Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.605 din 23 decembrie 2003  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in   Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.605 din 23 decembrie 2003 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeaza in procesul de evaluare a conformitatii produselor din domeniile reglementate, prevazute in Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor, si a regulilor de aplicare si utilizare a marcajului national de conformitate CS

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 33 din 15 ianuarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeazã în procesul de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului naţional de conformitate CS, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 din 14 februarie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Titlul hotãrârii va avea urmãtorul cuprins:
"HOTĂRÂRE
pentru aprobarea Normelor metodologice privind modulele utilizate în diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului european de conformitate CE"

2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se aprobã Normele metodologice privind modulele utilizate în diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului european de conformitate CE, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre."

3. Titlul anexei va avea urmãtorul cuprins:
"NORME METODOLOGICE
privind modulele utilizate în diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului european de conformitate CE"

4. Articolul 1 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezentele norme metodologice stabilesc modulele utilizate în diferite faze ale procedurilor de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului european de conformitate CE."

5. Articolul 2 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Autoritãţile competente stabilesc în reglementãrile tehnice procedurile pentru evaluarea conformitãţii produselor, conform prevederilor prezentelor norme metodologice."

6. Articolul 3 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Procedurile de evaluare a conformitãţii se pot abate de la module numai atunci când cerinţele specifice dintr-o reglementare tehnicã impun acest lucru. Aceste abateri trebuie sã fie limitate şi trebuie sã fie explicit justificate în reglementarea tehnicã respectivã."

7. Articolul 6 din anexã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Aplicarea şi utilizarea marcajului european de conformitate CE, denumit în continuare marcaj CE, se bazeazã pe regulile generale prevãzute în anexa nr. 3."

8. Dupã articolul 7 din anexã se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - Termenii utilizaţi în prezenta hotãrâre se definesc conform prevederilor <>art. 4 din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."

9. Titlul anexei nr. 1 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"Criterii generale pentru selectarea şi utilizarea procedurilor"

10. Punctul 2.2.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"2.2.3. În situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul sãu autorizat nu au domiciliul sau sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de control, la cerere, documentaţia tehnicã revine persoanei care introduce produsele pe piaţã."

11. Punctul 4.9.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"4.9.3. În situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul sãu autorizat nu au domiciliul sau sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de control, la cerere, documentaţia tehnicã revine persoanei care introduce produsele pe piaţã."

12. Punctul 5.3.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"5.3.3. În situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul sãu autorizat nu au domiciliul sau sediul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţie organelor de control, la cerere, documentaţia tehnicã revine persoanei care introduce produsele pe piaţã."

13. Punctul 6.3.2.3 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"6.3.2.3. Documentaţia privind sistemul calitãţii prevãzutã la punctul 6.3.1 conţine o descriere a urmãtoarelor aspecte:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã a agentului economic, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii acestuia cu privire la calitatea produselor;
b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii, precum şi procesele şi mãsurile sistematice care vor fi utilizate;
c) încercãrile şi testãrile care vor fi efectuate înainte, în timpul şi dupã procesul de fabricaţie, precum şi frecvenţa lor;
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie, rezultatele încercãrilor şi datele de testare, rezultatele etalonãrilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat;
e) mijloacele de urmãrire a realizãrii calitãţii produselor, precum şi a funcţionãrii efective a sistemului calitãţii."

14. Punctul 7.3.2.2 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"7.3.2.2. Documentaţia privind sistemul calitãţii prevãzutã la punctul 7.3.1 conţine o descriere a urmãtoarelor aspecte:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã a agentului economic, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii acestuia cu privire la calitatea produselor;
b) examinãrile şi încercãrile care vor fi efectuate dupã procesul de producţie;
c) mijloacele de urmãrire a funcţionãrii efective a sistemului calitãţii;
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi: rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonãrilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat."

15. Titlul punctului 10 din anexa nr. 2 la normele metodologice va avea urmãtorul cuprins:
"10. Asigurarea totalã a calitãţii. Modulul H"

16. Anexa nr. 3 la normele metodologice se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta hotãrâre.

17. Anexa nr. 4 la normele metodologice se înlocuieşte cu anexa nr. 2 la prezenta hotãrâre.

18. În cuprinsul hotãrârii şi al normelor metodologice formulãrile şi sintagmele urmãtoare se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
a) "producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat cu sediul în România", cu "producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat";
b) "marcajul CS", cu "marcajul CE";
c) "examinarea CS", cu "examinarea EC";
d) "supravegherea CS", cu "supravegherea".

ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 71/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea procedurilor ce se utilizeazã în procesul de evaluare a conformitãţii produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, şi a regulilor de aplicare şi utilizare a marcajului naţional de conformitate CS, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei şi comerţului,
Dan Ioan Popescu

Bucureşti, 23 decembrie 2003.
Nr. 1.605.


ANEXA 1


REGULI GENERALE
pentru aplicarea şi utilizarea marcajului CE

1. Marcajul CE aplicat produselor din domeniile reglementate semnificã faptul cã persoana fizicã sau juridicã care a aplicat sau care a rãspuns de aplicarea marcajului respectiv a verificat conformitatea produsului cu toate cerinţele esenţiale aplicabile acestuia şi cã produsul a fost supus procedurilor de evaluare a conformitãţii, prevãzute de reglementãrile tehnice aplicabile.
2. Conformitatea prevãzutã la pct. 1 nu se rezumã numai la cerinţele esenţiale privind siguranţa, sãnãtatea publicã, protecţia consumatorului şi altele asemenea, reglementãrile tehnice putând impune şi alte obligaţii specifice care nu sunt parte a cerinţelor esenţiale.
3. În cazul în care una sau mai multe reglementãri tehnice permit producãtorului ca într-o perioadã de tranziţie sã opteze pentru un anumit regim pe care sã îl aplice produsului, marcajul CE semnificã conformitatea numai cu prevederile reglementãrilor tehnice aplicate de cãtre producãtor; în acest caz, în documentele, avizele sau instrucţiunile care însoţesc produsele sau, acolo unde este cazul, pe plãcuţele cu datele tehnice principale ale acestora se menţioneazã datele de identificare a directivelor europene aplicate, aşa cum au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, preluate prin reglementãrile tehnice.
4. Orice produs din domeniul reglementat trebuie sã poarte marcajul CE, cu excepţia situaţiilor pentru care reglementãrile tehnice prevãd altfel: aceste excepţii constituie derogãri nu de la cerinţa marcajului, ci de la procedurile administrative de evaluare a conformitãţii, care în unele cazuri pot fi socotite prea dificile; în aceste situaţii de excepţie trebuie sã se prezinte justificãrile pe care se bazeazã exceptarea sau derogarea de la cerinţa marcajului.
5. Marcajul CE este singurul marcaj care semnificã faptul cã produsele sunt conforme cu cerinţele prevãzute în reglementãrile tehnice.
6. Ulterior datei aderãrii României la Uniunea Europeanã se interzice autoritãţilor competente sã introducã în reglementãrile tehnice referiri la alte marcaje de conformitate decât marcajul CE.
7. Marcajul CE se aplicã la sfârşitul fazei de control al producţiei.
8. Marcajul CE este urmat de numãrul de identificare a organismului notificat implicat în faza de control al producţiei.
9. Unui organism notificat trebuie sã i se atribuie acelaşi numãr atunci când notificarea se face pentru mai multe reglementãri tehnice.
10. În situaţia în care reglementarea tehnicã cuprinde prevederi referitoare la utilizarea anumitor produse, marcajul CE şi numãrul de identificare a organismului notificat poate fi urmat de o pictogramã sau orice altã marcã care indicã, de exemplu, categoria de utilizare.
11. Un produs poate purta mãrci diferite, de exemplu: mãrci care indicã conformitatea cu standardele române şi/sau standardele naţionale ale unui stat membru al Uniunii Europene sau cu alte reglementãri, cu condiţia ca aceste mãrci sã nu poatã fi confundate cu marcajul CE; aceste mãrci pot fi aplicate numai pe produs, pe ambalajul sau pe documentele insoţitoare ale produsului, cu condiţia ca lizibilitatea şi vizibilitatea marcajului CE sã nu fie afectate.
12. Marcajul CE trebuie aplicat de cãtre producãtor sau de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia; în mod excepţional, în cazuri justificate, reglementãrile tehnice pot prevedea ca marcajul CE sã poatã fi aplicat de cãtre persoana responsabilã cu introducerea pe piaţã a produsului.
13. Numãrul de identificare a organismului notificat trebuie aplicat sub responsabilitatea acestuia fie de cãtre acest organism, fie de producãtor sau reprezentantul sãu autorizat.
14. Reglementarea tehnicã trebuie sã conţinã prevederi pentru eliminarea posibilitãţii de confuzie şi utilizare abuzivã a marcajului CE; fãrã a aduce atingere dispoziţiilor din reglementarea tehnicã respectivã, referitor la aplicarea clauzei de salvgardare, dacã organul de control stabileşte cã marcajul CE a fost aplicat necorespunzãtor, producãtorul, reprezentantul sãu autorizat sau, în mod excepţional, dacã reglementarea tehnicã specificã prevede astfel, persoana responsabilã cu introducerea pe piaţã ori punerea în funcţiune a produsului are obligaţia sã aducã produsul în stare de conformitate şi sã punã capãt încãlcãrii prevederilor legale, pe baza condiţiilor impuse de autoritãţile competente prin reglementãrile tehnice; atunci când situaţia de neconformitate continuã, organul de control trebuie sã ia toate mãsurile corespunzãtoare pentru a restricţiona sau a interzice introducerea pe piaţã sau punerea în funcţiune a produsului respectiv ori pentru a asigura retragerea de pe piaţã a acestuia, în concordanţã cu procedurile stabilite prin clauzele de salvgardare.
15. Prevederile prezentei anexe se completeazã cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. p), ale art. 12 şi ale <>art. 21-23 din Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
16. În perioada de tranziţie prevãzutã la <>art. 29^1 din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile prezentei anexe se aplicã şi marcajului naţional de conformitate CS.




ANEXA 2


SCHEMA LOGICĂ
privind posibilitãţile de utilizare a modulelor

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ ┌───────────────────────────┬──────────────────────────┐ │
│ │ │ │ │
│ │ FAZA DE PROIECTARE │ FAZA DE PRODUCTIE │ │
│ │ │ │ │
│ │ ┌───────────┴───────────┐ │ │
│ │ ┌──────────>│ MODULUL A ├──────────┐ │ │
│ │ │ └───────────┬───────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ ┌───────────┐ │ │ │
│ │ │ │┌>┌───>│ MODULUL C ├─>│ │ │
│ │ │ ┌───────────┐ ││ │ └───────────┘ │ │ │
│ │┌──┼──>│ MODULUL B ├──────>││ │ │ │ │
│ ││ │ └───────────┘ ││ │ ┌───────────┐ │ │ │
│ ││ │ │└>├───>│ MODULUL D ├─>│ │ │
│ ┌──────────┐ ││ │ │ │ └───────────┘ ├──>│(CE)│
│ │PRODUCATOR├────>││ │ │ │ │ │ │
│ └──────────┘ ││ │ │ │ ┌───────────┐ v │ │
│ ││ │ │ ├───>│ MODULUL E ├─> │ │
│ ││ │ │ │ └───────────┘ ^ │ │
│ │└──┤ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ ┌───────────┐ │ │ │
│ │ │ │ └───>│ MODULUL F ├─>│ │ │
│ │ │ │ └───────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ┌───────────┴───────────┐ │ │ │
│ │ ├──────────>│ MODULUL G ├─────────>│ │ │
│ │ │ └───────────┬───────────┘ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ┌───────────┴───────────┐ │ │ │
│ │ └──────────>│ MODULUL H ├──────────┘ │ │
│ │ └───────────────────────┘ │ │
│ │ │ │
│ └──────────────────────────────────────────────────────┘ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016