, 2808.00.00, 28.09; 2811.11.00; 2811.19; 2811.23.00; 2811.29, 28.13, 28.14, 28.15, 28.16, 28.28; 28.29; 28.37; 28.38.00.00, 2843.90; 2848.00.00; 2850.00; de la 2851.00.30 pânã la 2851.00.80; 29.02; ex. 29.03; 29.04, 29.07; 29.08; 29.09; 29.10; 2918.29.80; 2918.30.00, 2918.90, 2919.00; 29.20; 2927.00.00, 2928.00, 29.29; 2931.00, 32.04, 3205.00.00, 32.06, 32.07, 32.08, 32.09, 3210.00; 36.06; ex. 3807.00.90; 38.11; 3814.00; 3817.00; 3824.90; de la ex. 39.01 pânã la ex. 3914.00.00.

CAP. II
Metodologia de emitere şi anulare a certificatelor de abilitare, a certificatelor de abilitare pentru mostre şi a certificatelor de abilitare pentru ajutoare şi donaţii

1. În scopul obţinerii certificatelor de abilitare, agenţii economici importatori vor prezenta uneia dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre urmãtoarele documente:
a) solicitarea în scris, din care sã rezulte:
- numele sau denumirea agentului economic şi sediul social al firmei;
- lista codurilor tarifare;
- lista denumirilor produselor/grupelor de produse (lista denumirilor comerciale/tehnice ale produselor) pentru care solicitã abilitarea;
b) copie de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului;
c) declaraţie privind scopul importului produselor;
d) copie de pe certificatul de omologare eliberat conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agriculturã şi silviculturã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 85/1995 , pentru produsele de uz fitosanitar clasificate la poziţia tarifarã 38.08;
e) document care sã ateste cã îngrãşãmântul poartã marca "EC FERTILIZER" sau marca "RO ÎNGRĂŞĂMÂNT", pentru îngrãşãmintele cuprinse la poziţiile tarifare de la 31.01 pânã la 31.05;
f) pentru produsele clasificate la poziţiile tarifare: 29.37, 29.41, 30.01, ex. 30.02 (fãrã sânge uman şi culturi de microorganisme), ex. 30.02.30 (fãrã vaccinuri pentru medicina veterinarã), 30.03, 30.04. 3006.30.00 (preparate opacifiante pentru examinãri radiografice, reactivi de diagnostic concepuţi pentru a fi administraţi pacienţilor), 3006.60 (preparate chimice anticoncepţionale pe bazã de hormoni sau spermicide), document care sã ateste cã agentul economic importator a angajat, în baza unui contract de muncã, un farmacist posesor al autorizaţiei de liberã practicã, precum şi copie de pe aceastã autorizaţie;
g) pentru produsele utilizate în profilaxia sanitarã umanã, clasificate la poziţia tarifarã 38.08, copie de pe avizul sanitar;
h) pentru sânge clasificat la poziţia tarifarã 30.02, certificat emis de autoritatea competentã a statului respectiv, care sã ateste cã produsul nu este infectat.
2. În scopul obţinerii certificatelor de abilitare pentru mostre, agenţii economici importatori vor prezenta uneia dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre solicitarea în scris, din care sã rezulte urmãtoarele:
- numele sau denumirea agentului economic şi sediul social al firmei;
- lista codurilor tarifare;
- lista denumirilor produselor/grupelor de produse (lista denumirilor comerciale/tehnice ale produselor) pentru care solicitã abilitarea;
- cantitatea mostrelor;
- scopul importului de mostre.
Importul mostrelor de produse de uz fitosanitar clasificate la poziţia tarifarã 38.08 se reglementeazã prin ordin al ministrului agriculturii, apelor, pãdurilor şi mediului, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
Importul mostrelor de produse prevãzute la pct. 1 lit. f) se reglementeazã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
3. În scopul obţinerii certificatelor de abilitare pentru ajutoare şi donaţii, beneficiarul va prezenta uneia dintre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre urmãtoarele documente:
a) solicitarea în scris, din care sã rezulte urmãtoarele:
- numele sau denumirea beneficiarului, adresa şi codul fiscal ale beneficiarului;
- felul şi numãrul de identificare a mijlocului de transport pe care au fost încãrcate produsele respective;
b) acceptul de donaţie;
c) actul de donaţie la care se ataşeazã lista produselor donate. În cazul donaţiilor de medicamente de uz uman se va preciza denumirea comunã internaţionalã, denumirea comercialã şi termenul de valabilitate;
d) pentru produsele de uz fitosanitar clasificate la poziţia tarifarã 38.08 se va prezenta în plus copie de pe certificatul de omologare eliberat conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 85/1995 .
Importul ajutoarelor şi donaţiilor de produse prevãzute la pct. 1 lit. f) se reglementeazã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
4. Nu se elibereazã certificate de abilitare, certificate de abilitare pentru mostre sau certificate de abilitare pentru ajutoare şi donaţii agenţilor economici importatori care depun documentaţie incompletã faţã de cea prevãzutã la pct. 1, 2 şi 3.
5. Certificatele de abilitare, certificatele de abilitare pentru mostre sau certificatele de abilitare pentru ajutoare şi donaţii se elibereazã în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la depunerea documentaţiei complete.
6. Certificatul de abilitare este valabil pe o perioadã de maximum un an de la data emiterii, cu drept de prelungire de un an. Certificatele de abilitare pentru mostre şi certificatele de abilitare pentru ajutoare şi donaţii sunt valabile pentru un singur transport.
7. Certificatul de abilitare se anuleazã în urmãtoarele situaţii:
a) constatarea, la birourile vamale, a neconformitãţii produselor cu documentele însoţitoare, la controlul prevãzut la art. 6 alin. (2);
b) constatarea, ulterior vãmuirii, de cãtre organele de control ale autoritãţilor emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre a neconformitãţii produselor cu documentele în baza cãrora a fost emis certificatul de abilitare;
c) la solicitarea agentului economic.
8. Decizia privind anularea certificatului de abilitare, împreunã cu mãsurile dispuse privind produsele în cauzã, va fi comunicatã, în scris, de cãtre autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în termen de maximum 48 de ore. În situaţia în care în acest interval produsele înscrise pe un certificat de abilitare anulat au fost vãmuite la import, biroul vamal în cauzã va comunica aceasta autoritãţilor emitente, care vor lua mãsurile ce se impun.
9. Autoritãţile emitente prevãzute la art. 3 alin. (1) din hotãrâre au obligaţia de a face publicã lista agenţilor economici importatori abilitaţi, pe site-ul autoritãţilor administraţiei publice în subordinea/coordonarea cãrora îşi desfãşoarã activitatea, şi de a menţine şi a actualiza evidenţele agenţilor economici importatori cãrora li s-au eliberat sau anulat certificatele de abilitare.

ANEXA 3

Autoritatea emitentã
Nr. ........ din ................

CERTIFICAT DE ABILITARE
Se abiliteazã agentul economic ....../(denumire, sediu, certificat de înregistrare la registrul comerţului) ...... pentru importul urmãtoarelor produse:
Codul tarifar: Denumirea produsului/grupei de produse:
(denumirea comercialã/tehnicã a produsului)
Prezentul certificat este valabil pânã la data de ......., cu drept de prelungire şi completare.
Prezentul certificat nu exonereazã agentul economic de rãspunderile ce îi revin, potrivit legii, pentru import.
Agentul economic abilitat este obligat sã anunţe autoritatea emitentã despre orice modificare intervenitã în documentaţia depusã la abilitare, în termen de maximum 15 zile de la schimbarea produsã.

Conducãtorul autoritãţii emitente,
....................................

ANEXA 4

Autoritatea emitentã
Nr. ...... din .........

CERTIFICAT DE ABILITARE PENTRU MOSTRE
Se abiliteazã agentul economic ......./(denumire, sediu, certificat de înregistrare la registrul comerţului) ...... pentru importul urmãtoarelor produse:
Codul tarifar: Denumirea produsului/grupei de produse:
(denumirea comercialã/tehnicã a produsului)
Cantitatea: Scopul:
Prezentul certificat nu exonereazã agentul economic de rãspunderile ce îi revin, potrivit legii, pentru import.
Prezentul certificat este valabil pentru un singur transport.

Conducãtorul autoritãţii emitente,
.................................


┌─────────────────────┐
│ Viza biroului vamal │
└─────────────────────┘

ANEXA 5

Autoritatea emitentã
Nr. ...... din ...............

CERTIFICAT DE ABILITARE PENTRU AJUTOARE ŞI DONAŢII

Beneficiarul:
Denumirea comercialã a produsului*):
Donatorul:
Ajutoare/donaţii: conform listei anexate
Felul şi numãrul de identificare ale mijlocului de transport:
Prezentul certificat nu exonereazã beneficiarul de rãspunderile ce îi revin, potrivit legii, pentru import.
Prezentul certificat este valabil pentru un singur transport.

___________
*) Se va completa numai pentru produsele de uz fitosanitar clasificate la poziţia tarifarã 38.08.



Conducãtorul autoritãţii emitente,
..................................
┌─────────────────────┐
│ Viza biroului vamal │
└─────────────────────┘


ANEXA 6

AUTORITATEA NAŢIONALĂ DE CONTROL
AUTORITATEA NAŢIONALĂ A VĂMILOR
Biroul vamal ................
Nr. ......../data ...........

CONVOCARE
Cãtre
Autoritatea emitentã ..............................
În conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) şi (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.618/2003 privind regimul de import al produselor periculoase pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediu, vã solicitãm sã participaţi la controlul vamal la importul de ..........., efectuat de ,......, încãrcat pe mijlocul de transport ........, în ziua de ........., pânã la ora ..........., la sediul nostru situat în .................... .
Solicitãm nominalizarea persoanei împuternicite şi confirmarea participãrii în termen de ................ ore.


Şeful biroului vamal,
.....................

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016