Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 1.600 din 23 decembrie 2003  pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Corpului National al Politistilor, aprobat prin   Hotararea Guvernului nr. 1.305/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 1.600 din 23 decembrie 2003 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Corpului National al Politistilor, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.305/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 44 din 20 ianuarie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Naţional al Poliţiştilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.305/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 877 din 5 decembrie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Corpul Naţional al Poliţiştilor funcţioneazã, potrivit legii, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor."

2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Poliţiştii din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, cãrora li se aplicã Statutul poliţistului, îşi organizeazã departamente centrale şi structuri teritoriale proprii, ca entitãţi componente ale Corpului.
(2) Departamentele se constituie, de regulã, la nivelul aparatului central al Ministerului Administraţiei şi Internelor, inspectoratelor generale sau naţionale şi la direcţiile generale centrale de specialitate în ale cãror structuri din subordine sunt peste 1.000 de membri ai Corpului.
(3) La Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti se constituie organizaţii teritoriale pe sectoare şi la reşedinţa Direcţiei Generale.
(4) La instituţiile de învãţãmânt care îndeplinesc prevederile art. 17 alin. (1) se constituie organizaţii teritoriale, care fac parte din departamentele cãrora le sunt subordonate instituţiile respective."

3. Alineatul (3) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Structurile de conducere de la nivelurile prevãzute la alin. (1) se aleg potrivit prevederilor prezentului regulament."

4. Litera e) a articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"e) formuleazã puncte de vedere, potrivit legii şi nivelului ierarhic de competenţã, atunci când este consultat de ministrul administraţiei şi internelor sau, dupã caz, de inspectorii generali sau directorii generali, cu privire la:
1. emiterea de cãtre ministrul administraţiei şi internelor sau, dupã caz, de cãtre inspectorii generali ori directorii generali a unor ordine, instrucţiuni sau dispoziţii cu caracter normativ care vizeazã interesele şi drepturile poliţiştilor, prevãzute la art. 2 alin. (2);
2. înfiinţarea sau reorganizarea unor unitãţi de poliţie;
3. organizarea programului de lucru şi acordarea repausului sãptãmânal;"

5. Literele f) şi g) ale articolului 8 se abrogã.

6. La articolul 9 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Poliţiştii încadraţi ulterior constituirii Corpului, pentru a deveni membri, pe lângã condiţiile prevãzute la alin. (2), vor achita taxa de înscriere."

7. Dupã alineatul (1) al articolului 10 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pot solicita dobândirea calitãţii de membru şi poliţiştii pensionaţi anterior. Cererea se adreseazã structurilor prevãzute la art. 20.
(3) Poliţiştii detaşaţi în alte structuri din afara Ministerului Administraţiei şi Internelor sau plecaţi în misiuni în strãinãtate îşi menţin calitatea de membru al Corpului dacã îşi îndeplinesc corespunzãtor obligaţiile specifice prevãzute la art. 15."

8. La articolul 15 se introduce o nouã literã, litera i), cu urmãtorul cuprins:
"i) sã respecte prevederile Codului de eticã şi deontologie al poliţistului şi sã promoveze aplicarea acestora."

9. Alineatul (2) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În organele de conducere ale Corpului sunt aleşi reprezentanţii tuturor categoriilor de poliţişti, în mod proporţional, din rândul celor care se bucurã de prestigiu şi reputaţie profesionalã şi moralã."

10. La articolul 20 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Mandatul organelor de conducere este de 4 ani. Pe durata mandatului, poliţiştii aleşi, care desfãşoarã activitate în mod permanent în organele de conducere, comisiile de cenzori şi comisiile de specialitate, vor fi detaşaţi în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor."

11. La articolul 22 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Consiliul de la nivelul municipiului Bucureşti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie este alcãtuit din preşedinţii consiliilor organizaţiilor teritoriale şi din 7-9 membri ai Corpului, aleşi direct de adunãrile generale teritoriale. Consiliul îşi alege un birou executiv format din preşedinte, vicepreşedinte, secretar, trezorier şi 1-2 membri, prin votul direct şi secret al unei majoritãţi de douã treimi din numãrul membrilor prezenţi la şedinţa consiliului. Preşedintele biroului executiv este şi preşedintele consiliului."

12. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Preşedintele consiliului teritorial este reprezentantul acestuia şi membru de drept în Consiliul departamentului respectiv.
(2) Preşedintele Consiliului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti este şi membru de drept în Consiliul naţional al Corpului."

13. Dupã alineatul (1) al articolului 24 se introduc trei noi alineate, alineatele (2), (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti are urmãtoarele atribuţii principale:
a) îndrumã şi coordoneazã activitatea organizaţiilor teritoriale din structura Direcţiei Generale;
b) conlucreazã cu şefii unitãţilor şi secţiilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Corpului, conform legii;
c) repartizeazã consiliilor teritoriale fondurile şi resursele primite sau dobândite şi urmãreşte modul de folosire a acestora;
d) centralizeazã cota-parte din veniturile încasate de consiliile teritoriale şi o vireazã Corpului;
e) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli şi descãrcarea de gestiune.
(3) Biroul executiv al Consiliului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti are urmãtoarele atribuţii principale:
a) convoacã şi pregãteşte şedinţele consiliului municipal;
b) formuleazã puncte de vedere şi propuneri potrivit competenţelor stabilite;
c) întocmeşte programe de activitãţi şi bugetul de venituri şi cheltuieli şi le supune spre aprobare consiliului;
d) gestioneazã fondurile bãneşti proprii, atrase ori repartizate;
e) organizeazã şi conduce activitatea curentã a consiliului între sesiunile acestuia;
f) participã la adunãrile generale ale organizaţiilor teritoriale.
(4) Consiliul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti se întruneşte în şedinţe ordinare trimestrial, iar biroul executiv al acestuia lunar şi ori de câte ori este nevoie; deciziile şi hotãrârile se adoptã cu majoritatea simplã a voturilor membrilor prezenţi."

14. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Consiliul departamentului coordoneazã acţiunile Corpului care vizeazã competenţele structurii la nivelul cãreia este constituit."

15. Alineatul (2) al articolului 29 se abrogã.

16. Alineatul (1) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Congresul naţional al Corpului este organul suprem de conducere al Corpului constituit din toţi membrii delegaţi ai consiliilor departamentelor şi teritoriale şi se întruneşte în sesiuni ordinare o datã la 4 ani sau în sesiuni extraordinare, la convocarea Consiliului naţional al Corpului."

17. Alineatul (3) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Congresul naţional al Corpului îşi desfãşoarã activitatea în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor delegaţi şi adoptã hotãrâri cu majoritate simplã de voturi."

18. Alineatul (4) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Membrii delegaţi la Congresul naţional al Corpului sunt preşedinţii consiliilor teritoriale şi ai departamentelor, precum şi delegaţii desemnaţi de organizaţiile teritoriale cu peste 500 de membri. Norma de reprezentare este de 1 delegat la 500 de membri, precum şi pentru orice diferenţã care depãşeşte multiplul de 500."

19. Litera a) a articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"a) alege şi elibereazã din funcţie, prin vot secret, cu majoritatea simplã a voturilor valabil exprimate, preşedintele Corpului, pe ceilalţi membri ai Biroului executiv central, pe preşedinţii comisiei de cenzori şi comisiilor de specialitate, precum şi pe ceilalţi membri ai acestor comisii;"

20. La articolul 33 se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) valideazã constituirea Consiliului naţional al Corpului."

21. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Consiliul naţional al Corpului este organul central de conducere al Corpului în perioada dintre douã congrese şi este constituit din preşedintele Corpului, ceilalţi membri ai Biroului executiv central, preşedintele Comisiei de cenzori, preşedinţii comisiilor de specialitate, preşedinţii consiliilor departamentelor, preşedintele Consiliului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi, dupã caz, preşedintele de onoare al Corpului.
(2) Consiliul naţional al Corpului se întruneşte în sesiuni semestriale sau extraordinare, la convocarea Biroului executiv central sau la solicitarea a cel puţin o treime din numãrul membrilor sãi. Sesiunile Consiliului naţional al Corpului sunt conduse de preşedintele Corpului."

22. Litera b) a articolului 36 va avea urmãtorul cuprins:
"b) evalueazã înainte de alegeri candidaturile depuse pentru preşedintele Corpului, ceilalţi membri ai Biroului executiv central şi pentru comisiile de cenzori şi comisiile de specialitate."

23. Alineatul (2) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Biroul executiv central este constituit din preşedinte, 2 vicepreşedinţi, un secretar general, un trezorier general şi 2-4 membri."

24. Litera c) a articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"c) întocmeşte şi prezintã spre aprobare Consiliului naţional al Corpului proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Corpului;"

25. Litera k) a articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"k) evalueazã candidaturile depuse pentru organele de conducere ale Corpului şi prezintã propuneri Consiliului naţional al Corpului;"

26. La articolul 41 se introduce o nouã literã, litera l), cu urmãtorul cuprins:
"l) analizeazã propunerile privind taxa de înscriere şi cotizaţia lunarã a membrilor, repartiţia cotei-pãrţi din venituri, precum şi documentaţiile pentru cheltuieli de investiţii (capital)."

27. Alineatul (1) al articolului 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - (1) Preşedintele Corpului este ales de Congresul naţional al Corpului pentru o perioadã de 4 ani, dintre membrii sãi care au o vechime de cel puţin 10 ani în Poliţia Românã şi/sau în structurile prevãzute la <>art. 76 din Legea nr. 360/2002 , dintre personalitãţile recunoscute cu contribuţii marcante în activitatea profesionalã sau socialã, în condiţiile stabilite la art. 33 lit. a)."

28. La articolul 42 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Preşedintele Corpului are pe perioada mandatului calitatea de ordonator terţiar de credite."

29. Alineatul (1) al articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Preşedintele Corpului poate fi eliberat din funcţie de cãtre Congresul naţional al Corpului, prin vot secret, cu majoritatea simplã a voturilor valabil exprimate, la propunerea Consiliului naţional al Corpului, pentru neîndeplinirea atribuţiilor specifice, sãvârşirea de abuzuri sau alte fapte incompatibile cu calitatea sa."

30. Alineatul (4) al articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) se aplicã în mod corespunzãtor şi membrilor Biroului executiv central, precum şi preşedinţilor şi membrilor comisiilor de cenzori şi comisiilor de specialitate."

31. Denumirea secţiunii a 8-a a capitolului IV va avea urmãtorul cuprins:
"Comisiile de cenzori şi comisiile de specialitate"

32. La articolul 45 se introduc douã noi alineate, alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) La nivelul Consiliului naţional al Corpului se aleg urmãtoarele comisii de specialitate:
a) comisia pentru resurse umane, perfecţionarea pregãtirii şi probleme sociale;
b) comsia de buget-finanţe;
c) comisia juridicã şi de disciplinã.
(3) Activitatea tehnico-administrativã şi de secretariat la nivelul Consiliului naţional al Corpului se asigurã permanent de un compartiment de profil încadrat cu personal detaşat sau încadrat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor."

33. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Preşedinţii comisiilor de cenzori şi ai comisiilor de specialitate sunt aleşi dintre membrii delegaţi la Congresul naţional al Corpului care şi-au depus candidatura, cu o vechime în poliţie de minimum 5 ani, au studii superioare de specialitate corespunzãtoare funcţiilor pentru care candideazã şi nu au aplicate sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile legii.
(2) Preşedinţii comisiilor prevãzute la alin. (1) informeazã periodic Consiliul naţional al Corpului şi Biroul executiv central despre activitatea desfãşuratã de comisiile respective.
(3) Posturile de preşedinţi sau de membri ai comisiilor de cenzori şi de specialitate, vacante între douã congrese naţionale, se pot încadra cu membri ai Corpului aleşi de Consiliul naţional al Corpului, la propunerea preşedintelui Corpului."

34. Articolul 50 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 50. - (1) Numãrul posturilor, denumirea funcţiilor şi modul de salarizare a personalului care desfãşoarã activitãţi permanente în cadrul Corpului se stabilesc de Congresul naţional al Corpului, la propunerea Consiliului naţional al Corpului, cu acordul prealabil al ministrului administraţiei şi internelor.
(2) La depunerea de cãtre membrii Corpului a candidaturilor pentru a fi aleşi şi ulterior încadraţi în structurile cu activitate permanentã prevãzute la alin. (1) se va urmãri întrunirea condiţiilor privind studiile, stagiul în funcţii şi celelalte criterii necesare încadrãrii în funcţiile respective, stabilite pentru poliţişti în prezentul regulament.
(3) Candidaturile pentru organele de conducere ale structurilor Corpului se depun cu cel puţin 15 zile înainte de data alegerilor şi se aduc la cunoştinţa membrilor din structurile respective ale Corpului.
(4) Membrii Corpului aflaţi în activitate, încadraţi în funcţii conform alin. (1) şi (2), îşi pãstreazã calitatea de poliţist şi beneficiazã de drepturile, îndatoririle şi obligaţiile specifice prevãzute în Statutul poliţistului, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) drepturile salariale se vor suporta de cãtre Corp, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al acestuia;
b) celelalte drepturi prevãzute de lege pentru poliţişti se acordã prin structurile de specialitate din cadrul aparatului central, la solicitarea preşedintelui Corpului;
c) modul de exercitare a autoritãţii publice de cãtre poliţiştii încadraţi în funcţii conform alin. (1) şi (2), pe durata mandatului în care au fost aleşi, se stabileşte prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, la propunerea preşedintelui Corpului;
d) poliţiştii care candideazã pentru funcţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) completeazã şi prezintã, conform prevederilor legale, declaraţia de avere şi declaraţia privind conflictul de interese, la depunerea candidaturii şi la încheierea mandatului."

35. Articolul 51 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Ministerul Administraţiei şi Internelor va pune la dispoziţia Corpului, la nivel central şi teritorial, spaţii, biroticã şi mijloace tehnice necesare, în condiţiile legii.
(2) Pentru îndeplinirea atribuţiilor prevãzute de lege şi de prezentul regulament, organele de conducere ale Corpului au acces la mijloace de comunicaţii specifice utilizate de unitãţile Ministerului Administraţiei şi Internelor.
(3) În îndeplinirea scopului prevãzut la art. 2 alin. (2) şi a atribuţiilor prevãzute la art. 8, organele de conducere ale structurilor Corpului conlucreazã cu organizaţiile profesionale, culturale şi sportive ale funcţionarilor publici şi personalului militar din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor."

36. În cuprinsul prezentului regulament, denumirea Ministerul de Interne se înlocuieşte cu denumirea Ministerul Administraţiei şi Internelor.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tãnãsescu

Bucureşti, 23 decembrie 2003.
Nr. 1.600.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016